ENERGIYA VA ISSIQLIK ALMASHINUVI.
Reja:
1. Energiya va issiqlik almashinuvi haqida umumiy tushuncha.
2. Vositali va vositasiz kollorimetriya. Nafas koeffisienti.
3. Turli omillarning moddalar almashinuviga ta’siri.
4. Issiqlik hosil bo‘lishi va uning uzatilishi. Tana haroratining boshqarilishi:
kimyoviy va fizikaviy termoregulyasiya.
Tayanch Iboralar.
Energiya, issiqliq, yog‘, oqsil, uglevod gazlar, siydik, axlat, sut, achish,
bijg‘ish, gazlar mexanik, fizik, kimik, osmatik, sintez, suv, oziqa, kallorimetrik
bosim 1g, 4,2, 9,3, 1,7, 5,8, vositali, vositasiz, Rossiya A.A.Lixachev, V.V.Pashutin,
1893, AQSh Yetuoter, F.Benedikt 1899, SO2, O2, yenvivalent, respirasion kamera,
nafas niqobi, gazometr, nafas koeffisienti, 0,7, 0,8, 1,0, 102 SO2, 145 O2.
1.Organizmda moddalar almashinuv natijasida energiya ajralib va yutilib
turadi. Energiya almashinuvini o‘rganib, moddalar almashinuvining intensivligi
to‘g‘risida fikr yuritsa bo‘ladi. Moddalar almashinuvining qanday darajada
kechayotganligi sarf bo‘layotgan energiya miqdori bilan belgilanib, bu energiyani
organizm iste’mol qilinayotgan oziqa tarkibidan oladi. Oziqalar tarkibidagi yog‘lar,
uglevodlar, oqsillar organizmda parchalanib patensial energiya hosil qiladi. Lekin bu
energiyaning hammasi hayotiy jarayonlarni ro‘yobga chiqarishga sarflanib
qolmasdan balki siydik, tezak, sut, achish – bijg‘ish jarayonlarida hosil bo‘layotgan
gazlar, ichilayotgan suv va iste’mol qilingan oziqalarni isitishga sarflanadi.
Organizmda hosil bo‘layotgan energiya mexanik, kimik, elektrik, osmotik energiya
ko‘rinishida organizmning hayotiy jarayonlarni ro‘yobga chiqarish uchun sarflanadi.
Organizmga sarflanayotgan energiyaning bir qismi kimyoviy sintez jarayonida
o‘zlashtiriladi. Organizm hayotiy jarayonlariga sarflanayotgan energiyaning hamma
xillari issiqlik energiyasiga aylanib tashqi muhitga chiqariladi. Bu energiya
miqdorining qanchasi organizm hayotiy jarayonlari uchun sarflanayotganini bilish
uchun organizmga qobul qilinayotgan organik moddalardan ajiraladigan energiyani
va uni istemol qilganda organizmdan ajiraladigan energiyani bilishimiz kerak. Oziqa
moddalarning energiya berish qobiliyatini Bertlo kollorimetrik bombasi yordamida
yondirib aniqlasa bo‘ladi. Bertlo kalorimetrik bombasi ikki qavat bo‘lib, bu ikki
qavat o‘rtasiga suv solinib, ichki stakan ustidan qopqoq qo‘yilib burab berkitiladi.
Shu qapqoq orqali stakanga ikkita o‘q tushirilib shu o‘qlarning birini uchiga idishcha
osilib bu idishga yondiriladigan oziqa solinadi. Qopqoq yopilib stkan ichiga 25 atm.
bosim bilan kislorod yuborilib keyin shu o‘qlar orqali elektr toki o‘tkazilganda oziqa
juda tez yonib juda ko‘p issiqlik ajralib stakan atrofidagi suvni ma’lum darajagacha
q bo‘ladi va shu qopqoqdan stakan ichiga ikkita ingichka o‘q tushirilgan. Bu
o‘qlardan biriga kichkina idishcha osib qo‘yilgan bo‘lib, bu idishning ichiga
yondirilishi lozim bo‘lgan oziqa solinadi. Stakan qopqog‘i yopilib stakan ichiga 25
atm bosimda O2 kiritilib, o‘qlar orqali elektr toki o‘tkaziladi. Natijada,
tekshirilayotgan oziqa tez yonib, ajralib chiqqan issiqlik stakanni ma’lum
darajagacha qizdiradi. Yondirilayotgan modda miqdori va qancha suvni necha
gradusga qizdirganligiga qarab, ajralib chiqqan issiqlik miqdorini kalloriyada
hisoblansa bo‘ladi. Uglevod va yog‘lar organizmda ham kalorimetrik bombalarda
ham yondirilganda bir xilda energiya hosil qiladi, ya’ni 1 g. yog‘ yonganida har
ikkala holatda ham 9,3 kjoul energiya ajratadi, 1 g uglevod yesa 4,1 kjoul energiya
ajratadi. Ammo oqsillar organizmda oksidlanishi natijasi 4,1 kjoul energiya hosil
qilib siydik va axlat tarkibida mochevina, urat kislotasi va boshqa chiqindi moddalar
sifatida bir qism oqsillar toshqariga chiqariladi.
Kalorimetrik bombalarda yesa shu chiqindi holatida hosil bo‘layotgan
moddalar ham oxirgi mahsulot ya’ni suv va karbonat angidridga parchalanib 5,8
k/joul energiya hosil bo‘ladi. Demak organizmda hosil bo‘layotgan chiqindi
moddalar hisobiga 1 g oqsil parchalanishidan 1,7 k/joul energiyani o‘zlashtira olmas
ekan. Istemol qilingan oziqadagi 1 g yog‘ 9,3 kjoul, uglevod 4,1 kjoul, oqsil 4,1 kjoul
energiya ajrasa organizmga kiritilgan energiyani qancha ekanligini bilish mumkin.
Buning uchun ma’lum vaqt davomida ajralgan issiqlik miqdorini hisoblash kerak
bo‘lib, bu issiqlik miqdorini vositasiz va vositali kallorimetriya usulidan foydalanib
aniqlanadi.
2.Vositasiz (bevosita) kalorimetriyada biokalorimetrlardan foydalanilib,
tekshiriladigan hayvon biokalorimetr ichiga joylashtirilib organizmdan vaqt
birligida ajralib chiqqan issiqlik miqdori o‘lchanadi. Bu biokalorimetrni hayvonni
katta kichikligiga qarab o‘zgartirish mumkin. Bu kalorimetrni dastoval Rossiyada
1893 yil A.A.Lixachev va V.V.Pashutin, keyinchalik AQShda 1899 yil Yetuoter va
F.Benediktlar yasab, maxsus metallardan ishlangan bo‘lib, issiqlik o‘tkazmaydigan
kameraga yega, devori ikki qavat, bu qavatlar orasida havo bo‘lganligi uchun issiqlik
tashqariga chiqmaydi. Kameraning yuqori qismidan naychalar o‘tkazilib, bu
naychalardan tajriba vaqtida suv oqib o‘tib turadi, suvning harorati kameraga
kirayotgan va chiqayotgan joyidatermometr yordamida o‘lchanib, ma’lum vaqt
davomida o‘tgan suvni va necha gradus isiganini bilib hayvon chiqargan issiqlik
miqdorini kaloriyalarda hisoblash mkmkin. Keyingi yillarda kompensasion va
gradientli kalorimetrlar yasalib, hozirgacha yaratilgan kalorimetrlarda organizmning
energiya sarfini aniqlash qiyin, ko‘p mehnat talab qilinganligi uchun gazlar
almashinuvini o‘rganishda vositali kalorimetriyadan foydalaniladi. Vositali
kallorimetriya usulida energiya oksidlanish jarayoni yevaziga hosil bo‘lganligi
tufayli, bunda organizmga yutilgan kislorod va ajralib chiqqan karbonat angidridni
o‘lchash maqsadga muvofiqdir. Demak ma’lum miqdorda kislorod sarflanib
karbonat angidrid ajralishi natijasida ma’lum miqdorda energiya hosil bo‘ladi.
Organizmga 1 l kislorod olinganida undan 1 l SO2 ajralib, hosil bo‘ladigan
issiqlik miqdoriga kislorod yoki karbonat angidridni kalorik yekvivalenti deyiladi.
Yutilgan kislorod va ajratilgan karbonat angidrid miqdorini aniqlash uchun ikki
xildagi respirasion kameralardan foydalaniladi.
1. Germetik – berk holatda ishlaydigan kameralar.
2. Atmosfera havosi bilan tutash holatda ishlaydigan kameralar.
1.Germetik berk holatda ishlaydigan respirasion kameralar qopqoqli, qo‘sh
qavatli metal kamera bo‘lib, qopqoqdan kamera ichkarisiga tajriba hayvoni kiritiladi.
Qopqoq germetik qilib berkitiladi, kamera ichidagi havo bir maromda nasos
yordamida so‘rilib, kamerada bosim pasayishi bilan gazometr ishga tushadi va
kameraga tashqaridan havo kiradi. Demak kameradagi shu havo tarkibidagi kislorod
miqdorini tajribadan oldingi va keyingi kislorod miqdori qayd qilinib, sarf bo‘lgan
kislorod miqdori aniqlanadi.
2. Tashqi atmosfera havosi bilan tutash ishlaydigan kameralar tuzilishi bilan
farq qilib, ularning ichidan tashqariga va tashqaridan ichkariga havo nasos
yordamida haydalib turiladi. Haydalgan havo miqdori gaz soatlarida qayd qilinib, bir
qancha moslamalar yordamida kameraga kirgan va chiqqan gaz miqdori aniqlanib,
istemol qilingan kislorod va ajralgan karbonat angidrid miqdori aniqlanadi.
Bundan tashqari qisqa vaqt davomida olingan kislorod va chiqarilgan karbonat
angidrid miqdorini maxsus nafas niqoblari yordamida aniqlanadi. Buning uchun
nafas niqobi hayvonining tumshug‘iga kiygizilib, rezina nay orqali rezina xaltaga
yig‘ilib tekshiriladi. Shu vaqtning o‘zida atmosfera havosining tarkibi o‘rganilib,
yig‘ib olingan havoning umumiy miqdoriga solishtirilib kislorod va karbanat
angidrid miqdorining tafovuti aniqlanadi. Demak, bu paytda hayvon nafasga olgan
kislorod va chiqarilgan karbonad angidrid miqdori aniqlanadi.
Vositasiz va vositali kalorimetriya usullari yordamida olingan ma’lumotlar
hamma vaqt ham haqiqatga to‘g‘ri kelavermaydi. Masalan: organizmda anaerob
jarayonlar kuchayganida, ichki rezerv kislorod oksidlanish uchun sarflanganida,
sintezlanish jarayonlari kuchayganida olingan kalorimetrik ma’lumotlar taxminiy
bo‘ladi. Kalorimetrik usuldan tashqari hayvon ma’lum rasion bilan boqilganida tirik
vaznining oshishi yoki kamayishi, organizmda yog‘lar, oqsillar va suvlar miqdoroini
o‘zgarishiga qarab organizmda moddalar almashinuvining shiddati to‘g‘risida
xulosa qilsa bo‘ladi.
Organizmda organik moddalardan qaysi biri parchalanayotganini nafas
koeffisientiga qarab bilsa bo‘ladi. chunki organizmda yutilayotgan kislorod va
chiqarilayotgan karbonat angidrid hamda hosil bo‘lgan energiya parchalanayotgan
organik moddalarning turiga bog‘liq.
Nafas koeffitsienti deb, vaqt birligida organizmdan ajralib chiqqan karbonat
angidrid hajmini yutilgan kislorod hajmiga nisbatiga aytiladi va NK=SO2/O2
ifodalanadi.
Turli xil parchalanayotgan moddalarning nafas koeffisienti turlicha bo‘lib,
Masalan: orgnizmda uglevodlar parchalansa, oksidlansa nafas koef-fisienti 1 ga,
yog‘lar oksidlansa 0,7 ga, oqsillar parchalansa 0,8 ga tengdir. Nafas koeffisientining
bunday turlicha bo‘lishi bu moddalarning tarkibiga bog‘liq bo‘lib, uglevodlar
tarkibidagi kislorod shu molekuladagi vodorod oksidlashga yetarli bo‘lganligi uchun
uglevodlar oksidlanganda qancha malekula karbonat angidrid hosil bo‘lsa o‘shancha
malekula kislorod sarflanadi. Demak, yutilgan har bir molekula kislorod organizmda
bir molekula karbonat angidrid hosil qilib, bu vaqtda nafas koeffisienti 1 ga teng,
yog‘lar molekulasida kislorod kam va shu yog‘ molekulasidagi vodorodni
oksidlashga yetmay, oksidlanishda qatnashayotgan kislorod, yog‘ molekulasi
tarkibidagi uglevodlardan tashqari bir qism vodorodni oksidlash uchun ham sarf
bo‘ladi va suv hosil qiladi. Shuning uchun ham yog‘lar yonganida, oksidlanganida
karbonat angidridga nisbatan ko‘p kislorod yutiladi va nafas koeffisienti birdan past
bo‘ladi.
2S3N5(S15N31SOO)3+145 O2=102SO2+98 N2O
tripalmitin.
Ikki molekla tripalmitin oksidlanish uchun 145 molekla O2 sarflanib, 102 SO2
hosil bo‘ladi va nafas koeffisienti
NK=102SO2/145O2 =O,703 ga teng.
Organizmda turli yoglar oksidlanishida nafas koeffisienti turlicha bo‘lib,
o‘rtacha 0,703 deb qabul qilingan.
Organizmda oqsillar parchalanishida nafas koeffisientini aniqlash ancha
qiyin, chunki oqsillar organizmda to‘la parchalanmay, suv va karbonat angidrid hosil
qilmay, ular organizmda parchalanganda mochevina, urat kislotalar va boshqa
moddalar hosil bo‘lib siydik bilan chiqariladi.
Organizmda organik moddalar alohida-alohida parchalanmay, balki oqsillar,
yog‘lar va uglevodlar bir vaqtda belgili miqdorda parchalanadi. Shunga bog‘liq
ravishda nafas koeffisienti ba’zan birdan oshiq, ba’zan birdan kam bo‘ladi va hatto
0,7 dan pasayib ketadi. Nafas koeffisientini yuqori bo‘lishi organizmda uglevodlar
yog‘ga ayoanayotgan davrga to‘g‘ri kelib uglevodlarda kislorod yog‘lardagiga
nisbatan ko‘p bo‘lib bu vaqtda ajralayotgan kislorod organizmda oksidlanish uchun
sarflanib yutilgan kisloroddan ajralayotgan karbanat angidrid ko‘payib ketadi va
nafas koeffisienti 1 dan baland bo‘ladi. aksincha organizm och qolganida
yog‘larning bir qismi uglevodlarga aylana borib, atmosfera havosidan olingan
kislorod yog‘larni oksidlash bilan uglevod malekulasini hosil qilishda ishtirok yetib,
yutilgan kisloroddan hosil bo‘lgan karbanat angidrid ko‘p bo‘lib nafas koeffisienti
0,7 dan pasayadi. Demak organizm bilan tashqi muhit o‘rtasidagi gazlar
almashinuvini bilib, organizmdagi energiya sarfini koloriyalarda aniqlash mumkin.
Buning uchun:
1. Nafas koeffisienti aniqlanadi.
2.Shu nafas koeffisientiga qarab organizmga 1 l kislorod yutilganda yoki undan
1 l karbanat angidrid chiqarilganda qancha koloriya issiqlik hosil bo‘lganini
jadvaldan topiladi.
41,5 g. uglerodning oksidlanishi uchun (41,5 x 32 ):12=110,60g. O2 sarflanadi
va 44,5+110,66=152.16 g SO2 hosil bo‘ladi. 4,4 g vodorodni oksidlanishiga (4,4 x
16):2=35,2 O2 sarflanadi. Demak, uglerod va vodorodni oksidlanishi uchun
110,66+35,2 =145,86 g kislorod sarflanadi.
Nafas koeffisienti organizmda oksidlanayotgan moddalar mikdorini o‘zaro
nisbati to‘g‘risida tushincha beradi.
Yutilgan kislorod, ajralayotgan karbonat angidrid siydik orqali chiqarilgan azot
miqdorini aniqlab, organizmda qancha uglevod, yog‘ va oqsil parchalanganligi
aniqlanadi. Organizmda biror organik moddaning bir grammi oksidlanganida ajralib
chiqadigan issiqlik mikdorini shu moddaning kalorik koeffisienti deyilib,
Rubnerning ma’lumotlariga qaraganda organik moddalarning kalorik koeffisientlari:
1 gramm oqsil 4,1 kjoul
1 gramm yog‘ 9,3 kjoul
1 gramm uglevod 4,1 kjoul
Bu energetik koeffisientlar asosida bir modda ikkinchi moddani o‘rnini qoplashi
mumkin bo‘lib, bunga izodinamiya deyiladi. Bu qoidaga asosan 1 gramm yog‘
o‘rnini 2,3 gramm oqsil yoki uglevod qoplashi mumkin yoki 1 gramm oqsil o‘rnini
1 gramm uglevod yoki 0,44 gramm yog‘ bosishi mumkin. Bu qoida cheklangan bulib
bir modda ikkinchi moddani energetik extiyojini qondirgani bilan ularniplastik
extiyojini to‘la qondiraolmaydi. Masalan, oqsil organizmni plastik materiali, yog‘lar
hujayrani struktura yelementlari tarkibiga kiradi yoki organizmda har bir organik
moddani faqat o‘ziga xos bir qator xususiy vazifalari mavjud bo‘lganligitufayli
uglevodga bo‘lgan yextiyoj oqsil yoki yog‘lar hisobiga, oqsillarga bo‘lgan yehtiyoj
yog‘ va uglevodlar hisobiga, yog‘lar hisobiga bo‘lgan yehtiyoj oksil va uglevodlar
bilan qondiriladi.
3.TURLI
FAKTORLARNING
MODDALAR
ALMAShINUVIGA
TA’SIRI Organizmda kechayotgan moddalar almashinish jarayoniga hayvonni turi,
zoti, jinsi, vazni, mahsuldorligi, xarakteri, organizmning holati, yilning fasli,
sutkaning davri, tashqi muhit harorati va boshqalar ta’sir yetadi. Kichik gavdali
hayvonlarda moddalar almashinuvi katta gavdali hayvon-lardagiga nisbatan tez
o‘tadi. Masalan: sichqon va kalamushda, ot va qoramol-lardagiga qaraganda
moddalar almashinuvi bir necha marta tezdir.
Moddalar almashinuvi hayvonni jinsiga bog‘liq bo‘lib buqalarda sigirlarga
qaraganda 10-26%, erkak cho‘chqalarda urg‘ochilarga nisbatan 20%, xo‘rozlarda
tovuqlarga qaraganda 20-30% tez kechadi.
Moddalar almashinuvi yosh hayvonlarda keksa hayvonlarga nisbatan tez
kechadi.
Bir turdagi hayvonlarda qishda yozdagidan, kunduzi kechasidagidan
moddalar almashinuvi tez kechadi, lekin yovvoyi hayvonlar kechasi o‘lja izlab,
ularda kechasi moddalar almashinuvi tez kechadi.
Bir turdagi har xil zotdagi hayvonlarda moddalar almashinuvi bir xil emas.
Hayvon yashayotgan muhitda haroratni normadan pasayishi organizmda
mod-dalar almashinuvining tezlashishiga sabab bo‘ladi.
Hayvon yashayotgan joydagi elektromagnit maydoni, ultra binafsha,
infraqizil va kosmik nurlar, radioto‘lqinlari, hayvonning ionlanish darajasi,
barometrik bosim, moddalar almashinuvining intensivligiga ta’sir ko‘rsatadi.
Hayvon kuyikkanida, bug‘oz bo‘lganida, ayniqsa bug‘ozlikni oxirida modda-
lar almashinuvi tezlashadi.
Sigir qancha ko‘p sut bersa, yog‘ligi baland bo‘lsa moddalar almashinuvi tez
kechadi.
Oziqa iste’mol qilishib uni hali organizm tomonidan o‘zlashtirmasdan
moddalar almashinuviga sabab bo‘ladi. ni tezlashtiradi bunday moddalar
almashinuvining tezlashi-shi ozuqaning spesifik ta’siri deyiladi.
Oqsillarning spesifik dinamik ta’siri mezilarli bo‘lib moddalar almashinuvini
31% ga, yog‘lar 15%, uglevodlar 6% ga tezlashadi. Oziqalar spesifik dinamik ta’sir
mexanizmi hali to‘liq o‘rganilmagan. Lekin oziqa parchalanganda hosil bo‘ladigan
sirka, chumoli kislota va turli aminokis-lotalar shu ta’sir yuzaga chiqishida muayyan
o‘rin yegallaydi.
Ozuqani ista’mol qilishi, parchalashi uchun organizm belgili miqdorda
energiya sarflab, bu moddalar almainuvini tezlashishiga olib keladi. Oziqalarni
spesifik dinamik ta’sirida nerv sistemasi ham rol o‘ynaydi.
Jisman ish davrida moddalar almashinuvi. Muskullar ishlaganida mod-
dalar almashinvi kuchayib, energiya sarflanadi. Muskul zo‘r berib ishlasa energiya
sarfi ortib, 1m yo‘lni itlar tekis yo‘ldan yurganida 1 kg tirik vazniga 0,58 k/joul,
toqqa ko‘tarilishida 7,26 k/joul, qo‘ylar tekis yo‘lda yurganida 0,59 k/joul, toqqa
ko‘tarilganida 6,45 k/joul energiya sarflaydi. Demak turli hayvonlar tekis yo‘lda
yurganida 1 m yo‘lni o‘tishi yo kg tirik vazniga qarab bir xil miqdorda energiya
sarflar ekan. Hayvonlar oziqa iste’mol qilganida ham energiya sarflab, bu energiya
iste’mol qilinayotgan oziqa turiga bog‘liq bo‘lib dag‘al oziqani chaynash uchun ko‘p
energiya sarflanadi. Sigirlar 1 kg pichanni chaynashi uchun 66 k/joul, qayta
chaynash uchun 45 k/joul jami 111 k/joul energiya sarflaydi.
Ochlik vaqtida moddalar almashinuvi. Organizmda to‘la va qisman och
qolish kuzatilib, to‘la och qolganida organizmga mutloqo oziqa kiritolmay, qisman
ochlikda organizmga kiritilgan ozuqani to‘yimliligi shu organizmni qondirmaydi.
To‘la va qisman och qolishdan tashqari hazm sistemsi devori orqali ozuqani qon va
limfaga so‘rilishi buzilganida ham ochlik yuzaga keladi. Hayvon och qolganida
moddalar almashinuvi pasayadi va organizm o‘z energetik extiyojlarini uglevodlar
hisobiga qondiradi. 2-3 kunda uglevod-larni kamayishi minimal holatga keladi.
Yendi organizm energetik yehtiyojlari, yog‘lar hisobiga ta’minlanib, u yog‘lar
miqdoriga bog‘liq. Yog‘lar parchalanishida keton tanachalari ko‘payib, glyukoza
kamayib NK 0,7 teng bo‘ladi. ,
Organizmdgi yog‘ resurslari parchalanib, sarflanib bo‘lganidan so‘ng ochlik-
ni keyingi davrida oqsillarni parchalanishi hisobiga qoplanib va NK 0,82 ga
ko‘tariladi. To‘qima oqsillarini parchalanishi och qolgan organizmni yomirila-
yotganidan, halok bo‘layotganidan darak berib organizm vazni 50% gacha
kamayadi. Katta hayvonlar 2-3 xafta, it va mushuklar bundan ham ko‘p och yashashi
mumkin. Ochlik tufayli turli organlarni vazni turlicha kamayadi. Masalan: yog‘
to‘qimasi 95%, tana muskuli 30%, jigar. 50%, qolgan organlar vazni 20% gacha
kamayi-shi mumkin. Nerv sistemasi va yurak muskullar vazni 2% atrofida
kamayadi. Ochlik devorida qonda oqsil kamayadi, kapillyarlar devorining
o‘tkazuvchanligi oshadi va to‘qimalarda suv to‘planib ochlik shishi deyiladi.
4.Issiqlik almashinuvi. Moddalar
almashinuvi
natijasida
organizmda
issiqlik hosil bo‘lib organizm tana haroratini bir xil bo‘lishini ta’minlaydi. Zoologik
silsilaning turli bosqichlarida turgan hayvonlarning turli vakillarida tana haroratini
doimiyligi bir xil emas. Issiqlik hayvonlar va odamlar tana harorati, ular yashayotgan
atrof muxit haroratini o‘zgarishidan qatiy nazar o‘zgarmaydi. Tana harorati
o‘zgarmasligi izotermiya deyiladi va faqat issiq qonli gomoyoterm hayvonlarga
xosdir.
Sovuq qonli hayvonlar reptiyalar, amfibiyalar tana harorati tashqi muxit
haroratiga bog‘liq bo‘lib, poykiloterm hayvonlar deyiladi. Tana haroratini
doimiyligi issiqlik almashinuvini boshqaradigan sistemalarning rivojlanganligitga
bog‘liq bo‘lib, gamoyotrm hayvonlarda bu sistemalar mukammal darajada
rivojlangan va ular tana harorati doimo bir xil bo‘lib juda kichik chegarada ya’ni 1o
atrofida o‘zgaradi. Haroratning bunday kichik doirada o‘zgarishi hayvonlarning turi,
jinsi, yoshi, oziqalanish harakteri, organizm xolati, moddalar almashinuvining
intensivligi va sutkaning davriga bog‘liq.
Poykiloterm hayvonlarida issiqlik almashinuvini boshqaradigan sistema
yuksak darajada rivojlanmagan bo‘lib tana harorati, tashqi muhit haroratiga bog‘liq
ravishda sezilarli darajada o‘zgaradi. Lekin o‘sha tashqi muhit haroratiga teng bo‘lib
qolmay ma’lum darajada boshqariladi. Termoregulyasiyaning bu turi uncha
mukammal emas.
Qishloq xo‘jalik va uy hayvonlarning tana harorati 37-43o bo‘lib, 44 dan
ko‘tarilishi va 24 dan pasayib ketishi hayot uchun xavflidir.
Organizmda hosil bo‘layotgan va tashqariga o‘zatilayotgan issiqlik o‘rtasida
muvozanat saqlansa tana harorati doimiy bo‘ladi.
Organizmda issiqlik to‘qimalarda uzluksiz kechadigan yekzotermik
reaksiyalar oqibatida hosil bo‘ladi. Moddalar almashinuvi tezlashsa bu reaksiyalar
ham tezlashib, intensiv kechadi va issiqlik ko‘p hosil bo‘ladi. Organizmdagi barcha
organlarda moddalar almashinuvi intensivligiga bog‘liq ravishda issiqlik hosil
bo‘lishi ham turlichadir. Masalan: jigar va buyrakda moddalar almashinuvi tez
kechib suyak, tog‘ay, biriktiruvchi to‘qimada zaif kechganligi uchun issiqlik hosil
bo‘lishida farq mavjuddir. Tana muskullari nisbatan tinch turganida ham organizm
umum issiqligini 2/3 qismini hosil qiladi. Issiqlik hosil bo‘lishi organizm xolatiga
bog‘liq bo‘lib jismoniy ish vaqtida, oziqalanish va aktiv harakat issiqlik hosil
bo‘lishini ko‘paytiradi.
Organizmda hosil bo‘lgan issiqlik uzluksiz tashqi muhitga uzatilib turilgani
uchun organizmda issiqlik miqdori bir xil me’yorda o‘zgarmay turadi. Issiqlikni
organizmdan tashqi muxitga uzatilishida teri osti yog‘i qatlami, jun, patlar qarshildik
qiladi. Issiqlik nafasdan chiqadigan havoning isishi, nurlanish, issiqlikni sochilishi-
konveksiya va terning bug‘lanishi orqali tashqariga uzatiladi. Organizm to‘qimalari
issiqlikni yaxshi o‘tkazib, hayvon yetganida, cho‘milganida tanasiga taqalgan past
haroratli yerga, suvga ma’lum issiqlikni uzatadi. Konveksiya - issiqlikni tevarak
atrofga sochiltirish yoki organizmdagi uzatilayotgan issiqlikdan isigan havo
yuqoriga ko‘tarilib, o‘rnini sovuq havo qatlami yegalab boradi. Shunday qilib
organizmdan uzluksiz ravishda issiqlik uzatiladi. Hayvon tanasidan ko‘zga
ko‘rinmaydigan infraqizil nurlar tarqatilib belgili issiqlik yo‘qotiladi. Terni bug‘latib
issiqlik yo‘qotish issiqlik uzatilishida muhim o‘rin yegalab, 1 l ter suyuqligi
bug‘langanda 580 k/joul issiqlik yo‘qotiladi. So‘lak bilan ham kam miqdorda issiqlik
ajraladi.
Tana haroratini boshqarilishi-termoregulyasiya deyilib fiziologik
mexanizmiga qarab kimyoviy va fizikaviy termoregulyasiyalar farq qilinadi.
Kimyoviy termoregulyasiya organizmda issiqlik hosil bo‘lishini tezlashti-rib
yoki sekinlashtirib boshqaradi.
Fizikaviy termoregulyasiya organizmdan issiqlik uzatilishini o‘zgartirib
amalga oshadi. Boshqa muxit harorati organizmdagi moddalar almashinuviga ta’sir
yetib, haroratni pasayishi, sovishi moddalar almashinvini tezlashtirib, issiqlik hosil
bo‘lishi ko‘payadi. Sovuqlik ta’sirida moddalar almashinuvini kuchayishi
muskullardagi sovuqlik sezuvchi retseptor ta’sirlanib, reflektr ravishda muskul titray
boshlaydi va energiya sarfi kuchayadi.
Kimyoviy teromregulyasiyada muskullardan tashqari jigar, buyrakda ham
sovuqlik ta’sirida moddalar almashinuvi bir necha marta tezlashadi.
Tashqi muhit harorati ko‘tarilganda issiqlik hosil bo‘lishi sekinlashib, unda
fizikaviy termoregulyasiyani o‘rni muhimdir. Issiqlik ta’sirida modda-lar
almashinuvi bir muncha pasayib, bu organizmni qizishdan saqlay olmaydi. Hosil
bo‘layotgan issiqlik tegishli ravishda uzatilib turilmasa organizm qizib ketadi. Issiq
sharoitda issiqlikni uzatilishi tufayli yuzaga keladigan termoregulyasiya asosiy
o‘rinlardan birini yegallab, hayvonlar terlash, tez-tez nafas olish, konveksiya-issiqlik
uzatish, so‘lak ajratishni kuchaytirish orqali issiqlikni chiqaradi.
Termoregulyasiyada nerv sistemasi asosiy o‘rin yegallab, oraliq miyaning
gipotalamus qismida issiqlik almashinuvining boshqaradigan markaz bo‘lib
reflektor va gumoral ta’sirlardan qo‘zg‘aladi. Muayyan retseptorlar ta’sirla-nib
impuls markazga uzatilib, markazni qo‘zg‘alishi muskul va organlardagi oksidlanish
jarayonlarni, tomirlar sigimi, ter ajralishini o‘zgartiradi va issiqlik hosil bo‘lishi va
uzatilishi o‘zgaradi.
Oraliq miyadagi gipotalamusga igna sanchilib, markaz shikastlansa hayvonda
termoregulyasiya buzilib, tana harorati 2,5-3o ga ko‘tariladi. Gomoyoterm hayvonlar
gipotalamusi olib tashlansa paykiloterm hayvonga o‘xshab koladi.
Gipofiz,
qalqonsimon va
buyrak usti
bez
gormonlari
moddalar
almashinuvining intensivligiga ta’sir yetib termoregulyasiyani o‘zgartiradi.
Termoregulyasiyada bosh miya yarim sharlar po‘stlog‘ining ishtiroki to‘g‘risidagi
dalillar bor. Masalan: itni issiq xonaga kiritib bir necha xansiratilsa, xona ozgina
soviganidan so‘ng shu xonaga kiritish ham xansirashga sabab bo‘ladi. Bu issiqlikni
shartli reflektor boshqarilishidir.
1 l O2 yutilganda 1 l SO2 ajralib chiqqanda hosil bo‘lgan issiqlik miqdori
organizmda parchalanayotgan moddalar turiga bog‘liq bo‘lib oqsillar, yog‘lar va
uglevodlar parchalanganda kallorik koeffisient har xil va 1 l kislorod yutilib uglevod
parchalansa 5,047 k/joul, yog‘lar parchalansa 4,686 k/joul, oqsillar parchalansa
4,825 k/joul issiqlik ajraladi.
Bu sonni ma’lum vaqtdagi olingan kislorod yoki chiqarilgan karbanat angidrid
miqdoriga ko‘paytiriladi va hayvon organizmidan ajralgan issiqlik miqdori
koloriyalarda hisoblanadi. Masalan: hayvon 5 daqiqada 7,5 l kislorod qobul kilib,
6,375 l karbanat angidrid chiqaradi. Bu vaqtda NK=6,375/7,5=0,85 ga teng. Nafas
koeffisienti 0,85 ga teng bo‘lganida 1 l kislorod qobul qilgan hayvon organizmida
4,863 kjoul issiqlik hosil bo‘ladi. 5 daqiqada hayvon organizmida 4,863x7,5=36,47
kjoul issiqlik hosil bo‘ladi, bir soatda yesa 36,47x12= 437,64 kjoul, bir kunda
437,64x24=10503,36 kjoul issiqlik hosil bo‘ladi. Nafas koeffisienti organizmda
oksidlanayotgan organik moddalar miqdorini o‘zaro nisbati to‘g‘risida fikr yuritish
imkonini beoadi. Masalan organizm tinch turganida nafas koeffisienti0,95 ga teng
bo‘lib, oqsillar hisobiga 15% atrofida, uglevodlar hisobiga 78% va yog‘larga 7%
energiya hosil bo‘lishi to‘g‘ri keladi. Nafas koeffisienti 0,85 ga teng bo‘lganda
parchalanayotgan moddalarni 44% uglevodlarga, 41% yog‘larga to‘gri keladi.
Organizmga qobul qilingan kislorod, ajralgan karbanat angidrid, siydik bilan
ajralgan azot miqdorini aniqlab, organizmda qancha uglevod, yog‘ va oqsil
parchalanganini bilsa bo‘ladi.
IZODINAMIYa Organizmdagi
bir
organik
moddani
bir
grammi
oksidlanganida ajralib chiqqan issiqlik miqdoriga shu moddaning kallorik
koeffisienti deyiladi. Rubner ma’lumotiga ko‘ra, organik moddalarning kallorik
koeffisienti quyidagichadir:
1g oqsil -4,1 k/joul
1g yog‘ - 9,3 k/ joul
1g uglevod 4,1 k/joul
Organizm energiya sarfida ozuqa moddalar o‘zlarining kallorik koeffi-
sientiga ko‘ra bir-birini o‘rnini bosa olib, bunga izodinamiya deyiladi. Izodinamiya
qoidasiga ko‘ra 9,3 k/joul issiqlik beruvchi 1 g yog‘ o‘rnini, 2,3 g oqsil yoki shuncha
uglevod bosadi. Parchalanaganda 4,1 k/joul issiqlik beruvchi 1 g oqsil o‘rnini
oksidlaganda shuncha issiqlik ajratuvchi 1 g uglerod yoki 0,44 g yog‘ bosadi.
Izodinamiya xodisasi chegaralangan bo‘lib, bir modda ikkinchi moddani energetik
yehtiyojlarini qondirgani bilan, organizmni plastik xusu-siyatlarini bajaraolmaydi.
Shuning uchun ham bir moddaga bo‘lgan yehtiyojni unga energetik jihatdan
yekvivalent bo‘lgan boshqa modda batamom almashtira olmaydi. Chunki bu
moddalar energetik manbadan tashqari, boshqa vazifalarni ham bajaradi. Masalan:
oqsil organizm uchun birinchi navbatda plastik material, xuddi shunday oqsil bilan
birga yog‘lar ham hujayralarning tarkibiy qismiga kiradi. Har bir organik modda
faqat o‘ziga xos bo‘lgan bir qator vazifalarni bajarib. orgnizmning uglevodlarga
bo‘lgan talabini oqsil va yog‘lar hisobiga, oqsilga bo‘lgan yehtiyojni yesa uglevod
va yog‘lar hisobiga yoki yog‘larga yehtiyojni oqsil uglevodlar hisobiga qondira
olmaydi.
ASOSIY VA UMUMIY ALMAShINUV Modda va energiya almashin-
uvining intensivligi organizmning xossa xususiyati, tashqi muxit sharoitiga qarab
o‘zgaradi. Turli fiziologik holatlarda moddalar almashinuvi va energiya sarfini
intensivligini solishtirish, organizmdagi hayotiy jarayonlar davom yetib turishini
ta’minlovchi minimal miqdordagi energiya sarfini - asosiy almashinuvni
aniqlashimiz lozim.
Asosiy almashinuv deganda tinch turgan organizmdagi hayotiy jarayonlarni
davom yetib turishi uchun sarflanadigan minimal miqdordagi energiyani yetkazib
beruvchi, minimal almashinuv tushiniladi.
Asosiy almashinuvni aniqlash uchun qator shart-sharoitlarni inobatga olish
zarur bo‘lib, tekshiriladigan hayvonni tinch turishi, muskullar maksimal
bo‘shashgan bo‘lishi, moddalar almashinuviga ta’sir yetuvchi sabablardan xoli
bo‘lish, tashqi muhit harorati optimal-o‘zgarmay turishi, hayvonni o‘zi ham ma’lum
vaqt och saqlangan bo‘lishi va boshqalar. Asosiy almashinuv energiya-sining asosiy
qismi nafas olishda ishtirok yetadigan muskullar, yurak, buyrak jigarning ishlashiga
sarf bo‘ladi. Asosiy almashinuv miqdori bir soatda yoki 1 kunda tananing 1 m2
yuzasi yoki 1 kg vazndan ajraladigan issiqlik miqdori bilan ifodalanib kalloriyalarda
belgilanadi.
Asosiy almashinuv darajasi organizmdagi oksidlanish jarayonlarining
intensivligiga, shu jarayonni ta’minlovchi fermentlar aktivligiga, yurak va boshqa
organlar, nafas olishda ishtirok yetuvchi muskullar ish faoliyati va boshqalarga
bog‘liq. Demak, hayvonlarda asosiy almashinuvni aniqlashda shu shart sharoitlarni
yaratilishi lozim. Bu ko‘pchilik qishloq hujalik hayvon-larida asosiy almashinuvni
aniqlashni qiyinlashtiradi. Maslan: hazm siste-masi oziqalardan maksimal
tozalanishi lozim lekin bu mahsulodorlikga ta’sir yetadi, ko‘p vaqt talab qiladi
(kavsh qaytaruvchilarda 6-10), och qoldirish asosiy almashinuvni o‘zgarishiga olib
keladi. Qolaversa tajriba hayvonlarini tinch, qimirlamay yotishini ta’minlab
bo‘lmaydi.
Qishloq xo‘jalik hayvonlarida ba’zi olimlar hayvonlar uxlab yotganida asosiy
almashinuvni o‘rganish lozim deb, bu vaqtda asosiy almashinuv 7% pasaygan
bo‘ladi, tik holda, tinch turganda birmuncha tezlashgan bo‘ladi. Masalan: qo‘ylar
tinch turganda asosiy almashinuv 15-20% tezlashib, qoramol-lar 1 kg tirik vazniga
2,1 k/joul energiya sarflaydi. Baribir ham hayvonlar tik holda tinch turganida 24-48
soat och qoldirilib, tashqi muhit harorati optimal bo‘lganida aniqlanadi.
Odamlarda uy hayvonlaridan it va mushuklarda asosiy almashinuvni to‘g‘ri
aniqlash mumkin bo‘lib, ularni sutka davrida och qoldirib, oshqozon ichak
sistemasini nisbatan tozaligiga yerishib aniqlanishi lozim.
Umumiy almashinuv deb, hayvonni tabiiy sharoitda yashab turganida ta’sir
yetuvchi faktorlar bartaraf yetilmaganida yuzaga chiqadigan almashinuv jarayon-
larining intensivligi va energiya sarfining darajasiga aytiladi.
Umumiy almashinuv intensivligiga organizmning tashqi va ichki muhit
ta’sirotlari, hayvon bajaradigan jismoniy ish, mahsuldorlik, hayvon yashayot-gan
muhit, iqlim, oziqalanish xarakteri, hayvonning zoti va bashqa sabablar ta’sir
ko‘rsatadi.
RUBNERNING YuZA QOIDASI Asosiy almashinuv intensivligi hayvon-
larning 1 kg tirik vazniga yoki 1 m2 tana yuzasiga nisbatan hisoblanganda
hayvonlar og‘irligi yoki jussasini katta kichikligi bilan asosiy almashinuv o‘rtasida
bog‘lanish borligi aniqlanib, M.Rubner va boshqalar 1932 yil «Yuza qonunini»
ta’riflab berdi. Qonunga binoan issiq qonli hayvonlarda energiya sarfi tana
yuzasiga proporsional bo‘lib, hayvonning tana yuzasi qancha katta bo‘lsa shuncha
ko‘p energiya sarflanib, bu energiya turli hayvonlarda o‘zora teng miqdorda bo‘lib,
1 m2 tana yuzasiga bir kunda 1000 k/joulga teng. Bu qonun to‘lig‘icha to‘g‘ri emas
ya’ni yuzasining kengligi bir xil bo‘lgan ikkita individda moddalar
almashinuvining intensivligi bir xil bo‘lmay organizmdagi oksid-lanish jarayoniga,
hujayralarning issiqlik hosil qilish darajasiga, individ xususiyati, nerv
sistemasining faoliyatiga bog‘liq. Shulardan kelib chiqib yuza qonuni to‘g‘ri deb
bo‘lmaydi va ajralgan issiqlik miqdorini taxminiy hisoblash mo‘ljali sifatida
ahamiyatga yegadir.
TAYYoRLANISh UChUN SAFOLLAR.
1. Energiya almashinuvini tushuntiring?
2. Organizmga kiritiladigan energiya miqdori qanday hisoblanadi?
3. Vositasiz kalorimetriyani tushuntiring?
4. Vositali kalorimetriyani tushuntiring?
5. Nafas koeffisienti deb nimaga aytiladi?
6. Izodinamiya deb nimaga aytiladi?
7. Asosiy almashinuvni tushuntiring?
8. Umumiy almashinuvni tushuntiring?
9. Rubnerning yuza qoidasini fiziologik aamiyatini tushuntiring?
10.Moddalar almashinuviga ta’sir yetuvchi faktorlarni tushuntiring?
11.Jismoniy ish vaqtida moddalar almashinuvi qanady kechadi?
12.Ochlik vaqtida moddalar almashinuvi qanada y kechadi?
13.Issiqlik almashinuvi haqida umumiy tushuncha bering?
14.Issiqlik hosil bo‘lish mexanizmini tushuntiring?
15.Organizmdan issiqlik uzatilishini tushuntiring?
16.Termoregulyasiya deb nimagan aytiladi?
17.Gomoyoterm va poykiloterm hayvonlarda termoregulyasiyani farqini
tushuntiring?