Fermentlarning tuzilishi, xususiyatlari va ta’sir etish mexanizmi. Fermentlar faolligining boshqarilishi.
Yuklangan vaqt
2025-01-28
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
37
Faytl hajmi
72,3 KB
Fermentlarning tuzilishi, xususiyatlari va ta’sir etish mexanizmi. Fermentlar
faolligining boshqarilishi.
Reja:
1. Fermentlar, ularning xossalari. Oddiy va murakkab fermentlar. Fermentlarning
faol va allosterik markazlari.
2. Fermentlarning kofaktorlari, ta’sir qilish mexanizmi va uning molekulyar asoslari,
ta’sirining o`ziga xosligi.
3. Fermentlar faolligining boshqarilishi.
4. Fermentlarning tasnifi va nomlanishi.
5. poliferment sistemalar. Immobillangan fermentlar.
6. Fermentlarning amaliy ahamiyati.
Fermentlar, ularning xossalari. Fermentlar oqsil tabiatli biologik
katalizatorlardir. “Ferment” atamasi (lat. fermentum – achish) XVII asr boshlarida
gollandiya olimi Van Gelmont tomonidan taklif etilgan bo`lib, u spirtli bijg`ish
uchun qo`llanilgan edi. Dastlabki davrda ferment so`zi faqat achish jarayoni bilan
bog`liq xolda qabul qilinib, achitqilarning o`zi achish fermenti deb qaralgan hamda
ularning ta’siri tirik organizm bilan bog`liq, degan xulosaga kelingan. Hujayradan
tashqarida ta’sir etadigan biokatalizator, ya’ni tashkil topmagan fermentlar 1878
yilda Kyune tomonidan fanga kiritilgan enzim (yunoncha enzym – “achitqi ichida”
degan ma’noni bildiradi) nomi bilan yuritila boshlandi. 1897 yili Byuxner tomonidan
hujayradan glyukozani tirik achitqilar singari etil spirt va karbonat angidridga
parchalaydigan erkin achitqi ekstrakti olindi hamda ferment va enzim nomlari
orasidagi farq yo`qoldi. Hozirgi vaqtda ferment va enzim so`zlari to`la sinonim
bo`lib, bir ma’noda qo`llaniladi hamda adabiyotlarda har ikkala atamadan deyarli
teng foydalaniladi.
Hozirgi vaqtda fermentologiya (enzimologiya) – bioximiyaning muhim sohasi
bo`lib, uning yutuqlaridan amaliy tibbiyot, farmasiya, oziq-ovqat sanoati va xalq
xo`jaligining boshqa sohalarida keng foydalaniladi.
Ma’lumki, kimyoviy reaksiyaning borishi boshlang`ich va oxirgi
mahsulotlarning erkin energiyalari orasidagi farq bilan belgilanadi. Agar
boshlang`ich moddada mahsulotga nisbatan erkin energiya yuqori bo`lsa, ya’ni ∆
G manfiy, bunda reaksiya o`zi borishi mumkin (ekzergonik reaksiya). Erkin
energiyaning aksincha bo`lgan qiymatlarida reaksiya endergonik reaksiya bo`lib,
reaksiya borishi uchun energetik imkoniyat bo`lmaydi, u boshqa bir ekzergonik
reaksiya bilan bog`langan xolda o`tadi va bunda reaksiyaning umumiy energetik
balansi musbat bo`ladi. Lekin ekzergonik reaksiya borishining energetik imkoniyati
bu reaksiyaning tezligi haqida hech qanday ma’no bermaydi. Masalan, benzinning
kislorod ishtirokida yonishi keskin ekzergonik reaksiya hisoblanadi, ammo benzin
uglevodorodlarining odatdagi haroratda kislorod ishtirokida oksidlanishi deyarli
sezilmaydi.
Fermentlar faollanish energiyasini pasaytirish bilan ximiyaviy reaksiyalarni
tezlatadilar. Kataliz haqidagi tushunchalarga binoan, molekulalar reaksiyaga
kirishish oldidan “faollashgan holat” deb ataluvchi konfigurasiya davrini o`tishi
lozim. Bunday holatda molekulalar normal sharoitdagiga nisbatan ortiqroq
energiyaga ega bo`ladi. Bu energiya faollanish energiyasi deb atalib, ximiyaviy
reaksiya sur’atini aniqlovchi asosiy omildir. Reaksiyaning faollanish energiyasi
qancha yuksak bo`lsa, uning sur’ati ham shuncha sekin va aksincha, faollanish
energiyasi qanchalik kam bo`lsa, reaksiya ham shu qadar tez boradi. Faollanish
energiyasi molekulalarning yaqinlashishi va reaksiyaga kirisuviga to`sqinlik qilib
turadigan kuchlar (energetik to`siq) ni engish uchun zarur. Demak, reaksiyaga shu
reaksiyaning energetik to`sig`idan ortiqroq energiyaga ega bo`lgan molekulalar
kirishadi. Faollangan molekulalalrning soni qancha ko’p bo`lsa, reaksiya sur’ati
ham shuncha tez bo`ladi. Molekulalarni faollantirish uchun energiya (issiqlik,
yorug`lik) sarf etish kerak, masalan, benzinni yoqish. Katalizatorlarning vazifasi
faollanish energiyasini pasaytirishdan iborat. Katalizator bunday reaksiyani
faollanish energiyasi past bo`lgan boshqa aylanma yo`nalish bilan bajaradi. Ferment
ta’siri mexanizmining hozirgi zamon tushunchasiga muvofiq, katalitik reaksiyada
enzim (E) avvalo u ta’sir etadigan, fermentativ kinetikada substrat nomi bilan
yuritiladigan modda – S bilan qaytalama parchalanadigan ferment substrat
kompleksini hosil qiladi. So`ngra bu kompleks reaksiya mahsulotlariga (M)
parchalanib, ferment erkin xolda ajralib chiqadi:
E + S ↔ E + M
Shuni ta’kidlab o`tish zarurki, bunday faollanish energiyasi qanday miqdorda
kamaysa, reaksiya ham shu darajada tezlashadi, deb xulosa chiqarish kerak emas.
Faollanish reaksiyasining bir qadar kamayishi reaksiya sur’atini ancha oshirib
yuborishi mumkin. Har bir ferment har bir katalizator singari reaksiya tezlatishda
ma’lum bir chegaraga ega.
Demak, ferment boshlang`ich modda va reaksiya mahsulotining erkin
energiyasini o`zgartirishga ta’sir etmaydi.
Fermentlarning ferment bo`lmagan katalizatorlarga o`xshashlik va
farqlari. Fermentlar va ferment bo`lmagan katalizatorlar katalizning umumiy
qonuniyatlariga bo`ysungan xolda quyidagi o`xshashliklarga ega:
1. Fermentlar faqat energetik imkoniyati bor reaksiyalarni katalizlaydi.
2. Ular hech qachon reaksiya yo`nalishini o`zgartirmaydi.
3. Fermentlar qaytar reaksiya muvozanat holatini o`zgartirmasdan reaksiyani
tezlatadi.
4. Ular reaksiya jarayonida sarf bo`lmaydilar. Shu sababli hujayradagi ferment
biror bir ta’sirga uchramaguncha ishlayveradi.
Ammo ferment biologik bo`lmagan katalizatordan ba’zi jio’atlari bilan farq
qiladi. Bunday farqlar fermentlarning murakkab oqsil molekulasi ekanligi va
tuzilishining o`ziga xosligiga bog`liq.
1. Biologik bo`lmagan katalizatorlarga nisbatan fermentativ kataliz tezligi
ancha yuqori. Bundan kelib chiqadiki, fermentlar oddiy katalizatorlarga nisbatan
reaksiyaning faollanish energiyasini yuqori darajada kamaytiradi. Masalan, vodorod
peroksidning parchalanish reaksiyasida faollanish energiyasi 75,3 kJ/mol bo`lib,
uning ixtiyoriy parchalanishi juda sekin borishi natijasida pufakcha holatida ajralib
chiqayotgan kislorod umuman sezilmaydi. Reaksiyaga anorganik katalizator – temir
yoki ‘latina qo`sxilsa, faollanish energiyasi 54,1 kJ/mol ga kamayadi, reaksiya 1000
marta tezlashadi va ‘ufakcha opolida ajralib chiqayotgan kislorod ko`rinadi.
Vodorod peroksidni parchalovchi katalaza fermenti esa faollanish energiyasini 4
marta pasaytirgan xolda peroksidning parchalanish reaksiyasini milliard marta
tezlashtiradi. Reaksiya yuqori darajada jadallik bilan borishi natijasida ajralib
chiqayotgan kislorod ‘ufakchalari “qaynayotgan”ga o`xshaydi.
Fermentning bitta molekulasi odatdagi harorat (37°C) da bir daqiqada modda
mingdan milliongacha molekulalarini katalizlashi mumkin. Bunday tezlikdagi
kataliz anorganik katalizatorlar uchun imkoniyatsiz hisoblanadi.
2. Fermentlar yuqori darajadagi s’esifiklikka ega, ya’ni ularning katalitik
ta’siri ma’lum turdagi ximiyaviy reaksiya bilan chegaralanadi. Masalan, ‘latina turli
xil reaksiyalarda katalizator sifatida ishlatiladi, ayrim fermentlar esa moddaning
faqat bir stereoizomeriga ta’sir qiladi. Fermentlarning yuqori darajadagi s’esifikligi
moddalar almashinuvini qat’iy oqim bo`yicha yo`naltirishga imkon beradi.
3. Fermentlar ximiyaviy reaksiyalarni “yumshoq” sharoitda, ya’ni odatdagi
bosim, yuqori bo`lmagan harorat (37°C atrofida) va muhit RNK i neytralga yaqin
bo`lgan sharoitda katalizlanadi. Bu esa ularni katta bosim, muhitning RNK i va
harorat yuqori bo`lgan sharoitlarda ta’sir qiladigan katalizatorlardan farq qiladi.
Fermentlar oqsil tabiatli bo`lganligi sababli harorat va muhit RNK ining o`zgarishiga
nisbatan juda sezgir.
4. Fermentlarning faolligi boshqarilish xususiyatiga ega bo`lib, bunday
xususiyat biologik bo`lmagan katalizatorlar uchun xos emas. Fermentlarning bunday
noyob xususiyati organizmdagi moddalar almashinuvi tezligini muhit sharoitiga
qarab o`zgartirish, ya’ni turli xil omillar ta’siriga moslashishga imkon beradi.
5. Fermentativ reaksiya tezligi ferment miqdoriga to`g`ri pro’orsional,
anorganik katalizatorlarda esa bunday qat’iy bog`liqlik yo`q. Shu sababli tirik
organizmda ferment miqdorining kamayishi moddalar almashinuvi tezligining
pasayishini bildiradi va aksincha, qo`shimcha miqdor ferment hosil qilish organizm
hujayralarining moslashish usullaridan biri hisoblanadi.
Oddiy va murakkab fermentlar. Fermentlarning faol va allosterik
markazlari. Oqsillar struktura tuzilishining barcha xususiyatlari fermentlar uchun
ham tegishlidir. Ular ham 4 ta tuzilish darajasiga ega: birlamchi, ikkilamchi,
uchlamchi va to`rtlamchi. To`rtlamchi strukturaga ega fermentlar protomer
(subbirliklar) dan tuzilgan. Barcha oqsillar singari fermentlar ham oddiy (protein-
ferment) va murakkab (proteid-ferment) ga bo`linadi. Murakkab fermentlar
a’oferment – oqsil qismi va oqsil bo`lmagan qism – kofaktorlardan iborat.
Fermentlarning kofaktorlari bular – metall ionlari va kofermentlar(organik
birikmalar)dir. A’oferment va kofaktorlar alohida bo`lganda katalizator sifatida
faollikka ega bo`lmaydi. A’oferment va kofaktor alohida faol emasdir, ularning
birikishi faol fermentni hosil qiladi va uni xoloferment deyiladi. Kofaktorlar
termostabil moddalardir, ko’pchilik moddalar qizitilganda faolligini yo`qotadi.
Fermentativ katalizning juda nozik s’esifikligi va boshqa xususiyatlarini
o`rganish oraliq kompleksning hosil bo`lishida fermentning bir emas, balki bir necha
funksional guruhlari substrat molekulasining muvofiqlik, ya’ni ximiyaviy va fazoviy
(to’ografik) komplementar guruhlari bilan munosabatga kirishi haqidagi xulosaga
olib keldi. Bu fikr ferment molekulasini fermentativ reaksiyada qatnashadigan
aksari substrat molekulasiga nisbatan ancha katta o`lchamli bo`lishidan ham kelib
chiqadi. Binobarin, ferment – substrat kompleksining hosil bo`lishida substrat
molekulasi bilan bevosita aloqaga fermentning peptid zanjiri chegaralangan
qismigina kirishi kerak. Fermentning faol markazi deb oqsil ferment molekulasining
substrat bilan birikishini, uning ximiyaviy o`zgarishini ta’minlaydigan qismlariga
aytiladi. Bunday ma’lum bir vazifani bajaradigan bir qator qismlar oddiy va
murakkab
fermentlarning
uchlamchi
strukturasida
bo`ladi.
Murakkab
fermentlarning faol markazi tarkibiga kofaktorlar kiradi. To`rtlamchi strukturaga ega
oligomer fermentlarda faol markazlar soni subbirliklar soniga teng bo`lishi mumkin.
Oddiy va murakkab fermentlarning uchlamchi qurilishida ma’lum bir
funktsiyani bajaruvchi maxsus markazlar mavjud.
Faol markaz ko’pincha ferment molekulasining yuzasida botiq yoki tirqish
ko`rinishidagi qismidir. Shakli bo`yicha faol markaz uning ichiga kiradigan substrat
molekulasiga komplementar - mos keladi. Faol markaz fermentning s’esifikligini va
katalitik faolligini ta’minlaydigan, fazoda ma’lum ravishda orientasiyalangan bir
qator funksional guruhlardan iborat. Ular orasida substratga yaqinlikni, ya’ni s’esifik
bog`lanishni ta’minlaydigan kontakt yoki aloqa qismi hamda substratni ximiyaviy
o`zgarishini ta’minlaydigan katalitik faol markaz farq qilinadi. Odatda fermentning
faol markazini polipeptid zanjirning 12-16 ta aminokislota qoldiqlari tashkil qiladi.
Faol markazni tashkil etadigan aminokislotalar polipeptid zanjirning fazoviy
taxlanishida ular yaqinlashib, faol markazni tashkil etadi. Bundan fermentativ faollik
uchun polipeptid zanjir qolgan qismining zarurligi yo`q, degan xulosani chiqarish
kerak emas, chunki molekulaning boshqa qismlari faol markazning fazoda uch
o`lchovli konfigurasiyasini belgilab, guruhlarning reaksiya qobiliyatini ta’minlaydi.
Oddiy fermentlarda faol markazning aloqa va katalitik qismlarining katalitik
qismlarining funksional guruhlari vazifasini aminokislotalarning faqat yon
radikallari bajaradi. Murakkab fermentlarda esa bu jarayonlardagi asosiy vazifani
kofaktorlar bajaradi.
Kataliz jarayonida fermentlarning quyidagi funksional guruhlari ishtirok
etadilar:
dikarbon aminokislotalarning COOH va polipeptid zanjirning uchki
COOH guruhlari;
lizin va polipeptid zanjirning NH2 guruhi;
argininning guanidin guruhi;
tri’tofanning indol guruhi;
gistidinning imidazol guruhi;
serin va treoninning OO’ guruhi;
sisteinning SH va sistinning disulfid guruhi;
metioninning tioefir guruhi;
tirozinning fenol guruhi;
alifatik aminokislotalarning gidrofob zanjiri va fenilalaninning
aromatik halqasi.
polipeptid zanjirning sanab o`tilgan aminokislota qoldiqlarini fizik-ximiyaviy
xossalari mos keladigan substrat bilan aloqani belgilaydi. Aminokislotalarning
gidrofob radikallari substratning qutbsiz qismlariga mos keladi. Qutbli guruhlar esa
kislotali yoki ishqoriy xossalarga ega bo`ladi. Muhit RNK ining o`zgarishi ularning
kislota-asosli xossalarini o`zgartiradi va substratning turli xil guruhlari bilan
aloqasiga olib keladi.
Murakkab fermentlarning faol markazidagi aminokislotalarning yon
radikallari faol markazning to`g`ri konformatsiyasi uchun sharoit yaratadi va
kofaktorlarga bog`lanishda, orientasiyada hamda o`z navbatida substratning
o`zgarishida yordam beradi.
Ferment molekulasida faol markazdan tashqari allosterik ( grekcha allos –
boshqa, yot va steros – fazoga, strukturaga oid) markaz ham bo`lishi mumkin. U
ferment molekulasida fazoviy jihatdan faol markazdan ajralgan xolda bo`ladi.
Allosterik markaz bilan bog`lanuvchi molekulalar tuzilishiga ko`ra substratga
o`xshamaydigan, lekin faol markazda uning konfiguratsiyasini o`zgartirgan xolda
substratning bog`lanishi va o`zgarishiga ta’sir etadigan markaz tushuniladi. Ferment
molekulasi bir nechta allosterik markazlarga ega bo`lishi mumkin. Allosterik markaz
bilan bog`lanuvchi moddalar allosterik effekrorlar deb ataladi. Allosterik markazga
effektorlarning birikishi ferment molekulasining uchlamchi, ba’zan to`rtlamchi
strukturasini va unga muvofiq ravishda faol markazning konfigurasiyasini
o`zgartirib, enzimatik faollikni kuchayishi yoki pasayishiga olib keladi. Shunga mos
ravishda allosterik effektorlar ijobiy (aktivatorlar) yoki salbiy (ingibitorlar) deb
ataladi.
Allosterik fermentlar odatda oligomer tuzilishga ega bo`lib, bir-biridan
ma’lum masofada joylashgan bir nechta faol markaz va bir nechta allosterik
boshqaruvchi markazga ega bo`ladilar.
2. Fermentlarning kofaktorlari. Ko’pchilik enzimatik reaksiyalarda
ferment deb ataladigan oqsil molekulasidan tashqari oqsil xossasiga ega bo`lmagan
bir qator organik va anorganik moddalar ishtirok etishi ma’lum. Enzim ta’siri uchun
zarur bo`lgan bu qo`shimcha omillarga kofaktorlar nomi berilgan. Kofaktorlar
fermentning faol markazi bilan mustahkam bog`langan bo`lishi yoki undan dializda
oson ajralishi mumkin. Mustahkam bog`langan kofaktorlar prostetik guruh deb
ataladi.
Kofaktorlar a’oferment bilan birikishiga qarab 2 guruhga bo`linadi:
prostetik guruh – bunda kofaktor a’oferment bilan kovalent bog`lanadi.
Koferment – bunda kofaktor a’oferment bilan nokovalent bog`lanadi va tez
dissotsiatsiyalanadi.
Kofaktorlar kofermentlar va metall ionlariga bo`linadi.
Kofermentlar struktura-fiziologik va funktsional (katalitik) xossalariga ko`ra
tasniflash ancha qulay hisoblanadi. Struktura-fiziologik tasniflashda bir vaqtda
kofermentlarning kelib chiqishi va kimyoviy tuzilishi hisobga olinadi:
I. Vitaminli kofermentlar:
1. Tiaminli (TMF, TDF, TTF)
2. Flavinli (FMN, FAD)
3. ‘antotenatli (KoA, defosfo-KoA, 4-fosfo’antotenat)
4. Nikotinamidli (NAD, NADF)
5. ‘iridoksinli (‘ALF, ‘AMF)
6. Folat kislotali (TGFK)
7.
Kobamidli
(metilkobalamin,
dezoksiadenozilkobalamin)8.
Biotinli
(karboksibiotin)
9. Li’oat kislotali (qaytarilgan va oksidlangan li’oamid)
10. Xinonli (ubixinon, ‘lastoxinon)
11. Karnitinli.
Vitaminlarning
ba’zilari
o`zgarmagan
xolda,
ikkinchilari
ma’lum
modifikatsiyaga uchragan (ko’pincha fosfat kislota faollangan), uchinchilari esa
boshqa komponentlar bilan birikkan xolda enzimning faol guruhini tashkil etadi.
Yuqorida keltirilgan vitaminlarning barchasi suvda eriydigan bitaminlar qatoriga
kiradi. Ammo yog`da eriydigan vitaminlar (A,D,E,K) ning kofaktorlik vazifalari
hozircha aniqlangani yo`q.
II. Vitamin bo`lmagan kofermentlar:
1. Nukleotidli (UDF-glyukoza, uglevod va spirtlarning nukleotidli boshqa
hosilalari)
2. Monosaxaridlar fosfatlari (glyukozo-1,6-difosfat, 2,3-difosfoglitserat).
3. Metalloporfirinli (gemlar, xlorofillar)
4. peptidli (glutation)
Birinchi guruh kofermentlari hosil bo`lishida vitaminlar boshlang`ich modda
bo`lganligi sababli ovqat bilan ular yyetarli miqdorda qabul qilinmasa, bu
kofermentlarning sinteziga ta’sir qilishi natijasida ularga to`g`ri keladigan murakkab
fermentlarning ham vazifasi buziladi. Ikinchi guruh kofermentlari modda
almashinuvining oraliq mahsulotlari bo`lganligi sababli fiziologik sharoitda bu
kofermentlarning yetishmovchiligi bo`lmaydi va ularga bog`liq fermentlarning ham
ravishda quyidagi 6 guruhga bo`lish mumkin (qavs ichida ferment sinfining tartib
raqami keltirilgan):
Oksidoreduktazali kofermentlar (1)
1. Nikotinamidli (NAD, NADF)
2. Flavinli (FMN, FAD)
3. Metalloporfirinli (a,b,c,d gemlari), a va b xlorofillari.
4. Xinon kofermentlar (ubixinon, ‘lastoxinon)
5. peptidli (glutation)
6. Li’oat kislota.
Transferaza kofermentlari (2)
1. ‘iridoksinli (‘ALF, ‘AMF)
2. ‘antotenatli (KoA, defosfo-KoA, 4-fosfo’antotenat).
3. Nukleotidli kofermentlar (UDF-glyukoza, SDF-xolin)
4. ‘teridinli yoki folat kislotali (TGFK).
5. Kobamidli (metilkobamin)
Liaza kofermentlari (4)
1. ‘iridoksinli (‘ALF)
2. ‘antotenat kislotali (KoA, defosfo-KoA)
3. Tiaminli (TDF)
4. Kobamidli (dezoksiadenozilkobalamin)
Izomeraza kofermentlari (5)
1. ‘iridoksinli (‘ALF)
2. Kobamidli (dezoksiadenozilkobalamin)
3. Monosaxaridlar fosfatlari (glyukozo-1,6-difosfat, 2,3-difosfoglitserat)
4. peptidli (glutation)
Ligaza kofermentlari (6)
1. Nukleotidli kofermentlar (UDF-glyukoza, SDF-xolin va o’.k.)
2. Biotinli (karboksibiotin)
3. Fosfat kislotali (5,10-metenil TGFK)
Bunda kofermentlarning ikkita muhim xususiyatini aytib o`tish lozim: 1)
kofermentlarning 3-sinfi gidrolazalRNKing bo`lmasligi; 2) ayrim kofermentlarning
ko’p funktsiyalarni bajarishi (‘iridoksinli, kobamidli), ya’ni bir kofermentning qaysi
fermentning faol markazi tarkibiga kirganligiga qarab turli xil reaksiyalarni
katalizlaydi.
Metall ionlari ferment kofaktorlari sifatida. Metall ionlari ham kofaktorlar
bo`lishi mumkin. Metallofermentlar – fermentlarning juda keng tarqalgan guruhi
bo`lib, hamma fermentlarning ¼ qismini tashkil etadi. Metallofermentlar ikki
guruhga bo`linadi:
I. Metall ionlari aktivator vazifasini o`taydigan fermentlar (bu fermentlar
metallsiz ham katalizlay oladilar)
II. Metall ionlari kofaktor vazifasini bajaradigan fermentlar (bu fermentlar
metall ionlarisiz faol emas).
Metall ionlari kofaktor sifatida turli sinflarga mansub fermentlar tarkibiga
kiradi.
Ayniqsa,
oksidlanish-qaytarilish
reaksiyalarini
katalizlaydigan
metallofermentlar ko’plab uchraydi.
Metall ionalri faol markazda, yirik organik molekula (masalan, gem) tarkibida
bo`lishi yoki bevosita a’oferment aminokislotasining qoldig`i bilan bevosita
bog`langan bo`lishi mumkin. Oksidoreduktazalar ta’sirida elektronlar tashilishi
amalga oshadi va substratning oksidlanish darajasi o`zgaradi, bunda metallar
o`zgaruvchan valentlik bilan kofaktor sifatida ishtirok etadi (Fe, Mo, Cu, Co).
Agar metallar katalizda bevosita ishtirok etmasdan, boshqa maqsadlarda,
masalan, substratni bog`lash uchun xizmat qilsa, unda oksidoreduktazalarga
oksidlanish darajasi doimiy bo`lgan metallar kiradi.
Substratlar gidrolizi reaksiyasini katalizlovchi metallofermentlar doimiy
valentlikka ega metallar: rux, kaltsiy, magniy tutadi. Gidrolazalarga kamdan-kam
o’ollarda oksidlanish darajasi o`zgaruvchan metallar, masalan, marganets kiradi.
Fermentlarning katalitik ta’sirida metallarning vazifasi nimadan iborat?
Ferment ishida metall ionlarini ishtirok etishini bir necha xil yo`llari aniqlangan.
Birinchidan, metall faol markazning o`ziga xos elektrofil guruhi bo`lib, substratning
manfiy zaryadlangan guruhlari bilan o`zaro ta’sirlashadi. Bunday metall-substratli
komplekslar ferment tomonidan oson ishg`ol etiladi.
Ikkinchidan, o`zgaruvchan valentlikka ega bo`lgan metall o`zi elektron
tashilishida ishtirok etishi mumkin, ya’ni katalitik qism vazifasini bajarishi mumkin.
Uchinchidan,
metall
a’ofermentning
uchlamchi
va
to`rtlamchi
strukturalarining katalitik faol konformatsiyasini shakllantiradi.
To`rtinchidan, metallar ba’zida a’oferment va koferment o`rtasida o`ziga xos
ko’prik vazifasini bajarishi mumkin.
Eslatib o`tish lozimki, vitaminli kofermentlarga o`xshash metallar ham
organizmga ovqat bilan birga kiradi. Bu metallarning yuqori darajadagi biologik
faolligi ham shunda: ovqat bilan ularning miqdori yyetarli darajada kirmasligi
organizmda moddalar moddalar almashinuvining jiddiy buzilishiga olib keladi.
Fermentlarning ta’sir qilish mexanizmi va uning molekulyar asoslari.
Fermentlarning katalitik ta’sir mexanizmini aniqlash enzimologiyaning asosiy va
eng murakkab vazifalaridandir. Fermentlar ta’sirida faollashishning umumiy
nazariyasi yo`q, har bir fermentning ta’sir mexanizmi uning o`ziga xos s’etsifik
uchlamchi strukturasi, funktsional guruhlari, substrat bilan to`qnashgandagi
konformatsion o`zgarishi bilan ta’minlanadi.
Fermentlarning ta’sir etishini tushuntirib beruvchi farazlardan biri –
adsorbtsion faraz XX asr boshlarida ingliz fiziologi Beylis va nemis bioximigi
Varburg tomonidan taklif etilgan. Ular bu farazni asoslashda biologik bo`lmagan
katalizatorlarning ta’sir mexanizmidan kelib chiqqan. Adsorbtsion farazga asosan
‘latinaga o`xshash ferment yuzasi reagent molekulalari uchun adsorbtsiya joyi bo`lib
hisoblanadi. Buning natijasida ularning o`zaro tas’iri osonlashib, reaksiya tezlashadi.
Ammo bu faraz fermentning s’etsifikligi (o`ziga xosligi)ni tushuntirib bera olmadi
va u faqat tarixiy ahamiyatga ega bo`lib qoldi.
Fermentlarning
ta’sir
etish
mexanizmi
to`g`risidagi
tasavvurlarni
rivojlantirishda Mixaelis va Mentenning ferment-substrat komplekslari to`g`risidagi
klassik ishlari katta ahamiyatga ega bo`ldi.
Ferment-substrat kompleksi hosil bo`lishi jarayonida substrat fermentga
yaqinlashadi, uning katalitik markaziga nisbatan mos ravishda mo`ljal oladi. Bunday
moslikni kalitni qulfga to`g`ri kelishiga o`xshatish mumkin. Qulf va kalit modeliga
binoan ferment murakkab qulfga o`xshash, u faqat shakli aniq mos tushadigan
substrat (kalit) ga to`g`ri keladi. Substratni fermentga mos kelishi va unga
“yopishishi” ularning o`zaro ta’sirlanishini shartlaydigan bir qator xususiyatlarga
bog`liq: enzim yuzasida o`qlangan guruhlar tartibini substrat sato’idagi o`qlangan
guruhga; substratning gidrofob qismini fermentning gidrofob qo`lqo’i yoki
cho`ntakchasi mos bo`lishi; ferment-substratning gidroksil yoki aminoguruhlari
bilan vodorod bog`lari hosil qiladigan guruhlarni muvofiq holatiga ega bo`lishi
kerak. Keyingi fikrlarga asosan esa substratni fermentning faol markazi bilan
birikishi qutblanish, elektronlarning siljishi yoki reaksiyada qatnashadigan
bog`larning deformatsiyasi tufayli substrat molekulasini ma’lum o`zgarishlarga,
yuqori energiyaga ega faollanish holatiga keltiradi.
Fermentning nisbatan kichik faol markaziga substratning birikishi ferment
konformatsiyasini substrat strukturasiga moslashtiradi. Demak, faol markazning
shakllanishida substrat ham ishtirok etadi.
Umuman, fermentativ kataliz jarayonini shartli ravishda o`ziga xos 3
bosqichga bo`lish mumkin.
1. Substratning fermentga diffuziyalanishi va uning fermentni faol markazi bilan
bog`lanib, ferment-substrat kompleksi – ES ning hosil bo`lishi.
2. Birlamchi ferment-substrat komplekslaridan bir yoki bir nechta faollashgan
ferment-substrat komplekslari – ES* va ES** ning hosil bo`lishi.
3. Fermentning faol markazidan reaksiya mahsulotining ajralishi va muhitga
tarqalishi – EM kompleksi E va M (mahsulot) ga ajraladi.
Birinchi bosqich qisqa vaqt davom etib, muhitdagi substrat miqdori va
fermentning faol markaziga diffuziyalanish tezligiga bog`liq. ES kompleksining
hosil bo`lishi lao’za ichida amalga oshadi. Bu bosqichda faollanish energiyasi
deyarli o`zgarmaydi. Fermentning faol markazida substratlarning mo`ljal olishi
ularning yaqinlashishini va reaksiya o`tishini yengillashtiradi.
Ikkinchi bosqich sekinroq boradi va uning davomiyligi ushbu kimyoviy
reaksiyaning faollanish energiyasiga bog`liq. Bu bosqichda substrat bog`larining
uzilishi yoki fermentning katalitik guruhi bilan o`zaro ta’sirlashishi natijasida yangi
bog`lar hosil qilishi amalga oshadi. Aynan faollashgan komplekslar hisobiga
substratning faollanish energiyasi pasayadi. Ikkinchi bosqich butun katalizning
tezligini ta’minlaydi.
Uchinchi bosqich ham birinchi bosqich singari qisqa vaqt davom etadi. U
reaksiya muhitiga reaksiya mahsulotlarining tarqalish tezligi bilan belgilanadi.
Fermentlar ta’sirining molekulyar mexanizmlarini ko’p tomonlari hali
o`rganilmagan. O`rganilgan fermentlar ta’sir mexanizmlari orasida quyidagilarni
ta’kidlash mumkin:
1) reagentlarning yaqinlashishi;
2) substrat deformatsiyasi;
3) kislota-ishqoriy kataliz;
4) kovalent kataliz.
1) Reagentlarning yaqinlashishi – fermentlar uchun juda xos xususiyat bo`lib,
moddalarning o`zgarishini ming yoki o`n ming martaga tezlashtirish (substratlarning
reaksiyaga kirishish qobiliyatini oshorosh) imkonini beradi. Ferment faol
markazining aloqa (kontakt) qismi o`ziga xos holatda substratlarni bog`laydi hamda
ularning o`zaro mo`ljal olishi va yaqinlashishini katalitik guruhlarning ta’siri uchun
foydali tomonga buradi. Ikki yoki undan ortiq molekulalarning bunday o`zaro
ta’sirlashuvi suvli muhitda va anorganik katalizator yuzasidagi tartibsiz
to`qnashuvda imkoni bo`lmagan reaksiya tezligining oshishini ta’minlaydi.
Substratlarning taxlangan xolda joylashishi entro’iyaning kamayishiga olib keladi,
demak, faollanish energiyasining kamayishini ta’minlaydi.
2) Substrat deformatsiyasini gidrolaza, liaza va ba’zi transferazalarning ta’siri
yaxshi
tushuntiradi.
Fermentga
birikkuncha
substrat
“bo`shashgan”
konfiguratsiyaga ega bo`ladi. Faol markaz bilan bog`langandan so`ng substrat
molekulasi cho`ziladi (“deformatsiyalangan” konfiguratsiya). Substrat dagi
atomlararo bog`lar qancha uzun bo`lsa, uning uzilishiga shuncha kam energiya sarf
bo`ladi, ya’ni faollanish energiyasi pasayadi. Deformatsiya (cho`zilish) joyi suv
molekulalari ta’siriga oson uchraydi.
3) Kislota-ishqoriy kataliz. Boshqa katalizatorlardan farqli ravishda ferment
faol markazining asosiy xususiyati shundan iboratki, bunda aminokislota
qoldiqlarining funktsional guruhlari kislota va ishqor xossalarini namoyon qiladi.
Shu sababdan ferment katalitik o’ujum vaqtida protonlarning Akseptor va donor
vazifalarini bajarib, bunday imkoniyat odatdagi katalizatorlarda mavjud emas.
Faol markazga substratning birikishida uning molekulasiga katalitik
markazning elektrofil va nukleofil guruhlari ta’sir qiladi va kislota-ishqor guruhlari
o’ujum qilgan substrat qismlarida elektron zichlikning qayta taqsimlanishiga olib
keladi. Bu esa substrat molekulasida qayta taqsimlanish va bog`larning uzilishini
yengillashtiradi. Katalitik markazida gistidin bo`lgan fermentlar ko`proq kislota-
ishqoriy katalizni namoyon etadi. Gistidin blokirlangan holatlarda ferment faolligini
yo`qotadi. Kislota-ishqoriy kataliz gidrolaza, izomeraza va va liazalarga xos. U
ko`proq kovalent kataliz bilan birgalikda amalga oshadi.
4) Kovalent kataliz faol markazning katalitik guruhlari va substrat orasida
kovalent bog`lar hosil qiladigan fermentlarda kuzatiladi. Kovalent ferment-substrat
oraliq mahsulotlar judayam turg`un emas va reaksiya mahsulotini ajratgan xolda
oson parchalanadi. Juda ko’pchilik fermentlar uchun bayon etilgan mexanizmlarning
birgalikda amalga oshishi xos bo`lib, ularning yuqori darajadagi katalitik faolligini
ta’minlaydi.
Fermentlar ta’sirining o`ziga xosligi. Katalitik reaksiyalar uchun o`ziga
xoslik bo`lishi shart. Fermentlarning s’etsifikligi (o`ziga xosligi) oqsil
molekulasining strukturasiga uning ma’lum qismlari bilan substratning tegishli
guruhlari o`trasida kimyoviy aloqalar o’pO’atilishiga bog`liq. Fermentlarning
s’etsifikligi masalasi ancha nozik bo`lib, ular chuqur ma’noga ega. Har bir ferment
faqat ma’lum substratga yoki molekulada kimyoviy bog`ning ma’lum turigagina
ta’sir etadi. Ferment substratga kalit qulfga tushganday muvofiq kelishi zarur.
Fermentlar s’etsifikligining quyidagi xillari farq qiladi.
1. Stereokimyoviy substrat s’etsifiklik. Organizmda sintezlanadigan yoki
metabolik almashinuvlarda parchalanadigan moddalar aksari qismi optik faoliyatga
ega bo`lib, ikkala stereoizomer shaklida faqat tabiiy moddalarda uchraydi va barcha
jarayonlarda qatnashadi. Masalan, qandlarda asosan D-qator, aminokislotalardan esa
L-qator izomerlari organizmlarda tarqalgan va metabolik o`zgarishlarga kiradi.
Shuning uchun ham fermentlarning ko’pchiligi ikkita optik izomerdan faqat bittasiga
xos yaqinlikni ko`rsatishi tabiiy. Bu hodisa stereokimyoviy s’etsifiklik deyiladi.
Masalan, muskullarning laktatdegidrogenaza fermenti laktat kislotaning faqat L(+)
izomerinigina degidrirlab, ‘irouzum kislota hosil qiladi; fumaratgidrataza faqat
fumarat kislotaning o`zgarishiga ta’sir etib, uning stereoizomeri malat kislotaga
ta’sir etmaydi.
2. Mutlaq s’etsifiklik. S’etsifiklikning eng qat’iy va eng ko’p tarqalgan turi
mutlaq s’etsifiklikdir. Bu turdagi s’etsifiklikka ega bo`lgan ferment faqat bittagina
substratga ta’sir etadi va substrat molekulasida ro`y beradigan ozgina o`zgarish ham
uning faolligini yo`qolishiga olib keladi. Jigarda uchraydigan arginaza fermentini
bunga misol qilib keltirish mumkin. Uning substrati L-arginin bo`lib, ferment bu
aminokislotaning boshqa unumlaridan birortasiga ham ta’sir etmaydi. Oksidlovchi-
qaytaruvchi
fermentlarning
muhim
vakili
suktsinatdegidrogenaza
mutlaq
s’etsifiklikka ega. U faqat qao’rabo kislotani degidrirlaydi. Ammo ferment
suktsinatdan faqat bitta metilen guruhini ortiq yoki kam saqlaydigan malonatga yoki
glutaratga ta’sir etmaydi.
3. Mutlaq guruhli s’etsifiklik – faqat substratlarning o`xshash guruhlarini
katalizlaydi. Masalan, alkogoldegidrogenaza faqat etanolga emas, balki har xil
tezlikda bo`lsa ham boshqa alifatik spirtlarga ham ta’sir etadi.
4. Nisbiy guruhli s’etsifiklik – ferment substrat molekulalarining guruhlariga
s’etsifiklik ta’sir qilmasdan, substrat guruhlarining ma’lum bir kimyoviy bog`lariga
ta’sir qiladi. Masalan, ovqat xazm qilish fermentlari – pepsin, tripsin turli
oqsillardagi ma’lum aminokislotalardan hosil bo`lgan peptid bog`iga nisbatan
s’etsifik.
5. Nisbiy substratli s’etsifiklik – ferment kimyoviy birikmalarning turli xil
guruhlariga tegishli substratlarni katalizlaydi. Masalan, sitoxrom ‘450 fermenti turli
xil moddalarning (7000 ga yaqin) gidroksillanishida ishtirok etadi. Bu tabiiy
moddalar, dori va zaharlarning o`zgarishlarida ishtirok etadigan kamroq
s’etsifiklikka ega bo`lgan fermentli sistema.
Fermentlarning s’etsifik ta’siri nima bilan tushuntiriladi? Bunga mavjud
bo`lgan ikkita qarash javob berishga harakat qiladi. Ulardan biri E.FisheRNKing
farazi yoki “qulf va kalit” (shablon) farazi bo`lib, unga ko`ra s’etsifiklik asosida
substrat va ferment faol markazining qat’iy mos kelishi yotadi. FisheRNKing farazi
bo`yicha ferment qattiq struktura bo`lib, uning faol markazi substratni o`ziga
yopishtirish xususiyatiga ega. Agar substrat faol markazga yaqinlashib, kalit qulfga
tushgandek bo`lsa, reaksiya amalga ooshadi. Agar substrat (“kalit”) biroz boshqacha
bo`lsa, bunday xolda u faol markaz (“qulf”)ga mos kelmaydi va reaksiya amalga
oshosho mumkin emas. FisheRNKing farazi ferment ta’siri s’etsifikligini
tushuntirishda o`zining soddaligi bilan o`ziga jalb etadi. Ammo “shablon” nuqtai-
nazaridan qaraganda mutlaq va nisbiy guruhli s’etsifiklik, ya’ni bitta “qulf” ga mos
keladigan turli xil “kalit” (substrat) ekanligini tushuntirish mushkul.
Bunday tashqi qarama-qarshilikni Koshlend tomonidan taklif etilgan boshqa
faraz tushuntirib berdi, u “majburiy moslik” nomini olgan farazdir. Koshlendning
fikriga ko`ra ferment molekulasi qattiq emas, aksincha o`zgaruvchan, cho`ziluvchan
bo`lib, fermentning konfiguratsiyasi va uning faol markazi substratlar yoki boshqa
ligandlar birikishi jarayonida o`zgaradi va nio’oyat, faol markaz – qattiq va
substratni yopishtiruvchi emas, balki substrat unga birikish vaqtida mos keluvchi
shaklni qabul qilishga majburlaydi (shuning uchun ham “majburiy moslik” deb
nomlanadi).
“Majburiy moslik” farazi bir qator fermentlarning substratga birikishidan
keyin faol markazning funktsional guruhlarining joylashishini o`zgarishi qayd
etilgandan so`ng tajribada o`z tasdig`ini to’di. Bu faraz substratlarning yaqin
analoglariga ta’sir etishni ham tushuntirib berdi. Agar yolg`on substrat (kvazi
substrat) tabiiysidan juda kam farq qilsa va faol markaz haqiqiysiga yaqin
konformatsiyani qabul qilsa, unda bunday ferment-substrat kompleksidagi katalitik
guruhlar reaksiyani amalga oshiradi. Bunday “aldov” ni ferment sezmagandek
bo`ladi, ammo fermentativ reaksiya haqiqiy substratdagidek tez bormaydi, chunki
fermentning faol markazida katalitik guruhlar ideal joylashgan emas.
Agar kvazi substrat konfiguratsiyasi katalitik guruhlarning to`g`ri
joylashishiga imkon bermasa, bunday holatlarda reaksiya bormaydi.
Reaksiya tezligining ferment miqdoriga bog`liqligi grafikda to`g`ri chiziq
ko`rinishida ifodalanadi. Bundan shunday xulosa qilish mumkin: organizm
hujayrasida shu ferment molekulalari soni boshqalariga nisbatan qancha ko’p bo`lsa,
unda shu ferment katalizlaydigan kimyoviy reaksiyalarning tezligi ham shuncha
yuqori bo`ladi. Agar biror bir ferment miqdori kam bo`lsa (sintez buzilsa), unda u
katalizlaydigan reaksiyalar tezligini unga bog`liq biokimyoviy jarayonlar yo`li
chegaralaydi.
Tabiiy stimulyatsiya yo`li bilan yoki preparatlar yordamida ferment
molekulasining sonini oshirilishi buzilgan reaksiya tezligini qayta tiklash yoki hayot
faoliyatining yangi sharoitlariga zaruriy biokimyoviy reaksiyalarni moslashtirish
imkonini beradi.
Reaksiya tezligining vodorod ionlari miqdoriga bog`liqligi. Odatda
fermentativ reaksiya tezligining RNK ga bog`liqligi qo`ng`iroqsimon shaklda
grafikda tasvirlanadi, chunki har bir ferment uchun o`zining RNK o’timumi mavjud
bo`lib, unda ferment katalizlaydigan reaksiya tezligi maksimal bo`ladi. RNK ning u
yoki bu tomonga o`zgarishi fermentativ reaksiya tezligining pasayishiga olib keladi.
Ayrim fermentlar uchun RNK ning o’timal qiymatlari
Ferment
pepsin
Kislotali
fosfataza
Ureaza,
‘ankreat.amilaza
Tripsin
Arginaza
RNK
o’timumi
1,5-2,5
4,5-5,0
6,4-7,2
7,8
9,5-9,9
Keltirilgan ma’lumotlardan ko`rinib turibdiki, RNK o’timumi turli xil
fermentlarda bir xil emas, lekin hujayraning ko’pchilik fermentlari neytralga
yaqinroq, ya’ni RNK ning fiziologik qiymatlariga mos keluvchi RNK o’timumiga
ega bo`ladi.
Fermentativ reaksiya tezligining RNK ga b’g`liqligi asosan ferment faol
markazidagi funktsional guruhlarining holati to`g`risida ma’lumot beradi. Muhit
RNK ning o`zgarishi substratni bog`lashda (kontakt qismi) yoki uni o`zgartirishda
(katalitik qismi)da ishtirok etadigan faol markazning aminokislotalar qoldig`idagi
kislotali va ishqoriy guruhlarining ionlashishiga ta’sir qiladi. Ko’pchilik substratlar
kislotali va ishqoriy guruhlarga ega bo`ladilar, shu sababli RNK substratning
ionlashishiga ta’sir qiladi. Ferment substratning ionlashgan va ionlashmagan shakli
bilan ham bog`lanadi. Ko`rinib turibdiki, o’timal RNK da faol markazning
funktsional guruhlarini reaksiyaga kirishish qobiliyati kuchliroq bo`ladi, substrat
ham fermentning bu bu guruhlari bilan bog`lanishga qulay shaklda bo`ladi.
Fermentativ reaksiyalarning RNK ga bog`liqligi amaliy ahamiyatga ega.
Avvalo fermentning faolligini aniqlash shu ferment uchun o’timal bo`lgan RNK da
o`tkazilishi kerak. Buning uchun zaruriy RNK qiymatiga ega bo`lgan bufer eritmasi
tanlanadi.
Fiziologik sharoitda RNK qiymati deyarli o`zgarmaydi, lekin hujayraning
ma’lum bir qismida RNK o`zgarishi mumkin. Masalan, muskullarning jadal ishlashi
natijasida sut kislotasi to’planadi, qisqa vaqt ichida muskul hujayrasida ‘RNK ning
kislotali tomonga o`zgarishi fermentativ reaksiya tezligini ham o`zgartiradi.
Har bir ferment uchun RNK o’timumini bilish amaliy meditsina uchun juda
muhim. Masalan, pepsin oshqozonda oqsillarni faol gidrolizlashi uchun kuchli
kislotali muhit talab etiladi. Shu sababli faolligi buzilgan endogen pepsinning
buzilgan faolligini tiklash uchun kislotali moddalarni qabul qilish kerak.
pepsin preparati kerakli RNK muhitni hosil qilishi uchun xlorid kislotasi bilan
birga qabul qilinadi.
Fermentativ reaksiya tezligining haroratga bog`liqligi. Muhit harorati
oshib borishi bilan fermentativ reaksiya tezligi ham oshib boradi, biror bir o’timal
haroratda maksimum nuqtaga yetadi va shundan so`ng nolga qarab pasaya boradi.
Kimyoviy reaksiyalar uchun qoida mavjud bo`lib, unga asosan harorat 10˚C ga
oshganda reaksiya tezligi 2-3 martaga oshadi. Fermentativ reaksiyalar uchun bu
koeffitsiyent pastroq bo`lib, harorat har 10˚C ga oshganda reaksiya tezligi 2 martaga
yoki undan ham kamroqqa oshadi. Fermentativ reaksiya tezligining ma’lum bir
nuqtadan keyin nolga tomon pasayishi fermentning denaturatsiyasi to`g`risida
guvoo’lik beradi. Ko’pchilik ferment uchun 20-40˚C oralig`idagi harorat o’timal
hisoblanadi. Fermentlarning haroratga chidamsizligi ularning oqsil tabiatli tuzilishga
ega ekanligiga bog`liq. Ayrim fermentlar 40˚C atrofidagi haroratda
denaturatsiyalanadi, ammo ularning asosiy qismi 40-50˚C dan ortiq haroratda
faolligini yo`qotadi. Ba’zi bir fermentlar faolligini yo`qolishiga sovuq ham sabab
bo`lishi mumkin, ya’ni 0˚C ga yaqin haroratda ular denaturatsiyaga uchraydi.
Ammo ayrim fermentlar bunday qonuniyatlarga bo`ysunmaydi. Masalan,
katalaza fermenti 0˚C ga yaqin haroratda ko`proq faollikka ega bo`ladi. Shuningdek,
issiqlikka bardoshli fermentlar ham mavjud. Masalan, adenilatkinaza qisqa vaqt
ichida 100˚C da o`z faolligini yo`qotmasdan bardosh berishi mumkin. Issiq
buloqlarda yashovchi mikroorganizmlar tarkibida ko’plab oqsillar, jumladan
fermentlar ham mavjud bo`lib, ular o`zlarining yuqori haroratga chidamliligi bilan
ham ajralib turadi. Bunday fermentlar tabiatiga ko`ra glikoproteidlar bo`lib, ularni
bunday chidamlilik bilan uglevod komponenti ta’min etadi.
Ferment faolligiga haroratning ta’siri hayotiy faoliyat jarayonlarini tushunish
uchun juda muhim. Harorat pasayishi bilan ayrim hayvonlar uyqu yoki anabioz
holatiga o`tadi. Bunday holatlarda fermentativ reaksiyalar tezligi sekinlashib,
organizmda to’plangan oziq moddalar sarfini va hujayra funktsiyasining faolligini
pasaytirishni ta’minlaydi. Tananing isishi fermentativ reaksiyalarning borishini
tezlashtiradi va hayvon organizmini faol holatga qaytaradi.
Organizmni sun’iy sovutish gibeRNKatsiya deb atalib, klinikada jarroo’lik
o’eratsiyalarini
o`tkazishda
qo`llaniladi.
Tananing
sovutilishi
fermentativ
reaksiyalarning tezligini pasaytiradi va bu bilan moddalarning sarflanishi hamda
organizm hujayralarining yashovchanlik qobiliyatini uzoqroq saqlash imkonini
beradi.
Tana haroratining oshishi (bezgak holati), masalan, yuqumli kasalliklarda
fermentlar tomonidan katalizlanadigan biokimyoviy reaksiyalarni tezlashtiradi.
Tana haroratining har bir gradusga ko`tarilishi reaksiya tezligini taxminan 20% ga
oshiradi. Bundan tashqari 40˚C atrofidagi haroratda issiqqa chidamsiz fermentlar
denaturatsiyalanib, biokimyoviy jarayonlarning tabiiy yo`llarini izdan chiqarishi
mumkin.
Shuning uchun oziq-ovqat mahsulotlari muzlatkichlarda saqlanadi va bu bilan
o`zlarining hamda mikroorganizmlarning fermentlarining faolligi pasaytiriladi.
3.
Fermentlar
faolligining
boshqarilishi.
Fermentlar
faolligi
boshqariladigan katalizatorlarga mansub ekanligi yuqorida aytilgan edi. Ferment
faolligining boshqarilishi ularning turli xil biologik komponentlar yoki yot
birikmalar (masalan, dori va zaharlar) bilan o`zaro ta`siri orqali yuzaga keladi hamda
ular
fermentlarning
modifikatorlari
yoki
regulyatorlari
deb
ataladi.
Modifikatorlarning fermentlarga ta`siri ostida reaksiya tezlashishi (bunday sharoitda
ular aktivatorlar deyiladi) yoki sekinlashishi (bunday sharoitda ular ingibitorlar
deyiladi) mumkin.
Fermentlar faolligining boshqarilishi 3 bosqichni o`z ichiga oladi:
1. Hujayra ichki boshqarilishi (substratlar, metabolitlar, aktivatorlar, ingibitorlar,
RNK, harorat, allosterik fermentlar). Bunday boshqarish avtomatik kechadi.
2. Gormonal boshqarilish. Oqsil tabiatli gormonlar va aminokislota hosilalari
hujayraviy fermentlarni adenilatsiklaza tizimi orqali, steroid gormonlar va
tiroksin gen darajasida fermentlar sintezini jadallashtiradi.
3. Nerv tizimi orqali boshqarilish
Fermentlarning faollanishi. Modifikator ta`siridan so`ng yuzaga keladigan
bioximiyaviy reaksiyaning tezlashganligi asosida fermentlarning faollashuvi
aniqlanadi. Faollantiruvchi moddalarning bir guruhini ferment faol markaziga ta`sir
e`tuvchi moddalar tashkil e`tadi. Unga fermentlarning kofaktorlari va substratlari
kiradi. Kofaktorlar (metall ionlari va koferment) murakkab fermentlarning faqatgina
sturuktura elementlari bo`lmasdan ularni faollantiruvchilari hamdir.
Metall ionlari yyetarli darajada o`ziga xos faollantiruvchidir. Ko’pchilik
fermentlar uchun ko’p o’ollarda bir emas, balki bir nechta metall ionlari talab
e`tiladi. Masalan, bir valentli kationlarni hujayra membranasi orqali tashib
o`tkazuvchi Na+, K+ - ATF azalar uchun magniy, natriy va kaliy faollantiruvchilari
zarur.
Metall ionlari yordamida faollanish turli xil meo’anizmlar orqali amalga
oshadi. Ayrim fermentlarda ular katalitik qism tarkibiga kiradi. Ko’p o’ollarda
metall ionlari substratning ferment faol markazi bilan o`ziga xos ko’prik hosil qilib
bog`lanishini engillashtiradi. Ba`zi o’ollarda esa metall ferment bilan emas, balki
substrat bilan metallosubstratli kompleks hosil qiladi.
Substratni bog`lash va katalizlashda kofermentlarning o`ziga xosligi ularning
fermentativ reaksiyalarini faollashida namoyon bo`ladi.
Substrat ham ma`lum bir miqdor chegarasida faollantiruvchi bo`la oladi.
Substrat miqdoriga to`yinishga e`risxilgandan so`ng ferment faolligi oshmaydi.
Substrat fermentning turg`unligini oshiradi va ferment faol markazining zaruriy
konformaciyasida shakllanishini engillashtiradi.
Ba`zi fermentlarning faollanishi ular molekulasining faol markaziga
tegmasdan, modifikaciyalash yo`li orqali ham amalga oshishi mumkin. Bunday
modifikatsiyaning bir nechta usullari mavjud:
-
faol bo`lmagan unumi profermentlar yoki zimogenni faollash;
-
ferment molekulasiga o`ziga xos modifikatsiyalovchi biror bir
guruhni biriktirish yo`li bilan faollash.
-
faol bo`lmagan oqsil kompleksini faol fermentga dissotsiyalash yo`li
bilan faollash.
Fermentlarning ingibirlanishi.
Fermentativ kataliz mexanizmini tushunishda ingibitorlar katta qiziqish
uyg`otadi. Ferment faol markazining kontakt va katalitik qismlarining funktsional
guruhlarini bog`lovchi turli xil moddalarni qo`llash katalizda ishtirok e`tuvchi guruh
ahamiyatini tushuntirib beradi. Fermentativ reaksiyalarning ingibirlanishini
o`rganish dori moddalari, zaharli o’imikatlarning ta`sir qilish meo’anizmlarini
o`rganish uchun amaliy ahamiyatga ega.
Ingibitor atamasiga ehtiyotkorlik bilan munosabatda bo`lish ko`zda tutiladi,
chunki uning tagida faqatgina ferment faolligini o`ziga xos pasaytiruvchi modda
to`g`risida ga’ boradi. Reaksiyaning tormozlanishi faqat ingibitorga bog`liq emas.
Chunki istalgan denaturaciyalovchi moddalar ham fermentativ reaksiyani
pasaytirishi mumkin. Denaturatsiyalovchi modda ta`siri bo`lgan holatda
«ingibirlanish» emas, balki «faolsizlanishi» to`g`risida ga’ borsa, to`g`riroq bo`ladi.
Ko’pincha, moddalar kichik miqdorlarda ingibitor, ko’p miqdorda esa inaktivator
bo`lib hisoblanadi. SHuning uchun bunday tarzda ikki guruhga bo`lish ma`lum
darajada shartlidir.
Ingibitorlar avvalo ferment bilan mustahkam bog`lanishdek umumiy belgisi
bilan ajralib turadi. Bunday belgisiga ko`ra ingibitorlar 2 guruhga bo`linadi: 1)
qaytar va 2) qaytmas. Fermentni 2 guruhdan qaysi biriga mansubligi dializ yoki
fermentning ingibitorli e`ritmasini ko’p suyultirishdan so`ng ferment faolligining
qayta tiklanish mezoniga asosan aniqlanadi. Qaytmas ingibitorlar ferment bilan
mustahkam bog`lanadi va bunday jarayondan so`ng ferment faolligi qayta
tiklanmaydi.
Aksincha, ferment - qaytar ingibitor kompleksi mustahkam emas va tezda
parchalanib ketadi. Bunda ferment faolligi qayta tiklanadi.
Fermentlarning ingibitorlari ta`sir e`tish meo’anizmiga asosan quyidagi
turlarga bo`linadi: 1) raqobatli; 2) raqobatsiz; 3) raqobat qilmaydigan; 4) substrat;
5) allosterik;
1). Raqobatli ingibirlanishi hodisasi tuzilishi jihatdan substratga o`o’shash
bo`lib, ferment bilan bog`langandan so`ng oson ajralib ketmaydigan modda va
haqiqiy substrat o`rtasida fermentning faol guruhiga nisbatan raqobat tufayli kelib
chiqadi. Substrat ferment bilan birikib, ferment-subtrat kompleksi ES paydo
qilganidek, ingibitor ham shunday dissotsiyalanish qobiliyatiga ega bo`lgan
kompleks hosil qiladi:
E+I → EI
Lekin hech qachon raqobatli ingibirlanishda boshqalardan farqli ravishda
uchtalik kompleks ESI (ferment-subtrat-ingibitor) hosil bo`lmaydi.
Subtratga o`o’shash ingibitor ferment molekulasining bir qismini bog`lab,
ferment-subtrat kompleksi hosil bo`lishiga yo`l qo`ymasligi natijasida ingibirlanish
hodisasi kelib chiqadi. Ferment molekulalarining faol markazlaridan ingibitoRNKi
siqib chiqaradigan darajada ko’p miqdordagi substrat bilan tormozlanishni
to`o’tatish va fermentni katalizlash qobiliyatini tiklash mumkin.
Raqobatli ingibitorlarning subtratga o`o’shashligi bo`lganligi uchun bunday
ingibirlash izosterik ingibirlash deb ham ataladi. Yig`ilib qolgan ferment faollanishni
boshqarishga ta`sir e`tuvchi metabolitlar va yot moddalar raqobatli (izosterik)
ingibitorlar bo`lishi mumkin.
Raqobatli ingibitrlashga suktsinat kislota va malonat kislotalar bilan
suktsinatdegidrogenaza fermenti orasidagi munosabat yaqqol misol bo`la oladi.
Malonat kislotaning strukturasi suktsinatga o`o’shash bo`lganidan u fermentning
ma`lum sato’i bilan bog`lanadi, hosil bo`lgan kompleks esa parchalanmaydi,
fermentni blokirlab turadi.
Ko’pchilik farmakologik preparatlar, qishloq xo’jalik zararkunandalariga
qarshi ishlatiladigan zaharli o’imikatlar va zaharli moddalarning ta`sir qilishi
raqobatli ingibirlashga asoslangan.
Moddalar almashinuvida biror bir fermentni tanlab ishdan chiqarib, muayyan
bir boshqa fermentning ishtirokini o`ziga xos tahlilini o`tkazish mumkin. Raqobatli
ingibirlash antimetabolitlar qidirish uchun imkoniyatlar yaratadi, ya`ni haqiqiy
substratga o`o’shash konformaciyaga ega bo`lgan xolda raqobatli ingibitorlar safiga
qo`sxilishi kerak. Antimetabolitlar o`ziga xos farmako’re’eratlar sifatida istiqbolli
hisoblanadi.
Ammo raqobatli munosabat faqat substrat bilan ingibitor o`rtasida emas, balki
ingibitor bilan koferment o`rtasida ham bo`lishi mumkinligini yoddan chiqarmaslik
zarur.
Antikofermentlar (kofermentlarning analogi bo`lib, ammo ularning vazifasini
bajara olmaydi) ham raqobatli ingibitor bo`lib, ular o`zlari bog`langan fermentlarni
«saf»dan chiqarish qobiliyatiga ega. Antikofermentlarning yoki ularning unumlari
bo`lgan antivitaminlar biologik tadqiqotlarda va medicina amaliyotida samarali dori
sifatida keng qo`llaniladi.
2. Raqobatsiz ingibitorlar ingibirlangan fermentlarning substrat bilan
bog`lanishiga emas, balki uning katalitik o`zgarishiga ta`siri bilan bog`liq.
Raqobatsiz ingibitor fermentning faol markazidagi katalitik guruhlar bilan bevosita
bog`lanadi yoki fermentning faol markazidan boshqa qismi bilan bog`lanib, uning
substrat bilan o`zaro ta`sirlashishiga halal beradigan darajada katalitik qism
strukturasiga ta`sir e`tadi. Raqobatsiz ingibitor substrat bilan bog`lanishga ta`sir
etmaganligi sababli raqobatli ingibirlashdan farqli ravishda quyidagi formula
bo`yicha uch tomonlama kompleks hosil bo`ladi:
E + S + I → ESI
Ammo bu kompleksdan mahsulot hosil bo`lmaydi. Raqobatsiz ingibitorlarga
sianidlar misol bo`lib, ular geminli ferment - sitoopromoksidazalarning katalitik
qismiga kiradigan uch valentli temir bilan mustahkam bog`lanadilar.
Bu fermentning bog`lanishi nafas olish zanjirini ishdan chiqaradi va hujayra
halok bo`ladi. Fermentlarning raqobatsiz ingibitorlariga og`ir metallar va ularning
organik birikmalari kiradi. Shuning uchun simob, qo`rgoshin, kadmiy, mishyak kabi
og`ir metallarning ionlari juda zaharli. Ular masalan, fermentlarning katalitik
qismiga kiradigan SH -guruhlarni bog`lab qo`yadi. Ferment - ingibitor kompleksi
substratni biriktirishi mumkin, ammo katalitik guruhlar band bo`lganligi sababli
substrat uchun keyingi o`zgarishlar amalga oshmaydi. Raqobatli ingibirlashdagi
singari ortiqcha miqdordagi substrat raqobatsiz ingibitorlarni fermentlar ta`siridan
halos etmaydi, bunga faqatgina ingibitorlarni bog`lay oladigan moddalargina
yordam bera oladi. Bunday moddalarga reaktivatorlar deyiladi.
Og`ir metallar kichik miqdordagina raqobatsiz ingibitor bo`la oladi. Ular ko’p
miqdorda bo`lganda inaktivatorlar bo`lib, denaturatsiyalovchi modda singari ta`sir
etadi.
Raqobatsiz
ingibitorlar
farmakologik
vositalar,
qishloq
xo’jalik
zararkunandalariga qarshi kurashish uchun zaharlovchi modda sifatida va harbiy
maqsadlarga qo`llaniladi.
Zaharlanganda yoki ularni ferment ingibitor kompleksidan chiqarib tashlash
uchun reaktivatorlar yoki zaharga qarshi moddalardan foydalanish mumkin. Ularga
barcha SN - tutuvchi komplekslar, (cistein, dimerka’topro’anol), limon kislotasi,
e`tilendiamintetrasirka kislota kiradi.
3. Raqobat qilmaydigan ingibirlash. Raqobat qilmaydigan ingibirlash deb
faqat ferment substrat kompleksiga ingibitoRNKing birikishidan yuzaga keladigan
fermentativ reaksiyaning tormozlanishiga aytiladi. Raqobat qilmaydigan ingibitor
substrat bo`lmagan sharoitda ferment bilan bog`lanmaydi. Bundan tashqari, ingibitor
substratni fermentga bog`lanishini engillashtiradi, keyin esa o`zi bog`lanib,
fermentni ingibirlaydi. Bu ingibirlashning kamdan-kam uchraydigan shakli
hisoblanadi.
4. Substratli ingibirlash. Substratli ingibirlash fermentativ reaksiyada ortiqcha
miqdordagi substrat natijasida kelib chiqadigan tormozlanishdir. Bunday ingibirlash
katalitik o`zgarishga uchray olmaydigan ferment substrat kompleksi hosil bo`lishi
oqibatida yuzaga keladi. ES2 kompleksi mahsulot hosil qilmaydi va ferment
molekulasini faolsizlantiradi. Substratli tormozlanish ortiqcha substrat natijasida
kelib chiqqanligi uchun uning miqdorini kamaytirib ferment faol holatga keltiriladi.
5. Fermentlar faolligining allosterik boshqarilishi.
Allosterik boshqarish allosterik e`ffektorlar bog`lanishi uchun regulyator
markazlarga ega bo`lgan, to`rtlamchi strukturali fermentlarning alohida guruhlari
uchun xos. Fermentning faol markazida substratlarning o`zgarishini tormozlaydigan
salbiy e`ffektorlar allosterik ingibitorlar vazifasini bajaradi. Ijobiy allosterik
e`ffektorlar esa, aksincha fermentativ reaksiyani tezlashtiradi, shu sababli ular
allosterik faollashtiruvchilarga kiradi. Fermentning allosterik e`ffektorlari ko’pincha
turli xil metabolitlar metall ionlari kofermentlar bo`lishi mumkin. Kamdan-kam
o’ollarda fermentlarning allosterik e`ffektorlari vazifasini substrat molekulalari
bajarishi mumkin. Bunday fermentlarda o`z-o`zidan faol markaz allosterik
e`ffektorlar bilan o`o’shash bo`ladi va allosterik e`ffektorlarda fermentlardan farqli
ravishda katalitik qismi yo`q.
Ba`zi fermentlar bir nechta allosterik markazlarga ega ulardan ba`zilari
allosterik ingibitorlarga, boshqalari esa faolllashtiruvchilarga xos bo`ladi.
Allosterik ingibitorlarning fermentga ta`sir e`tishi meo’anizmi faol
markazning konformaciyasini o`zgarishidan iborat.
Allosterik faollantiruvchilar, aksincha, fermentlarning faol markazidagi
substratning o`zgarishini engillashtiradi va bu hodisa Km ning kamayishi yoki
maksimal tezlikning oshishi bilan birgalikda kuzatiladi.
Allosterik fermentlar boshqa fermentlardan substrat miqdoriga reaksiya
tezligining bog`liqligi o`ziga xos S-shaklidagi e`gri chiziq bo`lishi bilan farq qiladi.
Bu esa subbirliklarning faol markazlari avtonom emas, balki koo’erativ xolda ish
bajarishini bildiradi.
Allosterik fermentlar hujayra modda almashinuvida muhim vazifasini o`taydi.
Ular metabolizmda «kalit» o`rnini egallab, moddalar almashinuvidagi o`zgarishlarga
juda sezgirlik bilan munosabat bildiradilar. Masalan, allosterik boshqarish birinchi
ferment zanjirining oo’irgi mahsulotini ingibirlash ko`rinishida namoyon bo`ladi.
Boshlangich modda (substrat)ning bir nechta ketma-ket o`zgarishlardan so`ng
oo’irgi mahsulotning tuzilishi substratga o`o’shamaydi, shu sababdan oo’irgi
mahsulot boshlangich fermentlar zanjiriga allosterik ingibitor (effektor) sifatida
ta`sir e`tishi mumkin. Tashqaridan qaraganda bunday boshqarish qaytar bog`lanishli
meo’anizmga o`o’shaydi va oo’irgi mahsulotning chiqishini nazorat qilishga imkon
beradi hamda oo’irgi mahsulot to’planib qolgan holatda birinchi ferment zanjirining
ishi to`o’tatiladi:
E1 E2 E3
A--------- V ----------- S -----------D
----------------------------------------
Bunda A,V, S, D metabolitlar: E1, E2, E3 fermentlar
4. Fermentlarning tasnifi va nomlanishi. Hozirgi vaqtda fermentlarni ikki
xil nomlash qabul qilingan: ishchi va sistematik. Fermentlarning ishchi yoki rasional
nomi enzim ta’sir etadigan modda (substrat) yoki reaksiya nomining oxiriga aza
qo`shimchasini qo`shish bilan tuziladi. Binobarin aza bilan tugaydigan so`zlar,
albatta, ma’lum fermentni ko`rsatadi. Masalan, oqsil (protein)ni parchalovchi
ferment proteinaza, gidrolizni tezlatuvchi ferment gidrolaza, oksidlovchi fermentlar
oksidaza deb aytiladi. Shunga o`xshash kraxmal (amylum), yog` (lipos), glikozid,
peroksid, siydikchil (urea) ga ta’sir etuvchi fermentlar amilaza, lipaza, glikozidaza,
peroksidaza, ureaza deb ataladi. Ayrim fermentlarning ilmiy adabiyotlarga kirib
qolgan trivial (tarixiy) nomlari ham saqlangan, masalan pepsin, tripsin, ‘a’ain va
boshqalar.
Fermentlarning
sistematik
nomlanishi
murakkabroq
hosil
bo`ladi.
Fermentlarning umumiy tasnifi ularning ximiyaviy tuzilishi yoki bioximiyaviy
vazifasiga, ya’ni ferment ta’sir etadigan reaksiya xarakteriga, katalizlanadigan
ximiyaviy o`zgarish turiga, substratlarning nomi va aza qo`shimchasiga asoslanishi
mumkin:
L-laktat : NAD+ → Oksidoreduktaza
I substrat II substrat kimyoviy o`zgarish turi
Ferment katalizlaydigan reaksiyaga muvofiq tasniflanganda uziladigan
bog`larning va ko`chiriladigan guruhlarning xarakterini yoki ferment ta’sir etadigan
substratlarning ximiyaviy tabiatini asos qilib olish mumkin. Sistematik nomlash
faqat o`rganilgan fermentlarda qo`llaniladi.
Hozirgi vaqtda butun dunyo bo`yicha fermentlarning umumiy tasnifi va
indeksasiyasi qo`llaniladi. Xalqaro Bioximiya Ittifoqi assambleyasi tomonidan 1961
yili Moskvada ma’qullangan bu tasnifga ko`ra barcha fermentlarning 6 sinfga va bu
sinflar chegarasida ular kichik va eng kichik sinflarga bo`linadi. 1961 yildan so`ng
nomenklaturani tuzatish va bu sohadagi keyingi ma’lumotlar bilan to`ldirib borish
uchun doimiy qo`mita tuzilgan.
6 sinfga bo`lingan fermentlarning har bir sinfi qat’iy belgilangan tartib
raqamiga ega:
1. Oksidoreduktazalar 4. Liazalar
2. Transferazalar 5. Izomerazalar
3. Gidrolazalar 6. ligazalar (sintetazalar)
Sinf nomi ferment katalizlaydigan reaksiya turini belgilaydi. Bundan kelib
chiqadiki, ferment ishtirokida boradigan reaksiyalar 6 turga bo`linadi. Sinflar kichik
sinflarga, ular esa o`z navbatida eng kichik sinflarga bo`linadi. Kichik sinf ferment
ta’sir etadigan substratning kimyoviy guruhi tabiatiga ta’sirini aniqlashtiradi. Eng
kichik sinf ferment ta’sirini yanada aniqlashtirib, substrat bog`ining tabiati yoki
reaksiyada ishtirok etadigan akseptor tabiatini ravshanlashtiradi.
Fermentlarning sinflarga bo`linishi va ularning tasnifi. 1.
Oksidoreduktazalar - oksidlanish –qaytarilish reaksiyalarini katalizlaydigan
fermentlar. Bu sinfga barcha degidrogenazalar, oksidazalar, peroksidazalar,
sitoxromreduktazalar kiradi. Oksidoreduktazalar 17 ta kichik sinfga bo`linadi.
Oksidoreduktazalar ta’sirida oksidlanadigan substrat vodorodning donori sifatida
qaraladi. Shu sababdan bu sinf fermentlari degidrogenazalar yoki reduktazalar deb
aytiladi, kislorod akseptor vazifasini o`tagan holatlarda oksidaza atamasi
qo`llaniladi. Bu fermentlarning sistematik nomi quyidagicha tuziladi: donor:
akseptor – oksidoreduktaza.
Oksidoreduktazalar vodorodning ko`chirilishi, elektronlarning tasxilishi;
molekulyar kislorod, gidroperoksid va boshqa oksidlovchi moddalar bilan
oksidlanish kabi reaksiyalarni kataliz qiladi. Ayrim fermentlarning nomi
quyidagicha tuziladi: donor (guruhni beruvchi) va akseptor (guruhni qabul qilib
oluvchi) oksidoreduktaza. Masalan, alkogol: NAD – oksidoreduktaza; L-
aminokislota; O2 – oksidoreduktaza. Oksidoreduktazalar o`zi ta’sir etadigan
ximiyaviy bog`lar va molekulalar (donor) xarakteriga qarab kichik sinflarga va har
bir kichik sinf akseptor xarakteriga qarab eng kichik sinflarga bo`linadi.
Oksidoreduktazalar fermentlarning eng katta sinfidir. Oksidoreduktazalarning
vakillari, asosan, quyidagi guruhlarga kiradi:
Degidrogenazalar – substrat oksidlanishi vodorod (proton va elektron)
ajratilishi (degidrogenlanish) bilan boradigan barcha reaksiyalarni katalizlaydi.
Donorda ajralib chiqadigan vodorod turli akseptorlarga ko`chiriladi:
O’
O’
R + R¹1 R + R¹
O’
O’
Akseptor sifatida ko’pincha, NAD va NADF ishtirok etadi. Bunda NAD va
NADF ning oksidlangan shaklini NAD+ va NADF+, vodorod atomlari qo`shilgandan
so`ng hosil bo`lgan qaytarilgan koeffitsiyentini NADO’ + O’+ va NADFO’ + O’+
tarzida ifodalash qabul qilingan. Masalan:
Alkogol + NAD+
Aldegid + NADO’ + O’+
Oksidazalar – agar vodorod donordan bevosita kislorodga ko`chirilsa, bunday
reaksiyani katalizlovchi fermentlar oksidazalar deb ataladi. Ular qatoriga
aldegidoksidaza, glyukozooksidaza, aminokislotalar oksidazalari va ba’zi boshqa
flavinli fermentlar kiradi. Masalan:
α-aminokislota + O2 → 2-oksikislota + NH3 + O’2O2
Sitoxromlar – oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarida elektron tashish vazifasini
bajaradigan fermentlar, masalan, sitoxromoksidaza sitoxromlarning biridab
eletkronni molekulyar kislorodga ko`chiradi.
peroksidaza va katalazalar nafas olishning qo`shimcha fermentlari
hisoblanadi. Ular oksidlanish jarayonida hosil bo`lgan zaharli modda O’2O2
chetlatadi, bu vazifani peroksidaza substrat vodorodini gidroperoksidga ko`chirish
bilan bajaradi:
O’
R + O’2O2 → 2 O’2O + R
O’
Katalaza esa gidroperoksidning suv va molekulyar kislorodga parchalanishini
tezlatadi:
2 O’2O2 → 2 O’2O + O2
2. Transferazalar turli kimyoviy guruhlar va qoldiqlarning bir substrat
(donor)dan boshqasi (Akseptor)ga ko`chirilishini katalizlaydi. Transferazalar
ko`chiradigan guruhlarga qarab 8 ta kichik sinfga bo`linadi. Ular ko`chiradigan
radikallarning tabiati har xil va bu sinfga kiradigan fermentlarning ahamiyati va soni
yil sayin ortib bormoqda. Transferazalar amino, fosfat, metil, sulfgidril guruhlarni,
kislota, glikozil, aldegid va keton, bir uglerodli qoldiqlarning ko`chirilishini
ta’minlab, juda ko’p metabolik jarayonlarda ishtirok etadi. Transferaza
fermentlarning
sistematik
nomi
quyidagicha
tuziladi:
donor-Akseptor
–
ko`chiriladigan guruh – transferaza. Masalan, ATF: atsetat-fosfotransferaza; atsetil-
KoA; L-glutamat-N-atsetiltransferaza va xokazo.
Transferazalar
ham
oksidoreduktazalarga
o`xshash
keng
tarqalgan
fermentlardir. Ular turli xil moddalarning o`zaro o`zgarishi, monomerlar sintezi,
tabiiy va yot birikmalarning zararsizlantirilishida ishtirok etadi.
Transferazalar sinfiga quyidagi asosiy ferment guruhlari kiradi:
Fosfotransferazalar – bu muhim fermentlar qatoriga bir necha turdagi
reaksiyalarni katalizlovchi fermentlar kiradi. Masalan, fosfat qoldig`ini makroergik
fosfat birikmadan boshqa birikmalarga ko`chiruvchilar (kinazalar), makroergik
bo`lmagan fosfat qoldig`ining bir xil birikmalar tarkibida o’pO’ini o`zgartiruvchi
fermentlar (fosfomutazalar) va nukleotidil transferazalar. Umuman, bu fermentlar
ta’sirida fosfat guruhi bir molekuladan ikkinchi molekulaga ko`chiriladi:
R – O’2’O3 + R1O’ RO’ + R1 – O’2’O3
Atsiltransferazalar (transatsilazalar) – atsil (karbon kislota qoldig`i) ni
ko`chiruvchi fermentlar. Bu fermentlar koenzim A ishtirokida bajariladi. Reaksiya
umumiy ko`rinishda quyidagicha boradi:
R – C – R1 + R11 – O’ R – C – R11 + R1O’
Glikoziltransferazalar – qand qoldiqlarini turli Akseptorlarga ko`chiradi.
Metiltransferazalar – biologik metillashda donordan metil guruhni ko`chirish
orqali bajaradi.
Transaldolaza
va
transketolazalar
–
transketolaza
glikoaldegidni,
transaldolaza esa dioksiatsetonni bir aldegiddan ikkinchi aldegidga ko`chiradi. Har
ikkala ferment ham fotosintez jarayonida va pentoza fosfatlarning oksidlanishli
almashinuvlarida muhim rol o`ynaydi.
3.Gidrolazalar – molekula ichidagi bog`larning gidrolitik parchalanishini
tezlatadigan fermentlar. Bu fermentlar 11 ta kichik sinfga bo`linadi. Bu sinfga
murakkab efirlar, glikozidlar, oqsillar peptidlar, amidlarni parchalovchi fermentlar
kiradi. Gidrolazalarning nomi quyidagicha tuziladi: substrat + gidrolaza. Masalan,
peptidgidrolaza, atsetilxolingidrolaza va xokazolar. Bu fermentlarni ham
transferazalarga kiritish mumkin, ya’ni gidrolizni donor vazifasini bajaradigan
substratning s’etsifik guruhini Akseptor vazifasini bajaradigan suv molekulasiga
o`tkazilishi deb qarash mumkin. Ammo bu fermentlarning ta’sir etishida suv
Akseptor sifatida asosiy o`rinni egallaydi, shu sababdan ushbu fermentlar alohida
gidrolazalar sinfiga ajratilgan.
Gidrolazalarning eng muhim vakillari quyidagi kichik sinflarga tegishli.
Esterazalar – guruhiga juda ham o`ziga xos bir qator fermentlar kiradi. Ular
murakkab efir bog`larining gidrolizini kataliz qiladi va bir xil tezlikda bo`lmasa ham
juda ko’p efirlarga suv biriktirib, ularni parchalaydilar:
R – C – O – R1 + O’OO’ RCOOH + R1OO’
Glikozidazalar- guruhiga faqat haqiqiy glikozidlargina emas, balki N-glikozid
bog`larni uzuvchi fermentlar, S-glikozidil birikmalarni gidrolizlovchi bitta ferment
ham kiradi. Haqiqiy glikozidazalar sodda glikozidlarni, oligo va polisaxaridlarni
parchalaydi. Masalan, α- va β-amilazalar polisaxariddagi 1,4-glikozid bog`larni
gidrolitik yo`l bilan uzadi.
peptidazalar- guruhigaoqsilning peptid bog`ini parchalovchi fermentlar va
peptid bog`idan farqli –C – N aloqalarni uzuvchi amidazalar, amidinazalar va
boshqalar kiradi.
peptidazalar asosan yirik oqsil molekulalariga ta’sir etadi, shuningdek kichik
peptidlarni ham alohida aminokislotalarga parchalaydi.
Ovqat xazm qilish organlarining fermentlari, lizosoma va hujayraning boshqa
organoidlari tarkibiga kiradigan, ya’ni yirik molekulalarni kichik molekulalarga
parchalaydigan joylardagi fermentlar gidrolazalar bo`lib hisoblanadi.
4. Liazalar – substratga suv birikmasdan yoki oksidlanishsiz bog`larni
uzadigan reaksiyalarni katalizlaydigan fermentlardir. Liazalar 4 ta kichik sinfga
bo`linadi. Bu sinfga suv elementlari, ammiak, CO2 biriktiruvchi va ajratuvchi
fermentlar kiradi. Liazalarning hujayra metabolizmida muhim ahamiyatga ega
bo`lgan guruhlari quyidagilardan iborat.
Dekarboksilazalar, asosan keto va aminokislotalardan CO2 guruhini ajratib,
ulardagi C – C bog`larini uzadi. Bulardan eng muhimi piruvatdekarboksilaza
ketokislotalardan CO2 ajratib, aldegid hosil qiladi:
2-oksokislota → aldegid + CO2
Gidroliazalar oksikislotalardan suv molekulasini ajratadi(gidratazalar).
Yaxo’si ma’lum bo`lgan fermentlardan fumarat va akonitatgidratazalar, enolaza
shular jumlasidandir.
Liazalar
fermentlarning
kamroq
tarqalgan
guruhi
bo`lib,
modda
almashinuvining oraliq mahsulotlarini sintezi va parchalanishida ishtirok etadi.
5. Izomerazalar – bir molekula doirasida izomerlanish reaksiyasini
katalizlovchi fermentlar. Izomerlanish natijasida molekula ichidagi turli
guruhlarning o’pO’i o`zgaradi. Bu sinf fermentlari 5 ta kichik sinfga bo`linadi.
Fermentning nomi izomerlanish reaksiyasining turiga qarab nomlanadi: mutazalar,
tautomerazalar, ratsemazalar, e’imerazalar, izomerazalar; bunda izomerlanish
molekula ichida guruhlarning ko`chishidan iborat bo`lsa, ferment mutaza deb ataladi
va o’.k.
6. Ligazalar (sintetazalar) – ATF yoki unga o`xshash nukleotidtrifosfat
molekulasida ‘irofosfat bog`i uzilishi bilan birga o`tadigan ikki molekulaning
birikishini – sintetik jarayonni katalizlovchi fermentlardir. Bu reaksiyalar natijasida
ATF dan ADF yoki AMF hosil bo`ladi:
X + Y + ATF → X – Y + ADF + fosfat.
Ligazalar 5 ta kichik sinfga bo`linadi.
Fermentlarining faollik birligi va aniqlash usullari. Organ, to`qima va
hujayralardagi fermentlar maxsus usullar qo`llanilgan xolda ekstraktsiya qilinadi.
Ularni ajratib olishda fermentlarning faolligini saqlab qolish uchun mao’sus
stabilizatorlardan foydalaniladi. Fermentli e`ritma (biologik materiallardan olingan
e`kstrakt) fermentlarni aniqlash uchun ishlatiladi. Qon plazmasi yoki zardobi,
boshqa biologik suyuqliklar fermentlarning tayyor e`ritmalari hisoblanadi, shu
sababli ularni daro’ol aniqlash uchun foydalanish mumkin.
Fermentlarni sifat va miqdor jihatdan aniqlash uchun reaksiya muhitidagi
substratning kamayishi yoki reaksiya mahsulotining hosil bo`lishini aniqlash yo`li
bilan bilvosita o`lchanadi. Fermentlar miqdorini bevosita to`g`ridan-to`g`ri aniqlash
faqat gomogen, ya`ni kristall fermentlardagina bo`lishi mumkin.
Vaqt birligi ichida substratning kamayishi yoki reaksiya mahsulotining o`sish
tezligi ferment faolligi deb aytiladi.
Ferment faolligini aniqlash uchun standart sharoitlar.
Ferment faolligini to`g`ri aniqlashga har bir ferment uchun belgilangan
muayyan sharoitda va ma`lum bir vaqt oralig`ida subtrat
miqdorining yoki reaksiya mahsuloti miqdorining o`zgarishini aniq o`lchash
kerak bo`ladi:
-
aniqlanadigan ferment uchun o’timal RNK qiymatini nazorat qilish
(mos keladigan buferdan foydalaniladi);
-
substrat miqdori to`yinish darajasidan ortiqroq bo`lishi kerak, bunday
sharoitda reaksiyaning maksimal tezligini ushlab turishga e`rishish mumkin;
-
kofaktorlar talab e`tadigan murakkab fermentlar (metall ionlari,
kofermentlar) uchun ham kofaktorlar miqdori to`yinish darajasidan yuqori bo`lishi
kerak;
-
standart harorat 25° C bo`lishi kerak;
Bunday standart sharoitlar reaksiyaning 0 ga teng ekanligini ta`minlaydi va
bunda substrat yoki reaksiya mahsuloti miqdorining o`zgarishi faqatgina muhitga
qo`sxiladigan ferment miqdoriga bog`liq bo`ladi.
Ferment faolligini to`g`ri o`lchash uchun reaksiyaning boshlang`ich tezligini
aniqlash kerak, chunki vaqt o`tishi bilan reaksiyani tormozlovchi mahsulotlarning
hosil bo`lishi yoki qaytalama reaksiya sur`atining sezilarli darajada borishi natijasida
fermentativ reaksiyaning tezligi ancha pasayadi.
Substrat yoki reaksiya mahsuloti miqdorini aniqlash usullari. Bunday aniqlash
uchun ma`lum bir vaqt o`tgandan so`ng reaksiya to’xtatilib yoki reaksiya borishi
davomida qayd qilinib, kolorimetrik, spektrofotometrik, fluorimetrik, polyarografik
usullarda olib boriladi.
Ferment faolligi birliklari. Ko’pincha fermentlarning miqdori mutlaq
kattaliklar, masalan mg larda yoki fermentlarning mollarida o`lchash mumkin
bo`lmaganligi uchun shartli ferment birliklarida ifodalanadi. Halqaro bioo’imiklar
ittifoqining “Fermentlar nomenklaturasi” kitobida fermentlarning struktura birligi
(ME) deb substratning 1 mikromolini bir minutdagi (standart sharoitda) o`zgarishini
katalizlovchi miqdori qabul qilingan e`di. Lekin, ME SI sistemasiga ko`ra nomlana
olmaydi, chunki minut bu sistemada qabul qilingan emas. 1972 yil bioximiyaviy
nomenklatura komissiyasi katal nomi bilan boshqa birlikni qabul qiladi. Katal
(ramzi- kat) reaksiyaning 1 sekundda 1 molga teng sur`at bilan bajara oladigan
katalitik faolligini ifodalaydi. Binobarin, 1 katalga teng faollik 1 mol./sek dir. U juda
yuqori kattalik bo`lganligidan amaliy tadbiq uchun mikrokatal (mk kat), nanokatal
(nkat) qo`llaniladi. Bu kattaliklar 1 sekundda mikromol, nanomollarga to`g`ri keladi.
Qondagi fermentlarning faolligi SI sistemasiga muvofiq kattaliklarda ifodalanadi.
Fermentning solishtirma faolligi 1 mg dagi birliklar soni standart sharoitlarda
1 mikromol substratni 1 minutda o`zgartirish qobiliyatiga ega bo`lgan ferment
massasiga teng hamda mkmol/(min O’ mg oqsil) da ifodalanadi.
Ko’p shaklli fermentlar. Fermentlar bir turda, bir to`qimadi, o’atto bir
hujayraning o`zida ham bir - biridan farqlanadigan ikki va undan ortiq shakllarda
uchrashi aniqlandi. Bu fermentlar ayni bitta reaksiyani kataliz qilsalar ham bir -
birlaridan substratga yakinliklari, ta`sirining o’timumi, kataliz qiladigan
reaksiyaning e`ng yuqori sur`ati yoki boshqarilishini xossalari bo`yicha o`zaro
farqlanadi.
Ko’p shaklli fermentlarning paydo bo`lish tabiati xilma - xil bo`lib,
oo’irigacha
o`rganilmagan.
Izofermentlar
oqsil
molekulasining
birlamchi
strukturasida nasliy farq bo`lishidan kelib chiqadi, ya`ni ularning fizik - o’imik
farqlari nasliy xossalariga ega. Bir fermentning nasliy bo`lmagan modifikaciyalariga
shaklli fermentlar deyiladi.
Izofermentlar moddalar almashinuvida boshqaruvchilik vazifasini bajarib,
ichki va tashqi omillarga turli to`qimalardagi metabolizmni moslashtirish
imkoniyatini beradi, degan fikrlar mavjud. Izofermentlar turli hujayra va
to`qimalarda, o’attoki organoidlarda bir xil bo`lmaganligi sababli ular bioo’imik
reaksiyalar yo`nalishini o`zgartirish imkonini beradi.
Oligomer tuzilishga ega bo`lgan izofermentlarning bir ajoyib o’ususiyati bor:
butun kompleksning faolligi ayrim subbirliklarning bir - biriga nisbatan
joylashishiga bog`liq. Keyingi yillarda juda ko’p fermentlarning izofermentlari
aniqlangan:
achitqilar,
odam
va
hayvon
hujayralaridagi
gliserataldegidfosfatdegidrogenaza,
piruvatdegidrogenaza,
geksokinaza
va
boshqalar.
Bu guruhga mansub fermentlardan birinchilar qatorida yaxshi o`rganilgani
oksidlanish-qaytarilish reaksiyasini kataliz qiluvchi laktatdegidrogenaza bo`ldi:
Laktat + O’AD+ piruvat + O’ADO’ + O’+
Bir turdagi organizmlarning turli organlarida uning besh xil izozimi uchraydi,
ular to`rtta polipeptid zanjirdan iborat. 5ta izofermentning har biri aminokislota
tarkibi va birlamchi strukturasi bo`yicha farqlanadigan 2 polipeptid zanjirlaridan: A
yoki M zanjir (ing «muscle» - muskul so`zidan) va B yoki N - zanjir (ing «o’eart» -
yurak so`zidan) tuzilgan. Binobarin, faol ferment bu 4 subbirliklarning
kombinatsiyalaridan biriga: N4, N3M, N2M2, NM3, M4 va LDG ning quyidagi
izofermentlari LDG1, LDG2, LDG3, LDG4, LDG5, ga to`g`ri keladi. Skelet
muskullarida mavjud LDGning izoshakli asosan 4 M - zanjirlaridan, yurak muskul
to`qimasidagisi esa asosan N - zanjirlardan tashkil topgan. LDGning izoferment
tarkibining ba`zi kasalliklarda o`zgarishi undan tasho’is maqsadlarida foydalanish
umidini tugdirdi. Izofermentlar miqdorini qon zardobida o`zgarishiga karab qaysi
a`zo kasallikka duchor bo`lganini, patalogik jarayoni naqadar og`ir ekanligini
aniqlash mumkin.
5. poliferment sistemalar. Har bir hujayra o`ziga xos fermentlar to’plamiga
ega. Ba`zi fermentlar hamma hujayralarda, boshqalari esa faqat ayrim
hujayralardagina uchraydi. Hujayrada har bir fermentning ishi alohida bo`lmasdan
boshqa fermentlar bilan uzviy bog`langan. Ko’p shaklli fermentlardan poliferment
sistemalar yoki konveyerlar shakllanadi.
poliferment sistemalar ishi ularning hujayrada tashkil topish o’ususiyatlariga
bog`liq. Shartli ravishda poliferment sistemalarning tashkil topishiga ko`ra quyidagi
turlarini ajratish mumkin: funktsional, struktura - funktsional va aralash.
Funktsional tuzilishda fermentlar poliferment sistemada birlashgan bo`lib,
birinchi fermentdan ikkinchisiga o`tadigan metabolitlar yordamida ma`lum bir
vazifani bajaradi. Jumladan, funktsional tashkil topgan poliferment sistemalarda
zanjirdagi birinchi ferment reaksiyasining mahsuloti keyingi ferment uchun substrat
bo`lib xizmat qiladi va xokazo.
Funktsional tashkil topgan poliferment sistemalarga glikoliz, ya`ni
glyukozaning parchalanishi misol bo`la oladi. Glikolizning hamma fermentlari
e`rigan holatda bo`ladi. Har bir reaksiya alohida fermentlar bilan katalizlanadi.
Bunda metabolitlar bog`lovchi bo`g`in bo`lib xizmat qiladi. Zanjirdagi har bir
fermentning holati glyukozadan boshlab substratga o`o’shashligi bo`yicha
belgilanadi va ularning har biri oldingi ferment katalizlaydigan reaksiyaning
mahsuloti hisoblanadi.
Struktura funktsional tuzilishda fermentlar ferment - fermentli o`zaro ta`sir
yordamida ma`lum seriyali struktura shemalarini hosil qiladi. Shunday usulda
molekula darajasidan yuqori kompleks poliferment strukturalar shakllanadi. Bunga
‘irouzum kislotasining oksidlanishida ishtirok e`tuvchi bir nechta fermentlardan
tashkil topgan piruvatdegidrogenaza poliferment kompleksi hamda 7 ta struktura
jihatdan bog`langan fermentlardan tashkil topgan, birgalikda yog` kislotalarning
sintezi - umumiy funktsiyani yao’lit bajaruvchi yog` kislotalar sintetazasi misol bo`la
oladi. Bunday poliferment sistemalar juda mustahkam va juda qiyinlik bilan alohida
fermentlarga parchalanadi. Shu jio’ati bilan ular funktsional tuzilgan poliferment
sistemalardan farq qiladi.
Struktura - funktsional tuzilishning poliferment komplekslaridan tashqari yana
boshqa variantlari ham bo`lishi mumkin. Masalan, fermentlar biologik membranada
birikib, zanjir bo`lib tizilib oladi. E`lektron va protonlarning tasxilishi va energiya
hosil bo`lishida ishtirok etuvchi mitoo’ondriyaning nafas olish zanjiri masalan, mana
shunday tuzilishiga ega.
Struktura - funktsional tuzilish turi asosan biologik funktsiyasi yuqori darajada
turg`un holatda bajarilishi lozim bo`lgan ferment sistemalari uchun muhimdir.
Bundan sistemalardagi fermentlarni ajratish ularning faoliyatini to`o’tashiga olib
keladi.
poliferment sistemalarning aralash turi 2 turdagi tuzilishning birgalikda
bo`lishidir, ya`ni poliferment sistemaning bir qismi struktura tuzilishiga, boshqa
qismi esa funktsional tuzilishga ega bo`ladi. Bunday tuzilishga Krebs halqasining
poliferment sistemasi misol bo`la oladi, unda ba`zi fermentlar struktura kompleksida
birlashgan (2-oksoglutaratdegidrogenazali kompleks), boshqalari esa bir-biri bilan
bog`lovchi metabolitlar yordamida funktsional jihatdan birlashgan.
Immobillangan fermentlar. Immobillangan yoki erimaydigan fermentlar -
bu sun`iy usulda suvda erimaydigan tashuvchilar bilan olingan ferment
komplekslaridir. Immobillizaciya - (lot. «immobilis» - «harakatsiz»), erimaydigan
materialda fermentning fizik adsorbsiyasi; fermentni gel katakchasiga joylashtirish;
shuningdek erimaydigan material bilan fermentni kovalent bog`lash yoki ferment
molekulalarini o`zaro erimaydigan poliferment komplekslar hosil qilish yo`llari
bilan amalga oshiriladi.
Adsorbent sifatida ko`proq shisha, silikagel, gidrosilapatit, cellyuloza va
uning unumlari qo`llaniladi. Fermentni gel kataktshasiga joylashtirish uchun turli xil
gel hosil qiluvchi materiallar, ko`prok holatlarda poliakrilamidli geldan
foydalaniladi.
Fermentni kovalent bog`lash uchun material sifatida polipeptidlar, stirol
unumlari, poliakrilamid, neylon, cellyulozaning har xil unumlari, kraxmal, agar
shuningdek shisha, silikagel kabilar ishlatiladi.
Immobillangan fermentlar olishda ferment faolligini saqlash uchun barcha
ehtiyotkorlik choralari qo`llaniladi. Immobillangan fermentlar odatda boshlangich
fermentga nisbatan biroz faolsizlanadi, chunki ularning tashuvchilar bilan
bog`lanishi substrat bilan bog`lanishini kuchsizlantiradi.
Immobillangan fermentlar hujayrada fermentlarning strukturaviy tuzilishining
yaqqol misoli bo`la oladi, shu sababdan ular hujayra ichki strukturasi bilan
bog`langan fermentlar xossalarini o`rganish uchun xizmat qiladi. Shu bilan birga
immobillangan ferment odatdagi fermentlarga nisbatan ko’pgina afzalliklarga ham
ega. Erimaydigan fermentlar reaksiya muhitidan oson ajraladi, ularni reaksiya
muhitidan yuvib olish va qaytadan ishlatish mumkin.
6.Fermentlarning amaliyotda qo`llanilishi. Enzimologiyaning jadal
rivojlanishi juda ko’p o’imiyaviy reaksiyalarni katta tezlik bilan o`tishini
ta`minlaydigan bu kuchli omilni amalda tobora keng qo`llanilishiga olib kelmokda.
Fermentlar sanoatdagi biologik xom ashyoni ishlashda, (non yopish, vino, pivo
pishirish, pishloq tayyorlashda, choy, tamaki, teri va mo`ynani ishlov berishda,
kulinariyada) qo`llaniladi. Keyingi yillarda kimyo - texnologiyada organik
moddalarni o`zgartirish (oksidlanish, qaytarilish, degidratatsiya, kondensatsiya,
dekarboksillanish), reaksiyalarini boshqarish uchun ham qo`llanila boshlandi.
Sanoatda fermentlarni ishlatish tez rivojlanayotgan bioteo’nologiyaning markaziy
qismi bo`lib, unga sanoat enzimologiyasi deb ataladi. Uning hozirgi vaqtda jadal
rivojlanishi sanoatda moddalarni sintez qilish, tozalash, ularni o’imiyaviy
modifikaciya qilish uchun birinchi navbatda fermentlarni qattiq organik yoki
noorganik polimer tashuvchilarga kovalent bog`lar orqali ulanib tayyorlangan
shakllari - immobillangan fermentlarning qo`llanilishiga bog`liq. Fermentlarni qattiq
asosga bog`lab, ularni harakatsiz qilish fermentlarning turg`unligini oshiradi, o`ziga
xosligini ta`minlaydi, qo`llanilishini osonlashtiradi va preparatlardan qayta-qayta
foydalanish imkoniyatini tug`diradi. Immobillangan fermentlarni sanoatda qo`llab
bir qator aminokislotalar, klechatkadan kraxmal, turli farmakologik preparatlar,
masalan prednizalon, juda shirin qandsiz modda aspartam va boshqalar olingan.
Tibbiyotda fermentlar uch yo`nalishda tadqiq qilinadi va qo`llaniladi.
Birinchisi bir qator kasalliklar, ayrim fermentlarning nasliy yetishmasligidan kelib
chiqishi ma`lum bo`lgan. Masalan, qonda sut shakari laktozadan hosil bo`lgan
galaktoza miqdorining ortiqcha bo`lishi bilan xarakterlanadigan galaktozemiya - bu
monosaharidning o`zlashtirilishini katalizlaydigan b-galaktozidaza fermentining
yetishmasligidan kelib chiqadi; ruo’iy faoliyatning buzilishi bilan kuzatiladigan
fenilketonuriya esa fenilalanin aminokislotasini oksidlab tirozinga o`tkazuvchi
ferment tirozinaza faolligining kamligiga bog`liq va boshqalar. Bu yo`nalish
enzimopatalogiya deb ataladi.
Ikkinchisi qonda, siydikda, to`qima preparatlarida fermentlar miqdorini
aniqlash orqali kasallik tashxisini qo`yish va uni kuzatib borish. Masalan: LDG va
aminotransferazalar izofermentlarining qondagi miqdorini belgilash orqali yurak va
jigar kasalliklarini bir-biridan ajratish va kasallikning kechishini kuzatish -
enzimodiagnostika.
Uchinchisi e`nzimoterapiya - fermentlar bilan davolash masalan,
chandiqlarni
proteolitik
fermentlarni
kiritish
bilan
so`rilishini
tezlatish,
fermentlarning etishmasligi bilan bog`liq nasliy kasalliklarni tashqaridan ferment
preparatlari kiritib davolash va boshqalar.