OQSILLARNING FIZIK- KIMYOVIY XOSSALARI, SUTRUKTURASI, KLASSIFIKATSIYASI. AMINOKISLOTALARNING TUZILISHI VA TARKIBI KLASSIFIKATSIYASI
Yuklangan vaqt
2024-10-27
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
20
Faytl hajmi
39,7 KB
OQSILLARNING FIZIK- KIMYOVIY XOSSALARI,
SUTRUKTURASI, KLASSIFIKATSIYASI.
AMINOKISLOTALARNING TUZILISHI VA TARKIBI
KLASSIFIKATSIYASI.
REJA:
1. Oqsillarning organizmdagi funksiyalari.
2. Aminokislotalarning klassfikatsiyasi va umumiy hossalri.
3. Oqsillarni ajratib olish usullari va tozalash.
4. Oqsillarning molekulyar massasi va ularning umumiy hossalari.
Tayanch iboralar: Oqsil, Aminokislota, Тransport oqsillar, Fermentlar.
Barcha tirik organizmlarning tarkibiy qismini tashkil etadigan eng muhim va
ahamyatlisi oqsillardir. Ular xayot faoliyatining barcha protseslarida hal qiluvchi
rol o’ynaydi.
Hujayrada yuz beradigan har qanday kimyoviy o’zgarishlar oqsillar ishtirokisiz
ro’y bermaydi. Bunda oqsil substrat yo enzim yoki bir vaqtning o’zida ham substrat
ham enzim sifatida ishtirok etadi.
Oqsillar brikmalarning alohida bir sinfi degan fikr XVIII-XIX asrlarda paydo
bo’lgan. XIX asrning boshlarida moddalar element analizining bir muncha
takomillashuvi metodlari paydo bo’ldi va oqsillarning elementar tartibi o’rganildi.
Oqsillarda C, H, N,O,S, borligi aniqlandi.
Oqsillarning elementar tartibi.
№
Elementlar nomi
Miqdori
1
Uglerod
55-56 %
2
Vodorod
65-73 %
3
Azot
15-17 %
4
Kislorod
21-24 %
5
Oltingugurt
0-2,4 %
Golland ximigi va vrachi G.Ya.Mulder oqsillar tuzilishi to’g’risida birinchi
nazaiyani taklif qilgan. Mashxur ximik Bersellyusning taklifi bilan bu moddalar
1838 yili protein deb nomlandi.
Oqsillar hujayrada juda turli tuman va qiziq funksiyalarni ado etadi. Ularning
eng muhim vazifalari quyidagilardan iboratdir va shu hususiyatdan kelib chiqib
ularni guruhlarga jamlash mumkin.
1.
Тransport oqsillari: Gemoglobin, zardob albumini, transferin: Тrans
memebrana, transport oqsillari.
2.
Fermentlar yoki katalitik funksiyasi:
3.
Regulyator oqsillar: Oqsil garmonlar (insulin, glikogon, somatostatein)
ayrim fermentlar.
4.
Strkutura oqsillari: Nukleosomalar, briktiruvchi to’qima oqsillari (krotein,
kallogen,elastein) tromlarning fibrini.
5.
Хimoyalovchi oqsillar (imminoglobulinlar)
6.
Qisqaruvchi oqsillar (aktin va leozin)
7.
Zahira ozuqa sifatidagi oqsillar: Ular o’sayotgan homila, donda, sutda
tuxumlarda mavjud.
Oqsillar strukturasi
Oqsil molekulasida tobora murakkablashib boradigan birlamchi, ikkilamchi,
uchlamchi va to’rtlamchi strukturalar mavjud. Bir strukturadan ikkinchisiga
ketma—ket o’tish yo’li bilan oqsil molekulasining umumiy konformatsiyasi
to’g’risida tushuncha hosil qilish mumkin. Oqsil molekulasining to’rt sohasi
to’g’risidagi tushunchani birinchi marta Lindersg Romlang taklif etgan.
Oqsillarning birlamchi strukturasi
Oqsillar molekulasini tashkil qiladigan bir yoki bir necha polipeptid zanjirdagi
aminokislotalar qoldig’ini ketma—ket joylashish tartabi oqsillarning birlamchi
strukturasi deyiladi.
Тurli oqsillardagi aminokislotaning tarkibi bilan bir —
biridan farq qilganligi uchun ularning birlamchi strukturasi ham har xil bo’ladi. Har
xil
polipeptid
zanjirida
erkin
NH2
gruppaga ega bo’lgan — S uchli aminokislotalar bo’ladi. Qolgan aminokislotalar bir
—biri bilan peptid bog’lar hosil qiladi. Bir qator anomal oqsillarning birlamchi
strukturasini o’rganish bazi bir irsiy kasalliklar tabiatini aniqlashga imkon beradi.
Masalan, normal gemoglobin oqsilining Pro — Glu
Liz tartibida joylashgan,
aminokislotalar Pro — Val -- Glu Glu Liz tarzida o’zgarishi irsiy kasallik
hisoblangan o’roqsimon kam qonlikni keltirib chiqaradi. Demak, oqsillarning
biologik xususiyatlari, eng avvalo, ularning birlamchi strukturasiga bog’liq ekan.
Hozirgi vaqtda ularning birlamchi strukturasi mahsus avtomatik asboblarda
aniqlanadi va shu asosda ba’zi bir oqsillar ximiyaviy yo’l bilan sintez qilinmoqda.
Oqsillarning ikkilamchi strukturasi
Oqsil molekulalarining ma’lum qismi spiral shaklida tuzilgan. Spiral
o’ramlari vodorod bog’lar orqali bir —birini tortib turadi. Natijada pishiq va
mustahkam struktura hosil bo’ladi. Vodorod bog’lar tufayli hosil bo’ladigan
polipeptid zanjirning spiral konfiguratsiyasi oqsillarning ikkilamchi strukturasi
deyiladi.
Polyarlanish peptid gruppalar spiralining qo’shni o’ramlaridagi peptid
gruppalar bilan ikkita vodorod bog’ hosil qilish xususiyatiga ega. Vodorod
bog’lar ikki xil struktura hosil qiladi. Agar polipeptid zanjirlar to’la ravishda
uzunasiga tortilgan va har bir zanjirni birikturuvchi vodorod bog’lar bilan
turg’unlashgan bo’lsa, qavatli xarakterga ega bo’lgan (3 — struktura hosil bo’ladi.
β — strukturadagi vodorod bog’lar yonma —yon turgan ikkita zanjirning — NH va
CO — gruppalari o’rtasida hosil bo’ladi. Bunday strukturalar asosan ipak
oqsillarida topilgan.
Spiral shaklining buzilishiga yana bir sabab, sistein qoldiqlari orasida
disulfid (ko’prikcha)lar hosil bulishidir. Agar bir polipeptid zanjir ichida
yonma—yon turgan sistiyen qoldiqlari bo’lsa, spiral konfiguratsiyasi buziladi.
Shunday qilib, oqsil molekulalarini tashkil qiladigan polipepid zanjirlarida spiral
qismlar bilan bir qatorda spiral bo’lmagan qismlar ham uchraydi.
Oqsillarning uchlamchi strukurasi
Spiral tuzilgan polipeptid zanjirlar har xil kuch ta’sirida fazoda ma’lum
shaklni olishga harakat qiladi. Oqsillar molekulasining hajmi shaklini, yani
ularning fazoviy konfugratsiyasini belgilovchi uch o’lchamli (bo’yi. eni,
badandligi) bunday strukguralar oqsillarning uchlamchi strukturasi deyladi.
Har bir oqsil o’ziga xos uchlamchi strukturaga ega bo’lib, uning biologik
aktivligi shu fazoviy strukturaga ega bo’ladi. Binobarin, oqsilning biologik
funksiyasini aniqlash
uchun,
avvalo,
uning
uchlamchi
(fazoviy)
strukturasini bilish kerak. Oqsillar molekulasi uchlamchi strukturasini hosil
bo’lishida bpr qancha ximiyaviy bog’lar ishtirok etadi. Bulardan eng muhimi
disulfid bog’dir. Ko’p oqsillar polipeptid zanjirlarning ma’lum qismlardagi
sistiyen oldiqlari bir —biri bilan mustahkam bog’ hosil qiladi. Globullyar oqsillar
tarkibida disulfid bog’lar juda kam bo’ladi. Binobarin, oqsillar uchlamchi
strukturasining hosil bo’lishida boshqa kuchlar ishtirok etishi kerak. Bunday
kuchlar gidrofob va gpdrofil gruppalarning o’zaro ta’siri natijasida hosil bo’ladi.
Oqsillarning to’rtlamchi strukturasi
Ko’p oqsillar molekulasi ikkita va undan ortiq alohida polipeptid
zanjirining har xil bog’lar yordamida o’zaro birikishidan hosil bo’ladi. Oqsillar
molekulasi buzilshida bu soha to’rtlamchi strukturani tashkil qiladi.
Тo’rtlamchi
struktura
hosil
bo’lishida
ishtirok
etadigan
polipeptid
zanjirlarning har biri o’ziga xos birlamchi, ikkilamchi, uchlamchi strukturaga ega
bo’lib, u kichik birlik deb ataladi. Ko’pincha oqsillar molekulasi bir necha kichik
birikmalardan tashkil topgan. Masalan, gemoglobin oqsili to’rtta kichik
birikmalardan, tamaki mozaikasining virusi (ТMV) ni tashkil qiladigan murakkab
oqsil 2200 ta kichik birlikdan tashkil topgan. Umuman, molyar og’irligi 50000
dan katta bo’lgan har qanday oqsilning molekulasi kichik birliklardan tashkil
topgan deyish mumkin.
Oqsil molekulasining to’rtlamchi sgrukturasi hosil bo’lishida ishtirok
etadigan mayda bo’lakchalar bir xil va har xil bo’lishi mumkin. Chunonchi,
gemoglobin oqsili bir xil, ikkita α— va β — polipeptid zanjirdan tashkil
topgan.
Oqsil molekulasini tashkil qiladigan mayda bo’lakchalar har xil fizik va
ximiyaviy ta’sir natijasida dissotsialanishi mumkin. Bu protsess qaytar propess
bo’lib, dissotsialangan — assotsialangan srotsessi yordamida oqsil molekulasini
tashkil qiladigan mayda bo’lakchalar sonini aniqlash mumkin, oqsillarning
fermentativ xususiyatlari, ularning to’rtlamchi strukturasiga bog’liq bo’ladi.
Тo’rtlamchi struktura hosil bo’lishida oqsillar molekulasida uchraydigan
barcha bog’lar ishtirok etadi. Bular vodorod, disulfid, elektrostatik va gidrofob
bog’lar bo’lishi mumkin. Oqsillarning to’rtlamchi sgrukturasi muhim
funksional xususiyatga ega.
Oqsillarning molekulyar massasi
Oqsillar yuqori molekulyar organik birikmalar bo’lib, ularning molekulyar
massasi bir necha mingdan bir necha milliongacha yetadi. Ularning molyar massasi
xarakterli belgilaridan biri hisoblanadi. Oqsillarni molekulyar massasini aniqlash
bir qancha murakkabdir.
Oqsillarning molekulyar massasini aniqlashda rengenostruktura analizi,
elektron mikroskopiya, oqsil eritmalarining osmotik bosimi va ximiyaviy
usullaridan ham foydalaniladi. Oqsillarning fizik ximiyaviy va biologik
xossalari ularning molekulyar shakliga ham bog’liq. Oqsil molekulyar 2 xil
shaklda bo’ladi. Agar molekulalari tolasimon guzilgan bo’lsa, fibrillyar, oqsillar
deyiladi. Agar oqsil molekulalari yumoloq yoki elips shaklida bo’lsa, golobulyar
oqsillar deyladi.
Fibrilyar oqsillar sochdagi keratin, ipakdagi fibroin, muskuldagi miozin
oqsillar misol bo’la oladi. Bu xildagi oqsillarning ko’pi suvda erimaydi, balki
bo’kadi. Fibrinlar oqsillar molekulasi butun polipeptid zanjir bo’ylab bir —biri bilan
ko’ndalang vodorod bog’lar orqali birikadi. Globulyar oqsillarga suvda eriydigan
oqsillar kiradi. Ularning ko’pchiligi fermentlardan iborat. O’simliklar tarkibida
zapas oqsillar ham globulyar oqsillardir.
Oqsil molekulalarining shakli turli usullarda,
chunonchi, rengenostruktura analizi, elektron mikroskop
yordamida aniqlanadi.
Oqsillarning shakli
Oqsil molekulalari tarkibida erkin karboksil va amin gruppalar bo’lgani uchun
ular ham aminokislotalar singari amfoterlik xossaga ega bo’lpb, ham kislota sifati
dissotsmalanadi. Suvli eritmalarda oqsil molekulalari bipolyar ionlar (amifionlar )
shaklida bo’lib, kislotali gruppalarning dissotsilanishi natijaspda eritmaga Nq ionlari
ajralib chiqadi. Nq ionlari NN2 gruppa bilan birikib ionlashgan oqsil molekulalari
hosil qiladi.
Oqsil
eritmasiga
suyultirilgan
kislota
qo’shilsa,
tarkibidagi
kislotali
gruppalarning dissotsilanishi kamayadi. Kislotali muhitda oqsil molekulalari
musbat zaryadga ega bo’ladi va elektr maydonida katodga tomon harakat qiladi.
Oqsil
eritmasiga
ishqor
qo’shilganda
esa
uning
tarkibidagi asosli
gruppalarnpng dissotsialanishi
kamayadi, binobarin, ishqoriy muxitda (va — elektr maydonida) oqsillar
ortiqcha manfiy zaryadga ega bo’ladi va elektr maydonida anodga tomon harakat
qiladi.
Shunday qilib, muhit rN ni o’zgartirish mumkin ekan. Biroq ma’lum rN da oqsil
molekulasi tarkibidagi musbat va manfiy zaryadlar soni bir —biriga teng bo’ladi.
Natijada oqsil molekulasining umumiy zaryadi nolga teng bo’lib, bunday molekulyar
elektr maydonida anodga tomon ham, katodga tomon ham harakat qilmaydi.
Oqsillar molekulasi tarkibidagi musbat va manfiy zaryadlar yig’indisi nolga
teng bo’lgan muxig rN oqsillarning izoelektrik nuqtasi deb ataladi. Ko’p
o’simliklar oqsilning izoelektrik nuqtasi kuchsiz, kislotali muhitda bo’ladi.
Oqsillarning izoelektrik nuqtasi ularning o’ziga xos ko’rsatkichlaridan
hisoblanadi. Izoelektrik nuqtada oqsillarning qovushqoqligi ham juda past
bo’ladi va osonlik bilan cho’kmaga tushadi.
Oqsillar turli ta’sirlar natijasida o’zining tabiiy xususiyatlarini
yo’qotadi.
Bu hodisa oqsillar denaturatsiyasi deb ataladi. Denaturatsiya oqsillarning o’ziga xos
xususiyatlaridan biri. Hozirgi zamon tushunchalariga ko’ra, oqsillar denaturatsiyasi
ular fazoviy tuzilishining o’zgarishi bilan uning shakli, solishtirma optik aktivligi
yorug’likni yutishi, eruvchanligi, elektroforetik harakatchanligi va shunga
o’xshash boshqa fizik-ximiyaviy va biologik xossalari ham o’zgaradi. Тuxum oqsili
isitilganda qotib qolishi denaturatsiyaga yaqqol misoldir.
Denaturatsiya
natijasida
oqsil
molekulasining
fazoviy
sgrukturasini
belgilaydigan turli xil bog’lar, asosan vodorod va disulfid bog’lar buziladi. Shu
sababli nativ holatda oqsil molekulasining ayrim qismlari va molekulalari orasidagi
mustahkam struktura ham malum tartibdagi denaturatsiya protsessida o’zgaradi.
Denaturatsiya hodisasini keltirib chiqaradigan faktorlar ichida eng muhimi
temperaturadir. Ko’pchilik oqsillar 45 — 50° denaturatsiyaga uchraydi. O’ta
kislotali (rN<4) va o’ta ishqoriy (rN>10) muhitda deyarli barcha oqsillar 37° da
denaturatsiyaga uchraydi, oqsillar og’ir metal tuzlari, kislotalar, ishqorlar,
ultrabinafsha
va
ioilantiruvchi
nurlar
ta’sirida
ham
denaturatsiyaga
uchraydi.Oqsillar denaturatsiyasi xayotiy protsessda muhim ahamiyat kasb etadi.
Organizming qarishi undagi oqsillarning sekin—asta denaturatsiyaga uchrashi
bilan bog’liq.Oqsillarniig qaytar denaturatsiyasi ham hayotiy protsesslarda katta
ahamiyatlarga ega bo’lib, bunda, ularning molekulalar bir shakldan pkkinchi
shaklga o’tib turadi. Fermentlarning— aktiv va ioaktiv holatlarda bo’lishi
qaytar denaturatsiya hodisasiga bog’liq.
Oqsillarning funksiyalari
Oqsillarni proteinlar deb ham ataladi (rgotos -grekcha birlamchi, muhim
demakdir).
Oqsillar har bir tirik organizmiig tarkibiy qismi hisoblanadi. O’simliklar
tarkibida ular uglevodlar, yog’lar va boshqa moddalarga nisbatan bir muncha kam
bo’ladi. Shunga qaramasdan ular uglevodlardagi moddalar almashinuvi
protsesslarda hal qiluvchi rol o’ynaydi.
Hayotiy protsesslarga xos bo’lgan barcha asosiy xususiyatlar oqsillarda
mujassalashgan. Oqsillarning funksiyalari quyidagilardan iborat:
1. Oqsillar fermentativ xususiyatlarga ega. Moddalar almashishuvi
protsessida kechadigan barcha ximiyaviy reaksiyalar faqat fermentlar
ta’sirida katalizlanadi:
2. Oqsillar boshqa moddalar bilan birgalikda hujayra va uning organoidlari
sgrukturasini tashkil etib, hujayraning tanlab o’tkazish xususiyatini
boshqarishda ishtirok etadi;
3. Oqsillarga xos xususiyatlardan yana biri qisqaruvchanlikdir. Ayrim
oqsillar, masalan, hayvonlar muskuli va mimoza o’simligi tarkibidagi aktin,
miozin oqsillari ma’lum birikmalarda to’plangan ximiyaviy energiyani mexanik
energiyaga aylantiradi:
4. Тirik organizmlarda himoya vazifasini bajaradigan yana bir qancha
xususiyatlarga ega bo’lgan oqsillar ham bor. Oqsillar yuqorida xilma—xil
funksiyalar bajarishi ular juda murakkab tuzilgaligidan dalolat beradi.
Haqiqatdan ham oqsillar tabiatda uchraydigan ximiyaviy birikmalarning eng
murakkabidir;
5. Oqsillarga xos xususiyatlardan yana biri transport vazifasidir. Organizning
hayot faoliyati uchun oziq moddalarning tashib turilishi zarur. Bu moddalar
oqsillar hisobiga amalga oshiriladi.
6. Regulyatorlik vazifasi. Bunda gormonlar katta ahamiyatga ega. Masalan,
insulin, adrenalin, tiroksin.
7. Irsiyatni o’taazish vazifasini bajarishda murakkab oqsillar
(nukleoprotenlar) nihoyatda katta rol o’ynaydi.
8. Energetik vazifasi. 1 gramm oqsil parchalanganda 4.1 k.kall energiya
ajraladi.
Oqsillar yuqori molekulali kolloid birikma bo’lib, aminokislotalardan tashkil
topgan. Ular gidrolizlanganda aminokislotalargacha parchalanadi.
Oqsillar molekulasi turli funksional gruppalar juda ko’p aminokislotalar
qoldig’idan tashkil topgan. Shuning uchun nativ oqsillar molekulasi tarkibida
uchraydigan ximiyaviy bog’larni aniqlash birmuncha qiyin. Тekshirish natijasida
oqsillar molekulasida quyidagi bog’lar mavjudligi aniqlangan.
Bilimlarni tekshirish uchun savollar:
1. Oqsillarning birlamchi strukturasi qanday bog’ hisobiga hosil bo’ladi?
2. Oqsillarning birlamchi strukturasini buzilishi qanday o’zgarishlarga olib
keladi?
3. Aminokislotalar funksional gruppalar saqlashiga ko’ra qanday sinflarga
bo’linadi?
4. Aminokislotalar hujayrada qanday funksiyani bajaradi?
5. Oqsillarni qaytar denaturatsiyasining ahamiyati nimadan iborat?
6. Oqsillarning qanday funksiyalarini bilasiz?
Yuqoridagilardan tashqari oqsillarning ba’zi organizmlardagi boshqa muhim
vazifalari ham mavjud. Masalan: ayrim zaharli hayvonlarning zahari oqsil tabiatli,
ko’rish pigmenti radopsin, fibrinogen ham oqsillardir. Тrik hujayrada ma’lum bir
funksiyani ado etib boradigan oqsil bir necha shaklda bo’lishi mumkin.
Izofunksional oqsillar yoki izooqsillar deb shularga aytiladi.
Masalan: Odam eritrotsitlarida gemoglobinning bir necha shakli topilgan:
2. oqsillarni kislotalar va hazm shiralari yordamida parchalash metodlari
yordamida ular aminokislotalardan iborat ekanligi ma’lum bo’ldi. 1820 yili Fransuz
olimi A.Brakonno 1-aminokislota glikokol (yelim qanti)ni ajratib oldi. XIX asr
oxirlariga kelib oqsillardan 10 dan ortiq aminokislotalar ajratib olindi. Oqsillar
gidrolizi mahsulotlarini o’rganish natijalariga asoslanib nemis ximigi E.Fisher
oqsillar
aminokislotalardan
tuzilgan
taxminga
keldi.
Hozirgi
kunda
aminokislotalarning 300 dan ortiq turi aniqlangan bo’lib ularni yarmidan ko’prog’i
oqsillar tarkibiga kirmaydi.
Aminoklislotalar sof holatda rangsiz kristal moddalar bo’lib ularning suvdagi
ertimalari neytral kuchsiz kislotali yoki ishqoriy reaksiyali bo’lishi mumkin, chunki
ularning molekulalarida (-NH2) amin va (-COOH) karboksil funksional guruxlari
mavjud. Aminokislotalar molekulasidagi amin va korboksil guruxlarning soniga
qarab suvli ertimalarda har-hil muhit hosil qilishi mumkin. Masalan:
monoaminomonokarbon kislotalar suvdagi eritmalarida neytral reaksiyaga ega.
Chunki bir (-NH2) guruxga bir-COOH guruxi to’g’ri keladi. Bunday aminokislotalar
eritmalari lakmus qog’ozi rangini o’zgartirmaydi. Monoaminodekarbon kislotalar
esa asosli muhitga ega. Тabiatda mavjud barcha aminokislotalar molekulasidagi CH
zanjirlarining tuzilishiga qarab
1. Ochiq
zanjirli
(atsiklik)
yoki
amfotik
aminokislotalar;
monoaminomonokarbon kislotalar;
Glitsin yoki glikogol (aminosirka kislota):
1820 yilda Brakkarno Jelatinadan ajratib olingan altik faol emas, organizmda
sinaladi.
Alamin 1850 yilda sintetik yo’l bilan va 1886 yilda shoyining ishoriy
gidrolizatidan ajratib olingan. Organizmda uning dezaminlanishi natijasida
pereuzum kislotalar hosil bo’ladi. Serin, trionin, sistin kislotalarning sintezlanishida
oraliq mahsulot bo’lib hizmat qiladi.
Serin 1856 yilda shoyi gidrolizatidan ajratib olingan. Sut oqsili kazein va
fosfatidlar tarkibiga kiradi.
Тirozin 1935 yilda fibrin gidrolizatidan olingan. Organizmda sintezlanmaydi.
Valin organizmda oqsillarning gidjrolizlanishi natijasida hosil bo’ladi.
Organizmda sintezlanmaydi.
Leysin 1839 yilda topilib tuzilishi 1891 yilda aniqlangan organizmda
sintezlanmaydi.
Izoleysin
oqsillar
gidrolizlanish
natijasidja
hosil
bo’lib
organizmda
sintezlanmaydi, oqsil sintezida ishtirok etadi.
B) Oltingugurtli aminokislotalar.
Sistein- u serin aminokislotasi tarkibidagi gidroksil (OH) guruxining tio (-SH)
guruxiga almashinish natijasida hosil bo’ladi. Uning sof holatda ajratib olish qiyin
chunki –CH gurux tezda oksidlanish hususiyatiga ega.
Sistin- sistinning ikki molekulasi brikishidan hosil bo’lgan. 1810 yilda soch
oqsili gidrolizatidan ajratib olingan u soch tirnoq, jun va pat kabi oqsillar tarkibida
ko’p.
Metionin- 1922 yilda sut oqsili kazlin gidrolizatidan olingan. Organizmda
ko’pgina metinlanish jarayonlarida metin guruhi mambai sifatida ishtirok etadi.
Monoamiodikarbon kislotalar:
Aspartat kislota- 1868 yilda o’simlik osillaridan ajraib olingan. Organizmda
sintezlanishi mumkin.
Gellyutamin kislota- 1866 yilda o’simlik va hayvonlar oqsili gidrolizatidan
ajratib olingan. Organizmda sintezlanadi.
G) Diamino kislotalar:
Lizin- 1889 yilda sut oqsili kazlin gidrolizatidan olingan. Organizmda
sintezlanmaydi.
Oksilizin- 1938 yilda jelatina gidrolizatidan ajratib olingan. Organizmda
sintezlanmaydi.
Arginin- 1886 yilda protemin, giston kabi oddiy oqsillar hamda hujayra
yadrolariga kiruvchi oqsillar tarkibida bor eyeanligi aniqlandi. Mochavina
biosintezida aktiv ishtirok etadi.
Ornitin- u orgini aminokislotasining gidrolizlanish mahsuloti bo’lib u
organizmda (ayniqsa qushlarda) benzoy kislotasiga brikib uni zararsiz kislotaga
aylantiradi.
II Siklik (halqali) aminokislotalar:
A) Aromatik aminokislotalar.
Fenil-alanin-1879 yilda Lyunin o’simligi ekstrakti tarkibidan ajratib olingan.
Barcha oqsillar tarkibida uchraydi. Organizmda sintezlanmaydi.
Тirozin- 1846 yilda sut oqsili kazeinning gidrolizatidan ajratib olingan.
Organizmda oqsillarning gidrolizlanishidan hosil bo’ladi.
B) Geterotsiklik aminokislotalar.
Gistidin- 1896 yilda oddiy oqsil protamin va sut oqsili kazein gidrolizatidan
ajratib olingan. Medada xlorid kislotalarning rag’batlantiradigan brikmalar hosil
qilishda ishtirok etadi.
Тriptofan-1901 yilda sut oqsili kazein gidrolizatidan ajratib olingan. Organizmda
sintezlamaydi (RR) nikotin kislota vitamin va triptamin (qon tomirlarining
qisqaruvchanligini ta’minlovchi modda) hosil bo’lishda ishtirok etadi.
Aminokislotalar:
Prolin- u 1901 yilda uning oksibrikmasi ya`ni oksiprolin 1904 yilda kazein va
jelatina gidrolizatidan ajratib olingan. Ular tarkibida NH2 guruhi emas –
NH(iminoguruhini briktirib keladi. Shuning uchun ular aminokislotalar deb ataladi.
Ular briktiruvchi to’qima oqsillari tarkibida uchraydi.
Oqsillarning ximyaviy tuzilishini o’rganish uchun ularni tarkibiy qismlarga
parchalash lozim bo’ladi. Bu jarayon bir necha hil usullarda ya’ni fermentlar tasirida
yoki 2,5 % li sulfat yoki 30 % li xlorid kislota yoki ishqorlarning eritmalari
ishtirokida olib boriladi.
Aminokislotalarning umumiy formulasi quyidagicha.
NH2
|
R- C - COOH
|
H
NH2
|
(Хamma kislotalarda - C-COOH qismi bir xil, R- bilan farq qiladi).
|
H
Oqsillar tuzilishini o’rganishda rus olimi prof. A.Ya.Danilevskiyning (1888 yil)
ilmiy ishlari katta ahamiyatga ega. U birinchi bo’lib oqsil struktura tarkibini tashkil
qiluvchi aminokislotalar bir biri bilan peptid bog’lari yordamida o’zaro brikib uzun
zanjir hosil qilishi mumkinligi haqida fikr yuritdi. Keyinchalik uning fikrlarini Fisher
rivojlantirdi. Uning fikricha aminokislotaning COOH va NH2 guruhi hisobidan 1
molekula suv ajralib chiqib ular o’zaro birikadi. Aminokislotalarning eng muhim
hossalaridan biri ularning optik aktivlikka ega bo’lishidir. Glitsindan boshqa barcha
Aminokislotalar molekulasining assimetrik uglerod atomlari borligi uchun ularning
suvli eritmasi qutiblangan nur satxini o’ngga yoki chapga buradi. Ularning bu
xususiyati molekulasi xirallik hossaga ega ekanligini yani unda simmetrik markaz
va simmetrik satxga ega bo’lmasligi bilan belgilanadi.
Aminokislotalarning fazodagi strukturasi asosida ularni ikkita qatorga L (Leve-
chap), D(dexter-o’ng ajraladi). Aminokislotalarning ko’pchiligi yani oqsillar
tarkibidagi hamma aminokislotalar L qatoriga mansub 2 -qatoridagi aminokislotalar
qutiblangan nurni chapga burishni bildirmaydi balki molekulaning fazoviy
joylashishini bildiradi, yani molekuladagi d uglerod atomi bilan bog’langan vodorod
amin gruppa chap tomonda joylashgan bo’ladi.
COOH
|
R – C – NH2
|
R
D-aminokislota
COOH
|
H2N – C – R
|
R
L-aminokislota
D- qatorga mansub aminokislotalar tabiatda kam uchraydi. Ular tuban
o’simliklar, zambrug’lar va bakteriyalarda topilgan.
Oqsillar o’zlarining ximyaviy xossalari jihatdan amfoter brikmalardir, chunki
ular bir vaqtning o’zida, muhit sharoitiga qarab kislotlalar va asoslar hossasini
namoyon qiladi. Buning sababi ularning molekulalaridan asos hossasiga ega bo’lgan
NH2 va kislota hossasiga ega bo’lgan COOH guruxlari mavjud. Oqsil molekulasida
NH2 guruxlarini bo’lishi oqsilning asosiy hossasini bildiradi. Chunki aminogrux
karboksil guruxning dissotsialanish natijasida hosil bo’ladigan protonlarning
briktirib olib NH3q ionini hosil qiladi. Eritmadagi oqsilning kalloid earrachalari
musbat va manfiy zaryadlarga ega bo’ladi. Ular amfionlar deb ham nomlanadi.
Amfionlar o’zlarini elektroneytral zarrachalar sinari tutadi. Chunki ulardagi
zaryadlar yig’indisi nolga teng. Lekin ertimadagi oqsil zarrachalari muhitdagi
kichkina pH ga qarab o’z zaryadini o’zgartirishi mumkin.
Oqsil ertimasida muhit pH ning ma’lum kattaligida oqsil zaryadlari elektr
maydonida na anodga va na katodga qarab harakatlanadi., chunki oqsil moleulasi
elektr zaryadining yig’indisi nolga teng bo’ladi. Shu sharoitdagi muhitning pH ni
kattaligiga oqsillarning izoelektrik nuqtasi deyiladi.
Oqsil
eritmasiga
suyultirilgan
kislota
qo’shilsa
tarkibidagi
kislotali
gruppalarning disotsiyalanishi kamayadi. Demak kislotali sharoitda oqsil
molekulalari musbat zaryadga ega bo’lib elektr maydon katodga tamon
harakatlanadi. Oqsil ertimasiga ishqor qo’shilganda buning aksi bo’ladi.
Eritmaning pH izoelektrik nuqtaga teng yoki unga yaqni bo’lgan oqsillar o’ta
beqaror bo’ladi. I.E.N.da oqsillar eng kam eruvchan bo’ladi va ularning
qovushqoqligi ham juda past bo’ladi va ular osonlik bilan cho’kmaga tushadi.
Organizmdagi biologik suyuqliklar tarkibidagi oqsillarning tuzilishini o’rganish
birinchi navbatda ularni shu suyuqliklar tarkibidan toza holda ajratib ola boshlagan.
Lekin bu jarayon uncha oson emas. Buning sababi shuki birinchidan ular turg’un
emas yani turli hil moddalar (kislotalar, ishqorlar va boshqa reaktivlar) ta’sirida
ularning eruvchanlik hususiyati o’zgaradi. Ikkinchidan ular lipit uglevodlar nuklein
kislotalar bilan kompleks brikmalar holatida tarqalgan.
Oqsillarni ajratish va tozalash jarayonlarida quyidagilarga e’tibor qilish shart.
A) Jarayonlarning barcha bosqtchida harakat mumikn qadar past darajada
saqlanish ko’pincha erituvchi muzlash darjasida bo’lishi e’tiborga olinadi. Bu
jarayonni maxsus sovuq honalarda o’tkazish tavsiya etiladi.
B) Eritmaning muhit darajasi (pH) ga katta e’tibor bilan qaraladi. Oqsillarning
eruvchanligi eritmaning pH ga qarab kuchli darajada o’zgaradi.
V) Eritmada oqsil konsentratsiyasi ancha baland saqlanishi kerak. Chunki
suyultirish ko’pincha denaturatsiya jarayoniga yordam beradi.
Bunda ko’pincha quyidagi usullardan foydalaniladi.
1. Тuzlar ta’sirida cho’ktirish.
2. Izoelektrik nuqtaga asoslanib cho’ktirish.
3. Organik erituvchilar (atseton, metanol, etanol va boshqalar) ta’sirida
cho’ktirish.
4. Adsorbsiyalab tozalash.
5. Ion almashinuvi xromotografiya usuli bilan ajratish.
6. Molekulyar filtirlash usulidan foydalanib oqsillarni molekulyar og’riliklariga
qarab bir-biridan ajratish.
7. Oqsillarning elektroliz usuli yordamida ajratish va ular-ning tozalash ya’ni bir
hil tarkibli ekanligini aniqlash.
8. Oqillarni kristallash va qayta kristallash usuli yordamida tozalash.
Aminokislotalar yog’ kislotasining hosili bo’lib, ularning tarkibiga karboksil
gruppa ( —COON) bilan bir qatorda amino grupaa ( -NN2) ham bor. Aminogruppa
hamma vaqt α—uglerod atomida o’rin oladi.
Aminokislotalar tarkibida kislotalik xususiyatiga ega bo’lgan karboksil gruppa
( —COON) va ishqor xususiyatiga ega bo’lgan aminogruppa ( —NN2 ) bor. Suvli
eritmalarda aminokislotalarning har ikkala funksional gruppasi dissotsilanadi. Bunda
karboksil gruppadan vodorod ioni (proton) ajraladi, aminogruppasi uni biriktirib oladi.
Aminokislotalarning dissotsilangan molekulasi quyidagi ko’rinishda bo’ladi.
+H3N-R-CH-COO-
Bunday ko’rinishdagi aminokislotalar biopolyar ionlar deb ataladi. Kislotali
sharoitda ya’ni, vodorod ionlarining konsentratsiyasi yuqori bo’lganda,
aminokislotalarning karboksil fuppasi ham dissotsilanadi. Natijada, ularnig
molekulasi musbat zaryadga ega bo’ladi va elektr maydonida kation sifatida
katodga tomon harakat qiladi.
Ishqoriy sharoitda, boshqacha aytanda gidroksil ionlar konsentratsiyasi
yuqori bo’lganda aminokislotalarning amino gruppasi kam dossotsialanadi.
Natijada, molekulasi manfiy zaryadga ega bo’ladi va anion sifatida anodga
tomon harakat qiladi.
Aminokislotalar tuzilishiga ko’ra alifatik (ochiq zanjirli), aromatik
(halqali) va gegerotsiklik aminokislotalarga bo’linadi. Shuningdek, ular fizik
va ximiyaviy xususiyatlariga ko’ra neytral, kislotali va ishqoriy gruppalarga
bo’linadi. Bundan tashqari, aminokislotalar tarkibida qo’shimcha funksional
gruppalar tuzilishiga qarab dikarbon, diamin aminokislotalar, oksiaminokislotalar,
oltingugurt va boshqa gruppalarga bo’linadi. Hozirgacha o’simliklar tarkibida
150 dan ortiq erkin aminokislotalar aniqlangan. Lekin oqsillar tarkibida faqat
20 ta aminokislota va uning ikkita amidi uchraydi. Oqsillar tarkibiga
kiradigan muhim aminoksilotalar quyida keltirilgan: glitsin, alanin, serin,
treonin, valin, leysin, izoleysin, sistein, metionin, asparat kislota, glutamat,
lizin, arginin, fenilalanin, tirozin, triptofan, gistidin, prolin, oksiprolin,
Aminokislotalarning optik xossalari:
Aminokislotalarining eng muhim xossalaridan biri ularning optik aktivlikka