MIKROORGANIZMLAR METABOLIZMI (Katabalizm. Biosintez. Fermentlar ishtiroki, Mikroorganizmlarning nafas olishi)

Yuklangan vaqt

2025-01-01

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

15

Faytl hajmi

46,6 KB


 
 
 
 
 
 
MIKROORGANIZMLAR METABOLIZMI  
 
Reja: 
1. Katabalizm  
2. Biosintez.  
3. Fermentlar ishtiroki   
4. Mikroorganizmlarning nafas olishi 
Katabolizm va biosintez haqida tushuncha. Oksidlanish protsessining eng 
takomillashgan formasi va hayot uchun zarur bo’lgan energiya ajratadigan protsess 
bu nafas olishdir. Har bir tirik organizmga xos nafas olish tipi muayyan protseesga 
xizmat qiluvchi fermentlar yig’indisiga bog’liq. Nafas olish protsessida shakarlar, 
oqsillar, yog’lar yoki hujayradagi boshqa zaxira moddalar havo kislorodining 
ishtiroki bilan oksidlanadi, oqibatda karbonat angidrid bilan suv hosil bo’ladi. 
Protsessda ajralib chiqqan energiya mikroorganizmlarning hayot faoliyati uchun 
o’sishi va rivojlanishi uchun sarf bo’ladi. 
Nafas olish protsessini quyidagi tenglama bilan ifodalash mumkin: 
C6H2O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H2O + 2,87 × 106 J 
Yuqoridagi tenglamadan ko’rinib turibdiki, nafas olish protsessida ko’p 
miqdorda energiya ajralar ekan, lekin u oz-ozdan ajraladi. Uning bir qismi ATFda 
to’planadi, zarur bo’lgan vaqtda ATF parchalanadi va hayot uchun zarur energiya 
ajraladi. Nafas olish protsessida sodir bo’ladigan fermentativ reaksiyalar 
hayvonlarda, o’simliklarda va ko’pchilik mikroorganizmlarda bir xilda boradi. 
Mikroorganizm hujayrasiga o’tgan moddalar har xil kimyoviy reaksiyalarda 
qatnashadi. Bundan tashkari hujayra hayot faoliyatida ishtirok etadigan kimyoviy 
reaksiyalarning hammasi birgalikda metabolizm (modda almashish) deyiladi. Bu 
jarayonlarni mikroorganizmlarda o’tish mexanizmlarini quyida Mishustin va 
Yemtsevlar (1987) bo’yicha beramiz. Metabolizm o’zida mikroorganizm hayot
MIKROORGANIZMLAR METABOLIZMI Reja: 1. Katabalizm 2. Biosintez. 3. Fermentlar ishtiroki 4. Mikroorganizmlarning nafas olishi Katabolizm va biosintez haqida tushuncha. Oksidlanish protsessining eng takomillashgan formasi va hayot uchun zarur bo’lgan energiya ajratadigan protsess bu nafas olishdir. Har bir tirik organizmga xos nafas olish tipi muayyan protseesga xizmat qiluvchi fermentlar yig’indisiga bog’liq. Nafas olish protsessida shakarlar, oqsillar, yog’lar yoki hujayradagi boshqa zaxira moddalar havo kislorodining ishtiroki bilan oksidlanadi, oqibatda karbonat angidrid bilan suv hosil bo’ladi. Protsessda ajralib chiqqan energiya mikroorganizmlarning hayot faoliyati uchun o’sishi va rivojlanishi uchun sarf bo’ladi. Nafas olish protsessini quyidagi tenglama bilan ifodalash mumkin: C6H2O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H2O + 2,87 × 106 J Yuqoridagi tenglamadan ko’rinib turibdiki, nafas olish protsessida ko’p miqdorda energiya ajralar ekan, lekin u oz-ozdan ajraladi. Uning bir qismi ATFda to’planadi, zarur bo’lgan vaqtda ATF parchalanadi va hayot uchun zarur energiya ajraladi. Nafas olish protsessida sodir bo’ladigan fermentativ reaksiyalar hayvonlarda, o’simliklarda va ko’pchilik mikroorganizmlarda bir xilda boradi. Mikroorganizm hujayrasiga o’tgan moddalar har xil kimyoviy reaksiyalarda qatnashadi. Bundan tashkari hujayra hayot faoliyatida ishtirok etadigan kimyoviy reaksiyalarning hammasi birgalikda metabolizm (modda almashish) deyiladi. Bu jarayonlarni mikroorganizmlarda o’tish mexanizmlarini quyida Mishustin va Yemtsevlar (1987) bo’yicha beramiz. Metabolizm o’zida mikroorganizm hayot
 
 
faoliyati uchun muhim bo’lgan ikki asosiy guruh jarayonlarini katabolizm va 
biosintezni birlashtiradi. 
metabolizm = katabolizm + biosintez 
Katabolizm yoki energiya almashinishi, yuqorida aytilgandek ozuqa 
moddalari - uglevodlar, oqsil va yog’larining parchalanishi oksidlanish reaksiyalari 
hisobiga amalga oshib, natijada energiya ajralib chiqadi. Katabolizmda ajralib 
chikkan erkin energiya ATF shaklida to’planadi. Mikroorganizmlarda ikki xil 
katabolizm mavjud bo’lib, ular: aerob nafas olish va bijg’ish jarayonlaridir. 
1) Aerob nafas olishda, organik moddalar to’liq parchalanadi va ko’p miqdorda 
energiya ajralib chiqadi. Oxirgi maxsulot sifatida energiyaga kambag’al moddalar 
(CO2, H2O) hosil bo’ladi. 
2) Bijg’ish jarayonida esa organik moddalarning chala parchalanishi kuzatiladi. Kam 
miqdorda energiya ajralib chiqadi va energiyaga boy oxirgi maxsulotlar (etanol, sut 
kislota, moy kislota va xokazolar) hosil bo’ladi. 
Biosintez (konstruktiv modda almashish) jarayonida atrof muxitdagi sodda 
birikmalardan makromolekulalar (nuklein kislota, oqsillar, polisaxaridlar va 
boshqalar) sintezlanadi. Bu jarayonda katabolizmda ajralib chiqqan erkin energiya 
sarflanadi. (Bunday energiya fotosintez, xemosintez va boshqalarda ham hosil 
bo’ladi va ATF xolida to’planadi). Katabolizm va biosintez bir vaqtda o’tadi, 
ko’pincha reaksiyalar va oraliq maxsulotlar ular uchun umumiy bo’lishi mumkin. 
Energiya manbai bo’lib tashki muhitdan kirgan oziq moddalar xizmat qiladi. 
Hujayrada bu moddalar fermentlar ishtirokida o’zgarishlarga uchraydi. Dsmak, 
metabolizmda asosan ikki funksiya amalga oshadi: hujayra komponentlari uchun 
qurilish materiallari yetkazib beriladi; ikkinchidan hujayradagi sintez protsesslari 
uchun energiya yetkazib beriladi. Ba’zi adabiyotlarda metabolizmni asosan uch 
bosqichdan iborat, ya’ni birinchi bosqichda oziq maxsulotlari kichikrok 
fragmentlarga (bo’laklarga) parchalanadi (parchalanish - katabolizm); ikkinchi 
boskichda organik kislotalar va fosforli efirlar hosil bo’ladi (oraliq moddalar 
almashinuvi - amfibolizm). Bu bosqichlar bir-biriga chambarchas bog’liq. Turli 
kichik molekulali birikmalardan: pirouzum kislota, sut kislota, sirka alьdegid, 
fosfodioksiatseton, fosfoglitserindan, hujayra komponentlari - kurilish bloklari: 
aminokislotalar, purin va pirimidin asoslari, fosfatlar, organik kislotalar va boshqalar
faoliyati uchun muhim bo’lgan ikki asosiy guruh jarayonlarini katabolizm va biosintezni birlashtiradi. metabolizm = katabolizm + biosintez Katabolizm yoki energiya almashinishi, yuqorida aytilgandek ozuqa moddalari - uglevodlar, oqsil va yog’larining parchalanishi oksidlanish reaksiyalari hisobiga amalga oshib, natijada energiya ajralib chiqadi. Katabolizmda ajralib chikkan erkin energiya ATF shaklida to’planadi. Mikroorganizmlarda ikki xil katabolizm mavjud bo’lib, ular: aerob nafas olish va bijg’ish jarayonlaridir. 1) Aerob nafas olishda, organik moddalar to’liq parchalanadi va ko’p miqdorda energiya ajralib chiqadi. Oxirgi maxsulot sifatida energiyaga kambag’al moddalar (CO2, H2O) hosil bo’ladi. 2) Bijg’ish jarayonida esa organik moddalarning chala parchalanishi kuzatiladi. Kam miqdorda energiya ajralib chiqadi va energiyaga boy oxirgi maxsulotlar (etanol, sut kislota, moy kislota va xokazolar) hosil bo’ladi. Biosintez (konstruktiv modda almashish) jarayonida atrof muxitdagi sodda birikmalardan makromolekulalar (nuklein kislota, oqsillar, polisaxaridlar va boshqalar) sintezlanadi. Bu jarayonda katabolizmda ajralib chiqqan erkin energiya sarflanadi. (Bunday energiya fotosintez, xemosintez va boshqalarda ham hosil bo’ladi va ATF xolida to’planadi). Katabolizm va biosintez bir vaqtda o’tadi, ko’pincha reaksiyalar va oraliq maxsulotlar ular uchun umumiy bo’lishi mumkin. Energiya manbai bo’lib tashki muhitdan kirgan oziq moddalar xizmat qiladi. Hujayrada bu moddalar fermentlar ishtirokida o’zgarishlarga uchraydi. Dsmak, metabolizmda asosan ikki funksiya amalga oshadi: hujayra komponentlari uchun qurilish materiallari yetkazib beriladi; ikkinchidan hujayradagi sintez protsesslari uchun energiya yetkazib beriladi. Ba’zi adabiyotlarda metabolizmni asosan uch bosqichdan iborat, ya’ni birinchi bosqichda oziq maxsulotlari kichikrok fragmentlarga (bo’laklarga) parchalanadi (parchalanish - katabolizm); ikkinchi boskichda organik kislotalar va fosforli efirlar hosil bo’ladi (oraliq moddalar almashinuvi - amfibolizm). Bu bosqichlar bir-biriga chambarchas bog’liq. Turli kichik molekulali birikmalardan: pirouzum kislota, sut kislota, sirka alьdegid, fosfodioksiatseton, fosfoglitserindan, hujayra komponentlari - kurilish bloklari: aminokislotalar, purin va pirimidin asoslari, fosfatlar, organik kislotalar va boshqalar
 
 
sintezlanadi. Bulardan polimer makromolekulalari (nuklein kislotalar, zapas ozik 
moddalar, hujayra qobig’i va xokazolar) hosil bo’ladi. Bu bosqichlar, ya’ni qurilish 
bloklari va polimerlarning sintezlanishi moddalar almashinuvining uchinchi 
bosqichi — anabolizm deb nomlanadi. 
Mikroorganizmlar fermentlari. 
Mikroorganizmlar metabolizmi va undagi jarayonlarni tuShunish uchun, 
avvalo bu jarayonlarda qatnashadigan fermentlar va ularning funksiyalari bilan 
qisqacha tanishish lozim. 
Fermentlar biologik katalizatorlardir. Ular bir vaqtning o’zida minglab 
reaksiyalarni olib boradi va shu reaksiyalar metabolizm asoslarini tashkil etadi. 
Fermentlar odatda, u parchalaydigan substrat nomiga «aza» qo’shimchasi qo’shib 
nomlanadi. Sellyulaza tsellyulozani, sellobiaza sellobiozani, ureaza mochevinani 
parchalaydigan fermentlardir. Ferment olib boradigan reaksiyasining kimyoviy 
tabiatiga qarab ham nomlanadi. 
Fermentlar olti sinfga bo’linadi. 
1. Oksireduktazalar - oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini olib boradi, 
biologik bilan energiya olishda ishtirok etadi. Degidrogenazator (NAD, NADF, 
FAD), tsitoxromlar (v, s, s1, a, a1), N, elektronlar va kislorodni olib o’tuvchi 
fermentlar jumlasidandir. 
2. Transferazalar - ayrim radikallarni o’tkazuvchi fermentlar. Masalan, 
atsetil transferazalar - sirka kislota qoldig’i (CN3CO-) va yog’ kislota molekulalarini 
fosfotransferaza (kinaza) fosfat kislota qoldig’ini (N2RO32+) o’tkazadi. Shu xil 
fermentlardan aminotransferaza va fosforilazalarni ko’rsatish mumkin. 
3. Gidrolazalar - oqsil, moy, uglevodlarni suv ishtirokida parchalaydi, 
sintezlaydi. Peptidogidrogenazalar oqsil va peptidlarni, glyukozidgidrolazalar 
uglevod va glyukozidlarni (beta-fruktofuranozidaza, alfa- va beta-amilaza, beta-
galaktozidaza va ); esterazalar murakkab efirlarni parchalaydi va sintezlaydi 
(lipazalar va fosfatazalar). 
4. Liazalar - substratlardan kimyoviy guruhlar radikallarini olib qo’sh bog’ 
hosil qiladi yoki kimyoviy guruhlarni radikallarini qo’sh bog’larga ulaydi. M., 
piruvatdekarboqsilaza pirouzum kislotadan karbonat angidridni ajratib tashlaydi: 
CH3COCOOH  CN3CON + CO2
sintezlanadi. Bulardan polimer makromolekulalari (nuklein kislotalar, zapas ozik moddalar, hujayra qobig’i va xokazolar) hosil bo’ladi. Bu bosqichlar, ya’ni qurilish bloklari va polimerlarning sintezlanishi moddalar almashinuvining uchinchi bosqichi — anabolizm deb nomlanadi. Mikroorganizmlar fermentlari. Mikroorganizmlar metabolizmi va undagi jarayonlarni tuShunish uchun, avvalo bu jarayonlarda qatnashadigan fermentlar va ularning funksiyalari bilan qisqacha tanishish lozim. Fermentlar biologik katalizatorlardir. Ular bir vaqtning o’zida minglab reaksiyalarni olib boradi va shu reaksiyalar metabolizm asoslarini tashkil etadi. Fermentlar odatda, u parchalaydigan substrat nomiga «aza» qo’shimchasi qo’shib nomlanadi. Sellyulaza tsellyulozani, sellobiaza sellobiozani, ureaza mochevinani parchalaydigan fermentlardir. Ferment olib boradigan reaksiyasining kimyoviy tabiatiga qarab ham nomlanadi. Fermentlar olti sinfga bo’linadi. 1. Oksireduktazalar - oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini olib boradi, biologik bilan energiya olishda ishtirok etadi. Degidrogenazator (NAD, NADF, FAD), tsitoxromlar (v, s, s1, a, a1), N, elektronlar va kislorodni olib o’tuvchi fermentlar jumlasidandir. 2. Transferazalar - ayrim radikallarni o’tkazuvchi fermentlar. Masalan, atsetil transferazalar - sirka kislota qoldig’i (CN3CO-) va yog’ kislota molekulalarini fosfotransferaza (kinaza) fosfat kislota qoldig’ini (N2RO32+) o’tkazadi. Shu xil fermentlardan aminotransferaza va fosforilazalarni ko’rsatish mumkin. 3. Gidrolazalar - oqsil, moy, uglevodlarni suv ishtirokida parchalaydi, sintezlaydi. Peptidogidrogenazalar oqsil va peptidlarni, glyukozidgidrolazalar uglevod va glyukozidlarni (beta-fruktofuranozidaza, alfa- va beta-amilaza, beta- galaktozidaza va ); esterazalar murakkab efirlarni parchalaydi va sintezlaydi (lipazalar va fosfatazalar). 4. Liazalar - substratlardan kimyoviy guruhlar radikallarini olib qo’sh bog’ hosil qiladi yoki kimyoviy guruhlarni radikallarini qo’sh bog’larga ulaydi. M., piruvatdekarboqsilaza pirouzum kislotadan karbonat angidridni ajratib tashlaydi: CH3COCOOH  CN3CON + CO2
 
 
                       pirouzum          sirka               
kislota 
aldegidi 
Aldolaza fermenti ham shu guruhga kirib olti uglerodli fruktoza-1.6-difosfatni 
ikki uch uglerodli birikmaga ajratadi. 
5. Izomerazalar - organik moddalarni ularning izomerlariga aylantiradi. 
Izomerlanish molekula ichidagi atomlar, radikallar va guruhlarning o’rnini 
o’zgartiradi. Uglevodlar, organik kislotalar va aminokislotashrning izomerlanishida 
qatnashadi. 
Bu 
fermentlar 
metabolizmda 
katta 
rol 
o’ynaydi. 
Ularga 
triozafosfatizomeraza, glyukozafosfatizomerazalarni misol qilib keltirish mumkin. 
6. Ligazalar - oddiy moddalardan murakkab moddalarni sintezlaydi. Masalan, 
asparaginsintetaza fermenti asparagin kislota va ammiakdan ATF ishtirokida 
asparagin amidini, ADF va fosfat kislota hosil qiladi. 
asparagin kislota + NH3 + ATF  asparagin + ADF + N3RO4 
 Karboqsilaza esa CO2 ni organik moddalarga biriktiradi. Piruvat karboqsilaza 
pirouzum kislota va CO2 dan shavelsirka kislotasini sintez qiladi. 
Fermentlar tuzilishiga qarab, ikki sinfga bo’linadi: Oddiy oqsillar (fermentlar). 
Ular faqat oqsildangina iborat bo’ladi. Masalan, gidrolazalar. 
Murakkab 
oqsillar 
(fermentlar). 
Masalan, 
oksidlanish-qaytarilish 
reaksiyalarini olib boruvchi, kimyoviy guruhlarni ko’chiruvchi fermentlar. Ular ikki 
qismdan iborat bo’ladi: apoferment qismi (oqsil qismi) va ferment aktivligini 
belgilaydigan kofaktor qismi. Bu qismlar ayrim-ayrim xolatda aktivlikga ega emas, 
apoferment va kofaktor qismlari birlashgandan so’ngina aktivlikga ega bo’ladi. 
Apoferment va kofaktordan tashkil topgan kompleks xoloferment deb ataladi. 
Metallarni ionlari (Fe, Cu, Co, Zn, Mo va x.) yoki koferment dsb ataladigan 
murakkab organik birikmalar yoki ular birgalikda kofaktor bo’lishi mumkin. 
Kofermentlar odatda elektronlarni, atomlarni, guruhlarni fermentativ reaksiya 
natijasida bir birikmadan boshqasiga o’tishida oraliq o’tkazuvchi rolini bajaradilar. 
Ba’zi kofermentlar ferment oqsili bilan mustaxkam birikkan bo’ladi. Ularni prostetik 
guruh deb ataladi. Ko’pgina kofermentlar V guruh vitaminlari yoki ularni hosilalari 
bilan o’xshash bo’ladilar. 
Kofaktorlarga degidrogenazalarning aktiv guruhlari - NAD yoki NADF lar 
kiradi Bu kofermentlar tarkibiga B guruh vitaminlaridan biri nikotin kislotasi kiradi.
pirouzum sirka kislota aldegidi Aldolaza fermenti ham shu guruhga kirib olti uglerodli fruktoza-1.6-difosfatni ikki uch uglerodli birikmaga ajratadi. 5. Izomerazalar - organik moddalarni ularning izomerlariga aylantiradi. Izomerlanish molekula ichidagi atomlar, radikallar va guruhlarning o’rnini o’zgartiradi. Uglevodlar, organik kislotalar va aminokislotashrning izomerlanishida qatnashadi. Bu fermentlar metabolizmda katta rol o’ynaydi. Ularga triozafosfatizomeraza, glyukozafosfatizomerazalarni misol qilib keltirish mumkin. 6. Ligazalar - oddiy moddalardan murakkab moddalarni sintezlaydi. Masalan, asparaginsintetaza fermenti asparagin kislota va ammiakdan ATF ishtirokida asparagin amidini, ADF va fosfat kislota hosil qiladi. asparagin kislota + NH3 + ATF  asparagin + ADF + N3RO4 Karboqsilaza esa CO2 ni organik moddalarga biriktiradi. Piruvat karboqsilaza pirouzum kislota va CO2 dan shavelsirka kislotasini sintez qiladi. Fermentlar tuzilishiga qarab, ikki sinfga bo’linadi: Oddiy oqsillar (fermentlar). Ular faqat oqsildangina iborat bo’ladi. Masalan, gidrolazalar. Murakkab oqsillar (fermentlar). Masalan, oksidlanish-qaytarilish reaksiyalarini olib boruvchi, kimyoviy guruhlarni ko’chiruvchi fermentlar. Ular ikki qismdan iborat bo’ladi: apoferment qismi (oqsil qismi) va ferment aktivligini belgilaydigan kofaktor qismi. Bu qismlar ayrim-ayrim xolatda aktivlikga ega emas, apoferment va kofaktor qismlari birlashgandan so’ngina aktivlikga ega bo’ladi. Apoferment va kofaktordan tashkil topgan kompleks xoloferment deb ataladi. Metallarni ionlari (Fe, Cu, Co, Zn, Mo va x.) yoki koferment dsb ataladigan murakkab organik birikmalar yoki ular birgalikda kofaktor bo’lishi mumkin. Kofermentlar odatda elektronlarni, atomlarni, guruhlarni fermentativ reaksiya natijasida bir birikmadan boshqasiga o’tishida oraliq o’tkazuvchi rolini bajaradilar. Ba’zi kofermentlar ferment oqsili bilan mustaxkam birikkan bo’ladi. Ularni prostetik guruh deb ataladi. Ko’pgina kofermentlar V guruh vitaminlari yoki ularni hosilalari bilan o’xshash bo’ladilar. Kofaktorlarga degidrogenazalarning aktiv guruhlari - NAD yoki NADF lar kiradi Bu kofermentlar tarkibiga B guruh vitaminlaridan biri nikotin kislotasi kiradi.
 
 
Vitamin B1 (tiamin) pirouzum kislota almashinuvida qatnashadigan tiamin 
pirofosfokinaza tarkibiga kiradi. Koferment A ning tarkibiy qismi bo’lib pantoten 
kislota, flavoprotein fermentlarinining prostetik guruhini vitamin B2 (riboflavin) 
tashkil qiladi. Tirik organizmlarning oziqlanishida vitaminlarning ahamiyatli 
tomonlari ham shundaki, ular kofermentlarning tarkibiy qismiga kiradi. 
Fermentlar 
erkin 
aktivlashtirish 
energiyasini 
pasaytirib 
kimyoviy 
reaksiyalarni tezlashtiradi. Fermentlarni boshqa katalizatorlaridan farqi ularni olib 
borayotgan kimyoviy reaksiyalarini spetsifikligidir. Har bir ferment faqat bitta 
ma’lum reaksiyani olib boradi. Ferment molekulasining substrat birikadigan katalitik 
markazi ma’lum fazoviy konfiguratsiyaga ega bo’lib, u faqat substrat 
molekulasigagina mos keladi. 
Fermentlarning aktivligi ferment va substratning kontsentratsiyasiga, 
temperaturaga, rN ga va boshqa faktorlarga bog’lik bo’ladi. Har bir ferment uchun 
o’z temperatura va rN optimumlari mavjud. Ko’pgina fermentativ reaksiyalar orqaga 
qaytar bo’ladi. Mikroorganizmlarning o’lchamlari mayda bo’lishiga qaramasdan har 
xil funksiyalarni bajaradigan, bir-biridan farq qiladigan fermentlarni ishlab chiqadi. 
Metabolizmda qatnashadigan fermentlar odatda hujayra ichida mavjud bo’lib, ularni 
endofermentlar deb ataladi. Ba’zi fermentlar hujayra tomonidan tashki muhitga 
ajratiladi, Shuning uchun ham ularga ekzofermentlar deyiladi. Odatda, bunday 
fermentlar gidrolitik fermentlar bo’lib, katta molekulali birikmalarni (uglevodlar, 
oqsillar, yog’lar, mumlar, neftь, parafin va x.) parchalab hujayraga o’ta oladigan 
xolatga keltiradi va hujayra tomonidan oziqa modda sifatida o’zlashtiriladi. 
Mikroorganizmlarni tabiatda moddalarni anlanishidagi buyuk roli ana shunda 
mujassamlashgandir. 
Mikroorganizm hujayrasida energiyaning to’planishi. Mikroorganizm 
hujayrasi energiyani makroergik bog’lar holatida zaxira qiladi. Makroergik bog’larni 
gidrolitik parchalanishida ajralib chiqqan energiya biosintetik reaksiyalarda 
ishlatilishi mumkin. Energiyani to’plash va tarqatishda qator moddalar - adeno-
zintrifosfat (ATF), adenozindifosfat (ADF), tsitozintrifosfag (TSTF), uridintrifosfat 
(UTF), guanozintrifosfat (GTF), kreatin-trifosfat, atsetilfosfat va boshqa birikmalar 
katta ahamiyatga egadir. ATFning hosil bo’lishi energiya sarflanishi bilan bo’ladi. 
Masalan, bu holat substratning fosforirlanishida va elektronlarni transportida
Vitamin B1 (tiamin) pirouzum kislota almashinuvida qatnashadigan tiamin pirofosfokinaza tarkibiga kiradi. Koferment A ning tarkibiy qismi bo’lib pantoten kislota, flavoprotein fermentlarinining prostetik guruhini vitamin B2 (riboflavin) tashkil qiladi. Tirik organizmlarning oziqlanishida vitaminlarning ahamiyatli tomonlari ham shundaki, ular kofermentlarning tarkibiy qismiga kiradi. Fermentlar erkin aktivlashtirish energiyasini pasaytirib kimyoviy reaksiyalarni tezlashtiradi. Fermentlarni boshqa katalizatorlaridan farqi ularni olib borayotgan kimyoviy reaksiyalarini spetsifikligidir. Har bir ferment faqat bitta ma’lum reaksiyani olib boradi. Ferment molekulasining substrat birikadigan katalitik markazi ma’lum fazoviy konfiguratsiyaga ega bo’lib, u faqat substrat molekulasigagina mos keladi. Fermentlarning aktivligi ferment va substratning kontsentratsiyasiga, temperaturaga, rN ga va boshqa faktorlarga bog’lik bo’ladi. Har bir ferment uchun o’z temperatura va rN optimumlari mavjud. Ko’pgina fermentativ reaksiyalar orqaga qaytar bo’ladi. Mikroorganizmlarning o’lchamlari mayda bo’lishiga qaramasdan har xil funksiyalarni bajaradigan, bir-biridan farq qiladigan fermentlarni ishlab chiqadi. Metabolizmda qatnashadigan fermentlar odatda hujayra ichida mavjud bo’lib, ularni endofermentlar deb ataladi. Ba’zi fermentlar hujayra tomonidan tashki muhitga ajratiladi, Shuning uchun ham ularga ekzofermentlar deyiladi. Odatda, bunday fermentlar gidrolitik fermentlar bo’lib, katta molekulali birikmalarni (uglevodlar, oqsillar, yog’lar, mumlar, neftь, parafin va x.) parchalab hujayraga o’ta oladigan xolatga keltiradi va hujayra tomonidan oziqa modda sifatida o’zlashtiriladi. Mikroorganizmlarni tabiatda moddalarni anlanishidagi buyuk roli ana shunda mujassamlashgandir. Mikroorganizm hujayrasida energiyaning to’planishi. Mikroorganizm hujayrasi energiyani makroergik bog’lar holatida zaxira qiladi. Makroergik bog’larni gidrolitik parchalanishida ajralib chiqqan energiya biosintetik reaksiyalarda ishlatilishi mumkin. Energiyani to’plash va tarqatishda qator moddalar - adeno- zintrifosfat (ATF), adenozindifosfat (ADF), tsitozintrifosfag (TSTF), uridintrifosfat (UTF), guanozintrifosfat (GTF), kreatin-trifosfat, atsetilfosfat va boshqa birikmalar katta ahamiyatga egadir. ATFning hosil bo’lishi energiya sarflanishi bilan bo’ladi. Masalan, bu holat substratning fosforirlanishida va elektronlarni transportida
 
 
kuzatiladi. Energiyaga boy makroergik bog’lar ~RO4 simvoli bilan belgilanadi. 
Molekula oxiridagi fosfatni ajralib chikishida odatdagi kimyoviy bog’lar uzilgandagi 
1,3.104 Dj o’rniga 3,4.104 – 5.0.104 Dj energiya ajraladi. Demak, makroergik ATF 
birikmalarini hosil bo’lishi mikroorganizmlar hujayrasida ma’lum miqdordagi 
energiya zaxira qilinadi va saqlanadi. Mikroorganizm hayoti uchun zarur har xil 
birikmalarni biosintezi jarayonida ular sarflanadi. 
Organik birikmalarni oksidlanishi va qaytarilishi. 
Hayvonlar havodan kislorodni o’zlashtirib, CO2 ni ajralishini A.L.Lavuaz’e 
1780 yilda aniqlagan edi. Keyinchalik bu jarayon nafas olish deb, nom oladi. Bu 
xususiyat o’simliklarga ham xosdir. O’sha vaqtdan boshlab, moddalarni kislorod 
bilan birikishiga oksidlanish, moddadan kislorodni ajralishiga esa qaytarilish 
jarayoni deb ataldi. 
Hozirgi kunda esa oksidlanish deb, ikki vodorod atomini olinishiga, yani bu 
esa ikki elektron va ikki protonni yo’qotilishiga teng bo’lib degidrirlash 
(degidrirovanie) deyiladi. Bu jarayonga qarama-qarshi jarayon - biror moddani 
qaytarilish jarayoni ikki atom vodorodni birikishiga (ikki atom elektron va ikki atom 
protonni) aytiladi. Bu jarayon gidrirlash (gidrirovanie) deyiladi. Oksidlanish 
quyidagicha ko’rinishda bo’ladi: 
AN2  A + 2N 
V +2N  VN2 
 
Bu ikki reaksiyaning summasi AN2ni V yordamida oksidlanishini ko’rsatadi: 
 
AN2 + V  VN2 + A 
 
 Bu reaksiyada AN2 - qaytaruvchi, vodorod donori V esa oksidlovchi, yoki vodorod 
aktseptoridir. 
Oksidlanish tushunchasi faqat elektronlarni ko’chirish reaksiyalarida ham 
ishlatiladi. Biror jarayonda atomlar yoki molekulalar elektron (e) yo’qotsa, 
oksidlanish deyiladi, teskari jarayon - qaytarilish deyiladi. Masalan, temir ikki 
oksidini temir uch oksidiga (ikki valentlik temir uch valentlik temirga) o’zgarishi 
elektron yo’qotish bilan o’tadi:
kuzatiladi. Energiyaga boy makroergik bog’lar ~RO4 simvoli bilan belgilanadi. Molekula oxiridagi fosfatni ajralib chikishida odatdagi kimyoviy bog’lar uzilgandagi 1,3.104 Dj o’rniga 3,4.104 – 5.0.104 Dj energiya ajraladi. Demak, makroergik ATF birikmalarini hosil bo’lishi mikroorganizmlar hujayrasida ma’lum miqdordagi energiya zaxira qilinadi va saqlanadi. Mikroorganizm hayoti uchun zarur har xil birikmalarni biosintezi jarayonida ular sarflanadi. Organik birikmalarni oksidlanishi va qaytarilishi. Hayvonlar havodan kislorodni o’zlashtirib, CO2 ni ajralishini A.L.Lavuaz’e 1780 yilda aniqlagan edi. Keyinchalik bu jarayon nafas olish deb, nom oladi. Bu xususiyat o’simliklarga ham xosdir. O’sha vaqtdan boshlab, moddalarni kislorod bilan birikishiga oksidlanish, moddadan kislorodni ajralishiga esa qaytarilish jarayoni deb ataldi. Hozirgi kunda esa oksidlanish deb, ikki vodorod atomini olinishiga, yani bu esa ikki elektron va ikki protonni yo’qotilishiga teng bo’lib degidrirlash (degidrirovanie) deyiladi. Bu jarayonga qarama-qarshi jarayon - biror moddani qaytarilish jarayoni ikki atom vodorodni birikishiga (ikki atom elektron va ikki atom protonni) aytiladi. Bu jarayon gidrirlash (gidrirovanie) deyiladi. Oksidlanish quyidagicha ko’rinishda bo’ladi: AN2  A + 2N V +2N  VN2 Bu ikki reaksiyaning summasi AN2ni V yordamida oksidlanishini ko’rsatadi: AN2 + V  VN2 + A Bu reaksiyada AN2 - qaytaruvchi, vodorod donori V esa oksidlovchi, yoki vodorod aktseptoridir. Oksidlanish tushunchasi faqat elektronlarni ko’chirish reaksiyalarida ham ishlatiladi. Biror jarayonda atomlar yoki molekulalar elektron (e) yo’qotsa, oksidlanish deyiladi, teskari jarayon - qaytarilish deyiladi. Masalan, temir ikki oksidini temir uch oksidiga (ikki valentlik temir uch valentlik temirga) o’zgarishi elektron yo’qotish bilan o’tadi:
 
 
Fe2+  Fe3+ + ye- 
Elektronlar ham vodorod atomlari ham muxitda to’planmaydi. Ular biror 
kimyoviy birikma tomonidan aktseptirlanishi lozim. Har qanday oksidlanish ketidan 
qaytarilish bo’ladi. 
Biologik oksidlanish va qaytarilish reaksiyalarida vodorod tashuvchilar bo’lib 
asosan ikki piridin nukleotidlari (anaerob degidrogenaza kofermentlari)-
nikotinamidadenindinukleotid (NAD) va nikotinamidadenindinukleotid fosfat 
(NADF) hizmat qiladi. Oksidlayotgan substratdan vodorodni olib, ular qaytarilgan 
formata o’tadi (NAD.N2 va NADF.N2) va vodorodni boshqa aktseptorga o’tkazadi. 
NAD.N2 vodorodini asosan bijg’ishni oraliq mahsulotlariga yoki nafas olish 
zanjiriga beradi, NADF.N2 mikroorganizmlar hujayrasini tarkibiga kiruvchi har xil 
moddalarni biosintezida ishtirok etadi. 
Mikroorganizmlar tomonidan olib boriladigan juda ko’p oksidlanish-
qaytarilish reaksiyalari ma’lum. 
Bijg’ish. Bijg’ish - oksidlanish va qaytarilish jarayoni bo’lib, ATF hosil 
bo’lishiga olib keladi. Bijg’ishda vodorodni donori va aktseptori rolini (yoki ularga 
to’g’ri keladigan elektronlarni) odatda bijg’ish jarayonida hosil bo’ladigan organik 
birikmalar o’ynaydi. Demak, bijg’ish ichki oksidlanish-qaytarilish jarayonidir. 
Bijg’ishda substrat oxirgi mahsulotgacha parchalanadi, ularni bijg’ishda hosil 
bo’ladigan moddalarini summasi xuddi bijg’iydigan moddalarni  oksidlanish 
darajasidagidek  bo’ladi. 
Hosil bo’lgan mahsulotlar juda ham oksidlanmagan va juda ham 
qaytarilmagan bo’lishi kerak. Ko’pincha bijg’ish jarayonida mikroorganizmlar 
uglevodlarni va boshqa moddalarni (organik kislotalar, aminokislotalar, purinlar va 
pirimidinlarni) ishlatadi. Bijg’ishda ATF hosil bo’lishi substratni fosforirlanishi yo’li 
bilan boradi. Bijg’ish jarayoni obligat anaerob yoki faqat anaerob sharoitda boradi. 
Pasterni tasdiqlashicha, bijg’ish - kislorodsiz hayotdir. Hozirgi dunyoqarash 
bo’yicha tirik organizmlar Yer atmosferasida hali kislorod paydo bo’lmasdan avval 
hosil bo’lgan, shuning uchun ham bijg’ishni eng sodda biologik oksidlanish deb 
qarab, kerakli energiyani ozuqa moddalardan anaerob sharoitda olgan.
Fe2+  Fe3+ + ye- Elektronlar ham vodorod atomlari ham muxitda to’planmaydi. Ular biror kimyoviy birikma tomonidan aktseptirlanishi lozim. Har qanday oksidlanish ketidan qaytarilish bo’ladi. Biologik oksidlanish va qaytarilish reaksiyalarida vodorod tashuvchilar bo’lib asosan ikki piridin nukleotidlari (anaerob degidrogenaza kofermentlari)- nikotinamidadenindinukleotid (NAD) va nikotinamidadenindinukleotid fosfat (NADF) hizmat qiladi. Oksidlayotgan substratdan vodorodni olib, ular qaytarilgan formata o’tadi (NAD.N2 va NADF.N2) va vodorodni boshqa aktseptorga o’tkazadi. NAD.N2 vodorodini asosan bijg’ishni oraliq mahsulotlariga yoki nafas olish zanjiriga beradi, NADF.N2 mikroorganizmlar hujayrasini tarkibiga kiruvchi har xil moddalarni biosintezida ishtirok etadi. Mikroorganizmlar tomonidan olib boriladigan juda ko’p oksidlanish- qaytarilish reaksiyalari ma’lum. Bijg’ish. Bijg’ish - oksidlanish va qaytarilish jarayoni bo’lib, ATF hosil bo’lishiga olib keladi. Bijg’ishda vodorodni donori va aktseptori rolini (yoki ularga to’g’ri keladigan elektronlarni) odatda bijg’ish jarayonida hosil bo’ladigan organik birikmalar o’ynaydi. Demak, bijg’ish ichki oksidlanish-qaytarilish jarayonidir. Bijg’ishda substrat oxirgi mahsulotgacha parchalanadi, ularni bijg’ishda hosil bo’ladigan moddalarini summasi xuddi bijg’iydigan moddalarni oksidlanish darajasidagidek bo’ladi. Hosil bo’lgan mahsulotlar juda ham oksidlanmagan va juda ham qaytarilmagan bo’lishi kerak. Ko’pincha bijg’ish jarayonida mikroorganizmlar uglevodlarni va boshqa moddalarni (organik kislotalar, aminokislotalar, purinlar va pirimidinlarni) ishlatadi. Bijg’ishda ATF hosil bo’lishi substratni fosforirlanishi yo’li bilan boradi. Bijg’ish jarayoni obligat anaerob yoki faqat anaerob sharoitda boradi. Pasterni tasdiqlashicha, bijg’ish - kislorodsiz hayotdir. Hozirgi dunyoqarash bo’yicha tirik organizmlar Yer atmosferasida hali kislorod paydo bo’lmasdan avval hosil bo’lgan, shuning uchun ham bijg’ishni eng sodda biologik oksidlanish deb qarab, kerakli energiyani ozuqa moddalardan anaerob sharoitda olgan.
 
 
Hozirgi kunda bijg’ishni juda ko’p tiplari mavjud. Har bir bijg’ish tipi ayrim 
guruh, mikroorganizmlar tomonidan amalga oshirilib spetsifik mahsulotlar hosil 
bo’ladi. Bijg’ishni ko’p turlari xalq xo’jaligida katta ahamiyatga egadir. 
Har qanday bijg’ishni ikki bosqichda o’tadigan jarayon deb qarash mumkin. 
Birinchi bosqich (glyukozani pirovinograd kislotaga aylanishi) glyukozani 
uglerod zanjirini uzilib ikki juft vodorod atomini ajralishi bosqichidir. Bu bijg’ishni 
oksidlanish qismidir: 
 
                C6H12O6  2CH3COCOOH  + 2H2  
     uglevod pirouzum kislota aktseptor tomonidan qabul qilinadigan vodorod  
 
Ikkinchi (qaytarilish) bosqichi vodorod atomlarini pirouzum kislotasini yoki 
undan hosil bo’lgan mahsulotlarni qaytarilishiga ishlatilishidir. Masalan, sut kislotali  
bijg’ishda  pirouzum kislotasi sut kislotasigacha qaytariladi: 
 
2CH3COCOOH + 2H2  2CN3CHOH.COOH 
pirouzum kislota 
sut kislota 
 
Boshqa xildagi bijg’ish protsesslarida (spirtli, moy kislotali va x.) ikkinchi 
stadiya boshqacha o’tishi quyida tavsiflanadi. 
Uglevodlardan pirouzum kislotani hosil bo’lish jarayoni bir qancha ketma-ket 
o’tadigan reaksiyalardan iboratdir. Bu katabolik reaksiyalar bijg’ishda ham, aerob 
nafas olishda ham, bir xil umumiylikka egadir. Mikroorganizmlarda uglevodlardan 
uch xil yo’lda pirouzum kislotasi hosil bo’ladi. 
Birinchi yo’li avval achitqilarda so’ngra bakteriyalarda aniqlangan bo’lib, 
Embden-Meyergof-Parnas yo’li yoki fruktozadi fosfat yo’li yoki glikoliz deb ataladi. 
Ikkinchi yo’li pentozafosfat yo’li bo’lib ko’pgina prokariot va eukariotlarda 
amalga oshiriladi. 
Uchinchi yul Etner-Dudorov yo’li bo’lib, ba’zi mikroorganizmlarda, asosan 
aerob bakteriyalarda topilgan (Mishustin, 1987).
Hozirgi kunda bijg’ishni juda ko’p tiplari mavjud. Har bir bijg’ish tipi ayrim guruh, mikroorganizmlar tomonidan amalga oshirilib spetsifik mahsulotlar hosil bo’ladi. Bijg’ishni ko’p turlari xalq xo’jaligida katta ahamiyatga egadir. Har qanday bijg’ishni ikki bosqichda o’tadigan jarayon deb qarash mumkin. Birinchi bosqich (glyukozani pirovinograd kislotaga aylanishi) glyukozani uglerod zanjirini uzilib ikki juft vodorod atomini ajralishi bosqichidir. Bu bijg’ishni oksidlanish qismidir: C6H12O6  2CH3COCOOH + 2H2 uglevod pirouzum kislota aktseptor tomonidan qabul qilinadigan vodorod Ikkinchi (qaytarilish) bosqichi vodorod atomlarini pirouzum kislotasini yoki undan hosil bo’lgan mahsulotlarni qaytarilishiga ishlatilishidir. Masalan, sut kislotali bijg’ishda pirouzum kislotasi sut kislotasigacha qaytariladi: 2CH3COCOOH + 2H2  2CN3CHOH.COOH pirouzum kislota sut kislota Boshqa xildagi bijg’ish protsesslarida (spirtli, moy kislotali va x.) ikkinchi stadiya boshqacha o’tishi quyida tavsiflanadi. Uglevodlardan pirouzum kislotani hosil bo’lish jarayoni bir qancha ketma-ket o’tadigan reaksiyalardan iboratdir. Bu katabolik reaksiyalar bijg’ishda ham, aerob nafas olishda ham, bir xil umumiylikka egadir. Mikroorganizmlarda uglevodlardan uch xil yo’lda pirouzum kislotasi hosil bo’ladi. Birinchi yo’li avval achitqilarda so’ngra bakteriyalarda aniqlangan bo’lib, Embden-Meyergof-Parnas yo’li yoki fruktozadi fosfat yo’li yoki glikoliz deb ataladi. Ikkinchi yo’li pentozafosfat yo’li bo’lib ko’pgina prokariot va eukariotlarda amalga oshiriladi. Uchinchi yul Etner-Dudorov yo’li bo’lib, ba’zi mikroorganizmlarda, asosan aerob bakteriyalarda topilgan (Mishustin, 1987).
 
 
Uglevodorodlar (glyukoza) fosfat kislota yordamida aktivlanadi, so’ngra 
gidrolitik fermentlar ishtirokida geksozalargacha parchalanadi. Hosil bo’lgan 
glyukozafosfat kislota qoldig’i birikishidan aktivlashadi va pirouzum kislotaga 
aylanadi hamda ATF hosil bo’ladi. Bu anaerob faza yoki Embden-Meyergof-Parnas 
yo’li yoki glyukozaning glikolitik parchalanishidir, bu reaksiyalarning borishi uchun 
kislorod zarur emas (Inog’omova, 1983). 
  
  C6H12O6  (ATF ADF)  C6H11O6(H2PO3)  (ATFADF) C6H10O5(C2PO3)2 
   geksoza                geksozamonofosfat         geksozadifosfat 
 
 CH2O(H2HO3)CHOHCHO ← 
  3-fosfoglitserin aldegid 
 
 
 CH2OH (H2PO3)COCH2OH ← 
    fosfodioksiatseton  
 
 2CH2O(H2HO3)CHOH(OH)O(H2PO3) -2(2H)  
     1,3-difosfoglitserin aldegid  
 
 2CH2OH(H2PO3)CHOCHOO – (N2RO3) 2ADFATF  
   1,3-difosfoglitserin kislota  
 
 2CH2OH(H2PO3)CHOHCOOC  2CH2OHCHO(H2PO3)COOH (-2H2O)  
   3-fosfoglitserin kislota         2-fosfoglitserin kislota 
 
 2CH2 : C – O – (H2PO3)COON (2ADFATF)  
     2-fosfopirouzum kislota 
 
  2СH2 :C(OH)COOH  2CH3COCOOH  
    pirouzum kislota
Uglevodorodlar (glyukoza) fosfat kislota yordamida aktivlanadi, so’ngra gidrolitik fermentlar ishtirokida geksozalargacha parchalanadi. Hosil bo’lgan glyukozafosfat kislota qoldig’i birikishidan aktivlashadi va pirouzum kislotaga aylanadi hamda ATF hosil bo’ladi. Bu anaerob faza yoki Embden-Meyergof-Parnas yo’li yoki glyukozaning glikolitik parchalanishidir, bu reaksiyalarning borishi uchun kislorod zarur emas (Inog’omova, 1983). C6H12O6  (ATF ADF)  C6H11O6(H2PO3)  (ATFADF) C6H10O5(C2PO3)2 geksoza geksozamonofosfat geksozadifosfat  CH2O(H2HO3)CHOHCHO ← 3-fosfoglitserin aldegid  CH2OH (H2PO3)COCH2OH ← fosfodioksiatseton  2CH2O(H2HO3)CHOH(OH)O(H2PO3) -2(2H)  1,3-difosfoglitserin aldegid  2CH2OH(H2PO3)CHOCHOO – (N2RO3) 2ADFATF  1,3-difosfoglitserin kislota  2CH2OH(H2PO3)CHOHCOOC  2CH2OHCHO(H2PO3)COOH (-2H2O)  3-fosfoglitserin kislota 2-fosfoglitserin kislota  2CH2 : C – O – (H2PO3)COON (2ADFATF)  2-fosfopirouzum kislota  2СH2 :C(OH)COOH  2CH3COCOOH pirouzum kislota
 
 
  
Glikoliz jarayonida ajralib chiqqan vodorod atomlari eng oxirgi aktseptorga 
to’g’ridan-to’g’ri tushmasdan NAD ga o’tkaziladi, hammasi bo’lib ikki molekula 
NAD.N hosil bo’ladi. Yuqorida aytilgandek, hamma bijg’ish jarayonlarida vodorod 
o’tkazish vazifasini NAD bajarali. 
Embden-Meyergof-Parnas yo’lida glyukozani priouzum kislotasigacha 
o’zgarishida to’rt molekula ATF hosil bo’ladi: fosfoglitserin alьdegidni 
oksidlanishida - 2ATF va 2-fosfoglitserin kislotasini degidrirlanishida - 2ATF, 
demak, 4 molekula ATF hosil bo’ladi. Ammo ulardan ikki molekulasi glyukozani 
fruktoza-1.6-difosfatga aylanishida sarf bo’ladi. Ikki molekula ATF sintez 
jarayonlariga qoladi. 
Glikolizda organizm uchun ishlatiladigan energiya 2.105 Dj ni tashkil qiladi. 
Demak, yuqorida aytilgandek bir molekula glyukozadan ikki molekula ATF hosil 
bo’ladi. Ayniqsa, mikroorganizmlar anaerob sharoitda biosintetik jarayonlar uchun 
kerakli energiyani olish uchun juda katta miqdordagi qantli moddalarni bijg’itishi 
kerak. Glikolizda ishtirok etadigan hamma ferment sistemasi hujayrani sitozolida 
joylashgandir. 
Pentozafosfat yo’li to’g’ridan to’g’ri pirouzum kislota hosil bo’lishi bilan 
Embden-Meyergof-Parnas yo’lidan farq qiladi. Bu yo’lda substratni faqat bitta 
uglerod atomi oksidlanib CO2 tarzida ajraladi. Birinchi reaksiya glyukozani 
fosforirlanib glyukoza-6-fosfat hosil bo’lishi va so’ng uni degidrirlanishi ro’y beradi, 
NADF qaytarilib 6-fosfoglyukon kislota hosil bo’ladi. So’ngra fosfoglyukon kislota 
dekarboqsillanib oksidlanadi va pentoza fosfat O-ribuloza-5-fosfat hosil bo’ladi. 
Undan esa izomerlanish yo’lida O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5-fosfat hosil bo’ladi. 
Keyinchalik O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5-fosfatlar transketolaz reaksiyalarida 
(transketolaza fermenti bilan glikoaldegid gruppasi CH2OCH-CO- o’tkaziladi) va 
transaldolaz reaksiyalari (trapsaldolaza fermenti bilan uch uglerodli dioksiatseton 
guruhi CH2ON-CO-CHOH- ni o’tkaziladi) va glyukoza-6-fosfatni teskarisiga 
o’zgarishi kuzatiladi. Demak, pentozafosfat yo’li tsiklik yo’ldir. 
Olti molekula glyukozani pentoza fosfat yo’lida to’la bir molekula glyukoza-
6-fosfat CO2 gacha oksidlanadi va olti molekula NADF+ NADF.N qaytariladi. Bu 
usulning asosiy vazifasi nuklein kislotalarni sintezi uchun kerakli pentoza (riboza-5-
fosfat) bilan ta’minlash; 2) mikroorganizm hujayrasini biosintetik jarayonlari (yog’
Glikoliz jarayonida ajralib chiqqan vodorod atomlari eng oxirgi aktseptorga to’g’ridan-to’g’ri tushmasdan NAD ga o’tkaziladi, hammasi bo’lib ikki molekula NAD.N hosil bo’ladi. Yuqorida aytilgandek, hamma bijg’ish jarayonlarida vodorod o’tkazish vazifasini NAD bajarali. Embden-Meyergof-Parnas yo’lida glyukozani priouzum kislotasigacha o’zgarishida to’rt molekula ATF hosil bo’ladi: fosfoglitserin alьdegidni oksidlanishida - 2ATF va 2-fosfoglitserin kislotasini degidrirlanishida - 2ATF, demak, 4 molekula ATF hosil bo’ladi. Ammo ulardan ikki molekulasi glyukozani fruktoza-1.6-difosfatga aylanishida sarf bo’ladi. Ikki molekula ATF sintez jarayonlariga qoladi. Glikolizda organizm uchun ishlatiladigan energiya 2.105 Dj ni tashkil qiladi. Demak, yuqorida aytilgandek bir molekula glyukozadan ikki molekula ATF hosil bo’ladi. Ayniqsa, mikroorganizmlar anaerob sharoitda biosintetik jarayonlar uchun kerakli energiyani olish uchun juda katta miqdordagi qantli moddalarni bijg’itishi kerak. Glikolizda ishtirok etadigan hamma ferment sistemasi hujayrani sitozolida joylashgandir. Pentozafosfat yo’li to’g’ridan to’g’ri pirouzum kislota hosil bo’lishi bilan Embden-Meyergof-Parnas yo’lidan farq qiladi. Bu yo’lda substratni faqat bitta uglerod atomi oksidlanib CO2 tarzida ajraladi. Birinchi reaksiya glyukozani fosforirlanib glyukoza-6-fosfat hosil bo’lishi va so’ng uni degidrirlanishi ro’y beradi, NADF qaytarilib 6-fosfoglyukon kislota hosil bo’ladi. So’ngra fosfoglyukon kislota dekarboqsillanib oksidlanadi va pentoza fosfat O-ribuloza-5-fosfat hosil bo’ladi. Undan esa izomerlanish yo’lida O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5-fosfat hosil bo’ladi. Keyinchalik O-ksiloza-5-fosfat va riboza-5-fosfatlar transketolaz reaksiyalarida (transketolaza fermenti bilan glikoaldegid gruppasi CH2OCH-CO- o’tkaziladi) va transaldolaz reaksiyalari (trapsaldolaza fermenti bilan uch uglerodli dioksiatseton guruhi CH2ON-CO-CHOH- ni o’tkaziladi) va glyukoza-6-fosfatni teskarisiga o’zgarishi kuzatiladi. Demak, pentozafosfat yo’li tsiklik yo’ldir. Olti molekula glyukozani pentoza fosfat yo’lida to’la bir molekula glyukoza- 6-fosfat CO2 gacha oksidlanadi va olti molekula NADF+ NADF.N qaytariladi. Bu usulning asosiy vazifasi nuklein kislotalarni sintezi uchun kerakli pentoza (riboza-5- fosfat) bilan ta’minlash; 2) mikroorganizm hujayrasini biosintetik jarayonlari (yog’
 
 
kislotalarini, steroidlarni va x.larni sintezi) uchun ko’plab NADF.N bilan 
taьminlashdir. 
Uchinchi yo’l Etner-Dudorov yo’lida ham glyukoza pirouzum kislotagacha 
o’zgarishi mumkin. Avval glyukoza ATF molekulasi bilan geksokinaza fermenti 
ishtirokida fosforirlanadi. Hosil bo’lgan maxsulot 6-fosfoglyukon kislotasigacha 
oksidlanadi. U esa degidrirlanib, 2-keto-3-dezoksi-6-fosfoglyukon kislotasiga 
aylanadi (KDFG). KDFG esa aldolaza yordamida pirouzum kislotaga va 3-
fosfoglitserin aldegidiga parchalanadi. Bu hosil bo’lgan mahsulot Embden-
Meyergof-Parnas yo’li fermentlari ta’siriga uchraydi va ikkinchi molekula pirouzum 
kislotasi hosil bo’ladi. Etner-Dudorov yo’lida glyukozani parchalanishida bir 
molekula ATF va ikki molekula NFD.N hosil bo’ladi. 
 Etner-Dudorov yo’lida glyukozani parchalaydigan bakteriyalarda pirouzum 
kislotadan sut kislota va boshqa kislotalarni hosil qiladigan fermentlar yetishmaydi. 
Bu usul asosan aerob mikroorganizmlarda uchraydi. 
Achitqilar tomonidan amalga oshiriladigan Embden-Meyergof-Parnas yo’lida 
o’tadigan spirtli bijg’ishga o’tadigan bo’lsak, qand etil spirti va karbonat angidridga 
aylanadi. Achitqilar hujayrasi piruvatdekarboqsilaza fermentiga ega bo’lib, quyidagi 
reaksiyani amalga oshiradi: 
CH3COCOOH = CH3COH + CO2 
Etil spirti fosfoglitserin aldegidni oksidlanishidan hosil bo’lgan qaytarilgan 
NAD.N bilan sirka aldegidini qaytarilishidan hosil bo’ladi. Boshqacha qilib 
aytganda, bu bijg’ishda sirka aldegidi vodorod aktseptori bo’lib xizmat qiladi: 
 
CH3COH + 2H+ + 2e- = CH3CH2OH 
 
Spirtli bijg’ishni umumiy   tenglamasi quyidagicha bo’lishi mumkin: 
 
C6H12O6 = 2CH3CH2OH +2CO2 
 
  
Sut kislotali va spirtli bijgishlar juda keng tarqalgan bijg’ish jarayonlaridir. 
Boshqa ko’pgina bijg’ish turlari bor bo’lib, ular bir-biridan oxirgi hosil bo’lgan 
maxsulot tarkibi bilangina farq qiladi. Ular orasida har xil organik kislotalar, spirtlar,
kislotalarini, steroidlarni va x.larni sintezi) uchun ko’plab NADF.N bilan taьminlashdir. Uchinchi yo’l Etner-Dudorov yo’lida ham glyukoza pirouzum kislotagacha o’zgarishi mumkin. Avval glyukoza ATF molekulasi bilan geksokinaza fermenti ishtirokida fosforirlanadi. Hosil bo’lgan maxsulot 6-fosfoglyukon kislotasigacha oksidlanadi. U esa degidrirlanib, 2-keto-3-dezoksi-6-fosfoglyukon kislotasiga aylanadi (KDFG). KDFG esa aldolaza yordamida pirouzum kislotaga va 3- fosfoglitserin aldegidiga parchalanadi. Bu hosil bo’lgan mahsulot Embden- Meyergof-Parnas yo’li fermentlari ta’siriga uchraydi va ikkinchi molekula pirouzum kislotasi hosil bo’ladi. Etner-Dudorov yo’lida glyukozani parchalanishida bir molekula ATF va ikki molekula NFD.N hosil bo’ladi. Etner-Dudorov yo’lida glyukozani parchalaydigan bakteriyalarda pirouzum kislotadan sut kislota va boshqa kislotalarni hosil qiladigan fermentlar yetishmaydi. Bu usul asosan aerob mikroorganizmlarda uchraydi. Achitqilar tomonidan amalga oshiriladigan Embden-Meyergof-Parnas yo’lida o’tadigan spirtli bijg’ishga o’tadigan bo’lsak, qand etil spirti va karbonat angidridga aylanadi. Achitqilar hujayrasi piruvatdekarboqsilaza fermentiga ega bo’lib, quyidagi reaksiyani amalga oshiradi: CH3COCOOH = CH3COH + CO2 Etil spirti fosfoglitserin aldegidni oksidlanishidan hosil bo’lgan qaytarilgan NAD.N bilan sirka aldegidini qaytarilishidan hosil bo’ladi. Boshqacha qilib aytganda, bu bijg’ishda sirka aldegidi vodorod aktseptori bo’lib xizmat qiladi: CH3COH + 2H+ + 2e- = CH3CH2OH Spirtli bijg’ishni umumiy tenglamasi quyidagicha bo’lishi mumkin: C6H12O6 = 2CH3CH2OH +2CO2 Sut kislotali va spirtli bijgishlar juda keng tarqalgan bijg’ish jarayonlaridir. Boshqa ko’pgina bijg’ish turlari bor bo’lib, ular bir-biridan oxirgi hosil bo’lgan maxsulot tarkibi bilangina farq qiladi. Ular orasida har xil organik kislotalar, spirtlar,