OQSILLAR VA ULARNING AMINOKISLOTA TARKIBINI O`RGANISH
Yuklangan vaqt
2025-01-29
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
8
Faytl hajmi
281,1 KB
OQSILLAR VA ULARNING AMINOKISLOTA TARKIBINI O`RGANISH
Reja
1. Oqsillarning umumiy xususiyatlari
2. Oqsillarning biokimyoviy xossalari. Azot muvozanati
3. Oqsil optimum va minimum
4. Oqsillar almashinuvining boshqarilishi
Oqsillarning tabiati va ularning fiziologik ahamiyati. Oqsillar, yoki
proteinlar – murakkab, aminokislotalardan tashkil topgan yuqori molekulali
organik birikmalardir. Ular hayvonlar va o’simliklar organizmidagi barcha
to’qima va hujayralarning bosh, muhim qismini tashkil etadi, ya’ni ularsiz hayotiy
muhim fiziologik jarayonlar bajaralishi mumkin emas. Oqsillar o’zlarining tarkibi
va xususiyatlari bilan turli hayvonlarda va o’simliklar organizmida va hattoki bitta
organizmning o’zidagi turli hujayra va to’qimalarda ham turlicha bo’ladi. Turli
molekulyar tarkibga ega bo’lgan oqsillar suvda va suvli tuz eritmalarida turlicha
eriydi, ammo organik eritmalarda esa u erimaydi. Oqsil molekulasida kislotali va
asosli guruhlari bo’lganligi sababli ular neytral reaksiyaga ega. Oqsillar barcha
kimyoviy moddalar bilan xilma-xil birikmalar hosil qiladi, bu esa ularni
organizmda kechadigan va barcha hayotiy hodisalarni namoyon bo’lishini
ko’rsatuvchi hamda uning zararli ta’sirlardan himoya qilishdagi kimyoviy
reaksiyalarni amalga oshishida muhim ahamiyatni ta’min etadi. Oqsillar,
fermentlar, antitanalar, gemoglobin, mioglobin, ko’pgina garmonlarni tarkibiy
qismini tashkil etadi va vitaminlar bilan murakkab komplekslar hosil qiladi.
1-rasm. Oqsillarning biologik funksiyalari
To'qima oqsillarining
sintezlanishi
Gormonlar, fermentlar,
pigmentlar, vitaminlar
Qon aminokislotalari
Dezaminlanish
Dekarboksillanish
Keto kislotalar
Ammiak
Aminlar
Yog' kislotalar
Mochevina, siydik
kislotasi, allontoin
Aldegidlar
Uglevod almashinuvi
(CO2 va H2O)
Uglevod almashinuvi
(CO2 va H2O)
Organizmda aminokislotalarning o’zgarishi.
Oqsillar organizmda yog’lar va uglevodlar bilan birikib parchalanishida
yog’lar va uglevodlarga aylanishi mumkin. Hayvon organizmida ular faqat
aminokislotalardan va ularning komplekslari – polipeptidlardan sintezlanadi,
lekin anorganik birikmalar, yog’lar va uglevodlardan sintezlanmaydi.
Organizmdan tashqarida juda ko’plab past molekulali biologik faol oqsilli
moddalar organizmda bo’lgan va ular bilan juda o’xshash bo’lgan, masalan, ayrim
gormonlar sintez qilib olingan.
Azot muvozanati. Aminokislotalardan tashkil topgan oqsillar-bular hayotiy
jarayonlarga xos bo’lgan asosiy birikmalardir. Ana shu sababli ham oqsillar
almashinuvini va uning parchalanish mahsulotlarini hisobga olish muhim
ahamiyatga ega.
Oqsillar tarkibida odatda o’rtacha 16 % massasini tashkil qiluvchi azot
saqlanadi. Shu sababli, oqsillar tarkibida organizmga tushgan azotning miqdorini
hisoblab va siydik, najas hamda ter tarkibidagi ajralgan azotning miqdorini
hisoblab organizmdagi oqsil yoki azot muvozanatini aniqlash mumkin.
Ter tarkibida odatda azotning miqdori juda kam, shu sababli ham terda azotni
miqdorini aniqlash uchun tahlil qilinmaydi. Oziqlar bilan organizmga tushgan
azotni, siydik, najas tarkibida ajralgan azotlarni 6,25 (16 %) koeffisiyentga
ko’paytiriladi. Shundan so’ng birinchi yig’indidan, ikkinchi yig’indi olib
tashlanganidan keyin, natijada organizmga tushgan va hazmlangan miqdorini
aniqlash imkonini beradi.
Organizmga oziqlar bilan tushgan azotning miqdori siydik va najas tarkibida
ajralgan azotni miqdoriga teng bo’lsa, ya’ni dezaminlanish paytida hosil bo’lgan
azotni miqdoriga teng bo’lsa, bunga azot tengligi yoki muvozanati deyiladi.
Odatda azot muvozanati sog’lom voyaga yetgan organizmlarga xos bo’lgan
xususiyatdir.
Agarda organizmga tushgan azotning miqdori organizmdan chiqarilayotgan
azotning miqdoridan ko’p bo’lsa bu paytda musbat azot muvozanati kuzatiladi,
ya’ni organizmga kirgan azotlar miqdori parchalangan miqdordan kattadir.
Musbat azot muvozanati sog’lom o’sayotgan yoki kasallikdan turgan organizmga
xosdir.
Organizmga ozuqalar bilan tushayotgan azotning miqdori ortganda, aynan
siydik tarkibida ajralayotgan azot miqdori ham ortadi.
Nihoyat
organizmga
tushayotgan
azotning
miqdori
organizmdan
chiqayotgan azot miqdoridan kam bo’lsa bu paytda manfiy azot muvozanati
kuzatiladi, bunda azotning parchalanishi uning sintezlanishidan yuqori bo’ladi,
ya’ni organizmda oqsillarning parchalanishi kuchli bo’ladi. Bu holat oqsilga
taqchillik kuzatilganida yoki organ va to’qimalarda kuchli oqsil parchalanishini
chaqiruvchi kuchli ionlantiruvchi nurlanish dozasi ortganda kuzatiladi.
Oqsil optimumi muammosi. Organizmda faqat uglevodlar bilan oziqlangan
paytda parchalanayotgan oqsillarning o’rnini to’ldirish uchun zarur bo’lgan
oziqlar bilan tushayotgan oqsillarning eng kam miqdoriga yeyilish koeffiyenti deb
yuritiladi. Voyaga yetgan sog’lom odamlarda bu koeffisiyentning o’lchami bir
kecha-kunduzda 30 g ni tashkil etadi.
Yog’lar va uglevodlar plastik maqsadlar uchun kerak bo’lgan minimumdan
yuqori darajada oqsillarning sarflanishiga ta’sir ko’rsatadi. Ya’ni ular
minimumdan yuqori oqsillarning parchalanishi uchun kerak bo’lgan energiyani
ajratadi. Mo’tadil oziqlangan paytda uglevodlar to’liq ochlik paytidagidan
oqsillarning parchalanishini 3-3,5 barobar kamaytiradi.
Tirik vazni 70 kg bo’lgan voyaga yetgan odamlar aralash oziqalar iste’mol
qilganida uglevodlar va yog’larning miqdori yetarlicha bo’lganida bir kecha-
kunduzlik oqsilning normasi 105 g ni tashkil etadi.
Organizmning
mo’tadil
hayot
faoliyati
va
o’sishini
to’lig’icha
ta’minlaydigan oqsil miqdoriga oqsil minimumi deyiladi va bu minimum
odamlar yengil ish bajarganida 100-125 g oqsilga teng bo’lsa, agar ish bajarganida
– 165 g va juda og’ir ish bajarganida esa 220-230 g ga teng bo’ladi.
Bir kecha-kunduzda iste’mol qilinadigan oqsilning miqdori iste’mol
qilinadigan oziqlar umumiy massasining 17 % ni, energiya bo’yicha esa 20 % ni
tashkil qilishi shart.
To’la qiymatli va to’la qiymatli bo’lmagan oqsillar. Oziqlar bilan
tushayotgan oqsillar odatda ikki: biologik jihatdan to’la qiymatli va biologik
jihatdan to’la qiymatli bo’lmagan oqsillarga bo’linadi.
Hayvonlar organizmi oqsillarining sintezlanishi uchun zarur bo’lgan barcha
aminokislotalarni saqlovchi oqsillar biologik jihatdan to’la qiymatli oqsillar
deb ataladi. To’la qiymatli oqsillar tarkibiga organizmning o’sishi va rivojlanishi
uchun zarur bo’lgan barcha almashtirib bo’lmaydigan aminokislotalar kiradi. Bu
aminokislotalardan boshqa aminokislotalar, gormonlar va boshqa hayotiy zarur
moddalar hosil bo’ladi. Masalan, fenilalanindan tirozin hosil bo’lsa, tirozinni
o’zgarishidan – tiroksin va adrenalin gormonlari, gistidindan esa gistamin hosil
bo’ladi. Metionin esa qalqonsimon bez garmonlari hosil bo’lishida ishtirok etadi
hamda xolin, sitsiyen va glyutationlarni hosil bo’lishi uchun zarur komponentdir.
Metionin oksidlanish-tiklanish jarayonlari uchun azot almashinuvi, yog’larning
o’zlashtirilishi, bosh miyaning mo’tadil faoliyatlari uchun zarurdir. Lizin qon
hosil bo’lishida ishtirok etadi, organizmning o’sishini ta’min etadi. Triptofan ham
organizmni o’sishi uchun zarur bo’lish bilan birga serotinin, vitamin PP larni hosil
bo’lishida, to’qimalar sintezida ishtirok etadi. Lizin, sistien va valin yurak
faoliyatini qo’zg’aydi. Oziqalar tarkibida sistien kam miqdorda bo’lsa junlarning
o’sishi to’xtab qoladi, qonda qandning miqdori ortadi.
Hayvonlar organizmida sintezlanishi mumkin bo’lmagan aminokislotalardan
bittaginasi yetishmagan oqsillar biologik to’la qiymatsiz oqsillar deyiladi.
Oqsillarning biologik qiymati ozuqalar tarkibidagi 100 g oqsildan hosil
bo’lishi mumkin bo’lgan organizmning oqsili bilan o’lchanadi.
Go’sht, sut va tuxumlar tarkibidagi hayvonot dunyosi oqsillari biologik
jihatdan to’la qimmatli hisoblanadi (70-95 %). O’simlik dunyosi oqsillari esa
ancha past biologik qimmatga ega, masalan, qora (rjannoy) non, makka jo’xori
(60 %) kartoshka, achitqilar (64 %) qimmatga egadirlar.
Hayvonot
dunyosi
oqsili-jelatina
tarkibida
triptofan
va
tirozinni
saqlamaganligi sababli, to’la qimmatsiz oqsil hisoblanadi. Bo’g’doy va arpada
juda kam miqdorda lizin va triptofan saqlanadi.
Ayrim aminokislotalar bir-birini almashtirishi mumkin, masalan fenilalanin
tirozinni almashtira oladi.
Bir necha aminokislotalari yetishmaydigan ikkita to’la qimmatsiz oqsillar
birgalikda hayvonlarni to’la qimmatli oqsillar bilan oziqlanishini ta’min etadi.
Oqsillar sintezlanishida jigarnning roli. Jigarda qon plazmasi tarkibida
saqlanuvchi oqsillar: albuminlar, globulinlar (gamma globulin mustasno)
fibrinogen, nuklein kislotalar va ko’plab fermentlar jigarda sintezlanadi, lekin
ularning ayrimlari faqatgina jigarda, masalan mochevinani hosil bo’lishida
ishtirok etuvchi fermentlar jigardan boshqa joyda sintezlanmaydi.
Organizmda sintezlanadigan oqsillar organlar, to’qimalar va hujayralar,
fermentlar va gormonlar tarkibiga (plastik ahamiyati) kiradi, lekin organizm
tomonidan boshqa bir oqsilli birikma shaklida zahira holda saqlanmaydi. Shu
sababli, faqatgina, plastik ahamiyatga ega bo’lmagan oqsillargina fermentlar
ishtirokida dezaminlanadi, - ya’ni turli azotli mahsulotlarga parchalanib energiya
ajratadi. Jigar oqsillarining yarim parchalanish davri o’rtacha 10 kunga teng.
Turli sharoitlarda oqsilli oziqlanish. Parchalanmagan oqsillarning
organizm tomonidan o’zlashtirilishi faqatgina ovqat hazmi kanali orqali
bajariladi. Ovqat hazmi kanalidan boshqa qismga kiritilgan oqsillar – organizmda
himoya reaksiyasini chaqiradi.
Parchalangan oqsillarning aminokislotalari va ularning birikmalari –
polipeptidlar qon orqali organizmning hujayralariga olib boriladi, u yerda esa
hayot davomida fermentlar ta’sirida oqsillarning sintezlanishi bajariladi. Ovqatlar
oqsillari odatda plastik ahamiyatga egadir.
Organizmning o’sish davrida, ya’ni bolalik va o’smirlik yoshlarida –
oqsillarning sintezi ayniqsa yuqori. Qarilik davrida oqsillar sintezi kamayadi.
O’sish davrida organizmdagi oqsillarni tashkil qiluvchi kimiyoviy elementlarni
organizmda ularning ushlab qolinishi kuzatiladi. Har bir to’qimada, har bir
organizmda o’sha organizmga xos bo’lgan boshqa to’qimalar va boshqa
organizmlardagidan tubdan farq qiluvchi oqsillar sintezlanadi.
Aminokislotalar ham yog’ va uglevodlar singari organizmning tiklanishi va
tuzilishi uchun foydalanmagan qismi parchalanib undan energiya ajralib chiqadi
va o’z tuzilishini hamda faoliyatini o’zgartiradi.
Atrofiyaga uchrayotgan, parchalanayotgan organizm hujayralari oqsillari
hisobidan hosil bo’luvchi aminokislotalari ham o’zgarib o’zidan energiya ajratib
chiqaradi. Odatiy holatlarda voyaga yetgan odamlarning 1 kg tirik vazniga bir
kecha-kunduzda o’rtacha 1,5-2,0 g oqsil zarur, uzoq muddatli sovuq paytida 3,5-
3,9 g, va juda og’ir jismoniy ish bajarganida esa 3,0-3,5 g oqsil talab etiladi.