MIKROORGANIZMLARINING O’SISHI VA KO’PAYISHI

Yuklangan vaqt

2025-01-01

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

5

Faytl hajmi

36,6 KB


 
 
 
 
 
 
 
MIKROORGANIZMLARINING O’SISHI VA KO’PAYISHI 
 
Reja: 
1. Bakteriya hujayrasining ichki tuzilishi 
2. Mikroorganizmlarning o’sishi  
3. Mikroorganizmlarning ko’payishi 
 
 
Bakteriya hujayrasining o’sishi. Prokariotlarning ko’payishi usullari. 
Bakteriyalarning rivojlanish tsikli va uning fazalari va ularning tavsifi. Uzluksiz 
ko’paytirishning mikroorganizmlar xususiyatlarini tadqiq qilishdagi ahamiyati va 
amaliyotda ishlatilishi.  
Mikroorganizmlar ham o’sadi, ham ko’payadi. O’sish – deganda hujayradagi 
butun kimyoviy moddalarning (oqsil, RNK, DNK va boshqalar) bir-biriga mutanosib 
tarzda ko’payishi tushuniladi. O’sish natijasida hujayraning kattaligi va massasi 
ortadi. Hujayraning kattaligi ma’lum darajaga yetgandan so’ng, u ko’paya boshlaydi.  
Ko’payish – deb mikroorganizm hujayra sonining oshishiga aytiladi. 
Ko’payish ko’ndalangiga bo’linish yo’li bilan, ba’zan esa kurtaklanib yoki spora 
hosil qilib amalga oshadi. Umuman, prokariotlarning ko’payishi jinssiz binar 
bo’linib ko’payishdir. Ko’payish jarayoni hujayraning uzayishidan, nukleoidning 
ikkiga bo’linishidan boshlanadi. Nukleoid - superspirallashgan, zich joylashgan 
DNK molekulasidir (u replikon ham deyiladi). Mikroorganizmlarda ham DNKning 
replikatsiyasi, DNK-polimeraza fermenti orqali amalga oshadi. DNK ning 
replikatsiyasi, bir vaqtning o’zida, qarama-qarshi yo’nalishda ketadi va u ikkilanib 
qiz hujayralarga o’tadi. Qiz hujayrada ham DNK ketma-ketligi ona hujayranikidek 
bo’ladi. Replikatsiya bakteriya hujayrasining ko’payishiga ketadigan vaqtning 80% 
ni egallaydi. 
MIKROORGANIZMLARINING O’SISHI VA KO’PAYISHI Reja: 1. Bakteriya hujayrasining ichki tuzilishi 2. Mikroorganizmlarning o’sishi 3. Mikroorganizmlarning ko’payishi Bakteriya hujayrasining o’sishi. Prokariotlarning ko’payishi usullari. Bakteriyalarning rivojlanish tsikli va uning fazalari va ularning tavsifi. Uzluksiz ko’paytirishning mikroorganizmlar xususiyatlarini tadqiq qilishdagi ahamiyati va amaliyotda ishlatilishi. Mikroorganizmlar ham o’sadi, ham ko’payadi. O’sish – deganda hujayradagi butun kimyoviy moddalarning (oqsil, RNK, DNK va boshqalar) bir-biriga mutanosib tarzda ko’payishi tushuniladi. O’sish natijasida hujayraning kattaligi va massasi ortadi. Hujayraning kattaligi ma’lum darajaga yetgandan so’ng, u ko’paya boshlaydi. Ko’payish – deb mikroorganizm hujayra sonining oshishiga aytiladi. Ko’payish ko’ndalangiga bo’linish yo’li bilan, ba’zan esa kurtaklanib yoki spora hosil qilib amalga oshadi. Umuman, prokariotlarning ko’payishi jinssiz binar bo’linib ko’payishdir. Ko’payish jarayoni hujayraning uzayishidan, nukleoidning ikkiga bo’linishidan boshlanadi. Nukleoid - superspirallashgan, zich joylashgan DNK molekulasidir (u replikon ham deyiladi). Mikroorganizmlarda ham DNKning replikatsiyasi, DNK-polimeraza fermenti orqali amalga oshadi. DNK ning replikatsiyasi, bir vaqtning o’zida, qarama-qarshi yo’nalishda ketadi va u ikkilanib qiz hujayralarga o’tadi. Qiz hujayrada ham DNK ketma-ketligi ona hujayranikidek bo’ladi. Replikatsiya bakteriya hujayrasining ko’payishiga ketadigan vaqtning 80% ni egallaydi.  
 
DNK replikatsiyasidan so’ng, hujayralararo to’siq hosil bo’ladi, bu murakkab 
jarayondir. Avvalo hujayraning ikki tomonidan sitoplazmatik membrananing ikki 
qavati o’sadi, so’ngra, ular orasida peptidoglikan (murein) sintezlanadi va nihoyat 
to’siq hosil bo’ladi. To’siq ikki qavat sitoplazmatik membrana va peptidoglikandan 
iborat. DNK replikatsiyasi davomida va bo’luvchi to’siq hosil bo’lishi vaqtida 
hujayra uzluksiz o’sadi. Bu vaqtda hujayra devorining peptidoglikani, sitoplazmatik 
membranasi, yangi ribosomalar va boshqa organellalar, birikmalar, xullas, 
sitoplazmadagi birikmalar hosil bo’ladi. Bo’linishning oxirgi stadiyasida qiz 
hujayralar bir-biridan ajraladi. Ba’zan esa bo’linish jarayoni oxirigacha bormay, 
bakteriya hujayralarining zanjiri hosil bo’ladi.  
Tayoqchasimon bakteriyalar bo’linishidan oldin u bo’yiga o’sadi va ikkiga 
bo’lina boshlaydi. Tayoqcha o’rtadan sal torayadi va ikkiga bo’linadi. Agar hujayra 
ikki bir xil bo’laklarga bo’linsa, bunga izomorf bo’linish (izo-teng ) deyiladi. 
Ko’pincha geteromorf bo’linish kuzatiladi.  
Agar hivchinli hujayra bo’linsa, qiz hujayrada ko’pincha hivchinlar bo’lmaydi 
ular ona hujayrada qoladi. Keyinchalik qiz hujayradan hivchin o’sadi. Demak, ona 
hujayra birlamchi hujayra devori, fimbriylar, hivchinlarga ega bo’ladi. Spiroxetlar, 
rikketsiylar, 
ba’zi 
achitqilar, 
zambrug’lar, 
sodda 
hayvonlar 
(protistlar) 
ko’ndalangiga bo’linib ko’payadi. Miksobakteriyalar “tortilib” («peretyajka» hosil 
qilib) ko’payadi. Avval hujayra bo’linadigan joyidan torayadi, so’ngra hujayra 
devori ikki tomonidan hujayraning ichki tomoniga qarab bo’rtadi va oxirida ikkiga 
bo’linadi. Qiz hujayra o’zi sitoplazmatik membranasi bo’lgani holda, hujayra 
devorini vaqtincha saqlab qoladi. 
Ba’zi bakteriyalarda jinsiy jarayon ham kuzatilib, unga kon’yugatsiya 
deyiladi. Shunday qilib, o’sish va ko’payish natijasida mikroorganizmlar koloniyasi 
hosil bo’ladi. Ularning ko’payishi juda katta tezlikda amalga ochadi. Generatsiya 
vaqti mikroorganizm turi, yoshi, tashqi muhit (oziqa muhit tarkibiga, temperaturaga, 
rN) ga bog’liq. Generatsiya vaqtining eng optimal muddati 20-30 minut bo’lsa, 2 
soatda 6 ta generatsiya olish mumkin. Odamning shuncha avlodini olish uchun esa 
120 yil vaqt lozim bo’ladi. Ammo bakteriyalar uzoq vaqt 20 minutlik generatsiya 
hosil qilish yo’li bilan ko’paya olmaydi. Agar ular bir xil jadallikda ko’payganda edi, 
bir dona Ye. coli 24 soatdan so’ng 272 yoki 1022 avlod qoldirgan bo’lar edi, bu esa 
DNK replikatsiyasidan so’ng, hujayralararo to’siq hosil bo’ladi, bu murakkab jarayondir. Avvalo hujayraning ikki tomonidan sitoplazmatik membrananing ikki qavati o’sadi, so’ngra, ular orasida peptidoglikan (murein) sintezlanadi va nihoyat to’siq hosil bo’ladi. To’siq ikki qavat sitoplazmatik membrana va peptidoglikandan iborat. DNK replikatsiyasi davomida va bo’luvchi to’siq hosil bo’lishi vaqtida hujayra uzluksiz o’sadi. Bu vaqtda hujayra devorining peptidoglikani, sitoplazmatik membranasi, yangi ribosomalar va boshqa organellalar, birikmalar, xullas, sitoplazmadagi birikmalar hosil bo’ladi. Bo’linishning oxirgi stadiyasida qiz hujayralar bir-biridan ajraladi. Ba’zan esa bo’linish jarayoni oxirigacha bormay, bakteriya hujayralarining zanjiri hosil bo’ladi. Tayoqchasimon bakteriyalar bo’linishidan oldin u bo’yiga o’sadi va ikkiga bo’lina boshlaydi. Tayoqcha o’rtadan sal torayadi va ikkiga bo’linadi. Agar hujayra ikki bir xil bo’laklarga bo’linsa, bunga izomorf bo’linish (izo-teng ) deyiladi. Ko’pincha geteromorf bo’linish kuzatiladi. Agar hivchinli hujayra bo’linsa, qiz hujayrada ko’pincha hivchinlar bo’lmaydi ular ona hujayrada qoladi. Keyinchalik qiz hujayradan hivchin o’sadi. Demak, ona hujayra birlamchi hujayra devori, fimbriylar, hivchinlarga ega bo’ladi. Spiroxetlar, rikketsiylar, ba’zi achitqilar, zambrug’lar, sodda hayvonlar (protistlar) ko’ndalangiga bo’linib ko’payadi. Miksobakteriyalar “tortilib” («peretyajka» hosil qilib) ko’payadi. Avval hujayra bo’linadigan joyidan torayadi, so’ngra hujayra devori ikki tomonidan hujayraning ichki tomoniga qarab bo’rtadi va oxirida ikkiga bo’linadi. Qiz hujayra o’zi sitoplazmatik membranasi bo’lgani holda, hujayra devorini vaqtincha saqlab qoladi. Ba’zi bakteriyalarda jinsiy jarayon ham kuzatilib, unga kon’yugatsiya deyiladi. Shunday qilib, o’sish va ko’payish natijasida mikroorganizmlar koloniyasi hosil bo’ladi. Ularning ko’payishi juda katta tezlikda amalga ochadi. Generatsiya vaqti mikroorganizm turi, yoshi, tashqi muhit (oziqa muhit tarkibiga, temperaturaga, rN) ga bog’liq. Generatsiya vaqtining eng optimal muddati 20-30 minut bo’lsa, 2 soatda 6 ta generatsiya olish mumkin. Odamning shuncha avlodini olish uchun esa 120 yil vaqt lozim bo’ladi. Ammo bakteriyalar uzoq vaqt 20 minutlik generatsiya hosil qilish yo’li bilan ko’paya olmaydi. Agar ular bir xil jadallikda ko’payganda edi, bir dona Ye. coli 24 soatdan so’ng 272 yoki 1022 avlod qoldirgan bo’lar edi, bu esa  
 
10 minglab tonnani tashkil qiladi. Bakteriyaning o’sishi shu tarzda davom etsa, 24 
soatdan so’ng to’plangan massa yer shari massasidan bir necha marta og’ir bo’lib 
chiqar edi. Ammo, amalda bunday bo’lmaydi, chunki oziqa moddalarning 
yetishmasligi va hosil bo’lgan mahsulotlar bakteriyaning ko’payishini cheklaydi. 
Oziqa muhiti oqib turganda bakteriyalar har 15-18 minutda bo’linib turadi. Suyuq 
oziqa muhitda bakteriyalar o’sish tezligining vaqtga qarab o’zgarishini kuzatish 
mumkin. Oziqa muhitga tushgan mikroorganizmlar avvalo unga moslashadi, so’ng 
tezlik bilan ko’payadi va maksimumga chiqadi. Oziqa moddalarning kamayishi va 
hosil bo’lgan mahsulotlarning ko’payishiga qarab, o’sish sekinlashadi va to’xtaydi.  
Bakteriyaning rivojlanish tsikli bir necha fazadan tashkil topadi: 
1. Statsionar faza – mikroorganizmning oziqa muhitga tushgandan boshlab, 
1-2 soat davom etadi. Bu fazada hujayra soni ortmaydi. 
2. Lag faza – ko’payishning tormozlanishi. Bu fazada bakteriyalar intensiv 
o’sadi, ammo ularning bo’linishi juda kam bo’ladi. Bu ikki fazani bakteriya 
populyatsiyasi rivojlanishining muhitga moslashuv fazasi desa bo’ladi.  
3. Logarifmik - eksponentsial ko’payish fazasi. Ko’payish katta tezlikda 
ketadi, hujayralar soni geometrik progressiya bo’yicha ortadi. 
4. Manfiy tezlanish fazasi - Hujayralar kamroq aktiv bo’ladi, generatsiya 
vaqti cho’ziladi, chunki oziqa kamayadi, zaharli moddalar hosil bo’ladi, natijada 
ko’payish susayadi, ba’zi hujayralar o’ladi ham. 
5. Maksimal statsionar faza - Hosil bo’ladigan hujayralar soni o’ladiganlari 
soni bilan tenglashadi. Shuning uchun tirik hujayralar soni ma’lum vaqt davomida 
bir hil darajada turadi. Tirik va o’lgan hujayralar soni sekin-asta ko’payadi. Bu 
fazada hujayralar soni maksimumga yetadi.  
6- fazada o’lgan hujayralar soni ko’payadi. 
7- faza - hujayralarning logarifmik o’lim fazasi deb nomlanib, o’lish doimiy 
tezlikda davom etadi. 
6 va 7- faza birgalikda o’lim fazasi deb atalib unda o’luvchi hujayralar soni 
ko’payuvchi hujayralar sonidan ko’p bo’ladi.  
8- fazada hujayralarning o’lishi asta sekin kamayadi. 
Oxirgi fazada hujayralar o’limi ozuqa muhiti fizik-kimyoviy xususiyatlarining 
o’zgarishi bilan bog’liq. Bakteriya uchun noqulay sharoit yuzaga keladi. Hujayralar 
10 minglab tonnani tashkil qiladi. Bakteriyaning o’sishi shu tarzda davom etsa, 24 soatdan so’ng to’plangan massa yer shari massasidan bir necha marta og’ir bo’lib chiqar edi. Ammo, amalda bunday bo’lmaydi, chunki oziqa moddalarning yetishmasligi va hosil bo’lgan mahsulotlar bakteriyaning ko’payishini cheklaydi. Oziqa muhiti oqib turganda bakteriyalar har 15-18 minutda bo’linib turadi. Suyuq oziqa muhitda bakteriyalar o’sish tezligining vaqtga qarab o’zgarishini kuzatish mumkin. Oziqa muhitga tushgan mikroorganizmlar avvalo unga moslashadi, so’ng tezlik bilan ko’payadi va maksimumga chiqadi. Oziqa moddalarning kamayishi va hosil bo’lgan mahsulotlarning ko’payishiga qarab, o’sish sekinlashadi va to’xtaydi. Bakteriyaning rivojlanish tsikli bir necha fazadan tashkil topadi: 1. Statsionar faza – mikroorganizmning oziqa muhitga tushgandan boshlab, 1-2 soat davom etadi. Bu fazada hujayra soni ortmaydi. 2. Lag faza – ko’payishning tormozlanishi. Bu fazada bakteriyalar intensiv o’sadi, ammo ularning bo’linishi juda kam bo’ladi. Bu ikki fazani bakteriya populyatsiyasi rivojlanishining muhitga moslashuv fazasi desa bo’ladi. 3. Logarifmik - eksponentsial ko’payish fazasi. Ko’payish katta tezlikda ketadi, hujayralar soni geometrik progressiya bo’yicha ortadi. 4. Manfiy tezlanish fazasi - Hujayralar kamroq aktiv bo’ladi, generatsiya vaqti cho’ziladi, chunki oziqa kamayadi, zaharli moddalar hosil bo’ladi, natijada ko’payish susayadi, ba’zi hujayralar o’ladi ham. 5. Maksimal statsionar faza - Hosil bo’ladigan hujayralar soni o’ladiganlari soni bilan tenglashadi. Shuning uchun tirik hujayralar soni ma’lum vaqt davomida bir hil darajada turadi. Tirik va o’lgan hujayralar soni sekin-asta ko’payadi. Bu fazada hujayralar soni maksimumga yetadi. 6- fazada o’lgan hujayralar soni ko’payadi. 7- faza - hujayralarning logarifmik o’lim fazasi deb nomlanib, o’lish doimiy tezlikda davom etadi. 6 va 7- faza birgalikda o’lim fazasi deb atalib unda o’luvchi hujayralar soni ko’payuvchi hujayralar sonidan ko’p bo’ladi. 8- fazada hujayralarning o’lishi asta sekin kamayadi. Oxirgi fazada hujayralar o’limi ozuqa muhiti fizik-kimyoviy xususiyatlarining o’zgarishi bilan bog’liq. Bakteriya uchun noqulay sharoit yuzaga keladi. Hujayralar  
 
shunday tezlikda o’ladiki oxiri hammasi qirilib ketadi. Bundan tashqari 
bakteriyalarni ko’payishining oziqa muhitini doimiy yangilab turib ko’paytirish 
usuli ham bor. Bu xil ko’paytirish xemostat yoki turbidiostatlarda amalga 
oshiriladi. Sanoatda bu usul keng qo’laniladi. 
Nazorat uchun savollar 
1. Bakteriya hujayrasining o’sishi deganda nima tushuniladi? 
2. Bakteriyalarning ko’payish usullari va ularga ta’rif bering. 
3. Bakteriyaning rivojlanish fazalariga tavsif bering. 
4. Bakteriyalarning uzluksiz ko’payishi qanday yo’l bilan amalga oshiriladi? 
GLOSSARIY 
1.Mikrobiologiya, Микробиология – mikro-
kichik, bio- hayot, logos- ta’limot degan ma’noni beradi. Demak kichik organiz
mlarni o’rganadigan fan. 
2. Fenotip, Фенотип - organizmlarni tashqi belgilarni yig’indisi. 
3. Prokariot, Прокариот – pro - gacha, karion – yadro, yadrosiz organizmlarga 
aytiladi. 
4. Shtamm, Штамм – ma’lum manbadan olingan ma’lum manbadan olingan 
mikroorganizmlarning 
genetik 
jihatdan 
bir 
xildagi 
toza 
to’plami. Masalan turli joylardan ajratib olinsa yoki biror xususiyati bilan asosiy tu
rdan farq qilsa shtam deyiladi. 
5.To’plam, Тўплам – Bu ozuqa muhitidagi mikroorganizmlar o’sishini ko’rish 
mumkin bo’lgan bakteriyalar yig’indisi. 
6.Klon, Клон – bu 
bitta 
hujayra 
naslidan 
tarqalgan 
mikroorganizmlar 
yig‘indisi. Mikroorganizm xususiyatlari aniq o‘rganilgandan so‘ng, unga K. Linney 
taklif qilgan binominal nomenklatura talabi kabi, ikki lotin atamasidan tashkil topgan 
ilmiy nom beriladi. 
7.Proxlorofitlar, Прохлорофитлар - bir hujayrali, simbioz holda yashovchi 
sharsimon organizmlaridir. 
Adabiyotlar 
1. Мирхамидова Р., Вахабов А.Х., Давранов К., Турсунбоева Г.С. 
Микробиология ва биотехнология асослари. Тошкент: Илм Зиё. 2014. 
2. Vaxabov A.X. Umumiy virusologiyadan amaliy mashgulotlar. 2004 y 
shunday tezlikda o’ladiki oxiri hammasi qirilib ketadi. Bundan tashqari bakteriyalarni ko’payishining oziqa muhitini doimiy yangilab turib ko’paytirish usuli ham bor. Bu xil ko’paytirish xemostat yoki turbidiostatlarda amalga oshiriladi. Sanoatda bu usul keng qo’laniladi. Nazorat uchun savollar 1. Bakteriya hujayrasining o’sishi deganda nima tushuniladi? 2. Bakteriyalarning ko’payish usullari va ularga ta’rif bering. 3. Bakteriyaning rivojlanish fazalariga tavsif bering. 4. Bakteriyalarning uzluksiz ko’payishi qanday yo’l bilan amalga oshiriladi? GLOSSARIY 1.Mikrobiologiya, Микробиология – mikro- kichik, bio- hayot, logos- ta’limot degan ma’noni beradi. Demak kichik organiz mlarni o’rganadigan fan. 2. Fenotip, Фенотип - organizmlarni tashqi belgilarni yig’indisi. 3. Prokariot, Прокариот – pro - gacha, karion – yadro, yadrosiz organizmlarga aytiladi. 4. Shtamm, Штамм – ma’lum manbadan olingan ma’lum manbadan olingan mikroorganizmlarning genetik jihatdan bir xildagi toza to’plami. Masalan turli joylardan ajratib olinsa yoki biror xususiyati bilan asosiy tu rdan farq qilsa shtam deyiladi. 5.To’plam, Тўплам – Bu ozuqa muhitidagi mikroorganizmlar o’sishini ko’rish mumkin bo’lgan bakteriyalar yig’indisi. 6.Klon, Клон – bu bitta hujayra naslidan tarqalgan mikroorganizmlar yig‘indisi. Mikroorganizm xususiyatlari aniq o‘rganilgandan so‘ng, unga K. Linney taklif qilgan binominal nomenklatura talabi kabi, ikki lotin atamasidan tashkil topgan ilmiy nom beriladi. 7.Proxlorofitlar, Прохлорофитлар - bir hujayrali, simbioz holda yashovchi sharsimon organizmlaridir. Adabiyotlar 1. Мирхамидова Р., Вахабов А.Х., Давранов К., Турсунбоева Г.С. Микробиология ва биотехнология асослари. Тошкент: Илм Зиё. 2014. 2. Vaxabov A.X. Umumiy virusologiyadan amaliy mashgulotlar. 2004 y  
 
3. Мирзиёев Ш.М. Танқидий таҳлил, қатъий тартиб-интизом ва шахсий 
жавобгарлик ҳар бир раҳбар фаолиятининг кундалик қоидаси бўлиши керак. 
Мамлакатимизни 2016 йилда ижтимоий-иқтисодий ривожлантириш асосий 
якунлари ва 2017 йилга мўлжалланган иқтисодий дастурнинг энг муҳим 
устивор 
йўналишларига 
бағишланган 
Вазирлар 
Маҳкамасининг 
кенгайтирилган мажлисидаги маъруза. 2017 йил 17 январь – Тошкент 
Ўзбекистон. 2017. 104-б. 
 
3. Мирзиёев Ш.М. Танқидий таҳлил, қатъий тартиб-интизом ва шахсий жавобгарлик ҳар бир раҳбар фаолиятининг кундалик қоидаси бўлиши керак. Мамлакатимизни 2016 йилда ижтимоий-иқтисодий ривожлантириш асосий якунлари ва 2017 йилга мўлжалланган иқтисодий дастурнинг энг муҳим устивор йўналишларига бағишланган Вазирлар Маҳкамасининг кенгайтирилган мажлисидаги маъруза. 2017 йил 17 январь – Тошкент Ўзбекистон. 2017. 104-б.