BIR KAMERALI MURAKKAB ME’DALARDA OZIQA HAZMI

Yuklangan vaqt

2025-01-15

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

8

Faytl hajmi

20,8 KB


 
 
 
 
 
 
BIR KAMERALI MURAKKAB ME’DALARDA OZIQA HAZMI 
 
 
Reja: 
1. Bir tuyoqli hayvonlarda oziqa hazmi. 
2. Cho‘chqalarda oziqa hazmi, 
3. Quyonlarda oziqa hazmi. 
 
Tayanch iboralar 
Oraliq yoki bir kamerali murakkab oshqozon, zardob, muskul, shilliq parda osti, 
shilliq qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach, qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, 
qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin, katepsin, kislotali, jelotinaza, 
xlorid kislota, V.A, Basov, Shumova-Simonovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengayn, 
reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor, simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, 
motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon, tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, 
muskul, A.Yu.Yunusov, issiq, quyosh. fundal, pilorus, 2 qism, Yellenberger, 
Sheynert, o‘ng va chap tomonda, N.F.Papov, S.E.Egorov, V.A.Cheredkov, 
I.A.Troyskiy, A.A.Kudryavsev, 15-16 qobirg‘a. N.V.Kurilov, kobolt, temir, 
polizond usuli, A.V.Kvasniskiy, Ye.Z.Tikachev, kaprofagiya, Yu.A.Kolugin. 
 
1.Struktura tuzilishi birkamerali, vazifasi murakkab oshqozonlar bir 
tuyoqlilarda (otlar, yeshaklar, xachirlar) cho‘chqalar va quyonlarda bo‘lib, ularda 
kechadigan hazmlanish jarayonlariga qarab oraliq me’dalar deyiladi. 
 Bir tuyoqli hayvonlar asosan dag‘al oziqalar va konsentratlar bilan 
oziqalanishga moslashgan. Oziqalanishga qarab bir tuyoqli hayvonlarning hazm 
sistemasi ham nisbatan murakkab rivojlangan, ayniqsa oshqozon va yo‘g‘on ichaklar 
sistemasi har xil aralash ozuqalarni, shu jumladan dag‘al xashak va konsentratlarni 
hazm qilishga moslashib tuzilgan. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozoni tashqi 
BIR KAMERALI MURAKKAB ME’DALARDA OZIQA HAZMI Reja: 1. Bir tuyoqli hayvonlarda oziqa hazmi. 2. Cho‘chqalarda oziqa hazmi, 3. Quyonlarda oziqa hazmi. Tayanch iboralar Oraliq yoki bir kamerali murakkab oshqozon, zardob, muskul, shilliq parda osti, shilliq qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach, qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin, katepsin, kislotali, jelotinaza, xlorid kislota, V.A, Basov, Shumova-Simonovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengayn, reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor, simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon, tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, muskul, A.Yu.Yunusov, issiq, quyosh. fundal, pilorus, 2 qism, Yellenberger, Sheynert, o‘ng va chap tomonda, N.F.Papov, S.E.Egorov, V.A.Cheredkov, I.A.Troyskiy, A.A.Kudryavsev, 15-16 qobirg‘a. N.V.Kurilov, kobolt, temir, polizond usuli, A.V.Kvasniskiy, Ye.Z.Tikachev, kaprofagiya, Yu.A.Kolugin. 1.Struktura tuzilishi birkamerali, vazifasi murakkab oshqozonlar bir tuyoqlilarda (otlar, yeshaklar, xachirlar) cho‘chqalar va quyonlarda bo‘lib, ularda kechadigan hazmlanish jarayonlariga qarab oraliq me’dalar deyiladi. Bir tuyoqli hayvonlar asosan dag‘al oziqalar va konsentratlar bilan oziqalanishga moslashgan. Oziqalanishga qarab bir tuyoqli hayvonlarning hazm sistemasi ham nisbatan murakkab rivojlangan, ayniqsa oshqozon va yo‘g‘on ichaklar sistemasi har xil aralash ozuqalarni, shu jumladan dag‘al xashak va konsentratlarni hazm qilishga moslashib tuzilgan. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozoni tashqi  
 
ko‘rinishidan bir kamerali ya’ni qizil o‘ngach davomi oshqozon sfinktori ikkiga 
bo‘linadi (qizil o‘ngachdan kirish va ingichka ichakga chiqish joyiga). Qizil o‘ngach 
oshqozonga to‘g‘ri tushmasdan qiyshiq uchburchak hosil qilib tushadi. Qizil o‘ngach 
bilan oshqozon orasidagi sfinktorda maxsus burama bo‘lib, ot va yeshak qusa 
olmaydi, agar qusmoqchi bo‘lsa, shu buramalar sfinktorni berkitib qo‘yadi. 
 Oshqozonning ichki shilliq parda qavati struktura-tuzilishiga ko‘ra to‘rt 
qismga bo‘linadi: 
1. Kardial qism-qizil o‘ngachga tutashgan joy. 
2. Ko‘r xalta qismi. 
3. Fundal qism. 
4. Pilorus qismlari. 
 Bu qismlar har xil hujayralardan tuzilgan bo‘lib, bu hujayralardan 
ishlanadigan shiralar xususiyatini xilma xilligi oshqozon ichida oziqalar tarkibidagi 
xilma xil moddalarni parchalanishini ta’minlaydi. Oshqozon shartli ravishda 
tapografik tuzilishiga ko‘ra ikki qismga bo‘linadi ya’ni kardial va ko‘r xalta 
oshqozonni chap tomonini, fundal va pilorus o‘ng tomonini tashkil qiladi. 
Oshqozonning chap tomonida oziq-ovqatlar tarkibidagi uglevodlarni parchalanishi 
ta’minlanib, bu yerda muhit ishqoriy bo‘ladi. Shuning uchun ham so‘lak tarkibidagi 
va oziqa tarkibidagi hamda mikroorganizm fermentlari ta’sirida kraxmal, 
kletchatkani va boshqa uglevodlarni parchalanishi ta’minlanadi. 
 Oshqozonning o‘ng tomonida asosiy va qoplama terma hujayralarda 
ishlanadigan shira tarkibidagi ferment, xlorid kislota ishtirokida, kislotali muhitda 
oziqa tarkibidagi oqsillar, yog‘larning parchalanishi yuzaga keladi. Shu tariqa 
oshqozonda oziqalar aralash hislatga yega ya’ni oziqalar joyi almashinadi, amilolitik 
jarayonlar lipolitik va protiolitik jarayonlar bilan almashinadi. Bir tuyoqli 
hayvonlarning oshqozonida oziqa qat-qat bo‘lib joylanishi aniqlangan. Bu holatni 
nemis olimlari Yellenberger va Sheynertlar tajribada aniqlaganlar ya’ni ular bir 
necha xil buyoq bilan oziqani bo‘yab hayvonga yegizib, so‘ngra so‘yib, oshqozonni 
muzlatib, kesib ko‘rib o‘rganganlar. Shu vaqtning o‘zida me’daning o‘rta qismdagi 
oziqa tarkibida so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlar almashinishi sodir 
bo‘lib turadi. Demak bu hayvonlar organizmida uzluksiz moddalar almashinuvi 
sodir bo‘lib, bu hayvonlar sira to‘ymaydi. Bir tuyoqli hayvonlar oshqozonining 
ko‘rinishidan bir kamerali ya’ni qizil o‘ngach davomi oshqozon sfinktori ikkiga bo‘linadi (qizil o‘ngachdan kirish va ingichka ichakga chiqish joyiga). Qizil o‘ngach oshqozonga to‘g‘ri tushmasdan qiyshiq uchburchak hosil qilib tushadi. Qizil o‘ngach bilan oshqozon orasidagi sfinktorda maxsus burama bo‘lib, ot va yeshak qusa olmaydi, agar qusmoqchi bo‘lsa, shu buramalar sfinktorni berkitib qo‘yadi. Oshqozonning ichki shilliq parda qavati struktura-tuzilishiga ko‘ra to‘rt qismga bo‘linadi: 1. Kardial qism-qizil o‘ngachga tutashgan joy. 2. Ko‘r xalta qismi. 3. Fundal qism. 4. Pilorus qismlari. Bu qismlar har xil hujayralardan tuzilgan bo‘lib, bu hujayralardan ishlanadigan shiralar xususiyatini xilma xilligi oshqozon ichida oziqalar tarkibidagi xilma xil moddalarni parchalanishini ta’minlaydi. Oshqozon shartli ravishda tapografik tuzilishiga ko‘ra ikki qismga bo‘linadi ya’ni kardial va ko‘r xalta oshqozonni chap tomonini, fundal va pilorus o‘ng tomonini tashkil qiladi. Oshqozonning chap tomonida oziq-ovqatlar tarkibidagi uglevodlarni parchalanishi ta’minlanib, bu yerda muhit ishqoriy bo‘ladi. Shuning uchun ham so‘lak tarkibidagi va oziqa tarkibidagi hamda mikroorganizm fermentlari ta’sirida kraxmal, kletchatkani va boshqa uglevodlarni parchalanishi ta’minlanadi. Oshqozonning o‘ng tomonida asosiy va qoplama terma hujayralarda ishlanadigan shira tarkibidagi ferment, xlorid kislota ishtirokida, kislotali muhitda oziqa tarkibidagi oqsillar, yog‘larning parchalanishi yuzaga keladi. Shu tariqa oshqozonda oziqalar aralash hislatga yega ya’ni oziqalar joyi almashinadi, amilolitik jarayonlar lipolitik va protiolitik jarayonlar bilan almashinadi. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozonida oziqa qat-qat bo‘lib joylanishi aniqlangan. Bu holatni nemis olimlari Yellenberger va Sheynertlar tajribada aniqlaganlar ya’ni ular bir necha xil buyoq bilan oziqani bo‘yab hayvonga yegizib, so‘ngra so‘yib, oshqozonni muzlatib, kesib ko‘rib o‘rganganlar. Shu vaqtning o‘zida me’daning o‘rta qismdagi oziqa tarkibida so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlar almashinishi sodir bo‘lib turadi. Demak bu hayvonlar organizmida uzluksiz moddalar almashinuvi sodir bo‘lib, bu hayvonlar sira to‘ymaydi. Bir tuyoqli hayvonlar oshqozonining  
 
ayniqsa o‘ng tomonidan ajralidagan shira va uning xislatlari bir kamerali 
oshqozonnikiga o‘xshash bo‘ladi. Ularning oshqozon shirasining tarkibida xlorid 
kislota (0,24% yerkin, 0,14% birikkan) har xil fermentlar bo‘ladi. Xlorid kislotaning 
konsentrasiyasi oz bo‘lib, maksimum 0,3-0,35% bo‘ladi, kislotaligi dag‘al oziqaga 
o‘tishi bilan kamayadi. Otlarni oshqozonida oziqa hazm bo‘lishi to‘g‘risidagi 
ma’lumotlarni olish uchun ularning oshqozoniga naychalar qo‘yish kerak. Lekin bu 
ancha qiyin. Shunga qaramasdan 1933 yil S.V.Egorov va V.A. Cheredkov me’daga 
naychalar o‘rnatish usullarini ishlagan. I.P.Pavlov bo‘yicha kichik me’dacha bichish 
usulini yesa 1937 yil N.F.Papov (MVA fiziologiya kafedrasini mudiri) o‘rnatgan. 
I.P.Pavlov usuli bo‘yicha kichkina me’dacha bichish mushkul bo‘lib, otlarning 
oshqozoni ancha yuqorida joylashgan, ya’ni ko‘krak qafasini ostiga kirib ketgan. 
Operasiya qilish uchun o‘ng va chap tomondan 15-16 qabirg‘alar kesilishi kerak. 
Bizning shartimizga ko‘ra operasiyani chap tomonda o‘tkazilsa kardial, ko‘r xalta 
qismiga, o‘ng tomonda fundal va pilorus qismiga yo‘l ochiladi. Naycha qo‘yish 
uchun ham qobirg‘alarni olib tashlab, muskullarni kesmasdan ajratib naycha 
o‘rnatilishi kerak. Tekshirishlarda otlarning oshqozonining hajmi yoshiga qarab 
o‘zgarishi kuzatilgan bo‘lib, eng katta hajmi 18-20 litrga yetadi, minimal hajmi 5-8 
litr, ba’zan uch litrga yetadi.  
 Otlar oshqozonida shira ajralishini I.T.Troyskiy va A.A.Kudryavsevlar 
toylarda yezafagotomiya usuli yordamida o‘rgangan. Ularda shira vaqti vaqti bilan, 
dag‘al oziqa bilan oziqalanuvchi katta hayvonlarda uzluksiz ajralib, hatto me’da 
bo‘sh bo‘lsa ham shira ajralaveradi va sutkasiga 30 litrgacha yetadi. Odatda otlar 
me’dasi bo‘sh bo‘lmaydi.  
 Shira ajralishining xislati, miqdori, tarkibi, fermentasiya, xususiyati 
oziqalarning xilma xilligiga bog‘liq bo‘ladi. Masalan: dag‘al oziqalar bilan 
oziqalanganda shira ko‘p, suyuq ajralsa, konsentraktlar: kepak, maydalangan yarma, 
arpa, suliga suyuq shira ajratib, lavlagi, achitilgan suli, kartoshka va pichan 
oziqalariga kam shira ajratadi. N.V.Kurilovning tekshirishlarida me’daga keladigan 
har ikkala adashgan nervni kesilishi to‘liq sekresiyani to‘xtatib qo‘ymasdan, juda 
ozayib qolishiga sabab bo‘lishini aniqlagan. (Bir tuyoqli hayvonlarda oshqozon 
kasalligi tez uchrab, parxez oziqa bilan ta’minlash kerak va oziqa kam, kalloriyasi 
yuqori bo‘lishi kerak). Ot zavodlarida, sportda qatnashadigan otlar shunday boqilishi 
ayniqsa o‘ng tomonidan ajralidagan shira va uning xislatlari bir kamerali oshqozonnikiga o‘xshash bo‘ladi. Ularning oshqozon shirasining tarkibida xlorid kislota (0,24% yerkin, 0,14% birikkan) har xil fermentlar bo‘ladi. Xlorid kislotaning konsentrasiyasi oz bo‘lib, maksimum 0,3-0,35% bo‘ladi, kislotaligi dag‘al oziqaga o‘tishi bilan kamayadi. Otlarni oshqozonida oziqa hazm bo‘lishi to‘g‘risidagi ma’lumotlarni olish uchun ularning oshqozoniga naychalar qo‘yish kerak. Lekin bu ancha qiyin. Shunga qaramasdan 1933 yil S.V.Egorov va V.A. Cheredkov me’daga naychalar o‘rnatish usullarini ishlagan. I.P.Pavlov bo‘yicha kichik me’dacha bichish usulini yesa 1937 yil N.F.Papov (MVA fiziologiya kafedrasini mudiri) o‘rnatgan. I.P.Pavlov usuli bo‘yicha kichkina me’dacha bichish mushkul bo‘lib, otlarning oshqozoni ancha yuqorida joylashgan, ya’ni ko‘krak qafasini ostiga kirib ketgan. Operasiya qilish uchun o‘ng va chap tomondan 15-16 qabirg‘alar kesilishi kerak. Bizning shartimizga ko‘ra operasiyani chap tomonda o‘tkazilsa kardial, ko‘r xalta qismiga, o‘ng tomonda fundal va pilorus qismiga yo‘l ochiladi. Naycha qo‘yish uchun ham qobirg‘alarni olib tashlab, muskullarni kesmasdan ajratib naycha o‘rnatilishi kerak. Tekshirishlarda otlarning oshqozonining hajmi yoshiga qarab o‘zgarishi kuzatilgan bo‘lib, eng katta hajmi 18-20 litrga yetadi, minimal hajmi 5-8 litr, ba’zan uch litrga yetadi. Otlar oshqozonida shira ajralishini I.T.Troyskiy va A.A.Kudryavsevlar toylarda yezafagotomiya usuli yordamida o‘rgangan. Ularda shira vaqti vaqti bilan, dag‘al oziqa bilan oziqalanuvchi katta hayvonlarda uzluksiz ajralib, hatto me’da bo‘sh bo‘lsa ham shira ajralaveradi va sutkasiga 30 litrgacha yetadi. Odatda otlar me’dasi bo‘sh bo‘lmaydi. Shira ajralishining xislati, miqdori, tarkibi, fermentasiya, xususiyati oziqalarning xilma xilligiga bog‘liq bo‘ladi. Masalan: dag‘al oziqalar bilan oziqalanganda shira ko‘p, suyuq ajralsa, konsentraktlar: kepak, maydalangan yarma, arpa, suliga suyuq shira ajratib, lavlagi, achitilgan suli, kartoshka va pichan oziqalariga kam shira ajratadi. N.V.Kurilovning tekshirishlarida me’daga keladigan har ikkala adashgan nervni kesilishi to‘liq sekresiyani to‘xtatib qo‘ymasdan, juda ozayib qolishiga sabab bo‘lishini aniqlagan. (Bir tuyoqli hayvonlarda oshqozon kasalligi tez uchrab, parxez oziqa bilan ta’minlash kerak va oziqa kam, kalloriyasi yuqori bo‘lishi kerak). Ot zavodlarida, sportda qatnashadigan otlar shunday boqilishi  
 
kerak. Oshqozondan shira ajralishida shiraning barcha xislatlari oziqalanish 
sharoitiga qarab o‘zgarib turadi va har xil oziqalarga har xildir.  
 2.Cho‘chqalar oshqozoni tashqi ko‘rinishidan bir kamerali ammo ichki 
tuzilishi va vazifasi murakkab. Cho‘chqa oshqozoni ichki shilliq qavatini tuzilishiga 
qarab 5 qismga bo‘linadi: 
1. Qizil o‘ngach qismi. 
2. Ko‘r xalta qismi. 
3. Kardial qismi. 
4. Fundal qismi. 
5. Pilorus qismi. 
 Me’daning oldingi qismlarida ayniqsa kardial, ko‘r xalta qismlarida shilliq 
qavatining tagida ko‘p limfa tugunlari bo‘ladi. Bulardan ishlanadigan sekret 
tarkibida limfatik suyuqlik va limfasitlar bo‘ladi. Shuningdek qon bilan birga juda 
ko‘p xildagi qonning shaklli yelementlari (tayoqcha yadrolilar, bazofillar) keladi. Bu 
leykosit hujayralari antibakterial ya’ni fagositoz qilib, oziqa tarkibida kelgan 
mikroorganizmlarni o‘ldiradi. Oshqozonda oziqa hazmi taxminan bir kamerali 
oshqozonnikiga o‘xshasada o‘ziga xos xususiyatlarga ham yegadir. Oziqa 
hazmlanishi aralash tipga yega. Oziqa tarkibidagi uglevodli moddalar oshqozonni 
yuqori qismlarida hazmlanadi, pastki tub qismlarida oqsil va yog‘lar hazmlanadi. 
Oshqozonning hajmi hayvonning yoshiga, oziqaning turiga qarab o‘zgaradi. Oziqa 
otlarnikiga 
o‘xshab 
qatlam-qatlam 
bo‘lib, 
joyla-shadi. 
Cho‘chqalarning 
oshqozonining pastki qismlarida ya’ni uning tubida oqsillar va yog‘larni parchalanib 
turishi, yuqori qismida ko‘r xalta qismidagi oziqalar tarkibidagi kraxmal va boshqa 
xildagi 
uglevodlarni 
parchalanib 
turishi 
ta’minlanadi. 
Cho‘chqalarning 
oshqozonining yuqori qismlarida muhit ishqoriy bu muhit kardial, ko‘r xalta 
qismlardan ishlanadigan shira ishqorli, oziqa va so‘lakdagi ishqoriy xislatlar tufayli 
kuchsiz ishqoriy muhitda bo‘ladi. Shu ishqoriy muhitda amilolitik fermentlarni 
aktivligi 
ta’minlanadi. 
Ayniqsa 
so‘lak 
tarkibidagi 
amilolitik 
fermentlar, 
mikrobiologik jarayonlar oqibatida uglevodlarni jadal parchalanishi ta’minlanadi. 
Shuningdek kardial va ko‘r xalta qismida sut achituvchi bakteriyalar bo‘ladi. Sut 
achituvchi bakteriyalar ishtirokida har xil achish jarayonlari sodir bo‘ladi. Chiritish 
bakteriyalari ba’zi bir xil oziqalarni chiritadi, vaqtincha ishqoriy muhitda chirituvchi 
kerak. Oshqozondan shira ajralishida shiraning barcha xislatlari oziqalanish sharoitiga qarab o‘zgarib turadi va har xil oziqalarga har xildir. 2.Cho‘chqalar oshqozoni tashqi ko‘rinishidan bir kamerali ammo ichki tuzilishi va vazifasi murakkab. Cho‘chqa oshqozoni ichki shilliq qavatini tuzilishiga qarab 5 qismga bo‘linadi: 1. Qizil o‘ngach qismi. 2. Ko‘r xalta qismi. 3. Kardial qismi. 4. Fundal qismi. 5. Pilorus qismi. Me’daning oldingi qismlarida ayniqsa kardial, ko‘r xalta qismlarida shilliq qavatining tagida ko‘p limfa tugunlari bo‘ladi. Bulardan ishlanadigan sekret tarkibida limfatik suyuqlik va limfasitlar bo‘ladi. Shuningdek qon bilan birga juda ko‘p xildagi qonning shaklli yelementlari (tayoqcha yadrolilar, bazofillar) keladi. Bu leykosit hujayralari antibakterial ya’ni fagositoz qilib, oziqa tarkibida kelgan mikroorganizmlarni o‘ldiradi. Oshqozonda oziqa hazmi taxminan bir kamerali oshqozonnikiga o‘xshasada o‘ziga xos xususiyatlarga ham yegadir. Oziqa hazmlanishi aralash tipga yega. Oziqa tarkibidagi uglevodli moddalar oshqozonni yuqori qismlarida hazmlanadi, pastki tub qismlarida oqsil va yog‘lar hazmlanadi. Oshqozonning hajmi hayvonning yoshiga, oziqaning turiga qarab o‘zgaradi. Oziqa otlarnikiga o‘xshab qatlam-qatlam bo‘lib, joyla-shadi. Cho‘chqalarning oshqozonining pastki qismlarida ya’ni uning tubida oqsillar va yog‘larni parchalanib turishi, yuqori qismida ko‘r xalta qismidagi oziqalar tarkibidagi kraxmal va boshqa xildagi uglevodlarni parchalanib turishi ta’minlanadi. Cho‘chqalarning oshqozonining yuqori qismlarida muhit ishqoriy bu muhit kardial, ko‘r xalta qismlardan ishlanadigan shira ishqorli, oziqa va so‘lakdagi ishqoriy xislatlar tufayli kuchsiz ishqoriy muhitda bo‘ladi. Shu ishqoriy muhitda amilolitik fermentlarni aktivligi ta’minlanadi. Ayniqsa so‘lak tarkibidagi amilolitik fermentlar, mikrobiologik jarayonlar oqibatida uglevodlarni jadal parchalanishi ta’minlanadi. Shuningdek kardial va ko‘r xalta qismida sut achituvchi bakteriyalar bo‘ladi. Sut achituvchi bakteriyalar ishtirokida har xil achish jarayonlari sodir bo‘ladi. Chiritish bakteriyalari ba’zi bir xil oziqalarni chiritadi, vaqtincha ishqoriy muhitda chirituvchi  
 
bakteriyalar rivojlanib, oqsil-proteinlar chiritiladi. Bu jarayonlarda har xil achish va 
chirish hisobiga sut kislota, propion, moy, kislotalar hosil bo‘ladi. Keyingi 
tekshirishlarga qaraganda bu kislotalar oshqozon devoridan so‘rilib, moddalar 
almashinishida qatnashishi aniqlangan. Oldingi, o‘rta, keyingi qismlardan 
I.Siniщekov laboratoriyasida kichik me’dacha yasab, so‘rilish jarayonini kuzatgan. 
Cho‘chqani operasiya qilishda qorin qismining yog‘lari xalaqit beradi. Chunki 
cho‘chqani oq chiziq bo‘ylab operasiya qilish kerak. Lekin kerak bo‘lganda 
cho‘chqani och qoldirib, ozdirib ham operasiya qiladilar. 
 Cho‘chqalar me’dasini fundal va pilorus qismidagi bezlardan ishlanadigan 
shiralar va xlorid kislota konsentrasiyasi ancha yuqori bo‘lib, 0,3-0,45% gacha 
yetadi. Ayniqsa fundal qismda xlorid kislota tufayli oshqozon shirasini muhiti 
kislotali bo‘lib, oshqozonda kechayotgan jarayonlar darrov o‘zgarib, yendi bakterial 
jarayonlar to‘xtaydi, bakteriyalar o‘ladi va bu jarayon o‘rnini prteolitik va lipolitik 
jarayonlar yegalaydi, yendi yog‘lar va oqsillar parchalanaboshlaydi. Cho‘chqaning 
me’da shirasida saqlanadigan fermentlar bir kamerali oshqozondagi fermentlarga 
o‘xshash bo‘lib, ular pepsin, ximozin, lipaza va boshqalar. Me’da shirasida bu 
fermentlarning saqlanishi cho‘chqaning oziqalanishiga qarab o‘zgarib turadi. Agar 
cho‘chqani yog‘li, oqsilli oziqalar bilan boqilsa ularning oshqozon shirasida bu 
moddalarni parchalovchi fermentlar ko‘payadi. Agar cho‘chqa kraxmalli oziqa, un, 
un ortig‘i, kartoshka, lavlagi, kletchatka boy o‘simliklar boshqa uglevodi ko‘p 
bo‘lgan o‘simliklar bilan oziqalantirilsa oshqozonda amilolitik jarayonlar kuchayadi. 
Bu jarayonlar oshqozonning yuqori qismlarida kechib, pastga tushishi bilan 
proteolitik va lipolitik jarayonlar bilan almashinadi. Cho‘chqalarning oshqozonida 
shu jarayonlarni almashinib turishi va har xil qismlarda har xil jarayonlar kechishi 
laboratoriya sharoitida surinkali tajribalarda o‘rganilgan. Bu jarayonlarni 
o‘rganishni eng qulay usuli A.V.Kvasniskiyning polizond usulidir. Bu usul bir necha 
yo‘lli naychalar yordamida V.A.Basov usuli asosida bajarilib, naycha oshqozon 
tubiga qo‘yiladi. Zondning har xil balandliklarida kavaklik bo‘lib, shu joydan 
alohida-alohida naycha yo‘llari tashqariga chiqariladi. Qavat – qavat joylashgan 
kavaklardan kavak yo‘llari tashqariga chiqarilib, har xil qatlamdagi shira yig‘ilib, 
shira tarkibi xususiyati, oziqa hazmlanishi o‘rganiladi. Cho‘chqa oziqalangandan 
so‘ng birinchi soatlarda yuqori qismlarda bo‘ladigan parchalanishlar ta’minlanadi. 
bakteriyalar rivojlanib, oqsil-proteinlar chiritiladi. Bu jarayonlarda har xil achish va chirish hisobiga sut kislota, propion, moy, kislotalar hosil bo‘ladi. Keyingi tekshirishlarga qaraganda bu kislotalar oshqozon devoridan so‘rilib, moddalar almashinishida qatnashishi aniqlangan. Oldingi, o‘rta, keyingi qismlardan I.Siniщekov laboratoriyasida kichik me’dacha yasab, so‘rilish jarayonini kuzatgan. Cho‘chqani operasiya qilishda qorin qismining yog‘lari xalaqit beradi. Chunki cho‘chqani oq chiziq bo‘ylab operasiya qilish kerak. Lekin kerak bo‘lganda cho‘chqani och qoldirib, ozdirib ham operasiya qiladilar. Cho‘chqalar me’dasini fundal va pilorus qismidagi bezlardan ishlanadigan shiralar va xlorid kislota konsentrasiyasi ancha yuqori bo‘lib, 0,3-0,45% gacha yetadi. Ayniqsa fundal qismda xlorid kislota tufayli oshqozon shirasini muhiti kislotali bo‘lib, oshqozonda kechayotgan jarayonlar darrov o‘zgarib, yendi bakterial jarayonlar to‘xtaydi, bakteriyalar o‘ladi va bu jarayon o‘rnini prteolitik va lipolitik jarayonlar yegalaydi, yendi yog‘lar va oqsillar parchalanaboshlaydi. Cho‘chqaning me’da shirasida saqlanadigan fermentlar bir kamerali oshqozondagi fermentlarga o‘xshash bo‘lib, ular pepsin, ximozin, lipaza va boshqalar. Me’da shirasida bu fermentlarning saqlanishi cho‘chqaning oziqalanishiga qarab o‘zgarib turadi. Agar cho‘chqani yog‘li, oqsilli oziqalar bilan boqilsa ularning oshqozon shirasida bu moddalarni parchalovchi fermentlar ko‘payadi. Agar cho‘chqa kraxmalli oziqa, un, un ortig‘i, kartoshka, lavlagi, kletchatka boy o‘simliklar boshqa uglevodi ko‘p bo‘lgan o‘simliklar bilan oziqalantirilsa oshqozonda amilolitik jarayonlar kuchayadi. Bu jarayonlar oshqozonning yuqori qismlarida kechib, pastga tushishi bilan proteolitik va lipolitik jarayonlar bilan almashinadi. Cho‘chqalarning oshqozonida shu jarayonlarni almashinib turishi va har xil qismlarda har xil jarayonlar kechishi laboratoriya sharoitida surinkali tajribalarda o‘rganilgan. Bu jarayonlarni o‘rganishni eng qulay usuli A.V.Kvasniskiyning polizond usulidir. Bu usul bir necha yo‘lli naychalar yordamida V.A.Basov usuli asosida bajarilib, naycha oshqozon tubiga qo‘yiladi. Zondning har xil balandliklarida kavaklik bo‘lib, shu joydan alohida-alohida naycha yo‘llari tashqariga chiqariladi. Qavat – qavat joylashgan kavaklardan kavak yo‘llari tashqariga chiqarilib, har xil qatlamdagi shira yig‘ilib, shira tarkibi xususiyati, oziqa hazmlanishi o‘rganiladi. Cho‘chqa oziqalangandan so‘ng birinchi soatlarda yuqori qismlarda bo‘ladigan parchalanishlar ta’minlanadi.  
 
(Chunki oziqa tarkibidagi so‘lak fermentlari amilolitik jarayonlarni yuzaga 
chiqaradi). 2-3-4-5 soat davomida oshqozonning tub qismidagi jarayonlar 
quzg‘aladi. Cho‘chqa oshqozonining motorikasi boshqa hayvonlar oshqozonining 
motorikasidan farq qiladi. Cho‘chqa me’dasining kardial va fundal qismlarida 
peristaltik harakat zaif va pilorus qismida bir oz jonlanib, oziqa bir oz aralashdi. Shu 
sababdan bo‘lsa kerak oziqa oshqozonda 6-8 soat davomida hazm bo‘ladi. Oziqa 
hazm qilish sistemasida chuqur parchalanish, taxminan oshqozonda oziqaning 50-
70% parchalanadi. Qolgan qismi malham - ximus shaklida cho‘chqalarning 
ichaklarida hazm bo‘ladi. Cho‘chqalarning oshqozonida oziqalarni uzoq saqlanishi 
har xil konsentrat bilan oziqalanganda sodir bo‘ladi. Agar oziqalar pishirilgan, 
dimlangan, maydalangan bo‘lsa 6 soatgacha saqlansa, kuriq oziqalar 10 soatgacha 
saqlanadi. Oziqalar oshqozonda hazmlanib bo‘lganidan so‘ng pilorus orqali 12 
barmoqli ichakga 50 mldan 120 mlgacha o‘tadi. Boshqa olimlarni ko‘rsatishicha 160 
mlgacha desa, Ye.Z.Tikachev tekshirishlarida oziqlangandan bir soat o‘tganida 
me’dadan ingichka ichaklarga oziqa o‘tkazilishi tez bo‘lib soatiga 1000-1100 ml 
ekanligi aniqlangan. Bu iste’mol qilingan oziqaning hazmlanishi, jarayonning 
jadalligiga ya’ni intensivliligiga bog‘liq. 
 Cho‘chqa 
homilasining 
me’da 
devoridagi 
hujayralar, 
embrion 
rivojlanishining oxirgi davrlarida hosil bo‘lib, yemadigan cho‘chqa bolalarida me’da 
shirasi kechqurun ajralib, fibrin va ko‘pchilik o‘simlik oqsillarni parchalaydi. Tuxum 
oqsilini parchalay olmaydi. Voyaga yetganlarda me’da shirasi kunduzi ajraladi. 
 2.Quyonchilikda oziqa hazmini o‘rganish usularidan biri ularni yorib ko‘rish 
ayrim organlarni olib tashlash. Masalan: ko‘r ichakni olib tashlasa-sekumektomiya, 
appendiksni olib tashlash-appendoektomiya, radiaktiv va inert moddalarni yedirib 
o‘rganish (xrom, kremniy oksidlari). 
 Quyonning hazm organlariga og‘iz bo‘shlig‘i, tomoq, qizilo‘ngach, me’da 
ingich-ka va yo‘g‘on ichaklar hamda oshqozon ichak sistemasiga shira ajratadigan 
bezlar: so‘lak, oshqozon osti, ichak va jigarlar kiradi.  
 Quyonlarda 4 juft so‘lak bezlari, quloq oldi, til va jag‘ hamda ko‘z osti bezlari 
bo‘ladi.  
 Qizilo‘ngach muskulaturasi 3 qavatdan: uzunasiga joylashgan, ichki va tashqi 
ham halqasimon o‘rtangi qavatlardan iborat. 
(Chunki oziqa tarkibidagi so‘lak fermentlari amilolitik jarayonlarni yuzaga chiqaradi). 2-3-4-5 soat davomida oshqozonning tub qismidagi jarayonlar quzg‘aladi. Cho‘chqa oshqozonining motorikasi boshqa hayvonlar oshqozonining motorikasidan farq qiladi. Cho‘chqa me’dasining kardial va fundal qismlarida peristaltik harakat zaif va pilorus qismida bir oz jonlanib, oziqa bir oz aralashdi. Shu sababdan bo‘lsa kerak oziqa oshqozonda 6-8 soat davomida hazm bo‘ladi. Oziqa hazm qilish sistemasida chuqur parchalanish, taxminan oshqozonda oziqaning 50- 70% parchalanadi. Qolgan qismi malham - ximus shaklida cho‘chqalarning ichaklarida hazm bo‘ladi. Cho‘chqalarning oshqozonida oziqalarni uzoq saqlanishi har xil konsentrat bilan oziqalanganda sodir bo‘ladi. Agar oziqalar pishirilgan, dimlangan, maydalangan bo‘lsa 6 soatgacha saqlansa, kuriq oziqalar 10 soatgacha saqlanadi. Oziqalar oshqozonda hazmlanib bo‘lganidan so‘ng pilorus orqali 12 barmoqli ichakga 50 mldan 120 mlgacha o‘tadi. Boshqa olimlarni ko‘rsatishicha 160 mlgacha desa, Ye.Z.Tikachev tekshirishlarida oziqlangandan bir soat o‘tganida me’dadan ingichka ichaklarga oziqa o‘tkazilishi tez bo‘lib soatiga 1000-1100 ml ekanligi aniqlangan. Bu iste’mol qilingan oziqaning hazmlanishi, jarayonning jadalligiga ya’ni intensivliligiga bog‘liq. Cho‘chqa homilasining me’da devoridagi hujayralar, embrion rivojlanishining oxirgi davrlarida hosil bo‘lib, yemadigan cho‘chqa bolalarida me’da shirasi kechqurun ajralib, fibrin va ko‘pchilik o‘simlik oqsillarni parchalaydi. Tuxum oqsilini parchalay olmaydi. Voyaga yetganlarda me’da shirasi kunduzi ajraladi. 2.Quyonchilikda oziqa hazmini o‘rganish usularidan biri ularni yorib ko‘rish ayrim organlarni olib tashlash. Masalan: ko‘r ichakni olib tashlasa-sekumektomiya, appendiksni olib tashlash-appendoektomiya, radiaktiv va inert moddalarni yedirib o‘rganish (xrom, kremniy oksidlari). Quyonning hazm organlariga og‘iz bo‘shlig‘i, tomoq, qizilo‘ngach, me’da ingich-ka va yo‘g‘on ichaklar hamda oshqozon ichak sistemasiga shira ajratadigan bezlar: so‘lak, oshqozon osti, ichak va jigarlar kiradi. Quyonlarda 4 juft so‘lak bezlari, quloq oldi, til va jag‘ hamda ko‘z osti bezlari bo‘ladi. Qizilo‘ngach muskulaturasi 3 qavatdan: uzunasiga joylashgan, ichki va tashqi ham halqasimon o‘rtangi qavatlardan iborat.  
 
 Quyon oshqazoni bir kamerali bo‘lib, unda asosan ikki bo‘lim fundal va ko‘r 
xalta, antral yoki pilorik qismlar bo‘lishi bilan farqlanadi. Ayrim hollarda 
qizilo‘ngachni qo‘shilish joyidagi kardial qism va oshqozon o‘rtasidagi me’da 
tanasini ajratib ko‘rsatishadi. Quyonlar oshqozoni naxal shaklida bo‘lib, uning 
shilliq pardasida (ko‘r xalta) bosh hujayralari shira ajratadi. Shira tarkibida Ns1 
kislota deyarli bo‘lmaydi rN 6,2-6,4. Oshqozonni hajmi voyaga yetgan quyonlarda 
130-160 mln tashkil yetadi va ko‘r ichak hajmidan kichikdir (200-230 ml). Achish 
bijg‘ish jarayonlari quyonlardan asosan ko‘r ichakda boradi. Ko‘r ichakda 
kletchatkani hazmlanishi, fermentasiya mahsulotlarini juda zaif surilishi tufayli 
quyonlarga oziqa moddalarga bo‘lgan talablarini qondira-olmaydi. Ammo bu 
kamchilik kaprofagiya yo‘li bilan to‘ldiriladi. Kaprofagiya quyonlar oziqa 
hazmidagi eng asosiy, boshqa o‘txo‘r hayvonlar oziqalanishidan farq qiluvchi 
jarayondir. Kaprofagiya deganda o‘z axlatini o‘zi iste’mol qilishi tushiniladi.  
 Quyonlarda ham boshqa kemiruvchilardagi singari ko‘r ichagida ikki xil 
yumshoq va qatiq axlat shaklanadi. Yumshoq axlat o‘ziga xos alohida axlat bo‘lib, 
hayvonlar uni titkilab o‘tirmasdan chiqaruv teshigidan olib to‘ppadan to‘g‘ri 
yeyaverishi mumkin. Oshqozonda yumshoq axlat oziqalar bilan aralashmasdan 
guvala-shar shaklida ko‘r xalta qismida yotadi. Mikroorganizmlardan tashkil topgan 
parda bilan qoplangan yumshoq axlat hazm bo‘lmagan o‘simlik dunyosi oziqalari 
bilan aralashib me’dada bir necha soat davomida achiydi. So‘ngra oziqalarni pastki 
qismi me’daning kislotali shirasi bilan yaxshilb namlangach mikroorganizmlar – 
simbionatlar o‘ladi. Achish jarayonining asosiy mahsulotlari uchuvchi yog‘ 
kislotalari va sut kislotalari organizmga so‘riladi. 
 Kaprofagiyaga yo‘l qo‘ymaslik sellyulozani hazm bo‘lishi va oqsillarni 
o‘tilizasiyasini pasaytiradi. Bu paytda oshqozondagi oziqalar takibida quruq modda 
juda kam uchraydi. Quyonlarda oshqozon shirasi doimiy ravishda ajralib, me’da 
hech qachon bo‘sh bo‘lmaydi. Bir sutkada ajralib chiqqan shira 75-150 mlni tashkil 
yetadi. Yu.A.Kaluginning ma’lumotlariga ko‘ra oshqozon tubida muhit 0,7 -1,2 
bo‘lib, pepsinogen va NS1 kislotasini saqlaydi (0,20-0,35%) asosan yerkin xlorid 
kislotasi uchraydi. Oshqozondagi aralash oziqalarni muhiti rN-2,2-2,5 bo‘lib 
o‘zgarib turadi. Tabiiy oziqalantirilganda (kuchli, shirali, dag‘al oziqalar bilan) 
Quyon oshqazoni bir kamerali bo‘lib, unda asosan ikki bo‘lim fundal va ko‘r xalta, antral yoki pilorik qismlar bo‘lishi bilan farqlanadi. Ayrim hollarda qizilo‘ngachni qo‘shilish joyidagi kardial qism va oshqozon o‘rtasidagi me’da tanasini ajratib ko‘rsatishadi. Quyonlar oshqozoni naxal shaklida bo‘lib, uning shilliq pardasida (ko‘r xalta) bosh hujayralari shira ajratadi. Shira tarkibida Ns1 kislota deyarli bo‘lmaydi rN 6,2-6,4. Oshqozonni hajmi voyaga yetgan quyonlarda 130-160 mln tashkil yetadi va ko‘r ichak hajmidan kichikdir (200-230 ml). Achish bijg‘ish jarayonlari quyonlardan asosan ko‘r ichakda boradi. Ko‘r ichakda kletchatkani hazmlanishi, fermentasiya mahsulotlarini juda zaif surilishi tufayli quyonlarga oziqa moddalarga bo‘lgan talablarini qondira-olmaydi. Ammo bu kamchilik kaprofagiya yo‘li bilan to‘ldiriladi. Kaprofagiya quyonlar oziqa hazmidagi eng asosiy, boshqa o‘txo‘r hayvonlar oziqalanishidan farq qiluvchi jarayondir. Kaprofagiya deganda o‘z axlatini o‘zi iste’mol qilishi tushiniladi. Quyonlarda ham boshqa kemiruvchilardagi singari ko‘r ichagida ikki xil yumshoq va qatiq axlat shaklanadi. Yumshoq axlat o‘ziga xos alohida axlat bo‘lib, hayvonlar uni titkilab o‘tirmasdan chiqaruv teshigidan olib to‘ppadan to‘g‘ri yeyaverishi mumkin. Oshqozonda yumshoq axlat oziqalar bilan aralashmasdan guvala-shar shaklida ko‘r xalta qismida yotadi. Mikroorganizmlardan tashkil topgan parda bilan qoplangan yumshoq axlat hazm bo‘lmagan o‘simlik dunyosi oziqalari bilan aralashib me’dada bir necha soat davomida achiydi. So‘ngra oziqalarni pastki qismi me’daning kislotali shirasi bilan yaxshilb namlangach mikroorganizmlar – simbionatlar o‘ladi. Achish jarayonining asosiy mahsulotlari uchuvchi yog‘ kislotalari va sut kislotalari organizmga so‘riladi. Kaprofagiyaga yo‘l qo‘ymaslik sellyulozani hazm bo‘lishi va oqsillarni o‘tilizasiyasini pasaytiradi. Bu paytda oshqozondagi oziqalar takibida quruq modda juda kam uchraydi. Quyonlarda oshqozon shirasi doimiy ravishda ajralib, me’da hech qachon bo‘sh bo‘lmaydi. Bir sutkada ajralib chiqqan shira 75-150 mlni tashkil yetadi. Yu.A.Kaluginning ma’lumotlariga ko‘ra oshqozon tubida muhit 0,7 -1,2 bo‘lib, pepsinogen va NS1 kislotasini saqlaydi (0,20-0,35%) asosan yerkin xlorid kislotasi uchraydi. Oshqozondagi aralash oziqalarni muhiti rN-2,2-2,5 bo‘lib o‘zgarib turadi. Tabiiy oziqalantirilganda (kuchli, shirali, dag‘al oziqalar bilan)  
 
oziqaning yarmi me’dada hazm bo‘lib o‘rtacha 4-6 soatdan keyin ichakka 
chiqariladi. 
 
TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR. 
1. Quyonlar me’da shirasini boshqa hayvonlar me’da shirasidan farqini 
tushuntiring? 
2. Kaprafagiya nima? 
3. Kaprofagiyaning ahamiyatini tushintiring? 
4. Quyonlar me’dasidagi hazmlanishni farqini tushuntiring? 
 
oziqaning yarmi me’dada hazm bo‘lib o‘rtacha 4-6 soatdan keyin ichakka chiqariladi. TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR. 1. Quyonlar me’da shirasini boshqa hayvonlar me’da shirasidan farqini tushuntiring? 2. Kaprafagiya nima? 3. Kaprofagiyaning ahamiyatini tushintiring? 4. Quyonlar me’dasidagi hazmlanishni farqini tushuntiring?