MIKROBIOLOGIYA TADQIQOTLARINING ASOSIY METODLARI
Reja:
1. Mikroorganizmlar bilan ishlashda rioya qilinadigan aseptika qoidalari
2. Laboratoriyada foydalanadigan elektr va boshqa asbob – uskunalar bilan ishlashni
xavfsizligi ta’minlanadi. MBR-I mikroskopining tuzilishi
3. Laboratoriya ishlarini bajarishda talabalar qanday xolatda ish boshlashlari
tuShuntiriladi
4. Fiksirlangan bo’yalgan preparat tayyorlash
Tirik mikroorganizmlar populyatsiyasiga bakteriya kulturasi deyiladi.
Laboratoriyada mikroorganizm kulturalari turli shaklda o’stiriladi (suyuq oziqa
muxitlarida, agarli "qiyshiq agar” (“kosyak") larda (sterillangan agarli oziqa muhit
ma’lum burchak ostida qiyshaytirilib qotiriladi), Petri likopchalaridagi qattik oziqa
muxitlarida). Mikroorganizmlar kulturasi faqat bir turdan iborat bo’lsa u sof kultura
deyiladi. Mikrobiologlar deyarli hamma vaqt sof bakteriya kulturalari bilan ish olib
boradilar. Agar kultura bittadan ortiq mikroorganizmlar turini tutsa, u kultura aralash
yoki iflos kultura deyiladi. Shuning uchun sof kulturalarning tozaligini saqlash
mikrobiologlarning asosiy vazifalariga kiradi. Aks holda tadqiqodlarda olingan
natijalar noto’g’ri bo’ladi. Mikroorganizmlarning atrof muhitda keng tarkalganligi
tufayli ularning sof kulturalarga tushmasligini ta’minlash uchun muhofaza
choralarini ko’rish muhim, ya’ni aseptika texnikasiga amal qilish lozim.
Demak, aseptika texnikasiga ko’ra, mikroorganizmlar sterillangan oziqa
muxitida o’stiriladi va bu muxitni atrofdan mikrorganizmlar tushishidan muhofaza
qiliinadi. Sof kultura oziqa muxitga ekilganda quyidagi aseptika texnikasi
qoidalariga amal kilinadi: 1) sof kulturaga tegishi mumkin bo’lgan barcha buyumlar
oldindan sterillanadi; 2)ozikli muxit sterillanadi; 3) ekish va qayta ekish vaktlarida
kultura ifloslanishidan saklanishi uchun extiyot qilinadi. Buning uchun quyidagi
choralar amalga oshiriladi: a) barcha idish va oziqli muhitlar tayyor bo’lishi bilan
darxol sterillanadi; b) havodagi mikroblar tushmasligi uchun oziqli muxitlar yopiq
idishlarda saqlanadi. Bunda paxta va dokadan tayyorlangan tiqinlardan foydalaniladi
va ular faqat ekish vaktida olib turiladi, lekin hech qachon stol yoki boshqa
buyumlarga qo’yilmaydi; v) sterillangan idishlarni ichki va ulardagi steril oziqli
muhitlarga hamda sof kulturalarga tegishi mumkin bo’lgan barcha vositalar avvaldan
sterillanadi, masalan, bakteriologik ilmok; g) ekish va kayta ekish vaqtida
ishlatiladigan probirka va kolbalarni og’zi ishdan oldin flambirlanadi va iloji boricha
kam vakt davomida ochiq holda qoldiriladi: d) ish joyini mikroorganizmlar bilan
ifloslanishdan saqlanadi, bakterial ilmoqlar ishlatilgandan so’ng ham sterillanadi,
pipetkalar esa dezinfeksiya qiladigan suyuqliklarga solinib ko’yiladi.
Laboratoriya sharoitida probirkadagi suyuq muhitdan boshqa probirkadagi
muhitga ekish yoki Petri likopchasidagi agarli qattiq muhitga ekish kabi ishlar tez-
tez amalga oshirilib turadi. Talabalar bunday mashg’ulotlarni bajarib, aseptika
texnikasi qoidalarini amalda ko’llashni o’rganishlari lozim. Probirkadan probirkaga
ekishda quyidagi ishlar bajariladi:
1. Mum qalam yordamida ekiladigan probirkalarga talabaning ismi, guruhini
raqam soni yoziladi.
2. Ilmoq alanganing yuqori qismida cho’g’ holatigacha flambirlanadi va 10
daqiqa davomida sovutiladi, lekin stolga qo’yilmaydi.
3.Chap qo’l bilan kulturali probirka olinadi va ilmoq ushlagan qo’lni bo’sh
barmoqlari bilan probirkani tiqini olinadi, lekin tiqin stolga qo’yilmay ushlab
turiladi. Probirkaning og’zi alangada qisqa vaqt qizdiriladi.
1-rasm
2-rasm
3-rasm
4-rasm
5-rasm
4. Ilmoqdan foydalanib probirkadagi suyuqlikdan olinadi, bunda ilmoq probirkaning
ichki tomoniga tegmasligi kerak.
5. Probirkani og’zi va tiqini alangada qizdirilib, probirka yopiladi va shtativga qayta
qo’yiladi.
6.Bo’sh qo’l bilan ekiladigan probirka olinadi va yuqoridagidek ochilib, og’zi
sterillash uchun qizdiriladi.
7. Ilmoqdagi suyuq kultura probirkaga asta solinadi so’ng aralashtiriladi.
8. Ilmoqdagi tomchilarni probirkani ichida qoldirish uchun ilmoq probirkani ichidagi
suyuqlik tugagan joyiga tegiziladi.
9. Ilmoq asta chiqariladi va probirkani og’zi bilan tiqin flambirlanadi, probirka
yopiladi va shtativga qo’yiladi.
10. Ilmoq cho’g’ holatigacha qizdiriladi.
Probikadan Petri likopchasiga ekishda qo’yidagi ishlar amalga oshiriladi:
1. Petri likopchasining ustiga mum qalam yordamida talabaning ismi, guruhining
raqam soni, sana yoziladi.
2. Yuqorida aytilganday, probirkadan ilmok bilan kultura solinadi.
3. Bo’sh qo’l bilan Petri likopchasining qopqog’i ochiladi, lekin stolga qo’yilmaydi
va likopcha ustida ushlab turiladi.
4. Petri likopchasidagi oziqli muhitga ilmoqdagi kultura "shtrix" usulida ekiladi.
Bunda agarni o’ymasdan extiyot qilib ekish lozim.
5. Petri likopchasi yopiladi.
6. Ilmoq flambirlanadi va joyiga qo’yiladi.Ekmalar 28 gradus0C da keyingi
darsgacha o’stiriladi.
6-rasm
1) yorug’lik va elektron mikroskoplprning bakterialarning tadqiq qilishdagi roli.
2) prokariotlarning mikroskop ostida kuzatish:
a) fiksirlangan, bo’yalgan preporat tayorlash.
b) ezilgan tomchi usulida bakteriya preparatlarni tayorlash.
v) bakterialarni boyitilgan va sof kulturalarini tayyorlash.
g) sterilizatsiya usullari.
Osma tomchi preparat tayyorlash uchun o’rtasida chuqurchasi bo’lgan
maxsus toza buyum oynasi olinib, chuqurcha chetlariga vazelin surtiladi. Tozalangan
qoplag’ich oyna o’ng qo’lga olinadi va spirt alangasi ustidan 2-3 marta o’tkaziladi,
ya’ni sterillanadi. Chap qo’lga bakteriolgik ilmoqni olib, cho’g’ bo’lguncha spirt
alangasi ustiga tutib turiladi. Ilmoqni sovitib, u bilan tekshirilayotgan
mikroorganizmlar suspenziyasidan bir tomchi olib qoplag’ich oyna ustiga
tomiziladi. Qoplag’ich oynadagi tekshirilayotgan material tomchisi buyum oynasi
chuqurchasining markazida qoladigan qilib, ustiga buyum oynasi yopiladi. Buyum
oynasi ohista siqib bosiladi va tezgina ag’dariladi. Preparat to’g’ri tayyorlangan
bo’lsa, tomchi chuqurchada bemalol osilib turadi. Vazelin uni qurib qolishdan
saqlaydi. Osma tomchi preparatdan mikroorganizmlarni tirik holida kuzatish uchun
foydalaniladi.
Ezilgan tomchi preparatini tayyorlash uchun esa buyum oynachasiga bir
tomchi suyuqlik tomiziladi. Suyuqlik quvur suvi (bakteriyalar bilan ishlanganda)
yoki etil spirti va glitserinning bir xil hajmdagi aralashmasi (mikroskopik
zamburug’lar bilan ishlanganda) bo’lishi mumkin. Tomchi ustiga tekshirilishi kerak
bo’lgan mikroorganizmlar kiritilib aralashtiriladi va qoplag’ich oynani sekingina
tomchi ustiga qoplanadi. Qoplag’ich oyna atrofidan chiqqan ortiqcha suyuqlikni filtr
qog’ozga shimdirib olinadi. Qattiq oziq muhitiga o’stirilgan bvkteriyalarning
tomchisini bakterial ilmoq yordamida, mikroskopik zamburug’larni bir-biriga
bog’langan ikki igna yordamida, suyuq muhitda o’stirilgan mikroorganizmlarni esa
tomizgich yordamida buyum oynasiga qo’yiladi. Suyuq muhitdan olingan
mikroorganizmlardan foydalanib preparat tayyorlanganida suyuqlik ishlatilmaydi.
Suyuq muhitni quyidagicha tayyorlash mumkin: 20-25 g quruq pichanni maydalab
200 ml suvga botiriladi va 30oli termostatda 2-3 kun saqlanadi. Mikroorganizmlar
neytral sharoit-da yaxshi rivojlanishini nazarda tutib, unga ozgina bo’r qo’shiladi.
Tirik hujayralarni bo’yash. Hujayralar ba’zi xususiyatlarini va ulardagi
qo’shilmalarni aniqlash uchun mikroorganizmlar tirik holda bo’yash usulidan
foydalaniladi. Bo’yoq moddalarning zaxarliligini hisobga olgan xolda, tirik
hujayralar neytral qizil, neytral binafsha, metilen ko’ki, fuksin, eozin va
eritrozinlarning juda kam miqdordagi (0,001-0,0001%) kontsentratsiyalari bilan
bo’yaladi. O’rganilayotgan mikroorganizmlar tomchisi buyum oynasida bo’yoq
aralashmasi tomchisi bilan aralashtiriladi, qoplagich oyna bilan yopiladi va 2-3
minutdan so’ng mikroskopda ko’riladi.
Mikroorganizmlarning tabiiy shakli, kattaligi va tuzilishi, ularning ayrim
tuzilmalari (hujayradan tashqaridagi shilimshiqlar) to’g’risidagi tushunchalarni
negativ preparatlar beradi. Negativ bo’yash uchun suyuq tushь, qizil kongoning 3%
li suvli eritmasi, nitrozinning 10% li eritmasi va mikrob hujayralariga singmaydigan
boshqa bo’yoqlar ishlatiladi. Tush yoki boshqa bo’yoq eritmasini tomchisi
o’rganilayotgan kulьtura tomchisi bilan aralashtiriladi, ustidan qoplagich oyna bilan
yopiladi. Bo’yoqlar hujayrani o’rab turgan bo’shliqni to’ldiradi. Natijada
bo’yalmagan mikroorganizmlar preparatning to’q fonida yaxshi yoritilgan rangsiz
kamsulalar ko’rinishida aniq ajralib turadi.
Negativ bo’yash boshqacha tarzda amalga oshirilishi ham mumkin. Buyum
oynasiga qizil kongoning 3% li suvdagi eritmasininig tomchisi tomiladi. Bu
tomchiga o’rganilayotgan material qo’shiladi va sal aralashtiriladi. Shundan keyin
hosil bo’lgan aralashma ilmoq yordamida spiral ko’rinishida yoyiladi. Bunda ilmoq
har gal yangi joydan olib o’tiladi. Material qon surtmasi tayyorlash jarayonidagi
singari qoplag’ich oyna bilan ham yopilishi mumkin. Surtma havoda quritiladi,
fiksirlanmaydi va immersion ob’ektiv bilan mikroskopda ko’riladi. Qizil-jigarrang
fonda mikroorganizmlarning bo’yalmagan shakllari yaxshi ko’rinadi.
Fiksatsiya qilingan mikroorganizmlar preperatlarini tayyorlash.
Yashash jarayoni to’xtatilgan, lekin nozik tuzilmalari to’liq saqlangan
mikroorganizmlar hujayralari fiksatsiya qilingan hisoblanadi. Fiksatsiya qilingan
bo’yalgan hujayralar va ularning tuzilish detallari preparatda yaqqol ajralib turadi.
Bu hujayralarning shakli va ichki elementlarini o’rganishni yengillashtiradi.
Fiksatsiya qilingan preparatlar odatda immertsiya orqali ko’rinadi. Fiksatsiya
qilingan bo’yalgan preparatlarni tayyorlash quyidagi bosqichlarni o’z ichiga oladi:
surtmani tayyorlash, quritish, fiksatsiya qilish va uni bo’yash.
Surtmani tayyorlash. Surtmalar yog’sizlantirilgan toza buyum oynalarda
tayyorlanadi. Buyum oynasi pintset yordamida yoki ikki chetidan barmoqlar bilan
ushlagan xolda olinadi va gorelka alangasiga tutib sal kuydiriladi. Shundan keyin
kuydirilgan tomonini tepaga qaratib vannacha ustidagi ko’prikchaga (rezina shlang
parchalari bilan tutashtirilgan ikkita shisha tayoqcha) qo’yiladi. “Ezilgan tomchi”
preparati tayyorlanadi, ilmoq yordamida yaxshilab aralashtiriladi va hosil bo’lgan
suspenziya yupqa tekis qatlam ko’rinishida 1-2 sm maydonga yoyiladi.
Surtmani quritish. Surtma xona haroratida quritiladi. Agar quritish jarayoni
sekin kechsa, surtma tepaga qaratilgan preparat gorelka alangasi ustida balandroq
ko’tariladi va oynani qizdirmasdan iliq havoda quritiladi. Aks xolda hujayralar shakli
buzilishi mumkin.
Fiksatsiya qilish. Fiksatsiya qilish jarayoni mikroorganizm hujayralari
o’ldiriladi va havfsizlantiriladi. Bu esa patogen kulьturalar bilan ishlashga muhim
ahamiyatga ega. Fiksatsiya qilish natijasida hujayralar oynaga jips yopishib qoladi
va keyingi jarayonlarda tushib ketmaydi. O’lik hujayralar bo’yoqni o’ziga yaxshi
singdiradi, yaьni yaxshi bo’yaladi.
Fiksatsiya qilish uchun preparat pintset yordamida yoki bosh va ko’rsatkich
barmoqlar bilan ushlanadi va gorelka alangasi ustidan 3-4 olib o’tiladi. Buyum
oynasi barmoq tekkizilganda sal kuydiradigan darajada 2-3 sekund mobaynida
qizdiriladi. Bundan ortiq termik fiksatsiya mikrob hujayralarining tuzilishi va
shaklini o’zgartirib yuborishi mumkin. Shuningdek, kimyoviy moddalar bilan
fiksatsiya qilish ham qo’llaniladi. Buning uchun surtmali buyum oynasi 96% li
etonol solingan menzurkaga 15-20 min, suvsiz metanolga 3-5 min, atsetonga 5 min,
Nikiforov aralashmasiga 15-20 min, etanol va 40% li formalinning 95:5 nisbatdagi
aralashmasiga 2 minut solib qo’yiladi. Fiksatorni bevosita surtma ustiga qo’yish va
ko’rsatilgan vaqtgacha tutib turish ham mumkin. Fiksatsiya tugagandan keyin
surtma distillangan suv oqimi bilan yuviladi va shundan keyin bo’yaladi.
Bo’yash. Mikroorganizmlarni bo’yashning oddiy, murakkab va differentsial
usullari mavjud. Oddiy bo’yash usulida bitta bo’yoq ishlatiladi va barcha hujayralar
bo’yaladi. Murakkab bo’yash usulida ikki yoki bir nechta bo’yoqlardan foydalanish
ko’zda tutiladi. Masalan, bakteriyalarning Gram bo’yicha bo’yashga munosabatini
diagnostik aniqlash. Differentsial bo’yash usuli hujayra biologik tuzilmalarining turli
bo’yoqlarga nisbatan individual munosabatiga asoslangan (sporalarni, qobiqni,
xivchinlarni, yadroni, kapsulani va h.k ni bo’yash).
Fiksatordan yuvilgan surtma vannacha ustiga o’rnatilgan ko’prikchaga
joylashtiriladi. Surtma ustiga bo’yoq eritmasi tomizg’ich bilan quyiladi. Bo’yash
davomiyligi har xil bo’ladi: suvli fuksin uchun – 1-2 min, ko’k metilen uchun – 3-5
min. Bo’yash jarayoni tugagandan keyin preparat oynaning chetidan ushlagan xolda
olinadi, qiya xolatda tutiladi va kuchsiz suv oqimi yordamida bo’yoq yuvib
tashlanadi. Yuvish oqib tushayotgan suvda bo’yoq deyarli qolmagunga qadar davom
ettiriladi. Shundan keyin preparat havoda yoki oynaga ehtiyotlik bilan filtr qog’ozini
tegizib quritiladi. Bo’yalgan surtma immertsion ob’ektiv orqali mikroskopda
ko’riladi. Puxta tayyorlangan va to’g’ri bo’yalgan preparatda ko’rish maydoni toza
bo’lib, faqat hujayralar bo’yalgan bo’ladi xolos. Toza fon hosil qilish uchun byoq
eritmasini surtma ustiga qo’yilgan filtr qog’ozga qo’yish yoki oldindan tegishli
bo’yoq singdirilgan filtr qog’ozdan foydalanish mumkin. Fiksatsiya qilingan surtma
ustiga bir necha distillangan suv tomchisi tomiziladi, uning ustidan esa surtma
o’lchamiga moslab qirqib olingan va tegishli bo’yoq bilan bo’yalgan filtr qog’oz
qo’yiladi, u oyna sirtiga bosiladi va belgilangan muddatda shunday ushlab turiladi.
Shundan keyin qog’oz olib tashlanadi, preparat suv bilan yuviladi, quritiladi va
immertsiya orqali mikroskopda ko’riladi.
Elektron mikroskopni yaratilishi bilan oddiy yorug’lik mikroskoplar ham o’z
mavqeini yo’qotgani yo’q. Hozirgi zamon mikroskoplari 2000–2500 ga qadar
kattalashtirib berganligi uchun turli ayrim bakteriyalarning morfologiyasini oson
aniqlanadigan bo’ldi. Eng kattalashtirish 90x15 immersion ob’ekt qobiliyati
deyiladi. Uni ko’paytirish va ozaytirish ikki usulda qilinadi.
1. Eng katta operturali ob’ektlardan foydalanish. Bu esa har bir ob’ektivga yozilgan.
Eng katta operturali ob’ektiv bu MI–90 yoki OI–90, bundan morfologlar
foydalaniladigan ob’ektivlar hisoblanadi.
2. Ikkinchi usuli esa ob’ektga kelayotgan nurni to’lqin uzunligini qisqartirish.
Bunda ultrabinafsha nurlardan foydalaniladi. Buning uchun maxsus moslama UF
mikroskopidan foydalaniladi. Ya’ni nurni to’lqin uzunligi 1/3 ga qisqartiradi. Bu
degani oddiy yorug’lik mikroskopida 0.2–0.3 mkm kattalikga ega bo’lgan
mikroorganizmlarni ko’rish mumkin.
Biologik mikroskoplar yordamida har tomonlama o’rganish uchun
mikroorganizmlarni fiksatsiyalab bo’yash orqali erishiladi.
Mikroorganizmlarni tirik holida o’rganish uchun mikroskopga turli
moslamalar o’rnatilib o’rganiladi.
Biz shulardan Koller yorug’ligini xususiyati va undan foydalanish usullaridan
birini ko’rib chiqamiz.
Koller yorug’ligi.
1. Hozirgi zamon biologik mikroskoplarni to’la imkoniyatdan foydalanish uchun
Koller usulida yoritishdan foydalanish kerak.
2. Yoritgich OI–19 yoki OI–9 ni mikroskop oldida o’rnatish uchun shotivga
maxkamlanib mikroskop va yoritgich orqali bir xil masofada bo’lishi kerak.
Yoritkichni burab mikroskop oynasini o’rtasiga tushuriladi.
3. Mikroskop kondensatori to’la tepaga ko’tarilib uni diafragmasi to’la berkitiladi.
4. Maydon diafragmasini yoritgich maydon diafragmasi 1,0 – 1,2 sm diametrli qilib
olinadi.
5. Yoritgich lampasini burab uzoq yaqinlashtirish bilan oynadagi speralni aniq
ko’rinishiga olib keladi. Buning uchun yorug’lik tushayotgan oynaga oq qog’oz
qo’yib to’g’rilab olinadi.
6. Mikroskopni oynasidagi yorug’likni ko’rish maydoniga to’g’rilab olinadi. Zarurat
tug’ilganda yorug’lik kuchini transformator yordamida pasaytirib kuchaytirish
mumkin.
7. Mikrokopni buyum stolchasiga preparatni joylashtirib kichik ob’ektiv orqali
yorug’likni aniq yo’nalishini topib oladi.
8. Mikroskop oynasini burash yordamida ko’rish maydonini diafragma yoritgichga
to’g’rilab moslanadi.
9. Mikroskopni immersion ob’ektividan foydalanish usullari.
Hozirgi zamon mikroskoplari ichida o’quvchilarga moslangan qulay
mikroskop markalaridan MBI–1; MBI–3; va biolama modeli hisoblanadi.
Mikroskopni qimmatini oshiradigan qismi bu uni ob’ektivi hisoblanadi.
Ob’ektiv xususiyatlarini bilish uchun quyidagi tomonlarini eslatib o’tamiz:
ob’ektivlar quruq va moyli guruhga bo’linadi. Quruq ob’ektivlar (8x40x) bunda
uncha katta bo’lmagan ob’ektlar ko’rinib 400–600 marta kattalashgan. Bunda
preparat va ob’ektiv oralig’ida havo qatlami bo’ladi. Mikroskopni buyum oynasi va
havoni yorug’lik singdirish xususiyatlari har xil bo’lganidan yorug’lik kuzatuvchini
ko’ziga to’g’ridan–to’g’ri tushmaydi.
Mikroorganizmlar morfologiyasini va xususiyatini o’rganishda doimo
immertsion ob’ektivdan (90x) foydalaniladi, 950 dan 1350 martagacha kattalashtirib
beradi.