Lipidlarni o’rganish uslublari
Lipidlar, ularning klassifikasiyasi va fiziologik roli. Lipidlar – suvda
erimaydigan, lekin organik birikmalarda (spirt, xloroform va boshq.)
eruvchi,biotffektorlik xususiyatiga ega moddalardir. Lipidlarga neytral yog’lar,
yog’simon moddalar, (lipoidlar) va ayrim vitaminlar (A, D, E, K) ham kiradi.
Lipidlar plastik (qo’rilish) ahamiyatga ega bo’lib, barcha hujayralar va jinsiy
gormonlar tarkibiga kiradi.
Yog’lar. Yog’larning asosiy manbai bo’lib ichaklardan so’riluvchi ozuqalar
tarkibidagi yog’lar hisoblanadi. Bundan tashqari, yog’lar va lipoidlar organizmga
ko’plab uglevodlar iste’mol qilinganida aynan uglevodlardan va kam miqdorda
oqsillardan ham sintezlanadi. Organizmdagi yog’larning umumiy miqdori tana
og’irligining 10-20 % ni semizlik paytida esa undan ham ko’proq qismini tashkil
etadi. Yog’lar va lipoidlar so’rilganidan keyin, barcha organlar va to’qimalargacha
olib boriladi.
Turli hayvonlarning yog’lari hamda bitta hayvonning turli organlaridagi
yog’lar tarkibi jihatidan bir-biridan farq qiladi.
Yog’larning tarkibi oziqlanishga bog’liq. Uzoq muddat bir turdagi yog’ bilan
oziqlanilgandan keyin odam tanasida yig’ilgan yog’ ham tarkibi va xususiyatlari
jihatidan aynan o’sha yog’ga ancha yaqin bo’ladi. Plastik material shaklida
foydalanilgan yog’lar va lipoidlar juda chidamli bo’ladi. Hayvonlarni yog’li va
uglevodli oziqalar bilan oziqlantirilganida yog’lar va lipoidlar zahira yog’lar
sifatida teriosti kletchatkasida, yog’ saqlovchi va ichki organlarni o’rab turuvchi
bo’sh biriktiruvchi to’qimalarda jamlanadi. Bu yog’lar yog’ depolarida
saqlanayotgan zahira, oziqlanish materiali bo’lib hisoblanadi va ular hayvon
sovuqda qolganida va ochlik paytida organizm tomonidan energiya manbai
shaklidagi bioquvvat materiali sifatida foydalaniladi.
Uzoq muddatli jismoniy mehnat qilinganida sarflanadigan energiyaning 80
% yog’larning yoki ularning parchalanish mahsulotlarining oksidlanishi natijasida
ajralib chiqadi. Yog’ depolaridagi zahira yog’lar to’qimalarda lipaza ishtirokida
gliserin va yog’ kislotalarigacha parchalanadi va keyinchalik karbonat angidrid va
suvgacha oksidlanadi, bu paytda katta miqdorda energiya ajralib chiqadi. Nihoyat,
yog’ depolaridagi yog’larning bir qismi qonga tushadi, fermentlar ta’sirida
gliserin va yog’ kislotalarigacha parchalanib qon bilan jigarga yetkaziladi va u
yerda glikogenga aylanadi. Demak, yog’lar bilan uglevodlar almashinuvi orasida
uzviy bog’liqlik mavjud. O’simlik va sigir moylari, baliq yog’i organizm
tomonidan 97-98 % ga o’zlashtiriladi, mol va qo’y yog’lari 90 % ga
o’zlashtiriladi. O’simlik dunyosi yog’larida to’yinmagan yog’ kislotalari
saqlanganligi sababli, ulardan jigarda lipidlar hosil bo’ladi. Jismoniy ish
bajarganda kunlik ratsion tarkibidagi yog’lardan 70-75 % hayvonlar yog’i va 25-
30 % o’simlik yog’lari bo’lishi zarur. Bir kecha-kunduzlik ratsion tarkibidagi
yog’lar umumiy ovqatning 17 % ni, energiya bo’yicha 30 % ni tashkil qilishi
kerak, ya’ni voyaga yetgan odamlar uchun yog’ o’rtacha 100 g.ni jismoniy ish
bajarganda esa 115-165 g.ni tashkil qilishi kerak. Me’yoridan ortiq yog’ iste’mol
qilish ovqat hazmi jarayonlarini tormozlaydi hamda ish qobiliyatini 2-3
martagacha pasaytiradi. Iste’mol qilinayotgan ovqatlar tarkibida yog’ning miqdori
katta bo’lganida, qon tarkibidagi yog’ning miqdori 1 % gacha ko’tariladi va undan
ham yuqori ko’tarilishi mumkin (lipemiya) ovqatlar tarkibida yog’ning
me’yoridan ortiq bo’lishi zararli, ayniqsa yoshi o’tgan paytda juda xavfli chunki
u hayotni qisqartiradi. Organizmga ovqatlar tarkibida ikki xildagi lipoidlar;
fosfatidlar va sterinlar tushadi. Fosfatidlar – yuqori molekulali spirtlar va yog’
kislotalari bo’lib tarkibida fosfor kislotasini va azotli birikmalarni saqlaydi.
Bularga neyronlarda saqlanuvchi va ulardan oqsillar jamlanishini ta’minlovchi
xolin hosil bo’ladigan – xolin-fosfatid yoki litsetin kiradi.
Xolin sirka kislotasi bilan birikib asetilxolinni, ya’ni asab tizimidagi
qo’zg’alishlarni o’tkazuvchi asosiy mediatorni hosil qiladi. Fosfatidlar, neytral
yog’lar, xolesterin va boshqa lipidlar hujayralarning membranalari va
organoidlarida mavjud bo’lib ularning tanlab o’tkazuvchanlik xususiyatini
ta’minlaydi. Organizmda ayniqsa yog’larning so’rilishi va sintezida ishtirok
etuvchi gliserofosfatidlar ko’p bo’ladi. Fosfotidlar odatda jigarda va ichaklar
devorlarida sintezlanadi, ularning yetishmasligi esa jigarni yog’ bosishini va
arteriosklerozni keltirib chiqaradi. Fosfatidlar rafinirlanmagan o’simlik moylarida
(kungaboqar) sariq yog’, tuxumlarda ko’p bo’ladi. Fosfatidlarning bir kecha-
kunduzlik normasi 10 g.ni tashkil etadi.
Sterinlar – spirtlardir, ular yog’ kislotalari bilan birikib murakkab efirlarni
hosil qiladi. Ularga bosh miyada va buyrak usti bezlarida juda katta miqdorda
saqlanuvchi xolesterin kiradi. Odamda uning vazniga nisbatan 0,2 % ga yaqin
xolesterin bo’ladi. Xolesterin organizmda yog’lar va uglevodlarni oksidlanishidan
hosil bo’ladi va uning asosiy sintezlanuvchi joyi jigardir (80 % gacha). U asosan
hayvonot dunyosi oziqalarida ko’p bo’lsa, o’simlik dunyosi oziqalarida yo’q.
Xolesterindan organizmda o’t kislotalari, jinsiy gormonlar va buyrak usti bezining
po’stloq qismining gormonlari hosil bo’ladi. Aralash ovqat iste’mol qilinganida
bir kecha-kunduzlik xolesterinning normasi 1,5 g.gacha bo’ladi. Vitamin D. ham
sterinlar qatoriga kiradi.
Almashtirib bo’lmaydigan yog’ kislotalari
Yog’larda stearin, palmitin va moy kislotalari kabi to’yingan –
almashtiriladigan yog’ kislotalaridan tashqari, oliyen, linolat, linolen, araxidin
kabi to’yinmagan almashtirib bo’lmaydigan yog’ kislotalari ham saqlanadi.
O’simliklar moyida (kungaboqar va konopilyada) linolat va linolen yetarlicha
saqlansa, araxidin juda kam; tovuq va g’oz yog’ida esa yetarlicha bo’ladi.
To’yinmagan yog’ kislotalari jigarda lipoidlarga aylanadi. Bular orasidagi
fiziologik qimmatli araxidin kislota organizmda linolat va linolen kislotalardan
hosil bo’ladi. To’yinmagan yog’ kislotalari karotinlar ta’sirini – vitamin A va B
hamda C ni faollashtiradi. Ovqatlar tarkibidagi to’yinmagan yog’ kislotalarining
bir kecha-kunduzlik kaloriyligi 1 % dan tushib ketsa, qon tomirlarining tonusi
pasayadi, ularning o’tkazuvchanligi ortadi, qonda xolesterin miqdori ko’payadi,
arterioskleroz rivojlanadi, yurakda tromblar ko’zga tashlanadi va miokard infarkti
yuz beradi, teri jarohatlanadi, jinsiy funksiyalar buziladi va urg’ochi hayvonlarda
bo’g’oz bo’lishi yo’qoladi.
Ozuqalar linolat va linolen kislotalari vitamin B6 bilan organizmga
tushganida, unda to’yinmagan yog’ kislotalarining hosil bo’lishi ortadi.
Jigarning yog’ bosishi. Ovqatlar tarkibidagi yog’ miqdori ko’p bo’lganida va
jigarda uning sintezlanishi ortganda, yog’ning oksidlanishi kamayganda va
jigardan yog’ni evakuasiyasi buzilganida jigarni yog’ bosadi.
Oziq-ovqatlar tarkibida uglevodlar va vitamin B1 ning miqdori
ko’payganida,
oqsillar
kamayganida
ayniqsa
tireonin
aminokislotasi
kamayganida, ichki sekresiya bezlari faoliyati buzilganida, ayrim zaharlanishlarda
va organizmning to’lig’icha kasalliklari va ayniqsa jigarda kuzatilganida jigarni
yog’ bosadi.
Jigarni yog’ bosishini ogohlantiruvchi moddalar lipotron moddalar deb
ataladi va ularga vitaminlar va lipionin kiradi. Juda faol linotrop xususityaga xolin
ega, chunki uning ishtirokida jigardan yog’, depolariga yog’ kislotalarining
harakatlanishini ta’min etuvchi fosfatidlarning sintezlanishi yuz beradi.
Fosfotidlarning o’zi esa jigarda yog’ kislotalarining oksidlanishini faollashtiradi.
Oziq-ovqatlarda xolin yetishmaganida lesitin va boshqa fermentlarning jigarda
sintezlanishi buziladi, natijada unda yog’ kislotalarining va neytral yog’larning
miqdori ortadi.
Ma’lumki, jigarda yog’larning oksidlanishi fermentlar ishtirokida kechadi.
Yog’larning oksidlanish jarayonida keton tanachalari hosil bo’ladi, tanachalarning
miqdori esa bu jarayonning jadalligiga bog’liq bo’ladi. Bu tanachalarga oksimoy,
asetosirka kislotalari va aseton kiradi. Uglevodlar almashinuvi buzilganida,
masalan qandli diabetda siydik tarkibidagi aseton miqdori keskin ortadi, ya’ni
jigarda glikogenni yetarlicha bo’lmasligi unda yog’ kislotalarining va
aminokislotalarning to’lig’icha oksidlanmasligiga olib keladi. Siydik tarkibida
aseton miqdorining jiddiy darajada ortishi asetonuriya deyiladi. Odam siydigi
tarkibidagi asetonning miqdori normada 0,01-0,03 g. tashkil etadi, asetonuriya
vaqtida esa 60 g.gacha ortishi mumkin.
Lipoidlar va ularning ahamiyati.
Organizmdagi lipoidlar, ya’ni yog’simon moddalar asosan ikki guruhga
bo’linadi: fosfatidlar va sterinlar. Fosfatidlar -leytsin, kefalin, sfingomielin va
boshqalar organizmda katta ahamiyatga ega. Fosfatidlar organizmda -jigarda,
ichaklarning devorlarida, urug’donlarda, tuxumdonlarda, sut bezlarida va boshqa
turli organlarda oqsillar bilan birikib, kompleks birikmalar hosil qiladi. Bulardan
tashqari, ular turli kislotalar bilan ham kompleks birikmalarni hosil qilib, ularning
moddalar almashinuvi jarayonlarida ishtirok etishlariga yordam beradi. Fosfatidlar
to’qimalarda lipaza, fosfotaza fermentlarining ishtirokida to’xtovsiz ravishda,
parchalanib va hosil bo’lib turadi. Fosfatidlar nerv to’qimasining tarkibida ham ko’p
miqdorda uchraydi. Jumladan, miyaning funksional holati uning to’qimalari
tarkibidagi fosfatidlar miqdori bilan ham belgilanadi. Fosfatidlar serebrozidlar,
xolesterin va shularga o’xshash boshqa moddalar bilan birga nerv to’qimasi quruq
qoldig’ining asosiy qismini, ya’ni yarmidan ko’ra ko’prog’ini tashkil qiladi.
Letsitinlar azotli asos xolin bilan birikkandir. Xolin bilan sirka kislotaning murakkab
efiri -atsetilxolin impulslarning neyrondan neyronga va shuningdek, nerv tolasidan
muskulga o’tkazilishida ishtirok etadi. Fosfatidlar ichak devorlarida yog'larning
qayta sintezlanishida, qonda yog'lar va yog’ kislotalarning toshilishida, sut yog’i
sintezlanishida, organizmda yog’ kislotalarining oksidlanib, parchalanishida va
shunga o’xshash bir qator jarayonlarda ishtirok etadi. Sterinlardan politsiklik spirt-
xolesterin organizm uchun eng muhimidir. Xolesterin yog’ kislotalari bilan birikib
efirlar, oqsillar bilan birikib esa kompleks birikmalar hosil qiladi. Tekshirishlar
natijasida xolesterin ham organizmning barcha to’qimalarida erkin ham birikkan
holatda uchrab turishi aniqlangan. Buyrak usti bezlari, nerv to’qimasi, eritrotsitlar,
o’t suyuqligi xolesteringa ayniqsa boy. Buyrak usti bezlarining po'stloq qismi, jinsiy
bezlarning
gormonlari,
provitamin
“D”-ergosterin,
o’t
kislotalari
sterin
mahsulotlaridir. Sterinlar organizmda ko’plab sintezlanadi. Keyingi paytlardagi
tekshirishlarda jigarning Kupfer hujayralarida, taloqda, o’pkada, miyada xolesterin
sintezlanishi isbotlangan. Xolesterin organizmda almashinib, kopresterin holatida
axlat bilan birga tashqariga chiqariladi.
Yog'lar almashinuvining boshqarilishi
Organizmda yog'lar almashinuvini ham nerv, ham gumoral tizimlar idora
etib turadi. Yog'lar almashinuvini idora etadigan nerv markaz gipotalamus
xisoblanadi.
Tajribalarda
gipotalamusning
ventromedial
yadrolari
shikastlanganda hayvon semirib ketadi, lateral yadrolari shikastlanganda esa ozib
ketadi. Gipotalamusning kulrang do’ngcha sohasi ta’sirlanganda yog'lar
almashinuvi sezilarli darajada o’zgaradi. Vegetativ nerv tizimi tolalari
ta’sirlanganda yog’ depolaridan yog'lar chiqarilishi va ularning jigarda
parchalanishi
tezlashadi.
Yog'lar
almashinuviga
nerv
tizimi,
gipofiz,
qalqonsimon, me’da osti, jinsiy bezlarning ichki sekretsiyasini o’zgartirish yo’li
bilan ham ta’sir qila oladi. Yog'lar almashinuvining boshqarilishida miya
po'stlog'i ham o’z ta’sirini ko’rsatadi.