Karbonsuvlarni aniqlash uslublari
Uglevodlarning klassifikasiyasi va energetik ahamiyati. Uglevodlar –
uglerod, vodorod va kisloroddan tashkil topgan organik birikmalardir. Odatda
oddiy, murakkab uglevodlarga farqlanadi. Boshqacha qilib aytganda oddiy –
monosaxaridlar, masalan, glyukoza va murakkab – polisaxaridlar va bular ham
o’z navbatida quyi – oddiy uglevodlarning qisman qoldiqlarini saqlovchi
(disaxaridlar) va murakkab uglevodlar qoldig’ining juda ko’plab molekulalarini
saqlovchi (polisaxaridlar) uglevodlarga farqlanadi. Hayvonlar organizmida
uglevodlarning miqdori quruq moddaning 2 % ga yaqinini tashkil etadi.
Sog’lom odamlarning o’rtacha bir kecha-kunduzda uglevodlarga
bo’lgan talabi – 500 g.tashkil etadi, jadal jismoniy ish bajarganda bu talab –
1000 g. gacha ortadi.
Uglevodlar iste’mol qilinayotgan oziq-ovqatlarning umumiy massasini 60 %
ni, energiya bo’yicha esa 56 % ni tashkil qilishi kerak. Glyukoza qon tarkibida
saqlanadi va uning miqdori doimo ma’lum (0,1-0,12 %) darajada saqlab turiladi.
Ichaklardan so’rilgan monosaxaridlar to’qimalarga olib kelinadi va u yerda
monosaxaridlardan sitoplazma tarkibiga kiruvchi glikogen sintezlanadi.
Glikogenning zahiralari asosan jigar va to’qimalarda saqlanadi. Tana vazni 70 kg
bo’lgan odam gavdasida glikogenning umumiy miqdori 375 g.ga yaqin bo’ladi,
uning 245 g.muskul to’qimalarda 110 g. ( to 150 g.gacha) jigarda, qon va tananing
boshqa suyuqliklarida 20 g saqlanadi. Sport bilan shug’ullangan odamlar
organizmida glikogenning miqdori, sport bilan shug’ullanmagan odamlardagiga
nisbatan 40-50 % ga ko’p bo’ladi. Uglevodlar – organizmning hayot faoliyati va
ish bajarishi uchun asosiy energiya manbai hisoblanadi.
Organizmda kislorodsiz sharoitda (anaerob) uglevodlar sut kislotasiga
parchalanadi va energiya ajratadi va bu jarayon glikoliz deb ataladi. Kislorod
ishtirokida esa (aerob) uglevodlar karbonat angidrid va suvgacha parchalanadi va
bu sharoitda ancha ko’p energiya ajraladi. Uglevodlarning fosfor kislotasi
ishtirokida anaerob parchalanishi muhim biologik ahamiyatga ega – fosforlanish
jarayoni bajariladi. Glyukozaning fosforlanishi fermentlar ishtirokida jigarda yuz
beradi. Bu yerda glyukozaning asosiy manbasi aminokislotalar va yog’lar bo’lishi
mumkin. glyukozaning dastlabki fosforlanishi natijasida jigarda juda yirik
polisaxarid molekulasi – glikogen hosil bo’ladi. Jigardagi glikogenning miqdori
organizmning oziqlanish xarakteriga va jismoniy ish bajarish faoliyatiga bog’liq.
Boshqa fermentlar ishtirokida jigarda glikogenning glyukozagacha parchalanishi
yoki qand hosil bo’lish jarayoni bajariladi. Ochlik paytlarda va jismoniy ish
bajarilganda jigarda va skelet muskullarida glikogenning parchalanishi, aynan
o’sha joyda, glikogenning sintezlanishi bilan birgalikda kechadi. Jigarda hosil
bo’luvchi glyukoza qonga tushib, u bilan barcha hujayralar va to’qimalarga
tarqatiladi.
Faqatgina oqsillar va yog’larning uncha katta bo’lmagan qismigina
desmolitik parchalanish jarayonida energiya ajratadi va nihoyat to’g’ridan –to’g’ri
energiya manbai hisoblanadi. Oqsillar va yog’larning katta qismi toki to’lig’icha
parchalangunligiga qadar avval muskullarda uglevodga aylanadi. Bundan
tashqari, ovqat hazmi kanalidan oqsil va yog’larning gidrolizlanish mahsulotlari
jigarga tushadi, ya’ni u yerda aminokislotalar va yog’lar glyukozaga aylanadi. Bu
jarayon glyukoneogenez deb ataladi. Jigarda glyukoza hosil bo’lishining asosiy
manbai glikogen hisoblanadi, glyukozaning ma’lum qismi glyukoneogenez yo’li
bilan yuzaga keladi, bu jarayonda keton tanachalarining hosil bo’lishi to’xtatib
turiladi. Shunday qilib, uglevodlar almashinuvi oqsillar, yog’lar va suv
almashinuviga jiddiy ta’sir etadi.
Ishlayotgan muskullar bilan glyukozaning iste’mol qilinishi 5-8 marta ortadi
va jigarda glikogenning hosil bo’lishi yog’lar va oqsillar hisobiga bajariladi.
Uglevodlar, oqsillar va yog’lardan farqli o’laroq juda tez parchalanadi, shu
sababli kuchli energiya xarajatlari paytida (jismoniy ish bajarganda, og’riq,
hayajon, qo’rqish, g’azablanish va h.k.) ular organizm tomonidan juda tez
ishlatiladi. Uglevodlarning parchalanishi tana haroratining doimiyligini
ta’minlaydi va muskullarning asosiy energiya manbai hisoblanadi. Uglevodlar
asab tizimining mutadil faoliyat ko’rsatishi uchun zarur element hisobanadi. Qon
tarkibida
qand
miqdorining
kamayishi,
tana
haroratining
pasayishiga
muskullarning charchashi va holsizlanishiga, asab faoliyatining buzilishiga olib
keladi.
Glyukozaning juda kam qon bilan olib kelinadigan qismi to’qimalarda
energiya ajralib chiqishi uchun ishlatiladi. To’qimalardagi uglevodlar
almashinuvining asosiy manbai ilgari glyukozadan sintezlangan glikogen
hisoblanadi.
Uglevodlarning asosiy iste’molchisi muskullar ish bajargan paytida ularda
zahira holida saqlanuvchi glikogendan foydalaniladi va faqatgina bu zahiralar
to’lig’icha sarflanganidan keyin muskullarga qon bilan olib kelinuvchi
glyukozadan bevosita foydalaniladi. Bu paytda jigardagi glikogen zahiralaridan
hosil bo’luvchi glyukozadan foydalaniladi. Muskullar ish bajarganidan keyin
o’zining glikogen zahirasini qondagi glyukozadan sintezlashni boshlaydi, jigar
esa ovqat hazmi kanalidan so’rilgan monosaxaridlar oqsillar va yog’lar hisobidan
glikogenni sintezlaydi. Qon tarkibidagi glyukozaning miqdori glikogenni
sintezlash hisobiga doimo bir xil darajada oradi va uning miqdori qonda katta
miqdorda ortib ketganida siydik bilan chiqarish (glyukozuriya) hisobiga saqlanib
turiladi. Masalan, oziqlar tarkibida katta miqdorda uglevodlarning bo’lishi tufayli
qon tarkibidagi glyukozaning 0,15-0,16 % dan ortishi mumkin va bunga
giperglikemiya deb ataladi, natijada ortiqcha glyukozaning siydik bilan
chiqarilishi – glyukozuriya yuz beradi. Ikkinchi tomondan, hattoki uzoq muddatli
ochlikdan keyin ham qondagi glyukozaning darajasi kamayib ketmaydi, ya’ni
to’qimalardan ulardagi glikogenni parchalanishi natijasida glyukozaning qonga
tushishi kuzatiladi.
Uglevodlar almashinuvining boshqarilishi
Nerv tizimining uglevodlar almashinuviga ta’sirini dastlab K.Bernar o’rgangan.
K.Bernar uzunchoq miyadagi to’rtinchi miya qorinchasining tubiga igna
sanchganida (qand ukoli), qonda qand ko’payganligi (giperglikemiya) holati va
siydik
bilan
qand
chiqqanligini
(glyukozuriya)
kuzatgan.
Uglevodlar
almashinuvining oliy markazlari gipotalamus va bosh miya katta yarim sharlarida
joylashgan. Gipotalamus ta’sirlanganda ham giperglikemiya va glyukozuriya
hodisalari kuzatiladi. Uglevodlar almashinuvining boshqarilishida simpatik nerv
tizimi muhim rolni egallaydi. Jumladan, simpatik nerv tizimi qo’zg’alganda
glikogenning parchalanib glyukozaga aylanishi tezlashadi. Gumoral omillardan
uglevodlar almashinuvida adrenalin va insulin gormoni katta ahamiyatga ega.
Adrenalin xuddi simpatik nerv tizimi singari ta’sir qiladi, ya’ni glikogenni
glyukozaga aylantiradi. Insulin esa, glyukozani glikogenga aylantiradi. Bulardan
tashqari, me’da osti bezining glyukogon gormoni, gipofiz, buyrak usti bezining
po'stloq qismi va qalqonsimon bez gormonlari ham uglevodlar almashinuvida
ishtirok etadi. Uglevodlar almashinuvining boshqarilishida miya po'stlog'ining
yetakchi rolni o’tashi to’g’risida yetarlicha ma’lumotlar bor.