OPERATSIYADAN KEYINGI DAVRDA BEMORLARNI OVQATLANTIRISH CHORA - TADBIRLARI, OVQAT TARQATISH VA OVQATLANTIRISH USULLARI
Yuklangan vaqt
2025-01-29
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
4
Faytl hajmi
21,2 KB
OPERATSIYADAN KEYINGI DAVRDA BEMORLARNI
OVQATLANTIRISH CHORA - TADBIRLARI, OVQAT TARQATISH VA
OVQATLANTIRISH USULLARI
Xirurgik bemorlarni to’laqonli, sifatli ovqatlanishi davolanishda asosiy rol
o’ynaydi. Ovqatlanishni to’laqonli bo’lmasligi jaroxat bitishini qiyinlashtiradi va
shifoxona ichi infeksiyasiga qarshi kurash kiyin kechishiga sababchi bo’ladi. Sifatli
va vitaminga boy ovqat ratsioni operatsiyadan keyingi paytda organizmni
infeksiyaga tolerantligini va immunitetini oshiradi. Xirurgik bemorlarni to’laqonli,
sifatli ovqatlantirishni turini tashkil qilish xar bir shifokorni burchidir. Xirurgik
bemorlarni to’laqonli ovqatlantirish organizmning energetik va plastik ehtiyojini
oshiradi. Bunday ovqatlantirish kasallik paytida organizmni energiya sarfini
to’laqonlik bilan to’ldiradi. Organizmni ovqatga kunlik talabi solishtirilsa, sutka
davomida oqsil 13-17%, yog’ 30-35%, uglevodlar 50-55% ni tashkil etadi.
Kasallikni turiga qarab ovqatlanish ratsionini va ovqatlantirish yo’li tanlaniladi.
Organizimga 2 xil yo’l bilan ovqat yetkazib berish yo’li bor - tabiiy va sun’iy.
Shifokor tabiiy ovqatlanishda ovqatlanish dietasini va ovqat stol nomerini belgilaydi.
Ovqatlantirish dieta stolini jahonda bir xil N.I.Pevzner bo’yicha 15ta nomerlari bor.
Bu dieta nomerlari xar biri o’z tarkibiga, uni pishirish turiga, energiya va vitaminga
boyligiga qarab, organizmga singishiga va qarshi kursatmasiga qarab beriladi. Bir
xil xirurgik operatsiyalardan keyin va bir qancha kasalliklarda tabiiy yo’l bilan
ovqatlantirish ilojisi bo’lmaydi, shu payt sun’iy ovqatlantiriladi: enteral (zond
orqali yoki stoma orqali) yo’l; parenteral yo’l va aralash yo’l bilan ovqatlantirish.
Enteral (zond orqali) ovqatlantirish – oshqazon yoki ingichka ichakga
qo’yilgan zond naycha orqali ovqatantirish tushuniladi. Zond bilan ovqatlantirishni
xirurgik kasalliklarda ko’rsatma: bosh miya travmasi bilan hushidan ketganda; og’ir
intoksikatsiya paytida; og’iz bo’shlig’ida, hiqildoqda va qizilo’ngachda to’sqinlik
bo’lganda (o’smalar va chandiqli kuyishlar, torayishlar). Organizimda (sepsis,
kuyish kasalligi va ko’p travmalarda) katabolizm mexanizmi oshganda; hamma
anoreksiyalarda.
Zond bilan oqatlantirilganda suyuq ovqatlar (sut, bulyonlar, soklar), aralash
yengil hazm bo’ladigan (quritilgan sut, shakar, kraxmal) yoki maydalangan (go’sht,
baliq, tvorogdan) tashkil topadi. Zond kuyish imkoni bo’lmaganda (qizlo’ngach
o’smalarida) oshqozonga gastrostomiya qo’yiladi. Sun’iy yasalgan oshqazon
teshigidan
(gastrostoma)
trubka
orqali
ovqatlantiriladi.
Gastrostomadan
operatsiyaning ikkinchi kunlaridan suyuq ovqat ko’rinishida ovqatlantiriladi. Xar 2-
3 soat ichida 100-150 ml gastrostomaga trubka qo’yib Jane shpritsida yoki varonka
orqali yuboriladi. Ovqatlantirgandan so’ng trubkani suvda yuviladi va trubkaga
qisqich qo’yiladi. 5-7 kun o’tgandan so’ng ovqatlar kasha ko’rinishda 400-500 ml 4-
5 martagacha ovqatlantiriladi.
Operatsiyadan keyingi davrda asosan organizmdan yo’qotilgan oqsillar,
elektrolitlar va metobolizmni korreksiya qilish yotadi. Organizm qabul qilyotgan
ozuqadan kaloriyani xisoblash uchun kam miqdorda dekstroza ishlatiladi, bemorda
giperglikemiya bo’lmasligi uchun yog’larni, triglitsiridlarni va yog’ kislotalarni
beriladi. Operatsiya paytida va abdominal og’ir operatsiyalarida OITga har xil yo’l
bilan ovqatlantiriladi (gastrostomiya va entrostomiya).
Bemorlarni operatsiyadan keyingi davrda ovqatlantirish.
Ovqatlantirish bemorning qaysi kasallik bo’yicha operatsiya bo’lganligi turiga va
qancha davom etganligiga bog’liq.
OIT bilan operatsiya bo’lgan bemorlar birinchi kun enteral ovqatlantirilmaydi,
keyingi kunlardan cheklangan (bulyonlar, kisel, suxarik va boshqalar) stol №1a yoki
15a, keyin umumiy stol №15ga o’tkaziladi.
OITni yuqori qismi bilan operatsiya bo’lgan bemorlarga birinchi 2 kun enteral
ovqatlantirilmaydi. Faqat parenteral ovqatlantiriladi: vena ichiga qon o’rnini
bosuvchi dorilar, glyukoza, oziqlantiruvchi huqnalar. 2-3 kundan stol №0 (bul’on,
kisel) 4-5 kundan stol №1a (qotgan non qo’shiladi); 6-7 kundan stol №16
(kashasimon ovqatlar); agar asorati bo’lmasa 10-12 kundan umumiy stol №15
buyuriladi.
Qorin bo’shlig’i operatsiyalarida, lekin OIT (o’t qopi, oshqazon osti bezi, taloq)
butunligi buzulmaganda stol №13 (bul’on, sho’rvalar, kisel, jigar, olma) tavsiya
etiladi.
Yo’g’on ichak operatsiyalarida bemorga 4-5 kun ichi kelmasligini ta’minlash kerak.
Bunga ovqat suyuq formada kam miqdorda beriladi va 8-10 tomchi opiya beriladi.
Og’iz bo’shlig’i operatsiyalarida burun orqali oshqozonga zond qo’yiladi va zond
orqali (suyuq ovqatlar) ovqatlantiriladi.
OITga bog’liq bo’lmagan operatsiyalarda operatsiyadan 1-2 kunlardan keyin stol
№1a yoki №1b buyuriladi, keyinchalik stol №15 ga o’tkaziladi.
Ovqat tarqatish va ovqatlanirish
Ovqat shifoxonani hamma bo’limlariga yagona oshxonada (ovqat
pishiradigan joy) tayyorlanadi. Hamma bo’limlarda ovqat olib keladigan va
tarqatadigan mas’ul shaxs markerda yozilgan haroratdan izalatsiyalangan idishda
ovqatni olib keladi. Har bir bo’lim oshxonasida (tarqatish) ovqat isitish uchun
plitalar mavjud bo’ladi, kerak bo’lsa ovqatni isitish uchun, birinchi suyuq ovqat va
issiq ichimliklar 75°Cdan past, ikkinchi ovqat esa 65°Cdan past va salqin ovqat va
ichimliklar 7-14°Cdan past bo’lmasligi kerak.
Ovqatni ovqat tarqatadigan hamshira yoki xona hamshirasi tarqatadi.
Yura oladigan bemorlar bo’lim oshxonasiga chiqadi. Yotoq rejimidagi bemorlarga
ovqat tarqatadigan hamshira yoki xona hamshirasi oborib beradi. Ovqat tarqatishdan
oldin xalat (tarqatish uchun) kiyishlari shart, farroshlar ovqat tarqatilgan paytda
oshxonani tozalash ishlarini olib borishmaydi.
Ovqat tarqatish paytida bemorlar davo muolajalarini va fizioterapiyalarni
toxtatib turishlari kerak. Kichik tibbiyot xodimi og’ir bemorlarga qo’lini yuvishga
yordam berishlari kerak. Biroz bosh qismi ko’tariladi, agar qarshi ko’rsatmalar
bo’lmasa. O’zi ovqatini yeya olmaydigan bemorlarga kichik tibbiyot xodimi yordam
berish kerak. Suyuq ichimliklarni maxsus piyola idishida beriladi, suyuq ovqatni
qoshiqlab bersa xam bo’ladi. Ovqat paytida bemor gaplashishi mumkun emas, ovqat
massasi gapiryotgan paytida nafas yo’liga tushishi mumkun. Bemorni ovqatni
oxirigacha yemasa zo’rlash kerak emas. Bir ozdan so’ng ovqatni isitib berish
mumkun
Ovqatdan 20-30 daqiqadan so’ng bush idishlarni olish kerak.
Bir xil kasalliklarda og’iz orqali ovqatlanish qiyin yoki ilojisi bo’lmaydi (og’iz
kasalliklarida, qizilo’ngach, oshqazon kasalliklarda va hushini yo’qotganda). U payt
zond bilan oziqlantiriladi, ya’ni sun’iy ovqatlantiriladi. Sun’iy ovqatlantirish burun
orqali va og’iz orqali qo’yilgan oshqazondagi zond orqali, yoki gastrastoma orqali
ovqatlantiriladi.
Zond orqali ovqatlantirish.
Kerak bo’ladigan anjomlar:
-Diametri 0,5-0,8 smli rezinkali zond
-Vazelin yoki glitsirin
-Varonka yoki shprits Jane
-Suyuq ovqat (bulyon, choy, kisel’)
Ketma – ketligi:
-Perchatka kiyiladi
-Zond o’lchaniladi (burundan, quloq suprasi, xanjarsimon o’simtagacha) metka
qo’yiladi.
-Zond moylanadi, vazelin yoki glitserin bilan.
-Burun pastki yo’lidan zondni 15-18 sm yuboriladi, orqa devori bo’ylab.
-Boshni biroz ko’tariladi, zondni metkagacha kiritiladi. Agar havo chiqmayotgan
bo’lsa, bemor ovozi saqlangan bo’lsa demak zond oshqozonda.
-Zondni bir uchini varonkaga yoki Janega ulanadi.
-Ovqatni asta yuboriladi.
-Zondni toza suv bilan chayiladi va varonka olinadi.
-Zond uchiga qisqich qo’yiladi va halaqit bermasligi uchun bosh tomonga
mahkamlanadi.
-Zondni sun’iy ovqatlantirish davri tugamaguncha olinmaydi (taxminan 2-3 xafta)
Nazarat savollari:
1. Operatsiyadan keyingi muddatda ovqatlantirish tushunchasi?
2. Operatsiyadan keyingi muddatda ovqatlantirish turlari qanday?
3. Parenteral ovqatlanish haqidagi tushuncha?
4. Enteral ovqatlanish haqidagi tushuncha?