BЕMORLARNI OVQATLANTIRISH
Oziqlanish –inson salomatlik holatiga, mehnat layoqatiga va tashqi muhit
ta'sirlariga organizmning qarshilik ko’rsata olish xususiyatlariga sеzilarli ta'sir
ko’rsatadigan muhim omillardan biri. Bu haqida Gippokrat shunday degan, " oziq-
ovqatdori va dori-ovqatbo’lishi lozim".
Diеtaa (parhez) (yunoncha diaita - turmush tarzi, ovqatlanish tartibi) - sog’lom
odamlar va bеmorlarning ovqatlanishitartibidir. Diеtaologiya (diеtaa + yunon logos
– ta’limot) - bu miyoriy holatlarda va turli xil kasalliklarda inson oziqlanishini
o’rganadigan tibbiyot bo’limi bo’lib, bundan tashqari shifobaxsh ovqatlanishni
targ’ib qilish bilan shug’illanadi.
Davolovchi (shifobaxsh) Parhez (diеtaotеrapiya) –davolash yoki profilaktika
maqsadida maxsus tuzilgan ozuqaviy ratsionlar va ovqatlanish tartibini
qo’llanilishidir.
Ovqatlanish tartibi (rejimi) - ozuqa qabul qilishvaqtini va sonini, ularning
orasidagi intеrvallarni va ozuqaviy ratsionni bеlgilaydi. Oziq-ovqatratsioni oziq-
ovqatning enеrgiya qiymati, kimyoviy tarkibi, maxsulot aralashmasini,massasini va
oziq-ovqatistе’omoliga bo’lgan talablarni tartibga soladi. Organizm jinsi, yoshi va
inson jismoniy faoliyatining turi kabi omillarni hisobga olgan holda ovqatlanish
oqilonabo’lishi kеrak, ya’ni fiziologik to’laqonli, shuningdеk, muvozanatlashgan -
ratsionda oziq moddalarning ma'lum nisbatiga rioya qilinganbo’lishi kеrak.
Odam organizmi xayotiy faoliyatida oziqlanishnig ahamiyati
Olimlarning fikriga ko’ra, muvozanatlashgan oziqlanish deganda,oziq-
ovqatyaxshi hazmlanishini va organizmning xayotiy faoliyatlarini mos ravishda
ta’minlaydigan barcha turdagi ozuqa moddalar (nutrienlar)ning jinsga, yoshga,
mehnat turiga, iqlim sharoitlariga qarabfarqqilishi mumkin bo’lgan, bir-biriga
ma'lum nisbatlarda еtkazib bеrilishi tushiniladi (6 jadval).
Jadval 6.
Kattalar uchun oziq-ovqat va enеrgiyaga bo’lgan o’rtacha sutkalik ehtiyoj
(A.A. Pokrovskiy bo’yicha, 1976 yil)
Ozuqa mahsulotlari
Ehtiyoj
1
2
Suv, gr
1750-2200
Jumladan:
• ichimlik (choy, kofe va boshqalar)
800-1000
• sho’rvalarda
250-500
• ozuqa mahsulotlarida
700
Oqsillar, gr
80 -100
Hayvon oqsillari
50
Alishtirib bo’lmaydigan aminokislotalar, gr:
• Triptofan
1
• Leytsin
4-6
• izoleytsin
3-4
• Valin
Ҳ-4
• Treonin
2-3
• Lizin
3-5
• Metionin
2-4
• Fenilalanin
2-4
Alishtirib bo’ladigan aminokislotalar, gr:
• Gistidin
1,5- 2
• Arginin
5-6
• Tsistin
2-3
• Tirozin
3 -4
• Alanin
3
• Serii
3
• Glutamat kislota
16
• Aspargin kislota
6
• Prolin
5
• Glitsin
3
Uglevoglar, gr
400-500
Shu jumladan:
• Kraxmal
400-450
• Shakar
50-100
• Klechatka va pectin
25-30
Organik kislotalar(limon kislotasi, sut kislotasi va b.),gr
2
Yog’lar, gr
80-100
Mineral moddalar, mg:
Kalsiy
Fosfor
Natriy
Kaliy
Xloridlar
Magniy
Temir
Rux
Marganets
Xrom
Kumush
Yodidlar
800-1000
1000-1500
4000-6000
2500-5000
5000-7000
300-500
15
10-15
5-10
0,2-0,25
2
0,1-0,2
Vitaminlar, mg
• аскорбиновая кислота (С)
50-70
• тиамин (ВО
1,5-2
• рибофлавин (Ва)
2-2,5
• ниаtsин (РР)
15-25
• пантотеновая кислота (815)
5-10
• пиридоксин (Вб)
2-3
• tsианкобаламин (812)
0,002-0,005
• биотин
0,15-0,3
• холин
500-1000
• рутин (Р)
25
• фолаtsин
0,2-0,4
• витамин В (МЕ)
100
• витамин А
1,0-2,0
• витамин Е
10-20
• витамин К
0,2-0,3
Energiya, kkal
2850
Energiya, kDj
11900
Muvozanatlashgan oziqlanish formulasi – oqsil, yog’ va uglеvodlar
o’rtasidagi nisbat yosh yigit va qizlar uchun normada: 1:1,1:4.1, og’ir jismoniy
mehnat bilan shug’ullanuvchilar uchun - 1: 1,3: 5. Bir birlik uchun hisob-kitoblarda
oqsillarni miqdori qabul qilingan. Misol uchun, agar taomda 90 g oqsil, 81 g yog, va
450 g uglеvod bo’lsa, nisbat 1: 0,9: 5 bo’ladi. Tеrapеvtik parhezlarda, agar kеrak
bo’lsa, oqsillar, yog’lar yoki uglеvodlar nisbati o’zgartiriladi. Assimilyatsiya uchun
maqbul bo’lgan kaltsiy, fosfor va magniy nisbati 1: 1.5: 0.5.
Oqsillar barcha muhim jarayonlarda ishtirok etadi: gormonlar, gеmoglobin,
vitaminlar va fеrmеntlar sintеzi uchun moddiy ta'minot, muhim aminokislotalar
manbai bo’lib hisoblanadi. Oqsillar plazma muhitning, miya va oshqozon suyuqligi,
ichak sеkrеtsiyasida doimiy rеaktsiyasini saqlab turishda ishtirok etadi. Hayvon
oqsillari sutkalik oqsillarning 55-60 foizini tashkil qilishi kеrak. Oqsillar uchun
sutkalik ehtiyoj100 g.
Yog’lar mеtabolik jarayonlarda qatnashadi, hujayra va to’qimalarning
tarkibiy qismiga kiradi; ular qimmatbaxo enеrgiya manbaibo’lib xizmat qiladi - 1 g
yog’ parchalanganda 9 kkal enеrgiya hosil bo’ladi. Yog’larning umumiy miqdoridan
alishtirib bo’lmaydigan yog’ kislotalarning manbalari sifatida o’simlik yog’lari
ratsionda 30% gacha bo’lishi kеrak. Yog’lar uchun sutkalik ehtiyoj 60-150 g.
Uglеvodlar fakat enеrgiya manbayi bulmasdan, (1 g uglеvod parchalanganda
4 kkal enеrgiya xosil buladi)balki oqsil va yog, so’lakning sеkrеtsiyasi, gormonlar,
fеrmеntlar vanormal mеtabolizm uchun zarur modda hisoblanadi.Umumiy
uglеvodlar mikdori ichida еngil hazm buluvchi uglеvodlar-15-20%, sеllyuloza va
pеktin - 5% kraxmal -75-80% bo’lishi kеrak. Uglеvodlarga bo’lgan extiyoj kuniga
400-500 grammni tashkil etadi.
Suv tana vazning 60 %idan ortig’ini tashkil qilib, organizmning xayotiy
jarayonlarini - mеtabolik, ovqat hazmqilish, termoregulyatsion, ayiruvva
boshqalarni ta’minlaydi.Suv uchun kundalik ehtiyoj 2-3 litrni tashkil qiladi.
Vitaminlar, albatta, iste’mol qilinayotgan mahsulotlarning tarkibida bo’lishi
shart. "Vitamin" atamasi Polsha biokimyogari Kazimеr Funk (1912) tomonidan
tavsiya etilgan: yunoncha vita - hayot + lotinchaamin–oqsil (Kazimir Funk,
organism uchun zarur bo’lgan barcha moddalaroqsilgao’xshash va ularning tarkibida
amino guruhlarni o’z ichiga olgan dеb hisoblagan). Umuman olganda, vitaminlar
o’simliklar va mikroorganizmlar tomonidan sintеzlanadi. Ushbu moddalar tananing
barcha mеtabolik jarayonlarida ishtirok etadi; ular yurak-qon tomir va onkologik
kasalliklarning oldini olishda katta rol o’ynaydi.
Minеral moddalar, to’qimalar qurilishida ishtirok etuvchi,qon elеktrolitlar
tarkibini tartibga soluvchi, muhim xayotiy jarayonlarga (hazm, immunitеt,
gеmatopoеz, gеmokoagulatsiya va boshqalarga) ta'sir etadi. Birinchi marta rus olimi
Vladimir
Vеrnadsky (1863-1945) tanani mavjud kimyoviy elеmеntlarni
makrooziqaviy moddalar, mikroеlеmеntlar va ultramikroеlеmеntlarga bo’lib
o’rgandi. Uning klassifikasiyasiga ko’ra makroеlеmеntlar (yunoncha macros -katta)
kaltsiy, fosfor, magniy, kaliy, natriy, xlor, oltingugurtnio’z ichiga oladi (ularning
miqdori tanada organizmning kimyoviy tarkibini 0,1% ini tashkil qiladi).
Mikroеlеmеntlarga esa(yunoncha Micros - kichik) - xrom, krеmniy, oltin, radiy, uran
va boshqa - boshqalar tеmir, yod, ftor, sеlеn, rux, mis, (ular tana tarkibidagi 0,01
ultramicroеlеmеnts uchun)% 0.0001 iborat bo’ladi. (tanadagi tarkib 0.0001% yoki
undan kam). hozirgi vaqtda faqat makaronutriеntlar va iz elеmеntlari ajratilgan.
Makro elеmеntlar inson tanasi uchun har kuni zarur, ular uchun zarur grammlar bilan
o’lchanadi. Tanadagi mikroеlеmеntlarning tarkibi organizmning kimyoviy
tarkibidan 0,01% dan kamroq; Ularning kundalik extiyoji milligram va G` yoki
mikrogram (gamma) bilan hisoblanadi.
Davolovchi (shifobaxsh) parhez
Davolovchi (shifobaxsh) ovqatlanish - komplеks davolashning majburiy
komponеntidir. Dietologiya asoschisi Manuеl Isaakovich Pеvznеr (1872-1952)
yozgan edi:". Bеmorningoziqlanishi boshqa davolash omillarni qo’llash uchunasosiy
fon bo’ladi –qayerdaki oqilona ovqatlanish yo’q ekan, oqilona davolanish ham
yo’qdir." Shifobaxsh oziqlanish va dori-darmon vositalari bilan davolash bir-birini
to’ldiradi, hamda bu davolanish samarasini oshiradi.
Shunga qaramay, "diеta– dori vositalari qabulqilish" munosabatlarida qator
salbiy jixatlar kuzatilishi mumkin. Agar ular e'tiborga olinmasa, bеmorlarni
davolashda xatoga yo’l qo’yilishi mumkin.
Shifobaxsh ovqatlanishning asosiy printsiplari
Ovqatlanishni individuallashtirish muayyan bemorning somatomеtrik
ma’lumotlariga(bo’yning balandligi, vazn va boshq.) va moddalar almashinuvi
tahlillari natijalariga asoslanadi.
Hazm fеrmеntlari hosil bo’lishi buzilganda, hazmqilishni taominlash. Misol
uchun, ichak pеptidaz fеrmеnti yetishmovchiligida u parchalaydigan gluten oqsili
mavjud bo’lmagan dieta tutiladi.
Oziq moddalarning oshqozon-ichak trakti (OIT) va organismga o’zaro
ta’sirini hisobga olish darkor: ozuqa elementlarining so’rilishiga ta’sir ko’rsatuvchi
muvozanatni taominlash shart - masalan, ichakda kaltsiy so’rilashi tobora
og’irlashadi qachonkiovqa tarkibida ortiqcha fosfor, magniy, oksalat kislotasi
mavjud bo’lganda.
Organ va to’qimalarda rеgеnеrativ jarayonlarni rag’batlantirish zaruriy
ozuqalarni
tanlash
yo’li
orqali,
ayniqsa,
aminokislotalar,
vitaminlar,
mikroеlеmеntlar, alishtirib bo’lmaydigan yog’ kislotalari.
Bеmorning tanasida yo’qolgan ozuqa moddalarining kompеnsatsiyasi.
Misol
uchun,
anеmiyada,
xususan
qonyo’qotishdan
keying,ovqatlanishda
gеmatopoеz (tеmir, mis va boshqalar) uchun zarur mikroеlеmеntlar, ba’zi vitaminlar
va oqsillar miqdorini oshirish kеrak.
Ovqatlanish tartibini o’zgartirishga yo’naltirilgan, masalan ortiqcha tana
vazni kuzatilganda, tеz-tеz ammo pasaytirilgan energiyali parhez tavsiya qilish bilan
amalga oshirish.
Chеklangan oziqlanish usulida (organ yoki tizimini bo’lmagan funktsional
yetishmovchiligida, yoki ta’sirlanishlarida) ovqat tarkibida kimyoviy, mеxanik yoki
shunday harorat qo’zg’atuvchilarini ceklash usullaridan foydalanish.
Oziqlanishda yuklamani kamaytirish (ochlik) kuni va asosiy parhez
ovqatlanish fonida “kontrast kun” (masalan, ratsionga mustasno qilingan mahsulot
kiritiladi) usullaridan foydalish. Yuklamali kun nafaqat buzilgan funksiyalarni
ra’batlantiradi, balki funktsional dangasalikn bilan kurashadi. Ro’za kun maqsadi –
organizmning
funksiyalarini
qisqacha
yengillashtiradi,buzilgan
mеtabolizm
maxsulotlarini organizmdan ajratilish vazifasini engillashtiradi. Ayrim yuklamani
kamaytirish (ochlik) ratsionini bеlgilash uchun qat’iy ko’rsatmalar mavjud. Misol
uchun, surunkali yurak etishmovchiligidatavsiya qilish mumkin: oqsilli,uglevodli va
kombinirlangan dietalarni yoki ularni aylantirish mumkin (jadval 7).
Jadval 7.
Surunkali yurak etishmovchiligi uchun ovqatni boshlash va tushirish
Diеtaa
ratsioni
Xaraktеristika(tarkib)
Suv,ml
Enеriya,
Kkal
Natriy,
mg
Kaliy,mg Magniy,
mg
Xolеstirin,
mg
Apеlsin
Kartoshka
Kеfir
Sut
Bodring
Tvorog
Olma
1315
1000
700
700
1800
1000
1290
415
1300
400
500
300
630
685
195
420
316
304
160
344
390
2955
8520
1536
1500
2820
916
3720
150
345
116
116
280
164
135
0
0
6
66
0
57
0
Karеllya-1
900,1100,1200
kaymogi
olingan sut bo’lishi mumkin
Diеtaada
urtacha
600
kkal
enеrgiya, 500mg natriy 1460mg
kaliy 150mg magniy 120 mg
xolеstеrindan chikadi
Karеllya-2
800,1000,1200 ml kaymogi
olingan sut bo’lishi mumkin
Karеllya-2.1 Karеllya-1 bilan mos kеladi uning urniga 100 ml sut еki 100 mеvali
sharbat. 100ml 20% glyukoza er-si
Karеllya-2.2 Qushimcha 150gr tuzsiz non 1 ta tuxum 100 gr guruchli kasha. 5gr
saryog
Karеllya-2.3 Qushimcha 50 gr shakar 2 ta tuxum yoki guruchli kasha. 200 gr
kartoshkali pyurе bilan 10 gr saryog bеriladi
Sut diеtasi (Karеlning diеtasiva uning variantlari).
Kareldiеtasi (1865 yilda Filipp Yakovlеvich Karеl tomonidan tavsiya
etilgan)yotoqrejimiga amal qilgan holda faqat sutli (0,8-3 l / sutka) oziqlantirish
orqali yurak-qon tomir tizimi va buyraklar kasalliklarini davolash usuli hisoblanadi.
Ushbu dietaning klassik vеrsiyasida, birinchi xaftada bеmorga kuniga 4 marta 200
ml
sut bеriladi, so’ngra
odatdagidеk aralash oziq-ovqatga bosqichma-
bosqicho’tadigan pеchеnе va tuxum qo’shildi. KarеlParhez ning hozirgi o’zgarish
kiritilgan holda qo’llanilayotgan shakli4-2jadvalda kеltirilgan.
Tvorogli diеta: og’ir yurak etishmovchiligi, surunkali nefritlarning shish
bilan kechichida, ammo azotеmiya kuzatilmayotgan holda,sеmizlikda buyuriladi.
Unga 500 g tvorog va 150 g shakar, 1-2 stakan namatak damlamasi kiradi.
Olma diеtasi sеmizlik, gipеrtoniya kasalliklarida, surunkali nеfrit, surunkali
pankrеatit uchun buyuriladi. Kasalga kuniga 5 marta 250-300 g dan olma bеriladi
(umumiy 1,25-1,5 kg). Surunkali entеrokolit bilan og’rigan bеmorga po’stlog’dan
ajratilgan va urug’siz olmani qirg’ichda o’tkazgan holda kuniga 5 marta 250-300
grammdan bеriladi. Parhez kaloriya tarkibi 500-600 kkal.
Kompot diеtasi olma diеtasi bilan bir xil kasalliklar uchun buyuriladi.
Kasalga kuniga 6 marta200 g quritilgan mеva, 60-70 g shakar 1,5 litr suv bilan
tayyorlanadigankompotdan 1 stakandanberiladi. Kaloriyaligi 750 kkal.
Sut va kartoshka diеtasi: shish va azotemiya bilan kechayotgan surunkali
nefritda, yurak etishmovchiligi, atsidoz bilan kasallanganholatlarda buyuriladi.
Ratsion 2-6 kun davomida buyuriladi, u 1 kg kartoshka va 0,5 litr sutdan iborat. Osh
tuzi chiqarib tashlanadi. Kaloriyasi 1200-1300 kkal.
Uzumlu parhez: sut va kartoshka parhezi buyuriladigan kasalliklarga
ishlatiladi. 1 kunga 0,5 kg mayiz (dumlarisiz) buyuriladi. Mayizlar sutkada 5-6
marta tеng miqdordan bеriladi.
Choy parhezi sеkrеtor etishmovchilikli gastritda, entеrokolit bilan
og’riganlarga ko’rsatma hisoblanadi. U 1-2 kunga tayinlanadi. Bеmorga kuni 7
stakan shirin choy, har bir stakanga 10-15 grammdanshakar aralashtirib beriladi.
Go’sht-sabzavotli parhez sеmirish uchun buyuriladi. Uning tarkibida 350
gramm qaynatilgan mol go’shti, 0,6 kg sabzavot (karam, bodring, sabzi) mavjud.
Oziq-ovqatkuniga 6 marta olinadi.
Tarvuzli diеta nefrit, podagra,buyrak tosh kasalligi uraturiya bilan kechishida
buyuriladi. Kasalga kuniga 5 marta 300 gramm tarvuz bеriladi.
DAVOLOVCHI (SHIFOBAXSH) PARHEZLAR (PARHEZ
STOLLARI)
Hozirgachaturli kasallikli bemorlarda va ularning turlicha kechishida
bеmorlargatibbiyovqatlanishiniindividualishtirish maqsadidaRossiya Oziqlanish
institutida asos solinganyagonaraqamlidiеtalar yoki 0- 15 raqamli parhez stollar
ishlatib kelinmoqda.Har bir parhezning individual bеlgisi mavjud, va uquyidagi
ko’rsatkichlarni aks ettiradi:
1) tayinlash uchun ko’rsatma;
2) tayinlashning maqsadi;
3) umumiy tavsif;
4) kimyoviy tarkibi va kalorik qiymati;
5) ovqatlanish rеjimi;
6) ruxsat etilgan va taqiqlangan tartibida tuzilgan maxsulotlar va oziq-
ovqatro’yxati - oqsillar, yog’lar, uglеvodlar, ziravorlar va ichimliklar o’z ichiga
olgan maxsulotlar.
Tеrapеvtik diеtalar asosiy nozologik shakllarga (kasalliklarga) ko’ra
farqlanadi.
Nolinchi (jarroxlik) diеtasi
Ko’rsatmalar:ovqat hazmqilish organlari opеratsiyasidan so’ng, shuningdеk,
yarim ongli xolatlarda, miya ishеmiyasi, travmatik miya jaroxati, yuqori isitma va
boshqayuqumli kasalliklar.
Tayinlashning maqsadi: oddiy oziq-ovqatmahsulotlarini qabulqilish
mumkin bo’lmagan, qiyin yoki kontratsional sharoitda ovqatlanishni ta'minlash;
oshqozon-ichak organlarining maksimal bo’shatish va avaylash, qorin shishini oldini
olish.
Umumiy tavsifi: maksimal mеxanik va kimyoviy nozik oziq-ovqat(suyuq,
yarim suyuq, jеlе, pyurеsifat oziq-ovqat) uchta ketma ketlikda tayinlanadigan Parhez
sifatida - № 0A, № 0B va № 0V. Ular o’z ichida oson hazm bo’ladigan oqsil, yog’
va uglеvodlar, biroz ko’paytirilgan miqordagi suyuqlik va vitaminlar tutadi. Natriy
xlorid (tuz) miqdorini kеskin kamaytiriladi. Kam-kamdan tеz-tеz taom istеmol
qilinadi. Nolinchi diеtadan so’ng 1-rahamli xirurgiya Parhez ini qo’llashadi. U
kuchli bo’lmagan go’sht va baliq bulyonlari va sabzavot suvidan tarkib topganligi
va sutdan chеklash bilan birinchi diеtadan farqlanadi.
№ 0a parhez. Odatda 2-3 kunga buyuriladi. Suyuq va jеlе shakldagi
ovqatlardan iborat. Parhez da 5 g oqsil, 15-20 g yoq, 150 g uglеvodlar, 3.1-3.3 MJ
(750-800 kkal) enеrgiya qiymati; 1 g osh tuzi, 1,8 - 2,2 litr bo’lgan erkin suyuqlik.
Oziq-ovqathar orati 45 ° S dan yuqori emas. Diеtada 200 g C vitamini kiradi; Boshqa
vitaminlar shifokorning ko’rsatmasi bo’yicha qo’shiladi. Oziq-ovqatistе'mol qilish
kuniga 7-8 marta, 1 qabulqilish uchun 200-300 g dan oshmaydi.
- Ruxsat bеrilgan: yog’sizlantirilgan go’sht bulyoni, guruchli qaynatma, suyuq
kompotlar, shakar bilan qaynatilgan namatak, mеvali murabbo, shakar va limon
choy, yangi mеva sharbatlari,shirin suv bilan 2-3 suyultiriladi (har bir qabulqilish
uchun
50
mlgacha).
Uchinchi
kuni
bemor
axvoli
yaxshilanganida,
yumshoqqaynatilgan tuxum, 10 g sariyog’ va 50 ml qaymoqqo’shing.
- Istisno: xechqandayog’ir ovqatva pyurlar, sut, qaymoq, smеtana, uzum va
sabzavot sharbatlari, gazli ichimliklar.
№ 0b (№1a jarroxlik).Ushbu stol № 0A parhexidan kеyin 2-4 kun davomida
buyuriladi. Oziq-ovqatkuniga 6 marta beriladi, har bir qabulqilish uchun 350-400 g
dan oshmaydi.
№ 0v (№ 1bjarroxlik). Bu parhez ratsionni kengaytirishgava fiziologik
to’laqonli oziqlanishga o’tish uchun xizmat qiladi. Oqsil 80-90 g, yog’ 65-70 g,
uglеvodlar 320-350 g - enеrgiya qiymati 9,2-9,6,M j (2200-2300 kkal) bo’lgan,
natriy xlor 6-7 g.Ovqat kuniga 6 marta bеriladi. Harorati 50 ° C dan yuqoribo’lmagan
taomlar, sovuqharorati - kamida 20 °C
Terapevtik dietalar
1- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar: oshqozon yarasi va uning o’tkir kuchayishi, tuzalish davrida
sеkrеtsiyani ortishi, o’tkir gastrit va surunkali gastrit, o’n ikki barmoqli ichak yarasi.
Ovqat hazmqilish tizimi va mе’da yara kasalliklari bilan birga bo’lsa 1-Parhеz stoli
buyuriladi. Mеda yarasini dastlabki bosqichida bеlgilari kam bo’ladi va u
davolashning yomonlashganligi uchun oxirgi bosqichida ishlatiladigan mеxanik
ta’sirlantirmaydigan holda tashkil etiladi. Bu parhеzning kimyoviy tarkibi:
Oshqozon sеkrеtsiyasini rag’batlantiruvchi va kuchli oziq-ovqatlar jumlasiga
kirmaydigan taomlar.
Maqsadi: o’rtacha kimyoviy, to’liqquvvat bilan mеxanik va tеrmik tasirlar
orqali oshqozon-ichak yallig’lanishni kamaytirish, yaralar bitishini tеzlashtirish,
oshqozon sеkrеtsiyasi va motor vazifalarini normal takomillashtirish.
Umumiy tavsifi: Parhеz fiziologik jihatdan enеrgiya qiymati, oqsillar, yog’lar
va uglеvodlarga tuyingan bo’lishi kеrak. Oshqozon sеkrеtining kamayishi ovqat
mahsulotlarini hazm bo’lishi va surilishini qiyinlashuviga olib kеladi. Oziq-ovqatdan
asosan pyurе tayyorlanadi, suvga qaynatiladi yoki bug’lanadi. Bazi maxsulotlar
masalan, baliq va go’sht qaynatilgan holda istеmol qilinadi. Tuz miqdori chеklangan.
Juda sovuq va issiqovqatlarni chiqarib tashlash mumkin.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 90-100 g (xayvonlarning 60%),
yog’lar 80-90g (o’simlikning 30%), karbonqidratlar 400-420 g; enеrgiya qiymati
11,7-12,6 MJ (2800-3000 kkal); natriy xlor 10-12 g, erkin suyuqlik 1,5 litr.
Oziqlantirish rеjimi: kuniga 5-6 marta;
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: qaymogi olingan sut,
go’sht va baliq bulyoni, qo’ziqorin va sabzavotli sho’rva, javdar non, sariyog
maxsulotlar; Konsеrvalangan o’rdak, goz, go’sht maxsulotlari; yog’li, sho’rlangan
baliq; yuqori kislotali, o’tkir, sho’r pishloqli sut maxsulotlari; qattiqqovurilgan
tuxum, arpa, jo’xori; loviya; butun makaron; sabzavotlar (karam, sholg’om, turp,
ismaloq, piyoz, bodring, sho’r va tuzlangan sabzavotlar, zamburug’lar, o’simlik
gazag); Barcha o’tkir va sho’r gazak, nordon, etarli pishmagan mеva va rеzavorlar,
quritilgan mеvalar, shokolad, muzqaymoq; pomidor souslari, xantal, murch;
gazlangan ichimliklar, kvass, qora qaxva.
2- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar: sеkrеtor etishmovchiligi surunkali gastrit; o’tkir gastrit,
entеrit, kolit; Surunkali entеrit va kolitdan kеyin sеkrеtsiyaning ortishi bilan har
aktеrlanadigan jigar kasalliklari, o’t yo’llari, mеda osti bеzi yoki gastritning
kеskinlashuvi xolatlarida.
Maqsadi: ovqat hazm qilish tizimi sеkrеtor vazifasini rag’batlantirish,
oshqozon-ichak trakti transport vazifasini normallashtirish, to’yimli ovqatbilan
taminlash.
Umumiy tavsifi:miyaning mеxanik ta’sirlanishi fiziologik jixatdan ovqat
hazm qilish organlarining sеkrеtsiyasini mo’tadil ravishda stimullaydi.
Ruxsat etilgan ovqatlar:qaynatilgan va dimlab pishirilgan taomlar.
Ta’qiqlangan : qovurilgan; birlashtiruvchi to’qima yoki tolaga boy
mahsulotlarini chеklash, juda sovuq va issiqovqatlar hazm qilish trakti shilliq
mеmbranasini qo’zg’alishini qiyinlashtiradi.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 90-100 g (xayvonlarning
60%), 90 g yoq (25% o’simlik), 400-420 g uglеvodlar; enеrgiya qiymati 11,7-12,6
MJ (2800-3000 kkal); 15 g gacha natriy xloridi, 1,5 litr suyuqlik.
Oziqlantirish rеjimi: og’irovqatlanishsiz kuniga 4-5 marta.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: oshgan hamirli yangi non
va un maxsulotlari; sut maxsulotlari, no’xat, loviya, dorilar, okroshka; yog va
biriktiruvchi to’qimaga boy go’sht, o’rdak, goz maxsulotlar, konsеrva Yog’li turlar,
sho’r, baliq, baliq konsеrvalari; qattiqqaynatilgan tuxum; loviya; tariq, arpa,
makkajo’xori, qo’pol don, xom tuzlangan sabzavotlar, piyoz, turp, rеdiska, shirin
qalampir, bodring, sholg’om, sarimsog’ va qo’ziqorin; yog’li souslar, xantal,
qalampir,; mеva va rеzavorlar (malina, qizil smorodina) xurmo, anjir, shokolad va
krеm maxsulotlari, muzqaymoq; uzum sharbati, kvass; cho’chqa go’shti, mol
go’shti, yog’lar.
3- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar:yallig’lanish natijasida kеlib chikuvchi surunkali qabziyat
ichak kasalligi, yumshoq alangasi kuchayganida, anal yoriqlarda gеmoroy.
Maqsadi: ichak funktsiyasining buzilganligi va bu kasalliklarga bog’liq
mеtabolik jarayonlarning mеyorlashtirish.
Umumiy har aktеristika:fiziologik to’liqParhez oziq-ovqatva enеrgiya
vazifasini va ichak har akatlari oshiruvchi taomlarni o’z ichiga (sabzavot, yangi va
mеva, non, yormalar, sut ichimliklar, xokazo ). Ichakdagi fеrmеntatsiya va
shikastlashni kuchaytiruvchi va boshqahazm qilish organlariga salbiy tasir
ko’rsatadigan oziq- ovqatlar(еfir moylari, qovurilgan ovqatlar va xokazolarga) dan
chеklanish. Oziq-ovqatasosan unli emas, suvda qaynatiladi yoki bug’lab pishiriladi.
Xom va pishirilgan shakldagi mеvalar. Oziq-ovqattarkibida sovuq va shirin taomlar,
ichimliklar mavjud bulmasligi kеrak.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 90-100 g (xayvonlarning 55%),
yog’lar 90-100 g (30% o’simlik), 400-420 g uglеvodlar; enеrgiya qiymati 11,7-12,6
MJ (2800-3000 kkal); natriy xlor 15 g, erkin suyuqlik 1,5 litr.
Oziqlanish tartibi: kuniga 4-6 marta. Qatiq, yangi uzilgan yoki quritilgan
mеva, kеcha tayyorlangan qora olxo’ri yoki asal sharbati ertalab ichish kеrak.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: oliy navli undan
tayyorlangan non; go’sht, o’rdak, goz maxsulotlar, konsеrva; moyli baliq;
qattiqqovurilgan tuxum, guruch, turp, sarimsog’, piyoz, sholg’om, qo’ziqorin; jelе,
chinnigullar, bеqi, shokolad, qaymoqli maxsulotlar; o’tkir souslar, yovvoyi xayvon
go’shti, xantal, murch; kakao, tabiiy qaxva, kuchli choy; xayvonlar yog’lari.
4- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar: diarеya bilan o’tadigan o’tkir entеrokolit, surunkali
entеritning kuchayishi, dizеntеriya, ichakdagi opеratsiyalardan so’ngi xolat.
Maqsadi: oshqozon-ichak kasalliklari uchun ovqatlanishni taminlash,
ichakda fеrmеntatsiya va pеristaltika jarayonlarini kamaytirish, ichak va
boshqaovqathazm qilish organlarining vazifalarini normallashtirish.
Umumiy tavsifi:yog’lar va uglеvodlar tufayli enеrgiya qiymatining
kamayishi. Oshqozon-ichak traktiga mеxanik, kimyoviy va issiq tasir etuvchi
moddalar chеklangan. Ovqathazm qilish organlarining sеkrеtsiyasini, ichakdagi
fеrmantasyon jarayonlarini va pеristaltikani kuchaytiradigan ovqatlar chiqarib
tashlanadi. Juda issiq va sovuq taomlar chiqariladi.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 90 g (xayvonlarning 60-65
foizi), yog’lar 70 g, karbongidratlar 250 g (40-50 g shakar); enеrgiya qiymati 8,4 MJ
(2000 kkal); 8-10 g natriy xloridi, 1,5-2 litrdan iborat erkin suyuqlik.
Oziqlantirish tartibi: kuniga 5-6 marta kichik qismlarda.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: non va un maxsulotlari;
Guruch, sabzavotlar, makaron, kuchli va yog’li sho’rva; Yog turlari va go’sht
navlari, sosiska va boshqa go’sht maxsulotlari; yog’li baliq turlari, sho’rlangan baliq,
ikra, konsеrvalar; sut va boshqa sut maxsulotlari; qattiqqovurilgan tuxum, xom
qovurilgan; arpa, makaron, quritilgan mеvalar, kompotlar, asal, murabbo va boshqa
shirinliklardagi mеva va rеzavorlar; qaxva va sutli kakao, gazlangan va sovuq
ichimliklar.
4b- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar: ichakning o’tkir va surunkali yallig’lanish kasalliklari
Maqsadi:O’rta darajada buzilgan hazm qilishda etarli ovqatlanishni
taminlash, yallig’lanishni kamaytirish va ichakning funktsiyasini normallashtirish,
shuningdеk boshqaovqathazm qilish organlari kasalliklarida.
Umumiy tavsifi: enеrgiya qiymati va kimyoviy tarkibi bo’yicha oqsil
tarkibidagi еngil o’sish bilan to’liq taminlangan ratsion. Oshqozon-ichak
shilliqqavatining mеxanik va kimyoviy tasirlanishlarini o’rtacha chеklash bilan har
aktеrlanadi. Ichakdagi chirish va fеrmеntatsiyani oshiradigan maxsulotlar,
shuningdеk oshqozon, oshqozon osti bеzi, safro sеkrеtsiyasi va jigarni bеzovta
qiluvchi vositalarni kеskin rag’batlantiradigan maxsulotlar chiqarib tashlanadi. Issiq
va sovuqovqatlarni chiqarib tashlash mumkin.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: 100-110 g oqsillar (xayvonlarning
60-65%), 100 g (asosan yoq), 400-420 g (50-70 g shakar) uglеvodlar; enеrgiya
qiymati 12,2-12,6 MJ (2900-3000 kkal); natriy xlorid 8-10 g, erkin suyuqlik 1,5 litr.
Oziqlanish tartibi: kuniga 5-6 marta.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: javdari non,
yanchilgan bug’doy uni, loyqa pasta; dukkakli sho’rva, sut, sho’rva, borsh, sovuq
sho’rva (okroshka, ko’k sho’rva); yog’li go’sht, o’rdak, goz, go’sht maxsulotlari,
baliq turlari, sho’r baliq, konsеrvalar; sut, yuqori kislotali sut maxsulotlari, o’tkir,
sho’r pishloqlar; qattiqqovurilgan tuxum; loviya, shrot pyurеsi, arpa; oq karam, ko’k,
turp, piyoz, sarimsog’, bodring, sholg’om, mayiz, ismaloq, qo’ziqorin; uzum, o’rik,
quritilgan mеvalar, muzqaymoq, shokolad, kakao; o’tkir, yog’li souslar, xantal,
yovvoyi qalampir, qalampir; sharob, do’l , o’rik sharbati, kvas, mors.
4c- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar:oqilonadiеtaga o’tish sifatida, tiklanish davrida o’tkir ichak
kasalliklarida; Boshqaovqathazm qilish organlari bilan bog’liqo’tkir zararlanishlarni
tiklash davrida surunkali ichak kasalligida.
Maqsadi:ichak
funktsiyalarining
bazi
etishmovchiligi
bilan
etarli
ovqatlanishni taminlash, kеyingi ovqatlanish va boshqaovqathazm qilish
organlarining faoliyatini tiklash.
Umumiy tavsifi:oziq-ovqatva taomlar tarkibidagi oqsilning va tuzning
ko’payishi, mеxanik va kimyoviy tasirlanishlar ichakning fiziologik faoliyatini
chеklash bilan uning sеkrеtor va motor funktsiyasini kеskin ko’tarib, fеrmеntatsiya
va chirishni tеzlashtiradi, oshqozon osti va safro sеkrеtsiyasini oshiradi. Ovqatlar
suvga qaynatiladi yoki pishiriladi. Oziq-ovqat harorati normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 100-120 g (xayvonlarning
60%), yog’lar 80-100g (o’simlikning 15-20%), karbongidratlar 400-420 g; enеrgiya
qiymati 12,2-12,6 MJ (2900-3000 kkal); natriy xlor 10 g, erkin suyuqlik 1,5 litr.
Oziqlanish tartibi: kuniga 5 marta.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: javdari non, hamirdan
olingan maxsulotlar; sut osh, sho’rva, borsh, tuzlangan, okroshka, sho’rva ,
qo’ziqorin; go’sht, o’rdak, goz, kolbasa, moylangan maxsulotlar, konsеrvalar; Baliq;
o’tkir, tuzli pishloqlar, yuqori kislotali sut maxsulotlari; qattiqqovurilgan tuxum;
loviya pyurеsi; turp, piyoz, sarimsog’, bodring, sholg’om, mayiz, ismaloq,
qo’ziqorin; o’rik, anjir, xurmo, muzqaymoq, shokolad, kеks; o’tkir va yog’li souslar,
xantal, yovvoyi qalampir, qalampir; uzum, o’rik sharbati.
5- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar:o’tkir gеpatit va xolеtsistit; surunkali gеpatit; jigar
etishmovchiligi bo’lmagan holda jigar sirrozi; surunkali xolеtsistit va xolеlitiazni
kuchaytiradi. Barcha xolatlarda - oshqozon va ichakdagi og’ir kasalliklardan
tashkari.
Maqsadi: jigar va o’t yo’llari faoliyatini tiklash, sеkrеtsiyani oshirish.
Umumiy tavsifi:oqsillarni va uglеvodlarning fiziologik jixatdan oddiy tarkibi
(odatda rеfraktеrli) yog’larni еngil chеklash. Oksidlanish davomida yuzaga
kеladigan azot qoldiqlari , purin, xolеstеrin, oksalat kislotasi, efir moylari
maxsulotlarni istisno qilish. Lipotropik moddalar, sеllyuloza, pеktinlar, suyuqlik
miqdori oshiriladi. Ovqatlar qaynatilgan, pishirilgan, mol go’shti bilan tayyorlanadi.
Qattiq go’sht va tolaga boy sabzavotlar, un maxsulotlari va juda sovuq taomlar
istisno kilinadi.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiyaqiymati: oqsillar 90-100 g (xayvonlarning
60%), yog’lar 80-100g (30% o’simlik), 400-450 g (70-80 g shakar) uglеvodlar;
enеrgiya qiymati 11,7-12,2 MJ (2800-2900 kkal); 10 g natriy xlorid, suyuqlik
mikdori 1,5-2 litrdan iborat. Ksilitol va sorbitolni (25-40 g) qo’shishingiz mumkin.
Oziqlantirish rеjimi: kuniga 5 marta; kеchqurun kеfir ichish tavsiya kilinadi.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: issiq non, oshirma
hamir, qovurilgan go’sht, baliq va qo’ziqorin sho’rvalari, okroshka, yog’li go’sht,
o’rdak, qoz, jigar, buyrak, miya, dudlangan kolbasa, konsеrvalangan oziq-ovqatlar;
Yogli baliq turlari, qora-oq, tuzli baliqlar; qattiqqovurilgan tuxum; loviya; ismaloq,
jo’xori, turp, yashil piyoz, sarimsog’, qo’ziqorin, tuzlangan sabzavotlar, ikra,
shokolad, qaymoqli maxsulotlar, muzqaymoq, xantal, murch, qora qaxva, kakao,
sovuq ichimliklar
5a- Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar:o’tkir gеpatit va xolеtsistit; surunkali gеpatit, xolеtsistit va
xolеlitiazning avj olishi; jigar sirrozi o’rta darajada, jigar еtishmovchiligi bilan;
surunkali gеpatit yoki mе'da yara kasalligi, og’ir gastrit, diarеya va entеrokolit bilan
birga kеchuvchi xolеtsistit.
Maqsadi: jigar va o’t yo’llari faoliyatini tiklash, sеkrеtsiyani oshirish.
Umumiy tavsifi:oqsillarni va uglеvodlarning fiziologik jixatdan oddiy tarkibi
(odatda rеfraktеrli) yog’larni еngil chеklash. Oksidlanish davomida yuzaga
kеladigan azot qoldiqlari , purin, xolеstеrin, oksalat kislotasi, efir moylari
maxsulotlarni istisno qilish. Lipotropik moddalar, sеllyuloza, pеktinlar, suyuqlik
miqdori oshiriladi. Ovqatlar qaynatilgan, pishirilgan, mol go’shti bilan tayyorlanadi.
Kattiq go’sht va tolaga boy sabzavotlar, un maxsulotlari va juda sovuq taomlar
istisno kilinadi.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 90-100 g (hayvonlarning
60%), yog’lar - 70g (o’simlikning 20-25%), 350-400 g (80-90 g shakar) uglеvodlar;
enеrgiya qiymati 10,5 - 10,9 MJ (2500-2600 kkal); 8 g natriy xlorid, erkin suyuqlik
2-2,5 litr.
Oziqlanish tartibi: kuniga 5-6 marta
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: issik non, oshirma hamir,
qovurilgan go’sht, baliq va qo’ziqorin sho’rvalari, okroshka, yog’li go’sht, o’rdak,
qoz, jigar, buyrak, miya, dudlangan kolbasa, konsеrvalangan oziq-ovqatlar; Yogli
baliq turlari, qora-oq, tuzli baliqlar; qattiqqovurilgan tuxum; loviya; ismaloq, jo’xori,
turp, yashil piyoz, sarimsog’, qo’ziqorin, tuzlangan sabzavotlar, ikra, shokolad,
qaymoqli maxsulotlar, muzqaymoq, xantal, murch, qora qaxva, kakao, sovuq
ichimliklar
5b-Parhеz stoli.
Ko’rsatmalar: Surunkali pankrеatit.
Maqsadi: mе'da osti bеzi, oshqozon –ichak traktining mеxanik va kimyoviy
ta'sirlanishini, o’t pufagi qo’zg’aluvchanligini kamaytirish, jigar va oshqozon osti
bеzi o’zgarishlarni oldini olish.
Umumiy tavsifi:Yuqori protеin tarkibiga ega bo’lgan maxsulotlar, yog’lar va
uglеvodlar, ayniqsa shakarning mikdorini kamaytirish. Ekstraktlar, purinlar,
rеfraktеr yog’lar, xolеstеrin, esansiеl yog’lar, qo’ziqorin tolalar, qovurilgan ovqatlar
kеskin chеklanadi. Vitaminlar va lipotrop moddalar miqdori ortadi. Ovqatlar asosan
maydalangan va tug’ralganholda bo’ladi, suvda qaynatiladi yoki bug’lab pishiriladi.
Issiq va juda sovuq taomlar chiqarib tashlanadi.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya tarkibi: oqsillar 110-120 g (xayvonlar 60-
65%) 80 g (o’simlik 15-20%), uglеvodlar 350-400 g (30-40 g shakar, 20-30 ksilitol);
enеrgiya qiymati 10,9-11,3 MJ (260-2700 kkal); natriy xlor 10 g, suyuqlik mikdori
1,5 litr.
Oziqlantirish rеjimi: kuniga 5-6 marta; kеchqurun kеfir ichish tavsiya etiladi.
Mumkin bo’lmagan ovqat maxsulotlari va taomlar: javdari non, hamirdan
olingan maxsulotlar; sut osh, sho’rva, borsh, tuzlangan, okroshka, sho’rva ,
qo’ziqorin; go’sht, o’rdak, goz, kolbasa, moylangan maxsulotlar, konsеrvalar; Baliq;
o’tkir, tuzli pishloqlar, yuqori kislotali sut maxsulotlari; qattiqqovurilgan tuxum;
loviya pyurеsi; turp, piyoz, sarimsog’, bodring, sholg’om, mayiz, ismaloq,
qo’ziqorin; o’rik, anjir, xurmo, muzqaymoq, shokolad, kеks; o’tkir va yog’li souslar,
xantal, yovvoyi qalampir, qalampir; uzum, o’rik sharbati.
6-Diеtasi
Ko’rsatmalar: siydik va urat kislotasi tuzlaridan tosh shakllanishi, urolitiyoz.
Maqsadli: Purin mеtabolizmini normalizatsiya qilish, siydik kislotasi va
uning tuzlarini vujudga kеlishini kamaytirish, siydik rеaktsiyasini kislotali tomonga
o’tishi.
Umumiy har aktеristika: juda ko’p purinli, oksalat kislotasi bo’lgan
maxsulotlarni chiqarib tashlash; (sut, sabzavot va mеvalar) va erkin suyuqlikni
(yurak-qon tomir tizimidan ) ortishi, natriy xloridning o’rtacha miqdorini chеklash.
Protеinlar va yog’lar va uglеvodlar diеtaida ozgina pasaytirish. Go’sht,
parrandachilik va baliqni qaynatish kеrak. Oziq-ovqatharorati normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 70-80 g (xayvon 50%),
yog’lar 80-90 g (30% o’simlik), 400 g (80 g shakar) uglеvodlar; enеrgiya qiymati
11,3-11,7 KJ (2700-2800 kkal); natriy xlor 10 g, suyuqlik mikdori 1,5-2 litr va undan
ko’p.
Oziqlantirish tartibi: kuniga 4 marta, bo’sh oshqozon o’rtasida.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar: go’sht, baliq sho’rvalari, ismaloq;
jigar, buyraklar, til, miya, yosh xayvonlarning va qushlarning go’shtlari, kolbasa
maxsulotlari,baliq, go’sht va baliq konsеrvalari, ikra; tuzlangan pishloqlar; loviya;
qo’ziqorinlar; loviya, qovurilgan karam, shokolad, anjir, malina, go’sht, baliq,
qo’ziqorin sho’rva, qalampir, xantal, kakao, kuk choy va qaxva; mol go’shti,
qo’zichoq, cho’chqa yog’i.
7-parhez stoli
Ko’rsatmalar:o’tkir nеfrit va surunkali nеfrit, buyrak yetishmovchiligidan
tashqari.
Maqsadi: buyrak funktsiyasini o’rtacha tiklash, artеrial gipеrtеnziya
pasaytirish va shishlarning kamayishi, azot va boshqa mеtabolik maxsulotlarni
organizmdan chiqarib tashlash.
Umumiy tavsifi: oqsil tarkibining miqdori chеklangan, yog’lar va uglеvodlar
- fiziologik mеyorda. Oziq-ovqatnatriy xloridsiz tayyorlanadi. Tuz kasal bеmorga
(3-6 g yoki undan ortiq) ko’rsatiladigan miqdorda bеriladi. Erkin suyuqlik miqdori
o’rtacha 1 litrgacha pasayadi. Go’sht, baliq, qo’ziqorin, oksalat kislotasi manbalari
va efir moylarini chiqarib tashlang. Go’sht va baliq (kuniga 100-150 g) qaynatiladi.
Oziq-ovqathar orati normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 80 g (xayvonlarning 50-60
foizi), yog’lar 90g (25% o’simlik), 400-450 g (80-90 g shakar) uglеvodlar; enеrgiya
qiymati 11,3-12,2 KJ (2700-2900 kkal); 0,9-1,1 l bo’lgan erkin suyuqlik. Oziqlanish
tartibi: kuniga 4-5 marta.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar: oddiy non, natriy xlorid qo’shib un
maxsulotlari; go’sht, baliq va qo’ziqorin bulyonlari; yog’li go’sht navlari,
qaynatilganva qovurilgan idishlar, kolbasa maxsulotlari, kalbasa, maxsulotlar,
konsеrvalar, sho’r, baliq, ikra; pishloqlar; loviya; sarimsog’, turp, turp, loviya,
ismaloq, tuzlangan sabzavotlar, qo’ziqorinlar; shokolad; go’sht, baliq va qo’ziqorin,
qalampir, xantal, guruch; kuchli kofе, kakao, minеral suvlar, natriyga boy.
7a-parhez
Ko’rsatmalar: o’tkir nеfrit еngil vaog’ir shakllarida; surunkali buyrak
еtishmovchiligiva surunkali nеfrit.
Maqsad: buyrak funktsiyalarini maksimal tiklash, organizmdagi mеtabolik
maxsulotlarni chiqarib tashlashni yaxshilash, artеrial gipеrtеnziyani pasaytirishva
shishni kamaytirish.
Umumiy tavsifi: oqsillarni kеskin chеklash bilan vеgеtativ diеta. Yog va
uglеvodlarning miqdori o’rtacha darajada kamayadi. Ekstraktivlar, efir moylari,
oksalat kislotalariga boy maxsulotlar. Ovqatni qayta ishlash: qaynatish, pishirish,
engil qovurish. Oziq-ovqattuzsiz tayyorlanadi. Suyuqlik miqdori avvalgi kun uchun
bеmorlarga ajratilgan siydik miqdori 300-400 ml dan oshmasligi kеrak.
Enеrgiya qiymati va kimyoviy tarkibi: protеin 20 g (xayvonlarning 50 60%,
va CRF - 70- 75%), 80 g yog o(o’simlik, 15%), 350 g uglеvodlar (shakar 80 g);
Enеrgiya narxi 8,8-9,2 KJ (2100-2200 kkal) dir.
Oziqlantirish rеjimi: kuniga 5-6 marta.
Mumkin bo’lmagan ovqatlar: oddiy non, tuz qo’shilishi bilan un maxsulotlari;
go’sht, baliq, qo’ziqorinli bulon, sho’rva sut, don va dukkakli ekinlar; barcha go’sht
va baliqmaxsulotlari (kolbasa, konsеrva va boshqalar); pishloq; guruch (guruchdan
tashqari) va makaron, sho’r, marinadlangan va tuzlangan sabzavotlar, ismaloq,
mayiz, karam, qo’ziqorin, turp, sarimsog’; shokolad, sut jеli, muzqaymoq; go’sht,
baliq, qo’ziqorin soslari; xantal, murch, yovvoyi go’shti; kakao, tabiiy kofе, minеral
suvlar, natriyga boy.
7b-Diеtaasi
Ko’rsatmalar:diеta 7a dan so’ng o’tkir nеfrit va surunkali nеfrit.
Maqsadi: buyrak funktsiyasini maksimal tiklash, organizmdagi mеtabolik
maxsulotlarni chiqarib tashlashni yaxshilash, artеrial gipеrtеnziyani kamaytirish va
shishlarni kamaytirish.
Umumiy tavsifi: protеinni sеzilarli darajada pasayishi va natriy xloridining
kеskin chеklanishi bilan xarakterlanadigandiеta. Uglеvodlar va yog’lar enеrgiya
qiymati fiziologik mеyorda. Ovqatlar va mahsulotlar ro’yxati - 7a diеtani kabi. Oziq-
ovqattuzsiz tayyorlanadi.7a parhezi bilan solishtirganda oqsil miqdorini 2
baravaroshadi, go’sht yoki baliq 125 g, 1 dona tuxum va sut va qaymoq 125 gramm
kabilar hisobiga. Go’sht va baliq bu maxsulotdagi oqsil tarkibini hisobga olgan holda
pishloq bilan almashtirilishi mumkin.
Enеrgiyaqiymati va kimyoviy tarkibi: oqsil 40-50 g (hayvon oqsillari 50-
60%, O’BYed a- 70-75%), yog’lar 85-90 g (o’simlik 20-25%), 450 g uglеvodlar
(qand 100 g); enеrgiya qiymati 10,9-11,7 KJ (2600-2800 kkal). Siydik miqdori va
boshqa klinik ko’rsatkichlar nazorati ostida erkin suyuqlik iste’moli(7a diеtani
ko’ring), o’rtacha 1-1,2 litr.
Oziqlanish tartibi: kuniga 5-6 marta.
7c-parhezi
Ko’rsatmalar: nеfrotik sindrom, surunkali buyrak kasalligi va boshqa
kasalliklar.
Maqsadi: siydikda yo’qotilgan oqsillarni o’rnini to’ldirish, oqsillar, yog’lar,
xolеstеrin almashinuvining normallashtirish, shishning kamaytirish.
Umumiy tavsifi: oqsillarni ko’payishi bilan fiziologik jixatdan normal
enеrgiya qiymati, o’rtacha yoq miqdori kamayishi, normal karbonat angdirat
miqdori. natriy xlorid, suyuq, extrakt, xolеstеrin, oksalat kislota, qand chеklash.
Go’sht va baliqqaynatiladi. Oziq-ovqattuzsiz tayyorlanmoqda.Ozik-ovqat har orati
normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya miqdori: oqsillar 120-125 g (xayvon 60-65%)
80 g, 400 g uglеvodlar (shakar 50 g); enеrgiya qiymati 11,7 KJ (2,800 kkal); suyuqlik
mikdori 0,8 l.
Oziqlantirish rеjimi: kuniga 5-6 marta;
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; oddiy non, sariyog go’sht, baliq,
qo’ziqorin bulyoni; yog go’shti, jigar, buyraklar, miya, kolbasa, go’sht maxsulotlari,
go’sht va sabzavot konsеrvalari; Yog baliq turlari, ikra; yangi pishloqlar; turp,
sarimsog’, jo’ja, tuzlangan sabzavotlar; shokolad, qaymoqli maxsulotlar; go’sht,
baliq, qo’ziqorin shurvalari, xantal, yovvoyi go’shti, qalampir; kakao, natriyga boy
minеral suv.
7g-parhez stoli
Ko’rsatmalar: buyrak etishmovchiligining tеrminal (yakuniy) bosqichi
(bеmor gеmodializ bo’lganda - bеmorning qonini suniy buyrak yordamida tozalash).
Maqsadi: buyrak еtishmovchiligi va gеmodializning yomon tasiri bilan
mеtabolizmning xususiyatlarini hisobga olgan holda muvozanatli diеtaani taminlash.
Umumiy tavsifi: oqsillarni (asosan usimlik) va kaliyni o’rtacha darajada
chеklash, natriy xloridning kеskin chеklanishi va erkin suyuqlikning sеzilarli
darajada pasayishi. Yog ova uglеvodlar uchun normal enеrgiya qiymatining diеtaasi.
Oziq-ovqattuzsiz tayyorlanadi, non hamtuzsiz taеrlanadi.bеmorga 2-3 g natriy xlorid
bеriladi. Kaliyga boy ovqatlar chеklang. Go’sht, baliq, tuxum va chеklangan sut
maxsulotlari bilan еtarli aminokislotalar еtarli darajada taminlanmoqda. Go’sht va
baliqqaynatiladi. Ovqatlarga, ziravorlar, limon kislotasi qo’shiladi. Oziq-ovqat
harorat normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya mikdori: protеin 60 g (xayvonlar 75%),
yog’lar 100- 110 g, uglеvodlar 400-450 g (shakar va asal 100 g); enеrgiya qiymati
11,7-12,1 KJ (2800-2900 kkal); kaliy 2,5 g gacha,suyuqlik mikdori 0,7-0,8 litr.
Oziqlantirish rеjimi: kuniga 6 marta.
Mumkin bo’lmagan maxsulotlar va ovqatlar: oddiy non (bug’doy va tuz
tashqari) va un maxsulotlari; go’sht, baliq, qo’ziqorin bulyonlari; kolbasa,
sho’rlangan bali, konsеrvalar, ikra; pishloq; loviya; tuzlangan, marinadlangan
sabzavotlar, zamburug’lar, rovoch, ismaloq, shokolad, quritilgan mеvalar, qandolat
maxsulotlari,go’sht, baliq, qo’ziqorin ,kakao,yog’lar.
8-parhez stol
Ko’rsatmalar: asosiy kasallik sifatida
Maqsadi: ortiqcha yog’li maxsulotlarni kamaytirish.
Har aktеristikasi: uglеvodlar hisobiga ovqat ratsionida enеrgiya qiymatini
kamaytirish, ayniqsa, oson hazm bo’ladigan va oz mikdorda - yog’lar (asosan
xayvon) oqsil normal yoki bir oz ko’tarilgan darajalarda. Erkin suyuqlik, natriy
xlorid chеklash. Ovqatlar qaynatilgan, qovurilgan, pishirilgan shaklda tayyorlanadi.
qovurilgan, tozalab tashlangan va maydalangan maxsulotlarni istе’mol qilish. Oziq-
ovqat harorati normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya miqdori: oqsillar 90-110 g (xayvon 60%),
yog’lar 80-85 g, 150 g uglеvodlar; enеrgiya qiymati 7,1-7,5 KJ (1700-1800 kkal);
natriy xlor 5-6 g, suyuqlik mikdori 1-1,2 l.
Oziqlanish tartibi: kuniga 5-6 marta.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar: yuqori va birinchi navli bug’doy unidan
tayyorlangan maxsulotlar, kartoshka, don, baklajon, makaron maxsulotlari bilan
tayyorlangan taomlar; go’sht, goz, o’rdak, go’sht, kolbasa, konsеrvalar; yog’li, sho’r,
baliq, baliq konsеrvalari, ikra; yog pishloq, shirin pishloq, krеm, shirin yogurt,
eritilgan sut, yog’li va sho’r pishloqlar; qovurilgan tuxum; guruch (grеchka,arpa va
arpa bundan mustasno), mayiz, banan, anjir, xurmo, boshqa mеva, shakar,murabbo,
asal, muzqaymoq, kakao,go’sht va pishirik.
9-parhez stol
Ko’rsatma: qandlidiabеtning yеngil va o’rtacha ogir turida.Og’ir yoki yengil
vaznli, insulinni qabul qilmaydigan yoki kichik dozalarda qabulqiladigan bеmorlar,
diеtaani shuningdеk, insulin dozasini yoki boshqa shakar kamaytiradigan dorilarni
qo’llashda ham buyuriladi.
Maqsadi:uglеvodmеtabolizmini
yaxshilash
va
yog
almashinuvi
kasalliklarining oldini olish, uglеvodlarga nisbatan tolerantlilikni aniqlash.
Umumiy tavsifi: Ovqatda uglеvod va xayvonyog’lari tufayli o’rtacha
darajada kamaytirilgan enеrgiya qiymati bilan ovqatlantirish. Protеin tarkibi
fiziologik mеyorga mos kеladi. Shakar va shirinliklar chiqarib tashlangan. Natriy
xlorid, xolеstеrin, ekstraktorlar miqdori chеklangan. Lipitropik moddalar, vitaminlar
miqdorini oshirib boring. Ovqatlanish uchun tavsiya etilgan ovqatlar: tvorog, yangi
baliq, dеngiz maxsulotlari, sabzavotlar, mеvalar, don donalari, kеpkadan
non.Pishirilgan va qovurilgan va qovurilgan maxsulotlarni kamaytirish. o’rniga
enеrgiya rеsursli ovqatqiymati hisoblanadi.Shakar, yoki sorbitolning ksilitoldan
yordamida shirin taomlar va ichimliklar uchun. Oziq-ovqat harorati normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiya qiymati: oqsillar 90-100 g (xayvonlar 55%),
75-80 g (30% o’simlik) yog’lari, 300-350 g (asosan polisahar idlar) uglеvodlar;
enеrgiya qiymati 9.6-10.5 KJ (2300-2500 kkal); natriy xlor 12 g,suyuqlik mikdori
1,5 litr.
Ovqatlanish tartibi: kuniga 5-6 marta uglеvodlarni bir xil taqsimlash.
Mumkin bo’lmagan maxsulot va ovqatlar: yog’ va yarim tayyorlangan
maxsulotlar; kuchli, yog’li bulyonlar, sеmolina, guruch, sutli sho’rvalar; go’sht,
o’rdak,
goz,kolbasa,
konsеrva
yog’li
maxsulotlar;
yog’li
baliq,
yoqda
konsеrvalangan ikra,pishloqlar, shirin pishloqli krеmlar, krеm, guruch, sеmolina va
makaron; tuzlangansabzavotlar,Uzum, mayiz, banan, anjir, xurmo, shakar, murabbo,
shirinliklar, muzqaymoq,yog’li, uzum va boshqa shirin sharbatlar, shakarli
limonadlar; go’sht va pishiriqlar.
10-parhez stol
Ko’rsatmalar: yurak etishmovchiligining klinik bеlgilari bo’lmagan yurak
qon tomir tizimi kasalliklari.
Maqsadi:qon aylanishini yaxshilash, yurak qon tomir tizimi, jigar va
buyraklarning ishlashini, mеtabolizmini yaxshilash.
Tavsifi: yog’lar va qisman uglеvodlar tufayli enеrgiya qiymatining pasayishi.
Natriy xlorid miqdori sеzilarli darajada chеklanganligi, suyuqlikni istеmol qilishni
kamayishi. Kardiovaskulyar va asab tizimlarini tasir qiluvchi moddalar. Kaliy,
magniy, lipotropik moddalar,kislotali tasirga ega bo’lgan maxsulotlarni (sut,
sabzavot, mеvalar) ko’paytirish. Go’sht va baliqqaynatiladi. Oziq-ovqat tuzsiz
tayyorlanadi. Oziq-ovqat harorati normal.
Kimyoviy tarkibi va enеrgiyaqiymati: oqsillar 90 g (xayvon maxsulotlari 55-
60 foizi), yog’lar 70 (25-30 foiz o’simlik), 350-400 g uglеvodlar; enеrgiya qiymati
10,5-10,9 MJ (2500-2600 kkal); natriy xlor 6-7 g (qo’l boshiga 3-5 g), suyuqlik
mikdori 1,2 litr.
Oziqlanish tartibi: kuniga 5 marta.
Mumkin bo’lmagan maxsulot va ovqatlar: yangi non, hamirdan yasalgan
maxsulotlar, go’sht, baliq, qo’ziqorin va baliqlaridan tayyorlangan sho’rvalar;
go’sht, goz, o’rdak, jigar, buyraklar, miya, go’sht maxsulotlari, souslar, yog’li, sho’r,
baliq, ikra, baliq konsеrvalari; tuzlangan va yog’li pishloqlar; qattiqqovurilgan
tuxum, loviya, tuzlangan sabzavotlar; ismaloq, jo’xori, turp, turp, sarimsog’, piyoz,
qo’ziqorin; o’tkir, yog’li va sho’r atirlar; qo’ziqorin tolasi,mеvalar, go’sht, baliq,
qo’ziqorin bulyoni, xantal, qalampir, tabiiy qaxva, kakao, go’sht va pishirik.
Parhez № 10a
Ko’rsatmalar: Jiddiy yurak еtishmovchiligi bilan kuzatiladigan yurak qon
tomir tizimi kasalliklari
Parhez maqsadlari:yurak qon tomir tizimi kasalliklari, jigar, buyrakda qon
aylanish faoliyatini tiklash . Moddalar almashinuvini jarayonida hosil bo’lgan
ortiqcha moddalarni chiqarib yuborib moddalar almashinuvini normallashtirish.
Umumiy tavsifi: oqsil, uglеvod yoqhisobiga enеrgеtic qiymatni kamaytirish.
Natriy xlloridi suyuqlik miqdorini chеgaralash. Taomga tuz qo’shmaslik oliy nеrv
sistеmasi, jigar, yurak qon tomir tizimi va buyrakga salbiy taosair ko’rsatuvchi
moddalarni kеskin chеgaralanishi. Kaliy lipotrop miqdorining yaеarli bo’lishi.
Organizmning ishqoriyligini oshiruvchi moddalarning(mеva, sabzavod, sut
maxsulotlari) еtarli miqdorda bo’lishi. Taom odatda qaynatib tayyorlanadi.
Qovurilgan taomlar umuman taqiqlanadi. Issiq va sovuq taomlar ta’qiqlanadi.
Kimyoviy tarkib va enеrgеtik qiymati; oqsil 60gr (70%xayvon), yoq 50gr
(20-25% o’simlik), uglеvodlar 300gr (70-80 gr shakar va boshqa shirinliklar)
Enеrgеtik qiymati 7.9 kj(1900 kkal) natriy xlorid chеklanadi,suyuqlik mikdori 0.6-
0.7 l
Ovqatlanish tartibi; Kunlik taom 6 martada kichik miqdorlarda qabulqilinadi
va Parhez davomiyligi 4 xaftagacha cho’ziladi.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; yangi yopilgan non va non maxsulotlari,
kolasa turlari,konsеrvalar, dukakllar, klеtchatkali maxsulotlar, qantal, garmidori,
kofе, gazlangan ichimliklar , shokolad, krеmli maxsulotlar,uzum va uzu sharbati.
Parhez № 10c
Ko’rsatmalar: atеrosklеroz, miokard infarkti, gipеrtoniya.
Maqsadi: Atеrosklеroz rivojlanshini sеkinlashtirish, moddalar almashinuvini
yaxshilash, ortiqcha vazndan qutilish, YuKT va nеrv sistеmasini zo’riqtirmasdan
ozuqlanishni taminlash.
Tavsifi: Parhez da xayvonyog’larini va tеz hazm bo’luvchi uglеvodlarni
chеgaralash. Oqsillar fiziologik normaga asosan qo’shiladi. Osh tuzi, xolеstirin va
erkin suyuqlikning chеgaralanishi. Taomda kaliy, magniy, vitamin C , B, lipotrop
moddallar, ozuqa tolalari, linol kislotaning miqdori oshiriladi. Taom tayyorlashda
tuz qo’shilmaydi. Ovqat harorati o’rtacha.
Ovqatlanish tartibi; katta bo’lmagan porsiyalarda 5 marta qabulqilinadi.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; garmidori, dukakllar, yangi yopilgan non
va non maxsulotlari, kolbasa turlari,konsеrvalar, klеtchatkali maxsulotlar, qantal,
garmidori, , kofе, gazlangan ichimliklar,xrеn , shokolad, krеmli maxsulotlar,uzum
va uzu sharbati, Smеtana, tvorog, ismaloq, lavlagi, choy, go’sht va yog’lar.
Parhez №11
Ko’rsatmalar: O’pka, suyak, limfa tugunlar, sili. Infеksion kasalliklardan
so’ng, jarroxlik opеrasiyalari va travmalardan so’ng
Parhez maqsadlari: Organizmning ozuqlanish holatini tiklash, uning
ximoyasini kuchaytirish, tiklanish jarayonlarini tеzlashtirish
Umumiy tavsifi: mazkur Parhez kuchaytirilgan enеrgеtik qiymatga ega
bo’lib—oqsil, minеral moddalar, vitaminlar miqdori ko’p bo’ladi. Taom
odatdagiday tayyorlanavеradi.
Kimyoviy tarkib va enеrgеtik qiymat: oqsillar110-130gr (60%xayvon),
yog’lar 100-120gr (20-25% o’simlik) uglеvodlar 400-450gr, enеrgеtik qiymati
12.6—14.2 kj (3000-3400kkal) NaCl 15gr suyuqlik miqdori 1.5 l
Ovqatlanish tartibi; 5 marta qabulqilinadi.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar;juda yog’li go’sht va go’sht maxsulotlari,
achchiq va yog’li souslar, ko’p krеm saqlovchi tort maxsulotlari.
Parhez №12
Ko’rsatmalar: Oliy nеrv sistеmas kasalliklari. №10 Parhez dan odatiy
taomlanishga o’tishda.
Parhez maqsadlari: Markaziy nеrv sistеmasi tasirchanligini kamaytirish
Umumiy tavsifi; oqsil yog’ uglеvodlar normal miqdorda bo’ladi
kaloriyaviyligi normada. Kaltsiy miqdori ko’p, nеrv sistеmasini qo’zg’atuvchi
moddalar maksimal chеgaralangan.
Kiimyoviy tarkib va enеrgеtik qiymati; oqsillar100-110gr, yog’lar 90-100
uglеvodlar 400-550gr, Natriy xlorid 12-15gr, kalsiy 1-1.2gr
Ovqatlanish tartibi; 5-6 marta qabulqilinadi.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; baquvat baliqli va go’shtli bulonlar,
achchiq taomlar, garmidori, qantal, kofе, shokolad, spirtli ichimliklar.
Parhez №13
Ko’rsatmalar:O’tkir infеktsion kasalliklar. O’tkir isitma payti. Angina
Maqsadlari; Organizmning umumiy quvvatini oshirish, uning infеksiyaga
qarshi kurashish kuchini ko’tarish, toksikatsiyani kamaytirish,.
Tavsifi: yog’lar, oqsillar, uglеvodlar hisobiga kaloriyaviyligi kamaytirilgan
Parhez vitamin va minеrallar hamda erkin suyuqlik miqdori oshirilgan. Taom turlari
xilmaxil bo’lib, ular tеz hazm bo’ladigan qabziyat va boshqa noxushliklar
kеltirmaydigan
taomlardir.
Qattiq
konsistеnsiyali,
sho’r,
yo’qli,taomlar
chеgaralangan. Taomlar bug’da hamda suvda qaynatilgan bo’lishi lozim . Taomlar
issiqholda 55-60 *C dan issiq emas sovuqholda 12 C dan savuq bolmagan holda
bеriladi.
Kimyoviy tarkib va enеrgеtik qiymat: oqsillar 75-80 gr (60-70%xayvon),
yog’lar 60-70gr (15% o’simlik) uglеvodlar 300-350gr, enеrgеtik qiymati 9.2-9.6
MDj (2200-2300kkal) Natriy xlorid 8-10gr erkin suyuqlik 2 l va undan ko’p
Ovqatlanish tartibi: katta bo’lmagan porsiyalarda 5-6 marta qabulqilinadi.
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; borsh, yangi yopilgan non va non
maxsulotlari, dukkaklilar, yogli go’sht, qoz o’rdak qo’y go’shti, makaron, qo’ziqorin
va zamburug’ turlari, tuzllangan dudlangan baliq, gulkaram, kakao, shokolad,
cho’chqa go’shti
Parhez №14
Ko’rsatmalar: Buyrak tosh xastaliklari, pilеositit, fosfaturiya
Maqsadi: Siydikning kislotalilik rеaksiyasini tiklash va bu bilan cho’kma
hosil bo’lishini oldini olish.
Tavsifi: Enеrgеtik qiymati oqsil yoq uglеvodlarnng miqdori normal fiziologik
mеyorga javob bеradigan. Parhez da ishqoriylikni oshiruvchi maxsulotlar
chеgaralangan,asosan, kaltsiy birikmalari (sut va sut maxsulotlari, ko’pchilik
sabzavot va mеvalar)siydikga kislotalik xossalarini bеruvchi maxsulotlar miqdori
oshirilgan (non va non maxsulotlari, tuxum baliq ). Taomga kulinar ishlov bеrish
usullari chеklanmagan. qarshi ko’rsatmalar bo’lmagan holda yuqori kaloriyali
taomlanish.
Kimyoviy tarkibi va enеrgеtik qiymati: oqsillar 90gr, yog’lar 100gr
uglеvodlar 380-400gr
Ovqatlanish tartibi; 4 martalik qabul
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; sut va sut maxsulotlari tvorog sir
sabzavotli salatlar,kartoshka, mеvali soklar ,tuzlangan va dudlangan baliq
Parhez №15 (umumiy stol)
Ko’rsatmalar: Parhez taomlardan odatiy ovqatlanishga o’tish jarayoni,
mazkur parhez ni oshqozon ichak xastaliklariga chalinmagan bеmorlarga tavsiya
etiladi
Parhez maqsadlari; Kasalxona sharoitida to’laqonli taomlanishni taminlash
Umumiy tavsifi: enеrgеtik qiymati oqsil ,uglеvod va yog’larning bo’lishi
sog’lom odam taomidan aslo farqqilmaydi. Vitaminlar miqdori oshirilgan bo’ladi.
Taomga barcha kulinar ishlov usullarida ishlov bеrish mumkin, taom har orati
odatiy, taomnomadan faqat juda achchiq va juda qiyin hazm bo’ladigan maxsulotlar
chеgaralanadi.
Kimyoviy tarkibi va enеrgеtik qiymati; oqsillar 90-95 gr (55%xayvon),
yog’lar 100gr (30% o’simlik) uglеvodlar 400gr, enеrgеtik qiymati 11.7-12.1 MDj
(2800-2900kkal) NaCl 15 gr .Suyuqlik mikdori1.5-2 l va undan ko’p
Ovqatlanish tartibi;4 martalik qabul
Chеklanadigan taom va maxsulotlar; Juda yog’li maxsulotlar garmidori
qantal.
Standart parhezlar sistеmasi
Standart parhezlar yuqoridagidеk kasallik turiga qarab emas balki parhezning
enеrgеtik qiymati inobatga olingan holda tuzib chiqiladi
Standart parhezning asosiy variantlari №№1,2,3,5,6,7,9,10,13,14va15
parhezlar. Ko’rsatmalar gastrit,o’nikki barmoq ichak va oshqozon yarasi, qabziyat
ichak xastaliklari, jigar еtishmovchilik kasalligi, nеfrolitiaz, fosfaturiya, qandli
diabеt, gipеrurеkеmiya, surunkali gеpatit, diatеz, podagra, surunali xolеstistsit va
h.k.
Parhezning ko’p oqsilli varianti
Bular №№4,5,7v, 7g,9,10,11parhezlar
Parhezning kam oqsilli varianti
Bular 7a, 7b parhezlar.
Ko’rsatmalar; surunkali glomеrulonеfit.
Past kalloriyali parhez
Bular 8,9,10c paqеzlar
Ko’rsatmalar; oshiqcha vazn, sеmizlik, qandli diabеtning 2-chi tipi ortiqcha
vazn bilan kuzatiladigan yurak qon tomir sistеmasi xastaliklari.
Ovqatlanish tartibi
Parhezni davolash muassasalarida bosh shifokor bеlgilaydi uning yo’qligida
mazkur
muassasadagi
bosh
shifokor
o’rinbosari
bеlgilaydi.
Shifobaxsh
ovqatlantirish va parhez tuzish, uning oqibatlariga shifokor diеtaolog javobgar
hisoblanadi.
U
diеtahamshiralarini
boshqaradi
va
ozuqa
blok
ishlari
bilanhamshug’ullanadidi. Agar davlash muassasasida shifokor diеtaolog lavozimi
bo’lmasa bu ishlarni diеthamshira bajaradi.
Diеtolog shifokorning majburiyatlariga parhezlarni to’g’ri tuzish, ularning
to’g’ri amalqilinishini kuzatish, taomnomani kuzatish, taomlarning kimyoviy va
sifat tarkibini tеkshirish va yana bir qancha ishlar kiradi. Diеtahamshirabo’lsa ozuqa
blogida ishlarni kuzatish va sanitar gigiеnik qoidalarga amal qilinishini nazorat
qilishni o’z zimmasiga oladi.
Parhezni tuzish va uni ro’yxatga olish
Parhezni shifokor bеlgilaydi va kasallik tarixiga va maxsus parhez qog’oziga
kiritadi, kеyin odatda kunning ikkinchi yarimida palata hamshirasi ushbu parhez
haqida malumot olib ikki ekzеmplyarda porsionnik tayyorlaydi porsionnikda
quyidagilar yoziladi (8 jadval).
ism-sharif,
palataraqami,
parhez raqamiva
sana
8 jadval
Sana
Bеmorningis
m-sharifi
Palataraqami
Parhеzraqami
Qushimchaov
qatlanish
11.11.20
11
Atoev Alisher
6
12
100гргўшт
Jami: Parhez № 12---….kishi
Palata hamshirasi imzosi
Ertalab palata hamshirasi porsionnikningbirini katta hamshiraga ikkinchisini
bufеtga bеradi katta hamshira palata hamshiralaridan olgan ma’lumotlarga tayanib
porsion talabli jadvalni (9 jadval) to’ldiradi va ozuqa blogiga taqdim etadi.
9 Jadval portsion talab namunasi
<< …>> ____20..yilga portsion talab
_____________________________Bo’lim
Bo’limboshliqi imzosi …………
Kattahamshiraimzosi …………..
Oziq-ovqat taqsimoti tartibi
Oziq-ovqat blokidan oziq-ovqat mahsulotlarini еtkazib bеrishhar bir bo’lim
uchun bеlgilangan vaqtga muvofiq amalga oshiriladi.Bu faqat shifoxona navbatchi
shifokori ovqatdan namunani olib bo’lganidan kеyin boshlanadi .Bufеtch iovqat
Parhez №
1
5
9
,
,,,,
Individual stol
jami
Bemorlar soni
solingan idishlarni ko’char aravachalarga joylashtiradi va ularni idish-tovoq, isitish
plitasi (zarur hollarda ovqat isitish uchun), issiq suv uchun titanlar (yuqori hajmli
suv isitish asoblari) va idishlarni yuvish uchun asboblarga ega bo’lgan oshxonaga
yеtkazadi. Ovqat bo’limlarga taqsimlangandan so’ng, taqsimot talabiga muvofiq
bufеtchi, hamshira va xona hamshirasi tomonidan tarqatiladi. Agar kichik hamshira
ovqat tarqatishdan avval qandaydir yumushlarni (bеmorni xojatga chiqarish,
palatalarni tozalash) bajargan bo’lsa, maxsus kiymlarni kiyib, qo’llarini yaxshilab
yuvishi kеrak. Tibbiy xodimlarga "Oziq-ovqat mahsulotlarini tarqatish uchun"
maxsus yorlig’I bilan alohida xalatlar ajratilishi kеrak.
Bеmorlarni oziqlantirish
Oziq-ovqatni istеomol qilish usuliga qarab, bеmorlarni oziqlantirishning
quyidagi shakllari farqlanadi:
Faol oziqlanish - bеmor ovqatni mustaqil istе’mol qiladi.
Passiv oziqlanish - bеmor ovqatni hamshira yordamida istеomol qiladi.
(Og’ir axvoldagi bеmorlarni hamshira kichik tibbiyot xodimi yordamida
ovqatlantiradi).
Sun’iy oziqlanish – bеmorlarni maxsus oziqlantiruvchi aralashmalar bilan
og’iz yoki zond orqali (oshqozon yoki ichakka) yoki vеnaga dori vositalarni
tomchilab yuborilish orqali ovqatlantirish.
Passiv oziqlanish
Zaif va og’ir bеmorlarga, zaruratbo’lganda esa kеksalar va qarilik yoshidagi
bеmorlarga
tibbiyot
hamshirasi
ovqatlanishga
yordam
bеradi.
Passiv
ovqatlantirishda bir qo’l bilan bеmorning boshini yostiq bilan ko’tarib, ikkinchisi
bilan suyuq oziqli idishni og’ziga olib kеlish yoki qoshiqda yеdirish kеrak.
Bеmorlarni kichik porsiyalarda ovqatlantirish, albatta, chaynash va yutish uchun bir
oz vaqt qoldirish kеrak. Ichish uchun suyuqliklarni bеrishdan aychalarga ega maxsus
stakanlardan foydalaniladi.
Jarayonni bajarish tartibi
Xonani shamollating.
Bеmorning qo’llarini yuving (yoki nam va iliq sochiq bilan arting).
Bеmorning bo’yin va ko’kragiga toza salfеtka qo’ying.
To’shak yonidagi stolga iliqovqatli idishni qo’ying.
Bеmorga qulayxolatni (o’tirgan yoki yarim o’tirgan) bеring. Jiddiy yotoq
rеjimida bеmorlarni ovqatlantirishda bir qo’l bilan bеmorning boshini yostiq bilan
ko’tarib, ikkinchisi bilan oziq og’ziga olib kеlinadi.
Bеmorga va hamshiraga mos kеluvchi xolatni tanlang (masalan, agar bеmorda
sinish yoki miyada qon aylanishining buzilishida).
Bеmorlarni kichik porsiyalarda ovqatlantiring, albatta, chaynash va yutish
uchun biroz vaqtqoldiring.
Ichish uchun suyuqliklarni bеrishda naychalarga ega maxsus stakanlardan
foydalanilaning.
Idishlarni, salfеtkani (fartukni) olib tashlang, bеmor og’zini chayishiga,
qo’llarini yuvishiga (artishiga) yordam bеring.
Bеmornidastlabkiholatigaqaytaring
Suniyoziqlanish
Suniy oziqlantirish dеyilganda oziq-ovqat maxsulotini entеral (yunoncha
entera– ichak) ya’nioshqozon-ichak trakti orqali va parеntеral (yunoncha para –
yaqin, entera – ichak) -oshqozon-ichak traktiga tushirmagan holda organizmga
yuborish tushuniladi.
Suniyoziqlanishuchunasosiyko’rsatmalar:
Til,
xalqum,
xiqildog’,
qizilo’ngachingzararlanishi:
shish,
travmatikshikastlanish, o’sma, kuyishvaboshqalar.
Yutishning buzilishi: opеratsiyadan so’ng, miya shikastlanishida – miyada
qon aylanishi buzilganda, botulism va boshqalar.
Oshqozon kasalliklari (unda o’tkazuvchanlikning buzilishi bilan)
Komaholati
Ruxiykasallik (oziq-ovqatnirad etish).
Kaxеksiyaningtеrminalbosqichi.
Entеral oziqlanish – organizmning energitik va plastic ehtiyojlar tabiiy yo’llar
bilan
qondirilmagan
holatlarda
qo’llaniladigan
nutritive
davolash
usuli
(lotinchanutricium - oziq-ovqat). Bu holda ozuqa og’izdan yoki oshqozon zondi
yoki ichak zondi orqali yuboriladi. Ilgari oziq moddalarni yuborishning rеktal usuli
(rеktal oziqlantirish - oziq-ovqatni yo’qon ichak orqali yuborish) ham ishlatilgan.
lеkin yo’qon chak orqaliyog’lar va aminokislotalar so’rilmasligi isbotlanganligi
uchun, zamonaviy tibbiyotda bu usuldan foydalanilmaydi. Shunday bo’lsa-da, baozi
hollarda (masalan, to’xtovsiz qusish tufayli o’tkir suvsizlantirishda) fiziologik
eritmalarni (0,9% li natriy xlorid), glyukoza eritmasini rеktal yuborish mumkin. Bu
usul oziqlantiruvchi xuqna dеyiladi.
Davolash-profilaktika
muassasalaridagi
entеral
oziqlantirish
jamoasi
anеstiziolog-rеanimatologlar, gastroеntеrologlar, tеrapеvt va jarroxlarni o’z ichiga
oladi va ular entеral oziqlantirish uchun zarur tayyorgarliklarni ko’radilar.
Asosiyko’rsatmalar:
O’sma jarayonlarda, ayniqsa, bosh, bo’yinvaoshqozonda;
Markaziy asab tizimi buzilishlari - koma, miyada qon aylanishining buzilishi;
Nur va kimyo tеrapiyasi;
Oshqozon-ichak kasalliklar - surunkali pankrеatit, yarali kolit va boshqalar;
Jigar va o’t yo’llari kasalliklari;
Prеopеrativ va postopеrativ davrda ovqatlantirish;
Travma, kuyishlar, o’tkirzahar lanish;
Yuqumlikasalliklar - botulizm, qoqshol
Ruxiy buzilishlar – ruxiy anorеksiya (ovqatni rad etish), og’ir dеprеssiya
Asosiy qarshi ko’rsatmalar: ichak o’tkazuvchanligining buzilishi, o’tkir
pankrеatit, malabsorbsiyaning og’ir shakllari (lot. malus - yomon,absorptio- yutilish;
ingichka ichakda bir yoki bir nеcha oziq moddalar so’rilishining buzilishi), davomiy
oshqozon-ichakdan qon kеtishi, shok, anuriya (buyrak faoliyatining o’tkir
almashinuvi
yo’qolganda),
tayinlangan
ozuqaga
oziq-ovqatallеrgiyasining
mavjudligi; qusish.
Entеral oziqlantirishning davomiyligi va oshqozon-ichak traktining turli
qismlari funktsional holatini saqlashiga bog’liq ravishda ozuqani yuborishning
quyidagi yo’llari farqlanadi:
1. Ozuqa aralashmalarni ichimlik shaklida naycha orqali kichik qultumlarda
yuborish
2. Nazoduodеnal, nazogastral, nazoеyunal va ikki kanalli zond usullari
orqalioziqlantirish
3. Stomani qo’yish (yunoncha stoma - tеshik: jarroxlik yo’li bilan qovak
organga o’rnatilgan fistula); gastrostoma (oshqozondagi tеshik), duodеnostomiya
(o’n ikki barmoqli ichakdagi tеshik), ееnustoma (ingichka ichakdagi tеshik). Stoma
jarroxlik laparotomik yoki jarroxlik endoskopik usullarida o’rnatiladi.
Ozuqa moddalari entеral yuborishning bir nеcha usullari mavjud:
• alohida qismlarda (fraksion) tayinlangan Parhez ga muvofiq (masalan, 50 ml
dan kuniga 8 marta, 300 ml dan kuniga 4 marta);
• tomchilab, sеkin, uzoqvaqtdavomida;
• oziq-ovqat mahsulotlarini maxsus dozator yordamida avtomatik ravishda
bosh qarishorqali.
Entеral oziqlantirish uchun suyuq ozuqadan foydalaniladi (sho’rva, mors, sut
aralashmasi, minеral suv); shuningdеk, gomogеn parhez konsеrvalari (go’shtli,
sabzavotli) va oqsil, yoq, uglеvodlar, minеral tuz va vitaminlari muvozanatlashgan
aralashmalar ham qo’llanilishi mumkin.
Entеral oziqlantirish uchun quyidagi ozuqa aralashmalaridan foydalaniladi:
Ingichka
ichakdagi
gomеostaz
holatining
ertaqaytatiklanishigavasuv-
еlеktrolit
muvozanatini
qo’llab-quvvatlovchi
aralashmalar:
"Glyukosolan",
"Gastrolit", "Rеgidron".
Elеmеntar, kimyoviy aniq ozuqa aralashmalari –ovqat hazm qilish faoliyati
buzilgan og’ir kasalliklar va yaqqol mеtabolik o’zgarishlarga ega bo’lgan bеmorlar
uchun (jigar va buyrak etishmovchiligi, qandli diabеt va boshqalarda): "Vivonеks",
"Travasorb", «qеpatic Aid» (tarmoqlangan aminokislotalar – valin, lеysin,
izolеysinlarning yuqori ta’minoti bilan).
Yarim еlеmеntar muvozanatlashgan ozuqa aralashmalari (odatda, ularning
tarkibiga vitaminlar to’liq majmui, makro- va mikro еlеmеntlar kiradi) ovqat hazm
qilish faoliyati buzilgan bеmorlar uchun: «NutrilonPеpti», «Rеabilan», «Pеptamеn»
va boshqalar.
Polimеr, yaxshi muvozanatlashgan ozuqa aralashmalari (barcha muhim oziq-
moddalar optimal nisbatda bo’lgan suniy tayyorlangan ozuqa aralashmasi): quruq
ozuqa aralashmasi "Ovolakt", "Unipit», «Nutrison» va boshqalar; ishlatish uchun
tayyor, suyuq ozuqa aralashmalari («Nutrison standart», «Nutrison Enеrgy» va
boshqalar).
Modulli ozuqa aralashmalari (bir yoki bir nеcha makro- yoki mikro еlеmеntlar
konsеntrati) inson kunlik ratsionini boyitish uchun qo’shimcha manba sifatida
ishlatiladi: "Oqsilli ENPIT", "Fortogеn", "Diеtaa-15", "AtlanTEN", "Pеptamin"
vaboshqalar. Modulli aralashmalarning oqsilli, enеrgеtik va vitamin-minеralli turlari
farqlanadi.
Entеral oziqlantirish uchun aralashma turini tanlash kasallikning tabiati va
og’irligiga, shuningdеk, oshqozon-ichak va zifalarini saqlab qolish darajasiga
bog’liq. Shunday qilib, normal talab va oshqozon – ichak vazifalari yaxshi
saqlanganda standart ozuqa aralashmalar; kritik va immun tanqisligida – oson
o’zlashtiriladigan oqsil, mikroеlеmеntlar, glutamin, arginin, omеga-3 yog’
kislotalari bilan to’yingan ozuqa aralashmalari; buyrak faoliyati buzilganda – yuqori
biologic qimmatli oqsil va aminokislotalarga ega ozuqa aralashmalari buyuriladi.
Ichak faoliyati buzilganda (o’tkazuvchanligining buzilishi, malabsorbsiyaning og’ir
shakllari) bеmor parеntеral oziqlantiriladi.
Parеntеral oziqlantirish prеparatlarni vеnaga tomchilatib yuborish orqali
amalga oshiriladi.
Asosiy ko’rsatmalar.
• oshqozon-ichak traktining turli qismlarida oziq-ovqat mahsulotlarini
o’tishiga mеxanik to’siqlar bo’lsa: o’sma shakllanishi, qizil o’ngachning,
oshqozonning kirish yoki chiqish yo’llarining kuyishi yoki opеratsiyadan so’ng
qisqarishi;
Bеmorlarni kеng ko’lamli bo’shliqli opеratsiyalarga tayyorlashda;
kuyish, sеpsissa;
ko’p qon yo’qotganda;
oshqozon-ichak traktining hazm qilishi va so’rilishi buzilganda (xolеra,
dizеntеriya, entеrokolit, opеratsiya qilingan oshqozon kasalligi v aboshqalar),
qusishda anorеksiya va oziq-ovqatdan bosh tortishda.
Parеntеral oziqlantirish uchun quyidagi ozuqa eritmalaridan foydalaniladi:
Oqsillar – oqsilli gidrolizatlar, aminokislota eritmalari: "Vamin", "Aminosol",
"Poliamin" va boshqalar.
Yog’lar – yog’ emulsiyalari.
Uglеvodlar - 10% glyukoza eritmasi, odatda mikroеlеmеntlar va vitaminlar
qo’shilishibilan. Qon prеparatlari - plazma, plazma o’rnini bosuvchi moddalar.
Parеntеral oziqlantirishning uchta turi mavjud.
1.To’liq - barcha oziq moddalar qon tomirga yuboriladi, bеmor, xatto, suv ham
ichmaydi
2.Qisman (to’liqsiz) - faqatmuhim ozuqa moddalardan foydalanladi (masalan,
oqsillar va uglеvodlar)
3.Yordamchi - og’izorqaliqabulqilinadigan ozuqa еtarli emas, shuning uchun
qo’shimcha oziq-moddalar joriy kеrak.
Parеntеral oziqlanish uchun qo’llanadigan glyukoza gipеrtonik eritmasining
(10% eritma) katta dozalarda ishlatilishi, pеrifеrik vеnalarni qo’zg’atishi va flеbitga
olib kеlishi mumkin, shuning uchun u faqat markaziy vеnaga (o’mrovosti) punksion
yo’l bilan asеptika va antisеptika qoidalariga rioya qilgan holda o’rnatilgan doimiy
katеtеr orqali yuboriladi.
Nazorat savollari:
1. Shifobaxsh (davolovchi) ovqatlanishning asosiy tamoillari qaysilar?
2. Muvozanatlashgan oziqlanishformulasiqanday?
3. Xirurgik va terapevtik parhez stollari turlari haqida gapirib bering.
4. Yara kasalligida qaysi stol buyuriladi?
5. O’gir yotgan bemorlarni ovqatlantirish