ME’DA (OSHQOZON)DA OVQAT HAZMI.

Yuklangan vaqt

2025-01-16

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

8

Faytl hajmi

20,5 KB


 
 
 
 
 
 
ME’DA (OSHQOZON)DA OVQAT HAZMI. 
 
 
Reja: 
1. Me’dada oziqa hazm bo‘lishi.  
2. Me’da shirasi, ajralishi, tarkibi, ahamiyati va boshqarilishi. 
3. Me’da harakati va me’dadan ichakga oziqalarning o‘tish qonuniyatlari. 
 
Tiyanch IBORALAR. 
 Oddiy, oraliq va murakkab oshqozon, zardob, muskul, shilliq parda osti, 
shilliq qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach, qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, 
qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin, katepsin, kislotali, jelotinaza, 
xlorid kislota, V.A, Basov, Shumova-Simonovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengayn, 
reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor, simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, 
motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon, tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, 
muskul, A.Yu.Yunusov, issiq, quyosh. fundal, pilorus. 
 
 Og‘izda atroflicha maydalanib, so‘lak bilan aralashgan oziqa qizil o‘ngach 
orqali oshqozonga tushadi va me’dada uzoq vaqt davomida mexanik, fizik, kimyoviy 
ta’sirotlar oqibatida o‘zgarishlarga uchraydi. Oziqa me’da shirasi bilan aralashib 
ayrim tarkibiy qismlarga parchalanadi va qisman qonga so‘riladi. Me’dada oziqalar 
yuzaki parchalanib, asosiy parchalanish va hazmlanish ichaklarda yuzaga keladi.  
 1. Oshqozon yoki me’da har xil organizmlarda turlicha tuzilgan bo‘lib, uni 
asosan bir kamerali oddiy oshqozon ya’ni go‘shtxo‘r hayvonlar oshqozoniga (it va 
mushuklar oshqozoni yoki me’dasi); 
 2. Tuzilishi oddiy ammo vazifasi murakkab oraliq oshqozonlar, bu aralash 
oziqalanadigan hayvonlardan cho‘chqada yoki o‘txo‘r hayvonlardan bir tuyoqlilarda 
bo‘ladi. 
ME’DA (OSHQOZON)DA OVQAT HAZMI. Reja: 1. Me’dada oziqa hazm bo‘lishi. 2. Me’da shirasi, ajralishi, tarkibi, ahamiyati va boshqarilishi. 3. Me’da harakati va me’dadan ichakga oziqalarning o‘tish qonuniyatlari. Tiyanch IBORALAR. Oddiy, oraliq va murakkab oshqozon, zardob, muskul, shilliq parda osti, shilliq qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach, qo‘shimcha, asosiy yoki bosh, qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin, katepsin, kislotali, jelotinaza, xlorid kislota, V.A, Basov, Shumova-Simonovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengayn, reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor, simpatik, adashgan, proteolitik, lipolitik, motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon, tonik, ritmik, chuvalchangsimon, nerv, muskul, A.Yu.Yunusov, issiq, quyosh. fundal, pilorus. Og‘izda atroflicha maydalanib, so‘lak bilan aralashgan oziqa qizil o‘ngach orqali oshqozonga tushadi va me’dada uzoq vaqt davomida mexanik, fizik, kimyoviy ta’sirotlar oqibatida o‘zgarishlarga uchraydi. Oziqa me’da shirasi bilan aralashib ayrim tarkibiy qismlarga parchalanadi va qisman qonga so‘riladi. Me’dada oziqalar yuzaki parchalanib, asosiy parchalanish va hazmlanish ichaklarda yuzaga keladi. 1. Oshqozon yoki me’da har xil organizmlarda turlicha tuzilgan bo‘lib, uni asosan bir kamerali oddiy oshqozon ya’ni go‘shtxo‘r hayvonlar oshqozoniga (it va mushuklar oshqozoni yoki me’dasi); 2. Tuzilishi oddiy ammo vazifasi murakkab oraliq oshqozonlar, bu aralash oziqalanadigan hayvonlardan cho‘chqada yoki o‘txo‘r hayvonlardan bir tuyoqlilarda bo‘ladi.  
 
 3. Murakkab to‘rt kamerali kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’dasi, 
parrandalarda ikki kamerali, tuyada uch kamerali me’da bo‘ladi. 
 Bir kamerali oddiy me’dalarga oziq-ovqatlar tushishi bilan ularni ishlanishi 
va hazmlanishi boshlanadi. Bir kamerali me’dani qizilo‘ngachdan kirish qismi – 
kardial, tubi – fundal va o‘n ikki bormoqli ichakka chiqish qismi pilorus farq qilinadi. 
Oshqozon to‘rt qavatdan tuzilgan bo‘lib: tashqi zardob, o‘rtadagi muskul, shilliq 
parda osti va shilliq qavatlardan ibrat bo‘lib, oshqozon muskul devori uch xilda 
joylashgan muskullardan: uzinasiga, aylanasiga va qiyshiq muskullardan iboratdir. 
Ozuqalarni hazmlanishida me’da devorida joylashgan hujayralardan ajralgan me’da 
shirasining ahamiyati kattadir. 
Oshqozon ichki qavati shilliq parda qavati bilan qoplangan va shilliq parda 
qavatida oshqozon shirasini ishlab chiqaradigan bezlar: qo‘shimcha, asosiy yoki 
bosh va qoplama bezlar joylashgan bo‘lib, ular har xil hujayralardan tuzilgan. Bu 
bezlarning gistostrukturasi turlicha bo‘lib bo‘lib, sekretor bezlar bo‘lib hisoblanadi. 
Bu bezlarda oshqozon shirasi hosil bo‘ladi. 
 Me’da devorida qo‘shimcha, asosiy va qoplama hujayralar joylashgan bo‘lib, 
ular faoliyati tufayli hosil bo‘lgan suyuqlik tiniq, rangsiz, kislotali muhitga yega 
bo‘lib, qo‘shimcha bezlar shilimshiq modda ishlab chiqarib, me’daning kordial, 
fundal va pilorus qismida sochilib joylashgan. Asosiy yoki bosh bezlar fundal va 
pilorus qismlarida joylashib, proteolitik fermentlar guruhga kiradigan pepsin, 
ximozin, katepsin, jelatinaza va lipolitik - lipaza fermentlarini ishlab chiqaradi. 
Oshqozon shirasining tarkibida har xil anorganik va organik moddalar bor. 
Anorganik moddalardan Ca, K, Na, Mg, ammoniy yelementlarining Cl, R, 
karbonatli, sulfatli tuzlari va xlorid kislota va organik moddalardan sut kislotasi, 
ATF, kreatinin, siydikchil, siydik kislotasi, oqsil va aminokislotalar hamda 
fermentlar bo‘ladi. Me’da devorining fundal qismdagi qaplama hujayralardan aktiv 
NSl ishlanadi. Bu NSl oshqozon shirasiga kislotali muhit berib, ko‘p fermentlarni 
aktivligini ta’minlaydi. NSl oqsillarni bo‘rttirib, shishirib ular ustidagi qobig‘ini 
yupqalaydi va oqsilga pepsin fermentini singishiga sharoit yaratib beradi, oqsil 
parchalanishida katta ahamiyatga yega. Shuning uchun oshqozonda oqsil, yog‘ 
yetishmay parchalanish sodir bo‘lmay, surunkali gosterit yuzaga keladi. Bu holatlar 
tartibsiz ovqatlanishdan kelib chiqadi. Bu kasallik bezlarni yallig‘lantirib vazifasini 
3. Murakkab to‘rt kamerali kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’dasi, parrandalarda ikki kamerali, tuyada uch kamerali me’da bo‘ladi. Bir kamerali oddiy me’dalarga oziq-ovqatlar tushishi bilan ularni ishlanishi va hazmlanishi boshlanadi. Bir kamerali me’dani qizilo‘ngachdan kirish qismi – kardial, tubi – fundal va o‘n ikki bormoqli ichakka chiqish qismi pilorus farq qilinadi. Oshqozon to‘rt qavatdan tuzilgan bo‘lib: tashqi zardob, o‘rtadagi muskul, shilliq parda osti va shilliq qavatlardan ibrat bo‘lib, oshqozon muskul devori uch xilda joylashgan muskullardan: uzinasiga, aylanasiga va qiyshiq muskullardan iboratdir. Ozuqalarni hazmlanishida me’da devorida joylashgan hujayralardan ajralgan me’da shirasining ahamiyati kattadir. Oshqozon ichki qavati shilliq parda qavati bilan qoplangan va shilliq parda qavatida oshqozon shirasini ishlab chiqaradigan bezlar: qo‘shimcha, asosiy yoki bosh va qoplama bezlar joylashgan bo‘lib, ular har xil hujayralardan tuzilgan. Bu bezlarning gistostrukturasi turlicha bo‘lib bo‘lib, sekretor bezlar bo‘lib hisoblanadi. Bu bezlarda oshqozon shirasi hosil bo‘ladi. Me’da devorida qo‘shimcha, asosiy va qoplama hujayralar joylashgan bo‘lib, ular faoliyati tufayli hosil bo‘lgan suyuqlik tiniq, rangsiz, kislotali muhitga yega bo‘lib, qo‘shimcha bezlar shilimshiq modda ishlab chiqarib, me’daning kordial, fundal va pilorus qismida sochilib joylashgan. Asosiy yoki bosh bezlar fundal va pilorus qismlarida joylashib, proteolitik fermentlar guruhga kiradigan pepsin, ximozin, katepsin, jelatinaza va lipolitik - lipaza fermentlarini ishlab chiqaradi. Oshqozon shirasining tarkibida har xil anorganik va organik moddalar bor. Anorganik moddalardan Ca, K, Na, Mg, ammoniy yelementlarining Cl, R, karbonatli, sulfatli tuzlari va xlorid kislota va organik moddalardan sut kislotasi, ATF, kreatinin, siydikchil, siydik kislotasi, oqsil va aminokislotalar hamda fermentlar bo‘ladi. Me’da devorining fundal qismdagi qaplama hujayralardan aktiv NSl ishlanadi. Bu NSl oshqozon shirasiga kislotali muhit berib, ko‘p fermentlarni aktivligini ta’minlaydi. NSl oqsillarni bo‘rttirib, shishirib ular ustidagi qobig‘ini yupqalaydi va oqsilga pepsin fermentini singishiga sharoit yaratib beradi, oqsil parchalanishida katta ahamiyatga yega. Shuning uchun oshqozonda oqsil, yog‘ yetishmay parchalanish sodir bo‘lmay, surunkali gosterit yuzaga keladi. Bu holatlar tartibsiz ovqatlanishdan kelib chiqadi. Bu kasallik bezlarni yallig‘lantirib vazifasini  
 
izdan chiqaradi yoki Ncl midorini ko‘paytirib, kasallantirib gosterit va yaraga 
aylanishi mumkin. Bu vaqtda parxez saqlash kerak. 
 Me’da shirasida xlorid kislotaning konsentrasiyasi 0,4-0,5% miqdorda bo‘lib, 
bu xlorid kislota yerkin xlorid kislota holatida juda kam saqlanib 0,15-0,25% 
miqdorda bo‘ladi. 
 Go‘shtxo‘r hayvonlarda bir oz ko‘proq, o‘txo‘r hayvonlarda xlorid kislota oz 
bo‘ladi. Xlorid kislotani ko‘p qismi organik moddalar bilan birikkan bo‘ladi. N+ 
o‘rnini boshqa yelementlar yegallab, har xil tuzlar holatida bo‘ladi. 
 Xlorid kislota oshqozonda oziq ovqat hazmlash bilan oziqani me’dadan 
ichakga o‘tishini reflektor ravishda ta’minlaydi. 
1. Pepsin aktiv bo‘lmagan pepsinogen holatida hosil bo‘lib, Ncl kislota ta’sirida 
aktiv pepsinga aylanib, o‘ta kislotali muhitida rN 0,8 - 2,0 va harorat +38+40o 
bo‘lganida aktiv bo‘lib, oqsillarni albumoz va peptonlarga parchalaydi. Fibrin, 
go‘sht oqsilini tez parchalab, tuxum oqsilini sekin parchalaydi. Demak, pepsinning 
oqsillarga ta’sir yetish kuchi bir xil emas va Mett usuli bilan aniqlanadi. Pepsin 
peptidaza guruhiga kirib, oqsil asosini tashkil qiluvchi peptidlarni parchalaydi.  
2. Ximozin kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy ya’ni neytral muxitida Sa+ ionlari 
ishtirokida aktiv bo‘lib, sut oqsili kazinogenga ta’sir yetib, uni kazeinga aylantiradi 
ya’ni sutni ivitadi. Bu fermentlar yosh hayvonlar oshqozonida ko‘p bo‘lib, 
hayvonlarni yoshi o‘lg‘ayishi bilan bu ferment kamayib, boshqa fermentlar ko‘paya 
boradi. Bu fermentni yosh qo‘zilarni teriga suyganda shirdonidan ajratib olib, 
quritib, brinza tayyorlashda achitqi sifatida ishlatiladi.  
3. Katepsin oqsilni gologen qismlarini, pay to‘qimalarini jelatinani parchalaydi.  
4. Jelatinaza proteolitik fermentlar qatoriga kirib, miqdori juda kam va 
biriktiruvchi to‘qima oqsili – jelatinani parchalaydi.  
5. Oshqozon shirasidagi lipaza faqatgina yemullagan yog‘larni parchalaydi. 
Oshqozon lipazasi ichak lipazasidan ancha zaif. 
 Toza me’da shirasida uglevodlarni parchalaydigan fermentlar yo‘q, lekin 
me’daga tushgan oziqa luqmasiga me’da shirasi shimilganiga qadar luqmadagi 
uglevodlar uzi bilan tushgan so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlarni 
parchalaydi. Luqmaga me’da shirasi shimilishi bilan muhit kislotali tomonga 
izdan chiqaradi yoki Ncl midorini ko‘paytirib, kasallantirib gosterit va yaraga aylanishi mumkin. Bu vaqtda parxez saqlash kerak. Me’da shirasida xlorid kislotaning konsentrasiyasi 0,4-0,5% miqdorda bo‘lib, bu xlorid kislota yerkin xlorid kislota holatida juda kam saqlanib 0,15-0,25% miqdorda bo‘ladi. Go‘shtxo‘r hayvonlarda bir oz ko‘proq, o‘txo‘r hayvonlarda xlorid kislota oz bo‘ladi. Xlorid kislotani ko‘p qismi organik moddalar bilan birikkan bo‘ladi. N+ o‘rnini boshqa yelementlar yegallab, har xil tuzlar holatida bo‘ladi. Xlorid kislota oshqozonda oziq ovqat hazmlash bilan oziqani me’dadan ichakga o‘tishini reflektor ravishda ta’minlaydi. 1. Pepsin aktiv bo‘lmagan pepsinogen holatida hosil bo‘lib, Ncl kislota ta’sirida aktiv pepsinga aylanib, o‘ta kislotali muhitida rN 0,8 - 2,0 va harorat +38+40o bo‘lganida aktiv bo‘lib, oqsillarni albumoz va peptonlarga parchalaydi. Fibrin, go‘sht oqsilini tez parchalab, tuxum oqsilini sekin parchalaydi. Demak, pepsinning oqsillarga ta’sir yetish kuchi bir xil emas va Mett usuli bilan aniqlanadi. Pepsin peptidaza guruhiga kirib, oqsil asosini tashkil qiluvchi peptidlarni parchalaydi. 2. Ximozin kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy ya’ni neytral muxitida Sa+ ionlari ishtirokida aktiv bo‘lib, sut oqsili kazinogenga ta’sir yetib, uni kazeinga aylantiradi ya’ni sutni ivitadi. Bu fermentlar yosh hayvonlar oshqozonida ko‘p bo‘lib, hayvonlarni yoshi o‘lg‘ayishi bilan bu ferment kamayib, boshqa fermentlar ko‘paya boradi. Bu fermentni yosh qo‘zilarni teriga suyganda shirdonidan ajratib olib, quritib, brinza tayyorlashda achitqi sifatida ishlatiladi. 3. Katepsin oqsilni gologen qismlarini, pay to‘qimalarini jelatinani parchalaydi. 4. Jelatinaza proteolitik fermentlar qatoriga kirib, miqdori juda kam va biriktiruvchi to‘qima oqsili – jelatinani parchalaydi. 5. Oshqozon shirasidagi lipaza faqatgina yemullagan yog‘larni parchalaydi. Oshqozon lipazasi ichak lipazasidan ancha zaif. Toza me’da shirasida uglevodlarni parchalaydigan fermentlar yo‘q, lekin me’daga tushgan oziqa luqmasiga me’da shirasi shimilganiga qadar luqmadagi uglevodlar uzi bilan tushgan so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlarni parchalaydi. Luqmaga me’da shirasi shimilishi bilan muhit kislotali tomonga  
 
o‘zgarib, amilolitik fermentlar aktivligi so‘nadi va me’da shirasining fermentlarining 
ta’siri paydo bo‘ladi. 
 Me’da pilorus qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga yega bo‘lib, 
tarkibida pepsin kam va pepsinni faolligi past. Pilorus shirasi yog‘li oziqalar hazmida 
katta ahamiyatga yega. Yog‘li oziqa istemol qilinganida fundal qism hujayralar 
faoliyati so‘nib fundal qismda yog‘larga aloqador biriktiruvchi to‘qimalar to‘la hazm 
bo‘lmaydi va ular kuchsiz kislotali muhitda pepsin ta’sirida pilorusda keyin 
ichaklarda hazm bo‘ladi. demak, fundal va pilorus qism shiralari bir – biridan farq 
qilar ekan.  
 Qo‘shimcha bezlardan ajralgan shillimshiq ham hazm jarayonida katta 
ahamiyatga yega bo‘lib, u me’da devorini turli ta’sirotlardan ya’ni dag‘al oziqalarni 
ho‘llaydi, 
mulayimlashtiradi, 
kislota 
va 
boshqa 
moddalarni 
suyultirib, 
zararsizlantiradi. Me’da shirasida faol proteolitik ferment pepsin bo‘lib, u me’da 
devorini parchalamaydi. Bu holat birqancha fikrlar bilan tushintiriladi.  
 Oshqozon 
devorini 
aktiv 
protealitik 
fermenti-pepsin 
ta’sirida 
parchalanmasligida, yemirilmasligida oshqozon devorida hosil bo‘layotgan 
antipepsin moddalarning ahamiyati kattadir.  
 Oshqozon devorining parchalanmasligi, yemirilmasligi uni shilimshiq – 
himoya to‘siq xususiyati tufayli sodir bo‘ladi.  
 Oshqozon devori bo‘ylab oqayotgan qon muhitning ishqoriylikga yega 
bo‘lishi pepsin aktivligini pasaytiradi.  
Oshqozonning ma’lum marom bilan harakati tufayli me’dada oziqalar yaxshi 
aralashib, hazmlanadi. Oshqozon harakatini bir qancha usullar yordamida o‘rganish 
mumkin bo‘lib, buning uchun hayvon me’dasiga o‘rnatilgan naycha orqali yupqa 
balon yuborib, unga havo yuborib, shishirib, ikkinchi uchinchi manometr va 
yozuvchi peroga tutashtirib, oshqozon harakatini grafik holda yozib yoki rentgen 
apparat yordamida kuzatiladi, radiotelemetrik moslamalarda uzoqdan turib 
oshqozon harakati to‘g‘risida axborot olish mumkin. 
Oshqozon shirasida 99% 
dan ortiq suv bo‘lib, shira, suyuq, rangsiz, engil ko‘piklanadigan bo‘lib, shiradagi 
fermentlar quyidagi sharoitda aktiv bo‘ladi.  
1. Kislotali muhit eng aktiv muhim. 
2. Ko‘p suv saqlanganida, chunki bu fermentlar suv ishtirokida aktiv bo‘lib, ular 
o‘zgarib, amilolitik fermentlar aktivligi so‘nadi va me’da shirasining fermentlarining ta’siri paydo bo‘ladi. Me’da pilorus qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga yega bo‘lib, tarkibida pepsin kam va pepsinni faolligi past. Pilorus shirasi yog‘li oziqalar hazmida katta ahamiyatga yega. Yog‘li oziqa istemol qilinganida fundal qism hujayralar faoliyati so‘nib fundal qismda yog‘larga aloqador biriktiruvchi to‘qimalar to‘la hazm bo‘lmaydi va ular kuchsiz kislotali muhitda pepsin ta’sirida pilorusda keyin ichaklarda hazm bo‘ladi. demak, fundal va pilorus qism shiralari bir – biridan farq qilar ekan. Qo‘shimcha bezlardan ajralgan shillimshiq ham hazm jarayonida katta ahamiyatga yega bo‘lib, u me’da devorini turli ta’sirotlardan ya’ni dag‘al oziqalarni ho‘llaydi, mulayimlashtiradi, kislota va boshqa moddalarni suyultirib, zararsizlantiradi. Me’da shirasida faol proteolitik ferment pepsin bo‘lib, u me’da devorini parchalamaydi. Bu holat birqancha fikrlar bilan tushintiriladi. Oshqozon devorini aktiv protealitik fermenti-pepsin ta’sirida parchalanmasligida, yemirilmasligida oshqozon devorida hosil bo‘layotgan antipepsin moddalarning ahamiyati kattadir. Oshqozon devorining parchalanmasligi, yemirilmasligi uni shilimshiq – himoya to‘siq xususiyati tufayli sodir bo‘ladi. Oshqozon devori bo‘ylab oqayotgan qon muhitning ishqoriylikga yega bo‘lishi pepsin aktivligini pasaytiradi. Oshqozonning ma’lum marom bilan harakati tufayli me’dada oziqalar yaxshi aralashib, hazmlanadi. Oshqozon harakatini bir qancha usullar yordamida o‘rganish mumkin bo‘lib, buning uchun hayvon me’dasiga o‘rnatilgan naycha orqali yupqa balon yuborib, unga havo yuborib, shishirib, ikkinchi uchinchi manometr va yozuvchi peroga tutashtirib, oshqozon harakatini grafik holda yozib yoki rentgen apparat yordamida kuzatiladi, radiotelemetrik moslamalarda uzoqdan turib oshqozon harakati to‘g‘risida axborot olish mumkin. Oshqozon shirasida 99% dan ortiq suv bo‘lib, shira, suyuq, rangsiz, engil ko‘piklanadigan bo‘lib, shiradagi fermentlar quyidagi sharoitda aktiv bo‘ladi. 1. Kislotali muhit eng aktiv muhim. 2. Ko‘p suv saqlanganida, chunki bu fermentlar suv ishtirokida aktiv bo‘lib, ular  
 
gidrolazalar deb ataladi. 
3.Muayyan haroratda taxminan +25+26o S dan past haroratda aktiv bo‘lmaydi 
yoki +54o haroratda fermentlardagi oqsil darrov koogulyasiyalanadi, oqibatda 
fermentativ xususiyati yo‘qoladi. 
 Itlar me’dasida shira ajralish qonuniyatlari I.P.Pavlov laboratoriyasida 
o‘rganilib, shira oziqa istemol qilinishi bilan vaqti – vaqti bilan ajraladi. Me’da 
devoridagi bezlardan shira ajralishida neyrogumoral ta’sirotlar asosiy o‘rin 
yegallaydi. Shira ajralishining reflektor va gumoral ya’ni ximiyaviy fazalari farq 
qilinadi.  
 Shira ajralishining reflektor fazasida oziq ovqatlarning og‘ziga yoki me’daga 
tushishi bilan uzog‘i bilan 4-5 minut o‘tgach me’da devoridagi bezlardan shira 
ajralib, bu M.N.S.si orqali shira ajralishini boshqaradigan markazlarning 
qo‘zg‘alishidan hosil bo‘ladi. Shira ajralishini boshqaradigan asosiy markaz 
uzunchoq miyada bo‘lib, u markaz bosh miya bilan aloqadordir. Markazning 
qo‘zg‘alishi xilma xil shartsiz va shartli ta’sirot natijasida yuzaga keladi. Shartsiz 
ta’sirotlardan oziqa moddalarni og‘izdagi yoki me’da devoridagi retseptorlarga 
ta’siri natijasida shira ajraladi. Reflektor yo‘l bilan shira ajralishi V.N.S. si 
tomonidan boshqarilib simpatik va adashgan nervlar orqali amalga oshadi. Adashgan 
nerv sekretor nerv hisoblanib, shira ajralishini kuchaytirib, suyuq, tuz va kislotalarga 
boy, fermentasiya quvvati past bo‘lgan, simpatik nerv ta’sirida oz miqdorda lekin 
quyuq shira ajratadi. Shirada organik birikmalar ko‘p, oqsil tabiatli moddalardan 
fermentlar ko‘p, fementasiya kuchi katta bo‘ladi. Reflektor fazada ajralayotgan shira 
umuman olganda dastlabki oziq ovqatlarni parchalanishiga ta’sir qiladigan ishtaha 
shirasi bo‘lib hisoblanadi. Reflektor fazada shira ajralishi har xil oziqaning xislat va 
xususiyatlariga bog‘liq bo‘lib, jumladan qatiq dag‘al oziqa ta’sirida ko‘p miqdorda 
suyuq shira ajralsa, ammo suyuq, yumshoq oziqalar ta’sirida shira ajralishi kam, 
quyuq shira ajraladi, fermentasiya quvvati har xil bo‘ladi. Shiraning fermentasiya 
kuchi Mett (naychasi) usulida o‘rganiladi. (Maxsus mikrokapilyarli naycha 
shkalalarga bo‘lingan bo‘lib, shu naycha ichiga oziq ovqat joylab, shira ta’sirini 
termastat sharoitida qoldirilib, va hazmlanishni shu shkalalarda qo‘rib aniqlanadi). 
Hayvon go‘sht, oqsil, yog‘ mahsulotlarini iste’mol qilib, ma’lum davrda hazm 
gidrolazalar deb ataladi. 3.Muayyan haroratda taxminan +25+26o S dan past haroratda aktiv bo‘lmaydi yoki +54o haroratda fermentlardagi oqsil darrov koogulyasiyalanadi, oqibatda fermentativ xususiyati yo‘qoladi. Itlar me’dasida shira ajralish qonuniyatlari I.P.Pavlov laboratoriyasida o‘rganilib, shira oziqa istemol qilinishi bilan vaqti – vaqti bilan ajraladi. Me’da devoridagi bezlardan shira ajralishida neyrogumoral ta’sirotlar asosiy o‘rin yegallaydi. Shira ajralishining reflektor va gumoral ya’ni ximiyaviy fazalari farq qilinadi. Shira ajralishining reflektor fazasida oziq ovqatlarning og‘ziga yoki me’daga tushishi bilan uzog‘i bilan 4-5 minut o‘tgach me’da devoridagi bezlardan shira ajralib, bu M.N.S.si orqali shira ajralishini boshqaradigan markazlarning qo‘zg‘alishidan hosil bo‘ladi. Shira ajralishini boshqaradigan asosiy markaz uzunchoq miyada bo‘lib, u markaz bosh miya bilan aloqadordir. Markazning qo‘zg‘alishi xilma xil shartsiz va shartli ta’sirot natijasida yuzaga keladi. Shartsiz ta’sirotlardan oziqa moddalarni og‘izdagi yoki me’da devoridagi retseptorlarga ta’siri natijasida shira ajraladi. Reflektor yo‘l bilan shira ajralishi V.N.S. si tomonidan boshqarilib simpatik va adashgan nervlar orqali amalga oshadi. Adashgan nerv sekretor nerv hisoblanib, shira ajralishini kuchaytirib, suyuq, tuz va kislotalarga boy, fermentasiya quvvati past bo‘lgan, simpatik nerv ta’sirida oz miqdorda lekin quyuq shira ajratadi. Shirada organik birikmalar ko‘p, oqsil tabiatli moddalardan fermentlar ko‘p, fementasiya kuchi katta bo‘ladi. Reflektor fazada ajralayotgan shira umuman olganda dastlabki oziq ovqatlarni parchalanishiga ta’sir qiladigan ishtaha shirasi bo‘lib hisoblanadi. Reflektor fazada shira ajralishi har xil oziqaning xislat va xususiyatlariga bog‘liq bo‘lib, jumladan qatiq dag‘al oziqa ta’sirida ko‘p miqdorda suyuq shira ajralsa, ammo suyuq, yumshoq oziqalar ta’sirida shira ajralishi kam, quyuq shira ajraladi, fermentasiya quvvati har xil bo‘ladi. Shiraning fermentasiya kuchi Mett (naychasi) usulida o‘rganiladi. (Maxsus mikrokapilyarli naycha shkalalarga bo‘lingan bo‘lib, shu naycha ichiga oziq ovqat joylab, shira ta’sirini termastat sharoitida qoldirilib, va hazmlanishni shu shkalalarda qo‘rib aniqlanadi). Hayvon go‘sht, oqsil, yog‘ mahsulotlarini iste’mol qilib, ma’lum davrda hazm  
 
bo‘lib, fermentasiya qobiliyati o‘rganiladi. Hazmlanish oziqaning haroratiga, 
tarkibiga va boshqa hislatlarga bog‘iq. 
 Me’dada shira ajralishining kimyoviy fazasida oziq ovqatlarni qabul 
qilgandan keyin taxminan 20-30 daqiqa o‘tgandan keyin shira ajralib boshlanib, 40-
45 daqiqa davom yetadi. Shiraning ajralishiga qonga so‘rilgan oziqa tarkibidagi 
moddalar ta’sir qiladi. Oziq ovqat tarkibidgi oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, har xil 
tuzlar NaCl, har xil kislotalar (amina kislota, yog‘ kislotalari) shira ajralish 
jarayonini kuchaytiruvchi sabab sifatida ta’sir qiladi.  
 Oqsillar aminokislotalarga parchalanib, qonga so‘rilib, me’dada shira 
ajralishiga ta’sir yetadi. Yog‘lar, yog‘ kislotalariga va glisiringa parchalanib, qonga 
so‘rilib, qon orqali shira ajralishiga ta’sir qiladi. Kimyoviy fazada shir ajralishi faqat 
Gaydengayn usuli bilan tayyorlangan kichkina me’dachada oziq ovqatlarni solib, 
ta’sirlanishini aniqlash mumkin. qimyoviy fazada ajralgan shira uzoq muddatda 
ajralib, shira fermentasiyasining quvvati reflektor fazadagiga nisbatan past bo‘ladi.  
 Me’da motorikasi oshqozon devorida uzinasiga, qiyshiq hamda doira bo‘lib 
joylashgan muskullar faoliyati tufayli yuzaga keladi. Doirasimon yoki oshqozon 
halqasimon muskullari me’da pilorus oldi sfinktori va pillorusdan 12 barmoqli 
ichakga chiqishdagi sfinktorni hosil qilib, ozuqani me’dadan 12 barmoq ichakga 
o‘tishini boshqaradi. Me’da bo‘sh bo‘lganida me’da devorlari bir biriga tegib, 
kardial teshigi yopiq, pilorus sfinktori ochiq bo‘ladi. Oziqa yutilishi bilan reflektor 
ravishda kardial sfinktor ochilib, oziqa me’dada qatlamma-qatlam joylashib, pilorus 
sfinktori yopiladi. Me’daning to‘laboshlashi undagi oziqalarni yevakuasiyasiga 
sabab bo‘ladi. Me’dadagi harakatlar turlicha bo‘lsada, ularni ikkiga bo‘lib 
o‘rganiladi: tonik va ritmik yoki peristaltik harakatlar. 
1. Me’daning tonik harakatlari undagi uzunasiga va qiyshiq joylashgan 
muskullarning qisqarishi bilan yuzaga kelib, oshqozon fundal qismini bir xilda 
doimiy tarang tortilishi bilan yuzaga keladi. Bu harakat oziqani aralashtirmasada ozi-
qani siqib pilorus qismiga o‘tkazishga yordam beradi. 
2.Ritmik harakat me’da devorida joylashgan muskullarni bir tomoni 
qisqarganda, undan ilgaridagi qism muskullarini kengayishi natijasida yuzaga kelib, 
bu harakat oshqozonning kordial qismidan boshlanib pilorus qismiga qarab 
o‘tkaziladi. Bu vaqtda oshqozonning kardial va fundal qismi kuchsiz qisqarib pilorus 
bo‘lib, fermentasiya qobiliyati o‘rganiladi. Hazmlanish oziqaning haroratiga, tarkibiga va boshqa hislatlarga bog‘iq. Me’dada shira ajralishining kimyoviy fazasida oziq ovqatlarni qabul qilgandan keyin taxminan 20-30 daqiqa o‘tgandan keyin shira ajralib boshlanib, 40- 45 daqiqa davom yetadi. Shiraning ajralishiga qonga so‘rilgan oziqa tarkibidagi moddalar ta’sir qiladi. Oziq ovqat tarkibidgi oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, har xil tuzlar NaCl, har xil kislotalar (amina kislota, yog‘ kislotalari) shira ajralish jarayonini kuchaytiruvchi sabab sifatida ta’sir qiladi. Oqsillar aminokislotalarga parchalanib, qonga so‘rilib, me’dada shira ajralishiga ta’sir yetadi. Yog‘lar, yog‘ kislotalariga va glisiringa parchalanib, qonga so‘rilib, qon orqali shira ajralishiga ta’sir qiladi. Kimyoviy fazada shir ajralishi faqat Gaydengayn usuli bilan tayyorlangan kichkina me’dachada oziq ovqatlarni solib, ta’sirlanishini aniqlash mumkin. qimyoviy fazada ajralgan shira uzoq muddatda ajralib, shira fermentasiyasining quvvati reflektor fazadagiga nisbatan past bo‘ladi. Me’da motorikasi oshqozon devorida uzinasiga, qiyshiq hamda doira bo‘lib joylashgan muskullar faoliyati tufayli yuzaga keladi. Doirasimon yoki oshqozon halqasimon muskullari me’da pilorus oldi sfinktori va pillorusdan 12 barmoqli ichakga chiqishdagi sfinktorni hosil qilib, ozuqani me’dadan 12 barmoq ichakga o‘tishini boshqaradi. Me’da bo‘sh bo‘lganida me’da devorlari bir biriga tegib, kardial teshigi yopiq, pilorus sfinktori ochiq bo‘ladi. Oziqa yutilishi bilan reflektor ravishda kardial sfinktor ochilib, oziqa me’dada qatlamma-qatlam joylashib, pilorus sfinktori yopiladi. Me’daning to‘laboshlashi undagi oziqalarni yevakuasiyasiga sabab bo‘ladi. Me’dadagi harakatlar turlicha bo‘lsada, ularni ikkiga bo‘lib o‘rganiladi: tonik va ritmik yoki peristaltik harakatlar. 1. Me’daning tonik harakatlari undagi uzunasiga va qiyshiq joylashgan muskullarning qisqarishi bilan yuzaga kelib, oshqozon fundal qismini bir xilda doimiy tarang tortilishi bilan yuzaga keladi. Bu harakat oziqani aralashtirmasada ozi- qani siqib pilorus qismiga o‘tkazishga yordam beradi. 2.Ritmik harakat me’da devorida joylashgan muskullarni bir tomoni qisqarganda, undan ilgaridagi qism muskullarini kengayishi natijasida yuzaga kelib, bu harakat oshqozonning kordial qismidan boshlanib pilorus qismiga qarab o‘tkaziladi. Bu vaqtda oshqozonning kardial va fundal qismi kuchsiz qisqarib pilorus  
 
qismi kuchli qisqaradi. Bu ketma-ket harakatlarni kuzatilganida me’da qismlari 
chuvalchangsimon harakat qilishi kuzatilib, bu chuvalchangsimon harakat deyiladi. 
Pilorus ma’lum ritmda marom bilan damba-dam qisqarib, peris-taltik harakatning 
shuning uchun ham ritmik harakat deyiladi. Ritmik harakatlar oziqani oshqozon 
shirasi bilan yaxshi aralashib, ichak tomon yo‘naltiradi.  
 Oshqozon motorikasi markaziy nerv sistemasidan keladigan adashgan va 
simapatik nervlar orqali boshqarilib, adashgan nerv oshqozon harakatini tezlashtirsa, 
simpatik nerv sekinlashtiradi. Oshqozonga markaziy nerv sistemasidan impuls 
kelmaganida ham mustaqil qisqarib, bu harakat oshqozon devoridagi nerv va muskul 
yelementlariga bog‘liq. Lekin bu yuzaga kelayotgan harakatlar organizmning 
o‘zgarib turadigan yextiyojini qondiraolmaydi. Oshqozon harakatini o‘zgarib 
ishlashiga shartli refleks hosil qilsa bo‘ladi. 
 Oshqozon motorikasiga xlorid kislotasining miqdori, oshqozonning oziqa 
bilan nechog‘li to‘lganligi, gistamin, oqsillar parchalanishidan hosil bo‘ladigan 
xilma-xil mahsulotlar, tashqi muhit harorati ta’sir ko‘rsatadi. A.Yu.Yunusov issiqlik 
va quyosh nuri ta’sirida me’da sekretor va motor faoliyatini tormozlanganligini, 
keyinchalik shu sharoitga o‘rganib sekretor va motor faoliyatlar normallashganligini 
kuzatgan. Demak, oshqozonda oziqa hazmlanishida oshqozon harakati ya’ni 
motorikasi va oshqozon devorida joylashgan sekretor bezlardan har xil shira ishlab 
chiqarilishi hamda gormonlar asosiy o‘rin yegallaydi. 
 
TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR. 
 
1. Qanday tuzilishdagi oshqozonlarni bilasiz? 
2. Oshqozon devori necha qavatdan va qanday muskullardan tuzilgan? 
3. Oshqozonda shira ajralishini o‘rganish usularini ayting? 
4. Oshqozon shirasining tarkibini ayting? 
5. Oshqozonning qanday qismlar farq qilinadi? 
6. Oshqozon shirasining fermentlarini va vazifalarini ayting? 
7. Oshqozon devoridagi hujayralardan ajraladigan xlorid kislotasini ahamiya-
tini ayting? 
8. Oshqozon shirasini ajralishini reflektor va kimyoviy fazasini tushuntiring? 
qismi kuchli qisqaradi. Bu ketma-ket harakatlarni kuzatilganida me’da qismlari chuvalchangsimon harakat qilishi kuzatilib, bu chuvalchangsimon harakat deyiladi. Pilorus ma’lum ritmda marom bilan damba-dam qisqarib, peris-taltik harakatning shuning uchun ham ritmik harakat deyiladi. Ritmik harakatlar oziqani oshqozon shirasi bilan yaxshi aralashib, ichak tomon yo‘naltiradi. Oshqozon motorikasi markaziy nerv sistemasidan keladigan adashgan va simapatik nervlar orqali boshqarilib, adashgan nerv oshqozon harakatini tezlashtirsa, simpatik nerv sekinlashtiradi. Oshqozonga markaziy nerv sistemasidan impuls kelmaganida ham mustaqil qisqarib, bu harakat oshqozon devoridagi nerv va muskul yelementlariga bog‘liq. Lekin bu yuzaga kelayotgan harakatlar organizmning o‘zgarib turadigan yextiyojini qondiraolmaydi. Oshqozon harakatini o‘zgarib ishlashiga shartli refleks hosil qilsa bo‘ladi. Oshqozon motorikasiga xlorid kislotasining miqdori, oshqozonning oziqa bilan nechog‘li to‘lganligi, gistamin, oqsillar parchalanishidan hosil bo‘ladigan xilma-xil mahsulotlar, tashqi muhit harorati ta’sir ko‘rsatadi. A.Yu.Yunusov issiqlik va quyosh nuri ta’sirida me’da sekretor va motor faoliyatini tormozlanganligini, keyinchalik shu sharoitga o‘rganib sekretor va motor faoliyatlar normallashganligini kuzatgan. Demak, oshqozonda oziqa hazmlanishida oshqozon harakati ya’ni motorikasi va oshqozon devorida joylashgan sekretor bezlardan har xil shira ishlab chiqarilishi hamda gormonlar asosiy o‘rin yegallaydi. TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR. 1. Qanday tuzilishdagi oshqozonlarni bilasiz? 2. Oshqozon devori necha qavatdan va qanday muskullardan tuzilgan? 3. Oshqozonda shira ajralishini o‘rganish usularini ayting? 4. Oshqozon shirasining tarkibini ayting? 5. Oshqozonning qanday qismlar farq qilinadi? 6. Oshqozon shirasining fermentlarini va vazifalarini ayting? 7. Oshqozon devoridagi hujayralardan ajraladigan xlorid kislotasini ahamiya- tini ayting? 8. Oshqozon shirasini ajralishini reflektor va kimyoviy fazasini tushuntiring?  
 
9. Oshqozon motorikasining qanday turlarini bilasiz va uning ahamiyatini 
tushuntiring? 
 
9. Oshqozon motorikasining qanday turlarini bilasiz va uning ahamiyatini tushuntiring?