HIMOYALANGAN YER SHAROITIDA EKINLARNI O‘G‘ITLASH
Reja
1.Issiqxonalarda sabzavot yetishtirishning o’ziga xos tomonlari.
2.Sabzavot ekinlarining tuproq eritmasi konsentrasiyasiga munosabati.
3.Gidroponika usulida sabzavot yetishtirish–davr talabi.
4.Issiqxona tuproklarining kimyoviy tahlili.
Kalit so’zlar: Issiqxona tuproqlarining tarkibi va xossalari, ularni
madaniylashtirish.
Sabzavot
ekinlari
yetishtirishga
tayyorlash.
Ko’chat
tuvakchalari uchun ishlatiladigan oziq aralashmalari va ularning tarkibi. Sabzavot
ekinlari (karam, bodring, pomidor) ko’chati ostiga qo’llaniladigan o’g’itme’yorlari.
Tuzlar konsentrasiyasiga chidamliligi. Tuproqeritmasi muhitining reaksiyasini
ta’siri. Tuproqlarni oziq elementlari bilan ta’minlanganligi. Bodring va pomidor
ekinlarini tuproq, gidroponika va somonli bog’lamlarda yetishtirish jarayonida
o’g’itlash. Issiqxonalarda qo’llanilgan o’g’itlarni iqtisodiy samaradorligi.
1. Yopiq tuproq sharoitida yetishtiriladigan ekinlardan, dalada yetishtirilganiga
nisbatan bir necha barobar yuqori hosil olinadi. Shuning uchun bunday sharoitda
o’g’itlash tizimi boshqacharoq harakterga ega. O’g’itlarni qo’llash miqdori
gektariga 6 dan to 21 t. gacha to’g’ri keladi. Uning asosiy qismi vegetasiya davrida
qo’llaniladi. Chunki, oldindan qo’llash, tuproq eritmasini konsentrasiyasini oshirib
yuboradi.
Bunday sharoitda o’simlik va tuproq holatini tekshirish har oyda o’simlikni
butun vegetasiyasi davomida o’tkazilib turiladi. Yopiq tuproq sharoitidagi ekinlar
tomonidan tuproqdan oziq moddalarni o’zlashtirish koeffisiyenti qo’yidagicha:
suvda eriydigan oziq elementlari – 100 %, harakatchan P2O5 – 15-20, kaliyni – 30-
40 % ni o’zlashtirsa, qo’llaniladigan mineral o’g’itlardan N ni 50-70%, P2O5 ni –
20-40% ni, K2O ni 60-70% ni, Mg ni 60-70 % ni o’zlashtiradi.
10 s hosili bilan (kg hisobida) bodring - 0,25 N, 0,13 P, 0,51 K, pomidor - 0,33
N, 0,12 R, 0,63 K ni o’zlashtirib ketadi.
Yopiq teplisalarda tuproq qatlamini qalinligi 25-30 sm bo’lib, 1 m2 uchun
kamida 0,20- 0,25 m3 tuproqtayyorlash kerak. Hozirgi vaqtda teplisalardagi
tuproqlardan 15-20 yilgacha foydalanish choralari ko’rilmoqda. Buning uchun
dezinfeksiyalash, sho’rdan tozalash va boshqa ishlar o’tkazilishi kerak.
Teplisa uchun tuproqtayyorlashda, chirindiga boy bo’lgan haydalma qatlam
olinib, unga yaxshi chirigan go’ng, g’ovaklikni oshirish uchun qipik, somon, daraxt
qobiqlari qo’shiladi.
Tuproqlarni suv-fizik xususiyatini yaxshilash uchun 15-20 sm chuqurlikda,
tuproqmassasiga nisbatan 0,1-0,5 % hisobida polimer (krilium) solinib, tuproqbilan
aralashtirib yuboriladi.
Yopiq sharoitdagi tuproq eritmasining reaksiyasi neytralga yaqin bo’lib, rN –
6,5-6,8 dan oshmasligi kerak. Tuproqtarkibidagi organik modda miqdoriga qarab,
ular kam ta’minlangan – 30%, o’rtacha – 30-60, yukori – 60% dan ortik bo’ladi.
Tuproqdagi tuzlarning chegaralangan konsentrasiyasi undagi organik modda
miqdoriga bog’liq bo’lib, u qo’yidagi formula yordamida hisoblab topiladi:
10015 2 С П
Bunda,
P – tuzlarni chegaralangan konsentrasiyasi, %
S – ko’ydirish yo’li bilan aniqlangan organik modda miqdori, %
Yopiq sharoitda pomidor yetishtirilganda tuproqtarkibidagi xlor miqdori 0,024,
bodring ekilganda – 0,007% oshmasligi kerak. Xlorli kaliyni 1 m2 100 g holda
qo’llash xlor miqdorini juda oshirib yuboradi. Shuningdek yosh ko’chatlarga yaxshi
chirimagan go’ng qo’llanilganda ammiak bilan zaharlanishi kuzatiladi.
Yopiq sharoitdagi tuproqlar tarkibidagi ba’zi bir elementlar miqdori 1 kg
tuproqda qo’yidagi ko’rsatkichlardan oshmasligi kerak: v –1 mg; Mn – 300, Su – 8,
rux va So – 6, Mo – 0,5 mg.
Keyingi vaqtlarda yopiq sharoitdagi tuproqlarni suvli eritmasini analizidan
keng foydalanilmoqda. Kerakli bo’lgan optimal sharoit tuproqlar tarkibidagi oziq
element miqdoriga va undagi organik modda ko’rsatkichiga qarab belgilanadi:
66 ,15 15 2 ; 5 ,115 2 ; 3 15 2 2 C MgO С О К C N
N, K, Mg mg/100 g tuz
S – organik modda miqdori, % 32
Yopiq sharoitdagi tuproqlardan doimo foydalanish uchun qo’llaniladigan
suvga bo’lgan talab qo’yidagicha bo’lishi kerak: rn – 6-7, 1 l dagi sa – 350 mg, Cl –
150, Na2O – 180, SO42- - 350, Fe – 1, ftor – 0,6 mg fenol bo’lmasligi, quruq qoldiq
– 1000-1200 mg/l.
Sabzavot ekinlarini ko’chatlarini maxsus polimerlardan tayyorlangan
idishlarda ham yetishtirish mumkin.
2. Karam ko’chati. Ertangi karam ko’chatlari parniklarda biologik yoki texnik
isitish yo’li bilan, plenkali teplisalarda, kechki karam navlari esa plenkali isitiladigan
yoki isitilamaydigan, o’rtacha navlari ochiq yoki istilmaydigan plenkali yopiq
yerlarda yetishtiriladi.
Sovuq yoki plenka bilan yopiladigan ko’chatxonalarda kuzda yerlarni
tayyorlash oldidan 1 ga hisobiga 100 t gacha go’ng. R va k li o’g’itlardan gektariga
r dan 40-80 k dan 60-120 kg, bahorda 50 kg hisobida beriladi. Ko’chatlar asosan 2
marta: 2 ta chinbarg davrida va birinchi oziqlantirishdan 6-10 kun o’tgandan keyin
o’tkaziladi. Birinchi oziqlantirishda 10 l suvga 20 g NH4NO3, 30 g superfosfat, 8 g
KCl, ikkinchisida – 30-40 g NH4NO3, 40 g superfosfat, 20 g KCl eritilib 1 m2
beriladi.
Bodring
va
pomidor.
Bodring
ko’chati
tuproq-chirindili
muhitda
yetishtirilganda oziqlantirilmaydi, pomidor ko’chati esa 1-2 marta oziqlantiriladi.
Pomidorni 1-chi oziqlantirishda 10 l suvga 5 g NH4NO3, 40 g superfosfat va 15 g
KCl qo’shib 3 m2 ga beriladi. Ikkinchi oziqlantirish ko’chatni dalaga o’tkazishga 2
xafta qolganda o’tkazilib, bu vaqtda 10 l suvga 10 g NH4NO3, 60 g superfosfat, 20
g KCl aralashtirilib 1,5-2 m2 berildi.
Sovuq yoki plenka bilan yopiladigan ko’chatxonalarda kuzda yerlarni
tayyorlash oldidan 1 ga hisobiga 100 t gacha go’ng. R va k li o’g’itlardan gektariga
r dan 40-80 k dan 60-120 kg, bahorda 50 kg hisobida beriladi. Ko’chatlar asosan 2
marta: 2 ta chinbarg davrida va birinchi oziqlantirishdan 6-10 kun o’tgandan keyin
o’tkaziladi. Birinchi oziqlantirishda 10 l suvga 20 g NH4NO3, 30 g superfosfat, 8 g
KCl, ikkinchisida – 30-40 g NH4NO3, 40 g superfosfat, 20 g KCl eritilib 1 m2
beriladi.
3. Bodring yoki pomidor ko’chatlari. Tuproqqa o’tqazish uchun tayyor
bo’lganda, ko’chat o’tqaziladigan yerni 1 m2 15-25 kg go’ng solinib aralashtiriladi,
keyin analiz uchun tuproqnamunalari olinadi tuproqdagi organik modda NH4 –
NO3, P2O5, Ca, tuzlarni umumiy konsentrasiyasi, rN aniqlanadi hisoblash usuli
bilan qo’yidagi ko’rsatkichlar bo’yicha o’g’itlar miqdori belgilanadi
Bodring
va
pomidor.
Bodring
ko’chati
tuproq-chirindili
muhitda
yetishtirilganda oziqlantirilmaydi, pomidor ko’chati esa 1-2 marta oziqlantiriladi.
Pomidorni 1-chi oziqlantirishda 10 l suvga 5 g NH4NO3, 40 g superfosfat va 15 g
KCl qo’shib 3 m2 ga beriladi. Ikkinchi oziqlantirish ko’chatni dalaga o’tkazishga 2
xafta qolganda o’tkazilib, bu vaqtda 10 l suvga 10 g NH4NO3, 60 g superfosfat, 20
g KCl aralashtirilib 1,5-2 m2 berildi.