FERMENTLAR, ULARNING TUZILISHI, XOSSALARI, TA’SIR ETISH MEXANIZMI
Yuklangan vaqt
2024-10-27
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
22
Faytl hajmi
53,3 KB
FERMENTLAR, ULARNING TUZILISHI, XOSSALARI, TA’SIR
ETISH MEXANIZMI
REJA:
1. Fermentlar haqidagi ta’limot va uning rivojlanish tarixi.
2. Fermentlarning ximyaviy tuzilishi va tabiati.
3. Fermentlarning ta’sir etish mehanizmi.
4. Fermentlarning klassifikatsiyasi
5. Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi
Tayanch iboralar: Ferment, flovenadenin nukliotit, sitoxromooksitazalar.
Fermentlarning tirik hujayralar tomonidan ularning shu organizmda o’tadigan
barcha kimyoviy jarayonlarni tezlashtirishda ishtirok etadigan maxsus oqsil
moddalardir shuning uchun ular biokatalizatorlar deb ataladi. Fermentlar baocha
tirik organizm hujayralari to’qimalari va suyuqliklari tarkibida uchraydi. Хimyaviy
reaksiyalar tezligini katalizatorlar tasirida o’zgarish jarayonini kataliz jarayoni
deyiladi.
Fermentlar ba’zi xususiyatlariga ko’ra boshqa ktalizatorlardan keskin farq qiladi.
Birinchidan ular nihoyatda samarali ta’sir mexanizmiga ega. Optimal sharoitda
anorganik katalizatorlarga nisbatan juda katta tezlik bilan tasir qiladi. Ikkinchidan
fermentlar spetsifik tasir qilish mexanizmiga ega. Uchinchidan hujayradagi
bioximyaviy protseslar ferment yordamida qat’iy ravishda boshqarilib turadi.
Тo’rtinchidan fermentlar ishtimrokida katalizlanadigan reaksiyalar doirasi bir
muncha keng bo’lib ular tirik organizmlarda kechadigan oksidlanish-qaytarilish
gidroliz izomerizatsiya turli gruppalarning ko’chishiga ega. Shunga o’xshash bir
qator reaksiyalarni katalizlaydi. Umuman ferment degan nom lotinchada fermenteriy
to’lqinlantiruvchi degan nomni anglatib bu tushuncha birinchi marta XVII asrning
boshlarida mashhur golland tabiatshunosi Vai-Gelmont tomonidan ovqat
hazmlanish jarayonida oziq moddalrning haqiqiy ximyaviy o’zgarishi uchun zarur
bo’lgan maxsus agentlarga nisbatan qo’llanilgan.
1814 yilda Peterburg akademiyasining haqiqiy a’zosi K.S.Krxgof unuyotgan
arpa donidan ajratib olingan ishra kraxmalni shakrgacha parchalash xususiyatiga
egaligini aniqladi va u bu kashfiyoti bilan fermentlar haqidagi ta’limotga asos soldi.
Fransuz olimlari A.Payen va Х.Persolar karxmalni shakarga aylantiruvchi moddani
spirt yordamidja cho’kmaga tushirib uni kukun holda ajratib olishga muvofiq bo’ldi
va bu moddani diastaza deb atashdi. 1926 yilda D.J.Samner birinchi bo’lib loviya
urug’ini tarkibidan uriaza fermentini kristall holatda ajratib olishga muyassar bo’ldi.
1931-32 yillarda Nortrop va Kunits bir necha boshqa fermentlarni jumladan pepsin
fermentini kristall holatda ajratib oldi. Fermentlarni kashf qilishda bir qator olimlar
Shvan
(1836)
oshqozon
shirasidan
ajratib
olingan
fermentga
pepsin
A.Ya.Danilevskiy (1862) oshqozon osti bezidan ajralgan suyuqlikka tripsin deb nom
berdilar. I.P.Pavlov (1877) fermentlar oqsil tabiatli brikmalar degan edi.
Fermentlarni o’rganish sohasidagi erishilgan yutuqlar achitqi zamburag’lar tasirida
borayotgan achish yoki bijg’ish protseslari bilan bog’liq. XIX asr oxirlarida mashhur
nemis ximigi Yustis Libix va mikrobiologiya faniga asos solgan buyuk fransuz olimi
Lui Paster orasida achish protsessining tabiati to’g’risida katta munozara bo’lgan.
Libix va uning tarafdorlari achish protsessini tirik organizmlardagi maxsus ximyaviy
moddalar (fermentlar) bilan bog’laganlar va ularning ta’siri hujayrani faoliyati bilan
bog’liq emas deb tushuntirishgan. L. Paster esa o’z tajribalariga asoslanib achish
protsessini achitqi zambrug’larini faoliyati bilan bog’laydi. U fermentlarning tasiri
va xususiyati hujayra bilan chambarchas bog’liq ularni hujayradan ajratib bo’lmaydji
degan fikrni ilgari surgan. O’sha davrlarda achitqi zambrug’larining faoliyati bilan
bog’liq bo’lgan va faqat tirik hujayralarda o’z ta’sirini kfrsatadigan fermentlar
tashkil topgan. Fermentlar deb nomlagan. Bunga qarshi o’simlik to’qimalari
shirasidan iborat bo’lgan va hujayradan ajratib olgandan keyin ham o’z aktivligini
ko’rsataveradigan diastaza invertaza kabi fermentlar tashkil topmagan fermentlar
deb atalgan. (tashkil topmagan fermentlarni V.Kyuney 1878). Enzin (grekcha
Enzimon) achitqi ichida deb atashni taklif qilgan. L.Paster va Yu.Libix va ularning
tarafdorlari orasidagi tortishuvlar bir necha yillardan keyin nemis olimi E.Bexner
tomonidan hal qilindi. U 1837 yili achitqi zambrug’larini qum bilan ezib 500
atmosfera bosim ostida siqish yo’li bilan hujayra eritmasini olishga muvofiq bo’ldi.
Bu eritma tarkibida tirik hujayralar bo’lmasada ular shakarlari achitish hususiyatiga
ega edi. Shunday qilib achitqi zambrug’lari ferment emasligi balki tarkibida ferment
tutganligi uchun shakarni spirtga achitish xususiyatiga egaligi Buxmerning tajribasi
asosida aniqlandi va yuqoridagi tortishuvga chek qo’yildi. Fermentlar haqidagi
ta’limotni keyingi rivojlanish tarixi. Fizik va kalloid kimyo fanlari erishgan yutuqlar
bilan bog’liq.
1. Fermentlarning kimyoviy tabiati haqida. XX asrning boshlariga qadar deyarli
ma’lumot bo’lmagan hattoki 1926-30 yillarda Villshetder J.Samner, D.Nortrop kabi
olimlar ham fermentlarni kristall holda ajratib olganlarida ham ularninggsh
kimyoviy tabiati haqida to’liq tasavvurga ega bo’lmaganlar. Fermentlarni kimyoviy
tavbiati haqidagi dastlabki fikr Paster achish fermentlarini qaynatganda ularning
aktivligi mutloqo yo’qolgandan keyin paydo bo’lgan. Yani fermentlar oqsil tabiatli
moddalar bo’lsa kerak degan taxmin paydo bo’ldi. Chunki oqsillargina qaynatilsa
denaturatsiyaga uchraydi barcha fermentlar turli fizik va ximyaviy omillar ta’sirida
oqsillar singari denaturatsiyalanadi. Hozirgi kunda 2000 dan ko’proq ferment
aniqlangan bo’lib ularning 200 dan ko’prog’i kristall holda ajratib olingan. Хimyaviy
tarkibi bo’yicha barcha fermentlar 2 guruhga: 1 komponentli va 2 komponentli
fermentlarga bo’linadi. Bir komponentli fermentlar molekulalari faqat polipeptid
yoki oddiy oqsillardan tashkil topgan. Masalan: pepsin, tripsin, popain, ureaza,
ribonukleaza, fosfofaza kabilardir. Ikki komponentli fermentlar molekulalari biron-
bir hil oddiy oqsillardan va biron bir hil oqsilmas moddalardan iborat bo’ladi.
Shuning uchun ikki komponentli fermentlarni murakkab oqsillarning vakillari deb
hisoblanadi. Ikki komponentli fermentlarning oqsilmas qismi kofaktor deb ataladi.
Ikki komponentli fermentlarni xolofermentlar deb bir komponentli fermentlarni
anofermentlar deb ataladi. Kofermentlar anorganik va organik tarkibli bo’lib
anorganik kofaktorlar qatoriga Mg, Mn, Fe, Cu, K, Na kabi ionlarni kritish mumkin
masalan: Karboksipeptiaza, Karboangidraza, alkogoldegidraza molekulasidir. Rux
sitoxromooksitazalar kataliza peroksitazalar molekulasida temir bo’ladi. Organik
kofaktorlarning ko’pincha vitaminlar tashkil qiladi. Molekulasida vitaminlar ishtirok
etuvchi ikkilamchi fermentlarga misol qilib dekarboksilaza fermentini molekulasida
(B vitamini) bo’ladi. Degidrogenaza fermentlarini (ularning ba’zilarida RR vitamini
ba’zilarida B2 vitamini bo’ladi) ko’rsatish mumkin. Тarkibida RR vitamini nikotin
kislotaning amidi tuzilishi ishtirok etuvchi degidrogenaza fermentlari oqsilsiz
qisimni a’zi birlari NAD ba’zilarida esa NADF molekulasida B2 viamini
(Riboflavin) ishtirok etadigan degidrogenaza fermenti oqsilsiz qismini ayrimlarini
flovenadenin nukliotit (FAD) va ayrimlarini mononuklitdar (FMN) deb ataladi. Ikki
nomli fermentlarning oqsilsiz qismlari ximyaviy reaksiyalar vaqtida ba’zi guruxlar
yoki elektroprotonlar uchun doparlik va akseptorlik vazifalarini bajaradi. Masalan:
Djegidrogenaza fermentlarini oqsilsiz qismida ishtirok etuvchi nikotenamid yoki
izoalkosozin vodorod elementlarini tashishda ishtirok etadi. Ikki komponentlarga
hos bo’lgan eng muhim hususiyatlaridan biri shundan iboratki ularning oqsil qismi
ham oqsil bo’lmagan qismi ham ayrim holda olinganda fermentativ aktivlikka ega
bo’lmaydi. Ular faqat birgalikda ya’ni kompleks holda aktivlikka ega bo’ladi.
Fermentlarning molekulyar massasi turlicha bo’lib odatda ular kichik birliklar
protomirlarning qo’shilishidan hosil bo’ladi. Masalan: uriaza fermentini molekulyar
massasi 480000 ga teng bo’lib har birining mollekulyar massasi 60000 m ingga teng
bo’lgan 8 ta protemirldan iborat yoki molekulyar massasi 252000 bo’lgan katalaza
protelmirdan iborat. Protemirlapr bir byuiriga qo’shilib multmerlar hosil qiladi.
Multmer fermentlarning molekulalari shartli ravishda A va B belgi bilan ifodalangan
ikki hil tipdagi kichik birliklardjan tashkil topgan deb olinsa A va B protamerlarning
o’zaro munosabatiga qarab ular bir necha hil izomerlar sifatida uchraydi. Bu
izomerlar izozimlar yoki izofermentlar deyiladi.
Fermentlarning ta’sir etish mexanizmi
Fermentlarning ta’sir mexanizmini tushintirishda bir qancha nazariyalar
bo’lib, ularning hammasi ham fermentlar aktiv markazining substrat bilan
o’zaro birikishi natijasida ferment—substrat kompleksi hosil bo’lishi reaksiyada
ishtirok etayotgan ximiyaviy bog’larning polyarizatsiyasi va defarmatsiyaga
uchrashi yoki elektronlarning o’rin almashinishi tufayli ichki molekulyar
kuchlarni bo’shashtirishga olib keladi.
2. Ferment substrat kompleksining hosil bo’lishining bosqichlari.
Ferment—substrat kompleksinint hosil bo’lishi va o’zgarishi uch bosqichdan
iborat. Fermentativ reaksiyaning birinchi bosqichida substrat molekulalari
ferment bilan kovalent yoki boshqa ximiyaviy bog’lar orqali o’zaro birikadi va
birlamchi oraliq modda vujudga keladi, ikkinchi bosqichda birlamchi oraliq
birikma o’zgarib, bitta yoki ketma —ket keluvchi aktivlashgan bir necha
kompleks hosil qiladi; uchinchi bosqichda esa reaksiya natijasida hosil
bo’ladigan yangi mahsulot ferment molekulasidan ajraladi.
Reaksiyaning birinchi bosqichi odatda, juda tez boradi. Ferment
substrat—kompleksi (ES) kuchsiz ximiyaviy bog’lar hisobiga va aktivatsion
energiya bir muncha past bo’lgan sharoitda hosil bo’ladi. Bundan substrat
molekulalarining ferment bilan sterik bog’lanish fermentativ katalizning
yuqori samaradorligini ta’minlash uchun yetarli darajada bo’lmaydi.
Substrat molekulalarning o’zgarishining ikkinchi bosqichi kovalent
bog’larning uzilishi va bog’lanish bilan boradi. Bunda ferment—substrat
koapleksidagi substrat
zarrachalari qandaydir defarmatsiyaga uchrashi
natijasida ayrim
ximiyaviy bog’larning mustahkamligi o’zgarishiga olib keladi. Buning
natijasida energitik to’siqning tezligi bir necha barobar ortib ketadi.
Ferment substrat, kompleksn (YeS) hosil bo’lish juda tez borishi tufayli
u har doim Ye va S bilan muvozanatda bo’ladi. YeS ning Ye va R gacha
parchalanishi esa nisbatan sekin boradi va amaliy jihatdan ferment — substrat
kompleksi konsentratsiyasiga ta’sir qilmaydi.
3. Fermentativ reaksialarning tezligi substratning konsentratsiyasiga
bog’liq
L.Mixaelis va M.Mentenlar reaksiyalarning tezligi (V) ni substrat
konsentratsiyasi (S) bilan bog’lovchi tenglamani ishlab chiqqanlar.
Mixaelis va Menten tenglamasini matematik ifodasi quyidagicha:
U q v[S]/Kmq[S]
Bu yerda
V — fermentativ reaksiya tezligi; S — substratning
konsentratsiyasi;
Km
—
fermeng—substrat
kompleksi
hosil
bo’lish
reaksiyasidagi dissotsilanish konstantasi (Mixaelis konstantasi).
Formuladan fermentativ reaksiya tezligani shu ferment—substrat
sistsmasini xarakterlovchi faqat ixkita ko’rsatkich: maksimal tezlik V va
Mixaelis konsgantasi (Km) yordamida ifodalash mumkin ekanligi ko’rinib
turibdi.
Mixaels — Menten tenglamasi bilan chiziladigan grafikda eksperimental yo’l
bilan olingan egri chiziqqa o’xshash shaklga teng shakl (teng yonli giperbola)
hosil bo’ladi.
Demak, Mixaelis konstantasi reaksiya tezligi (V) maksimal tezligi (V) ning
yarmini tashkil qilgan vaqtdagi substrat konsentratsiyasining qiymatiga teng. Bu
konstanta fermentativ reaksiyalarni o’rganyotganda muhim ahamiyatga zga,
chunki u fermentativ — substarat kompleksi (YeS) hosil bo’lishi qancha yuqori
bo’lsa, Mixaelis konstantasi shuncha kichik bo’ladi va aksincha.
Fermentlarning xususiyatlari
Yuqorida aytib o’tilganidek, fermentlar oqsil tabiatli birikmalar hisoblanadi
va shu sababli oqsillarga xos bo’lgan barcha xususiyatlarga ega. Shu bilan
birga faqat ularning o’zlariga xos bo’lgan bir qator xususiyatlari ham bor. Bular
fermentlarning termolabilligi, spetsifikligi, muhit rN ning o’zgarishiga nisbatan
seziluvchanligi, aktivator va ingibitorlarning ta’siriga moyilligi va hakozolardir.
1. Fermentlarning termolabilligi. Odatda, temperatura ko’tarilish bilan
ximiyaviy reaksiyalarning tezligi ham ortib boradi. Biroq ma’lum
temperaturada fermentlar
qaytmas
denaturatsiyaga
uchrashi
tufayli
aktivligini
yo’qotadi. Shu sababli fermentativ reaksiyalarning tezligi
temperaturaning ko’tarilishi bilan avval ortib boradi, keyin esa ma’lum
temperatura optimumi deb ataladigan nuqtadan o’tgandan so’ng keskin pasayib
ketadi.Fermentning katalitik aktivligi maksimal bo’lgan temperatura uning
temperatura optimumi deyiladi. Har bir ferment muayyan optimal
temperaturaga ega. Fermentlarning aktivligini o’rganishdan oldin ularning
aktivligi eng yuqori bo’lgan temperaturani aniqlash kerak.
2.
Muhitning
ferment
aktivligiga
ta’siri.
Fermentlarga
xos
xususiyatlardan biri ular muhit rN ning ma’lum qiymatida maksimal aktivlikka
ega bo’lishidir. Odatda, bu qiymat pH optimumi deb ataladi. Ko’p
fermentlar neytral sharoitda maksimal darajada aktiv bo’ladi. Ba’zi fermentlar
kuchsiz kislotali yoki kuchsiz shiqoriy sharoitda yaxshi ta’sir ko’rsatadi. O’ta
ishqoriy yoki o’ta kislotali sharoitda ta’sir etadigan fermentlar kam uchraydi.
Hozirgacha ma’lum bo’lgan ko’p fermentlarning pH optimumi aniqlangan.
Muhit pH ning fermentativ reaksiyalari tezligiga ko’rsatadigan ta’siri
ferment molekulalari tarkibida ionlanish xususiyatiga ega bo’lgan juda ko’p
funksional gruppalar mavjudligiga bog’liq. Bularga karboksil, gidroksil,
sulfogidril va boshqa guruhlar kiradi. Muhit rN ining o’zgarishi natijasida
guruhlarning ionlanish darajasi va shu bilan birga ferment molekulalarining
zaryadi ham o’zgaradi. Bunda ayniqsa aktiv markaz tarkibiga kiradigan yoki
unga yaqin joylashgan funksional guruhlarning ionlanish xususiyati katta
ahamiyatga ega. Fermentlarning ta’sir etish xarakteri ko’pincha substrat va
reaksiyada ishtirok etadigan boshqa moddalar xususiyatiga ham bog’liq.
bo’ladi. Chunki bu moddalar ham elektrolitlar bo’lishi mumkin va shu sababli
ionlanish xususiyatiga ega bo’ladi. Binobarin, muhit rN ining o’zgarishi
moddalarga ham ta’sir etadi va ferment aktivligining o’zgarishiga sabab
bo’ladi.
3. Fermentlarning aktivator va ingibitorlari fermentlarning aktivligiga
temperatura va pH dan tashqari, reaksion muhitda ishtirok etayotgan bir qator
ximiyaviy moddalar ta’sir ko’rsatadi. Reaksion muhit ba’zi bir modlalarning
ishtirok etishi ferment substrat kompleksi hosil bo’lishini tezlashtiradi.
Buning natijasida fermentativ reaksiyaning aktivligi ortadi. Bunday moddalar
aktivatorlar deb ataladi.
Aktivatorlarning
vazifasini
ko’pincha
kationlar
bajaradi.
Spetsifik
aktivatorlarga Na+ K+, Rb+ Ca++, Mg++, Zn++ kabi metall kationlari kiradi. Ba’zi
fermentlarning aktivligiga bitta kation ta’sir etsa, boshqalarining aktivligiga
ikkita va undan ortiq kation ta’sir ko’rsatadi. Masalan, lipaza fermentining
aktavligiga Saqq yordamida oshirilsa, adenozintrifosfataza fermentining aktivligi
to’liq namoyon bo’lishi uchun bir vaqtning o’zida Na+ K+, Rb+ Ca++, Mg++
kationlari bo’lishi kerak.
Fermentativ reaksiyalarning aktivligini pasaytiruvchi moddalar ingibitorlar
deyiladi.
Fermentativ reaksiyalarning aktivligani pasaytirish ikki xil: konkurent
(raqobatli) va nokonkurent (raqobatsiz) yo’l bilan amalga oshiriladi.
Fermentativ reaksiyalar aktivligini nisbatan pasaytirishga malonat kislotani
misol qilib ko’rsatish mumkin.
Raqobatsiz ingibitorlar fermentlarning aktiv markaziga (ya’ni substrat
birikadigan joyiga) birikmaydi. Shuning uchun fermentning aktivligini
pasaytirish darajasi substrat konsentratsiyasiga bog’liq bo’lmaydi. Raqobatsiz
ingabitorlar fermentativ reaksiyalar uchun zarur bo’lgan aktiv guruxlarning
substratga nisbatan tutgan o’rnini buzish tufayli va oqsil molekulasini
deformatsiyaga uchratish yo’li bilan fermentativ aktivligini pasaytiradi.
4. Fermentlarning spetsifligi. Fermentlar tirik organizmda boradigan
reaksiyalarni katalizlaydi, ya’ni ularning ximiyaviy faoliyatini boshqarib
turadi,
Fermentlar anorganik katalizatorlardan farq qilib, spetsifik ta’sir qilish
xususiyatiga ega. Ularning bunday spetsifikligi tirik organizmlarga xos bo’lgan
muhim xususiyatlardan biri hisoblanadi.
Hozirgi vaqtda fermentlarning spetsifikligini quyidagi asosiy turlari bor.
Absolyut spetsifiklik., Agar ferment faqat bitta substratning parchalanish
yoki hosil bo’lish reaksiyasini tezlashtirsa, bunda u absolyut spetsifiklikka ega
bo’ladi. Bunga ureaza fermentini misol qilib ko’rsatish mumkin.
Bu ferment faqat bitta moddaning - karbamidning karbonat angidrid va
ammiakkacha parchalanshi reaksiyasini katalizlaydi, xolos. Ureaza xatto
mochevina hosilalariga ham ta’sir ko’rsatmaydi.
5. Absolyut gruppaviy spetsifiklik. Bu tipdagi fermentlarning mohiyati
shundan iboratki, ular bir — biriga o’xshash tuzilgan birikmalarga ta’sir etadi.
Bunday hollarda fermentativ reaksiyaning tezligi substrat molekulasining
tabiatiga bog’liq bo’ladi. Misol uchun alkogoldegidrogenaza fermentini ko’rish
mumkin. Alkogoldegidrogenaza,, asosan etil spirtiga ta’sir etadi, lekin
tarmoqlanmagan zanjirli yuqori molekulalar boshqa spirtlarga ham ta’sir
ko’rsatish mumkin.
Nisbiy gruppaviy spetsifiklik. Bunday spetsifiklikka ega bo’lgan
fermentlar substrat strukturasiga befarq bo’lib, faqat ular tarkibida
ximiyaviy bog’lar tipiga qarab o’z ta’sirini ko’rsatadi. Peptid bog’larni
gidrolizlovchi peptidaza va esteraza sifatida ta’sir etadigan fermenti nisbiy
gruppaviy spetsifiklikka ega bo’ladi.
Steroximiyaviy spetsifiklik.
Bu tipdagi spetsifiklikni faqat optik
jihatdan aktiv bo’lgan moddalarda kuzatish mumkin. Ma’lumki, moddalar
almashinuvi protsesslarida ishtirok etadigan ko’p tabiiy organik birikmalar optik
jihatdan aktiv bo’ladi va organizmda biron —bir sterioizomer sifatida uchraydi.
Agar reaksion muhit ikki xil izomerdan tashkil topgan aralashmadan iborat
bo’lsa, stereoximiyaviy spetsifiklikka ega bo’lgan ferment ta’siri faqat
substratning
yarmi
parchalanadi, xolos. Masalan, proteolitik fermentlar, odatda faqat L —
shakldagi aminokislotalardan tashkil topgan peptidlarni parchalaydi. D-
shakldagi aminokislotalarga esa ta’sir etmaydi. Хuddi shunga o’xshash,
laktadegidrogenaza fermenti ham L — laktat kislotaning oksidlanish reaksiyasini
katalizlaydi, D — shakldagi kislotaga ta’sir etmaydi.
Fermentlarning klassifikatsiyasi
Тirik organizmlarda boradigan har qanday reaksiya bitta ferment yordamida
katalizlanadi. Agar hayvonlar, o’simliklar va mikroorganizmlarda bir xil
reaksiyani katalizlovchi fermentlar o’z xususiyati bilan bir —biridan farq
qilishini hisobga olsak, tabiatda mavjud bo’lgan spetsifik individual
fermentlarning umumiy soni bir necha yuz ming xatgo milliongacha yetishi o’z
—o’zidan ma’lum. Shuning uchun fermentlarni ma’lum tartibga solish, ya’ni
klassifikatsiyalash ancha qiyin.
Hozir 1000 dan ortiq xilma— xil individual fermentlar bo’lib, ularni soni
tobora ortib bormoqda. Dastlabki davrda fermentlarga oddiy va ixtiyoriy nom
berilgan va bu nom ularning ko’pligida hozirgacha saqlanib qolgan. Keyinchalik
fermentlarning soni ortib borgan sari ularga boshqacha nomlar beriladigan bo’ldi.
Bunda ferment nomi u ta’sir qiladigan substratning lotincha nomiga "aza"
qo’shimchasini qo’shish bilan hosil qilina boshladi. Masalan, saxarozani
parchalovchi ferment saxaraza, oqsillarni (pratein) parchalovchi ferment
proteinaza deb nomlangan va hakozo.
1961 yili Moskva halqaro bioximiya ittifoqi tomonidan tuzilgan komissiya
fermentlar klassifikatsiyasi va nomenkulaturasini ishlab chiqqan.
Fermentlarning bir — biridan farq qiladigan o’ziga xos xususiyatlaridan biri
ular kataliz qiladigann ximiyaviy reaksiyalardir. Shu sababli, komissiya
taklif qilgan klassifikatsiyaga fermentning xuddi ana shu xususiyati asos
qilib olingan.
Yangi klassifikatsiyada kataliz qilinuvchi reakdiyalar turiga qarab sinflarga
bo’linadi. Har bir ferment o’z nomiga ega bo’lib, bu nom substratning nomini
hamda reaksiyaning turini aniqlovchi va "aza" qo’shimchasiga ega bo’lgan
so’zdan iborat. Masalan, mochevina gidrolizlovchi fermentning nomi yangi
klassifikatsiya bo’yicha karbomidotdrolizadir.
Ko’pchilik substratlar murakkab tuzilganliti fermentlarning nomi ham
xaddan tashqari uzun bo’lib ketadi. Shu sababli yangi klassifikatsiyada
sistematik nomlar bilan bir qatorda ishchi (trivial) nomlar ham saqlanyb
qolgan. Masalan, kaboamid—amidoshdrolaza fermentining ishchi nomi
urvazadir.
Komissiya fermentlar klassifikatsiyasi bilan uzviy bog’liq bo’lgan
nomeratsiya sistemasini ham ishlab chiqdi. Bu nomeratsiyaga ko’ra, har bir
ferment to’rtta sondan iborat bo’lgan shifrga ega. Shifrdagi sonlar quiydagi
prinsipda tuzilgan.
Birinchi son fermentlar asosiy sinflarda qaysi biriga ta’luqli ekanligani
bildiradi. Klassifikatsiyaga muvofiq, fermentlarning hammasi quyidaga 5 ta
asosiy sinfga bo’linadi:
1. Oksidoreduktazalar.
2. Тransferazalar.
3. Gidrolazalar
4. Liazalar.
5. Izomerazalar.
6. Ligazalar (sintetazalar).
Har bir asosiy sinf o’z navbatada bir necha kichik sinflarga bo’linadi.
Shifrdagi ikkinchi son ana shu kichik sinflarni ifodalaydi. Bu kichik sinf
oksidoreduktazalarda donorlardagi oksidlanuvchi gruppani (1 qSN-ON gruppa;
al’degid yoki keton gruppa va xakozo); gidrolazalarda gidrolizga uchragan
bog’lar turi ifodlaydi. Har bir kichik sinf o’z navbatida yanada kichikroq
sinflarga bo’linadi.
Shifrdagi uchunchi son ana shu kichik sinflarning sinfchalarini bildiradi.
Bu sinfchalar oksidoreduktazalarda reaksiyada ishtirok etuvchi
akseptorning turini ifodalaydi (1qNADq yoki NADFq, 2 — sitoxorom.Z —kislorod
va hakozo). Shunday qilib, shifrdagi 3 ta son fermentning qaysi turga
mansubligini aniq ko’rsatadi. Masalan, 1,2,3 — donor aldegid yoki keton bo’lgan
va akseptori molekulyar kislorod bo’lgan oksidoreduktaza ekanligini bildiradi.
Shifrdagi to’rtinchi son sinfchalardagi fermentlarning tartib nomerini
ifodalaydi. Masalan, ureaza fermentining shifri 3,5.1.5. Oxirgi son
fermentning tartib nomeri. Shunday qilib, shifr fermentning ro’yxatdagi o’rnini
aniq ifodalaydi.
Oksidoreduktazalar
Oksidoreduktazalar organizmlarda boradigan har xil oksidlanish-qaytarilish
reaksiyalarini
katalizlovchi
fermentlardir.
Bu
reaksiyalar
biologik
oksidlanish asosini tashkil etadi, binobarin, ular nafas olish va achish protsesslari
bilan ham bog’liq.
Oksidlanish reaksiyalari substratdan (donordan) vodorod atomlari yoki
elektronlarni ajratsh bilan, qaytarilish
reaksiyalari vodorod
atomlarini
(elektronlarni) akseptorga biriktirish bilan boradi.
Oksidoreduktazalarga degidrogenezalar, oksidazalar, sitoxrom —reduktazalar
va peroksidazalar kiradi. Bular tarkibida spetsifik kofermentlar va prostetik
gruppalar bilan bir — biridan farq qiladi.
Degidrogenezalar.
Biror
modda
molekulasida
(substratdan)
vodorod
atomini
ajratish
(degidrogenlash) yo’li bilan boradigan jamiki reaksiyalar degidrogenaza fermentlari
ishtirokida katalizlanadi. Vodorod atomlari yoki elektronlarni bevosita kislorod
atomiga uzatuvchi fermentlar aerob degidrogenazalar yoki oksidazalar deb ataladi.
Anaerob degidrogenazalar vodorod atomlarni yoki elektronlarni molekulyar
kislorodga uzatmay, balki boshqa oraliq akseptorlarga beradi. Тarkibidagi
kofermentlar xarakteriga qarab, ularni nikotinamidli va flavinli degidrogenazalarga
bo’lish mumkin.
Nikotinamidli degidrogenazalar.
Bu fermentlar ikki komponentli bo’lib, dializ qilinganda osonlik bilan oqsil va
oqsil bo’lmagan qismlarga (kofermentga) ajraladi.
Vodorod atomining ko’chishida NAD ning aktiv gruppasi hisoblangan nikotinat
kislotaning amidi muhim ahamiyatga ega. Substratdan ajratilgan ikkita vodorod
atomining bittasi, odatda, nikotinamidning to’rtinchi holatidagi uglerod
atomiga (C), ikkinchi vodorodning elektroni esa piridin halqadagi azotga
ko’chadi va bir vaqtning o’zida hosil bo’lgan erkin proton reaksion muhitga o’tadi:
Reaksiyani sxema shaklida quyidagicha ifodalash mumkin:
A H2 + NAD+ NADH +H+
Flavinli fermentlar.
Qaytarilgan nikotinamidli degidrogenazalar (NAD.H2, NADF.H2) vodorod
atomini flavinli fermentlarga o’tkazadi. Flavinli fermentlar ham ikki komponentli
bo’lib, ularning aktiv qismini B vitamin yoki riboflavin tashkil etadi.
Fermentlarning aktiv qismi oqsil qism bilan murakkab birikkan, binobarin,
dializ yo’li bilan ularni bir —biridan ajratib bo’lmaydi. Shu sababli bu
fermentlar flavoproteinlar deb ataladi.
Flavinli fermentlar nafas olish protsessida asosan qaytarilgan NAD.H+ dan
vodorod atomlarini qabul qilib oladi, ya’ni nikotinamidli fermentlarni oksidlaydi.
Sitoxrom sistema. Gemoglobin, mioglobin, katalaza va peroksidazadan boshqa
barcha hujayra ichidagi gemproteinlar – sitoxromlar deb ataladi. Ularni 1886 yilda
Mak Muni keyinchalik 1925 yilda Keylin tomonidan kashf etilgan. Hozirgi vaqtda
bu gruppaga kiruvchi 20 dan ortiq birikmalar aniqlangan.
Flavinli fermentlar suksinat kislotalarning fumarat kislota o’rtasida yana bir
oraliq fermentlar gruppasi — sitoxrom sistemasi mavjud. Sitoxromlar birinchi
marta D.Keylin tomonidan aniqlangan. Barcha sitoxromlar ikki komponentli
fermentlar bo’lib, prostetik gruppa (temirprofirin halqa) ning spetsifik oqsil bilan
birikishidan hosil bo’lgan.
Har bir yarim sitoxrom yozma lotin harfi a, b va c bilan ifodalanadi va tegashli
tatrib nomerga ega (1, 2, 3 , va xakozo).
Sitoxrom
sistema
qaytarilgan
flavoproteinnlardan vodorod atomlarni qabul qilmaydi, lekin vodorod atomlaridan
ajralgan elektronlarni qabul qilish xususiyatiga ega. Buning natijasida oksidlangan
sitoxromlar qaytarilgan shaklga o’tadi. Sitoxrom tarkibida uch valentli temir
atomlari ikki valentli temir atomlariga aylanadi. Elektronlar sitoxrom sistemasiga
o’tib, kislorod atomi bilan birikadi va aktivlashgan kislorod proton (Nq) bilan birikib,
suv hosil qiladi.
Sitoxromlar faqat nafas olish emas, balki fotosintez protsesslarida katta
ahamiyatga ega.
Тransferazalar
Тransferazalar ma’lum atomlar gruppasining bir —biridan ikki birikmaga
ko’chishni ta’minlovchi fermentlardir.
Bu fermentlar ishtirokida
katalizlanadigan reaksiyalar quyidagi umumiy sxema bilan ifodalanadi.
R-A+R' -B R-B + R' -A
Тransferazalar eng katta sinfni tashkil etadi, xozirgacha ularni 450 dan
ortiq individual turi aniqlangan: ko’chirilayotgan gruppani turga qarab, bular
aminotransferazalar, fosfotransferazalar, glikoziltransferazalar, bir uglerodli
qoldiqlar (metil, formil) ning ko’chirilishini ta’minlovchi transferazalar va
boshqalarga bo’linadp. Тransferazalarning ko’pchiligi faqat koferment ishtirokida
katalitik aktivligini ko’rsatadi, ammo kofermentning xarakteri ko’chiriluvchi
gruppa tomonidan belgilanadi. Masalan, amin gruppalarni ko’chirishda
peridoksal fosfat shakarlar qoldig’ining ko’chishishda nukleotidlar, bir uglerodli
qoldiqlarining ko’chishida tetragidrofolat kislota koferment bo’lib xizmat qiladi.
Gidrolazalar
Gidrolazalar murakkab organik birikmalarning suv yordamida parchalanish
reaksiyalarini katalizlaydi. Ular quyidagi umumiy ko’rinishga ega bo’lgan
reaksiyalarni tezlashtiradi:
Bu fermentlar substratning ichki molekulyar bog’larini uzish yo’li bilan o’z
ta’sirini amalga oshiradi. Gidrolizga uchragan substrat xarakteriga qarab, bu
fermentlar bir necha gruppaga bo’linadi. Hozirgacha 18 ga yaqin gidrolaza
fermentlari aniqlangan.
Esterazalar murakkab efir bog’larining gidrolizlanish reaksiyalarini
katalizlaydi. Bu fermentlar ichida eng muhim karbon kislota efirlarini gidrolizlovchi
ligaza (3.1.1.3) fermentlaridir.
Liazalar
Substratdan suv ishtirokisiz ma’lum gruppalarning ajratilishini katalizlovchi
fermentlar liazalar sinfini tashkil qiladi. Bu fermentlarning faoliyati tufayli yo
qo’sh bog’lar hosil bo’ladi yoki ma’lum gruppalar qo’sh bog’larga birikadi.
Bu sinfga turli reaksiyalarni katalizlovchi bir qator fermentlar kiradi. Bularning
ba’zilar suv molekulasining ajralishini katalizlaydi (gidratazalar), boshqlari
karbonat
angidridning
ajralishini
katalizlaydi,
(dekarboksilazalar),
fruktozadifosfatni ikki molekula fosfatriozaga parchalovchi aldoza fermenti ham
shu sinfga kiradi.
Aldolaza (4.1.2.13) hayvonlar bilan o’simliklar to’qimasida ko’p uchraydigan
ferment hisoblanadi. Bu ferment uglevodlar almashinuvida muhim ahamiyatga
ega. Aldoza olti uglerodli birikma bo’lib, fruktoza—1,6 — difosfatning
fosfodioksiatseton va fosfoglitserin aldegidgacha parchalanish reaksiyasini
katalizlaydi. Dekarboksilazalar tabiatda keng tarqalgan. Ular aminokislotalar
va ketokislotalarning dekarboksillanishi
reaksiyalarni
katalizlaydi.
Aminokislotalarning dekarboksillanishi natijasida karbonat angidrid va
tegishli aminlar hosil bo’ladi.
Izomerazalar
Mazkur
sinfga
kiradigan
fermentlar
har
xil
organik
birikmalarning izomerlanish reaksiyalarini katalizlaydi. Reaksiya natijasida
vodorod fosfat, atsil va boshqa atom gruppalari molekullararo o’rin
almashadi. Quyida izomerlanish
reaksiyalariga
misol
keltiramiz.
Glyukozafosfatizomeraza
5.3.1.9 glyukoza-6 -Fosfatning fruktoza - 6 -
fosfatga aylanish reaksiyasini katalizlaydi. Adenozintrifosfat yoki shunga
o’xshash nukleozidtrifosfatlar energiyasi hisobiga oddiy molekulalardan
murakkab birikmalar hosil bo’lishi reaksiyalarini katalizlovchi fermentlar
ligazalar (sintetazalar) deb ataladi.
Glyutaminsintetaza (6.3.1.2) fermenti ammiakning glyutamin kislotaga
birikishidan glyutamin amid hosil bo’lishi reaksiyasini katalizlaydi.
Хuddi shu yo’l bilan aspargin hosil qiluvchi ferment aspargin—sintetaza
deb ataladi.
Piruvatkarboksilaza (6.4.1.1) fermentlarning piruvat kislota va karbonat
angidriddan oksaloatsetat kislota hosil bo’lishini tezlashtiradi.
Sintetaza fermentlari oqsillari, nuklein kislotalar, yog’lar va boshqalar
murakkab organik birikmalar hosil bo’lishida muhim ahamiyatga ega.
Kofermentlar tuzilishi va klassifikatsiyasi
Ikki komponetli fermentlar murakkab oqsil bo’lib, ularning prostetik
gruppasi ba’zan oqsil qismiga mustahkam bog’langan bo’lib, osonlik bilan
ajralmaydi Proyetin molequlasi bilan dissotsilanish aloqasida bo’lgan va undan
ajralgan erkin yashay oladigan, fermentlarning ta’sir kuchi uchun zarur past
molekulali komponent koferment, koenizm umuman kofakor deb ataladi.
Fermentlarning
yuksak
molekulyar dializlanmaydigan oqsil qismi
apoferment va bu ikki komponentning birikishidan hosil bo’lgan to’la sistema
xoloferment deb ataladi. Bu ma’noda kozimaza zimazaning, kokorbaksilaza
korbaksilazaning, kodegidrogenaza
degidroge-nazaning
kofaktoridir.
Fermentning—bir qismini yana fermentning asosiy ta’sir etuvchi, ya’ni faol
komponent deb atalib, aktiv gruppa - agon deb ham ataganlar. Fermentlarning
aktiv gruppa ajralgandan keyin qolgan qismi esa apoferment, kalloid tashuvchi
— feron deb ham yuritiladi. Ammo kofermentga nisbatan agon, apofermentga
esa feron nomlari unga muvofiq emas, chunki bu nomlardan prostetik gruppa
faol muhit oqsil qismi esa nofaol, faqat faol gruppani tashuvchi degan
chiqishi mumkin. Holbuki, fermentativ faollik, asosan uning oqsil
komponentiga, yani apofermentiga bog’liq. Kofermentlarning xiimyaviy
tuzilishini o’rganish ularning vitaminlar, ko’pincha ularning fosforlangan
xosdisalari ekanligini ko’rsatadi. Bir qator kofermentlar tarkibida vitamin V
(tiamin), V2 (riboflavin), V6 (pirideksal), RR (pantotenat kislota amidi), biotin,
pantotenat kislota, folat kislota, V12 (kobalamin), S vitamin (askorbinat kislota),
lipoat kislota va boshqalar kiradi. Vitaminlarning ba’zilari o’zgarmagan
holda ikkinchilari ma’lum modifikatsiyalariga uchragan (ko’pincha, fosfat
kislota bilan faollangan), uchinchilari esa boshqa komponentlar bilan
birikkan xodda enzimning faol gruppasini tashkil qiladi.
Kofermentlarning fermentativ reaksiyasidagi funksiyalari asosida quyidagi
gruppalarga bo’lish mumkin:
1. Vodorod va elektron tashuvchi kofermentlar - bu gruppaga
oksidoreduktaza sinfiga ta’luqli fermentlar bilan bog’liq nikotinamidli
kofermentlar, flavinli kofermentlar lipoat kislotasi va glutation kiradi;
2. Gruppalarni ko’chiruvchi kofermentlar
bular qatoriga transferazalar
sinfi bilan bog’liq bo’lgan adenozintrifosfat, uglevodorodlarning fosfatlari,
atsetillash (atsilaash) kofermenti, tetrogidrofolat kislota hamda pirodoksal
fosfatlar kiradi;
3. Sintez-izomerlanish va uglerod α — uglerod bog’larini tuzuvchi
kofermentlar — bu gruppaga liazalar sinfiga oid fermentlar bilan bog’liq bo’lgan
biotik va kombamid fermentlar va metalloporfinlardir. Quyidagi jadvalda ayrim
kofermentlar va ularning asosiy funksiyalari keltirilgan.
Ayrim kofermentlar va ularning funksiyalari
Nomi
Kataliz
qilinadigan reaksiya
tipi
Ko’chiriladi
gan gruppa
Oldbirikmasi
(v — min)
Nikotinamidadendinukle
otid (NADq)
Oksilanish
qaytarilish
N
(elektronlar)
Nikotinami
d
Nikotin —
midadenin dinukulotid
Fosfat (NADF)
«»
«»
«»
Flavina — denin
Dinukleo — Тid (FAD)
«»
«»
Riboflav in
Flavinmo — nonuk
leotid (FNH)
«»
«»
«»
Koferment
Gem
«»
Elek —
tronlar
Kofermen A
Gruppalarni
faollash va
ko’chirish
Pantotenat
kislota
Lipoat kislota
Asil grup —
palarni ko’chirish
Liponat
kislota
Тiaminpirofosfat
«»
«»
Тiamin
Biotin
SO2ni
boog’lash
SO2
Piridoksin
Piridok — chalfosfat
Aminokislotalar
ni pereaminirlash
va boshqa reksiya
Тetrogidrofolat kislota
Bir uglerodli
fragayentlar
metabolizma
Folat
kislota
Kobomid kofermentlar
Maxsus
reaksiyalar
V
1
2
vitamin
Vodorod va elektron tashuvchi kofermentlar. Nikotinamidlar
kofermentlar
Katalitik faol gruppa sifatida tarkibida nikotinad kislota amidi
(nikotinamid) ni tutuvchi nukleotidlar eng keng tarqalgan va biologik roliga ko’ra
universal vodorod va elektron tashuvchi kofermentdir. Ularning ikkita asosiy
vakili;
nikotinamidadenindinukleotid
NAD*
(ilgargi
nomlari
kozimaza,
kobokselgidraza — 1, difosfopiridin nukleotid DPN) va nikotinamidadenin
dinukleotid fosfat NADF (ilgarigi nomlari fosfokazimaza, kodegidraza — 11,
tiaminfosfopiridin nukleodit ТPN) mavjud.
Nikotinamid
kofermentlar
hujayrasining
nafas
olish
jarayonida
oksidlanuvchi substratdan vodorod va elektronning qabul qilib navbatdagi
tashuvchiga uzatadilar. Bu oksidoreduksiya reaksiyalarida substratdan ikkita
vodorod atomi (Nq yoki 2N*q2e) ajraladi, ammo koferment molekulasiga faqat
bir vodorod atomi
(piridin xalqasining to’rtinchi uglerodi o’rinida)
bog’langandi, ikkinchi vodorod esa unga elektronini beradi va o’zi protonga
(N*) aylanadi. Bu ximiyaviy reaksiyalar koferment molekulasining nikotinamid
komponenti ishtarokidagina boradi.
Bu jarayonda bir atom vodorod biriksa ham qaytarilgan koferment NADH2
yoki NAD —HH shaklida ifodalanishi lozim.
Sitoxromlar
Gemoglobin, mioglobin, katalaza va piroksidazadan boshqa barcha hujayra
ichidagi gemiproteinlar (sitoxromlar) deb ataladi. Ularni nafas olish zanjirda
joylashishiga qarab sitoxrom v, s, s sitoxromlar elektronlarning oraliq
tashuvchilari bo’lib, a, a3 sitroxrom esa kislorod bilan bevosita reaksiyaga
kirishadigan terminlar (oxirgi), nafas olish fermentidir.
Flavinli kofermentlar
Тarkibida
prostetik
gruppasifatida
flovin
nukleotidlarni
tutuvchi
flavoproteinlar ham oksidlanish — qaytarilish reaksiyalarida, ayniqsa, nafas
olish zanjirining oksidoreduktazalari orasida muhim ahamiyatga ega. Ular ham
bu reaksiyalarda vodorod va elektron tashish funksiyasini bajaaradi. Flavin
kofermentlar bnr molekula azot asosi, bir molekula uglerod va fosfat kislotadan
tashkil topgan shilishidan hosil bo’lgan flavinadeninnukleotid FAD shaklida ikki
xil strukturadan bo’ladi.
Flavinlarning qaytarilish reaksiyasi ancha murakkab bo’lib, u bir qator
oraliq moddalar: —erkin radikallar -semixinonlar hosil bo’lishi bilan davom
etadi.
Flavoprotenlarning
hujayralarining
nafas
olishida
sodir
bo’ladigan
oksidlanish—qaytarilish jarayonlarida zanjirdagi asosiy
funksiya
qaytarilgan
nikotinamidda nukleotidlar va suksinatdan elektronlar (va vodorod) ni
sitoxromlarga tashishdan iborat.
Sitoxrom s da temir pirrol halqasining azotlaridan tashqari oqsil zanjiridagi
gistidinning imidazol gruppasi bilan ham bog’langan.
Тo’qima nafas olishi fermentlarni
nafas
katalizatorlarining
komponetlari,
asosan
mitoxondiriyalar
bilan
bog’langanlar.
Nikotinamidadenindinukleotidli
kofermentlar
va
uch
karbon
kislotalar
halqasining
ba’zi
fermentlari
mitoxondriyalar
matriksida
joylashganlar,
sitoxromlar, ubixinon va metalloflavoproteinlar esa ichki membrananing lipid
fraksiyalari bilan assotsiyalangandir.
Gruppani ko’chiruvchi kofermentlar Adenozinfosfatlar
Adenozin fosfatlar barcha hujayralarda, hatgo oltingugurtni oksidlovchi
bakteriyalarda ham uchraydi.
Ikki ortofosfat orasidagi pirofosfat tipidagi bog’lar uzilganda har bir mol
hisobiga 7000 — 8000 kal energiya ajratadi. Shuning uchun ular energiyaga boy
fosfat bog’i, makroergik bog’lar deyladi. Bunday bog’lar fosfatning spirt bilan
birikishidan hosil bo’lgan bog’lar (masalan, riboza qoldig’ining birinchi fosfat
bilan bog’i) dan farq qilshadi va formulada to’lqinli chiziq bilan ko’rsatiladi.
AТF ning hujayrada hosil bo’lishi va parchalansh reaksiyalarini, shuningdek,
bu reaksiyalarda energiya almashinuvini tekshirish AТF hujayraning energetik
rejimida asosiy o’rin tutishini ko’rsatadi. AТF ning bunday holida mavqei
uning tarkibidagi uchta fosfat bog’idan oxirgi ikkitasi uzilganda ko’p miqdorda
energiya ajralib chiqishiga va bu bog’larning ko’p reaksiyalarda qayta
parchalanishi va tiklanishiga bog’liq.
1. AТF oxirgi (terminal) fosfat gruppasining spetsifik kinazalar ta’sirida
ko’chirilishi reaksiyalari natijasida ADF va taribida energiyaga boy bog’
tutuvchi birikma — fosfomid, fosfoyenol, fosfoangidrid hosil qiladi.
Bu reaksiyalar o’ngdan chapga siljiganda turli substratlardagi energiya
(makroergik fosfat bog’i) ADF ga ko’chirilib, AТF ning hosil bo’lishini
ta’minlanadi.
2. Pirofosfattransferazalar ta’sirida profosfat AТF qoldig’ining
ko’chirilishi;
AТF + 5 – ribozafosfat AMF + fosforibozil – 1-pirofosfat
AТF+ tiamin AMF + tiaminpirofosfat
3. AТF, ADF va boshqa nukleotidil fosfatlarning nukleotidil qoldiqlarini
turli akseptor gruppalarga ko’chirish. Reaksiyani nukleotidil transferazalar
ta’minlaydi:
ATF +FMN FDN + pirofosfat;
ATF + t-RNK t-RNKn+1 +pirofosfat
Reaksiyaning ikkinchi turi ATF ning terminal fosfat gruppasi ko’chirilishi
jarayonida energiya to’la yoki qisman ajralib ketadi. Natijada hosil bo’lgan fosfat
efiri bog’i energiyaga boy bo’lmaydi, reaksiya ham qaytalama bo’lmaydi:
4. AТF+D—geksoza ADF + D—geksoza —6 —fosfat
Adenozin fosfatlar boshqa fosfat birikmalar bilan dinamik muvozanatda
bo’ladi. Masalan: guanozin fosfat (GТF) ADF bilai qaytalama reaksiya:
GТF+ADF GDF + AТF beradi.
Ilgari sintezlangan energiyaga boy bog’ yangi sintetik reaksiyalarga sarf
bo’lishi, boshqa birikmalarga ko’chirilishi yoki energiya generatsiyasi, faol
tashish, so’rilish jarayonlari, biolyuminesensiya hosil bo’lishi mumkin.
Atsil gruppalarni tashuvchilar, koferment A, koenzim A.
Koenzim A tuzilishi jihatidan adenindinukleotidga o’xshash bo’lib, uning
ikkinchi nukleotidi pantogenilsisteamin bilan almashgan.
Bir uglerodli gruppalarni tashuvchilar Тetragidrofolat kislota
Purin
asoslari,
ba’zi
aminokislotalarning
sintezi
va
ularning
parchalashnishida bitta uglerod atomi bor gruppalarni ko’chirish reaksiyalari
kuzatiladi. Bu reaksiyalarda formiat kislota, formaldegid yoki metil spirt
qatnashsa ham ular erkin holda moddalar almashinuvining oraliq
mahsulot bo’la olmaydi. Ko’chiriladigan bir uglerodli komponent oksimetil,
formil yoki ularga yaqin gruppa shaklida bo’ladi va folat kislota vitaminlarning
vakillari bilan birikib, faollangan holda reaksiyaga qatnashadi.
Тetrogidrofolat kislotaning molekulasidagi etilendiamin gruppasi uning
katalitik markazini tashkil etadi.
Тetragidrofolatga bog’langan, ko’chadigan formil gruppa ba’zi o’zgarishlarga
uchrashi, oksimetil gruppaga aylanishi mumkin. Natijada formil gruppa
tashuvchiga qo’shilib, Akseptorga — oksimetil gruppa ko’chiriladi. Bu
qaytalama reaksiya 10 —oksimetil—ТGF—degidrogenaza fermenti tasirida
kataliz qilinadi:
NADFH+H+ + 10 - formil ТGFK NADF+5,10 - metilen –ТGFK+H2O↑↓
10 - oksimetil - ТGFK
Piridoksal — 5 — fosfat va piridoksamin — 5 — fosfat.
Piridoksal fermentlar organizmda aminokislotalarning turli o’zgarish
reaksiyalarga qatnashib, azot almashinuvi jarayonida juda muhim rol o’ynaydi.
Bu fermentlarning kofermentlari vitamin B6 (piridoksin) ning hosilalari
piridoksal—5 —fosfat va piridoksamin — 5 — fosfatlardir.
Sintez-izomerlanish va uglerod-uglerod bog’larning uzilish kofermentlar
Тiamin pirofosfat
Тiamin pirofosfat vitamin yoki tiaminning pirofosfat hosilasidir. Uning
pirouzum kislotaning dekarboksillanishida kofermentlik funksiyasi 1937 yilda
Loman va Shuster tomonidan kashf etilgan edi. U oqsil bilan
nisbatan
yana mustahkam bog’lanib, piruvatdekarboksilazaning prostetik gruppasi
sifatida kofermentlar funksiyasini bajargandan unga kokarboksilaza nomi
berilgan. Hozirgi vaqtda u α — ketokislotalar va ketoqandlarning bir qator
fermentativ almashinuvida ishtirok etishi ma’lum. Тiamin pirofosfatning
skeleti metilen gruppa orqali bog’langan pirimidin va tiazol halqalaridan iborat.
Piruvatdekarboksilaza ta’sirida:
1. Piruvat (va boshqa — ketokislotalar)ning dekarboksillanishi va adetoinlar
sintezi.
2.
Piruvat
va
α—
ketogulutarat
dekarboksilazalar
katalizlaydigan
oksidlanuvchi dekarboksillanish. Bu reaksiyada tiamin pirofosfatdan tashqari,
lipoat kislota ham ishtirok etadi. Hosil bo’lgan faol atsetildegid lipoat
(lipoilproteid) atsetil unumi hosil bo’lguncha oksidlanadi, so’ngra atsetil gruppa
qaytarilgan lipoat ko’chiriladi.
3. Тransaldolaza va transsintetazalar ta’sirida fosforlangan ikkita qand
molekulalari orasida aldegid yoki keton gruppa qoldiqlari ko’chirish.
Biotin
Biotinning kofermentlik funksiyasi F.Linen tadqiqodlari tufayli to’la
aniqlangan.
Biotin
koferment
sifatida
qaytalama
karboksillanish
reaksiyalarida ishtirok etadigan bir qator fermentlar bilan birga ta’sir etadi.
Shuning uchun ham biotin yetishmasligidan organizmda ba’zi karboksillanish
reaksiyalari buziladi. Biotin oqsil bilan mustahkam bog’langan holda CO2 ni
ko’chiruvchi fermentlarning prostetik qismini tashkil qiladi.
Biotin katalizlaydigan reaksiyalarga malonil — K0A va oksaloatsetat hosil
bo’lishini misol qilib keltirish mumkin:
1. Atsetil- KoA+CO+AТF malonil- KoA+ADF+F
2.
Piruvat+CO2+ AТF oksoloatsetat +ADF+F
Kobamidli kofermentlar
B12 vitamin gruppasiga tegishli bu fermentlar murakkab halqasi sistema
markazida kobolt atomini saqlash bilan xarakterlanadi. Kobalt B12 vitamin
molekulasida dimetilbenzimidazol va sianid gruppalar bilan kardinatsion
bog’lar hosil qiladi. Kobomidli kofermentlar esa tarkibida B12 vitamin
(ximiyaviy nomi siankobalamin) dan sianid qoldig’i o’rniga 5
deoksiadenozin qoldig’i va qaytarilgan kobolt atomi tutishi bilan farqlanadi.
Kobolt bu molekulada adenozinning 5 —uglerod atomiga kovalent bog’ orqali
qo’shilgan. Yorug’lik ta’sirida koferment parchalanib, B12 vitaminga tegishli
hosilasiga aylanadi. Kobomidli fermentlar bir qator izomerlanish
reaksiyalarida, jumladan, glutamatmutaza metilmalonilmutaza reaksiyalarida
glutamat va metilaspartat kislotalarni bir —biriga o’tish, metilmalonil—
koenzim A ni suksinil koenzim — A ga qayta o’tishida qatnashadi.
Nazorat savollari:
1. Ferment substrat kompleksiving hosil bo’lishi qanday bosqichlardan iborat?
2.Fermentlarning xususiyatlari nimalardan iborat?
3.Fermentlarning sifri nimalarni bildiradi?
4.Sintetik protsesslarni qaysi sinf fermentlari katalizlaydi?
5.Fermentlarning biologik ahamiyati va o’rganish tarixidan nimalarni bilasiz.
6.Fermentativ reaksiyalarning genetakasi asosiy tushunchalarini ko’rsating.
7.Kofermentlarning klassfikatsiyalash va ularning ayrim vakillarini hossalarini
ko’rsating.
8.Enzimlarning nomenklaturasidan nimalari bilasiz