ICHAKDA OVQAT HAZMI.
REJA:
1.Ozuqalarning ingichka ichaklarda hazm bo‘lishi: ichak shira, oshqozon osti
bezi shirasi, o‘t suyuqligining hazm jarayonidagi ishtiroki, ularni ajralishi va
boshqarilishi.
2. Ozuqalarning yo‘g‘on ichaklarda hazmlanishi.
3. Ozuqalarning so‘rilishi va uning xususiyatlari, ichaklar matorikasi.
4. Tezak(najas)ning shakllanishi va chiqarilishi.
Tayanch iboralar
O‘i ikki barmoq ichak, och, yonbosh, ko‘r, chambar, to‘g‘ri ichak, jigar, o‘t,
me’da osti bezi, Langergans orolchasi, bilirubin, biliverdin, gemoglobin, xolat,
glikoxolat, tavroxolat, insulin, ishqoriy va kislotali muhit, anorganik va organik
modda, yentirakinaza, tripsin, tripsinogen, xemotripsin, karboksipeptidaza, lipaza,
yelastaza, ribonukleaza, dipeptidaza, protaminaza, amilaza, laktaza, invertaza,
lipaza, ishqoriy fasfataza, ximus, yevakuasiya, bir tamonlama o‘tkazuvchanlik, tezak
shakllanishi, sfinktor, tezak chiqarilishi, nerv va gumoral boshqarilish va boshqalar.
Me’dada atroflicha hazm bo‘lgan oziqalar ingichka ichakga o‘tkazilib, ichak
va me’da osti bezining turli tuman fermentlarining shiddatli ta’sirida hamda o‘t
suyuqligi ishtirokida parchalanib, organizm uchun zarur moddalar qon va limfaga
so‘riladi. Ichakga ajralgan shiralar ishqoriy xususiyatga yega bo‘lib ichaklarda yendi
oziqalar ishqoriy muhitda hazmlanadi.
Ingichka ichakning shira ajratish faoliyati-ingichka ichaklarga – o‘n ikki
barmoq ichak, och va yonbosh ichaklar kiradi. Ingichka ichakning ichki shiliq qavati
turli yo‘nalishlarga yega bo‘lgan burmalar hosil qilgan, ularda mayda-mayda
so‘rg‘ichlar mavjud. Bulardan tashqari ingichka ichakning shilliq pardasida bez
hujayralar ham joylashgandir. Jumladan, o‘n ikki barmoq ichakning boshlanish
qismida me’da pilorus qismining hujayralariga o‘xshash brunner bez hujayralari,
ingichka ichakning qolgan qismida yesa liberkyun bezli hujayralari va ayrim
qadahsimon hujayralar Bu hujayralarning faoliyati tufayli ichak shirasi hosil bo‘ladi.
Toza ichak shirasini olish, ichak shirasining ajralish dinamikasini, qonuniyatlarini
o‘rganish uchun xilma-xil metodlardan foydalanadi. Toza ichak irasini olishda
qo‘llanadigan dastlabki usul Tiri tomonidan asoslangan - ichakning bir bo‘lakchasini
izolyasiya qilish metodidir. U quyidagicha amalga oshiriladi: hayvon qorni yorilib,
ichakning bir qismi ichak tutqich pardasi bilan aloqadorligi saqlangan holda kesib
olinadi. Kesib olingan ichak bo‘lakchasining bir uchi mutlaqo berk qilib tikib
qo‘yiladi. Ikkinchi uchi yesa teri ustiga chiqarib tikiladi. Ichak bo‘lakchasini kesib
olish natijasida ichaklarning uzilgan uchlari bir-biriga tikib, tutashtiriladi. Kesib
olingan ichak bo‘lakchasi unga tutashgan ichak tutqichidagi nerv tolalari va qon
tomirlar orqali ichaklarning qolgan qismi bilan aloqador bo‘ladi. Bunday operasiya
qilingan hayvon tegshishlicha davolanib, jarohati tuzatiladi. Hayvon sog‘ayib
ketgandan keyin, uning izolyasiya qilingan ichak bo‘lakchasidan toza shira
ajralishini, ajralgan shiraning fizik-kimyoviy xususiyatlarini o‘rgansa bo‘ladi.
Keyinchalik bu usulni Vell bir oz o‘zgartirib, takomillashtirdi. U ichak
bo‘lakchasining faqat bir uchini emas, balki, ikkala uchini ham teri yuzasiga chiqarib
tikishni taklif qildi. Shuning uchun ham keyinchalik bu usul Tiri-Vell usuli deb
nomlanadigan bo‘ldi. Ichaklarning istalgan qismini ana shu tariqa izolyasiyalab, toza
shira ajralishini o‘rgansa bo‘ladi. Biroq bu metod kamchiliklardan xoli deb
bo‘lmaydi. Chunki Tiri-Vell metodi bilan operasiya qilingan hayvon ichagining
ajratilgan qismining shirasidan mutassil ravishda mahrum bo‘ladi va bu usul ichak
devoridagi hujayralarga hazm bo‘layotgan mahsulotlar ta’sir qilib turganda toza
shira olish imkonini bermaydi. Ana shu kamchiliklar A.D.Sineshchekov tomonidan
bartaraf qilindi. A.D.Sineshchekov taklif qilgan tashqi anastamozlar metodi toza
ichak shirasini olishda qo‘llaniladigan metodlarning ancha mukammali bo‘lib
chiqdi. Bu metod quyidagicha amalga oshiriladi: ichak tegishli ikki joyidan
ko‘ndalangiga kesiladi. Bu vaqtda hosil bo‘lgan ichak uchlarining to‘rttalasi ham
mutlaqo berk qilib tikiladi. Shundan so‘ng, ichaklarning to‘rtala uchiga tegishli
ravishda fistula o‘tkazilib, fistulalarning naylari tashqariga, teri ustiga chiqarib
tikiladi; mahkamlanadi. Oqibatda ichaklarning hosil qilingan to‘rt uchi ham teri
yuzasi bilan aloqador bo‘lib qoladi. So‘ngra maxsus naylar yordamida birinchi
fistula ikkinchi fistula bilan, uchinchi fistula yesa to‘rtinchi fistula bilan ulanadi. Shu
tariqa ichak turli bo‘laklarinin o‘zaro uzviyligi, aloqadorligi ta’minlanadi. Bu vaqtda
ichakning bir qismidan oziqa boshqa navbatdagi qismiga tashqaridagi nay tashqi
anostomoz orqali o‘tadi. Natijada hayvonda hazm jarayonlari odatdagiday
kechaveradi. Toza shira olish zaruriyati tug‘ilganda yesa, faqat birinchi fistula bilan
to‘rtinchi fistula ulab qo‘yiladi. Bu vaqtda ikkinchi va uchinchi fistulalar qo‘yilgan
ichakning o‘rtangi bo‘lakchasiga oziqa tushmaydi, natijada undan toza shira ajraladi.
Boshqa paytlari yesa yana avvalgidek, ya’ni birinchi fistula bilan ikkinchi fistula va
uchinchi fistula bilan to‘rtinchi fistula ulanadi. Natijada ichakning o‘rtadagi bo‘lagi
ham hazm jarayonlarida odatdagidek ishtirok yetaveradi. Bunday hayvon ichak
shirasidan mahrum bo‘lmaydi. Demak unda hazm jarayonlari izdan chiqmaydi.
Keyingi paytlarda I.P.Pavlovning kichik me’da bichish metodiga asoslangan
ravishda, ichaklarning bir kichik bo‘lakchasini bichish metodi ham taklif qilindi. Bu
vaqtda bichilgan ichak bo‘lakchasi, asosiy ichak bilan nerv va muskul orqali
aloqador bo‘ladi. Hozirgi vaqtda ichakdan kichik bo‘lakcha bichish metodi
D.A.Sineshchekovning tashqi anasttomozlar metodi bilan birga qo‘llanadi.
Ichak shirasining tarkibi va xususiyatlari. Toza ichak shirasi uncha tiniq
bo‘lmagan rangsiz muhiti (rN-8,2-8,7) ishqoriy bo‘lgan, tarkibida shilimshiq,
xolesterin, epiteliy hujayralarni, fermentlar saqlavchi suyuqlikdir. Toza ichak
shirasining solishtirma og‘irligi 1,005-1,015 atrofida bo‘lib, tarkibida o‘rtacha
97,6% suv, 0,8%oqsillar, 0,73% boshqa organik moddalar va 0,87% mineral
moddalarni saqlaydi. Mineral moddalarning aksariyat qismini natriy bikarbonat va
natriy xlorid tashkil qiladi. Ingichka ichak turli qismlarining ajratgan shiralari ozmi-
ko‘pmi o‘zaro farq qiladi. Jumladan, o‘n ikki barmoq ichak shirasida fermentlar
ko‘proq saqlangan holda, och ichak shirasida yesa ularning miqdori birmuncha
kamdir. Ingichka ichak shirasi moddalarni batamom parchalab so‘rilishga
tayyorlaydi. Ana shu sababli uning tarkibidagi fermentlar oqsil va uglevodlarning
oraliq mahsulotlariga ta’sir qiladigan fermentlardir, yog‘larga ta’sir qiladigan
fermentlar bu yerda ancha kam saqlanadi. Ichak shirasida mavjud bo‘lgan
fermentlarning
asosiylari
quyidagilardir:
yentrokinaza-ingichka
ichakning
boshlang‘ich qismida hosil bo‘ladi. Bu fermentning asosiy vazifasi tripsinogen va
prokar- boksipeptidazaga ta’sir qilib ularni aktiv holatlariga - tripsinga va
karboksipeptidazaga aylantirishdir.
Aminopeptidaza, dipeptidaza-bular peptidlarga ta’sir qilib, ularni
aminokislotlargacha parchalaydi.
Maltaza, invertaza, laktaza-har hil qandlarni parchalaydi. Lipaza-yog‘larni
yog‘ kislotalari va gliseringacha parchalaydi. Ishqoriy fosfataza-bu ferment ichak
shirasi uchun spesifik ferment bo‘lmasada, ichakning boshlang‘ich qismida me’da
osti bezi va jigardagiga qaraganda 30-40 baravar ko‘p saqlanadi. Bu ferment fosfat
kislotaning
monoefirlaridan
fosfatlarni
ajratadi,
uglevod
va
yog‘larning
fosforlanishida, aminokislotalarning so‘rilishida katta ahamiyatga yega.
Issiq iqlim va insolyasiya ta’sirida ichak shirasining tarkibi o‘zgaradi.
Dastlabki paytlarda shira tarkibida xloridlar va umuman quruq modda ko‘payadi,
shira birmuncha quyuqlashadi, ammo tarkibida kalsiy kamayadi. Bunday o‘zgarish
asta-sekin yo‘qolib, shiraning tarkibi keyinchalik asliga qaytadi.
Ichak shirasining ajralish mexanizmi. Ichakdagi bez hujayralar uzluksiz
ravishda suyuqlik ajratib, bu hujayralarda merokrin, apokrin va golokrin tip
sekresiyalar kuzatiladi. Ichak shirasining ajralish jarayonida shilliq qavatidagi
epiteliy hujayralar ancha jadallik bilan ajralib tushib turadi. Shu sababli ichakning
ichki shilliq qavati ancha tezlik bilan, jumladan, me’daning shilliq qavatiga
qaraganda ikki baravar tezlik bilan almashinib turadi.
Ichak shirasining ajralishi neyrogumoral yo‘l bilan boshqarilib turadi.
Jumladan, adashgan nerv qo‘zg‘alganda shira ajralish sezilarli darajada kuchayadi,
ayni paytda ajralayotgan shiraning fermentativ xususiyati ham baland bo‘ladi. Biroq,
ichak hujayralarining faoliyati ichak devoridagi nerv tuzilmalar to‘g‘ridan - to‘g‘ri
qitiqlanganida ko‘proq kuchayadi. Shu sababli ingichka ichakning qaysi qismi
bevosita ta’sirlanayotgan bo‘lsa, o‘sha qismi shirani ko‘proq ajratadi. Hazm
sistemasining boshqa qismlarining ta’sirlanishi ichak bezlarining faoliyatini u qadar
yaqqol kuchaytirmaydi. Ichak shirasi turli-tuman moddalar, jumladan, me’da shirasi,
oqsillar, uglevodlar va yog‘larning parchalanishi tufayli hosil bo‘lgan oraliq
moddalar ta’sirida ko‘p ajraladi. Ichak shirasining ajralishiga har xil biologik aktiv
moddalar ham ta’sir ko‘rsatadi. Ichak shilliq pardasida hosil bo‘ladigan duokrinin
va yenterokrinin gormonlari bezli hujayralarning, jumladan, duokrinin brunner,
yenterokrinin yesa liberkyun bezlar faoliyatining idora qilinishida ishtirok yetadi.
Ichak bezlarining faoliyatiga tashqi muhit, hayvon yashab turgan joyning harorati
ham ta’sir ko‘rsatadi. A.Yu.Yunusovning ma’lumotlariga qaraganda issiq harorat va
kuchli insolyasiya ta’sirining dastlabki paytlarida shira ajralish o‘n ikki barmoq
ichakda o‘rtacha 38-59%, yonbosh ichakda yesa 40-65% kamayadi. Bu o‘zgarishlar
keyinchalik asta-sekin yo‘qola borib, ichak shirasining ajralishi asliga qaytadi.
Ozuqalarni ichakda hazmlanishida oshqozon osti bezining ahamiyati kattadir.
Oshqozon osti bezi go‘shtxo‘r hayvonlarda ikkita va boshqa hayvonlarda bitta yo‘lga
yegadir. Oshqozon osti bezining sekretor faoliyati ikki xil xislatga yega bo‘lib,
aralash bez hisoblanadi va o‘z shirasini o‘n ikki bormoq ichak bo‘shlig‘iga ajratadi.
Bu uning tashqi sekretor xususiyati bo‘lib, bezning tashqi sekretor hususiyati
bezning chiqarish yo‘liga konyula qo‘yib yoki tashqariga chiqarib tikib o‘rganilgan.
Oshqozon osti bezining yo‘lini teri ustiga chiqarib tikish operasiyasini birinchi bo‘lib
Gandengaym bajargan bo‘lib, keyinchalik I.P.Pavlov qayta ishlab takomillashtirdi.
Buni uchun qorin bo‘shlig‘i yorilib, oshqozon osti bezining chiqarish yo‘lini 12
barmoq ichakka quyilish joyini, ichak devorini kichkina bo‘yinchasi bilan kesib olib,
ichakni kesilgan joyi tilinib qorin sohasini tersi ustiga chiqarib tikiladi.
Operasiya qilingan hayvon davolanadi, jarohat tuzalgandan so‘ng oshqozon osti
bezidan ajralgan shira ichak ichiga tushib, tashqariga chiqariladi. Tashqariga
chiqayotgan shirani toza idishga yig‘ib olib, fizika-kimyoviy xususiyatlari, shira
ajralish mexanizmi o‘rganildi. Oshqozon osti bezining yo‘li turli hayvonlarda
turlicha joylashganligi tufayli operasiya ham turlicha amalga oshiraladi.
Otlarda oshqozon osti bezining yo‘li 12-13 qovurg‘a davomida joylashgan
uchun ularda operasiyani o‘tkazish ancha mushkul. Bu operasiyani birinchi bo‘lib
1955 yil N.F.Popov laboratoratoriyasida Kurilov va Obuxovlar tomonidan
o‘tkazilgan.
Qoramol va cho‘chqalarda bu operasiyani o‘tkazish uncha qiyin bo‘lmasada
lekin me’da osti bezidan uzluksiz shira ajralib shira tarkibida ko‘p azot va ishqorli
suyuqliklardan mahrum bo‘lgani uchun u hayvonlar uzoq vaqt yashay olmaydi.
Bunday hayvonlar organizmida kislota ishqor muvozanati buziladi va hosil bo‘lgan
asedozdan hayvon o‘ladi.
1965 yil D.S.Jilov bu operasiyani qoramollarda mukammallashtirib, u 12
barmoqli ichakning oshqozon osti bezi yo‘li ochilgan qismini izolasiya qilib, unga
fistula o‘rnatadi va shira naycha orqali tashqariga chiqadi va ichakning pastki
qismiga ham fistula o‘tkazib maxsus naycha ko‘prikcha bilan birlashtiradi.
Bu operasiyadan keyin zaruriyat tug‘ilganida fistulalar o‘rtasidagi ko‘prikcha,
orqali shira olish yoki shira ajralishi mexanizmini o‘rgansa bo‘ladi. Oshqozon osti
bezining shirasi ko‘prikcha orqali ikkinchi fistula orqali ichakga tushib oziqa
hazmlanishida ishtirok yetadi va surinkali tekshirish o‘tkazish uchun imkon beradi
cho‘chqalarda A.D.Sineshchekov qo‘y - yechkilarda, keyinchalik D.K.Kuimov bir
oz o‘zgartirib operasiya qilgan bo‘lib, oshqozon osti bezining yo‘li bilan o‘t pufagini
yo‘lini og‘zi qo‘shilib bir joyga ochiladigan bo‘lgani uchun o‘t yo‘li bog‘lanib o‘t
pufagiga qo‘shimcha fistula qo‘yiladi va oshqozon osti bezining yo‘lidan toza
oshqozon osti shirasi chiqadi u tiniq rangsiz, ishqoriy muhitga yega 7,8-8,0 bo‘lib,
3,0-4,5% oqsil moddasi bor. Anorganik moddalardan natriy karbonat bo‘lib shiraga
ishqoriy xususiyat beradi. Oshqozon osti bezining shirasi tarki-bida fermentlardan
tripsin, ximotripsin, karboksipolipeptidaza, ribonukleaza, yelastaza, dipeptidaza,
protaminaza, amilaza, laktoza, invertaza va lipazalar bor bo‘lib, qoramollar
oshqozon osti bezining shirasida amilaza va lipaza fermentlari boshqa hayvonlar
shirasinikidan ikki martaba kamdir.
Tripsin oqsillarni peptidlar va aminokislotalarga parchalaydigan ferment
bo‘lib oshqozon osti bezidan aktiv bo‘lmagan tripsinogen holatida ajralib ichak
shirasidagi yenterokinaza fermenti ta’sirida faol trinsinga aylanadi va ishqoriy
muhitda aktivdir. Lekin shira kuchli kislotali muhitda rN-1,0, 90-100 gradusga
qizdirilib sovitilsa o‘z aktivligini tiklay oladi yoki termostobil fermentdir.
Ximotripsin oshqozon osti bezidan aktiv bo‘lmagan ximotripsinogen holatida
ajralib tripsin va yenterokinaza fermentlari ta’sirida aktiv ximo-tripsinga aylanib,
oqsil va yuqori molekulali peptidlar aminokislotalarga parchalaydi. U fosfor-amid
bog‘larini ham parchalaydi lekin tripsinga nisba-tan kuchsizdir. Tripsin va
ximotripsinlar yendopeptidazalar deyilib, polipep-tidlarni ichki peptid bog‘larini
uzib peptid va aminokislota hosil qiladi.
Karboksipolipeptidaza ximiyaviy tarkibi jihatidan globulinlarga man-sub
bo‘lib, polipeptidlarga ta’sir yetib, aminokislotalarni yerkin karboksil guruhi
tomonidan parchalaydi. Bu ferment ham aktiv bo‘lmagan prokarboksi-polipeptidaza
holatida hosil bo‘lib tripsin ta’sirida aktivlashadi. Oshqozon osti bezi fermentlari
oqsil va peptidlarni parchalab, kam aminokislota va ko‘p kalta zanjirli peptid
bog‘larini hosil qiladi. Bu kalta zanjirli peptid bog‘lar ichak shirasi fermentlari
ta’sirida amina kislotalargacha parchalanadi.
Oshqozon osti bezidan shira ajralish mexanizmi. Shira me’da osti bezi
hujayralarining aktiv faoliyati tufayli hosil bo‘lib, uning hujayralari merokrin va
apokrin tipda suyuqlik ajratadi.
Oshqozon osti bezining shira ajratish faoliyati neyro-gumoral yo‘l bilan
boshqarilib, tekshirishlarda isbotlangan. Adashgan nerv bu bezning shira ajratishini
quchaytiradi, adashgan nervning me’da osti beziga ta’siri dastavval I.P.Pavlov
tamonidan o‘rganilgan. I.P.Paalov ishlariga qadar olimlar oshqozon osti bezining
faoliyatiga adashgan nerv ta’sir yetmaydi deb hisoblaganlar. Chunki adashgan
nervning oshqozon osti beziga yo‘nalgan tarmog‘ida, shu bez faoliyatini
quchaytiradigan va uning faoliyatini tormozlaydigan tolalar bo‘lib, adashgan
nervning o‘sha bezga boradigan tarmog‘i bevosita ta’sirlanganda hech qanady
yeffekt kuzatilmaydi. I.P.Pavlov adashgan nervning oshqozon osti beziga yo‘nalgan
tarmog‘ini tajribadan bir necha kun oldin kesib, bez faoliyatini tormozlaydigan
tolaning degenerasiyalanishiga yerishdi va adashgan nervning bezga yo‘nalgan
tarmog‘ini ta’sirlaganida bez faoliyatining kuchayganligini kuzatadi hamda
oshqozon osti bezi faoliyatiga adashgan nervning ro‘y-rost ta’sir yetishini isbotlaydi.
Oshqozon osti bezidan shira ajralishini simpatik nerv tolasi ham boshqarib, biroq
simpatik nerv ta’siri shira ajralishini yaxshi ta’minlay olmaydi. Oshqozon osti
bezining faoliyatini boshqaruvchi markaz uzunchoq miyada joylashgan bo‘lib, bu
markazga bel sigmentlaridan va qorindagi quyoshsimon to‘plomdan nerv tolalari
kelgan.
Oshqozon osti bezidan shira shartli reflektor yo‘l bilan ajralib chiqadi.
Reflektor yo‘l bilan bir qatorda gumoral faktorlar ham ta’sir qiladi. Oshqozon va
ichaklardagi xilma-xil moddalar bilan birgalikda sekretin va pankreozimin
gormonlari oshqozon osti bezining faoliyatiga aktiv ta’sir ko‘rsatadi. Sekretin va
pankreozimin ingichka ichakning shilliq pardasida ishlanib chiqiladi. Jumladan,
sekretin inaktiv prosekretin holatida hosil bo‘lib, xlorid kislota ta’sirida tez
aktivlashadi. Bu gormon oshqozon osti bezi hujayralari faoliyatini kuchaytirib, ko‘p
miqdorda lekin kam fermentli shira ajratadi. Pankreozimin ingichka ichak shilliq
pardasida hosil bo‘lib, uning ta’sirida ajraladigan shiraning miqdori deyarli
o‘zgarmasa ham, lekin tarkibida fementlar ko‘p bo‘ladi. Oshqozon osti bezining
shira ajiratishini oshqozon-ichak sistemasidagi xilma-xil organik va yog‘
kislotalarining tuzlari ham kuchaytiradi. Gumoral faktorlar o‘z ta’sirini nerv
sistemasi orqali yuzaga chiqaradi, degan ma’lumotlar asosida shira ajralishning
ikkinchi fazasini neyroximiyaviy faza deb qaraladi. Oshqozon osti bezining faoliyati
hayvon iste’mol qilgan ozuqa turiga muvofiqlashib va moslashib olganligi sababli
shira ajralish dinamikasi, shiraning miqdori, tarkibi va fermentativ xususiyati hayvon
istemol qilgan ozuqa xiliga, xarakteriga, tarkibiga bog‘liq bo‘ladi. Itlar och
qoldirilganida oshqozon osti bezi shira ajratmaydi va lekin ovqat berilganda shira
ajratib, shira ajralishi ovqat turiga bog‘liq bo‘ladi. Jumladan, hayvonga non, sut yoki
go‘sht berilganda, sutga kam miqdorda shira ajrasa, go‘shtga yesa nonga qaraganda
kamroq, ammo sutga qaraganda ko‘proq shira ajratadi. Ajralgan shiraning
fermentativ xususiyatlari ham ozuqa turiga bog‘liq bo‘lib hayvon non yeganida
tripsin, sut ichganida yesa tripsin bilan lipaza fermentlari ko‘proq bo‘ladi. Demak,
oshqozon osti bezining turli ozuqalarga shira ajratish xususiyati va dinamikasi juda
o‘xshash. Bundan tashqari, me’da shirasining kislotalik xususiyati me’da osti
bezining ishqoriy xususiyatiga yekvivalentdir. Demak, oshqozondagi shira
ajratadigan hujayralar faoliyati bilan oshqozon osti bezi hujayralarining faoliyati bir-
biriga chambarchas bog‘liq bo‘lib, bu hujayralar funksional jihatdan yagona
sistemani tashkil qiladi.
Turli qishloq xo‘jalik hayvonlarida oshqozon osti bezining shira ajratishi
turlicha bo‘lib, kavsh qaytaruvchilar, otlar, cho‘chqalarning ingichka ichagida
uzluksiz oziqa bo‘lganligi tufayli me’da osti bezi, to‘xtovsiz, doimiy ravishda shira
ajratib turadi. Ozuqaning xili kavsh qaytaruvchilarda shira ajralish xarakteriga
itlardagiga qaraganda kamroq ta’sir ko‘rsatadi. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’da
olldi bo‘lmalarida turli ozuqalar o‘zaro aralashib, o‘ziga xos xususiyatlarni bir oz
yo‘qotib, turli ozuqaga qanday shira ajralishini aniqlash uchun bu hayvonlarni
ma’lum bir xildagi ozuqa bilan uzoq vaqt davomida oziqlantirish lozim bo‘ladi.
Kavsh qaytaruvchi va itlar-da me’da osti bezi shirasining fermentlari bir xil bo‘lsada,
lekin kavsh qaytaruvchilar me’da osti bezining shirasining fermentativ xususiyatlari
itlarnikiga qaraganda bir oz past bo‘lib, ozuqa turiga qarab o‘zgarib turadi.
Qoramollarning me’da osti bezidan sutka davomida o‘rtacha 6-7 l, qo‘ylarda 0,36 l,
cho‘chqa-larda 8 l gacha shira ajraladi va qoramollar shirasida 3-4%, cho‘chqalar
shirasida 1,2-1,4% oqsil bo‘ladi.
O‘t hosil bo‘lishi va chiqarilishi. O‘n ikki barmoqli ichak bo‘shlig‘iga
oshqozon osti bezining shirasidan tashqari jigar hujayralaridan ishlanib
chiqariladigan o‘t suyuqligi ham tushadi. Jigar hujayralarida doimo ishlanib
turadigan bu suyuqlik mayda-mayda kapillyarlarga o‘tib ulardan jigarning
bo‘lmalari orasidagi o‘t yo‘llariga, so‘ngra umumiy o‘t yo‘liga tushadi va oxiri o‘n
ikki barmoqli ichakga quyiladi. Demak, o‘t suyuqligi faqatgina sekret bo‘lmasdan,
balki yeskret hamdir. Jigar hujayralari o‘t suyuqligini tinmay hosil qilib tursada,
ammo bu suyuqlik o‘n ikki barmoq ichakka vaqt-vaqti bilan, ya’ni ozuqa iste’mol
qilinib, ichakda hazm bo‘layotgan paytida quyilib turadi. Ichakda ozuqa hazm
qilinmayotgan paytda o‘t yo‘li yopiq bo‘lib, o‘n ikki barmoq ichakka o‘t suyuqligi
tushmasdan, o‘t suyuqligi o‘t pufagida to‘planib, yig‘iladi va quyuqlashib qoladi.
Otlar, tuyalar va shimol bug‘ilarida o‘t pufagi yo‘q, bu hayvonlarda o‘t pufagi
vazifasini kengaygan o‘t yo‘li bajarib, bu hayvonlarning ichaklarida ozuqalar hazm
bo‘lishi to‘xtovsiz davom yetib turadi.
Hayvonlar jigarida o‘t hosil bo‘lishi va uning o‘n ikki barmoq ichakka
chiqarilishi xronik tajribalar yordamida o‘rganilgan bo‘lib, xuddi me’da osti bezi
yo‘li tashqariga chiqarilganidek, teri ustiga chiqarib tikiladi yoki o‘t yo‘li bog‘lanib,
o‘t pufagiga fistula qo‘yiladi.
O‘t yo‘lini tashqariga chiqarib tikish o‘t suyuqligining ichak bo‘shlig‘iga
chiqarilish mexanizmini o‘rganishga imkon bersa, o‘t pufagiga fistula o‘rnatish
jigarda o‘t suyuqligining hosil bo‘lish jarayonini o‘rganishga imkon beradi. Kerak
bo‘lsa ikkala operasiyani bir vaqtda amalga oshirish mumkin. Lekin uzoq davom
yetadigan tajribalarda hayvon organizmini o‘t suyuqligidan mahrum qilmaslik va
shu tarqa uni o‘limdan saqlab qolish maqsadida o‘t yo‘li tashqariga chiqarilib tikib
qo‘yilganda ham, o‘t pufagiga fistula o‘rnatilganida ham o‘t yo‘li yoki fistulani
maxsus shisha naycha yordamida o‘n ikki barmoqli ichakka o‘rnatilgan ikkinchi
fistulaga tashqaridan ulab qo‘ysa bo‘ladi. Bu operasiya o‘t suyuqligini faqat tajriba
vaqtida olishga, tajribadan boshqa vaqtda yesa uning ichakka quyilib turishiga
sharoit yaratadi. Kavsh qaytaruvchilar o‘t yo‘li bilan me’da osti bezining yo‘li o‘n
ikki barmoq ichakka birgalikda ochilganligi sababli o‘t pufagiga fistula qo‘yilganda
o‘t yo‘lini yuqoriroqdan, ya’ni me’da osti bezining yo‘li bilan birlashmagan joyidan
bog‘lash kerak bo‘ladi.
O‘t va uning ahamiyati. Ovqat hazm qilish uchun o‘t juda muhim
ahamiyatga yega bo‘lib, uning ikki xili: jigar o‘ti va pufak o‘ti farq qilinadi. Jigar
o‘ti jigar hujayralaridan ishlanib chiqqan, ammo hali o‘t pufagiga kelib quyulmagan
o‘tdir. U ancha tiniq, och sariq, och yashil rangli suyuqlikdir. Solishtirma og‘irligi
1,009-1,031 rN-7,5 ga teng, ishqoriy muhitga yega. Uning tarkibida 96-99% suv
bo‘ladi. Pufak o‘ti pufakka kelib quyilganidan keyin suvning ma’lum qismi qayta
so‘rilib, ancha quyuq, qoramtir tusga kirgan suyuqlikdir. Solish-tirma og‘irligi
1,026-1,048 ga teng, unda rN-6,8 bo‘ladi. tarkibida 80-86% suv va pufakning shiliq
pardasidan ajralgan shilimshiq bo‘ladi. O‘t tarkibida hazm yo‘lining boshqa suyuqlik
va shiralari tarkibida ham uchraydigan bir qancha nospesifik moddalardan tashqari
o‘t suyuqligining o‘zi uchungina xos bo‘lgan spesifik organik moddalar, ya’ni o‘t
pigmentlari va o‘t kislotalari ham bor. O‘t kislotasi xolat kislota deb ataladi, glikokol
bilan birikib glikoxolat kislotani va taurin bilan birikib, tauroxolat kislotani hosil
qiladi. Hazm jarayonlarining ko‘pgina tomonlari ana shu kislotalarga bog‘liq.
Jumladan o‘t kislotalarining natriyli tuzlari suv va yog‘larining yuza tarangligini
pasayti-rib, yog‘larning yemullanishiga yordam beradi, bundan tashqari, yog‘
donachalarining bir-biriga yopishib olib, yiriklashishiga qarshilik qiladi. Bu
kislotalar lipaza va kamroq darajada bo‘lsa ham amilolitik va proteolitik fermentlarni
aktivlashtiradi, ichak motorikasini jonlantiradi. O‘t kislotalari yog‘ va yog‘
kislotalarining ichak devori orqali limfa va qonga so‘rilishidan katta ahami-yatga
yegadir. Chunki yog‘ kislotalari faqat o‘t kislotalar bilan birikib, suvda yeriydigan
kompleks birikmalar hosil qilganidan keyingina so‘riladigan holga keladi.
O‘t pigmentlari ikki xil bo‘ladi: bilirubin va uning oksidlanishidan hosil
bo‘ladigan biliverdin. Bu pigmentlar gemoglobinning parchalanishidan yuzaga
keladigan mahsulotlardir. O‘t pigmentlari suyuqligiga o‘ziga xos rangni beradi.
Jumladan, bilirubin o‘tga sariq tus bersa, biliverdin yashil tus beradi. O‘t suyuqligida
pigmentlarning ko‘proq bo‘lishiga qarab turli hayvonlar o‘tining rangi qoramtir
yashil bo‘lsa, yetxo‘r hayvonlar o‘tining rangi qizg‘ish sariqdir. Chunki o‘txo‘r
hayvonlarning o‘tida biliverdin doimo birmuncha ko‘p bo‘ladi. O‘tning nospesifik
moddalariga uning tarkibida uchraydigan xolesterin, fosfatidlar, yerkin va
sovunlashgan yog‘lar, oqsillarning parchalanishi tufayli hosil bo‘lgan mochevina,
siydik kislota, purin asoslari kabi moddalar, shuningdek, natriy, kaliy va kalsiyning
karbonatli hamda fosfatli tuzlari kiradi.
O‘tning chiqarilishi. Hayvon ovqat yemay turgan paytda o‘t yo‘lining o‘n
ikki barmoq ichakka ochiladigan joyidagi sfinkter yopiq bo‘lganligi sababli o‘t
suyuqligi ichakka chiqmay turadi. Bu vaqtda o‘t o‘t pufagi va keng diametrli o‘t
yo‘llarida to‘planib boradi. Hayvon ovqat yeganidan 5-10 minut o‘tishi bilan ichakka
o‘t chiqarila boshlaydi va o‘t chiqarilishi 6-8 soat davom yetadi. Ichakka dastlab
pufak o‘ti chiqariladi, shu sababli ichakka chiqarilayotgan o‘tning birinchi
porsiyalari qoramtir va birmuncha quyuq bo‘ladi. Pufak o‘ti chiqib bo‘lishi bilan
jigar o‘ti chiqa boshlaydi. Shuning uchun keyingi o‘t porsiyalari och sariq rangli va
bir oz suyuqroq bo‘ladi. Qishloq xo‘jalik hayvonlarining o‘ti bir oz suyuqroq bo‘ladi.
Qishloq xo‘jalik hayvonlarining o‘t chiqarishi bir tekisda bo‘lmasada, uzluksiz
davom yetib turadi va shu jihatdan itlarning o‘t chiqarishidan farq qiladi. Chunki
qishloq xo‘jalik hayvonlarining ichagi odatda hech bo‘sh bo‘lmaydi, hazm
jarayonlari
to‘xtovsiz
sodir
bo‘lib
turadi.
O‘tning
chiqarilishi
hayvon
oziqlanayotganda keskin kuchayib, och qolganida ozmi-ko‘pmi susayadi. Sutka
davomida itlar o‘rtacha 250-300 ml, qo‘y va yechkilar 1,0-1,5 l gacha, qoramollar
7,0-9,5 l, cho‘chqalar 2,4-3,8 l, otlar yesa 6,0-7,2 l o‘tni o‘n ikki barmoq ichakka
chiqaradi.
O‘tning hosil bo‘lishi va o‘n ikki barmoq ichakka chiqarilishiga bir qancha
omillar ta’sir ko‘rsatadi. Jumladan, o‘t hosil bo‘lishi hayvonlarning yoshi va iste’mol
qiladigan oziqalarning xiliga bog‘liq. P.T.Tixonovning ma’lumotlariga qaraganda
o‘t o‘n ikki barmoq ichakka muntazam ravishda chiqib turganida o‘t hosil bo‘lishi
ham ancha jadal kechadi.
O‘t chiqishi hayvonlarning individual rivojlanish davrida ham o‘zgarib
turadi. Jumladan, buzoqlar hayotning birinchi uch oyida o‘t hosil bo‘lishi asta-sekin
kuchayib boradi, shundan keyin yesa bunday qonuniyat ko‘zga tashlanmaydi. Non,
sut va go‘sht iste’mol qilganda me’da shirasining ajralishi bu ozuqalarni yeganda
qanday o‘zgarmagan bo‘lsa, o‘tning hosil bo‘lishi va chiqarilishi ham o‘shanda y
o‘zgaradi.
O‘t hosil bo‘lishi va chiqarilishi neyrogumoral yo‘l bilan muntazam
boshqarilib boradi va organizmning extiyojiga moslashtiriladi. Ozuqaning ichakka
chiqarilishiga sabab bo‘ladigan reflektor reaksiya adashgan nervni qo‘zg‘atadi,
natijada o‘t pufagi, o‘t yo‘llarining silliq muskul tolalari qisqaradi va o‘t yo‘lining
ichak devoriga quyilish joyidagi sfinkter ochilib, o‘t ichakka tushadi. Simpatik
nervning qo‘zg‘alishi pufak devorining bo‘shashishiga va sfinkterning yopilishiga
olib keladi, natijada o‘tning ichakka chiqarilishi to‘xtaydi. O‘tning reflektor yo‘l
bilan ichakka chiqarilishida, pufakning o‘t bilan nechog‘li to‘lganligi ham katta rol
o‘ynaydi. Jumladan, o‘t pufaki o‘t bilan qancha yaxshi to‘lgan bo‘lsa, uning
devoridagi retseptorlar shuncha tez ta’sirlanib, o‘t reflektor yo‘l bilan shuncha tez
chiqadi. O‘t hosil bo‘lishi va uning chiqarilishiga shartli reflektor faoliyat ham ta’sir
qiladi. Jumladan, «yolg‘ondakam oziqlantirish» paytida o‘t hosil bo‘lishi va
chiqarilishi kuchayadi. Odatdagi shroitda hayvonning oziqalanishiga aloqador
xilma-xil ta’sirotlar munosabati bilan o‘tning ichakka chiqarilishiga va hosil
bo‘lishiga oid shartli reflekslar hosil bo‘lib turadi. O‘tning chiqarilishi shartli
reflektor ravishda amalga oshishi bilan birga shartli reflektor yo‘l bilan tezda
tormozlanadi ham. Masalan, ovqat yeb turgan itga mushukni ko‘rsasak, o‘t
chiqarilishi reflektor ravishda taqqa to‘xtaydi. Bunda simpatik nerv sistemasining
qo‘zg‘alishi o‘t chiqarilishining to‘xtashiga sabab bo‘ladi.
Nerv sistemasidan tashqari o‘t hosil bo‘lishi va uning ichakka chiqarilishiga
xilma-xil gumoral faktorlar, har xil moddalar ta’sir ko‘rsatadi. Chunonchi, o‘t
suyuqligining o‘zi, o‘t kislotalari, gastrin, sekretin, xlorid kislota va ozuqa tarkibida
bo‘ladigan har xil yekstrakt moddalar o‘t hosil bo‘lishini kuchaytiradi. Ingichka
ichakning shiliq pardasidan ajraladigan gormon xolesistokinin qonga so‘rilib, o‘t
pufagining qisqarishini va o‘t yo‘li sfinkterning ochilishini ta’minlaydi. Gipofizning
ayrim gormonlari ham xuddi shu xilda ta’sir ko‘rsatadi. Buyrak usti bezining
adrenalin gormoni yesa xuddi simpatik nerv singari ta’sir ko‘rsatib, o‘t chiqarilishini
tormozlaydi.
Oziqalarning ingichka ichakda hazm bo‘lishi-me’dada tegishlicha hazm
bo‘lgan oziqalar belgili qonuniyat asosida ingichka ichakkaga ya’ni o‘n ikki barmoq,
och va yonbosh ichaklarga o‘tkazilib, bu yerda atroflicha hazm qilinadi. Ingichka
ichakda ozuqaga me’da osti bezi hamda ichak shiralaridagi xilma-xil fermentlar
shiddat bilan ta’sir qilib, hazm sistemaning bu qismida oziqalarning hazm bo‘lishida
o‘t suyuqligi ham ishtirok yetadi. Oqibatda me’dadan o‘tgan oziqalar ingichka
ichakda o‘zining barcha tarkibiy qismlariga parchalanadi. Oziqalar ingichka ichakda
xilma-xil suyuqliklar bilan yaxshi aralashib, bir jinsli atalaga o‘xshab uni ximus
deyiladi. Turli xil hayvonlar ingichka ichakda 1 kg quruq oziqaga nisbatan bir xil
miqdorda, ya’ni 14,5-15,0 litr atrofida ximus hosil bo‘ladi. O‘rtacha qoramollarda
ximusning kundalik miqdori 250-300 l, qo‘ylarda 28-50 l,otlarda 260-265 l,
cho‘chqalarda yesa 75-80 l atrofida bo‘ladi. Ximusning tarkibi o‘zgarmas bo‘lib, bir
xil me’yorda saqlanib, ximus tarkibining mo‘tadilligida ichakka chiqarilayotgan
hazm shiralarining tarkibidagi har-xil organik va anorganik moddalarning ahamiyati
benihoya katta va sutka davomida hazm shiralari bilan birgalikda sigirlar ichagiga
500-700 g gacha oqsil chiqadi.
Ingichka ichakda kechayotgan hazm jarayonlarida xilma-xil fermentlar go‘yo
o‘zaro raqobat qilganday ta’sir ko‘rsatib, benihoya murakkab, hazm jarayonining bir
muncha pirovard va eng muhim bosqichi bo‘lib hisoblanadi. Ingichka ichak ichidagi
mahsulotni-ximusni tashqariga chiqarilishi hayot uchun juda xavflidir. Fistula orqali
ximusning ozmi-ko‘pmi tashqariga chiqarilishi, tezda qonning tarkibida o‘z ifodasini
topadi. Qonning suyuq qismi tezda ichakka chiqariladi, oqibatda qonda yeritrositlar,
demak gemoglobin ko‘payadi-«qon quyuqlashadi». Ximusning batamom tashqariga
chiqarilishi muqarrar ravishda organizmning halokatiga sabab bo‘ladi.
Oziqaning
ichak
devorida
hazm
bo‘lishi.
Oziqaning
hazm
bo‘lishliqlaridan-og‘izda, me’dada, ichakda hazm bo‘lishini ko‘rib keldik. Lekin
bular hazm jarayonlarinting nihoyasiga yetmagan bosqichlaridir. Ichakda atroflicha
hazm bo‘lgan oziqalar pirovardida ichak devorida, shilliq pardadagi fermentlarning
ta’sirida batamom parchalanadi va so‘riladi. Oziqalarning ichak devorida hazm
bo‘lishini dastlab A.M.Ugolev va boshqa laboratoriya xodimlari aniqladilar. Keyingi
paytlarda o‘tkazilgan tekshirishlar tufayli ichaklardagi so‘rg‘ichlar – vorsinkalar
yuzasida, nihoyatda mayda so‘rg‘ichlar-mikrovorsinkalar borligi aniqlandi. Bitta
vorsinkada, balandligi 0,55-1,1 mkm, yo‘g‘onligi 0,05 - 0,08 mkm bo‘lgan
mikrovorsinkalar to 3000 tagacha joylashishi mumkin. Mikrovorsinkalar vorsinkalar
yuzasini juda zich qoplab olib, u yerda jiyakka o‘xshash tuzilmani hosil qilib, shu
jiyakka o‘xshash tuzilmada nihoyatda xilma-xil fermentlar mavjud. Bu jiyakli
tuzilmada ishqoriy va kislotali fosfatazalar, aminopeptidazalar, lipaza, gistaminaza
va
boshqa
fermentlar
borligi
aniqlangan.
Mikrovorsinkalarning
orasida
mikroporalar-elektron mikroskopda ko‘rinadigan mikroskopik teshikchalar bor.
Ichakning ichida tegishlicha hazm bo‘lgan oziqa zarrachalari so‘rilishga intilib,
ichak devoridagi vorsinkalarga yondoshadi va bu vaqtda jiyakli tuzilmaga,
mikrovorsinkalarga duchor keladi. Oqibatda u yerdagi fermentlar ta’siriga uchraydi
va batamom parchalanib mikroporalar orqali so‘riladi. Oziqa zarrachalari faqat
mikroporalardan o‘ta oladigan darajaga keltirilgandan keyingina so‘rilishi mumkin,
aks holda ichak ichiga yana qaytariladi, yoxud jiyakli tuzilmadagi fermentlar
ta’sirida parchalanadi. Jiyakli tuzilmada oziqa bilan keltirilayotgan fermentlarning
aktivlashishi, faollashishi uchun hamma sharoit bor. Shu sababli bu yerda oziqa bilan
keltirilayotgan fermentlar ham o‘z ta’sirini bemalol namoyon qilaveradi. Keyingi
paytdagi ma’lumotlar jiyakli tuzilmadagi fermentlarning ancha shiddatliligini
ularning hazm bo‘shliqlaridagi fermentlardan ancha kuchliligini va muhit
o‘zgarishini farqlamasligini isbotladi. Demak, jiyakli tuzilmaga, mikrovorsinkalarga
kelayotgan oziqa zarrachalari nihoyatda xilma-xil bo‘lishi bilan birgalikda, ancha
kuchli fermentlarning ta’siriga duchor bo‘ladilar va parchalanishga majbur bo‘ladi.
Qayd qilinganlarning hammasi oziqalarning ichak devorida hazm bo‘lishi benihoya
keng yuza bo‘ylab, juda jadal ravishda kechishidan dalolat beradi. Oziqalar
hazmining 20-50% hazm bo‘shliqlarida sodir bo‘lsa, 50-80% hazm sistemasining
devorlarida, me’da devorida, kavsh qaytaruvchi hayvonlarning me’da oldi
bo‘lmalarining devorlarida sodir bo‘lib, shulardan birmuncha faolli bo‘lib, ichak
devorida kuzatiladigan ovqat hazmi juda salmoqli o‘rinni yegallaydi.
Yo‘g‘on ichakda oziqa hazm bo‘lishi. Yo‘g‘on ichak hazm sistemaning
pirovard qismi bo‘lib, uning ko‘r ichak, chambar ichak va to‘g‘ri ichak degan
qismlari bor. Ingichka ichakning oxirgi qismi yonbosh ichak bilan yo‘g‘on ichakning
boshlang‘ich qismi bo‘lgan ko‘richakning oralig‘ida maxsus ileosekal sfinkter bor.
Bu sfinkter har 30-60 sekundda davriy ravishda ochilib-yopilib turadi va
oziqalarning faqat bir tomonga, ya’ni yonbosh ichakdan ko‘richakka o‘tkazilishini
ta’minlaydi. Shunday qilib, ingichka ichaklarda so‘rilmagan mahuslotlar ana shu
sfinkter orqali ko‘r ichakka o‘tkaziladi, shundan keyin bu oziqalar yo‘g‘on ichakda
hazm bo‘lishda davom yetadi. Oziqalar yo‘g‘on ichakda, yo‘g‘on ichak shirasidagi
fermentlar, ingichka ichakdan oziqa bilan keltirilgan fermentlar va bakteriyalarning
fermentlari ta’sirida hazm bo‘ladi. Ayniqsa, o‘txo‘r hayvonlarning yo‘g‘on ichagida
kechadigan jarayonlar diqqatga sazovordir. Chunki go‘shxr hayvonlarda
oziqalarning asosiy qismi ingichka ichaklarda tamomila hazm bo‘lib, so‘rilganligi
sababli, yo‘g‘on ichakda kechadigan hazm jarayonlari deyarli ahamiyatga yega
emas.
Yo‘g‘on ichakning devoridagi qadoqsimon hujayralar uzluksiz ravishda
ishqoriy muhitli shira ajratib turadi. Demak, yo‘g‘on ichakdagi muhit ham ishqoriy,
biroq, yo‘g‘on ichakning oxirgi, to‘g‘ri ichak qismining muhiti kislotali bo‘ladi.
Yo‘g‘on ichak shirasining tarkibida, asosan, ingichka ichak shirasida uchraydigan
fermentlar uchrasada, ammo ularning miqdori kam, aktivligi ham ancha zaif.
Yo‘g‘on ichak shirasining ajralishini ta’minlaydigan ta’sirot oziqalarning ichak
devoriga bergan, mexanik ta’sirdir. Yo‘g‘on ichak shirasidagi fermentlar
miqdorining kamligi va aktivligining zaifligi tufayli, bu yerda oziqalar hazm
bo‘lishida ular bilan keltirilgan ingichka ichak shirasining fermentlari va
bakteriyalarning faoliyati salmoqli o‘rin yegallaydi. Fermentlar asosan bir xil
bo‘lganligi sababli moddalarning parchalanishi ularning ingichka ichakdagi
parchalanishiga o‘xshash. Biroq, bakteriyalarning faoliyati yo‘g‘on ichakda
kechadigan jarayonlarga xos xususiyatlar bag‘ishlaydi. Jumladan, o‘txo‘r hayvonlar
yo‘g‘on ichagining 1 g mahsulotida to 15 mlrdgacha bakteriyalar saqlanib, ular o‘z
faoliyati tufayli uglevodlarni achitib-bijg‘itadi, oqsillarni chiritadi, kletchatkani
parchalaydi. Bakteriyalarning faoliyati oqibatida turli kislotalar, vodorod sulfid,
karbonat angidrid, metan, vodorod kabi gazlar hosil bo‘ladi. Oqsillarning chirishi
natijasida har xil zaharli moddalar: krezol, fenol, skatol, indol va boshqalar hosil
bo‘lib, qonga so‘riladi. va jigarda zarsizlantiriladi.
Yo‘g‘on ichakda kechadigan jarayonlarning ichida bakteriyalar ishtirokida
kletchatkaning hazm bo‘lishi alohida ahamiyatga yega bo‘lib, bu yerda kavsh
qaytaruvchi organizmda hazm bo‘la oladigan kletchakaning 30% otlarning yo‘g‘on
ichagiga keltirilgan kletchakaning yesa 40-50% parchalanib hazm bo‘ladi.
Kletchatkaning parchalanishi ayniqsa ko‘r ichakda jadal kechadi. Shu sababli otlarda
ko‘richak «ikkinchi me’da» deb yuritiladi. Kletchatkaning parchalanishi natijasida
turli xil uchuvchi yog‘ kislotalar hosil bo‘lib, qonga so‘riladi va organizm tomonidan
o‘zlashtiriladi. Ximus otlar yo‘g‘on ichagida 72 sotgacha, cho‘chqalarnikida yesa
16-20 soatgacha saqlanadi, bu paytda otlarda 39%, qoramollarad 31%,
cho‘chqalarda 30% oqsil hazm bo‘ladi. Yo‘g‘on ichakning oxirgi qismida suv ancha
jadallik bilan so‘riladi va oqibatda najas -tezak shakllanadi.
Ingichka ichak motorikasi-ingichka ichakning devori uzluksiz ravishda
harakat qilib turadi. Uning harakati ichak ichida oziqalarning tegishlicha hazm
bo‘lishida katta ahmiyatga yega bo‘lib, shu harakatlar tufayli oziqalar shiralar bilan
aralashtiriladi, ichakning bir qismidan ikkinchi qismi tomon o‘tkaziladi. Ingichka
ichakning harakatlarini ham bir qator metodlar yordamida o‘rgansa bo‘ladi.
Bularning asosiylari quyidagilardir: tajribadagi hayvonning qorin devorini teshib,
shu teshikdan ichak harakatini kuzatish. Bu vaqtda qorin devoridan hosil qilingan
teshikka selluloid parda o‘rnatiladi. Oqibatda ancha uzoq vaqtgacha ichak harakatini
kuzatish imkoni tug‘iladi. Bundan tashqari ichak harakatlarini fistula orqali yozib
olsa ham bo‘ladi. Buning uchun ingichka ichakning tegishli qismiga fistula o‘tkazib
u orqali ichak ichiga rezina pufak kiritiladi. Havo yuborilib pufak shishirilgandan
so‘ng, tegishli moslama yordamida ichak harakatlarini osongina yozib olsa bo‘ladi.
Ichak harakatlarini rentgen apparati yordamida kuzatish yoki suratga olish ham
mumkin.
Zaruriyat tug‘ilganda ichak harakatlarini o‘rganish uchun o‘tkir metodlardan
ham foydalaniladi. Jumladan, o‘tkir operasiya yordamida ajratib olingan: ichak
bo‘lakchasini tana haroratigacha isitilgan Ringer eritmasiga joylashtirilib, shu ichak
bo‘lakchasining harakatini yozib olish, o‘rganish mumkin.
Ingichka ichak devorida kuzatiladigan harakat jarayonlarini uch guruhga:
mayatniksimon, perisiltaltik va ritmik harakatlarga bo‘lish mumkin. Bu harakatlar
ichak devorida uzunasiga va aylanasiga joylashgan muskullarning qisqarishi
natijasida yuzaga keladi. Jumladan, mayatniksimon harakatning ro‘yobga
chiqishida ham aylanasiga, ham uzunasiga yo‘nalgan muskullar ishtirok yetadi. Bu
vaqtda aylanasiga yo‘nalgan muskullar qisqarishi natijasida ichakda bir qator
qisqarish halqalari paydo bo‘ladi. Shu onda uzunasiga yo‘nalgan muskullar
qisqarishi tufayli ichakning har ikki halqasi oralig‘idagi qismi kalta tortib kengayadi,
muskul bo‘shashganda yesa, torayib uzayadi. Oqibatda uzunasiga yo‘nalgan
muskullarning qisqarib-bo‘shashishi natijasida aylana muskullar hosil qilgan
halqalar goh oldinga, goh orqasiga harakat qiladi.
Agarda ichak devorida shu tariqada ro‘yobga chiqayotgan harakatning bir
necha marta takrorlanishiga nazar tashlasa, u go‘yo mayatnik harakatini yeslatadi.
Mayatniksimon harakat deyilishiga sabab ham shunda. Mayatniksimon harakat
tufayli ichakda hazm bo‘layotgan oziqalar doimo harakatda bo‘lib, hazm shiralari
bilan yaxshilab, batafsil aralashadi.
Peristaltik harakat- ichak bir qismining qisqarishi, shu onda navbatdagi
oldingi bo‘lagining bo‘shashib kengayishi bilan xarakterlanadi. Bu vaqtda ximus
ichakning qisqargan joyidan oldingi tomon, ya’ni shu paytda bo‘shashib kengaygan
qismi tomon haydaladi. So‘ngra ichakning ximus o‘tgan shu bo‘lagi qisqarib,
ximusni kengayib turgan keyingi qismiga suradi. Natijada ximus shira bilan
aralashib siqilib pastga tomon haydalib boraveradi. Ichakning shu tariqada, bir qismi
qisqarganda navbatdagi qismining kengayib harakatlanishi tufayli ximus hazm
sistemaning pirovard qismiga, to‘gri ichakka tomon haydaladi. Ichakning bu harakati
navbatma-navbat, belgili izchillikda kuzatilib turadi va ximusning oldindan orqaga
tomon o‘tkazilishini ta’minlaydi. Agarda ichakning shu harakat to‘lqinlarining
takroriy yuzaga chiqishiga nazar tashlansa, u go‘yo chuvalchang harakatiga o‘xshab
ketadi. Bu harakatning chuvalchangsimon harakat deyilishiga ham sabab shu.
Ichakning uchinchi xil harakatlari-ritmik harakatlardir. Ritmik harakat
ichak devorida aylansiga joylashgan muskullarning qisqarishi natijasida yuzaga
keladi va ichakning bir necha segmentga, bo‘g‘imlarga bo‘linishiga sabab bo‘ladi.
Bu bug‘imlar harakatlanmaydi, ular yakka-yakka holda, shuningdek bir nechtasi bir
joyga to‘plangan, to‘p-to‘p holda yuzaga chiqadi. Bug‘imlarning biri ikkiga bo‘linib
ikkita bo‘g‘im hosil bo‘ladi, shu onda qo‘shni ikki bo‘g‘im o‘zaro qo‘shilib bitta
katta segmentni hosil qiladi va shu tariqa doimo takrorlanib turadi. Ritmik harakatlar
tufayli ximus alohida-alohida bo‘laklarga bo‘linadi va atroflicha aralashadi,
shuningdek, ichak devoriga juda taqalib keladi.
Ichakning ichki sig‘imi undagi oziqaning miqdoriga nihoyatda mos ravishda
turadi. Ichak, ichidagi ximusning miqdoriga bog‘liq ravishda kengayadi va torayadi.
Shu sababli ximusning miqdori nechog‘lik bo‘lishidan qat’iy nazar, u ichakni doimo
to‘ldirgan holatda, ichak devorlariga yaxshi taqalgan holatda bo‘ladi. Ichak
sig‘imining ichidagi ximus miqdoriga mutanosib ravishda o‘zgarishi, ichak
devorining toliqmasdan uzluksiz ravishda bir maromda qo‘zgalgan va qislishga
intilgan holatda - tonusda bo‘lganligi sababli ro‘yobga chiqadi. Ichak devorining bir
me’yorda qo‘zg‘algan holati - tonusi markaziy nerv sistemasi tomonidan boshqarilib
turiladi. Markaziy nerv sistema adashgan nerv tolalari orqali impulslar yuborib ichak
devorining qo‘zg‘alishini kuchaytiradi, tonusini oshiradi, natijada ichak devorlari
qisilib, ichakning sig‘imi torayadi. Shuningdek, simpatik nerv sistema orqali
kelayotgan impulslar yesa ichak devorining tonusini pasaytiradi, oqibatda ichakning
sig‘imi kengayadi. Shu tariqa, ichak tonusining markaziy nerv sistema tomnidan
boshqarilayotganligi sababli, uning sig‘imi ichidagi ximusning miqdoriga qarab
mukammal ravishda o‘zgaradi. Tonusi bilan birgalikda ichakda kuzatiladigan
harakat jarayonlari ham markaziy nera sistema tomonidan idora qiladi. Jumladan,
adashgan nerv qo‘zg‘alganda ichakning harakatlari ancha jadallashadi, simpatik nerv
qo‘zg‘alganda yesa ichak harakatlari sekinlashib, paysallashib qoladi. Biroq,
ichakning devori markaziy nerv sistemadan impulslar kelmagan paytda ham
mustaqil (avtomatik) ravishda qisqarib harakat qila olish qobiliyatiga yega. Bu
vaqtda ichakning harakati uning devoridagi nerv (Auerbax) tuzilmalarining va
muskulli yelementlarning qo‘zg‘alishi tufayli ro‘yobga chiqadi. Ichakning harakati
shartli reflektor yo‘l bilan ham boshqariladi. Bosh miya yarim sharlar po‘stlog‘ining
ichak harakatlarini boshqarilishi K.M.Bikov laboratoriyasida aniqlangan. Jumladan,
u yerda davo maqsadida ichagiga fistula qo‘yilgan odamlarning ovqatlanishga
tayyorlanishi, ular bilan ovqat to‘g‘risida suhbat qilish, ichak motorikasining ancha
jonlanishiga sabab bo‘lganligi kuzatilgan. Xilma-xil fiziq, kimyoviy, mexanik va
yemosional ta’sirlar nerv sistema orqali ichak harakatini o‘zgarishiga sababchi
bo‘ladi.
Jumladan, hayvonnng hurkishi, og‘riq, shuningdek simpatik nerv sistemani
qo‘zg‘atadigan boshqa ta’sirlar ichak motorikasini susaytirgan holda, kuchli
yemosionla holatlarda ichak harakatlari ancha jonlanadi. Ichak harakatlariga har xil
gumoral faktorlar ham ta’sir qiladi. Ichak harakatlari polipeptidlar, turli yekstraktiv
moddalar, kislota, tuz va ishqorlarning eritmalari hamda xolin, yenterokrinin va
serotonin kabi biologik aktiv moddalar ta’sirida kuchayadi. Qayd qilingan gumoral
faktorlarning ayrimlari o‘z ta’sirini nerv sistemaga tegishli ravishda ta’sir qilishi
tufayli namoyon qilsa, ayrimlari yesa, ichak harakatiga ta’sir qiladigan biologik aktiv
moddalarning hosil bo‘lishini tezlashtirish tufayli namoyon qiladi. Bulardan tashqari
ichaklarning harakat faoliyati vegetativ nerv sistema tolalari qo‘zg‘alganda ularning
uchlaridan ajraladigan moddalar-simpatin va asetilxolin, shuningdek, gistamin va
villikinin moddalarining ta’sirida ham boshqariladi. Asetilxonin va gistamin ichak
harakatlarini tezlashtirgan holda, simpatin susaytiradi, villikinin yesa, vorsinkalar
harakatini jonlantiradi. Demak ichaklarning harakat faoliyati ham organizmdagi
boshqa jarayonlar singari neyrogumoral yo‘d bilan mukammal ravishda boshqarilib,
organizmning extiyojiga moslashtirilib turiladi.
Yo‘g‘on ichak motorikasi-yo‘g‘on ichaklarning harakati ingichka ichaklar
harakatiga o‘xshash. Ko‘r va chambar ichaklarda peristaltik harakat bilan birgalikda
uning aksi-antiperistaltik harakat oziqalarni juda yaxshi aralashtiradi. Qishloq
xo‘jalik hayvonlari yo‘g‘on ichagining oxirgi qismida ritmik harakatlar ancha kuchli
ravishda kuzatiladi. Bular ichak bo‘shlig‘ini vaqtincha mutlaqo bekitib qo‘yadi.
Bunday harakatlar yo‘g‘on ichakning go‘ng-tezak shakllanadigan qismida ayniqsa
ko‘zga yaqqol tashlanadi. Yo‘g‘on ichak motorikasining ro‘yobga chiqishida ichak
shilliq pardasining mexanik ta’sirlar bilan ta’sirlanishi katta ahamiyatga yega.
Yo‘g‘on ichak avtomatiyasi ingichka ichaklarnikidan ancha zaif.
Yo‘g‘on ichak harakatini o‘rganishda ingichka ichak harakatini o‘rganishda
qo‘lanadigan metodlardan foydalaniladi. Yo‘g‘on ichak harakatlarining nerv sistema
tomonidan boshqarilishi kam o‘rganilgan.
Oziqa moddalarning so‘rilishi.
So‘rilish deb, turli xil moddalarning
teri, teri osti kletchatkasi,hazm sistemasining shilliq paradalari, o‘t pufagi, o‘pka
alveolalari va boshqalardagi bir yoki bir necha qavat hujayralar orqali qon va limfaga
o‘tishiga aytiladi.
So‘rilishning shuncha xilma-xil organlarda kechishining eng asosiy qismi
sifatida hazm sistemasida ro‘yobga chiqayotgan so‘rilish jarayoni asosiy o‘rinni
yegallab ayotiy muhim hisoblanadi chunki bu vaqtda organizm o‘ziga zarur bo‘lgan
energetik va plastik materiallarni oladi.
Hazm sistemasida kukzatiladigan so‘rilish jarayonlarini vositali va vositasiz
metodlar yordamida o‘rganiladi. So‘rilish jarayonlarini bevosita o‘rganish uchun
ovqat azm qilish sistemasining har xil joylariga fistulalar qo‘yib ayvonlar me’dasi
va ichagining turli qismlarida yuborilgan eritmalarni yig‘ib me’da va ichaknging
turli qismlarida anchasi qancha vaqtda so‘rilganligi to‘g‘risida ma’lumotlar olinadi,
yoki bo‘lmasa ichaklarning turli qismlariga bir qancha naychalar o‘rnatib ularni tashi
anastomozlar yordamida birini ikkinchisi bilan va hakozo holatda birlashtirib
tekshirilayotgan moddani fistula orqali yig‘ib olib u moddaning miqdori va
tarkibining o‘zgarishiga qarab so‘rilishi jarayoni o‘rganiladi.
So‘rilish jarayonini vositali o‘rganishda hazm sistemasiga oqib kelayotgan
qon va limfaning tarkibi o‘rganiladi. Angiostamiya metodini qo‘llash uchun
tekshiriladigan qon tomiriga yehtiyotlik bilan kanyula o‘rnatilib, naychaning
ikkinchi uchi teri tashqarisiga chiqarib berkitilib istalgan vaqti qon olib tekshirish
mumkin. So‘rilish jarayonlarini radiaktiv izatoplar metodi yordamida ham o‘rganish
mumkin bo‘lib turli xildagi so‘rilishi kerak bo‘lgan moddalarga radiaktiv moddalar
qo‘shib hazm sistemasining qaysi qismida qay darajada so‘rilganligi to‘g‘risida
ma’lumot olinadi. Bulardan tashqari gistologik, gistoximik metodlar yordamida ham
so‘rilish jarayonlarini o‘rganish mumkin. Hazm sistemasining turli qismlarida
so‘rilish tezligi, intensivligi har xil bo‘lib og‘izda oziqalar kam vaqt davomida
saqlanganligi
tufayli
deyarli
so‘rilmay
yerigan
moddalar
ta’m
bilish
piyozchalarining po‘sti orqali o‘tadi xolos va oziqa ta’mi seziladi. Hayvonlar
me’dasida ham so‘rilish jadal kechmay suv, glyukoza, aminokislotalar va mineral
moddalar so‘rilib bu yerda so‘rilishiga me’daning shiralarini ichkariga ajralishi
qarshilik qiladi.
Kavsh qaytaruvchilarning me’da oldi bo‘lmalarida so‘rilish jadal kechib bu
qismlar ichki shilliq pardalari juda nozik bo‘lib bu qismlardagi ko‘p qavatli epiteliy
qizil o‘ngach epiteliysidan 5-8 marta yupqa blibqon tomirlar bilan yaxshi
ta’minlangan. Shilliq parda hujayralarining tuzilishi so‘rilishni birmuncha yaxshi
kechishiga moslashgan, ular mitoxondriyalari, fermentlari va sulfgidril gruppalari
so‘rilishga moslashib, ular me’da oldi bo‘lmalari so‘rg‘ichsimon tuzilmalari, ularni
so‘rilish yuzasini kengaytiradi. Bulardan tashqari qat qorin so‘rilish yuzasi varaqlari
hisobiga kengayadi. Me’da oldi bo‘lmalarida ammiak, mochevina, suvda yeruvchi
vitaminlar V1 S1 R. Pantoten kislota, biotin, inozit, xolin, para aminobenzoat kislota,
folat kislota, lipoat kislota, pangamat kislota, karnitin, uchuvchi yog‘ kislotalar,
glyukoza, aminokislotalar, gazlar, kaliy Sa, Sl fosfatlar va suv so‘riladi. Suv qat
qorinda jadal so‘rilib asosiy so‘rilish ingichka ichaklarda ya’ni 12 barmolqli ichak
kalta bo‘lganligi tufayli so‘rilish yuzasi kichik bo‘lib, asosiy so‘rilish och va
yonbosh ichaklarda kechadi.
Ingichka ichak shilli, pardalari turli yo‘nalishlarda ko‘p burmalarni hosil qilib
1mm2 yuzada 30 tagacha so‘rg‘ichlar bo‘lib ingichka ichak shilliq parda yuzasini 20-
25 marta kattalashtirib qoramollarda 17 m2 otlarda 12 m2 va itlarda 0,52 m2 ga teng.
Har bir so‘rg‘ichga arteriola kelib kapillyarlarga tarmoqlanib vena bo‘lib chiqib
ketadi vorsinkalar yaxshi harakatlanish xususiyatiga yega bo‘lib har bir vorsinka
silliq muskul tolasiga, nerv tolasiga va mayda nerv tuguniga yega. Har qaysi vorsinka
mikro vorsinkalar bilan qoplangan bo‘lib ularning yuzasi kegayib so‘rilishga
moslashgan ximusga doimo botib turadi. So‘rilish paytida vorsinkalar kapillyarlari
kengaygan bo‘lib turli xil moddalar vorsinkalar kapillyarlariga shimilib o‘tib,
qisqarganda bu moddalar qon va limfa orqali vorsinkadan ichkariga haydaladi.
So‘rilish aktiv jarayon bo‘lib moddalarni bir tomondan ikkinchi tomonga o‘tkazish
tirik hujayralarga xos bo‘lib ichak devoridagi hujayralarda yaxshi kuzatilib
so‘rilishni amalga oshishida so‘rilishni ta’minlovchi hujayra po‘sti, yendoplazmatik
tur ba’zal membrana va boshqa qismlar ishtirok yetadi. So‘rilayotgan modda hujayra
po‘stida maxsus tashuvchi osil bilan, yog‘ donachalari membrananing lipidlar bilan
ATF ishtirokida tez birikib hujayra po‘stining ichiga o‘tadi. Hujayra ichiga kirgan
birikmalar maxsus fermentlar ta’sirida tashuvchi va so‘rilayotgan moddalarga
parchalanadi.Tashuvchi modda darrov hujayra po‘stining sirtiga, so‘rilayotgan
modda yendoplazmatik turning mikrokanalchasiga va bazal membranaga, keyin
biriktiruvchi to‘qimaga oxirida qon va limaf kappilyarlariga o‘tkaziladi.
So‘rilishda bir qancha fizik va ximiyaviy qonuniyatlardan osmos, filtratsiya,
diffuziya jarayonlarini ahamiyati muhim bo‘lib N2O, SO2 , O2 ammiak moddalar
hujayra po‘stidagi mikroporalar va hujayra aro tirqishlar orqali diffuziya yo‘li bilan
ichak ichidagi gipotonik eritmalar osmos tufayli so‘riladi. Lekin bu fizika ximiyaviy
qonuniyatlar so‘rilishda asosiy hal qiluvchi vazifa hisoblanmaydi bu qonuniyatlar
so‘rilishni yo jadallashtirib yo paysallashtirib turishi mumkin.
So‘rilishni ta’minlaydigan aktiv sharoit ichak devoridagi epiteliylarning aktiv
faoliyati bo‘lib ichakdan qonga moddalar aktiv,past konsentrasiyadan baland
konsentrasiyaga, past bosimdan baland bosimga tomon so‘riladi. Masalan: agar
ichak ichiga qon zardobini kiriilsa bu zardobdagi tuzlar konsentrasiyasi va osmatik
bosim qondagi shu ko‘rsatkichlar bilan teng bo‘lishidan qat’iy nazar qonga so‘riladi.
Bu osmosning so‘rilishda hal qiluvchi sharoit emasligini isbotlaydi.Agar ichaklar
devori zarlansa u vaqida oddiy yarim o‘tkazgich pardaga o‘xshab moddalarning
o‘tishi fizika ximiyaviy qonunlar asosida yuzaga chikadi va yuqori konsentrasiyadan
past konsentrasiyasiga,yuqori bosimdan past bosimga qarab harakat qiladi.Ichak
hujayralari tirik aktiv harakatlari tufayli so‘rilish hayotiy jarayonlarning ko‘rinishi
tarzida aktiv sodir bo‘laveradi va hayotiy muhim moddalar uzluksiz ravishda qon va
limfaga tanlab o‘tkazilib oqsillar-aminokislotalarga parchalanib turli aminokislotalar
turli xil tezlik bilan so‘riladi. Serin, glisin orginin tez so‘rilib, valin, lizin sekin
so‘riladi katta hayvonlar ichagidan parchalanmagan oqsillar so‘rilmay yosh
hayvonlar ichagidan ozmi ko‘pmi oqsillar so‘rilishi mumkin. Uglevodlar
monosaxaridlar glyukoza, galaktoza, fruktoza, mannoza, ksiloza hamda bir xil
tezlikda so‘rilmasdan qaysi birida fosforlanish jarayoni tez kechsa ya’ni ularni fasfat
kislota bilan birikib, geksozafosfat hosil qilib glyukoza bilan galaktoza boshqa
monosaxaridlarga nisbatan tez so‘riladi. Yog‘larning 30-45% yog‘ kislotalari va
glisiringa parchalanib yaxshi yemullanib limfa va qonga so‘riladi yog‘ kislotalar o‘t
kislotalar bilan birikib suvda yaxshi yerib, gliserin suvda yerigandan so‘ng so‘riladi
va gliserin yog‘ kislotalari bilan birikib neytral yog‘ molekulasi shaklida limfaga
so‘rilib bo‘shagan o‘t kislotasi darvoza vena qon bilan jigarga kelib o‘t hosil
bo‘lishida qatnashadi.
Kavsh qaytaruvchilar hazm sistemasida 156-180 l N2O, cho‘chqalarda 21 l
otlarda 80-90 l suv so‘rilib, so‘rilish jadaliligi ximusning osmatik bosimga
bog‘liq.Agar osmatik bosim baland bo‘lsa suv qondan ichakga va akchincha
so‘riladi.
Ichak devoridan turli mineral moddalar bir xil so‘rilmay K va Na tez so‘rilib
Sa, Mg sekin so‘riladi anionlardan S1 yaxshi so‘rilib fosfat va sulfatlar sekin
so‘riladi. Sa so‘rilishi K va Na miqdoriga bog‘liq. Fe oksidlar, mis, rux, brom, kobolt
organik va anorganik birikmalar holatida so‘riladi.
Yo‘g‘on ichaklarda suv jadal so‘rilib, oziqa moddalar so‘rilishi o‘txo‘r
hayvonlar yo‘g‘on ichagida kuzatilib, kavsh qaytaruvchilarda yo‘g‘on ichagidan
20% N2O, 6% protein, 10% uglevod,16% yog‘ so‘riladi. So‘rilish gumoral yo‘l bilan
boshqariladi. Oziqa moddalarni so‘rilishini adashgan nerv tezlashtiradi, simpatik
nerv sekinlashtiradi. Hazm bo‘layotgan birikmalar – peptidlar, aminakislotalar,
glyukoza, o‘t kislotalari, yekstraktiv moddalar: buyrak usti bezi me’da osti bezi,
qalqonsimon va qalqonsimon oldi bezlarining, gipofiz orqa qismi gormonlaori, S va
V vitaminlar, turli mexanik ta’sirlar so‘rilishga jarayoniga ta’sir ko‘rsatadi. Ikkala
buyrak usti bezini olib tashlansa uglevod va lipidlarning so‘rilishi yuzaga chiqmaydi.
Insulin gormoni ham so‘rilishga yordam beradi. Tiroksin-glyukozani
so‘rilishini tezlasa, oksitasin tormozlaydi. Vitamin V gruppasi uglevodlarni
D - Ca P
C - Fe so‘rilishiga ta’sir yetadi
Aminokislotalar, peptidlar, o‘t kislotasi ichak shilliq pardasi gormoni
villikinin, vorsinkalar harakatini va so‘rilishni tezlashtiradi:
Axlat (go‘ng) ning shakllanishi va tarkibi-oziqaviy moddalarning hazm
sistemasi tegishli qismlarida saqlanib turishi va hazm sistemani boshdan oyoq to‘la
bosib o‘tishi, ularning tarkibiga harakteriga, xiliga tayyorlanish texnologiyasiga
bog‘liq bo‘lib turli turdagi hayvonlarda turlichadir. Jumladan, yeyilgan oziqa otning
me’da va ichagini o‘rtacha 6-12 soat davomida, yo‘g‘on ichaklarini yesa, uch sutka
davomida, hazm sistemasining hamma qismlarini boshdan oyoq 94-100 soat
davomida bosib o‘tadi. Oziqa moddalar cho‘chqalarning hazm sistemasni 24-36
soat, kavsh qaytaruvchilarnikini yesa 14-16 soatdan 14-20 kungacha bosib o‘tadi.
Oziqalar hazm sistemaning boshdan oyoq barcha qismlarida tegishlicha hazm
bo‘lib, tarkibidagi suv va boshqa hayotiy muhim moddalarning so‘rilishi tufayli,
yo‘g‘on ichakning oxirgi qismidagi moddalar 15-20 marta quyuqlashadi, bu yerda
asosan chiqindilar to‘planib, axlat (go‘ng) shakllanadi.
Shakllangan axlatning tarkibi yeyilgan oziqaning xiliga, tarkibiga va
boshqalarga bog‘liq bo‘lib, unda asosan ozuqaning hazm bo‘lmagan, o‘zlashtirilma-
gan zarrachalari, kletchatka, 20% mikroorganizmlar, shilimshiq, shilliq parda-ning
halok bo‘lgan epiteliylari, xolesterin, mineral moddalar, sterkobilin, koprosterinlar
bo‘ladi. Chiqarilgan axlatning miqdori yeyilgan oziqaning miqdoriga bog‘liq bo‘lib,
go‘shtxo‘rlarga qaraganda o‘txo‘rlarda ko‘proq jumladan sigirlarda bir kunda 40
kggacha, qo‘ylarda 3 kg gacha, otlar pichan yeganda 16-17 kg, suli yeganda yesa 9-
10 kg atrofida axlat chiqariladi.
Hosil bo‘layotgan axlat to‘g‘ri ichakning oxirgi qismida tegishlicha
yig‘ilgandan so‘ng belgili qonuniyat asosida tashqariga chiqariladi.
Defekasiya-murakkab reflektr jarayon bo‘lib, oqibatda to‘g‘ri ichak oxirida
to‘plangan axlat tashqariga chiqariladi. Bu jarayon quyidagicha amalga oshadi:
to‘g‘ri ichakning oxirgi qismiga to‘planayotgan axlatning miqdori tegishli darajaga
yetgandan so‘ng, u shu yerdagi retseptorlarni qitiqlab, qo‘zg‘atadi, hosil bo‘lgan
qo‘zgalish markazga intiluvchi nerv orqali orqa miyaning dumg‘aza qismidagi
defekasiya markaziga uzatiladi. Markaz qo‘zg‘aladi. Hosil bo‘lgan javob reaksiyasi
parasimpatik nerv sistemaning tegishli tolasi orqali to‘g‘ri ichakka va uning
sfinktorlariga berilib, sfinktorlar ochilib axlat tashqariga chiqariladi. Axlatning
tashqariga chiqarilishi diafragma, qorin press muskullarining qisqarishi, natijada
qorin ichiki bosimning oshishi, ya’ni kuchanish tufayli ancha engillashadi.
Defekasiyani ro‘yobga chiqayotganida, ya’ni sfinkterlar ochilgan paytda tashqi
sfinkterni ko‘taruvchi muskul qisqarib, to‘g‘ri ichakning tashqariga chiqishiga
qarshilik qiladi. Parasimpatik nerv sistemasi qo‘zg‘algan paytda defeksiyani
ro‘yobga chiqaradigan harakatlar kuchaygani holda, simpatik nerv sistema
qo‘zg‘alganda bu harakatlar tormozlanadi. Defekasiya vaqti-vaqti bilan, yehtiyojga,
ya’ni zaruriyatga qarab yuzaga chiqadigan jarayondir. Chunki yehtiyoj tug‘ilmagan
paytda to‘g‘ri ichakning oxiridagi ikkala sfinkter ham yopiq bo‘ladi va axlatning
tashqariga chiqmasligini ta’minlaydi. Bu sfinkterlar faqat tegishldi ravishda ularga
yo‘nalgan parasimpatik nerv tolalari qo‘zalgan-dagina ochiladi. Defekasiya
jarayonining organizm ixtiyoriga bog‘liqligi, uning bosh miya katta yarim sharlar
po‘stlog‘i tomonidan boshqarilishidan darak beradi. Demak, bu jarayonning
ro‘yobga chiqishiga yoki vaqtincha tormozlanib turishiga nisbatan shartli reflekslar
hosil qilsa bo‘ladi. Qishloq xo‘jalik hayvonlarida defekasiya yotganida, tik turganida
yoki harakatda bo‘lgan paytlarida sodir bo‘lishi mumkin. Otlarda bir sutkada 5-12
marta, kavsh qaytaruvchilarda 10-20 marta defekasiya sodir bo‘lib turadi.
Ochlik paytida hazm sistemasining faoliyati. Hayvon oziqalanmagan, och
qolgan paytda ham hazm sistemasi ayrim organlarining faoliyati davriy namoyon
bo‘lib turadi. Jumladan,ar 1-1,5 soatda me’da va ichaklarning harakatlari ro‘yobga
chiqadi, me’da va me’da osti bezidan shira ajraladi, o‘t chiqariladi. Bu hodisa 20-30
minut davom yetadi. Shu paytda hayvon tinchsizlanadi, yalanadi,nafas
harakatlarining maromi va qon aylanishi o‘zgaradi. Hazm organlarining ochlik
paytidagi davriy faoliyatini tushuntirish fiziologiyadagi munozaralik masalalardan
biri. Ayrim olimlar hazm organlarining «ochlik davridagi» faoliyatini, bu vaqtda
qonga tushgan gumoral ta’sirotlarga bog‘liq deb hisoblaydilar. Buning isboti shuki,
och qolgan itdan belgili miqdorda qon olib,hozirgina oziqlangan itga quyilsa, uning
hazm organlari xuddi och itnikidek davriy faoliyat namoyon qila boshlaydi.
Aksincha,ich itning qoniga hozirgina oziqlangan itning qoni qo‘yilsa, unda
kuzatiladigan davriy faoliyat darrov to‘xtaydi. Bunday «ochlik harakatlari» qonga
glyukoza qo‘yilganda ham yo‘qoladi. Ochlik vaqtidagi hazm organlari davriy
faoliyatining kuzatilishida markaziy nerv sistemaning ishtirok yetishi isbotlangan.
Jumladan, gipotulamusdagi ayrim yadrolar qitiqlanganda «ochlik harakatlari»
kuzatilib,hazm sistemasining markaziy nerv sistema bilan aloqasi mutlaqo
uzilganda, hayvonlarda bunday harakatlarning kuzatilmasligi aniqlangan. Ana
shularga asoslanib ochlik paytidagi davriy faoliyat, bu vaqtda o‘t pufagining, me’da
osti bezi yo‘li-ning tegishli suyuqliklar bilan to‘lishi, yo‘g‘on ichakning bo‘shab
qolishi,
qonga
turli
gumoral
faktorlarning
so‘rilishi
natijasida
tegishli
retseptorlarning qo‘zg‘alishi, oqibatda ta’sirning gipotalamus yadrolariga uzatilishi
tufayli yuza-ga kelsa kerak deb hisoblash mumkin. Ochlik paytidagi davriy
faoliyatining fiziologik ahamiyati shundaki, bu vaqtda hazm sistemaga belgili
miqdorda oqsil-lar (asosan me’da osti bezining shirasi bilan) chiariladi, natijada
hayvonning ochlik hisiyoti ozmi-ko‘pmi «bo‘g‘ib» turiladi.
Hazm sistemaning yeksretor (chiqaruv) faoliyati. Hazm sistemasi
yekskretor-chiqaruv vazifasini ham bajaradi.Modalar almashinuvi natijasida hosil
bo‘lgan har xil chiindi moddalar-mochevina, siydik kislota, kreatinin, kreatin,
shuningdek turli mineral moddalar-natriy, kaliy, kalsiy, magniy va ularning tuzlari
ortiqcha suv, qonga tushgan dorivor moddalar, kasalliklar natijasida hosil bo‘lgan
zaharli moddalar hazm sistemasi orqali chiqariladi. Ayniqsa me’daning pilorus qismi
va o‘n ikki barmo ichakda yekskretor jarayon ancha jadal kuzatiladi.
Hazm sistemaning turli qismlari muayyan moddalarni chiarish xususiyatiga
yega. Jumladan, so‘lak bilan asosan kaliy, natriy, kalsiy, yod moddalari chiqarilgani
holda, me’da va ichaklar orqali mochevina, siydik kislotasi, xloridlar, sut kislotasi
va ayrim dorivor moddlar chiariladi. Me’da osti bezi va jigar orqali yesa, purin
asoslari, kaliy yodid, rux va boshqa moddalar yekskresiya qilinadi. Hazm
sistemasining yekskretor aktivligi hayvonning yoshiga, jinsiga, oziqlanish
sharoitiga, organizmning holatiga va boshqa omillarga bog‘liq. Masalan, sut
yemadigan, yosh buzoqlarning shirdoni orqali mochevina ko‘proq chiqarilgani holda
ular ulg‘aygan sari mochevinaning shu yo‘l bilan chiqarilishi kamaya boradi.
Qo‘ylarda o‘tkazilgan tajribalarning ma’lumotlari, ularning ulg‘aya borishi so‘lagi
orqali azotli moddalar chiqarilishining oshib borishi bilan kuzatilishini ko‘rsatadi.
Turli moddalarning hazm sistemasidan yekskresiya qilinishini, bu sistemada har xil
moddalarning sekresiya qilinishidan farq qilmoq lozim. Yekskresiya tufayli
keraksiz, ahamiyatsiz, qolaversa zararli moddalar chiqarila-di, sekresiya tufayli yesa,
hazm jarayonlar-ni ta’minlaydigan xilma-xil hayotiy muhim modalar hosil qilinib
hazm bo‘shliqlariga ajratiladi.
Hazm sistemasining yekskresiya jaryoni ham markaziy nerv sistema va uning
oliy qismi-katta yarim sharlar po‘stlog‘i tomonidan bosharilib turiladi.
Parasimpatik nerv sistema, jumladan, adashgan nerv qo‘zg‘alganda yekskre-
siya kuchayadi. Har xil narkotik moddalar ta’sirida markaziy nerv sistema aktiv-ligi
pasayadi, natijada yekskresiya jarayoni ham birmuncha susayadi.
Qushlarda ovqat hazm bo‘lishi. Qushlarda oziqalarning hazm bo‘lishi bir
qator o‘ziga xos xususiyatlariga yega. Chunki ularning hazm sitemasining tuzilishi
sut emizuvchiilarning shu sistemasidan farq qiladi. Jumladan, qushlarning tishlari
yo‘q,qizi o‘ngachning kengaygan qismi-jig‘ildoni bor, me’dasi ikki bezli va
muskulli qismdan tashkil topgan, ingichka ichagi kalta, ko‘richagi ikkita, me’da osti
bezi nisbatan katta va boshqalar. Hazm sistemaning bunday o‘ziga xos tuzilganligi,
unda kechadigan hazm jarayonlariga ham o‘ziga xos xususiyatlar bag‘ishlashi
tabiiydir.
TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR
1. Ingichka ichaklarda ozuqalar qaysi bez hujayralarining shirasi yordamida
hazlanadi?
2. Ingichka ichak shirasini ahamiyati va tarkibini ayting?
3. Oshqozon osti bezining ahamiyati va shirasining tarkibini tushintiring?
4. O‘t suyuqligini ahamiyati va tarkibini tushintiring?
5. Yo‘g‘on ichaklarda oziqa hazmlanishini tushintiring?
6. Ingichka va yo‘g‘ln ichaklar matorikasini tushintiring?
7. Hazm sistemasining yekskretor faoliyatini tushintiring?