MODDALAR VA ENERGIYA ALMASHINUVI FIZIOLOGIYASI
Reja:
1.Moddalar va energiya almashinuvi haqida umumiy tushuncha.
2.Oqsillar almashinuvi. To‘la qiymatli va to‘la qiymatsiz oqsillar, oqsil
minumimi. Azot balansi va muvozanati. Oqsillar almashinuvining boshqarilishi.
3.Yog‘lar almashinuvi, ularning organizm uchun ahamiyati.
4.Uglevodlar almashinuvi, ularning organizm uchun ahamiyati.
5. Yog‘lar va uglevodlar almashinuvining boshqarilishi.
6. Jigarning moddalar almashinuvidagi ahamiyati.
Tayanch iboralar.
O‘sish,
rivojlanish,
mahsuldorlik,
nasldorlik,
ko‘payish,
yemirilish, parchalanish, shakl, assimilyasiya, dissimilyasiya, qurilish, plastik,
o‘simlik, hayvon, o‘tkir, surinkali, oqsil, yog‘, uglevod, makro va mikroelementlar,
kuzatish, izolyasiya, angiostamiya, balans tajriba, vositali, vositasiz kollorimetriya,
nafas koeffisienti, nishonlangan, tamg‘alangan, qon, limfa, gliserin, yog‘ kislotalari,
charvi, yurak, buyrak yog‘i, to‘yimli, to‘yimsiz, Lebedov, koks yog‘i, monosaxarid,
uchuvchi yog‘ kislotasi, Chervinskiy, qo‘y dumbasi, qo‘ng‘ir rang yog‘, barer, suv
manbaii, yog‘da yeruvchi vitamin, A,D,E,K, fosfatidlar, sterinlar, parranda tuxumi,
sut, nerv sistemasi, V.N.S., Klod Bernar, 4,1 kjaul, 9,3 kjaul, no‘xat, loviya, mosh,
kambikorma, konsentrat, bo‘rdoqichilik, nuklein kislota, DNK, RNK, go‘shtxo‘r,
aralash oziqalanuvchi, qo‘y, yechki, qoramol.
1.Organizmning asosiy hayotiy jarayonlarini yuzaga kelishi,
organizda uzluksiz, to‘xtovsiz kechadigan moddalar va energiya almashinish
jarayoniga asoslangan.
- Modda va energiya almashinuvi organizmni tirikligini belgilovchi asosiy
omildir.
- Organizmda kechadigan barcha biologik jarayonlarni ta’minlanishi, organizm
ning hayoti va tirikligi unda doimiy uzluksiz kechadigan moddalar va energiya
almashinuviga asoslangan.
Modda va energiya almashinuvi organizmning hayotiy negizi asosida
organizmni o‘sishi, rivojlanishi undagi shakliy va funksional bog‘liqligini
ta’minlaydi. Organizmda kechadigan barcha hayotiy jarayonlar modda va energiya
almashinuviga asoslangandir.
Modda va energiya almashinuvi tabiatning barcha tarmoqlarida
kechadi. Tirik tabiatda organizmni o‘sib, rivojlanishni, mahsuldorlikni va
nasldorlikni ta’minlaydi. O‘lik tabiatda organizmni yemirilishi, parchalanishi va bir
shakldan ikkinchi shaklga o‘tish jarayonlari ta’minlanadi.
Modda va energiya almashinuvi tabiatda kechadigan falsafiy
qonuniyatlarga asoslangan. Tirik va o‘lik tabiatdda materialistik qonuni-yatlarga
muvofiq bo‘ladigan o‘zgarishlar moddalarning materiya sifatida ta’sirchanligi,
harakatchanligi va o‘zgaruvchanligiga asoslanib, barcha tabiiy jarayonlar sodir
bo‘ladi. Shu tariqa moddalar ham materiya sifatida o‘zgarish xislatlariga yega
bo‘ladi. Ularning o‘zgaruvchanligi moddalar almashinuvi asosida sodir bo‘lib,
moddalardan tirik organizm uchun qurilishplastik material va energiya materiallari
sifatida foydalaniladi.
Tabiatda kechadigan modddalar almashinishi oqibatida tirik
organizmda sodir bo‘ladigan assimilyasiya va dissimilyasiya ta’minlanadi.
Moddalar almashinishida tirik tabiat bilan o‘lik tabiat orasida bog‘lanish, tashqi
muhit bilan organizm orasida bog‘lanish, o‘simliklar organizmi bilan hayvonlar
organizmidagi bog‘lanishlar ta’minlanadi. Falsafiy materializm asosida tabiatda
barcha borliqlarning materiyadan iboratligi, materiya-ning bordan yo‘q bo‘lmasligi
va yo‘qdan bor bo‘lmasligi nazariyasiga asoslan-gan bo‘ladi.
Modda va energiya almashinuvi umumiy biologik nuqtai
nazariyadan bir necha xil jarayonlardan iborat bo‘ladi.
1. Har xil moddalar va energiya manbaini hosil qiladigan oziqa bop moddalar
organizmga kiritiladi.
2. Barcha xildagi moddalarning hazm sistemalarida parchalanib o‘zgarishi sodir
bo‘ladi.
3. Organizm uchun kerak bo‘ladigan xilma-xil o‘zgargan moddalar organlar va
sistemalar orqali so‘riladi. Qon, limfa suyuqliklar vositasida hujayra va to‘qimalarga
yetkaziladi.
4. Hujayra va to‘qimalarda kerakli bo‘lgan qurilish materiallari va energiya
materiallari o‘zlashtiriladi. Xilma-xil organizm uchun xos bo‘lgan moddalar sintez
qilinadi. Xilma-xil moddalarni oksidlanib parchalanishidan kinetik energiya ajraladi.
5. Organizmda ishlatilib sarflangan moddalardan qoldiq qismlari va o‘zgargan
shakldagi moddalar har xil chiqindi mahsulotlar sifatida ajratib chiqariladi.
Modda va energiya almashinuv ikki xil bir-biriga uzviy bog‘liq bo‘lgan
murakkab jarayonlar natijasida ta’minlanadi.
1. Assimilyasiya yoki anabolizm har xil organizm uchun kerak bo‘lgan
moddalarni organizmning o‘z xususiyatlariga muvofiq moslashtirib o‘xshatib
o‘zlashtirishi ya’ni murakkab organik moddalardan har xil oqsillar, yog‘lar,
uglevodlarni organizmda o‘zlashtirilib har bir organizmda organlar, to‘qimalar va
hujayralar uchun moslashtirilgan holatda o‘zlashtiriladi.
2. Dissimilyasiya yoki katabolizm o‘xshatmaslik yoki o‘zgartirilgan shakllarda
xilma-xil moddalarni organlardan ajratib chiqarilishi.
Assimilyasiya va dissimilyasiya jarayonlari bir-birini to‘ldiruvchi uzviy
bog‘langan hodisalar bo‘lib, organizmning biologik negizlarini ta’minlaydi.
Organizmda
kechadigan
qurilish
negizlari
energetik
yextiyojlarini
ta’minlash, har bir hujayra to‘qimalarni yangilanib turishi, organizmni ko‘payishi,
o‘sib rivojlanishi, mahsuldorligi shu jarayonga asoslangan.
Modda va energiya almashinuvining fiziologik nuqtai nazaridan o‘rganilishi
har bir mutaxassis uchun muayyan zaruriyat tug‘diradi.
Modda va energiya almashinuvi falsafiy materializm asosida o‘rganiladi,
hayotiy jarayonlarda sodir bo‘ladigan barcha o‘zgarishlar asosda o‘rganiladi, o‘ziga
xos nazariy va amaliy tajribalarga yega bo‘ladi. Modda va energiya almashinuvi
uchun maxsus va xronik (surunkali tajribalardan foydalaniladi).
Modda va energiya almashinuvini o‘rganishning qulay bo‘lishi uchun har bir
moddaning almashinishi va undan foydalaniladigan energiya alohida o‘rganiladi.
Shu tariqa oqsillar, yog‘lar, uglevodlar xilma-xil vitaminlar makro-mikro
yelementlar suv va tuzlar almashinuvlari alohida sistema asosida o‘rganiladi.
Modda va energiya almashinuvini o‘rganish uchun maxsus usullar ishlanadi,
ular quyidagilar:
1. Uzoq muddatli kuzatish asosida o‘rganiladi.
2. Maxsus organlar va to‘qimalarni izolyasiya qilib o‘rganilishi.
3. Organlarga oqib kiradigan va oqib chiqayotgan suyuqliklarni olib o‘rganish
usulidan foydalaniladi.
4. Ye.S.Londonning (1905) angiostomiya usuliga ayrim organlarga izolyasiya
qilingan xolda naychalar o‘rnatilib, shu naychalar orqali qon yoki boshqa suyuqliklar
olinib uning tarkibiy qismi o‘rganiladi. Keyingi yillarda laboratoriya sharoitida keng
miqdorda balans tajriba usullaridan foydalaniladi. U yoki bu moddalarni organizmga
kiritilishi va chiqarilishi miqdorlari o‘rganilib uning organizmda hazm bo‘lish
miqdori o‘rganiladi, ayniqsa bu usul bilan energiya almashinishi o‘rganiladi.
Balans tajriba usullari har xil sharoitlarda moddalarning energiya
almashinishi uchun qulay usullardan biri hisoblanadi, ayniqsa energiya
almashinishida vositali va vositasiz kollorimetriya usullardan oziqalarning
tarkibidagi energiya maxsus kollorimetrik bombalarda kuydirish yoki yondirish yo‘li
bilan aniqlanadi.
Organizmdan chiqarilayotgan energiya yesa bevosita kollorimetrik
kameralarda tekshiriladi yoki nafas koeffisienti vositasida o‘rganiladi ya’ni
organizmga kiritilayotgan kislorod va organizmdan chiqarilayotgan karbonat
angidrid gazlarining miqdori aniqlanib ularning nisbatiga ko‘ra nafas koeffisienti
belgilanadi va har qanday nafas koeffisientiga nisbatan ajralayotgan energiya
miqdori kjoul miqdorida belgilanadi.
Organizmda ayrim moddalarning va ularning tarkibida saqlanadigan
yelementlarni almashinishini o‘rganish uchun «tag‘malangan», «nishonlangan»,
«belgilangan» atomlar usulidan foydalaniladi. U yoki bu organik moddalar
tarkibidagi har xil yelementlar ya’ni N yoki uglerod N yoki boshqa yelenmentlar,
tuzlar, mikroelementlar, maxsus darajadagi atom nurlari bilan nishonlanib
organizmga yuboriladi. Shu yelementlarni organizmdagi organlar va sistemalarda
tarqalishi maxsus asboblar vositasida tekshiriladi. Shu tariqa moddalarni organizmda
o‘zlashtiri-lishi o‘rganiladi. Azot uchun N15 izotopi, uglerod S31, N uchun N31
izotoplari bor.
2. Oqsil organizmning hayoti. Oqsilsiz organizmda tiriklik yo‘q. Oqsil
organizmga har xil oziqalar bilan birga xilma-xil oqsilar holatida olinadi. Oqsilning
asosiy manbalari o‘simlik va hayvonot dunyosidir. Oqsil tarkibi murakkab
strukturaga yega va o‘zini tarkibida azot saqlash bilan farq qiladi. Oqsillar o‘zining
tarkibiy qsimida aminokislotalarning saqlanishi xilma-xilligi bilan farq qiladi va
oqsillar ikki xilda bo‘ladi.
1. To‘la qiymatli oqsillar tarkibida barcha almashtirib bo‘lmaydigan
aminokislotalarni saqlaydi. Bunday oqsillar manbai hayvonot mahsuloti va qisman
o‘simlik mahsuloti hisoblanadi.
2. To‘la qiymatsiz oqsillar-bunday oqsillarda ayrim almashtirib bo‘lmaydigan
aminokislotlalar yetishmaydi. Oqsillar oziq-ovqatlar bilan hazm sistemasiga
tushganda proteolitik fermentlar ta’sirida parchalanib xilma-xil amino-kislotalar
hosil bo‘lib qonga so‘riladi. Qon orqali butun organizmga tarqa-ladi, organlar,
to‘qimalar, sistemalarga borib qurilish materiali bo‘lib xizmat qiladi. Darvoza venasi
orqali jigarga borib aminosizlanish jarayonini o‘tab (NH2 yo‘qotib) amino
gruppasidan ammiak, mochevina hosil bo‘lib siydik orqali chiqib ketadi.
Aminsizlangan qoldiq qismidan glyukoza hosil bo‘ladi va glikogenga aylanib jigarga
to‘planadi. Azotsiz qismidan glikogen-glyukoza to‘qima organlar sistema
yehtiyojlari uchun sarflanadi.
Oqsilini organizm uchun sarflanadigan energiya miqdori uglevod
energiyasiga teng bo‘ladi, ya’ni oqsil yonganda 4,1 kjoul energiya hosil bo‘ladi.
Oqsilning umumiy beradigan energiya miqdori 5,8 kjoulga teng bo‘lib, uning bir
qism energiyasi (1,7 kjoul) aminogruppa bilan ajralib chiqib organizm uchun foydasi
bo‘lmaydi.
Oqsillar aminokislotalar holatida hamma hujayra, to‘qima, organlar
sistemalarning tarkibiy qismiga qurilish materiallari sifatida sarf bo‘ladi.
Organizmda oqsil almashinuvi intensiv kechadi o‘rtacha 6 oy muddatida organizm
oqsillari yangilanib turadi, ya’ni yil sayin almashinadi. Yangi hujayra hosil bo‘ladi,
o‘sadi va rivojlanadi. Shu hisobidan yangi oqsil kiritilib turadi. Aminokislotalardan
har bir organ to‘qima sistema uchun maxsus o‘ziga xos oqsillar, ularni turlari
sintezlanadi. Masalan:qon tarkibidagi albumin, globulin, fibrinogen hamma
organizmlarda bo‘lsada ularning fraksiyalari bir-biriga o‘xshamaydi, ya’ni to‘g‘ri
kelmaydi. Masalan: qon gruppalari to‘g‘ri kelmaydi. Muskullarda mioglobin va
miozin, ko‘zda ko‘rish uchun purpur radopsin oqsil bor.
Organizmda organ to‘qimalarida va har xil organizm uchun mahsus oqsillarni
sietezlanishi oqsillarni o‘zaro kelishmovchi-ligini ta’minlaydi, ya’ni bir organizm
oqsilini ikkinchi organizm oqsili yemirilib sabab, oqsil barerligini anafilaksiyasini
hosil qiladi.
To‘qimani ko‘chirib o‘tkazganimizda bir organizmning o‘zida o‘sadi, lekin
ikkinchi organizmga ko‘chirmoqchi bo‘lsak u organizm-ni oqsilini farqini bilishimiz
kerak, to‘g‘ri kelsa o‘sishi mumkin. Bu operasiya yegizaklarda yaxshi kechadi, ya’ni
bobosidan nabirasiga va aksincha yaxshi kechishi mumkin.
O‘simliklardan nuhat, mosh, loviyalar tarkibida, ko‘proq ko‘k bedada
makkapoya silosida kam yoki 55-65% chamasida, hayvonot mahsulotlarida 85-90%
ni to‘la qiymatli oqsil tashkil yetadi. Ichki organlarda, tuxum, sutdan tayyorlangan
oziqada to‘la qiymatli oqsil ko‘proq bo‘ladi. Chiqindi oziqalarda masalan qonni
ayniqsa kavsh qaytaruvchilar uchun hazmlanish koeffisienti kam.
Kombikorm, konsentratlarning tarkibida bo‘lgan bilan uning tarkibiga
kiritiladigan oqsillarni nazarga olib fermada, bo‘rdoqichilikda bu oziqalarni
klassifikasiya qilishimiz kerak. Nimjon tug‘ilib o‘sayotgan yoki kasallangan
organizmda oqsilga yehtiyoj ko‘p va oqsilga yehtiyoj har xil organizmlarda har xil.
Masalan: kavsh qaytaruvchi hayvonlarda tayyor oqsilga muxtojlik yo‘q, chunki
mikroorganizmlar faoliyati tufayli katta qorinda oziqaga mochevina qo‘shilish
natijasida 35-40% gacha organizmni oqsil extiyoji qondiriladi. Turli yog‘, uglevod
va boshqa moddalar-dan tayyorlanadigan oqsillar 28% ni tashkil qiladi.
Organizmda oqsillar bilan birgalikda har xildagi nukleoproteidlar ham
almashinadi. Bu moddalar ximiyaviy jihatdan murakkab tuzilgan tarkibiy qismida
azot saqlanishi bilan birga nuklein kislotalarini saqlaydi.
Nuklein kislotalari organizmning hujayra to‘qimalarini tuzilishi uchun ularning
yadro va sitoplazma tarkibiy qismiga kiradi. Nukleoproteidlar tarkibida saqlanadigan
nukleotidlar har xil kislotalar saqlaydi. Jumladan, fosfor kislotasini saqlaydi. Bu
kislotalar organizm uchun energetik material hisoblanadi. Ularning birikmalaridan
ATF yoki fosfat kislotasi yurak skelet muskullari uchun, jigar to‘qimalari
uchun,energiya manbai hisoblanadi.
Nuklein kislotalari jinsiy hujayralar, ularning yadro va sitoplazma qismiga
kiradi. Jumladan, DNK va RNK jinsiy hujayralarda irsiy xususiyatlarni ta’minlaydi.
Irsiy belgilarni transport va irsiy belgilarni strukturasini qoliblik (kod) vazifasini
bajaradi. Natijada organizmni murakkab xislatlarini ta’minlaydi. Nuklein
kislotalarni xilma-xil xususiyati kuzatiladi.
Organizmda transport qiluvchi nuklein kislota va shakl beruvchi nuklein
kislotalar bor. Nuklein kislotalar har xil biologik jarayonlarni bajarishida ayniqsa
nerv sistemsining faoliyati, nerv hujayralarda bo‘ladigan fiziologik xislatlarni
ta’minlanishida qatnashadi. Shu ma’lumotlarga ko‘ra organizmga oqsil talabini
qondirish uchun va fiziologik jarayonlarni normal kechishi uchun har xil oqsillar
bilan birgalikda nuklein kislotalari kiritilishi zarur. Nuklein kislotalari turli
nukleoproteidlar tarkibida bo‘lib, ularning manbai o‘simlik va hayvonot dunyosidan
tayyorlanadigan oziqa hisoblanadi.
3. Organizmning oqsil extiyojini qondirish uchun har bir organizm o‘ziga xos
oqsil talabi boshqa oziqalar bilan ta’minlanib faqat plastik material sifatida yetarli
bo‘lgan oqsil miqdoriga oqsil minumi deyiladi. Oqsil minumimi organizmning tirik
vazniga nisbatan belgilanib, go‘shtxo‘r va aralash ovqatlanadigan organizmlar uchun
1 kg tirik vazniga 1 gramm yoki 1,2 gramm, o‘txo‘r organizmi uchun 1 kg vazniga
0,6-0,8 gramm oqsil talab qilinadi. Bu oqsil minumi darajasi organizmning yashash
sharoiti, bajaradigan ishi, fiziologik holati va mahsuldorligiga qarab o‘zgaradi va
o‘rtacha 25-30% atrofida oqsil qo‘shiladi. Og‘ir ish bajaradigan organizmlarga,
surunkali kasallikdan keyin tiklanayotgan organizmlarga, bola boqib o‘stirayotgan
organizmlarga va mahsuldorligi yuqori bo‘lgan organizmlarga oqsil minumiga
qo‘shimcha 30% har xil shaklda oqsillar berilishi zarur.
Bir tuyoqlilarning ko‘r ichak, chambar ichaklarida ko‘p oqsil sintezlanadi.
Kavsh qaytaruvchi hayvonlar so‘lagi orqali ajrala-yotgan azotni oziqa bilan
aralashtirib qorin mikroorganizmlari o‘zlashtirib oqsil sintezlab beradi 8% atrofida
qo‘y, yechki, qoramollarda so‘lak tarkibidagi azotni oqsilga aylantirib hazm qiladi.
Umuman ferment va boshqa suyuqliklar, oshqozon, ichak, shilliq qavati yemirilib
tushib shu oqsillarni qayta sintezlab bu 20% atrofida bo‘ladi.
Organizmda oqsil talabini hisobga olib oqsil almashinish balansi o‘rganiladi.
Oqsilni asosiy qismi azot moddasi sifatida ajralib chiqishi va faqat azot moddalarini
bo‘lishini nazarga olib, oqsil almashinish darajsini aniqlash uchun azot balansi
tekshiriladi. Azot balansi musbat va manfiy hamda teng bo‘lishi mumkin.
Agar organizmga kiritilayotgan azot miqdori organizmdan chiqarilayotgan
azotdan ko‘p bo‘lsa musbat azot balansi deyiladi va aksincha chiqarilayotgan
azotning miqdori kiritilayotgan azot miqdoridan ko‘p bo‘lsa manfiy azot balansi
deyiladi. Organizmda azot balansi teng bo‘lganda oziq-ovqat bilan kiritilayotgan
oqsil organizm o‘sishi, rivojlanishi, mahsuldorligini oshirishga sarflanib tursa oqsil
retensiyasi deyiladi. Bu sharoitlar organizmni fiziologik holatiga bog‘liq: o‘sish,
tiklanish, og‘ir ish bajarayotgan bo‘lishi mumkin, o‘z mahsulotini ishlab chiqarish
uchun, naslni ko‘paytirib o‘stirish uchun: Masalan bug‘oz hayvonlar o‘ziga azotni
ya’ni oqsil to‘playdi, ba’zan tug‘ish oldidan oqsil to‘plash kuzatiladi. Quyonlar
ko‘pincha yovvoyi hayvonlar va qishda sovuq joylarda qor tagida, o‘rmonlarda joy
qilib azot yig‘adi, bu xususiyat mushuklarga ham xosdir. Kalamushlarda ham
oldindan azot yig‘ib sharoitga moslashadi. Shu sharoitlar uyda saqlanadigan itlarda
qisman qorako‘l qo‘ylarda qirqim paytida, kuyikishda shu vaqtga mo‘ljallab azot
to‘planishiga azot retensiyasi deyiladi.
Azot muvozanatini laboratoriya sharoitida tekshirish uchun hayvonlar
mahsus balans sharoitida saqlanadi. Organizmga kiritilgan azot miqdori rasionga
kiritilgan oziqa tarkibida tekshiriladi. Organizmdan chiqarilayotgan azot yesa
siydikda va tezakda tekshirib aniqlanadi.
Maxsus zaruriyatlar bo‘lgan sharoitda ayrim organlarga angistomiya qilish
bilan azot almashinishini tekshiriladi yoki nishonlangan atomlar usulidan
foydalaniladi.
Azot ter, siydik, gippur kislota, mochevina sifatida tezak bilan ajralib chiqadi.
Shu mahsulotlarda azot miqdorini aniq-lash kerak.
Organizmda moddalar almashinish xususiyatlari jumladan azot almashinishi
ikki xilda kechadi.
1. Umumiy almashinish sharoitida ya’ni organizmni umumiy almashinishi
sharoitida kechadigan almashinish bu hamma organizmlarda tekshiriladi.
Asosiy almashinish maxsus sharoitda atmosfera havosining bosimi belgilangan
tana temperaturasi aniqlangan nisbiy tinch turgan oshqozon-ichak sistemalari oziq
ovqatlardan tozalangan va tevarak muhit harorati+18 +20o S bo‘lgan sharoitda
kechadigan almashinishdir. Bunday almashinishlar faqat oshqozonlari bir kamerali
bo‘lgan go‘shtxo‘r yoki aralash ovqatlanadigan organizmlarda tekshirilishi mumkin.
(Buni ko‘proq odamlarda medisinada qilinishi mumkin. Buning uchun kamerali
hayvon olib atm. 1ga yetkazilib harorat +18 +20o S ga yetkazilib, harorat pasaysa
ham almashinish kuchayadi yoki aksincha, tana temperaturasi tekshiriladi).
Hayvonlardan maymun, itlarda tekshiriladi. Ularni bu sharoitga tayyorlash
kerak, oziq-ovqat qoldig‘idan tozalash kerak. 2-3 sutka och koldirish kerak. Bu
hayvonlarni siydik, nafas koeffisienti, haroratini nisbiy tinchlik holatda tekshirsak
bo‘ladi, agar uxlasak moddalar almashinuvi 30% gacha pasayadi, harakatda bo‘lsa
uni nazarda tutish kerak. Bunda fiziologik jarayon belgilovchi dalil bo‘lishi kerak.
Oqsillar almashinuvi nerv va gumoral sistemalar orqali boshqariladi. Oraliq
miyaning gipotalamus qismida oqsillar almashinuvini boshqaruvchi markaz bo‘lib,
uning kulrang do‘mboqchasi qismdagi yadralarning ta’sirlanishidan oqsil
parchalanishi tezlashadi va siydik bilan azot chiqarilishi tezlashadi. Gipotalamusning
boshqa qismlarida oqsil almashinuviga tormozlovchi markaz bo‘lishi ham mumkin.
Nerv sistemasi o‘z ta’sirini gumoral sistema ya’ni qalqonsimon bezidan tiroksin,
gipofizning somototrop gormonlari ajralishini kuchaytirib oqsillar almashinuvini
o‘zgartiradi. Oqsillar almashinuvini miya po‘stlog‘ini ta’siri yolg‘ondakam
oziqlantirish usuli yordamida o‘rganilib, shartli reflekslar yo‘li bilan oqsillar
almashinuvini o‘zgartirish mumkinligi isbotlangan.
3. Yog‘lar va lipoidlar almashinuvi. Yog‘lar organizm uchun eng muxim
qurilish va energetik material siftida zarur. Yog‘lar organizmga har xil ozuqalar bilan
kiritiladi. Ozuqalarda xilma-xil yog‘lar bo‘ladi, ya’ni o‘simliklar va hayvonot
yog‘lari bo‘lib, bu yog‘lar tarkibi jihatidan yog‘ kislotalari va gliserindan iborat
bo‘ladi.
Yog‘lar hazm sistemasida lipolitik fermentlar ta’sirida yog‘ kislotasi va
gliseringa parchalanadi. Gliserin shaklida so‘riladi yoki suvda yaxshi yerib so‘riladi.
Yog‘ kislotalri o‘t kislotalari bilan birlashib juft kislotalar hosil qilib suvda yerib
so‘riladi. Yog‘lar asosan limfa sistemasiga va 20-25% qonga so‘riladi. Yog‘lar
hamma hujayra, to‘qimalarning sitoplazmasiga kirib energetik material bo‘lib
xizmat qiladi. (Ayniqsa qonga so‘rilgan qismi).
Yog‘lar aosiy energiya manbai bo‘lib, organizmda ishlatiladi. Yog‘lar
organizmda yonganida boshqa organik moddalarga nisbatan 2,5 barobardan ko‘p
energiya beradi. Yog‘lar albatta xilma-xil yog‘ kislotalaridan ya’ni to‘yimli va
to‘yimsiz yog‘ kislotalaridan iborat. Organizm har xil yog‘lardan foydalanishiga
qaramasdan organizm va uning alohida qismlarida organlar atrofida, dumbada, teri
tagida o‘ziga xos xususiy yog‘ sintezlanib bu sintezlanishda yog‘ kislotalarining
ahamiyati kattadir. Bu yerda murakkab biosintez o‘tab jumladan ichak shilliq qavati
tagida yog‘ kislotalari va gliserinlar o‘rni almashinishi bo‘lib, bu o‘rin
almashinishida yog‘lar paydo bo‘ladi. Bu limfa sistemasida ham bo‘lib organizm
hislatiga qarab yog‘lar to‘planadi. Limfa orqali berayotgan yog‘ kislotalari va
gliserindan depo yog‘lar paydo bo‘ladi. Charvu yog‘i, har xil organlar yurak, buyrak
atrofidagi, teri ostida to‘planadigan yog‘lar, maxsus yog‘ to‘plovchi qism tuyaning
o‘rkachi, qo‘ylarning dumida, bir tuyoqlilarni ko‘krak yelka qismida ichak oshqozon
atrofida to‘planadi. Yog‘lar almashinishida hayvonlar xilma-xil yog‘lar bilan
oziqalansa xususiy yog‘larni sintezi yaxshi bo‘ladi. Bu quyidagicha bo‘ladi.
Hayvonot yog‘i va o‘simlik yog‘i ovqat bilan iste’mol qilinganda har ikkala yog‘
yog‘ kislotalari va gliseringa parchalanib hayvonot yog‘ining yog‘ kislotasi o‘simlik
yog‘ining gliserini bilan birikib boshqa hislatli, hayvon uchun xususiy yog‘
sintezlaydi. Demak, veterinarlar, zoomuxandislar, qorakulevodlar hayvonlarni
semirtirish uchun turli xil oziqani aralash holatda berishi kerak.
Masalan: Lebedev itlarni och qoldirib, ular organizmida to‘plangan yog‘dan
tozalab bitta itga qo‘y yog‘i, ikkinchisiga o‘simlik yog‘i berib semirtirib, qo‘y
go‘shti yegan itlarda quyruq yog‘iga o‘xshash yog‘ to‘plangan (ya’ni qattiq yog‘,
o‘simlik yog‘i bilan oziqalanganlarda yumshoq yog‘ ya’ni to‘yimli yog‘lar kam
bo‘ladi).
Ba’zi bir Afrika mamlakatlarining qabilalarida o‘simlik yog‘i bilan
Planeziyada, kakos yog‘i bilan oziqalanib, ular organizmida shu yog‘ to‘plangan.
Yog‘lar almashinuvida xilma-xil yog‘ kislotalari ishtirok qiladi, ayniqsa
kavsh qaytaruvchilar organizmida hosil bo‘ladigan sirka, propion, moy kislo-tasi,
ayrim o‘simliklar tarkibida saqlanadigan linol, araxidon kislotalari ayniqsa polenil,
sperin kislotasi qancha ko‘p sintezlansa, ularning xilma-xil yog‘larni sintez qilish
imkoniyati yaxshilanadi. Yog‘ almashinishi shuning bilan birga uglevodlar
almashinuviga bog‘liq ya’ni uglevodlardan yog‘ hosil bo‘lish xususiyatiga bog‘liq.
Organizmga uglevodli oziqalarning iste’mol qilib yog‘ hosil qilinishini 1888
yil Chervinskiy o‘z fermasidagi cho‘chqalarni faqat kraxmalli oziqalar (kartoshka,
qand lavlagi) bilan oziqalantirib organizmda yog‘ga aylanishini kuzatgan.
Kavsh qaytaruvchi hayvonlar katta qornida juda ko‘p kislotalar hosil bo‘ladi.
Sirka kislotasini sut yog‘iga aylanishi kavsh qaytaruvchilarda yaxshi rivojlanib, ular
organizmini yog‘larini sintez qiladi. Yog‘lar almashinishiga organizmning
oziqalanish sharoiti bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Umuman tananing umumiy og‘irligiga
nisbatan 10-12% depo yog‘i to‘plashga imkon bo‘ladi. Organizmda to‘qima hujayra
sitoplazmasidagi yog‘ konsent-rasiyasi doimo bir xil saqlanadi, ammo depo yog‘lar
konsentra-siyasi nihoyatda o‘zgaruvchan bo‘ladi. Agar organizm uzluksiz xilma-xil
oziqa bilan yog‘ iste’mol qilsa, uglevod iste’mol qilsa gavdasida to‘plangan depo
yog‘i to 50-60% gacha ko‘payishi mumkin (gavda vazniga nisbatan 100 kg
keladigan qo‘yning 60-65% go‘shti bo‘lsa shu go‘shtning 50% yog‘ bo‘lishi
mumkin).
Yaxshi semirgan qoramol va tuyalar ham o‘z vazniga nisbatan 50% yog‘
to‘playdi. Yog‘lar organizmning taxminan 30% energiya talabini bajaradi. Yog‘lar
organizmida issiqlik soqlash xususiyat-iga yega. Ayniqsa sovuq iqlim sharoitida
to‘planadigan qo‘ng‘ir rang yog‘ning ahamiyati kattadir. Bunday yog‘ xususiyatiga
muvofiq yog‘ to‘qimalarini zich tuzilgan konsistensiyasi qattiqligi bilan ayniqsa
yerish temperaturasini yuqori bo‘lishi bilan farq qiladi. Masalan: qo‘yning dumba
yog‘i 50o t yeriy boshlasa qo‘ng‘ir rang yog‘ 68-70ot yeriy boshlaydi. Qo‘ng‘ir rang
yog‘ ba’zi bir xil yovvoyi hayvonlarnni yangi tug‘ilgan bolalari organizmida ko‘p
ya’ni tana vazniga nisbatan 5-6% gacha to‘plangan bo‘ladi. Bu yog‘lar organizmning
qorin, yelka qismida to‘planadi va juda ko‘p issiqlik saqlash imkoniga yega. Yangi
tug‘ilgan yovvoyi hayvon bolasini sovuqdan saqlaydi ya’ni har xil shamollashdan
saqlaydi. (Quyon, bo‘ri, shog‘ollar bolasiga joy tayyorlaydiyu ba’zan qor ustida
tug‘ib qoladi). Ularga evolyusion rivojlanish xususiyatiga ko‘ra qo‘ng‘ir yog‘ bilan
tug‘ilish xususiyati xos. Teri tagida ko‘krak, yelka qismida to‘planadi. Issiqlik bareri
sifatida organizmning yaxshi rivojlanishi uchun foydali yog‘. Yog‘lar ichak devorida