DONLI EKINLAR
Reja.
1. Donli o‘simliklarning morfologik belgilari.
2. Donli ekinlarning o‘sish va rivojlanish fazalari.
3. G‘alla ekinlari donining kimyoviy tarkibi.
Donli ekinlar butun Yer sharidagi insonlarning asosiy oziq-ovqat manbayi
hisoblanadi. Ulardan non va turli tuman taomlar, qishloq xo‘jalik hayvonlari uchun
to‘yimli yem-xashak tayyorlanadi. Donli ekinlaridan sanoatda ham ko‘p
foydalaniladi. Ularning donidan piva tayyorlanadi, kraxmal, spirt va boshqa
mahsulotlar olinadi. Don va uni qayta ishlashdan oziq-ovqat mahsulotlari olinadi
hamda, qog‘oz ishlab chiqarish sanoatida va boshqa tarmoqlar uchun xom-ashyo
bo‘lib xizmat qiladi. Donli ekinlar qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishning asosini
tashkil etadi.
Ekin maydoni bo‘yicha don ekinlari yer yuzida birinchi o‘rinda turadi. Dunyo
bo‘yicha qishloq xo‘jaligi ekinlari ekiladigan maydon bir milliard gektar bo‘lib,
shundan 700 mln. gadan ortiq maydonga don ekinlari ekiladi. O‘zbekistonda ham
don ekinlarining ekin maydoni kengayib hozirgi kunda sug‘oriladigan yerlarda
boshoqli ekinlar 1 mln. ga, sholi 137 ming. ga, lalmi yerlarda 300 ming.ga yerga don
ekinlari ekilmoqda.
Donli ekinlar morfologik va biologik belgilariga qarab 3 ta biologik
guruhlarga bo‘linadi.
1. Birinchi guruhga haqiqiy don ekinlari-qo‘ng‘irboshlilar (Roaseaye) oilasiga
mansub bo‘lgan bahorgi (bug‘doy, arpa, javdar, suli va tretikale) va kuzgi (bug‘doy,
arpa, javdar, suli) don ekinlari kiradi.
Bu guruhning asosiy belgilari :
-donida uzunasiga ketgan egatcha bo‘ladi
-bir nechta (3-8) boshlang‘ich murtak ildizcha chiqarib unadi
-boshig‘ining pastki gullari juda kuchli rivojlangan
-gul to‘plami boshoq yoki ro‘vakdan iborat
-issiqlikka talabchan emas
-uzun kunli o‘simliklari
-namga o‘ta talabchan
-dastlabki fazalarida tez rivojlanadi
-kuzgi va bahorgi shakllari bor
2. Ikkinchi guruhga-tariqsimon ekinlar kiradi. Roaseaye oilasiga kiradigan
ekinlardan makkajo‘xori, jo‘xori (oq jo‘xori), tariq, sholi va Rolygonaceae
(marjumakdoshlar) oilasiga mansub marjumak(grechixa) kiradi.
Bu guruhning asosiy belgilari:
-donida uzunasiga ketgan egatcha bo‘lmaydi,
-doni bittadan boshlang‘ich murtak ildiz chiqaradi
-gul to‘plami ro‘vak yoki so‘tadan iborat
-boshog‘ining yuqorigi gullari yaxshiroq rivojlangan
-faqat bahorgi navlari bo‘ladi
-issiqqa talabchan
-qurg‘oqchilikka chidamli (sholidan tashqari).
-qisqa kun o‘simligi
-dastlabki fazalarida sekinroq rivojlanadi
3. Uchinchi guruh-dukkakli-don ekinlari. Bu guruh vakillari dukkaklilar (Fabaceae)
oilasiga mansubdir. Bularga-loviya, soya, no‘xat, ko‘k no‘xat, yasmiq, burchoq,
mosh, soya ekinlari kiradi. Bu ekinlarning hammasi o‘q ildizli, bargi murakkab,
mevasi dukkak, urug‘ida oqsil modda ko‘p bo‘ladi. Biologik jihatidan dukkakli
ekinlar xilma-xil bo‘ladi.
Donli o‘simliklarning morfologik belgilari
Donli ekinlar morfologik belgilari jihatidan bir-biriga juda o‘xshash bo‘lib,
bir yillik o‘tsimon o‘simlik hisoblanadi.
Ildiz tizimi. Ildizi popuksimon bo‘lib, asosiy qismi yerning haydalma qatlamida
joylashib, yerga 100-120 sm va undan ham chuqurroq kirib boradi. Biroq ildizning
asosiy qismi yerning haydalma qatlamida joylashgan. Ildiz ikki xil; murtak yoki
birlamchi ildizlardan iborat. Murtak ildizi urug‘ unib chiqish davrida hosil bo‘lib,
birinchi guruh donli o‘simliklarda uchtadan sakkiztagacha, ikkinchi guruh donli
o‘simliklarda faqat bitta bo‘ladi. Asosiy ildizlar keyinroq poyaning yer ostki
bo‘g‘imlaridan vujudga keladi. Bundan tashqari, baland poyali donli o‘simliklarda
(makkajo‘xori, jo‘xori) poyaning yer ustki bo‘g‘imlaridan ham ildizlar paydo
bo‘ladi. Bular tayanch yoki havoyi ildizlar deb ataladi.
Poyasi. Murtak ildizchalar paydo bo‘lgandan so‘ng, poyacha o‘sa boshlaydi,
u ham donning po‘stini yorib, tuproq betiga yorug‘likka chiqadi, qobig‘li donlarda
(arpa, suli) poyacha oldin donni o‘rab turgan qobig‘ ostidan o‘tib, donning uchidan
yer betiga chiqadi, qobig‘siz donlarda poyacha donning ostki qismida murtak
joylashgan yerdan shakllanadi.
Poyasi poxol, somon, xas bo‘lib ichi bo‘sh yoki g‘ovak parenxima bilan to‘la
bo‘ladi. Past bo‘yli donli o‘simliklar 6-7, baland poyali donli o‘simliklar esa 20-25
ta bo‘g‘im oraliqlariga egadir. Poyaning balandligi o‘simlik turiga va naviga qarab
har xil bo‘ladi.
Bargi. Sodda barg, lentasimon shaklda, barg shapalog‘i va barg qinidan
iborat; barg qinini barg shapalog‘iga o‘tar yerida ikkita barg quloqchasi va
ichkarisida barg tilchasi joylashgan. Barg qinini barg shapalog‘iga o‘tadigan joyida
yupqa rangsiz parda hosil bo‘ladi, u tilcha deb ataladi. Barg novining asosida uning
ikkala tomonida mayda o‘siqchalar-quloqchalar joylashgan, ular poyani o‘rab olib,
barg novini unda tutib turadi. Donli o‘simliklarning tilchasi bilan quloqchalari har
xil tuzilgan va rivojlangan bo‘lsa, bu ko‘rsatkichlar birinchi guruh donli
o‘simliklarda bir-biridan farq qilganligi bois muhim sistematik belgi hisoblanadi.
Barg tilchalari kalta yoki uzun bo‘lishi mumkin. Barg quloqchalari esa mayda, yirik,
uzun yaxshi rivojlangan, ularda kiprikchalar bo‘lishi mumkin.
Gul to‘plami. Donli o‘simliklarning gul to‘plami bug‘doy, arpa, javdarda
boshoqsimon, suli, jo‘xori, tariq, sholida, supurgisimon makkajo‘xorida esa gul
to‘plam ikki xil; supurgisimon va so‘tasimon.
Donli ekinlarning o‘sish va rivojlanish fazalari
Urug‘ ekilgandan to hosil yetilgungacha o‘simlik hayotida keskin o‘zgarishlar
ro‘y beradi-o‘simlik o‘sadi va rivojlanadi. Maysalar ko‘rina boshlangandan to urug‘
pishguncha o‘tgan davr o‘suv (vegetatsion) davri deyiladi.
Don ekinlari o‘zining individual taraqqiyotida unib chiqish, tuplanish, nay
o‘rash, boshoqlanish (ro‘vaklanish), gullash va pishish yoki yetilish fazalarini
o‘tadi.
Unib chiqish fazasi. Urug‘ unib chiqishi uchun namlik, issiqlik va havo zarur.
Urug‘ o‘ziga nam tortgandan keyin bo‘rtadi va murtagining nafas olishi kuchayadi.
Tarkibidagi fermentlar ta’sirida zahira moddalari (kraxmal, oqsil va yog‘lar) murtak
uchun zarur bo‘lgan holatga o‘tadi. Murtak oziqlana boshlashi bilan urug‘ una
boshlaydi. Donli ekinlar urug‘ining bo‘rtishi va ko‘karib chiqishi uchun talab
qilinadigan suv miqdori har xil bo‘lishi mumkin. Bug‘doy 47-48, javdar 58-65, arpa
48-57, suli 60-76, makkajo‘xori 37-47, tariq va jo‘xori urug‘ vazniga nisbatan 25-
38% namlikni talab qiladi. Donli ekinlar juda past haroratda ham unib chiqa oladi,
bu harorat bug‘doy va arpa uchun 1-30 iliq, makkajo‘xori va tariq uchun 8-100,
jo‘xori va sholi uchun esa 10-120 ni tashkil etadi. Donli ekinlarning tez ko‘karib
chiqishi uchun harorat 10-210 bo‘lishi kerak. Oldin ildizchalar o‘sa boshlaydi,
ulardan keyin poya o‘sadi. Poyasining ustki qismi yupqa parda bilan qoplagan
bo‘lib, u nihollarni mexanikaviy ta’sirlardan saqlaydi. Tuproqni ustki qismida 1 chi
yashil bargning hosil bo‘lishi unib chiqish fazasi deyiladi. Sharoit qulay bo‘lsa,
urug‘ ekilgandan keyin 5-7 kun o‘tgach, maysalar unib chiqadi. Unib chiqish davri
10-12 kun davom etadi. Maysalarning rangi o‘simlik turlariga qarab har xil bo‘ladi:
bug‘doyda -yashil, javdarda-binafsha, sulida-och yashil, arpada-ko‘kish kul rang,
tariqsimon ekinlarda-yashil rangda bo‘ladi. Bu davrning oxiriga kelib o‘simlikda 2-
4 ta chinbarg rivojlanadi va murtak ildizining uzunligi 30-35 sm ga yetadi.
Tuplanish fazasi. Yangi qo‘shimcha poyalarning paydo bo‘lishi tuplanish
davrining boshlanishini bildiradi. 3-4 ta yashil barglarning hosil bo‘lishi bilan, yer
ostki bo‘g‘imidan yangi poya va ikkilamchi ildizlar hosil bo‘ladi. Ikkilamchi ildizlar
va yangi poyalar yer ostki bo‘g‘imlarining yuqorisidan hosil bo‘ladi, odatda yer
betidan 1-3 sm pastda bo‘ladi. Ana shu yuqorigi bo‘g‘im tuplanish bo‘g‘imi
deyiladi. Dala sharoitida kuzgi g‘alla ekinlari o‘rtacha 5-6 tagacha; bahorgilari 2-3
tagacha poya hosil qiladi. Ba’zan javdar 50 tagacha poya hosil bo‘lishi mumkin.
Birinchi guruhga kiradigan donli ekinlarida tuplanish davrida avval qo‘shimcha
poyalar rivojlanadi, keyin ikkilamchi ildizlar paydo bo‘ladi, tariqsimon ekinlarida
esa avval ikkilamchi ildizlar hosil bo‘ladi keyin esa ikkilamchi poyalar rivojlanadi.
Tuplanish 50 C boshlanib, 12-150 C da tezlashadi. Bu davrda murtak ildizlarining
uzunligi 40-50 sm ni tashkil qiladi. Tuplanish davri umumiy hisobda 20-25 kun
davom etadi.
Nay o‘rash fazasi - bu bo‘g‘in oraliqlarining uzayishi yoki poya o‘sishi hamda
generativ organlar (qismlar) shakllanishidir. Tuplanish fazasining oxirida bo‘g‘im
oraliqlari uzayadi, tuproqning ustki qismiga chiqib, bargining orasidan poya
bo‘g‘imlari ko‘rina boshlaydi. Bular nay o‘rash fazasi boshlanganligini ko‘rsatadi.
Bu fazada ildiz, poya, barg va gul rivojlanadi. Shu fazada nihol tashqi muhitga
(issiqlik, yorug‘lik, namlik, oziq va havoga) talabchang bo‘ladi. O‘simlikning o‘sishi
gullash boshlanganda to‘xtaydi. Bu davr 20-25 kun davom etadi.
Boshoq yoki ro‘vak chiqarish fazasi. -Nay o‘rash davrida boshlanadi. Bu
davrning boshlanishida eng yuqorigi barg qinidan gul to‘plamning yarmi ko‘rina
boshlaydi. Bu jarayon qancha tez borsa, don shuncha tez pishadi. Boshoqlanish
fazasi 10-15 kun davom etadi.
Gullash fazasi. Odatda boshoqlanishdan keyin 2-3 kun o‘tgandan keyin
gullash davri boshlanadi. G‘alla ekinlarining ko‘pchiligi boshoq yoki ro‘vak
chiqargandan keyin gullaydi.
G‘alla ekinlari bug‘doy, arpa, suli, tariq, sholi o‘zidan, makkajo‘xori, oq
jo‘xori, javdar chetdan changlanadi. Chetdan changlanadigan o‘simliklarda gul
qobiqlari ochiq bo‘ladi, chang shamol yordamida tarqaladi. Boshoqli don ekinlarida
gullash (bug‘doy, arpa, javdar) boshoqni o‘rta qismidan boshlanadi. Ro‘vakli don
ekinlarida (suli, sholi, tariq, jo‘xori) gullash ro‘vakning ichki qismida boshlanadi,
shu bois bu qismdagi don yaxshi rivojlangan bo‘ladi. Gullash davri 10-15 kun davom
etadi.
Yetilish fazasi. 30-40 kun davom etadi. Bu faza 3 ga bo‘linadi.
a) sut pishish-donning tarkibida sutsimon suyuqlik hosil bo‘ladi va suv miqdori 50-
51% ni tashkil qiladi. Poyalari yashil rangini saqlaydi, faqat pastki barglari quriydi.
Bu davr 10-15 kun davom etadi
b) dumbil pishish-bunda doni biroz sarg‘ayib, yumshoq bo‘ladi, tirnoq bilan
ezganda quyuq, mumsimon modda chiqadi. Donidagi suvning miqdori 22-30%
gacha kamayadi. O‘simlikning poyasi va barglari sarg‘ayadi. Bu davr 10-12 kun
davom etadi.
v) to‘liq pishish-bunda doni ancha qotadi, quriydi va suvning miqdori 14-19 % ga
tushib qoladi. O‘simlik poyasi sarg‘ayadi va barglari quriydi. Bu davr 8-10 kun
davom etadi. Don unuvchanlik qobiliyatiga ega bo‘lganda to‘la pishgan deb
hisoblanadi.
G‘alla ekinlari donining kimyoviy tarkibi
Turli xil sabablarga ko‘ra va birinchi navbatda ob-havo sharoitiga, agrotexnika
darajasiga, tuproqqa, ekinning naviga qarab keskin o‘zgarib turadi.
G‘alla
ekinlari
donining
oziq-ovqatlik
va
oziqboplik
ahamiyatini
ifodalaydigan eng qimmatli qismi oqsildir. G‘alla ekinlari doni tarkibidagi oqsillar
ekish xususiyatiga qarab 4 guruhga bo‘linadi: suvda eriydigan albumin; tuzlar
eritmasida eriydigan globumin; ishqorda eriydigan glutenin va spirtda eriydigan
gliadin. Oziq-ovqatga ishlatiladigan don tarkibida kleykovinadan tarkib topgan
gliadin va glutenin ko‘proq ahamiyatga ega. Nonning sifati-hajmi va g‘ovakligi ana
shu oqsillarning miqlori va nisbatiga bog‘liq. Gliadin va gluteninning nisbati 1:1
bo‘lishi eng yaxshi hisoblanadi Respublikamizda yetishtirilayotgan bahorgi bug‘doy
doni tarkibida oqsilning miqdori uning naviga qarab 18% gacha bo‘lishi mumkin.
Kuzgi bug‘doyda esa oqsilning miqdori 13-14% ga yetadi. Aminokislotalar
oqsilning asosiy tarkibiy qismidir (20 ta). Ularning 8 tasi ya’ni, lizin, triptofan,
metionin, valin, leytsin, izoleytsin, treonin va fenilalanin oziq-ovqat uchun eng
zaruriylari
hisoblanadi.
Bularning
zarurligi
shundaki,
ular
organizmda
sintezlanmaydi, shuning uchun organizmga faqat oziq bilan kirishi kerak.
Uglevodlar don umumiy vaznining 60-80 % ni tashkil etadi. Uglevodlar
orasida kraxmal asosiy o‘rinni egallaydi. Uning miqdori donning markazidan
qobig‘iga tomon kamayib boradi. Kraxmalning eng kam miqdori uning tashqi
qismida bo‘ladi. Tuproq va iqlim sharoitiga bog‘liq holda donda kraxmalning
miqdori o‘zgarib turadi.
Yog‘lar. Donli ekinlar urug‘ining tarkibida 2-6% yog‘ bo‘ladi. U urug‘
tarkibida bir tekis joylashmagan bo‘ladi. Urug‘ning murtak hujayralarida ko‘p
miqdorda moy (bug‘doyda 14%, javdar va arpada 12,4%, sulida 26% gacha, tariqda
20% gacha, makkajo‘xorida 40% gacha) bo‘ladi. Makkajo‘xori, suli va tariq doni
yog‘ga eng boydir. Un va krupada yog‘ ko‘p bo‘lsa, ular taxir bo‘ladi. Shuning uchun
makkajo‘xorini tortishdan oldin doni tarkibidagi murtak ajratib olinadi va ulardan
oziq-ovqatga ishlatiladigan moy olinadi.
Kletchatka (selluloza) hujayra devorlari va don qobig‘ining asosini tashkil
etadi. Suning uchun po‘stli donda kletchatka ko‘p bo‘ladi.
Kul elementlari asosan donning po‘sti va meva qobig‘ida ko‘proq bo‘ladi.
G‘alla ekinlari kulida 50% ga yaqin fosfor va 30% kaliy bo‘ladi, qolgan qismi Mg,
Sa, natriy, oltingugurt, temir tuzlari va boshqalarga to‘g‘ri keladi. Don tarkibida
kletchatka va kul qancha kam bo‘lsa, u shuncha yuqori baholanadi.
Vitaminlar odam va hayvonlar organizmining to‘g‘ri rivojlanishiga yordam
beradi. G‘alla ekinlari doni tarkibida A, V, V2, V3, S, D, YE vitaminlar bor. Oziq-
ovqat tarkibida ana shu vitaminlar bo‘lmasa yoki yetishmasa organizmda moddalar
almashinuvi buziladi va avitaminoz kasalligi kelib chiqadi.
Fermentlar zapas oziq moddalar murtak yaxshi o‘zlashtiradigan shaklga
o‘tishida katta rol o‘ynaydi. Uglevodlarni (kraxmal, shakarni) parchalaydigan
diastaza, yog‘larni parchalaydigan lipaza, oqsilni o‘zlashtiradigan proteaza,
oksidlovchi fermentlar oksidaza, peroksidazalar asosiy fermentlar hisoblanadi.
Sinov savollari.
1. Donli ekinlar morfologik va biologik belgilariga qarab qanday guruhlarga
bo‘linadi ?
2. Donli o‘simliklarning morfologik belgilarini sanab bering?
3. Donli ekinlarning o‘sish va rivojlanish fazalari ?