MIKROBIOLOGIYANING PAYDO BO‘LISHI VA RIVOJLANISHI

Yuklangan vaqt

2025-01-01

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

10

Faytl hajmi

40,8 KB


 
 
 
 
 
 
MIKROBIOLOGIYANING PAYDO BO’LISHI VA RIVOJLANISHI 
 
Reja: 
1. Mikrobiologiya fanining ahamiyati. 
2. Mikrobiologiya fanining maqsadi va vazifalari. 
3. Mikrobiologiya fanining boshqa fanlar bilan aloqasi. 
4. Mikrobiologiyaning qisqacha rivojlanish tarixi 
 
 
Mayda ko’zga (ko’rinmaydigan) organizmlar – mikroblar ularning tuzilishi va 
hayot faoliyatini o’rganadigan fan mikrobiologiya deyiladi. Mikrobiologiya grekcha 
so’zdan olingan bo’lib, micros - mayda, bios - hayot va logos - fan demakdir.  
 
Mikrobiologiya mikroorganizmlar morfologiyasini (tsitologiyasi bilan birga), 
sistematikasi va fiziologiyasini o’rganadi. Ularning hayot faoliyatida kechadigan 
umumiy sharoitni tekshiradi hamda bizni o’rab turgan tabiatda turli xil moddalarning 
o’zgarishida mikroorganizmlarning rolini tushuntirib beradi. Tuproqda va tabiatda 
boradigan bioximiyaviy o’zgarishlarni ko’p qismi umuman mana shu mayda 
organizmlar ishtirokida bo’ladi. Mikroorganizmlar tabiiy tuproq hosil qilish 
jarayonida, ekin ekiladigan yerlarda, yerni ishlash va o’g’it solish yoki boshqa 
hamma agrotexnika tadbirlari (sug’orish, zah yerlar suvini qochirish va boshqalar) 
bilan bog’liq jarayonlarda va organik o’g’itlar tayyorlash, ularni saqlash hamda 
ishlatish jarayonlarida ham juda katta ahamiyatga ega. Hozir tuproq holati va uning 
mikroflorasi o’rtasidagi mustahkam aloqa qat’iy belgilangan. Shuning uchun 
tuproqni o’rganayotganda undagi mikroorganizmlarning hayot faoliyatini e’tiborga 
olish kerak. Chunki tuproq mikroorganizmlarini xususiyatini ularning tuproqdagi 
hayot faoliyatini hisobga olmagan holda o’rganib bo’lmaydi. Shuning uchun 
mikrobiologiya tuproqshunoslik fani bilan chambarchas bog’langan. Bundan 
tashqari mikrobiologiya agroximiya fanlari bilan ham aloqadordir. Yerga solingan 
organik o’g’itlar tuproq mikroblari tufayli sodir bo’ladigan jarayonlar natijasida 
MIKROBIOLOGIYANING PAYDO BO’LISHI VA RIVOJLANISHI Reja: 1. Mikrobiologiya fanining ahamiyati. 2. Mikrobiologiya fanining maqsadi va vazifalari. 3. Mikrobiologiya fanining boshqa fanlar bilan aloqasi. 4. Mikrobiologiyaning qisqacha rivojlanish tarixi Mayda ko’zga (ko’rinmaydigan) organizmlar – mikroblar ularning tuzilishi va hayot faoliyatini o’rganadigan fan mikrobiologiya deyiladi. Mikrobiologiya grekcha so’zdan olingan bo’lib, micros - mayda, bios - hayot va logos - fan demakdir. Mikrobiologiya mikroorganizmlar morfologiyasini (tsitologiyasi bilan birga), sistematikasi va fiziologiyasini o’rganadi. Ularning hayot faoliyatida kechadigan umumiy sharoitni tekshiradi hamda bizni o’rab turgan tabiatda turli xil moddalarning o’zgarishida mikroorganizmlarning rolini tushuntirib beradi. Tuproqda va tabiatda boradigan bioximiyaviy o’zgarishlarni ko’p qismi umuman mana shu mayda organizmlar ishtirokida bo’ladi. Mikroorganizmlar tabiiy tuproq hosil qilish jarayonida, ekin ekiladigan yerlarda, yerni ishlash va o’g’it solish yoki boshqa hamma agrotexnika tadbirlari (sug’orish, zah yerlar suvini qochirish va boshqalar) bilan bog’liq jarayonlarda va organik o’g’itlar tayyorlash, ularni saqlash hamda ishlatish jarayonlarida ham juda katta ahamiyatga ega. Hozir tuproq holati va uning mikroflorasi o’rtasidagi mustahkam aloqa qat’iy belgilangan. Shuning uchun tuproqni o’rganayotganda undagi mikroorganizmlarning hayot faoliyatini e’tiborga olish kerak. Chunki tuproq mikroorganizmlarini xususiyatini ularning tuproqdagi hayot faoliyatini hisobga olmagan holda o’rganib bo’lmaydi. Shuning uchun mikrobiologiya tuproqshunoslik fani bilan chambarchas bog’langan. Bundan tashqari mikrobiologiya agroximiya fanlari bilan ham aloqadordir. Yerga solingan organik o’g’itlar tuproq mikroblari tufayli sodir bo’ladigan jarayonlar natijasida  
 
o’zgargandan keyingina o’simliklar o’zlashtira oladigan holga kelishi hammaga 
ma’lum. Yerga solingan mineral o’g’itlar ayni vaqtning o’zida vujudga kelgan 
sharoitda mikroorganizmlar tomonidan dastlab o’zlashtirilmagan va ular hosil 
qiladigan organik birikmalarga aylantirilgandagina bu mineral o’g’itlar o’simliklar 
ildizi orqali singdirilishi mumkinligi ham hammaga ma’lum edi.  
 
Bundan tashqari, o’simliklarning ildiz sistemasi juda hilma - xil mikroflora 
bilan to’liq qoplangan bo’lib, bular o’simliklar ildizi ajratgan mahsulotni 
o’zlashtiradi va ildiz atrofida turli hil organik hamda mineral moddalarni o’zlashtirib 
o’simliklarning o’sishi va oziqlanishiga katta ta’sir ko’rsatadi. Bu mikroorganizmlar 
asosan bakteriyalar va mikroskopik zambrug’lar “rizosfera mikroflorasi“ deb ataladi. 
Ayrim rizosfera mikroflorasi o’simlik ildiziga kirib olib aloqada bo’lishi mumkin. 
Rizosfera zambrug’lar o’rtasida SIMBIOZ organizmlar ham, PARAZIT 
organizmlar ham bor. Simbioz zambrug’lar - o’simlikning ildizi bilan birga 
(zamburug’ ildiz) hosil qiladi. Bu zamburug’ ildiz o’simlikning oziqlanishiga 
yordam beradi. Parazit fitopatogen zamburug’lar o’simliklarda turli xil kasalliklarni 
hosil qiladi. 
 
Agar bir gektar yerdan tarkibida 80 ming tonna atmosfera azotni tutgan havo 
ko’tarilib turishini hisobga olsak, bu azot o’simliklarga kam deganda million yilga 
yetadi. Buni o’simliklarga ko’pincha azot yetishmaslik fakti bilan solishtirsak, 
mikroorganizmlar qishloq ho’jaligi ishida naqadar katta ahamiyatga ega ekanligi 
ravshan bo’lib qoladi. 
Atmosferadagi azot molekulyar holda bo’lganligidan o’simlik uni oziq sifatida 
o’zlashtirishga qodir emas. Buning oqibatida atmosferadagi azot miqdori bilan 
o’simliklar o’zlashtira oladigan azot miqdori o’rtasida farq vujudga keldi. Faqat 
ba’zi bir tuproq mikroorganizmlarigina bunday hususiyatga ega. Mikroorganizmlar 
nobud bo’lgandan keyin tuproqda bog’langan azot birikmalarini qoldirib, yerni 
o’simliklar uchun muhim bo’lgan elementga boyitadi. Agar bog’langan azot zahirasi 
chimli-podzal tuproqli erlarda gektariga 5-6 tonna va qora tuproqli (30sm 
chuqurlikda haydalgan) yerlarda gektariga 18-20 tonna borligini hisobga olsak, 
chimli-podzol tuproqli yerlarda o’suvchi qishloq ho’jaligi ekinlarining ko’pi azot 
yetishmaganligidan kam hosil beradi. Mo’l hosil olish uchun esa har gektar yerga 
100 kg. ga yetkazib azot solish kerak. Bundan ma’lumki bog’langan azotning barcha 
o’zgargandan keyingina o’simliklar o’zlashtira oladigan holga kelishi hammaga ma’lum. Yerga solingan mineral o’g’itlar ayni vaqtning o’zida vujudga kelgan sharoitda mikroorganizmlar tomonidan dastlab o’zlashtirilmagan va ular hosil qiladigan organik birikmalarga aylantirilgandagina bu mineral o’g’itlar o’simliklar ildizi orqali singdirilishi mumkinligi ham hammaga ma’lum edi. Bundan tashqari, o’simliklarning ildiz sistemasi juda hilma - xil mikroflora bilan to’liq qoplangan bo’lib, bular o’simliklar ildizi ajratgan mahsulotni o’zlashtiradi va ildiz atrofida turli hil organik hamda mineral moddalarni o’zlashtirib o’simliklarning o’sishi va oziqlanishiga katta ta’sir ko’rsatadi. Bu mikroorganizmlar asosan bakteriyalar va mikroskopik zambrug’lar “rizosfera mikroflorasi“ deb ataladi. Ayrim rizosfera mikroflorasi o’simlik ildiziga kirib olib aloqada bo’lishi mumkin. Rizosfera zambrug’lar o’rtasida SIMBIOZ organizmlar ham, PARAZIT organizmlar ham bor. Simbioz zambrug’lar - o’simlikning ildizi bilan birga (zamburug’ ildiz) hosil qiladi. Bu zamburug’ ildiz o’simlikning oziqlanishiga yordam beradi. Parazit fitopatogen zamburug’lar o’simliklarda turli xil kasalliklarni hosil qiladi. Agar bir gektar yerdan tarkibida 80 ming tonna atmosfera azotni tutgan havo ko’tarilib turishini hisobga olsak, bu azot o’simliklarga kam deganda million yilga yetadi. Buni o’simliklarga ko’pincha azot yetishmaslik fakti bilan solishtirsak, mikroorganizmlar qishloq ho’jaligi ishida naqadar katta ahamiyatga ega ekanligi ravshan bo’lib qoladi. Atmosferadagi azot molekulyar holda bo’lganligidan o’simlik uni oziq sifatida o’zlashtirishga qodir emas. Buning oqibatida atmosferadagi azot miqdori bilan o’simliklar o’zlashtira oladigan azot miqdori o’rtasida farq vujudga keldi. Faqat ba’zi bir tuproq mikroorganizmlarigina bunday hususiyatga ega. Mikroorganizmlar nobud bo’lgandan keyin tuproqda bog’langan azot birikmalarini qoldirib, yerni o’simliklar uchun muhim bo’lgan elementga boyitadi. Agar bog’langan azot zahirasi chimli-podzal tuproqli erlarda gektariga 5-6 tonna va qora tuproqli (30sm chuqurlikda haydalgan) yerlarda gektariga 18-20 tonna borligini hisobga olsak, chimli-podzol tuproqli yerlarda o’suvchi qishloq ho’jaligi ekinlarining ko’pi azot yetishmaganligidan kam hosil beradi. Mo’l hosil olish uchun esa har gektar yerga 100 kg. ga yetkazib azot solish kerak. Bundan ma’lumki bog’langan azotning barcha  
 
formalarini o’simliklar o’zlashtira olmas ekan. O’simliklar tuproq chirindisi 
tarkibiga kiruvchi tuproqdagi bog’langan azot zapasining 99% ga yaqinini o’zida 
tutuvchi murakkab azot birikmalarini umuman o’zlashtirmaydi. A.A.Timiryazev 
o’simliklar quyosh energiyasi hisobiga karbonat angidritni o’zlashtirib va o’z 
tanasining moddalarini sintezlab, kosmik funksiyani bajarishini o’z vaqtida aniq 
isbotlab berdi. Saprofit mikroorganizmlar ham nobud bo’lgan o’simlik va hayvon 
qoldiqlarini parchalab, o’simliklar o’zlashtira oladigan karbonat angidrit va azot 
birikmalari hosil qilib juda muhim funksiyani bajarishi aniqlangan. Mana shu 
mikroskopik organizmlarsiz biologik jihatdan eng muhim bo’lgan elementlar yer 
yuzida aylanib yurmagan va yerda hayot rivojlanish tomonga qarab taraqqiy 
etmagan bo’lar edi.           
Mikrobiologiya biologiyaning nisbatan yosh tarmog’i bo’lib, u kun sayin rivoj 
topmoqda. Bioximiya, molekulyar biologiya, biotexnologiya, agroximiya, 
veterinariya, meditsina, epidemiologiya, qishloq xo’jaligi, sanoat, geologiya, 
genetika, kosmik mikrobiologiya va boshqa fanlar bilan chambarchas bog’liqdir. 
Ko’pgina foydali qazilmalarning (torf, toshko’mir, neft, temir, oltingugurt 
rudalarining) hosil bo’lishi ham bakteriyalar faoliyati bilan bog’liqdir.  
Tuproqda uchraydigan azot to’plovchi mikroorganizmlarni o’rganish 
atmosfera azotidan foydalanish masalasini hal etishda muhim ahamiyatga ega. 
Akademik V.L.Omelyanskiy mikroblarni shunday xarakterlaydi: «Ular (mikroblar) 
hamma joyda bor... Ular ko’zga ko’rinmasdan, odamning hayot yo’lida hamroh 
bo’ladi». Lekin ba’zi bir mikroorganizmlar oziq-ovqat mahsulotlarni (go’sht, baliq, 
don, kartoshka va rezavor mevalarni) buzadi yoki turli-tuman yuqumli kasalliklarni 
keltirib chiqaradi. Bu to’g’rida V. L. Omelyanskiy shunday degan: «Mana shu 
mikroskopik, lekin shafqatsiz dushman tufayli butun-butun bir oblast xalqlarini qirib 
bitiradigan va qisqa muddat ichida yuzlab, minglab odamlarning yostig’ini 
quritadigan xavfli epidemiya paydo bo’ladi». Masalan, vabo, sil, gonoreya, difteriya, 
kuydirgi, qoqshol va boshqa kasalliklar shular orqali tarqaladi. Amerika Qo’shma 
Shtatlarida 200 turdan ortiq bakteriyalar, o’simliklarni zararlaganligi aniqlangan. 
Mikrobiologiya fanining bir qancha tarmoqlari mavjud: 
 Umumiy mikrobiologiya; 
 Tibbiyot mikrobiologiyasi: 
formalarini o’simliklar o’zlashtira olmas ekan. O’simliklar tuproq chirindisi tarkibiga kiruvchi tuproqdagi bog’langan azot zapasining 99% ga yaqinini o’zida tutuvchi murakkab azot birikmalarini umuman o’zlashtirmaydi. A.A.Timiryazev o’simliklar quyosh energiyasi hisobiga karbonat angidritni o’zlashtirib va o’z tanasining moddalarini sintezlab, kosmik funksiyani bajarishini o’z vaqtida aniq isbotlab berdi. Saprofit mikroorganizmlar ham nobud bo’lgan o’simlik va hayvon qoldiqlarini parchalab, o’simliklar o’zlashtira oladigan karbonat angidrit va azot birikmalari hosil qilib juda muhim funksiyani bajarishi aniqlangan. Mana shu mikroskopik organizmlarsiz biologik jihatdan eng muhim bo’lgan elementlar yer yuzida aylanib yurmagan va yerda hayot rivojlanish tomonga qarab taraqqiy etmagan bo’lar edi. Mikrobiologiya biologiyaning nisbatan yosh tarmog’i bo’lib, u kun sayin rivoj topmoqda. Bioximiya, molekulyar biologiya, biotexnologiya, agroximiya, veterinariya, meditsina, epidemiologiya, qishloq xo’jaligi, sanoat, geologiya, genetika, kosmik mikrobiologiya va boshqa fanlar bilan chambarchas bog’liqdir. Ko’pgina foydali qazilmalarning (torf, toshko’mir, neft, temir, oltingugurt rudalarining) hosil bo’lishi ham bakteriyalar faoliyati bilan bog’liqdir. Tuproqda uchraydigan azot to’plovchi mikroorganizmlarni o’rganish atmosfera azotidan foydalanish masalasini hal etishda muhim ahamiyatga ega. Akademik V.L.Omelyanskiy mikroblarni shunday xarakterlaydi: «Ular (mikroblar) hamma joyda bor... Ular ko’zga ko’rinmasdan, odamning hayot yo’lida hamroh bo’ladi». Lekin ba’zi bir mikroorganizmlar oziq-ovqat mahsulotlarni (go’sht, baliq, don, kartoshka va rezavor mevalarni) buzadi yoki turli-tuman yuqumli kasalliklarni keltirib chiqaradi. Bu to’g’rida V. L. Omelyanskiy shunday degan: «Mana shu mikroskopik, lekin shafqatsiz dushman tufayli butun-butun bir oblast xalqlarini qirib bitiradigan va qisqa muddat ichida yuzlab, minglab odamlarning yostig’ini quritadigan xavfli epidemiya paydo bo’ladi». Masalan, vabo, sil, gonoreya, difteriya, kuydirgi, qoqshol va boshqa kasalliklar shular orqali tarqaladi. Amerika Qo’shma Shtatlarida 200 turdan ortiq bakteriyalar, o’simliklarni zararlaganligi aniqlangan. Mikrobiologiya fanining bir qancha tarmoqlari mavjud:  Umumiy mikrobiologiya;  Tibbiyot mikrobiologiyasi:  
 
 Qishloq ho’jalik mikrobiologiyasi ; 
 Veterinariya mikrobiologiyasi; 
 Sanoat mikrobiologiyasi ; 
 Suv mikrobiologiyasi; 
 Kosmik mikrobiologiya va boshqalar.   
 
Mikrobiologiyaning qisqacha rivojlanish tarixi 
Mikrobiologiyaning 
rivojlanishida 
A.Levengukning 
roli 
va 
uning 
mikrobiologiyaning rivojlanish tarixida «morfologiya davriga» qo’shgan hissasi. 
Mikrobiologiya rivojlanishining «fiziologiya» va «biokimyo» davrlari. Paster, 
Vinogradskiy va boshqalar ishlarining ahamiyati. 
  
 
Mikroorganizmlar kashf etilmasdan oldin ham inson qatiq, vino tayyorlashda, 
novvoychilikda mikrobiologiya jarayonlaridan keng ko’lamda foydalanib kelgan. 
Qadim 
zamonlardanoq shifokorlar 
va 
tabiatshunoslar 
ko’pgina 
yuqumli 
kasalliklarning kelib chiqish sabablarini izlay boshlagan edi. Masalan, Gippokrat 
(eramizdan oldingi 460-377 yillar), Lukretsiy (95-50 yillarda) va o’sha davrning 
boshqa yirik olimlarining ishlarida, turli-tuman yuqumli kasalliklarning sababchisi 
tirik tabiatga bog’liq ekanligi ko’rsatilgan. O’rta Osiyo xalqlari avvaldanoq chechak, 
moxov va boshqa kasalliklar to’g’risida ma’lumotlarga ega edi. Abu Ali ibn Sino 
(900-1037) bu kasalliklarning sababchilari tirik mavjudotlar ekanligini va ularning 
suv, havo orqali tarqalishini aytgan.  
Mikroorganizmlarning ochilishi mikroskopning ixtiro etilishi bilan bevosita 
bog’liq bo’ldi. Birinchilar qatori Gans va Zaxariy Yansenlar, so’ngra G. Galiley va 
K. Drebbel tomonidan mikroskoplar yaratildi va takomillashtirildi.  
XVII-asrning 
40 
yillarida 
rimlik 
professor 
A.Kirxer 
(1601-1680) 
kattalashtiruvchi qurilma orqali har xil ob’ektlarni kuzatadi va o’ta mayda 
«chuvalchanglarni» ko’radi. Bular mikroorganizmlar edi. Ammo bu tajribalar 
tasodifiy kashfiyotlar edi. 
Mikroorganizmlar haqida yanada ko’proq ma’lumotlar to’plagan shaxs 
mikrobiologiya tarixining «morfologiya davri» ni boshlab bergan Gollandiyalik 
Antoni van Levenguk (1632-1723) bo’ldi. 
 Qishloq ho’jalik mikrobiologiyasi ;  Veterinariya mikrobiologiyasi;  Sanoat mikrobiologiyasi ;  Suv mikrobiologiyasi;  Kosmik mikrobiologiya va boshqalar. Mikrobiologiyaning qisqacha rivojlanish tarixi Mikrobiologiyaning rivojlanishida A.Levengukning roli va uning mikrobiologiyaning rivojlanish tarixida «morfologiya davriga» qo’shgan hissasi. Mikrobiologiya rivojlanishining «fiziologiya» va «biokimyo» davrlari. Paster, Vinogradskiy va boshqalar ishlarining ahamiyati. Mikroorganizmlar kashf etilmasdan oldin ham inson qatiq, vino tayyorlashda, novvoychilikda mikrobiologiya jarayonlaridan keng ko’lamda foydalanib kelgan. Qadim zamonlardanoq shifokorlar va tabiatshunoslar ko’pgina yuqumli kasalliklarning kelib chiqish sabablarini izlay boshlagan edi. Masalan, Gippokrat (eramizdan oldingi 460-377 yillar), Lukretsiy (95-50 yillarda) va o’sha davrning boshqa yirik olimlarining ishlarida, turli-tuman yuqumli kasalliklarning sababchisi tirik tabiatga bog’liq ekanligi ko’rsatilgan. O’rta Osiyo xalqlari avvaldanoq chechak, moxov va boshqa kasalliklar to’g’risida ma’lumotlarga ega edi. Abu Ali ibn Sino (900-1037) bu kasalliklarning sababchilari tirik mavjudotlar ekanligini va ularning suv, havo orqali tarqalishini aytgan. Mikroorganizmlarning ochilishi mikroskopning ixtiro etilishi bilan bevosita bog’liq bo’ldi. Birinchilar qatori Gans va Zaxariy Yansenlar, so’ngra G. Galiley va K. Drebbel tomonidan mikroskoplar yaratildi va takomillashtirildi. XVII-asrning 40 yillarida rimlik professor A.Kirxer (1601-1680) kattalashtiruvchi qurilma orqali har xil ob’ektlarni kuzatadi va o’ta mayda «chuvalchanglarni» ko’radi. Bular mikroorganizmlar edi. Ammo bu tajribalar tasodifiy kashfiyotlar edi. Mikroorganizmlar haqida yanada ko’proq ma’lumotlar to’plagan shaxs mikrobiologiya tarixining «morfologiya davri» ni boshlab bergan Gollandiyalik Antoni van Levenguk (1632-1723) bo’ldi.  
 
U o’zi yasagan mikroskop yordamida iflos suv, har xil moddalar qaynatmalari, 
tish kiri kabi namunalarni tekshirib, ulardagi mikroorganizmlarni kuzatdi. U 
“TABIAT SIRLARI” (1965) degan kitobida mikroorganizmlarning shakllarini 
tasvirlab bergan. Rossiyada birinchi mikroskop Ivan Belyaev va Ivan Kulibinlar 
tomonidan yaratildi. 
Rus olimi, xarbiy vrach D.S.Samoylovich (1724-1810)mikroskop yordamida 
chuma (bezgak) kasalligining qo’zg’atuvchisining tekshirib, odamlarni bu kasallikka 
qarshi emlash usulini taklif etgan. Uning bu kashfiyoti boshqa yuqumli 
kasalliklarning sababchisini o’rganish uchun asos bo’ldi. Angliyalik vrach E. 
Djenner (1749-1823) 1798- yilda chechakka qarshi emlash muhim ahamiyatga ega 
ekanligini ko’rsatib bergan edi. XIX asrning ikkinchi yarmidan boshlab ancha 
takomillashtirilgan mikroskoplar yaratildi. Bu esa mikroorganizmlarning faqat 
morfologik tuzilishinigina emas, balki fiziologiyasini o’rganishga ham imkon berdi. 
Mikroskopning ixtiro etilishidan boshlab mikroorganizmlar to’g’risida qilingan 
ishlar 
mikrobiologiya 
tarixida 
1-davr 
«Mikrobiologiyaning 
rivojlanishi 
morfologiya davri» deb yuritiladi.  
Shved olimi K.Linney (1707-1778) hamma tirik mavjudotlarni bir sistemaga 
solgan bo’lsa ham, mikroorganizmlarni bir avlodga kiritib, ularni «tartibsiz» deb 
atadi. 
Mikroorganizmlarning birinchi sistematikasi Daniyalik Myullerga (1786)ga 
taalluqlidir. U suv va tuproqdagi “animolekulalar”ni sistemaga soladi va ularning 
“infuzoriyalar” deb atadi. Sekin asta mikroorganizmlarni o’rganish boshlandi. 
Keyinchalik M.M.Terexovskiy ham mikroorganizmlar ustida ishlab 
«TSarstvo infuzoriy Linneya» degan mavzuda doktorlik dissertatsiyasini yoqladi 
(1770). U o’z ishida har xil qaynatmalardagi mikroorganizmlarini o’rganib, 
temperatura, elektr toki va zahar ta’sirida mikroorganizmlarning halok bo’lishini 
aniqladi. 1835 yil Erenburg «Infuzoriyalar mukammal organizmlardir» degan 
mavzuda ilmiy asar yozdi va hamma tuban jonzotlarni 22 ta sinfga bo’ldi. Kitobga 
infuzoriyalar atlasini kiritdi va ularga tavsiflar berdi, mikroorganizmlarni binar 
nomenklaturada atadi va barcha bakteriyalarni 3 sinfga bo’ldi. 
XIX-asr o’rtalarida, P.F.Goryaninov tomonidan yozilgan «Zoologiya» asarida 
mikroorganizmlarga ayrim bo’lim ajratildi va bo’lim «Infuzoriyalar bo’limi» deb 
U o’zi yasagan mikroskop yordamida iflos suv, har xil moddalar qaynatmalari, tish kiri kabi namunalarni tekshirib, ulardagi mikroorganizmlarni kuzatdi. U “TABIAT SIRLARI” (1965) degan kitobida mikroorganizmlarning shakllarini tasvirlab bergan. Rossiyada birinchi mikroskop Ivan Belyaev va Ivan Kulibinlar tomonidan yaratildi. Rus olimi, xarbiy vrach D.S.Samoylovich (1724-1810)mikroskop yordamida chuma (bezgak) kasalligining qo’zg’atuvchisining tekshirib, odamlarni bu kasallikka qarshi emlash usulini taklif etgan. Uning bu kashfiyoti boshqa yuqumli kasalliklarning sababchisini o’rganish uchun asos bo’ldi. Angliyalik vrach E. Djenner (1749-1823) 1798- yilda chechakka qarshi emlash muhim ahamiyatga ega ekanligini ko’rsatib bergan edi. XIX asrning ikkinchi yarmidan boshlab ancha takomillashtirilgan mikroskoplar yaratildi. Bu esa mikroorganizmlarning faqat morfologik tuzilishinigina emas, balki fiziologiyasini o’rganishga ham imkon berdi. Mikroskopning ixtiro etilishidan boshlab mikroorganizmlar to’g’risida qilingan ishlar mikrobiologiya tarixida 1-davr «Mikrobiologiyaning rivojlanishi morfologiya davri» deb yuritiladi. Shved olimi K.Linney (1707-1778) hamma tirik mavjudotlarni bir sistemaga solgan bo’lsa ham, mikroorganizmlarni bir avlodga kiritib, ularni «tartibsiz» deb atadi. Mikroorganizmlarning birinchi sistematikasi Daniyalik Myullerga (1786)ga taalluqlidir. U suv va tuproqdagi “animolekulalar”ni sistemaga soladi va ularning “infuzoriyalar” deb atadi. Sekin asta mikroorganizmlarni o’rganish boshlandi. Keyinchalik M.M.Terexovskiy ham mikroorganizmlar ustida ishlab «TSarstvo infuzoriy Linneya» degan mavzuda doktorlik dissertatsiyasini yoqladi (1770). U o’z ishida har xil qaynatmalardagi mikroorganizmlarini o’rganib, temperatura, elektr toki va zahar ta’sirida mikroorganizmlarning halok bo’lishini aniqladi. 1835 yil Erenburg «Infuzoriyalar mukammal organizmlardir» degan mavzuda ilmiy asar yozdi va hamma tuban jonzotlarni 22 ta sinfga bo’ldi. Kitobga infuzoriyalar atlasini kiritdi va ularga tavsiflar berdi, mikroorganizmlarni binar nomenklaturada atadi va barcha bakteriyalarni 3 sinfga bo’ldi. XIX-asr o’rtalarida, P.F.Goryaninov tomonidan yozilgan «Zoologiya» asarida mikroorganizmlarga ayrim bo’lim ajratildi va bo’lim «Infuzoriyalar bo’limi» deb  
 
ataldi. Shu vaqtlar F. Kon (1828-1898) va K. Negelilar (1817-1891) bakteriyalardan 
ba’zilarining tabiatini o’rgana boshladilar. 
Mikroorganizmlarni o’rganishning ikkinchi davri -«Fiziologiya davri» Lui 
Paster (1822-1895) ishlaridan boshlandi. U ko’pgina bijg’ish jarayonlarining, ya’ni 
spirtli, sut va sirka kislotali bijg’ish hamda boshqa tur bijg’ishlarning biologik 
mohiyatini aniqladi. Har bir bijg’ish jarayonining o’z mikroorganizmlari borligini 
tajribalar bilan isbotladi. U yana chirish jarayonlarining ham alohida 
mikroorganizmlar ta’sirida borishini ko’rsatdi. Bu buyuk frantsuz olimi kuydirgi, 
qutirish, pasterellez, gazli gangrena, tut ipak qurtining (pebrina) kasalligini, vino va 
pivoning buzilishini o’rgandi va ularga qarshi kurash choralarini aniqlab berdi. 
Kislorodsiz muhitda yashaydigan anaerob bakteriyalarni aniqladi. Laboratoriya 
amaliyotiga sterillash - (mikroblarni nobud qilish) usullarini kiritdi. Aristotel va 
Vergiliylarning «o’z-o’zidan tug’ilish» nazariyalarining asossizligini ko’rsatdi. 
Oziqa muhit yaxshilab sterillansa, unda hech qanday mikroorganizmning paydo 
bo’lmasligini asoslab berdi. Paster tovuqlar xolerasini o’rganish jarayonida sog’lom 
tovuqqa kuchsizlantirilgan bakteriya kulturasi yuborilganda tovuqlarning kasallikka 
chalinmasligini kuzatdi. Xuddi shu ishni u kuydirgi kasalligi bilan kasallangan 
mollarda ham qaytardi va ijobiy natijalar olishga muvaffaq bo’ldi. Hayvonlarni 
kuchsizlantirilgan (42-430C temperaturada o’stirilgan) kuydirgi tayoqchalari bilan 
kasallantiradi. Kuchsizlantirilgan bakteriya kulturasi bilan emlaganda hayvonlarda 
kuydirgi bakteriyasiga qarshi immunitet hosil bo’lishini aniqladi.  
Pasterning qutirish kasalligini o’rganish borasidagi ishlari ham o’ta katta 
ahamiyatga molikdir. U qutirgan itlar so’lagini mikroskop ostida tadqiq qilganda 
mikroorganizmlarini ko’rishga muyassar bo’la olmadi. Ammo u kasallikni yuzaga 
keltiruvchi qutirishni «sababi»- hayvonning bosh va orqa miyasida joylashishini 
aniqladi. Kasallangan quyon miyasini sekin-asta quritib, kuchsizlantirilgan kasal, 
qo’zg’atuvchini oldi va u bilan hayvonlarni emlab sog’lom hayvonlarni kasallikdan 
saqlab qolish yo’llarini topdi. Bunday emlashlar, antirabik-qutirishga qarshi 
emlashlar deyilib, juda keng ko’lamda tarqaldi. Bu ishlar yangi fan 
immunologiyaning paydo bo’lishiga asos soldi. Lui Paster Fransiya meditsina 
akademiyasiga akademik, Sankt-Peterburg akademiyasiga muxbir a’zo va 
keyinchalik faxriy akademigi qilib saylandi. 
ataldi. Shu vaqtlar F. Kon (1828-1898) va K. Negelilar (1817-1891) bakteriyalardan ba’zilarining tabiatini o’rgana boshladilar. Mikroorganizmlarni o’rganishning ikkinchi davri -«Fiziologiya davri» Lui Paster (1822-1895) ishlaridan boshlandi. U ko’pgina bijg’ish jarayonlarining, ya’ni spirtli, sut va sirka kislotali bijg’ish hamda boshqa tur bijg’ishlarning biologik mohiyatini aniqladi. Har bir bijg’ish jarayonining o’z mikroorganizmlari borligini tajribalar bilan isbotladi. U yana chirish jarayonlarining ham alohida mikroorganizmlar ta’sirida borishini ko’rsatdi. Bu buyuk frantsuz olimi kuydirgi, qutirish, pasterellez, gazli gangrena, tut ipak qurtining (pebrina) kasalligini, vino va pivoning buzilishini o’rgandi va ularga qarshi kurash choralarini aniqlab berdi. Kislorodsiz muhitda yashaydigan anaerob bakteriyalarni aniqladi. Laboratoriya amaliyotiga sterillash - (mikroblarni nobud qilish) usullarini kiritdi. Aristotel va Vergiliylarning «o’z-o’zidan tug’ilish» nazariyalarining asossizligini ko’rsatdi. Oziqa muhit yaxshilab sterillansa, unda hech qanday mikroorganizmning paydo bo’lmasligini asoslab berdi. Paster tovuqlar xolerasini o’rganish jarayonida sog’lom tovuqqa kuchsizlantirilgan bakteriya kulturasi yuborilganda tovuqlarning kasallikka chalinmasligini kuzatdi. Xuddi shu ishni u kuydirgi kasalligi bilan kasallangan mollarda ham qaytardi va ijobiy natijalar olishga muvaffaq bo’ldi. Hayvonlarni kuchsizlantirilgan (42-430C temperaturada o’stirilgan) kuydirgi tayoqchalari bilan kasallantiradi. Kuchsizlantirilgan bakteriya kulturasi bilan emlaganda hayvonlarda kuydirgi bakteriyasiga qarshi immunitet hosil bo’lishini aniqladi. Pasterning qutirish kasalligini o’rganish borasidagi ishlari ham o’ta katta ahamiyatga molikdir. U qutirgan itlar so’lagini mikroskop ostida tadqiq qilganda mikroorganizmlarini ko’rishga muyassar bo’la olmadi. Ammo u kasallikni yuzaga keltiruvchi qutirishni «sababi»- hayvonning bosh va orqa miyasida joylashishini aniqladi. Kasallangan quyon miyasini sekin-asta quritib, kuchsizlantirilgan kasal, qo’zg’atuvchini oldi va u bilan hayvonlarni emlab sog’lom hayvonlarni kasallikdan saqlab qolish yo’llarini topdi. Bunday emlashlar, antirabik-qutirishga qarshi emlashlar deyilib, juda keng ko’lamda tarqaldi. Bu ishlar yangi fan immunologiyaning paydo bo’lishiga asos soldi. Lui Paster Fransiya meditsina akademiyasiga akademik, Sankt-Peterburg akademiyasiga muxbir a’zo va keyinchalik faxriy akademigi qilib saylandi.  
 
Parijda 1888-yili Paster instituti ochildi. Unda, keyinchalik ko’zga ko’ringan 
mikrobiologlar Mechnikov, Vinogradskiy, Gamaleya, Xavkin, Sklifasovskiy va 
boshqalar ta’lim oldi. 
XIX-asrda ko’p mamlakatlarda meditsina mikrobiologiyasi rivojlandi. 
Meditsina mikrobiologiyasining rivojlanishga nemis olimi Robert Kox (1843-1910) 
ko’p hissa qo’shgan. U sof mikroorganizm kulturasini ajratish uchun qattiq (quyuq) 
oziqa muhitdan foydalanishni taklif etdi. Odam va qoramollarda sil kasalligining 
qo’zg’atuvchisini va vabo vibrionini ajratib oldi. (VABO (cholera) — ingichka 
ichakning zararlanishi, intoksikatsiya, umumiy ahvolning og’irlaShuvi va 
organizmning suvsizlanishi bilan davom etadigan o’tkir infektsion kasallik; o’ta 
xavfli ichak kasalliklaridan. V. dastlab (1816) Hindistonda — Gang daryosi 
vodiysida paydo bo’lgan; u yerda turmush sharoiti og’ir bo’lganligi uchun aholining 
bir qismi boshqa davlatlarga keta boshlaydi. Natijada V. Yevropaga, keyinchalik 
butun dunyoga, chunonchi Birma (1819), Yava va Borneo orollari,) vaboning klassik 
vabo va Elь-Tor vabosi degan 2 turi bor. Shunga ko’ra, vabo mikrobi (vibrion deb 
ataladi) klassik vabo vibrioni va Elь-Tor vibrioni deb ataladigan ikki xilga ajratiladi. 
Klassik vabo vibrionini 1883 y. R Kox, El-Tor vabo vibrionini esa 1906 y. Sinay ya. 
o. da Gotshlix topgan.) 
  
Mikroskopik metodlarni takomillashtirdi, mikroskopiyaga immertsion tizimni 
qo’llashdi va mikrofotografiyani kiritdi. 
I.I.Mechnikov (1845-1916) fagotsitoz va uning immunitetdagi ahamiyati 
haqida to’liq ta’limot yaratdi. Chirituvchi va sut kislotali bijg’ish bakteriyalari 
orasidagi antogonizmni aniqladi va vabo kasalligini aniqlashga o’z hissasini qo’shdi. 
Rossiyada birinchi bakteriologik stantsiya tashkil etdi. Uning rahbarligida yirik 
mikrobiologlar: 
G.N.Gabrichevskiy, 
A.M.Bezredka, 
I.G.Savchenko, 
L.A.Tarasevich, N.F.Gamaleya, D.K.Zabolotniy va boshqa olimlar yetishib chiqdi. 
Tuproq mikrobiologiyasi bo’yicha ham ancha ishlar qilindi. Shlezing va 
Myunts kabi frantsuz olimlari nitrifikatsiya jarayonini o’rgandi. S.N. Vinogradskiy 
bu jarayonni chuqur o’rganib «Tuproq mikrobiologiyasi» degan asarni yaratdi. 
«Xemosintez» (kimyoviy energiya ishtirokida suv va CO2 dan organik moddalar 
hosil bo’lishi) jarayonini ochish sharafiga muyassar bo’ldi. U xemosintez jarayonini 
nitrifikatorlar, oltingugurt va temir bakteriyalar misolida aniq ko’rsatib berdi. 
Parijda 1888-yili Paster instituti ochildi. Unda, keyinchalik ko’zga ko’ringan mikrobiologlar Mechnikov, Vinogradskiy, Gamaleya, Xavkin, Sklifasovskiy va boshqalar ta’lim oldi. XIX-asrda ko’p mamlakatlarda meditsina mikrobiologiyasi rivojlandi. Meditsina mikrobiologiyasining rivojlanishga nemis olimi Robert Kox (1843-1910) ko’p hissa qo’shgan. U sof mikroorganizm kulturasini ajratish uchun qattiq (quyuq) oziqa muhitdan foydalanishni taklif etdi. Odam va qoramollarda sil kasalligining qo’zg’atuvchisini va vabo vibrionini ajratib oldi. (VABO (cholera) — ingichka ichakning zararlanishi, intoksikatsiya, umumiy ahvolning og’irlaShuvi va organizmning suvsizlanishi bilan davom etadigan o’tkir infektsion kasallik; o’ta xavfli ichak kasalliklaridan. V. dastlab (1816) Hindistonda — Gang daryosi vodiysida paydo bo’lgan; u yerda turmush sharoiti og’ir bo’lganligi uchun aholining bir qismi boshqa davlatlarga keta boshlaydi. Natijada V. Yevropaga, keyinchalik butun dunyoga, chunonchi Birma (1819), Yava va Borneo orollari,) vaboning klassik vabo va Elь-Tor vabosi degan 2 turi bor. Shunga ko’ra, vabo mikrobi (vibrion deb ataladi) klassik vabo vibrioni va Elь-Tor vibrioni deb ataladigan ikki xilga ajratiladi. Klassik vabo vibrionini 1883 y. R Kox, El-Tor vabo vibrionini esa 1906 y. Sinay ya. o. da Gotshlix topgan.) Mikroskopik metodlarni takomillashtirdi, mikroskopiyaga immertsion tizimni qo’llashdi va mikrofotografiyani kiritdi. I.I.Mechnikov (1845-1916) fagotsitoz va uning immunitetdagi ahamiyati haqida to’liq ta’limot yaratdi. Chirituvchi va sut kislotali bijg’ish bakteriyalari orasidagi antogonizmni aniqladi va vabo kasalligini aniqlashga o’z hissasini qo’shdi. Rossiyada birinchi bakteriologik stantsiya tashkil etdi. Uning rahbarligida yirik mikrobiologlar: G.N.Gabrichevskiy, A.M.Bezredka, I.G.Savchenko, L.A.Tarasevich, N.F.Gamaleya, D.K.Zabolotniy va boshqa olimlar yetishib chiqdi. Tuproq mikrobiologiyasi bo’yicha ham ancha ishlar qilindi. Shlezing va Myunts kabi frantsuz olimlari nitrifikatsiya jarayonini o’rgandi. S.N. Vinogradskiy bu jarayonni chuqur o’rganib «Tuproq mikrobiologiyasi» degan asarni yaratdi. «Xemosintez» (kimyoviy energiya ishtirokida suv va CO2 dan organik moddalar hosil bo’lishi) jarayonini ochish sharafiga muyassar bo’ldi. U xemosintez jarayonini nitrifikatorlar, oltingugurt va temir bakteriyalar misolida aniq ko’rsatib berdi.  
 
Tuproqda erkin holda yashovchi anaerob bakteriya klostridium pasterianum, 
tsellyuloza parchalovchi bakteriyalarni ham Vinogradskiy topdi va u ko’pgina 
mikrobiologik metodlarni yaratdi.  
M. Beerink tuproqda uchraydigan erkin azot o’zlashtiruvchi bakteriyalardan 
azotobakterni aniqladi. G.Gelrigel, G.Vilforlar tuproq mikrobiologiyasi ustida ish 
olib borib, dukkakli o’simliklarning azot o’zlashtirishi, ular ildizidagi tuganaklarga 
bog’liq ekanligini ko’rsatib berishdi. 
  
Sekin-asta to’plangan materiallar, ayniqsa nafas olish va bijg’ish jarayonlari 
ximizmini aniqlash ishlari mikrobiologiya rivojlanishidagi uchinchi davr 
«mikrobiologiyaning bioximiya yo’nalishi» ga turtki bo’ldi. Bu borada 
S.P.Kostichev, V.S.Butkevich, V.N.Shaposhnikov va N.D.Ierusalimskiylarni ishlari 
alohida ahamiyatga ega . 
Chirindi moddalar va tuproq strukturasining hosil bo’lishida tuproq 
mikroorganizmlarning rolini tushuntirishda I.V.Tyurin, M.I.Kononova va boshqalar, 
mikroorganizmlar ekologiyasini o’rganish sohasida B.L.Isachenko, Ye.N.Mishustin, 
N.M.Lazerevlar, tuproq va rizosferadagi turli xil mikroorganizmlarning aktivligini 
aniqlashda N.N.Xudyakov, N.G.Xolodniy, V.S.Butkevich, N.A.Krasilnikov, 
Ye.F.Berezova, Ya.N.Xudyakov va boshqalarning ishlari muhim ahamiyatga egadir. 
B.F.Perfilev va D.R.Gabellar keyingi vaqtda mikrobiologiya texnikasini 
rivojlantirishga o’z hissalarni qo’shgan olimlardir. Ular yaratgan kapillyar 
mikroskopiya metodi cho’kindilarda uchraydigan yirtqich bakteriyalarni topishga 
yordam berdi. 
  
O’tgan asrning oxiridan boshlab, mikrobiologiyaning bir tormog’i bo’lgan suv 
va geologiya mikrobiologiyasi rivoj topa boshladi. G.A.Nadson, B.L.Isachenko, 
M.A.Egunov, V.O.Tauson, V.S.Butkevich, A.E.Kriss, A.S.Razumov va boshqalar 
bu tarmoqni rivojlanishiga katta hissa qo’shdilar. G.A.Nadson va uning shogirdi 
G.S.Fillipov 1925-yilda achitqi zamburug’lariga turli nurlar ta’sir etib, ulardan 
mutantlar oldi.   
Mikrobiologiyadagi ana Shunday katta kashfiyotlar mikroskopik texnikaning 
rivoj topishi bilan chambarchas bog’liqdir. 1873-yilda Ernest Abbe mikroskoplar 
uchun linzalar tizimini takomillashtirdi. 1903-yilda Zidentorf va Jigmondi 
ulьtramikroskopni, 1908-yilda A. Keller va Zidentorf birinchi lyuminestsent 
Tuproqda erkin holda yashovchi anaerob bakteriya klostridium pasterianum, tsellyuloza parchalovchi bakteriyalarni ham Vinogradskiy topdi va u ko’pgina mikrobiologik metodlarni yaratdi. M. Beerink tuproqda uchraydigan erkin azot o’zlashtiruvchi bakteriyalardan azotobakterni aniqladi. G.Gelrigel, G.Vilforlar tuproq mikrobiologiyasi ustida ish olib borib, dukkakli o’simliklarning azot o’zlashtirishi, ular ildizidagi tuganaklarga bog’liq ekanligini ko’rsatib berishdi. Sekin-asta to’plangan materiallar, ayniqsa nafas olish va bijg’ish jarayonlari ximizmini aniqlash ishlari mikrobiologiya rivojlanishidagi uchinchi davr «mikrobiologiyaning bioximiya yo’nalishi» ga turtki bo’ldi. Bu borada S.P.Kostichev, V.S.Butkevich, V.N.Shaposhnikov va N.D.Ierusalimskiylarni ishlari alohida ahamiyatga ega . Chirindi moddalar va tuproq strukturasining hosil bo’lishida tuproq mikroorganizmlarning rolini tushuntirishda I.V.Tyurin, M.I.Kononova va boshqalar, mikroorganizmlar ekologiyasini o’rganish sohasida B.L.Isachenko, Ye.N.Mishustin, N.M.Lazerevlar, tuproq va rizosferadagi turli xil mikroorganizmlarning aktivligini aniqlashda N.N.Xudyakov, N.G.Xolodniy, V.S.Butkevich, N.A.Krasilnikov, Ye.F.Berezova, Ya.N.Xudyakov va boshqalarning ishlari muhim ahamiyatga egadir. B.F.Perfilev va D.R.Gabellar keyingi vaqtda mikrobiologiya texnikasini rivojlantirishga o’z hissalarni qo’shgan olimlardir. Ular yaratgan kapillyar mikroskopiya metodi cho’kindilarda uchraydigan yirtqich bakteriyalarni topishga yordam berdi. O’tgan asrning oxiridan boshlab, mikrobiologiyaning bir tormog’i bo’lgan suv va geologiya mikrobiologiyasi rivoj topa boshladi. G.A.Nadson, B.L.Isachenko, M.A.Egunov, V.O.Tauson, V.S.Butkevich, A.E.Kriss, A.S.Razumov va boshqalar bu tarmoqni rivojlanishiga katta hissa qo’shdilar. G.A.Nadson va uning shogirdi G.S.Fillipov 1925-yilda achitqi zamburug’lariga turli nurlar ta’sir etib, ulardan mutantlar oldi. Mikrobiologiyadagi ana Shunday katta kashfiyotlar mikroskopik texnikaning rivoj topishi bilan chambarchas bog’liqdir. 1873-yilda Ernest Abbe mikroskoplar uchun linzalar tizimini takomillashtirdi. 1903-yilda Zidentorf va Jigmondi ulьtramikroskopni, 1908-yilda A. Keller va Zidentorf birinchi lyuminestsent  
 
mikroskopni kashf etdilar. Nihoyat 1928-1931- yillarda birinchi elektron mikroskop 
yaratildi. Elektron mikroskopda 0,02 nm dan to 7 A gacha va undan ham mayda 
o’lchamli buyumlarni ko’rish mumkin bo’ldi. 1934-yili F. Chernike fazo-kontrast 
printsipini takomillashtirdi.  
Mamlakatimizda mikrobiologiyaning rivojlanishi uchun qulay sharoit 
mavjudligi tufayli, uning nazariy va amaliy masalalari bilan bog’liq bo’lgan sohalari: 
oziq-ovqat sanoati, konserva sanoati, sut mahsulotlarini qayta ishlash sanoati, pivo 
pishirish sanoati, turli aminokislotalar, oqsillar, antibiotiklar va vitaminlar ishlab 
chiqarish sanoatlari yanada rivoj topmoqda. O’zbekiston Fanlar Akademiyasining 
mikrobiologiya va botanika institutlarining xodimlari akademik A.M.Muzaffarov, 
M.I.Mavloni, A.G’.Xolmurodov, S. A.Askarova, professor va doktorlar 
I.J.Jumaniyozov, Q.D.Davronov, S.S.Ramazonova, S.M.Xojiboeva, J.Safiyazov, 
J.Qutliev, A.S.Rasulov, X.O.Berdiqulov, R.Shoyoqubov, J.Toshpo’latov va 
boshqalar shular jumlasidandir. Mirzo Ulug’bek nomidagi Toshkent davlat 
universitetidagi 
olimlar 
O.G.Yolkina, 
K.Yu.Musaev. 
F.G.Axmedova, 
Ya.F.Nizametdinova, 
M.L.Mansurova. 
I.A.Muzafarova, 
Toshkent 
texnika 
universitetidan Abdurazzoqova S.H., Hakimova Sh.I., va Kil M. va boshqalar 
mikrobiologiya fanining rivojlanishida o’z hissalarini qo’shib kelmoqdalar. 
Nazorat uchun savollar 
1. Mikrobiologiya qanday ob’ektlarni o’rganadigan fan? 
2. Mikrobiologiyaning inson, hayvon va o’simliklar hayotidagi ahamiyati. 
3. Mikroorganizmlarning qishloq xo’jaligi, sanoat va tibbiyotdagi roli va ishlatilishi. 
4. Mikrobiologiyaning rivojlanish tarixida Gippokrat, Lukretsiy, Ibn Sino, Galliley 
va boshqalar   ishlarini ahamiyati. 
5. Mikrobiologiya rivojlanish tarixining davrlari-bosqichlari haqida nimalarni 
bilasiz? 
Glossariy 
1. Agroximiya, Агрохимия - Agronomik kimyo (agrokimyo) — yuqori hosil olish 
va qishloq xo’jaligining yuqori sifatli mahsulotlarini olish uchun bioklimatik 
salohiyatni hisobga olgan holda, o’simliklarni oziqlantirishni optimallashtirish, 
o’g’itlar va tuproq unumdorligini qo’llashni o’rganadigan fan. 
mikroskopni kashf etdilar. Nihoyat 1928-1931- yillarda birinchi elektron mikroskop yaratildi. Elektron mikroskopda 0,02 nm dan to 7 A gacha va undan ham mayda o’lchamli buyumlarni ko’rish mumkin bo’ldi. 1934-yili F. Chernike fazo-kontrast printsipini takomillashtirdi. Mamlakatimizda mikrobiologiyaning rivojlanishi uchun qulay sharoit mavjudligi tufayli, uning nazariy va amaliy masalalari bilan bog’liq bo’lgan sohalari: oziq-ovqat sanoati, konserva sanoati, sut mahsulotlarini qayta ishlash sanoati, pivo pishirish sanoati, turli aminokislotalar, oqsillar, antibiotiklar va vitaminlar ishlab chiqarish sanoatlari yanada rivoj topmoqda. O’zbekiston Fanlar Akademiyasining mikrobiologiya va botanika institutlarining xodimlari akademik A.M.Muzaffarov, M.I.Mavloni, A.G’.Xolmurodov, S. A.Askarova, professor va doktorlar I.J.Jumaniyozov, Q.D.Davronov, S.S.Ramazonova, S.M.Xojiboeva, J.Safiyazov, J.Qutliev, A.S.Rasulov, X.O.Berdiqulov, R.Shoyoqubov, J.Toshpo’latov va boshqalar shular jumlasidandir. Mirzo Ulug’bek nomidagi Toshkent davlat universitetidagi olimlar O.G.Yolkina, K.Yu.Musaev. F.G.Axmedova, Ya.F.Nizametdinova, M.L.Mansurova. I.A.Muzafarova, Toshkent texnika universitetidan Abdurazzoqova S.H., Hakimova Sh.I., va Kil M. va boshqalar mikrobiologiya fanining rivojlanishida o’z hissalarini qo’shib kelmoqdalar. Nazorat uchun savollar 1. Mikrobiologiya qanday ob’ektlarni o’rganadigan fan? 2. Mikrobiologiyaning inson, hayvon va o’simliklar hayotidagi ahamiyati. 3. Mikroorganizmlarning qishloq xo’jaligi, sanoat va tibbiyotdagi roli va ishlatilishi. 4. Mikrobiologiyaning rivojlanish tarixida Gippokrat, Lukretsiy, Ibn Sino, Galliley va boshqalar ishlarini ahamiyati. 5. Mikrobiologiya rivojlanish tarixining davrlari-bosqichlari haqida nimalarni bilasiz? Glossariy 1. Agroximiya, Агрохимия - Agronomik kimyo (agrokimyo) — yuqori hosil olish va qishloq xo’jaligining yuqori sifatli mahsulotlarini olish uchun bioklimatik salohiyatni hisobga olgan holda, o’simliklarni oziqlantirishni optimallashtirish, o’g’itlar va tuproq unumdorligini qo’llashni o’rganadigan fan.  
 
2. Fitopatogen, фитопатоген –O’simliklarga zarar yetkazuvchi mikroorganizm-
lar. 
3. Mikrobiologiya, Микробиология - grekcha so’zdan olingan bo’lib, micros 
- mayda, bios - hayot va logos - fan demakdir. 
4. Mikroorganizmlar, Микроорганизмы – grekcha so’zdan olingan bo’lib, 
micros - mayda, kichik organizm demakdir. 
5. Morfologiya, Морфология - (yun. morphe — shakl va... logiya),organizmlarni 
tashqi tuzilishini o’rganadi. 
6. Parazit, Паразит – Bir organizmni boshqa organizm hisobiga yashashi va 
kasallik keltirib chiqarishiga aytiladi. 
7. Rizosfera, Ризосфера - o’simlikning ildizlariga ulashgan va ildiz sekretsiyasi va 
tuproq mikroorganizmlarining to’g’ridan-to’g’ri ta’siri ostida bo’lgan tor tuproq 
qatlami, qalinligi 2-5 mm. rizosferaning bir qismi bo’lmagan tuproq asosiy tuproq 
deb ataladi. 
8. Simbioz, Симбиоз - (Symbiosis — birgalikda yashash) — ikki va undan ortiq 
turlarning birbiriga foyda keltirib birga yashashi. Simbiotik munosabatlar o’simlik 
bilan o’simlik, o’simlik bilan hayvon, hayvon bilan hayvon, o’simlik va hayvonlar 
bilan mikroorganizmlar, mikroorganizmlar bilan mikroorganizmlar o’rtasida 
bo’lishi mumkin. 
Adabiyotlar 
1. John W. Foster. Joan L. Slonczewski Microbiology: An Evolving Science. New 
York, United States: WW Norton&Co. 2012 
2. Мирхамидова Р., Вахабов А.Х., Давранов К., Турсунбоева Г.С. 
Микробиология ва биотехнология асослари. Тошкент: Илм Зиё. 2014. 
3.  Лысак В.В.Микробиология. Минск: БГУ.2007 
4. M.Inog’omova, A.H.Vahobov. Mikrobiologiya va virusologiya asoslari. 
“Universitet” nashriyoti, 2010 yil. 
 
2. Fitopatogen, фитопатоген –O’simliklarga zarar yetkazuvchi mikroorganizm- lar. 3. Mikrobiologiya, Микробиология - grekcha so’zdan olingan bo’lib, micros - mayda, bios - hayot va logos - fan demakdir. 4. Mikroorganizmlar, Микроорганизмы – grekcha so’zdan olingan bo’lib, micros - mayda, kichik organizm demakdir. 5. Morfologiya, Морфология - (yun. morphe — shakl va... logiya),organizmlarni tashqi tuzilishini o’rganadi. 6. Parazit, Паразит – Bir organizmni boshqa organizm hisobiga yashashi va kasallik keltirib chiqarishiga aytiladi. 7. Rizosfera, Ризосфера - o’simlikning ildizlariga ulashgan va ildiz sekretsiyasi va tuproq mikroorganizmlarining to’g’ridan-to’g’ri ta’siri ostida bo’lgan tor tuproq qatlami, qalinligi 2-5 mm. rizosferaning bir qismi bo’lmagan tuproq asosiy tuproq deb ataladi. 8. Simbioz, Симбиоз - (Symbiosis — birgalikda yashash) — ikki va undan ortiq turlarning birbiriga foyda keltirib birga yashashi. Simbiotik munosabatlar o’simlik bilan o’simlik, o’simlik bilan hayvon, hayvon bilan hayvon, o’simlik va hayvonlar bilan mikroorganizmlar, mikroorganizmlar bilan mikroorganizmlar o’rtasida bo’lishi mumkin. Adabiyotlar 1. John W. Foster. Joan L. Slonczewski Microbiology: An Evolving Science. New York, United States: WW Norton&Co. 2012 2. Мирхамидова Р., Вахабов А.Х., Давранов К., Турсунбоева Г.С. Микробиология ва биотехнология асослари. Тошкент: Илм Зиё. 2014. 3. Лысак В.В.Микробиология. Минск: БГУ.2007 4. M.Inog’omova, A.H.Vahobov. Mikrobiologiya va virusologiya asoslari. “Universitet” nashriyoti, 2010 yil.