HAQIQIY DON EKINLARI
Reja.
1. Kuzgi va bahorgi don ekinlari
2. Bug‘doy.
3. Kuzgi va bahorgi bug‘doyning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva
biologik xususiyatlari, ekish muddatlari usullari va meyori.
4. Kuzgi javdarning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik
xususiyatlari, ekish muddatlari usullari va meyori.
5. Kuzgi arpaning xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik
xususiyatlari, ekish muddatlari usullari va meyori.
6. Sulining xalq xo‘jaligidagi ahamiyati, botanikva biologik xususiyatlari,
ekish muddatlari usullari va meyori.
Don ekinlari 2 ta biologik guruhga: kuzgi va bahorgi don ekinlariga bo‘linadi.
Kuzgi don ekinlariga-kuzgi bug‘doy, kuzgi javdar, tritikale va kuzgi arpa
kiradi. Ular kuzda ekilib qishlagandan keyin yozda hosil beradi. Agar kuzgi ekinlar
bahorda ekilsa, ular shoxlanadi, ammo boshoq bermaydi, ularning rivojlanish
davrida past temperatura zarur, 30-60 kun orasida temperatura -0-30 C bo‘lishi kerak
(tuplanish fazasida 10-120 C).
Bahorgi don ekinlari (bahorgi bug‘doy, bahorgi javdar, bahorgi arpa, suli va
tariqsimon ekinlar) erta bahorda ekiladi, hosili shu yili yozda yig‘ib olinadi.
Kuzgi va bahorgi shakllaridan tashqari yana oraliq shakllari ham mavjud.
Ularga Kavkaz bug‘doyi (dvuruchka) kiradi, bahorda ekilsa boshoq chiqarishga
ulgurib, hosil yetiladi. Kuzda ekilganda qish qattiq bo‘lmaganda qishlab ham hosil
beradi.
Kuzgi don ekinlarining hosildorligi bahorgi don ekinlariga qaraganda
gektariga 0,8-1 t.ga yuqori bo‘ladi. O‘z muddatida ekilgan kuzgi don ekinlari ko‘p
miqdorda massa to‘playdi, chunki ularning vegetatsiya davri 120-150 kun, bahorgi
don ekinlariniki esa 90-100 kun davom etadi.
O‘zbekiston sharoitida ikki muddatda: kuzda va bahorda ekiladigan yarim
kuzgi yoki duvarak navlar ham ekiladi. Kuzgi don ekinlari (kuzgi bug‘doy, kuzgi
arpa, kuzgi javdar) kuzda ekiladi va yanagi yilning yozida hosil yetiladi.
Ishlab chiqarishda kuzgi don ekinlarini xo‘jalik tomonidan afzallik tomonlari
ham bor. Kuzgi don ekinlari va erta bahorgi yog‘ingarchilik suvlaridan va
tuproqning unumdorligidan to‘la foydalanadi, shu sababli hosildorligi yuqori bo‘ladi
(10-15%). Kuzgi don ekinlarining hosili bahorgiga nisbatan oldin pishadi (7-15 kun)
va hosil yig‘ish ishlarini tashkil qilishda ancha qulaylik yaratadi. Kuzgi ekinlar
yig‘ib olingandan so‘ng qo‘shimcha ang‘iz ekinlari o‘sha maydonda yem-xashak
uchun ekiladi. Kuzgi don ekinlari gektariga 60-70 s hosil beradi.
Haqiqiy don ekinlarig uruhiga kiradigan g‘alla ekinlari. Bular
g‘allasimonlar oilasiga kiruvchi tipik kuzgi va bahori donli ekinlar; bug‘doy, arpa,
javdar, sulidir. Farq qiladigan xususiyatlari: donida uzunasiga ketgan egatcha
bo‘ladi, bir nechta ildiz otib o‘sadi; tupguli boshoq va ro‘vak (sulida) bo‘ladi;
boshoqlarining pastki gullari yaxshi rivojlangan, yuqorigi gullari esa meva
tugmaydigan yoki kichrayib ketgan bo‘ladi; poyasi poxol bo‘lib, odatda ichi
kovakdir. Ular uzun kun o‘simligi hisoblanadi. Issiqqa uncha ham talabchan emas,
ammo tariqsimon g‘alla ekinlariga qaraganda namni ko‘proq talab qiladi.
Bug‘doy
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Bug‘doy Yer yuzida eng qimmatli va keng
tarqalgan donli ekindir. Yer yuzidagi aholini yarmidan ko‘pi bug‘doy nonini ovqat
uchun ishlatadi. Bug‘doy noni ta’mi va qiymati bo‘yicha boshqa don ekinlari unidan
tayyorlangan nondan ustun turadi. 100 gr bug‘doy nonida 245-255 kkal, 100 gr
makaron va bug‘doy yormasidan 355-358 kkal bo‘ladi.
Bug‘doy donida 11 dan 20% gacha oqsil, 63-74% kraxmal, 2% gacha moy va
shuncha miqdorda kletchatka va kul bo‘ladi. Bug‘doy donining sifati ya’ni
tarkibidagi oqsil, uning naviga, bug‘doy yetishtirilayotgan mintaqaning tuproq-iqlim
sharoitiga qarab o‘zgaradi. Bug‘doy nondan tashqari makaron va qandolat
mahsulotlari tayyorlash uchun ishlatiladi. Donidan spirt, kraxmal, yelim va boshqa
turli xil texnik mahsulotlar olinadi. Un tayyorlashdagi chiqindilari va xashagi mollar
uchun ozuqa va to‘shama sifatida ishlatiladi. Kuzgi bug‘doy ertagi ko‘kat o‘g‘it
uchun ekiladi.
Bug‘doy qadimiy o‘simlik bo‘lib, u dunyoning deyarli barcha mamlakatlarida
ekiladi. Bug‘doyning vatani Osiyo mintaqasi. Bug‘doy Iroqda 6500 yil oldin,
Xitoyda eramizdan 3000 yil oldin ekilgan. Lotin Amerikasida bug‘doy ekin sifatida
Amerika kashf qilingandan keyin ma’lum bo‘lgan (1526 yildan keyin). Bug‘doy
ekiladigan mamlakatlarga: Xitoy, AQSH, Hindiston, Kanada, Fransiya, Argentina
kiradi. Yevropada va AQShda kuzgi bug‘doy ko‘proq ekiladi.
Dunyo dehqonchiligida bug‘doy 239 mln gektar yerga ekiladi. O‘rtacha
hosildorligi gektariga 25 s ni tashkil etadi.
O‘zbekistonda 1998 yili sug‘oriladigan maydonlarda 1 mln gektar yerga,
lalmikor yerlarda 300 ming.ga ekilgan. Hosildorligi lalmikor yerlarda 8-12 s ga,
sug‘oriladigan yerlarda o‘rtacha 35-40 s ni tashkil etgan. Ayrim ilg‘or xo‘jaliklarda
gektaridan 70-80 ts don hosili olinmoqda.
Bug‘doyning turlari. Bug‘doy Triticum avlodiga mansubdir. Bu avlodga
bug‘doyning 24 ta turi kiradi. Keng tarqalgan va ahamiyatga ega bo‘lgan turlariga -
qattiq va yumshoq bug‘doy kiradi. Yumshoq va qattiq bug‘doy doni tarkibidagi
oqsilning miqdori bo‘yicha bir biridan farq qiladi. Qattiq bug‘doy unidan makaron
mahsuloti tayyorlanadi. O‘zbekistonda qattiq bug‘doy kam tarqalgan. Bu turlar
morfologik belgilari bidan bir-biridan farq qiladi.
Yumshoq bug‘doy yoki oddiy bug‘doy- Triticum aestivum. Boshog‘i uzun,
siyrak oldi tomoni ancha enli bo‘ladi. Boshog‘i qiltiqli va qiltiqsiz bo‘lib, qiltig‘ini
uzunligi boshog‘idan kalta bo‘ladi va yoniga yelpig‘ichsimon shaklda yo‘nalgan
bo‘ladi. Donini uchida popukchasi bo‘ladi. Donining usti unli, yarim shishasimon
bo‘ladi. Yumshoq bug‘doyning bahorgi va kuzgi xillari bo‘ladi. Non yopish
sanoatida yumshoq bug‘doy uni yuqori baholanadi.
Qattiq bug‘doy -Triticum durum. Ekin maydoni bo‘yicha ikkinchi o‘rinda
turadi. Boshog‘i yirik, boshog‘ida donlari zich joylashgan. Faqat qiltiqli shakllari
bo‘ladi. Qiltiqlari boshog‘idan uzun bo‘lib unga parallel holda yo‘nalgan. Doni yirik,
cho‘ziq, pastga qarab qisilgan bo‘ladi. Ko‘ndalang kesimi burchaksimon bo‘ladi,
yumshoq bug‘doyniki esa yumaloq bo‘ladi. Doni shishasimon yaltiroq. Donining
uchida popukchasi kam ifodalangan yoki umuman bo‘lmaydi. Qattiq bug‘doy uni
makaron, vermishel, oliy navlarini tayyorlashda va bug‘doy yormasini tayyorlashda
ishlatiladi. Qattiq bug‘doy unidan yumshoq bug‘doyga qaraganda yaxshi non
yopilmaydi, non kam g‘ovakli bo‘ladi. Qattiq bug‘doy asosan bahorgi qilib ekiladi.
Bug‘doy qo‘ng‘irboshlilar oilasi (Poaseae), Triticum.L avlodiga mansub
bo‘lib, bu avlod 1976 yilda akademik D.D.Bregidov ma’lumoti bo‘yicha 27 ta
madaniy va yovvoyi turlariga ega. Morfologik va xo‘jalik belgilariga qarab
bug‘doyning hamma madaniy turlari 2 guruhga bo‘linadi.
1. Haqiqiy yoki ochiq donli bug‘doy. Haqiqiy bug‘doyning o‘zagi pishiq
bo‘lib, boshoq yetilganda u ayrim boshoqchalarga bo‘linib ketmaydi. Doni ochiq
bo‘ladi va ancha oson yanchiladi. Bu guruhga bug‘doyning quyidagi o‘nta turi: dik,
qattiq bug‘doy, Mesopotamiya bug‘doyi, polonikum, turgidum, yumaloq donli
bug‘doy, yumshoq bug‘doy, van bug‘doyi, zamburug‘qirqar bug‘doy va miletini
bug‘doyi kiradi.
2.Polbasimon yoki po‘stli bug‘doy. Polbasimon bug‘doylar shu bilan farq
qiladiki, boshog‘ining o‘zagi mo‘rt bo‘lib yetilganda boshroq o‘zagining bo‘g‘imlari
bilan birga ayrim boshoqchalarga ajralib ketadi. Doni yanchilganda boshoqchalardan
ajralmasdan qolaveradi. Bug‘doy-ning qolgan hamma 14 ta turi, chunonchi yovvoyi
holda o‘sadigan yakka donli bug‘doylar, ekiladigan yakka donli bug‘doy, polbalar,
spelta, zanduri, max bug‘doyi va boshqalar ushbu guruhga kiradi.
Kuzgi bug‘doy
Barcha donli ekinlar biologik xususiyatlariga ko‘ra kuzgi va bahorgi
shakllarga bo‘linadi.
Kuzgi bug‘doy eng qimmatli va serhosil don ekinlari qatoriga kiradi. U kuzgi
va erta bahordagi namlikdan hamda oziq moddalaridan yaxshi foydalanadi. Bahorgi
bug‘doyga qaraganda qurg‘oqchilikdan kam qiynaladi. Kuzgi bug‘doy kuzda ekilib,
qishlab chiqqandan keyin, kelasi yili hosil beradi. Kuzgi bug‘doyning bahorgi
bug‘doydan farqi, ularning birinchi boshlang‘ich rivojlanish davri past (00 dan 100
gacha ) haroratda 30-65 kun davom etadi. Bahorgi bug‘doy esa boshlang‘ich
rivojlanish davrini 5-100 C va undan yuqori haroratda 7-12 kun, ya’ni tez muddat
ichida o‘tadi. Demak, biologik jihatdan kuzgi navlarni bahorda ekish mumkin emas,
chunki bahorda talab qilinadigan harorat bo‘lmaganligi sababli, o‘simliklar faqat
tuplanadi xolos, mutlaqo boshoq chiqarmay va hosil bermaydi.
Kuzgi bug‘doy urug‘i 120 C da unib chiqa boshlaydi, ammo harorat 14 150
C bo‘lganda urug‘lari tez unib chiqadi. Bug‘doy uchun muqobil harorat 18 200 C.
Kuzgi bug‘doy navlari -100 C va undan ham past sovuqga chidaydi. Qorsiz qishda
bug‘doy -16-180 C da nobud bo‘ladi. Qor qalinligi 20 sm bo‘lganda -300 C sovuqga
chidaydi. Bug‘doy namsevar o‘simlik, transpiratsiya koeffitsiyenti 450-600. Namni
tuplanish, boshoqlanish va gullash davrlarida ko‘p talab qiladi. Kuzgi bug‘doy nam
yetarli bo‘lsa 8-100 C da yaxshi tuplaydi. Kuzgi bug‘doy uzun kunli o‘simlik, kun
yorug‘ligi uzaysa, bug‘doyning rivojlanishi tezlashadi. Respublikamizning iqlim
sharoitlaridan kelib chiqqan holda sentabr oyining birinchi, ikkinchi o‘n kunligidan
boshlab oktabr oyining oxirigacha ekib bo‘linishi kerak.
Kuzgi bug‘doy oziq moddalarga talabchan. Tuproqdan ko‘p miqdorda azot
oladi. 1 s don va tegishli somon yetishtirish uchun tuproqdan 2,4 -4,2 kg azot, 1,0-
1,7 kg fosfor va 1,5-3,5 kg kaliy o‘zlashtiradi. O‘zbekiston “G‘alla” ilmiy ishlab
chiqarish birlashmasi ma’lumotlariga qaraganda kuzgi don ekinlariga sug‘oriladigan
yerlarda gektariga azot - 180 kg, fosfor - 90 kg va kaliy - 60 kg beriladi. Lekin
unumdorligi past bo‘lgan tuproqlarda bu miqdor 10-15% ga ko‘paytiriladi. Urug‘
ekin meyori lalmi yerlarda gektariga 60-70 kg dan 120-125 kg gacha, sug‘oriladigan
yerlarda esa 180-220 kgni tashkil qiladi.
Kuzgi bug‘doy unumdor, tuproq reaksiyasi neytral sharoitda pH 6,5-7,5
sharoitda yaxshi o‘sadi va rivojlanadi. Kuzgi bug‘doy qoratuproqlar, kashtan va bo‘z
tuproqlarda mo‘l hosil beradi. Kislotali va qumli, botqoqli tuproqlarda yaxshi
o‘smaydi.
O‘zbekistonda ekiladigan navlariga: Yonbosh, Marjon, Unumli bug‘doy,
Baxt, Intensiv, Sharora, Spartanka, Skifyanka, Yuna, Sanzar-4, Sanzar-6, Sanzar-8
navlari kiradi.
Bahorgi bug‘doy
Eng muhim oziq-ovqat ekini hisoblanadi. Bahorgi bug‘doy un tortilishi,
unidan non yopilishiga ko‘ra va oziq-ovqat sifatida juda yuqori baholanadi. Uning
tarkibida oqsil ko‘p (18-19%gacha), ayrim navlarida (20-21% gacha) bo‘ladi.
Bahorgi bug‘doy unidan a’lo sifatli oq non yopiladi va qandolat mahsulotlari
tayyorlanadi.
Bahorgi bug‘doyning asosiy maydonlari Sibir, Ural, Volga bo‘yi va
Qozig‘istonda joylashgan bo‘lib, bu mintaqalarda kuzgi bug‘doyga nisbatan bahorgi
bug‘doy mo‘l hosil beradi. O‘zbekiston sharoitida bug‘doy asosan kuzda ekiladi.
Kuzgi bug‘doy uchun noqulay kelgan yillari, uning o‘rniga bahorgi bug‘doyni
bahorda ekishga to‘g‘ri keladi, bunday yillarda bahorgi bug‘doyni ekish maydoni
ancha ko‘payadi. O‘zbekistonda ekiladigan bahorgi bug‘doy navlari yumshoq
bug‘doy turiga kirib tez pishar, qurg‘oqchilikka chidamli va donini sifati yaxshi
bo‘ladi.
Bahorgi bug‘doyning ildiz tizimi kuzgi bug‘doynikiga nisbatan kuchsiz
rivojlangan bo‘ladi. Shuning uchun u unumdor yerlarni talab qiladi. Bahorgi
bug‘doy urug‘i 1-20 C da juda sekin una boshlaydi, 12-140 C da unishi tezlashadi.
Maysalari -8-90 C gacha sovuqga chidaydi. U pishib yetilishi uchun o‘rtacha
temperatura talab qiladi. Ob-havo sharoiti qulay bo‘lsa bahorgi bug‘doy urug‘i 5 ta
murtak ildiz otib tez unib chiqadi. Rivojlanishining birinchi davrida yer ustki massasi
va ildiz sekin o‘sadi. Tuplanish va nay o‘rash fazasida uning ildiz tizimi jadal
rivojlanadi. Maysalagandan 12-14 kundan keyin tuplana boshlaydi. Nay o‘rab
bo‘lgandan keyin o‘simliklar jadal o‘sadi, hosil organlari va ko‘p barg chiqaradi. Bu
davrda suvga va oziqlanishga juda talabchan bo‘ladi. Bahorgi bug‘doyning normal
rivojlanishi uchun tuproqning to‘la nam sig‘imi 70-75% bo‘lishi kerak.
Transpiratsiya koeffitsiyenti 400-470 ga teng.
Bahorgi bug‘doy tuproqqa juda talabchan bo‘ladi. U qoratuproq, kashtan va
bo‘z tuproqlarda, tuproq reaksiyasi pH 6-7,5 bo‘lgan sharoitda yaxshi o‘sadi.
Bahorgi bug‘doy kuzgi bug‘doyga nisbatan 10-15 kun kech pishadi. U boshlang‘ich
o‘suv davrida sekin o‘sadi, shuning uchun begona o‘tlar kam bo‘lgan maydonlarga
ekiladi.
Unumdor yerlar bahorgi bug‘doy uchun, so‘ngra arpaga ajratiladi. Bahorgi
bug‘doy kam tuplanishi, ildiz sistemasi yaxshi taraqqiy etmaganligi uchun begona
o‘tlarga tez beriladi. Shuning uchun bahorgi bug‘doy tuproq unumdorligini
oshiradigan, qator oralari ishlanadigan ekinlardan so‘ng va begona o‘tlardan
tozalangan yerlarga ekiladi.
Bahorgi bug‘doy o‘g‘itlashga juda ta’sirchan ekin. O‘g‘itlar kuzgi
shudgorlash oldidan, ekishgacha va vegetatsiya davrida beriladi. Sug‘oriladigan
yerlarda go‘ng gektariga 10 t, azot 120 kg, fosfor 70 kg, kaliy 40 kg solinadi. Lalmi
yerlarda yuqorida ko‘rsatilganlarga nisbatan 20-30% kamroq beriladi, chunki lalmi
yerlarda nam kam bo‘lganligi uchun o‘g‘itning samarasi ancha pasayadi.
Bahorgi bug‘doy agrotexnikasi O‘zbekistonda bug‘doy qora shudgor, bandli
shudgor, qator orasiga ishlov beradigan ekinlar, don -dukkakli va yem-xashak
ekinlardan bo‘shagan yerlarga ekiladi. Yerga ishlov berish o‘tmishdosh ekinga
bog‘liq. Kuzgi bug‘doyni ekish muddatiga 7-10 kun qolganda yer tayyor bo‘lishi
kerak. O‘tmishdosh ekin turiga va tuproqning mexanik tarkibiga qarab yer
shudgorlanadi, diskalanadi, borona qilinadi va mola bostiriladi. Bahorgi bug‘doy
uchun borona va mola yurgizish bahorda bajariladi.
Ekiladigan urug‘ davlat andozalariga javob berishi kerak. Sug‘oriladigan
yerlarda o‘rtacha 1 ga yerga 4-5 mln. dona (120-150 kg) urug‘ ekiladi. Ekish
chuqurligi 3-6 sm. Urug‘ ekish usuli -yoppasiga qatorlab va tor qatorlab ekiladi.
Kuzgi bug‘doy viloyatlar tuproq-iqlim sharoitiga qarab sentardan boshlab
noyabrgacha ekiladi. Bahorgi bug‘doy fevralning oxiri va mart oylarida ekiladi.
Ekiladigan bug‘doy navlari Oltin bug‘doy, Baxt, Aleksandrovka, Makuz.
Kuzda bug‘doy kuzgi o‘suv davrida 1-2, bahorgi o‘suv davrida esa 2-4
marotaba sug‘oriladi. Bahorgi bug‘doy namni rivojlanish fazalariga qarab turlicha
talab qiladi. Lozim bo‘lgan suvning 50-60% naychalash va boshoq tortish davrida,
sut pishish davrida 20-30% namni o‘zlashtiradi. Hosil kombaynlar yordamida
yig‘ib terib olinadi. Don maxsus mashinalarda tozalanadi va 14% namlikda
saqlanadi.
Kuzgi javdar
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Javdar asosan oziq-ovqat ekinlaridan biri
hisoblanadi. Javdar unidan yuqori kaloriyali, ta’mi bilan ajralib turadigan non
yopiladi. Ko‘pchilik joylarda javdarning ko‘k massasi chorvachilikda, ayniqsa senaj
tayyorlashda keng qo‘llaniladi. Uning roxolidan (somonidan) turli xil buyumlar
(qog‘oz, selluloza, sirka), lignin va boshqa mahsulotlar olinadi. O‘zbekistonda
javdar asosan oraliq ekin sifatida ekiladi. Dehqonchilikda javdar bug‘doyga nisbatan
kechroq ekila boshlangan. Javdar dunyo bo‘yicha 11 mln. gektar yerga ekiladi.
Germaniya, Fransiya, Polsha, Rossiya va Belorusiyada salmoqli o‘rinni egallaydi.
Hosildorligi gektariga 1,5-4,5 t ga teng, ko‘k massa hosili 15-25 t. ga teng.
Javdar boshoqdoshlar oilasiga va 13 turni o‘z ichiga olgan Secale L. avlodiga
kiradi. Javdar bir yillik o‘simlik bo‘lib, ildizi popuk ildiz, bo‘yining balandligi 160-
170 sm, gul to‘plami boshoqdan iborat. Uning bitta turi - ekma javdar turi Secale
sereale L ekiladi. O‘zbekistonda javdarning Vaxshskaya-116 navlari ekilmoqda.
Asosan sug‘oriladigan yerlarda ekiladi, ertapishar, o‘suv davri 170-185 kun, 1000
dona urug‘ining vazni 18-20 g,hosildorligi 27-28 s.ga
Biologik xususiyatlari. U issiqqa talabchan emas, shuning uchun ham iqlimi
sovuq va eng oriq tuproqlarda ham o‘sib hosil beradi. Javdar urug‘i 1-20 C da unadi,
6-120 C maysalanishi uchun optimal harorat hisoblanadi. Javdar maysalari avval
qizg‘ish binafsha rangda bo‘ladi va boshqa g‘alla ekinlari maysasidan oson farq
qiladi. Kuzgi javdar jadal tuplanadi. Tuplanish oxiriga kelib ildizlari yerga 1
metrgacha chuqur kirib boradi. Sovuqqa yaxshi chidaydi, -200 C sovuq ham uncha
jiddiy zarar yetkazmaydi. Bahorda tez o‘sa boshlaydi, begona o‘tlarni siqib qo‘yadi
va boshqa don ekinlaridan erta yetiladi. Kuzgi javdarning birinchi rivojlanish fazalari
-tuplanish va nay o‘rash kuzgi bug‘doynikiga qaraganda tez boradi, lekin
boshoqlash-gullash fazalari ancha uzoq davom etadi. Kuzgi bug‘doy boshoq
chiqarishi bilan gullaydi, kuzgi javdar esa boshoq chiqargandan keyin 10-12 kundan
keyin boshlab 2 haftagacha gullaydi. Javdar chetdan changlanuvchi o‘simlik, guli
ochilganda shamol yordamida changlanadi. Javdarni asosan sentabr oyining oxiri
oktabrni boshida ekish zarur. Kuzgi javdar kuzgi bug‘doydan 8-10 kun oldin yetiladi
va kuzgi bug‘doyga qaraganda o‘sish sharoitiga talabchang bo‘ladi. Kuzgi javdar
yetilgan paytda donining oson to‘kilib ketishi uning salbiy biologik xususiyati
hisoblanadi.
Kuzgi javdar kuzgi bug‘doyga nisbatan o‘tmishdosh ekinlarga kam
talabchang bo‘ladi. Toza va band shudgor uning uchun yaxshi yer hisoblanadi.
Gektariga 15-30 t. go‘ng solinganda kuzgi javdardan 6-8 s qo‘shimcha hosil
olingan. Mineral o‘g‘itlar ham kuzgi javdar hosilini oshiradi. Gektariga 1 s
superfosfat, 1,5 s kaliy xlorid qatorlarga ekin ekishda 0,5 ts superfosfat va erta
bahorda ekinlarni oziqlantirishda 1,5 s ammiakli selitra solinadi. Organik va mineral
o‘g‘itlarni birga qo‘shib solish yaxshi natija beradi.
O‘tmishdosh ekinga tuproq xossalariga va iqlim sharoitiga bog‘liq holda yerni
yuza 12-15 sm chuqurlikda yumshatish ham chuqur ishlash mumkin. Agar javdar
kartoshka yoki qator ishlanadigan ekinlardan keyin ekiladigan bo‘lsa, dalani haydash
shart emas. Bunday hollarda yer kultivatsiya qilinadi va bir yo‘la baronalanadi.
Javdar ekishdan oldin yer urug‘ ekish chuqurligida kultivatsiya qilinadi.
Ekish muddati va usuli bug‘doy bilan bir xil, ekish meyori -gektariga 3,0-
3,5 mln. dona urug‘ ekiladi. Ekish chuqurligi 3-4 sm.
Arpa
Xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Arpadan asosan yem-xashak, texnika va oziq-
ovqat o‘simligi sifatida foydalaniladi. Arpa unidan non yopiladi (bug‘doy unini
qo‘shib), donidan yirik va maydalangan yorma va piva tayyorlanadi. Doni chorva
mollari uchun to‘yimli ozuqa hisoblanadi. Arpa donini tarkibida 7-15% oqsil, 2%
yog‘, 2,5-2,8% kul bo‘ladi. Arpa bug‘doy bilan bir vaqtda ekila boshlangan.
O‘zbekiston hududida qadimdan ekib kelinadi. Yer yuzida 16 mln. gektar yerga
ekiladi. O‘zbekistonda arpa sug‘oriladigan sharoitda va lalmi yerlarda ekiladi.
Sug‘oriladigan sharoitda undan gektariga 4-5 t, lalmi yerlarda 1,0-1,5 t. don hosili
olinadi.
Arpa qo‘ng‘irboshlilar-Poaceae oilasi, Hordeum avlodiga kiradi. Bu
avlodning 28 ta turi bor, bulardan bitta turi- Hordeum sativum ekiladi. Bu turning
kuzgi va bahorgi shakllari bo‘ladi. Hordeum sativum turi 3 ta kenja turga bo‘ladi :
ko‘p qatorli arpa-H. sativum vulgare
ikki qatorli arpa-H. sativum distichum
oraliq arpa-H. sativum intermedium
O‘zbekistonda kuzgi navlari ko‘proq ekiladi. Kuzgi arpa faqat ko‘p qatorli
bo‘ladi. O‘zbekistonda arpaning quyidagi navlari ekiladi: Unumli arpa, Dea, Zargar,
Oyqor, Bolg‘ali, Mavlono, Afrosiyob, Gulnoz, Temur, Zafar, Lalmikor,
Qarshi.Dehqonchilikda ko‘p qatorli va ikki qatorli arpa ekiladi. Mamlakatimizning
sug‘oriladigan va lalmikor yerlarida ekiladi. Sug‘oriladigan yerlarda uning
hosildorligi 40-50 s|ga, lalmi yerlarda esa 10-15 ts|ga ni tashkil etadi.
Biologik xususiyatlari. Arpa o‘zidan changlanadigan ekin, o‘suv davri 60-110
kun davom etadi. Urug‘lari 1-20 haroratda una boshlaydi. Harorat 5-70 C bo‘lganda
urug‘i tez maysalanadi, maysasi 3-40 C sovuqqa chidaydi. Arpa bug‘doy va suliga
nisbatan namlikni kamroq talab qiladi, ammo qurg‘oqchilikga ham chidamli, tuproq
muhiti pH-6,5-7,5 bo‘lganda yaxshi rivojlanadi. Bahorda kunlar uzayishi bilan tez
o‘sa boshlaydi. Uning o‘suv davri kuzgi bug‘doynikidan 1,5-2 hafta qisqa.
Arpa bug‘doydan, don-dukkakli, yem-xashak ekinlardan bo‘shagan yerlarga
ekiladi. O‘g‘itlash meyori: lalmi yerlarda-8-10 t. go‘ng, 40 kg fosfor va 60 kg kaliy.
Suvli yerlarda-20 t. go‘ng, 90-100 kg dan azot va fosfor hamda 80-100 kg kaliy
solinadi. Tuproq unumdorligiga talabchan bo‘lib, nordon, botqoq, qumli va sho‘r
tuproqlarda yaxshi o‘smaydi. Tuproq reaksiyasi neytral yoki kam ishqoriy bo‘lishi
kerak (pH-6,8-8). Agrotexnikasi kuzgi bug‘doy agrotexnikasi bilan bir xil.
O‘zbekistonda kam ekiladi, lalmi yerlardagi ekin maydoni 8-10% ni, sug‘oriladigan
yerlarda 12-15% ni tashkil qiladi.
Suli
Sulining xalq xo‘jaligidagi ahamiyati. Suli yer sharida eng qadimdan ekib
kelinadigan ekinlardan hisoblanadi. Suli doni oziq-ovqat, yem-xashak, xom-ashyo
sifatida ishlatiladi. Sulining donida 12-13% oqsil, 40-45% kraxmal, 4,0-4,5% yog‘
bo‘ladi. Suli yormasi tarkibidagi oqsil odam va hayvonlar organizmi uchun zarur
bo‘lgan qimmatli aminokislotalar (arginin, gistidin, lizin va triptofan) ga boy bo‘ladi.
Suli donida vitamin V1 (tiamin) va temir birikmalari, Ca va P ko‘p bo‘ladi. Dukkakli
ekinlar bilan birga pichan tayyorlashda, ko‘kat oziq uchun, silos bostirishda ko‘p
ishlatiladi.
Dehqonchilikda suli 14,42 mln ga yerga ekiladi. Asosiy ekin maydonlari
G‘arbiy Yevropa, AQSH va Kanada davlatlarida joylashgan. Dunyo bo‘yicha
sulining don hosildorligi 19 ts|ga ni tashkil etadi. O‘zbekistonda bu oraliq ekin
sifatida ekiladi.
Hosildorligi: sulidan gektariga 1,5-4,5 t. don va 15-25 t. ko‘kat olinadi.
Suli turlari juda ko‘p bo‘lib, shulardan 11 tasi amaliy ahamiyatga ega. Bizda
ekiladigan suli navlari 1 ta Avena sativa turiga kiradi. Vizantiya sulisi (A. vyzantina
CKoch.) va qum sulisi (A. strigosa Schreb) ham anchagina maydonga ekiladi.
Bulardan tashqari yovvoyi suli ham bo‘lib, u g‘alla va boshqa ekinlar orasida o‘sadi.
Shulardan biri qorako‘za yoki qorasuli (A. fatna L) bo‘lib, shimoliy hududlarda
tarqalgani uchun shimol sulisi deb ataladi. Yovvoyi sulining ikkinchi turi (A.
Ludoviciana Dur) bo‘lib, u janubiy hududlarda tarqalganligi uchun janub sulisi
deyiladi.
Suli po‘stli va po‘stsiz donli shakllarga bo‘linadi. Doni po‘stli suli katta-katta
maydonlarga, po‘stsiz suli kam hosil bo‘lganligi uchun kichik maydonlarga ekiladi.
Suli ro‘vagining tuzilishiga ko‘ra osilib o‘sadigan, ya’ni bir taroqli turlarga
bo‘linadi. Suli ro‘vagining shakli, gul qobig‘ining rangi va qiltiqli-qiltiqsizligiga
qarab tur xillariga bo‘linadi. Ildizi 120 sm chuqqurlikkacha boradi va yon tomonga
qarab 80 sm gacha taralib o‘sadi.
Mamlakatimizda ekiladigan suli navlari 3 ta: mutica, Aristata va krausel tur
xiliga kiradi. Shulardan oq donli suli ko‘p tarqalgan. Respublikamizda suli
sug‘oriladigan yerlarda don va ko‘k massasi uchun ekiladi.
O‘zbekistonda sulining Do‘stlik-85, Toshkent-1, Uspex, Uzbekskiy
shirokolistniy navlari sug‘oriladigan yerlrda, Vizantina-11 navi esa lalmikor yerlarda
ekilmoqda. Respublikamizda asosan Navoi, Buxoro, Qashqadaryo, Samarqand va
Toshkent viloyatlarida ekiladi.
Biologik xususiyatlari. Urug‘i 20 C da una boshlaydi. 6-120 C masalari chiqishi
uchun otimal temperatura hisoblanadi. Bahorgi 8-90 C gacha bo‘ladigan past
temperaturaga maysalari yaxshi chidaydi. Yuqori temperatura va yozgi quruq havo
suliga yomon ta’sir etadi.
Suli bug‘doy va arpaga qaraganda tuproqqa talabchan emas. Suli sho‘rtob
tuproqli yerlardan tashqari, hamma yerda o‘sadi va tuproqning kislotaligiga (pH -
5,5-6) yaxshi chidaydi. U yerni o‘g‘itlashga ta’sirchan.
Sulini kuzgi ekinlar, qator oralari ishlanadigan va dukkakli ekinlardan keyin,
ko‘p yillik o‘tlar o‘rniga va ko‘p yillik o‘tlardan bo‘shagan yerlarga ikkinchi yili
ekish yaxshi samara beradi. Ekish muddati va usuli bug‘doy bilan bir xil, ekish
meyori 1 ga yerga 2,5-3,5 mln. dona urug‘ ekiladi. Ekish chuqurligi 3-4 sm. Suli
oraliq ekin sifatida ham ekiladi. Shuning uchun ko‘kati erta bahorda o‘riladi, so‘ngra
rejadagi asosiy ekin ekiladi. Don olish uchun ekilgan bo‘lsa doni to‘la yetilganda
kombayinlar yordamida yig‘ib-terib olinadi.
Suli organik va mineral o‘g‘itlarga talabchan. Fosforli va Kalili o‘g‘itlarni
kuzgi shudgorlash oldidan, azotli o‘g‘itlarni esa ekin ekish oldidan o‘tkaziladigan
kultivatsiya vaqtida solish tavsiya etiladi. Urug‘ni ekish bilan bir vaqtda gektariga
0,5 ts dan donador superfosfat solish yaxshi samara beradi.
Sinov savollari.
1. Kuzgi va bahorgi don ekinlarini sanab bering?
2. Bug‘doyntng xalq xo‘jaligidagi ahamiyatini ayting?
3. Bahorgi bug‘doy agrotexnikasi ayting?
4. Arpa ning biologik xususiyatlari ayting?
5. Suli turlari sanab bering?