KAVSH QAYTARUVCHI HAYVONLARDA OVQAT HAZMI.
Reja:
1. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda ovqat hazmining o‘ziga xos xususiyatlari.
2. Me’da oldi bo‘lmalarida ovqat hazm bo‘lishi.
3. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar oshqozonining harakati(motorikasi).
4. Shirdonda oziqalarning hazmlanishi.
Tayanch IBORALAR.
Katta qorin, to‘r qorin, qat qorin, shirdon, organik kislota, achish-chirish,
oziqa, go‘sht, sut, o‘txo‘r, dag‘al oziqa, oqsil, yog‘ uglevod, don, dukkakli, beda,
pichan, lab, til, tish, so‘lak bezi, 25 kun, refleks, 2 oy, 3 oy, 40-60 l, azot, 30-35%,
ferment, bo‘tqa, naycha, tarnov, chirish, mekkoniy, uvuz suti, kraxmal, kletchatka,
oqsil, yog‘, bakteriya, infuzoriya, zamburug‘, nerv, gumoral, M.N.S., so‘rilish,
adashgan nerv, simpatik nerv.
1.Kavsh qaytaruvchi hayvonlar chorvachilik sohasida eng asosiy o‘rinni
yegallab insonlarning asosiy oziq-ovqat manbai go‘sht, sut va yog‘lar bilan
ta’minlaydi. Shuning uchun ham kavsh qaytaruvchi hayvonlarning organizmida
kechadigan jarayonlarni yaxshi bilishimiz kerak. Dona halqimiz maqollarida
«Molning suti tilida» deyishlari bejiz aytilgan emas ya’ni hayvonlarni yaxshi, sifatli
oziqalar bilan oziqalantirilsa mahsulot ko‘p va sifatli bo‘ladi. Hayvonlar hazm
sistemalarida kechadigan jarayonlarni yaxshi bilgandagina rejalarni aniq bajaraolish
imkoniyatlari tug‘iladi Hayvonlarning yaxshi tarbiyalab, o‘stirib, yaxshi nasl olsak
va yaxshi oziqalantirish o‘rganilsa barcha yehtiyojlarni bajarishga sharoit yaratiladi.
Sut va go‘shtning sifati, miqdori hamda naslchilik ishlarining muvaffaqiyatli
chiqishi hayvonlarning oziqala-nishiga bog‘liq. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar
o‘tho‘r hayvonlar guruhiga kirib, oziqasi asosan dag‘al oziqa-beda, pichan, somon,
o‘simliklarning doni, dukkaklilardir.
Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda ovqat hazmlanishi boshqa turdagi hayvonlar
oshqozonida kechadigan hazmlanish jarayoni-dan farq qilib, ularning oshqozoni
to‘rt kameradan: katta qorin, to‘r qorin, qat qorin va shirdondan yoki chin (haqiqiy)
me’dadan iboratdir. Bu kameralarning har birida kechadigan jarayonlar o‘ziga xos
bo‘lib,u hazm jarayon-larining murakkabligidan dalolat beradi.
Me’da
oldi
bo‘lmalari ichki shilliq pardasi mo‘g‘izlanmagan yassi epiteliy bilan qoplanib, shira
ajratuvchi bezlari yo‘q.
Shirdon shilliq pardasi bir kamerali hayvonlar me’dasiga o‘xshash tuzilgan
bo‘lib, qo‘shimcha, bosh va qoplama hujayralarga yega bo‘lishi uni chin me’da
deyilishiga sabab bo‘ladi. kavsh qaytaruvchi hayvonlar oshqozonida ovqat hazmini
yaxshi tushinish uchun har qaysi kamerasidagi hazmlanish va qizil o‘ngach navi
bilan tanishib chiqilishi lozim.
Katta qorin oshqozonning boshlang‘ich va katta qismi bo‘lib, qorin
bo‘shlig‘ini chap tomonini to‘liq yegallab, o‘ng tomonni ham qisman yegallab,
hajmi qoramollarda 100 – 300, qo‘y va yechkilarda 13 – 23 litrdir.
Ichki shilliq pardasida turli tomonga yo‘nalgan buramalar katta qorin
bo‘shlig‘ining dahlizi, dorsal va ventral xoltalarga va kaudo – dorsal hamda kaudo –
vetral ko‘r xoltalarga ajratadi. Yosh hayvonlar katta qorin shilliq pardasida 0,5 sm,
katta hayvonlarda 1 sm keladigan so‘rg‘ichlar bor bo‘lib, uning tuzilishi bajaradigan
vazifasiga mosdir.
To‘r qorin ikkinchi qism bo‘lib, hajmi sigirlarda 5 – 10 litrni, qo‘y va
yechkilarda 1,5 – 2,0 litr atrofidadir. U katta va qat qorin hamda tegishli yo‘llar bilan
qizil o‘ngach navi bilan tutashgan. U dumoloq xaltani yeslatib, ichki shilliq pardasi
asalari uyasiga o‘xshash to‘rdan iborat bo‘lib shuning uchun ham uni to‘r qorin
deyiladi.
Qat qorin uchinchi qism bo‘lib, hajmi karomollarda 7 – 18 litrni, qo‘y va
yechkilarda 0,3 – 0,9 litrni tashkil yetadi. Qat qorin to‘r qorin va shirdon bilan
tutashgan bo‘lib ichida katta, o‘rta va kichik varaqchalar bo‘lib, bu qism
qoramollarda yaxshi rivojlangan.
Qizil o‘ngach navi – yosh hayvonlarda oziqa hazmlanishida katta
ahamiyatga yega. Qizil o‘ngach katta qorin dahlizi bilan to‘r qorin oralig‘ida tugab,
shu joydan qizil o‘ngach davomi sifatida qizil o‘ngach navi boshlanadi va to‘r qorin
tubi bilan qat qoringa yetib boradi. Yosh kavsh qaytaruvchi hayvonlarda oshqozonda
ovqat hazm bo‘lishi hayvonni yoshiga qarab o‘zgaradi. Murakkab oshqozonni turli
qismlari hayvonning turli yoshida turlicha rivojlanadi. Ularni me’da oldi bo‘lmalari
yaxshi rivojlanmagan holda tug‘iladi, ya’ni me’da oldi bo‘lmalari qo‘zi va
buzoqlarda shirdondan kichik bo‘ladi. ular hayotining dastlabki kunlarida me’da oldi
bo‘lmalari sekin rivojlanadi. Yosh hayvon ichgan sut yoki suyuqlik qizil o‘ngach
navi orqali katta qoringa tushmay to‘r qorin tubi bilan to‘g‘ri shirdonga tushib
hazmlanadi. Ular dag‘al oziqa istemol qilishi bilan hazmlanishda katta qorin ishtirok
yetadi. Ular 2 – 3 oyligida katta qorinda 10 – 12% oziqa modda hazmlanishda
ishtirok qiladi. Natijada bijg‘ish jarayoni avjga chiqib, quloq oldi so‘lak bezi uzliksiz
so‘lak ajratadi. Ularda qizilo‘ngach navi lablari yaxshi qo‘zg‘aladi va yosh
hayvonlar me’da oldi bo‘lmalari ham voyaga yetgan hayvonlarnikiga o‘xshab+
harakat qiladi. Yosh hayvonlar onasini yemganida, suv yoki sut ichganida qizil
o‘ngach navini labi reflektor qo‘zg‘alib, naycha hosil qiladi. Natijada ichilgan suv
va sut katta qoringa tushmasdan to‘r qorin orqali qat qorin va undan shirdonga o‘tadi.
Qizil o‘ngach navi lablarining qo‘zg‘alishi yemish va suv ichish tufayli til va
tomoq pardalarini retseptorlarini qo‘zg‘atadi. Qo‘zg‘alish markazga intiluvchi nerv
orqali uzunchoq miyadagi markazga borib, markaz qo‘zg‘alib javob reaksiyasi
adashgan nerv markazdan qochuvchi tolalar orqali qizil o‘ngach navini labiga
uzatilib, uni qo‘zg‘atib, naycha holatiga keladi. Adashgan nervni ikki tomonlama
kesilsa bu refleks yo‘qoladi. Qizil o‘ngach navi lablarini qo‘zg‘alishi shartli reflektor
ravishda ham ro‘yobga chiqib, bunda katta yarim sharlar po‘stlog‘i ishtirok yetadi.
Hayvon ulg‘oya borishi bilan qizil o‘ngach navi o‘sishda me’da oldi bo‘lmalaridan
orqada qolib ketib, lablari dag‘allashadi, qo‘zg‘alaolmaydigan, naycha hosil
qilaolmay o‘z ahamiyatini yo‘qotadi.
Katta qorinda oziqa hazmlanishi bir qancha usullar yordamida o‘rganilib,
ularga katta qorinning ayrim qismlarini qolgan qismlaridan ajratish, ularga uzaro
anastomozlar o‘rnatish, sun’iy katta qorin hosil qilish va naychalar o‘rnatish usullari
yordamida o‘rganiladi. Og‘izda yuzaki chaynalib yutilgan ozuqalar katta qoringa
tushadi, u yerda so‘lak bilan yumushatiladi, bo‘rttiriladi, turli xildagi
mikroorganizmlar ishtirokida parchalanish jarayonlari yuzaga keladi. Katta qorinda
oziqa hazmlanishida mikroorganizmlarning o‘rni muhim bo‘lib, ular organik
moddalarni parchalay-di, ba’zilarini sintezlaydi. Sut yoki uning o‘rnini bosadigan
suyuq oziqalar bilan oziqalanayotgan yosh kavsh qaytaruvchilarning katta qornida
oziqa hazm bo‘lmaydi, chunki ularda mikroorganizmlar yo‘q. Katta qoringa
mikroorganizmlar fakat dagal ozikalar bilan kiradi, tez ko‘payadi va katta qorindagi
hazm jarayonlarini darajasini belgilab beradi. Ana shunday qilib, katta qorinda oziqa
hazm bo‘lishi umr bo‘yi mikroorganizmlar ishtirokida ruyobga chiqadi, ya’ni
infuzoriyalar, bakteriyalar, ya’ni streptokokklar, rumino-kokklar, suksinogen
bakteriyalar sellyulozani parchalovchi bakteriyalar katta qorinning asosiy
mikrofloralari bo‘lib xizmat qiladi. Katta qorindagi mikroorganizmlarning xili,
miqdori iste’mol qilinayotgan oziqa turiga, tarkibiga, hayvonning yoshiga,
oziqalanishiga, mahsuldorligiga va boshqa-larga bogliqdir. Kavsh qaytaruvchi
hayvonlarning katta qorni-dagi 1 gr oziqada 20 turga mansub bo‘lgan 10 milliard
bakteriya va 1 million infuzoriyalar bo‘ladi. Infuzoriyalarning 120 xili
hayvonlarning katta qornida uchrashi mumkin. Mikroorgani-zmlar oziqalarga
mexanik ta’sir ko‘rsatadi, ularni parchalaydi va oziqa tarkibidagi oqsillar, azotli
birikmalar, qisman kletchatka, kraxmal va boshqalarni o‘zlashtiradi va o‘z
tanasining
oqsillarini
va
polisaxaridlarni
sintezlaydi.
Shunday
qilib,
mikroorganizmlar tanasi hayvonlar organizmi uchun tuyimli moddalarning
manbalari bo‘lib hisoblanadi. Ozuqadagiga nisbatan mikroorganizmlarning oqsili
hayvon organizmi uchun nihoyatda qiymatlirokdir. Ularning oqsillari o‘zlarining
aminokislota tarkibiga ko‘ra organizm oqsiliga yaqin turadi. Demak, mikroorganizm
oqsillari ham hayvon organizmi uchun to‘la qiymatli oqsillar o‘rnini bosar ekan.
Mikroorganizmlar faoliyatlari tufayli katta qorinda bijg‘ish jarayoni yuzaga kelib
turli xildagi gazlar va uchuvchi yog kislotalari hosil bo‘ladi va shu yerdan qonga
shimilib, organizm tomonidan o‘zlashtiriladi. Katta qorinda kechayotgan oziqa
hazmlanishining
to‘g‘ri
kechishi
mikroorganizmlarning
aktivligiga,
mikroorganizmlarning turlarini foydali qismlarining ko‘p hosil bo‘lishiga bog‘liqdir.
Normal hayotiy jarayonlar davrida katta qorinda harorat 38-410 da, rN ko‘rsatkichi
6,5-7,4 atrofida bo‘lib, bu holat mikroorganizmlar yashashi uchun juda qulaydir.
Katta qorindagi muhit osonlikcha o‘zgarmasdan doimo birday soqlanib bunda quloq
oldi so‘lak bezlarining uzliksiz so‘lak ajralishini ahamiyati kattadir. Katta qorinda
hosil bo‘ladigan turli xil kislota va kislotali boshqa moddalar katta qorin muhitini
o‘zgartirib, mikroorganizmlarning yashashi uchun noqulay sharoitlarni hosil qilishi
mumkin. Ana shu paytda quloq oldi so‘lak bezidan ishlanayotgan so‘lak bu kislotali
xususiyatga yega bo‘lgan moddalarni neytrallab turadi. Katta qorindagi muhitning
barqarorligi oziqalarning vaqti-vaqti bilan arala-shib, so‘rilib turilishida muhim
ahamiyatga yega. Katta qorindagi mikroorganizmlarning hazm jarayonlari uchun
zarur bo‘lgan turlarni rivojlanishi rasion tarkibining qanchalik tez-tez o‘zgarib
turishiga ham bog‘liq. Hayvonlar muayyan oziqa turi bilan uzoq vaqt
oziqalanayotgan bo‘lsa bu vaqtda katta qorinda mikroorganizmlarning muayyan
turlari, ya’ni shu oziqani hazmlanishda ishtirok yetadigan turlari rivojlanadi. Agar
bu hayvonlarda oziqasi to‘satdan o‘zgartirilsa, unda yangi oziqani parchalavchi
mikroorganizmlar yetishmaganligidan hazmlanish jarayoni izdan chiqadi, shularni
inobatga olgan holda hayvonlarni bir oziqa turdan ikkinchi oziqa turiga o‘tkazish
asta sekinlik amalga oshirilishi lozim. Katta qorinda oziqalar to‘la parchalanmasdan
ularning hazmlanmagan qismlari vaqti-vaqti bilan og‘izga qaytariladi, qayta
chaynalib yetarlicha
maydalangandan, mayinlashganidan keyin oziqaning
tegishlicha parchalangan qismi katta qorindan me’da oldi bo‘lmalarining kelgusi
qismlariga o‘tkaziladi.
Katta qorinda uglevodlar, ya’ni kletchatkaning hazmlanishi yuzaga
kelib, u murakkab polisaxariddir. Kavsh qaytaruvchi hayvonlar yeydigan o‘simlik
oziqalari 40 – 50% ni kletchatka tashkil yetadi. Ovkat hazm qilish jarayonida
qatnashadigan shiraning tarkibida kletchatkani parchalaydigan fermentlar yo‘q
bo‘lsada, lekin polisaxaridlarning o‘zlashtirilishi yuzaga keladi. Hazm sistemasida
hazm bo‘ladigan kletchatkaning 80% ni sellyulozani parchalovchi bakteriyalar
ishtirokida katta qorinda parchalanishi yuzaga keladi. Kletchatka polisaxarid
bo‘lganligi tufayli u energiya manbai sifatida xizmat qiladi. Bakteriyalarning
fermentlari kletchatkani disaxaridlarga, so‘ngra monosaxaridlarga parchalaydi.
Hayvonga kam oziqa berilsa, yoki shu oziqani asosiy qismini engil hazmlanuvchi
uglevodlar tashkil qilsa kletchatkaning hazmlanishi yomonlashadi, chunki bu paytda
oziqa tezlik bilan katta qorindan o‘tib ketadi, iste’mol qilinayotgan oziqaning
tarkibida engil hazm bo‘ladigan uglevodlar ko‘p bo‘lishi me’da oldi bo‘lmalarida
shu uglevodlarni parchalovchi bakteriyalarning ko‘payishi va kletchatkani
parchalovchi bakteriyalarning kamayishiga sabab bo‘ladi.
Katta qorinda bakteriya va infuzoriyalar engil hazm bo‘ladigan
uglevodlardan kraxmal va qandning hazm bo‘lishida ahamiyati katta bo‘lib, bu
jarayonda mikroorganizmlar faoliyati tufayli, bijg‘ish jarayonlari hisobiga kraxmal
va qandni parchalanib, har xil o‘zgarishlarga uchraydi. Kraxmalning barcha turlari
ham birxil tezlikda hazm bo‘lmasdan, makkajuxori kraxmali, kartoshka kraxmaliga
nisbatan, pishirilgan kraxmal xom kraxmalga nisbatan tez hazm bo‘ladi. Kraxmal
organizmda me’da osti bezi, ichak shirasining fermentlari ta’sirida hazm bo‘laveradi,
lekin u katta qorinda mikroorganizmlar faoliyati uchun zarur bo‘lganligi uchun
uning katta qorindagi hazmlanishini ahamiyati kattaroqdir. Kavsh qaytaruvchi
hayvonlarning yegan ozuqasidan me’da oldi bo‘lmalarida kletchatkaning
parchalanishi natijasida mono va disaxaridlar hosil bo‘ladi. Achish – bijgish
jarayonlari natijasida bu qandlardan sut, sirka, propion, moy kislotalari hosil bo‘ladi.
Tekshirishlar – hayvon oziqa rasioniga bog‘liq ravishda bir kunda katta qorinda 4
litrgacha uchuvchi yog kislotalari va ulardan tashqari, achish-bijg‘ish jarayonining
oqibatida izomoy, izovalerian, ikki metil moy kislotalari kabi zanjirli uchuvchi yog
kislotalari ham hosil bo‘ladi. Konsentratlar, tarkibida oqsili ko‘p bo‘lgan oziqalar
berilganda moy kislotasi hosil bo‘ladi, lekin sirka va propion kislotalarning hosil
bo‘lishi kamayadi. Tarkibida engil hazmlanadigan uglevodlar (shakar lavlagisi,
boshqalar) ko‘p bo‘lgan oziqalarni hayvon rasioniga birdan kiritilsa, hayvonlar katta
qornida o‘zlashtirilaolishi mumkin bo‘lgandan ko‘proq sut kislotasi hosil bo‘ladi va
bu organizmda hazmlanishini buzilishiga va zaharlanishga sabab bo‘ladi. Shulardan
kelib chiqgan holatda tez, engil hazmlanadigan uglevodlarning rasionga kiritilib va
ularning miqdorini asta-sekinlik bilan oshirib borilishi lozim. Bu vaqtda katta
qorinda ko‘p sut kislotalarni parchalaydigan mikroorganizmlar hosil bo‘lib, natijada
sut kislotasi bilan zaharlanish kuzatilmaydi. Katta qorinda oqsillarning azotsiz
qoldiqlaridan hosil bo‘lgan uchuvchi yog kislotalari, me’da oldi bo‘lmalari devori
orqali qonga so‘riladi, bu moddalarning so‘rilish tezligi ularning konsentrasiyasiga
bog‘liqdir. Bu kislotalar so‘rilish tezligiga qarab, eng ko‘p sirka kislotasi, so‘ngra
moy va propion kislotasi so‘riladi. Bu yog kislotalari organizmning energetik manbai
hamda organizmdagi moddalar almashinish jarayonlarida qatnashadi.
Oqsillarning hazm bo‘lishi. Katta qorinda xuddi shunday qisman oqsil
parchalanishi yuzaga kelib, bu parchalanish achish va chirish hisobiga yuzaga keladi.
Katta qorinda oqsillar, mikroorganizmlar
fermentlari ta’sirida peptidlar,
aminokislotlar so‘ngra ammiakgacha parchalanadi. Oqsillar parchalanishining
mahsulotlari mikroorganizmlar tomonidan o‘zlashtirilib, o‘z tanalarining oqsilini
sintezlaydi. Oziqa tarkibidagi oqsillarning 40-80 % hazm jarayonida mikroorga-
nizm tanasining oqsiliga aylanadi, qolgan qismi o‘zgarmay shirdonga o‘tib, u yerda
hazmlanishi davom yetadi. Mikroorga-nizmlar tomonidan sintezlangan oqsillar
hayvonlar organizmi uchun to‘la qiymatli oqsil hisoblanib, ularning tarkibida
almashtirib bo‘lmaydigan aminakislotalarning barchasi mavjud. Oziqa oqsillari
hayvon organizmiga yaxshi singishi uchun rasionda engil hazmlanadigan
uglevodlarning nisbati to‘g‘ri bo‘lishi kerak, agarda oziqada oqsil haddan tashqari
ko‘p bo‘lib engil hazmlanuvchi uglevodlar kam bo‘lsa, oqsillarning parchala-nishi
natijasida hosil bo‘lgan ammiak to‘la o‘zlashtirilmay qoladi. Bu o‘sha muhitda
uglevodlar
kamligidan
mikroorganizmlarning
yetarlicha
katta
qorinda
ko‘paymasligi bilan bog‘liqdir. Hosil bo‘lgan ammiak katta qorin devori orqali
qonga so‘rilib jigarda mochevinaga aylanadi. Mochevinaning kam qismi so‘lakka
o‘tib, qaytadan katta qoringa tushadi, aksariyat qismi siydik bilan tashqariga
chiqarilib tashlana-di. Agarda ammiak juda ko‘p so‘rilsa, jigar uni mochevinaga
aylantirishga ulgura olmaydi natijada ammiak bilan zaharlanadi. Demak, rasion
tarkibida oqsillar haddan tashqari ko‘p bo‘lishi organizmning zaharlanishiga sabab
bo‘lar ekan. Shulardan kelib chiqqan holatda kavsh qaytaruvchi hayvonlar rasioni
tarkibidagi oqsil moddalar hamda engil hazm bo‘ladigan uglevodlar miqdori to‘g‘ri
nisbatda bo‘lishi lozim. Shunday sharoitlardagina katta qorinda ammiakni yaxshi
o‘zlashtiradigan mikroorganizmlar rivojlanib ko‘payadi va ular ammiakni o‘z
tanasining oqsilini sintezlash uchun sarflaydi va oqsillarni hayvon organizmi to‘la
o‘zlashtira oladigan bo‘ladi.
Katta qorindagi mikroorganizmlar oqsil bo‘lmagan azotli moddalardan ham
o‘zlarining tanalarini oqsillarini sintezlaydi, shulardan kelib chiqgan holatda
hayvonlarni mahsuldorligini oshirish maqsadida kavsh qaytaruvchi hayvonlar
rasioniga tegishli miqdorda sun’iy mochevina karbamid qo‘shib berish taklif
qilingan yedi. Karbamidning tarkibida 45 % gacha azot bo‘lib, katta qorindagi
mikroorganizmlar o‘z tanasining oqsillarini karbamid tarkibidagi azotdan ham
sintezlaydi. Karbamid berish oqibatida oqsilli oziqalarni ma’lum miqdorda tejash
yo‘lga qo‘yiladi. Bu holat quyidagicha yuzaga keladi: katta qorinda karbamid
mikroorga-nizmlardagi uriaza fermenti ta’sirida ammiak va karbanat angidridga
parchalanib,
ammiak
va
uglevodlarning
parchalanish
mahsulotlari
mikroorganizmlar tomonidan o‘zlashtiriladi va mikroorganizmlar organizmining
to‘la qiymatli oqsili sintezlanadi va bu oqsil to‘la qiymatli oqsil sifatida organizm
tomonidan yaxshi o‘zlashtiriladi.
Sigirlarda hazmlanadigan oqsilga bo‘lgan kundalik yextiyoj 25-30 %,
qo‘ylar 30-35 % karbamid bilan almashtirish maqsadga muvofiq yoki sigirlar bir
kunda 80-150 gr, qo‘ylar 13-18 gr. karbamid olishlari lozim. Karbamidni ozuqa bilan
yaxshi aralashtirilib, 2-3 bo‘lakga bo‘lib beriladi va bu vaqtda oziqa tarkibida engil
hazmlanadigan uglevodlar yetarlicha bo‘lishi lozim. Karbamid bo‘lmagan sharoitda
oziqaga sirka, propion kislota-larining ammoniyli tuzlarini qo‘shib bersa ham
bo‘ladi, chunki ular mikroorganizmlar uchun azotli va uglevodli oziqa o‘rnini bosadi
va mikroorganizmlarni yaxshi rivojlanib, ko‘payib o‘z tanalarining oqsillarini
sintezlash uchun yetarli moddalar bilan ta’minlanadi.
Mikroorganizmlarning
faoliyatlari
tufayli
katta
qorinda
vitaminlar
sintezlanib, jumladan V gurux vitaminlaridan riboflavin, tiamin, nikotin kislotasi,
folat kislotasi, pantotent kislotasi, biotin, piridoksin, V12vitamin, yogda yeruvchi K
vitamini sintezlanadi. bu kavsh qaytaruvchi hayvonlarning oziqasida bu
vitaminlarning bo‘lishi shart emas degan xulosaga olib kelsada, lekin oziqa tarkibida
bu vitamin-larni sintezlanishini ta’minlovchi tarkibiy qismlari bo‘lishi shart.
Jumladan, V12 vitamin ning sintezlanishi uchun kobalt zarur. Kavsh kaytaruvchi yosh
hayvonlarda, ya’ni ular dagal oziqalarga o‘tmasdan oldin ularning oziqasining
tarkibida yuqorida keltirilgan vitaminlarning barchasi bo‘lishi shart. Mikrobiologik
jarayonlar tufayli katta qorinda har xil gazlar ham hosil bo‘lib, bu gazlar ishtirokida
tuyimli moddalar hosil bo‘ladi. Hosil bo‘lgan gazlarning xili va miqdori hayvon
yeydigan oziqaning miqdoriga va turiga bag‘liqdir. Hayvonlar oziqalangandan 2-3
soat o‘tgach maksimal darajada gazlar hosil bo‘lib, soatiga o‘rtacha 35 litrni tashkil
qiladi va bir kunda 1000 litrgacha gaz hosil bo‘lishi mumkin. Gazlar dukkakli
o‘simliklarni iste’mol qilganda ko‘p hosil bo‘ladi, oz miqdorda azot, vodorod,
vodorod sulfid hosil bo‘lib turadi. Katta qorinda asosan korbanat angidrid va metan
hosil bo‘ladi, hosil bo‘lgan karbonat angidrid va metan yesa katta qorindagi achish
va bijgish jarayonining oxigi mahsulotlari hisoblanadi. Karbonat angidridning bir
qismi katta qoringa tushgan so‘lak tarkibidagi bikarbonatlardan ham hosil bo‘ladi.
Mikroorganizmlar o‘zlashtirib ulgurmagan gazlarning ortiqcha qismi og‘iz orqali
tashqariga chiqarilsa bir qismi katta qorin devoridan qonga so‘riladi, shuning bilan
birga o‘pka orqali ham tashqariga chiqariladi.
To‘r va qat qorin funksiyasi. Katta qorinda atroflicha hazm bo‘lgan oziqa
me’da oldi bo‘lmalarining navbatdagi qismi to‘r qoringa, so‘ngra qat qoringa
o‘tkaziladi. Katta qorinning dahliz qismi bilan to‘r qorin o‘rtasida shilliq parda
burmasi bo‘lib, bu burma katta qorinning dahlizi qisqarganda, u bilan to‘r qorin
oraligidagi teshikni ma’lum darajada yopadi va katta qorinda yaxshi maydalangan
oziqani to‘r qoringa o‘tkazilishi ta’minlanadi. Oziqaning yaxshi maydalanmagan
qismi katta qorinda ushlanib qolib tegishlicha maydalanganidan keyin to‘r qoringa
o‘tkaziladi. To‘r qoringa tushgan oziqalar darrov qat qoringa o‘tkaziladi va qat qorin
varaqlari orasida siqiladi, yeziladi, maydalandi. Bu yerda suv so‘riladi va tegishlicha
hazm bo‘lganidan keyin oziqa shirdonga o‘tkazilib, shirdonda hazmlanadi.
Oziqalarning me’da oldi bo‘lmalarida ayniqsa katta qorinda hazm bo‘lishida
kavsh qaytarish jarayoni muhim ahamiyatga yega. Kavsh qaytarish kavsh
qaytaruvchi hayvonlarga xos xususiyat bo‘lib, kavsh qaytaruvchi hayvonlar naridan
– beri chaynab yutgan oziqani yana yaxshilab chaynab, maydalaydi so‘lak bilan
aralashtiradi. Chunki chala chaynalgan oziqa hazm sistemasida yaxshi hazm
bo‘lmaydi organizmga to‘la singmaydi. Shuning uchun kavsh qaytarish jarayoni
hazm jarayonini muhim bosqichi bo‘lib qoladi. Kavsh qaytarish reflektor jarayon
bo‘lib, u quyidagicha amalga oshadi: katta qorindagi oziqalarning dag‘al qismlari
qizilo‘ngach navi va to‘r qorindagi taktil retseptorlarni qo‘zg‘atadi, qo‘zg‘alish
adashgan nervning tegishli afferent tolalari orqali uzunchoq miyadagi kavsh
qaytarish markaziga uzatiladi. Markaz qo‘zg‘alib javob reaksiyasi adashgan
nervning yefferent tolalari orqali to‘r qorin va qat qoringa hamda oziqaning ogizga
qaytarishda ishtirok yetadigan boshqa organlarga o‘tkaziladi. So‘ngra oziqaning
og‘izga qaytarilishi to‘r qorinning qo‘shimcha qisqarishi bilan boshlanadi. Bu paytda
nafas harakatlari nafasni chiqarish davrida to‘xtab hiqildoq yopiladi va nafas olishga
intilib, ko‘krak qafasidan qizilo‘ngachning katta qoringa kirish qismida bosim
pasayib qizilo‘ngachning kardial sfinktori ochiladi. Bu vaqtda katta qorin dahlizdagi
oziqaning ma’lum qismi qizilo‘ngachga qarab harakat qilib qizil o‘ngachga chiqadi
va qizilo‘ngachning antiperistaltik harakati tufayli oziqa og‘izga chiqariladi. Oziqa
halqumdagi kranial sfinktorda siqiladi va oziqning suyuq qismi katta qoringa qaytib
tushadi.
Og‘izga qaytarilgan oziqani chaynalishi, uning xarakteriga, xiliga bog‘liq
holatda 20-60 soniya davomida yeziladi. Oziqa atroflicha chaynalgandan so‘ng yana
yutiladi. Shunday qilib, oziqaning yutilishi va qayta og‘izga chiqarilishi shu tariqa
davom yetaberadi. Kavsh qaytarish oziqa yegandan keyin qo‘ylarda 20-45 daqiqa,
qoramollarda 30-70 daqiqadan keyin boshlanadi. Bu vaqt davomida katta qorinda
oziqa bo‘rtadi, yumushaydi, engil chaynaladigan holatga keladi.
Kavsh qaytarish navbatma-navbat keladigan alohida davrlardan iborat bo‘lib,
bu davrlarning har qaysisi o‘rtacha 30-60 daqiqani tashkil yetadi. Kavsh qaytarish
davrining davomiyligi murakkab oshqozonning turli qismlarini oziqa bilan
qanchalik to‘lganligiga, oziqa dag‘al qismlarining katta qorin, to‘r qorin devorlariga
ta’sir qilish darajasiga bog‘liq. Agarda katta qorindagi oziqaning asosiy qismi yaxshi
chaynalib maydalangan bo‘lsa, bu katta qorin va to‘r qorin devorlarini dag‘al
oziqlardan ta’sirlanishini pasaytirib, katta qorin, to‘r qorindan qat va undan oziqani
shirdonga o‘tkazilishini jadallashtiradi. Shirdonda bosim oshadi, oldingi qismlarida
kamayadi. Oqibatda me’da oldi bo‘lmalar harakati pasayib, katta qorindan og‘izga
oziqa chiqarilishi to‘xtab, pauza boshlanadi. Pauza davrida oziqa shirdondan
ichakka, qat qorindan shirdonga o‘tadi. Ozuqaning asosiy qismi qat qorindan
shirdonga, shirdondan hazmlangani ichakga o‘tkazilishiga qadar pauza davom
yetadi. Ozuqaning ko‘p qismi ichakga o‘tib, qat qorin va shirdonda bosim pasayadi,
katta qorin va to‘r qorinni dag‘al oziqadan ta’sirlanishini kuchaytirib, kavsh
qaytarilishi takrorlanadi. Natijada murakkab oshqozonning oldingi qismlarida bosim
pasayib, keyingi qismlarida bosim ko‘tariladi. Me’da oldi bo‘lmalarining harakati
susayadi. Katta qorindan oziqaning og‘izga chiqarilishi to‘xtaydi, pauza boshlanadi.
Pauza davrida oziqa qat qorindan shirdonga, shirdondan ichakka o‘tadi. Oziqaning
asosiy qismi qat orindan shirdonga, shirdondan ingichka ichakka o‘tkazilganga
qadar pauza davom yetaveradi. Oziqaning asosiy qismi ichakka o‘tgandan keyin qat
qorin va shirdonda bosim pasayadi katta qorin va to‘r qorinlarning dag‘al oziqa bilan
ta’sirlanishi kuchayadi, natijada oziqani og‘izga qaytarishga, ya’ni kavsh qaytarishni
takrorlanishiga sabab bo‘ladi.
Kuzatishlarda me’da oldi bo‘lmalariga, shirdonga bir vaqtda fistula qo‘yib,
hazm sistemasining, ya’ni oshqozonni tegishli qismlarining bosim o‘zgarishlari
o‘rganilgan. Turli qismlarni ta’sirlantirish yo‘li bilan kavsh qaytarishni yuzaga
chiqarish va tormozlash mumkin. To‘r qorindagi retseptorlarni ta’sirlab kavsh
qaytarish vaqtini uzaytirish mumkin, shirdondagi resetiorlarni ta’sirlab kavsh
qaytarish vaqtini kamaytirish ham mumkin. Katta qorindagi oziqa qancha yaxshi
maydalangan, suyulgan bo‘lsa, kavsh qaytarish vaqti ham shuncha qisqa bo‘ladi.
Kavsh qaytarish tashqi muhit ta’sirotlariga ham bog‘liq. Tinch turgan vaqtda, salqin
bo‘lganda, tungi paytlarda kavsh qaytarish yaxshi kechadi. Kavsh qaytarish
uchunchoq miyadan tashqari o‘rta miyaning retikulyar formatsiyasi, oraliq miyaning
gipotalamus qismi, po‘stloq osti yadrolari, po‘stloqning premator zonasi tomonidan
ham boshqariladi.
Kavsh qaytarish hayvon ixtiyoriga bog‘liq bo‘lib, kavsh qaytarayotganda hay-
vonni uyqidan uyg‘onishi bu jarayonda katta yarim sharlar po‘stlog‘i ishtirokini
bildiradi. Katta qorinda oziqadan har xil gazlar hosil bo‘lib, og‘iz orqali tashqariga
chiqarilib turadi. Bu ham reflektor jarayondir. Katta qorin gazlari uni devorini
ta’sirlab katta qorin darsol xaltasi qisqaradi va gaz to‘r qorin darsol qismiga
haydaladi natijada qizilo‘ngach kardial qismi kengayib gazlar qizilo‘ngachdan
og‘izga har soatda 17-20 marta chiqaradi, bu gazlarni bir qismi qonga so‘rilib o‘pka
orqali ham chiqariladi. Qoramollar katta qornida hosil bo‘ladigan karbanat
angidridni 11 – 39%, metanni 22% qonga so‘rilib, o‘pka orqali chiqariladi. Agar tez
gaz hosil qiladigan oziqa bilan boqilsa gaz ko‘p hosil bo‘ladi.
Oshqozon oldi bo‘lmalar harakatini bir kamerali oshqozonnikiga o‘xshash
o‘rganiladi.katta qorin harakatlarini o‘rganish uchun och biqin atrofini paypaslab,
och biqinga ruminograf qo‘yib katta qorin harakatini yozib olsa bo‘ladi. Oshqozon
oldi bo‘lmalar harakati to‘r qorin harakati bilan boshlanib ikki fazali qisqaradi. Avval
to‘r qorin chala qisqarib ya’ni yarim qisqarib, keyin bo‘shashib avvalgi holatiga
qaytib, keyin to‘liq qisqaradi. To‘r qorinni ikki fazali harakati 30-60 sekunda
takrorlanib, to‘r qorin qisqarishi qizil o‘ngach navining qisqarishi bilan bir vaqtda
yuzaga keladi. Bulardan so‘ng katta qorinni turli qismlari: katta qorin dahlizi, so‘ng
darsal xoltasi, keyin ventral xoltasi, koudodarsal, kaudoventiral xaltalar navbatma
navbat qisqa-radi. Bu harakatlar ozuqalarni yaxshilab aralashtirib, qisqarayotgan
qismdan haydaydi. To‘r qorinni bir yoki ikki qisqarishdan so‘ng katta qorin
qo‘shimcha qisqaradi. Xuddi shunday qat qorin ham qisqarib turadi. Oshqozon oldi
bo‘lmalar harakatini markaziy nerv sistemasi orqali boshqarilib, hazm sistemasining
turli qismlaridan ta’sirot aferent nervlar orqali uzunchoq miyadagi markazga
uzatiladi va oshqozon oldi bo‘limlar harakatini tezlashtiruvchi impulslarni adashgan
nerv va sekinlashtiruvchi impulslarni simpatik nerv orqali yuboradi. Masalan: og‘iz
bo‘shlig‘i retseptorlari ta’siridan me’da oldi bo‘lma-lar harakati tezlashsa, 12
barmoqli ichak retseptorlari ta’sirlansa me’da oldi bo‘lmalar harakati sekinlashadi.
Me’da oldi bo‘lmalar qismlari bir-birini faoliyatiga reflektor ta’sir ko‘rsatar ekan.
Shirdon oziqa bilan to‘lsa qat qorin harakati tormozlanadi, qat qorin to‘lishi katta va
to‘r qorin harakatini tormozlaydi. Me’da oldi bo‘lmalar harakati shartli reflektor yo‘l
bilan ham boshqarilib turiladi. Oshqozon oldi bo‘lmalari avtomatik harakat qilib
adashgan nervni kesilishi avval me’da oldi bo‘lmalar harakatini to‘xtatib keyin yana
ishlab ketadi. Bu harakatlar me’da oldi bo‘lmalarining nerv tugunlarining faoliyati
tufayli yuzaga kelib, harakatlar ancha zaif bo‘lib, bir biriga mos, uyg‘un qisqarmaydi
va organizm yehtiyojlarini qondiraolmaydi.
Demak, katta qorinda hazmlangan ozuqa to‘r qoringa o‘tkazilib yaxshi
maydalanmagan ozuqalar katta qorin bilan to‘r qorin shilliq pardasini qisqarishi
hisobiga to‘r qoringa o‘tkazilmay katta qorinda qoladi. To‘r qoringa tushgan oziqa
tezda qat qoringa o‘tkaziladi va qat qorin varaqlari orasida siqilib, yezilib
maydalanadi va suvning ko‘p qismi shu yerda so‘riladi. Keyinchalik bu yerda
hazmlanish tugab oziqa shirdonga o‘tadi.
4.Shirdon ichki shilliq pardasi bir kamerali me’daga o‘xshab o‘zida bez
hujayralarini saqlab bir kamerali me’da shirasiga o‘xshash shira ajratadi.
Shirdonda shira ajralishini I.P.Pavlov usuli asosida ya’ni kichik me’dacha
bichish usuli bilan o‘rganish keng qo‘llani-ladi. Shirdon shirasini turli hayvonlar turli
miqdorda ajra-tib, qo‘ylar bir sutkada 4,2 l, qoramollar 40-80 l, buzoq 30 l shira
ajratib muhiti rN 1,0-1,5 umumiy kislotalik miqdori 0,27-0,39, yerkin xlorid kislota
0,23-0,29% bo‘lib, kuchi Mett bo‘yicha 3,3-3,6 mm.
Tashenov K.T. 1963 kuzatishida shirdon shirasining ajra-lishi hayvonning sut
berish va bug‘ozlik davrlarida turlicha bo‘lib hayvonlar bug‘ozlik davrida shiraning
hazm kuchi oqsil parchalashi yuqori bo‘lib, sut berish davrida yesa eng yuqori
bo‘ladi. Shiraning eng ko‘p ajralishi laktatsiyaning kuchayganida kuzatilib, shira
ajralishini kamayishi laktatsiyaning tugashida kuzatiladi. Qo‘ylar shirdon shirasini
kislotaligi 0,31% yerkin xlorid kislotasi 0,25% bo‘lib, kuchi Mett bo‘yicha 2,1-4,5
mm.dir.
Shirdon shirasining fermentlarining miqdori hayvonlar yoshiga, oziqalanish
xarakteriga qarab o‘zgaradi. Yosh sut bilan oziqalanuvchi hayvonlar shirdon
shirasida ximozin fermenti ko‘p bo‘ladi. Me’da oldi bo‘lmalaridan uzluksiz oziqa
shirdonga o‘tib turganligi uchun shirdonda shira uzluksiz ajraladi. Yaylovda
oziqalanib yurgan qorako‘l qo‘ylar shirdoni uzluksiz shira ajratib hatto shirdon
bo‘shab qolsa ham shira ajrala-berib, tegishli markazning qo‘zg‘algan holda bo‘lishi
bilan bog‘liq bo‘lsa kerak. Shirdondan shira ajralishi ikki davrda kechadi, reflektor
va neyroximiyaviy davrlarda. Shira shartli reflektor yo‘l bilan ham ajraladi. Birinchi
murakkab reflektor davr, ikkinchi gormonal faktorlar ta’sirida shira ajralishini
X.Sh.Xayrutdinovning ilmiy tadqiqot ishlarida ya’ni jinsiy siklga qarab shira
ajiralishini o‘zgarishi aniqlangan. Hayvon kuyikkanda shirdonda shira ajralishi 17%
kamayib, kislotaligi past bo‘lsa, bug‘ozlik davrida 28,3%, laktatsiyaning dastlabki
kunlari 51,3% bo‘lib kislotalik va fermentativ xususiyati o‘zgaradi. Shirdondagi
hazmlanish bir kamerali oshqozondagiga o‘xshash bo‘lib, tarkibidagi pepsin,
oqsillarni albumoz va peptonlargacha hatto aminakislota-largacha parchalaydi.
Shirdon lipazasining miqdori nihoyatda kam bo‘lib, yog‘larni hazmlanishida
ahamiyati kam. Shirdonning yuqori qismlarida ya’ni shira shimilmagan qismlarda
uglevodlar so‘lak va oziqa tarkibidagi fermentlar ta’sirida parchalanib turadi.
Oziqaga shirdon shirasini shimilishi bilan amilolitik jarayon to‘xtab proteolitik
jarayon boshlanadi. Shirdon motorikasi bir kamerali hayvonlar me’dasi matorikasiga
o‘xshash bo‘ladi, lekin shirdonning harakat me’da oldi bo‘lmalarining harakatiga
qarab sikl bilan o‘tadi ya’ni osoyishtalik davri bilan almashinib turadi. Kavsh
qaytaruvchi hayvonlarning oshqozonida oziqa hazmlanishi yoshiga qarab o‘zgarib,
me’da oldi bo‘lmalari har xil rivojlangan. Kavsh qaytaruvchilar onadan tug‘ilganida
ko‘zi va buzoqlar me’da oldi bo‘lmalari shirdondan kichik, rivojlanishi sekin. Ular
ichadigan sut suyuq oziqalar qizil o‘ngach navi orqali katta qoringa tushmasdan, to‘r
qorin tubi bilan shirdonga borib tushib hazmlanadi. Dag‘al oziqalar iste’mol qilishi
bilan oziqa hazmlanishida katta qorin ham ishtirok yetib, hayvonlarni 2-3 oyligida
10-12% oziqa kata qorinda parchalansa 6 oyligida xuddi katta hayvonlarnikiga
o‘xshash bo‘ladi. Yosh hayvonlar dag‘al oziqa bilan oziqalanishiga yerta kirishib, u
yerda bijg‘ish jarayoni ro‘yobga chiqib quloq oldi so‘lak bezi uzluksiz so‘lak
ajratadi. Yo hayvonlar qizilo‘ngach navi lablari yaxshi qo‘zg‘aluvchan ya’ni voyaga
yetgan hayvonlarnikiday harakat qiladi.
TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR.
1.Kavsh
qaytaruvchi
hayvonlarning
xalq
ho‘jaligidagi
ahamiyatini
tushuntiring?
2.Kavsh qaytaruvchi hayvonlar kavsh qaytarishi qachon boshlanadi va qancha
vaqt davom yetadi?
3.Katta qorindagi hazmlanish jarayonlari nimalarga bog‘liq?
4.Qizilo‘ngachning fiziologik ahamiyatini tushuntiring?
5.Katta qorinda oziqa hazmlanishi qanday sabablarga bog‘liq?
6.Katta qorindagi mikrobiologik jarayonlarni ta’minlanish-ini tushuntiring?
7.Me’da oldi bo‘lmalar motorikasini tushuntiring?
8. Kavsh qaytarishning fiziologik ahamiyatini tushuntiring?
9.Shirdonda oziqa hazmlanishini tushuntiring?