BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLARNING KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI
Yuklangan vaqt
2024-10-27
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
6
Faytl hajmi
31,2 KB
BIOLOGIK FAOL BIRIKMALAR: VITAMINLARNING
KLASSIFIKATSIYASI VA ULARNING TUZILISHI, FUNKSIYASI.
REJA:
1. Vitaminlar haqida tushuncha, ularni biologik ahamiyati.
2. Nomenklatura va tasnifi.
3. Ayrim vitaminlarning hossalari.
4. Vitaminsimon moddalar va aktiv vitaminlar.
Tayanch iboralar: Vitaminsimon moddalar, Epiteliy qavati, Тokoferol, -
izomer.
ХХ asrning boshlariga qadar ayrim olimlarning fikricha tirik organizmning
normal xayoti uchun ovqat tarkibidagi oqsillar, yog’lar, uglevodlar va mineral
moddalar va suv yetarli deb hisoblangan. Lekin keyingi ko’pchildik tekshiruvlarni
natijalari organizmning sog’lom yashashi o’sishi va mehnatga qobilyatli bo’lishi
uchun ozuqa tarkibida yuqoridagilradan tashqari yana qandaydir moddalar ham
bo’lishi zarurligi aniqlangan. Bunday muhim hulosaning chiqarilishida rus olimi
N.I.Luininning 80 yillardagi ilmiy kashfiyotlari katta ahmiyatga ega bo’ldi. U
sichqonlar ustida tajriba o’tkazib bu ishlarni ilmiy asosladi va uning hulosalarini rus
olimi K.A.Sosnin o’zining ilmiy kashfiyotlarida yana bir tasdiqlagan yapon olimi
Тanaki 1882 yil 9 oy davomida yapon dengizlari orasida kuzatish ishlari olib borib
beri-beri kasalligini davolashga erishdi. 1885 yilda rus olimi I.V.Pashutin esa singa
va skorbus kasali yashil o’simlik mahsulotlari yetishmagan paytlarda paydo
bo’lishini a ytib o’tdi. 1882 yilda rus olmi M.V.Sovelev shapkurlik kasalligini
asosiy sabalaridan biri inson yog’li oziqning kam istemol qilishidan kelib chiqishini
aytib o’tdi. Chunki shapkurlik kasalligiga hozirda vitamin A deb qaralayotgan
vitamin sababchi bo’lib bu vitamin boshqa ba’zi to’qima va organldardan ko’ra yog’
to’qimalarida ko’proq bo’ladi. Gollandiyalik vrach Eyikman 1897 yilda ko’pgina
tozalangan gurunch bilan ovqatlangan tovuqlarda beri-beri kasalligini belgilari
paydo bo’la boshlaganligini kuzatgan va ularga guruch kepagini qo’shib berilganda
tuzalgan.
Vitaminlar haqidagi gipotezani ta’rifini Londonda yashagan polyak olimi
K.Funk tomonidan berilgan. U gurunch kepagidan beri-beri kasalligini davolovchi
moddani kristal hoda ajratib olib uning ximyaviy tarkibini o’rgangan. Aniqlashicha
bu modda tarkibida aminogruppa holatida azot elementi borligini aniqladi va bu
modda uchun zarur bo’lgan yangi bir kimyoviy brikma deb qarab unga «vitamin»
nomini berdi. Keyinchalik tarkibida aminogruppasi va umuman azot elementi
mutloqo uchramaydigan ko’pgina vitaminlar ham aniqlangan. Lekin Funk
tomonidan berilgan bu nomga fanda va turmushda mustahkam moslashinib qolgani
uchun o’zgartirilmadi. Vitaminlarning birinchi marta aniqlashga katta hissa
qo’shgan olimlar N.I.Lunin, K.Funk, Eykmanlar bo’lib keyinchalik bu sohada rus
olimlari P.V.Pashutin, S.A.Sosin va amerikalik olim Gonkinlarning hizmatlari katta.
Hozirda 30 yaga yaqin vitaminlar aniqlangan bo’lib ularni ko’pchiligi tabiiy
ozuqaviy mahsulotlar va kimyoviy yo’l bilan hosil qilingan ular har-hil kimyoviy
taiatli organik brikmalar bo’lib ular odam va hayvonlar organizmining hayot
faoliyati uchun zarur bo’lgan jarayonlarda katta rol o’ynaydi. Ular asosan o’simlik
va mikroorganizmlar hujayralarida sintezlanadi. Hayvonlar vitaminlarining
ko’pchiligini tayyor holda ozuqaviy mahsulotlar bilan qabul qiladi chunki ularning
ko’pchiligi hayvonlar organizmida sintezlanmaydi. Ayrim V gruppa vitaminlari
kavish qaytaruvchi hayvonlar medasidagi mikrorganizmlarning faoliyati natijasida
hosil bo’lishi aniqlangan. Hayvonlar organizmida vitaminlar oz miqdorda bo’lsada
ayrim to’qimalarning tarkibiga kirib ularning fermentlar bilan ham juda mustahkam
bog’liqligi ma’lum. Ular bir necha fermentlarni (karboksilaza flavin, kodegidraza)
tarkibiga prolstetik guruh koferment qismi sifatida kiradi. Shuning ham hayvonlar
organizmida modda almashinuvi jarayonida aktiv ishtirok etadigan murakkab
fermentlarning sintezlanishi uchun ham vitaminlarning yetarli bo’lishi shart.
Hayvonlar organizmining faoliyati uchun vitaminlarning muhim fiziologik
ahamiyatiga ega ekanligi aniqlash va vitamin sanoatining rivojlantirish maqsadida
sobiq SSSR Sg’liqni Saqlash Vazirligiga qarashli Vitaminologiya instituti 1935 yilda
tashkil qilindi. Тadqiqot ishlari shuni ko’rsatdiki ayrim vitaminlar fermentlarning
faoliyatini kuchaytirsa ayrimlari esa susaytiradi. Vitaminlar fermentlarning tarkibida
ozuqaviy modda bilan o’zlashtirilgan holatda emas balki biologik aktiv moddalarga
aylangan holatda ishtirok etadi. Demak vitaminlar ma’lum darajada tirik
organizmdagi moddalar almashinuvi jarayonlarini boshqarishda ishtirok etadigan
biologik aktiv moddalar hisoblanadi. Masalan: fosfor kislotalarining efirlari holatida
ishtirok etadi. Ozuqa tarkibida bir vitaminning yetishmovchiligi natijasida sodir
bo’ladigan kasallik avitaminoz deyiladi va bu kasallik ham uchraydi. Organizm
talabini ozuqa tarkibidagi ayrim vitaminlar qondira olmasligi natijasida birlamchi
gipovitaminoz kasalligi yuzaga keladi. Organizmda ikkilamchi gipovitaminozning
uchrashiga me’da ichaklarning yo’llari yallig’lanishi kasallanisha natijasida ozuqa
tarkibida kerakli moddalarning so’rib olishi qobilyati yo’qolishi saba bo’ladi.
Bunday kasallangan organizmlarga vitaminni preparatlar ozuqa bilan emas balki teri
ostiga muskul to’qimasiga yoki qonga yuboriladi. Organizmda bir nechta
vitaminlarning
yetishmovchiligi
natijasida
sodir
bo’ladigan
kasalliklar
polivitaminoz deyiladi.
Organizmda vitaminlarning yetishmasligi yoki umuman bo’lmasligiga asosiy
sabalar ozuqa tarkibida vitaminlarningkm yoki umuman bo’lmasligi ba’zilarning esa
ichak devorlari orqali chso’rila olmay qolishi ozuqalar tarkibida vitaminlarning
sintezlanishiga halaqit qiladigan salbiy omillar jumladan antibiotik yoki sulfanilamid
preparatlari bo’lib ularni uzuluksiz qabul qilishdir. Vitaminlarning yetishmasligini
sabablari ba’zi bir vitaminlarga tarkibiy jihatdan o’xshash brikmalar yani
antivitaminlar yoki antogonistlarning ta’sir etishidan ham iborat bo’ladi. Yuqoridagi
antibiotik yoki sulfonilamit preparatlaridan tashqari qator moddalar dekamroldegan
modda vitamin K ning aminoptrin falat kislotaning dezoksi pridoksin B vitaminning
pritiamini B vitaminning antogenistlaridir.
2. Vitaminlar oz miqdorda bo’lishiga qaramasdan moddalar almashinuvi turi
jarayoniga kuchli ta’sir qiladigan biologik aktiv modda bo’lganligi sababli ularning
nomiga ko’pincha davolash hususiyatlariga qarab va fiziologik ta’sirlariga qarab
berilgan hamda ularning lotin alfavitining ayrim harflari bilan belgilash qabul
qilingan keyinchalik ularni ximyaviy tuzilishi aniqlangach ularning qimyaviy
tarkibiga qarab ham nomlangan. Vitaminlarning o’zlari davolaydigan kasalliklarni
nomiga «anti» qo’shimchasini qo’shib yo’li bilan ham hosil qilingan.
Vitaminlarni nomlashga 1913 yilda Max Kallun asos solgan desak ham
bo’laveradi. U hayvonlaprni normal o’sishi uchun yog’da eriydigan A faktor
zarurligini aniqlagan va bu vitaminlar A deb nomlangan.
Yog’da eriydigan vitaminlar.
A vitamin Retinol (antikseroftalmik) uni o’rganish 1882 yildan boshlangan.
Chunki shu yili rus vrachi M.V.Savelev shapko’rlik kasalini davolash uchun bir hil
yog’ ayniqsa baliq yog’i katta ahamiyatga egaligini aniqlagan. A vitaminni siklik
to’yinmagan bir atomli spirti uning tuzilishini birinchi bo’lib shvetsiyalik olim Krrrel
1931 yilda aniqlagan. A vitamin yetishmaganda turli hil kasalliklar kseroftalmiya
kasalligi uchraydi. Bunda birinchi navbatda ko’z kosasi quriydi. Epiteliy qavati
kserotinizatsiyaga uchraydi. Keratinizaitsya deganda ko’z yoshining ajralmasligi
natijasida ko’z kosasi qo’riy boshlab keratinlar bilan qoplanib qolishi tushuniladi.
Ko’zning shoh pardasi yorilib infeksiya tushish natijasida yiringlab yumshoq bo’lib
qoladi. Bu holatni keratomalyatsiya deb ataladi.
A vitamin kimyoviy strukturasiga ko’ra o’simliklar olamidagi karatinoidlarga
yaqin bo’ladi. Biroq u faqat hayvonlar to’qimasida va ulardan tayyorlangan oziq
ovqat mahsulotlarida uchraydi. A gruppaga mansub vitaminlar och sariq rangli
kristall moddalardir. Hayvonlardan olingan oziq mahsulotlari A vitaminga boydir.
Ammo o’simliklarning yashil qismlari ba’zi ildiz mevali sabzavotlar A vitaminning
manbaidir chunki ularda A vitamin hosil bo’lishida ishtirok etuvchi modda
provitamin hisoblangan karatin ko’p bo’ladi.
Kalsiferol (D vitamin).
Kalsiferlning kashf etilishi uning raxit kasalligini olidni olish va davolashga
bog’liq. Тajribalar asosida baliq moyi tarkibida faqat shapko’rlikni emas balki rahit
kasalligini davolovchi modda borligi aniqlangan. 1931 yilda u suniy yo’l bilan
sintezlandi. Тabiatda ko’p tarqalgan va biologik aktivligi eng yuqori bo’lgan
vitaminlar D2 va D3 dir.
Ergosterol va xolesterol D2 va D3 vitaminlarining rangsiz kristallar bo’lib suvda
erimaydi moy va organik erituvchilarda eriydi. Organizmda D vitamin yetishmasa
suyak to’qimalaridja fosfor va kalsiy almashinuvi oshqozon ichak yo’llarida kalsiy
va fosforning so’rilishi buziladi. Natijada inson va hayvonlarning yoshlik davrlarida
raxit katta yoshlaridan ostiyomolyassiya (suyakning yumshoq bo’lib qolishi) hamda
ostioporod (suyakning teshilishi) kasalliklari uchraydi. Ultirabinafsha nurlar ta’srida
fotosterinlarning vakili ergosterindan D2 va zoosterinlarning vakili xolestirendan O3
sintezlanadi.
Тokoferol (E vitamin)
U ko’payish yoki antistiril vitamin deb ham yuritiladi 1922 yilda Bishon va
Evans sichqonlar va kalamushlar uyida tajriba o’tkazishib agar bu jonivorlar uzoq
muddat sut bilan boqilsa ko’payish hususiyatini yo’qotilishi aniqlangan. Agar
ularning ozuqasiga bug’doy va yashil o’simliklardan qo’shilsa ko’payish meyoriga
yetishi mumkinligini o’rganishgan vitamin Ye yoki takafero (tokos-avlod, ferol-
o’tkazaman) yetishmasa erkak va urg’ochi hayvonlarning jinsiy organlarida salbiy
o’zgarishlar bo’ladi. Yani urg’ochilarida otalanish sodir bo’lsada embirion qayta
so’rilib ketadi yoki yo’ldosh qon tomirlarning javrahotlanishi natijasilda bola chala
to’g’iladi. Erkaklarda esa spermatazoidlar otalantirish qobilyatini yo’qotadi.
Тakaferol -izomer halatlarda bo’lishini va uni molekulyar tarkibini C29H49OH
vitaminlardan iborat ekanligini 1936 yilda Evans va Emersonlap aniqlagan.
Bularning ichida eng faoli alfa takaferol bo’lib uning ximyaviy tuzilishini 1937 yilda
Ferren Gols aniqlagan.
Filloxinonlar (K vitamin)
Bu modda 1929 yilda Dam tomonidan jo’jalarda holistirin almashinuvini
o’rganishda aniqlangan. qonning normal ivishi uchun zarur bo’lgan bu faktor
koagulyaitsiya
Nazorat uchun savallar
1. Vitaminlarning kashf etilish tarixi?
2. Vitaminlar klassifikatsiyasi xaqida nimalarni bilasiz?
3. Retinalning funksiyasi va strukturasi.
4. Тokoferollar va ularning ahamiyati.
5. V vitaminlar kompleksiga kiruvchi vitaminlarning funksiyalari.