OVQAT HAZM QILISH SISTEMASI FIZIOLOGIYASI. Og‘izda oziqa hazmi
Yuklangan vaqt
2025-01-16
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
23
Faytl hajmi
40,8 KB
OVQAT HAZM QILISH SISTEMASI FIZIOLOGIYASI.
Og‘izda oziqa hazmi
Reja:
1.Ovqat hazmi to‘g‘risida umumiy tushuncha.
2.Og‘izda oziqalarni hazmi bo‘lishi va uning turli hayvonlardagi xususiyatlari.
3. Bir kamerali oddiy va murakkab me’dalarda oziqa hazmlanishi.
4.Me’da harakati va me’dadan ichakka oziqalarning o‘tish qonuniyatlari.
Tayanch Iboralar.
Hazmlanish, yem, pichan, xashak, konsentrat, evolyusiya, osmos,
diffuziya, o‘rgamchak, achitish, shimish, asalari, chumoli, chuvalchang, qurt,
naysimon, o‘simlik, hayvonlar, o‘txo‘r, go‘shtxo‘r, aralash, sekresiya, mexanik
ezish, fermentasiya, so‘rilish, biologik, mikrobiologik, amilolitik, lipolitik,
proteolitik, Arestotel, Gippokrat, Avitsenna, Reomyur, Bomon, V.A.Basov,
Shumova-Simanovskaya, I.P.Pavlov, Gaydengaym, og‘iz bo‘shlig‘i, yirtqich,
cho‘chqa, ot, kavsh qaytaruvchilar, tish, so‘lak bezlari (quloq oldi, jag‘ osti, til osti),
ishqoriy muhit, suv, lizotsim, amilaza, maltoza, uglevod, namlik, dizenfeksiya,
mutsin, luqma, filtratsiya, reflektor, simpatik, parasimpatik, shartli refleks, ko‘z, hid,
gumoral.
Oddiy, oraliq yoki bir kamerali murakkab oshqozon, zardob, muskul, shilliq,
shilliq parda osti qavat, sekretor bezlar, ko‘r xalta, qizil o‘ngach, qo‘shimcha, asosiy
yoki bosh, qoplama, kordial, fundal, pilorus, pepsin, ximozin, katepsin, kislotali,
jelotinaza, xlorid kislota, reflektor, kimyoviy, M.N.S., retseptor, simpatik, adashgan,
proteolitik, lipolitik, motor, grafik, uzuna, qiyshiq, halqasimon, tonik, ritmik,
chuvalchangsimon, nerv, muskul, A.Yu.Yunusov, issiqlik, quyosh, Ellenberger,
Sheynert, o‘ng va chap tomonda, N.F.Papov, S.E.Egorov, V.A.Cheredkov,
I.A.Troyskiy, A.A.Kudryavsev, 15-16 qobirg‘a. N.V.Kurilov, kobolt, temir,
polizond usuli, A.V.Kvasniskiy, Ye.Z.Tikachev, kaprofagiya, Yu.A.Kolugin.
1.Ovqat hazm qilish eng murakkab fiziologik jarayon bo‘lib organizmda
kechadigan hayotiy jarayonlarni ta’minlab beradi.
Hazmlanish deb, xilma-xil oziqalarni hazm sistemasiga tushib bir necha
bosqichlarda o‘zgarishi va organizm uchun kerakli bo‘lgan shaklda o‘zlashtirilishiga
aytiladi. Masalan: Hayvonga yem-xashak (pichan, somon yoki konsentrat) beriladi.
Lekin hayvon organizmi uchun kerak bo‘lgan oqsil, yog‘, uglevod, vitamin, makro
va mikroelementlar shu oziqa tarkibidan hazm sistemasining turli qismlaridagi
fermentlar ta’sirida o‘zgartirilib o‘zlashtiriladi.
Hazm sistemasi orqali oziq-ovqat o‘zlashtirilishi moddalar almashinishining
boshlang‘ich bosqichini tashkil etadi. Xilma-xil oziqa moddalardan organizmni
zaruriy hayotiy jarayonlari uchun organik birikmalar sintez qilinib o‘zlashtiriladi va
organizmning tirikliligi, o‘sib rivojlanishi, nasl qoldirishi, mahsulot ajratish
jarayonlari ta’minlanadi. Organizmlar evolyusion rivojlanish davrida har xil yo‘llar
bilan oziqalanishga moslashgan. Nihoyatda oddiy tuzilgan organizmlarning
ovqatlanishi ham oddiy bo‘ladi va organizm taraqqiyoti, tuzilishini tobora rivojlanib
borishi bilan evolyusion o‘zgarishlar natijasida oziqalanish xususiyatlari ham
o‘zgarib boradi. Bu to‘g‘risida ko‘p misollarni umumiy biologiyadan bilasizlar:
Masalan: Bir hujayrali sodda organizmlar o‘zi yashayotgan muhitdan, o‘zlarining
yashashi uchun oziqani osmos diffuziya yo‘li bilan ya’ni ular butun tanasi bilan
oziqaga botib so‘rib oladi.
O‘rgamchak esa to‘riga tushgan hasharotlarni to‘riga o‘rab fermentlarini
chiqarib, o‘zgartirib, achitib, chiritib tayyor ovqatga aylantirib keyinchalik shimib
oziqalanadi yoki kanalar hayvon tanasiga yopishib qon tomirlaridan qonni so‘rib qon
bilan oziqalanadi.
Asalarilar esa to‘planib guruh-guruh bo‘lib o‘z o‘ljalarini o‘rab ishlatib o‘ziga
o‘zlashtirsa, chumolilar 3-4 tasi birdaniga o‘z o‘ljalariga hujum qilib so‘lak ta’sirida
oziqani ishlatib oziqalanadi.
Chuvalchanglar, qurtlarda naychasimon hazmlanish organi bo‘lib oziqani
kimyoviy ishlab o‘zgartib hazm qiladi.
Yuqori sut emizuvchi hayvonlar oziqalanishi uchun tashqi muhitdan 2 xil oziq
ovqat manbaidan:
1. O‘simliklar dunyosidan 60-70%.
2. Hayvonot dunyosidan olinadigan 20-30% oziqalar tarkibida organizm uchun
organik va anorganik moddalar bor bo‘lib oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, vitaminlar,
mineral moddalar va boshqalarni oladi. Oziq ovqatlar hazm sistemasiga tushib bu
sistemaning aktiv faoliyati natijasida hazmlanish jarayonini o‘taydi. Hazm sistemasi
organizmlarning ovqatlanish sharoitiga qarab har xil rivojlangan bo‘lib, bu
organizmlarni uchta guruxga bo‘lib o‘rganiladi.
O‘txo‘r hayvonlar.
Go‘shtxo‘r hayvonlar.
3.Aralash ovqat bilan oziqalanuvchilar.
1.O‘txo‘r hayvonlarda hazm sistemasi ancha murakkab rivojlangan va o‘txo‘r
hayvonlarning oshqozonining hajmi katta bo‘lib qoramollarda 60-100 kg, echki,
qo‘y, otlarda bir necha kg oziqa iste’mol qiladi.
2.Go‘shtxo‘r hayvonlarga it, mushuk.
3.Aralash ovqat iste’mol qiladiganlarga odam, cho‘chqa kirib, ular, o‘simlik,
go‘sht iste’mol qiladi.
Hazm sistemasi hazm jarayonlarini kechishi uchun bir qator murakkab
vazifalarni bajaradi.
1. Hazm sistemasi har xil shira ajratib-sekretor vazifani bajaradi:
2. Hazm sistemasi harakat yoki mator vazifasini bajarib oziqalarni ishqalab
ezadi:
3. Hazm sistemasida fermentatsiya jarayoni sodir bo‘ladi, chunki turli bezlar
turli xil fermentlar ishlab chiqarib, turli xil oziqalarni parchalaydi:
4. So‘rilish jarayonini o‘taydi.
5. Har xil inkretor vazifalarni bajaradi.
Oshqozon, ichak, shilliq pardalari har xil gormon ajratib chiqaradi, oshqozon
osti bezi esa gormon va shira ishlab chiqaradi.
Hazmlanish jarayonlari hazm sistemasida kechadigan mexanikaviy,
kimyoviy va biologik yoki mikrobiologik o‘zgarishlar bilan yakunlanadi. Oziq
ovqatlar hazm sistemasida mexanik ishlanadi, maydalanadi, yumshatiladi va
namlanish jarayonlarini o‘taydi. Bu asosan yuqori sut emizuvchi organizmlar og‘iz
bo‘shlig‘ida ta’minlanadi (tish yordamida maydalanadi, jag‘, til bilan ta’minlanadi)
parrandalarda jig‘ildon yoki muskulli oshqozonda ishlanadi, maydalanadi.
Kimyoviy jarayonlar fermentatsiya yoxud mikrobiologik o‘zgarishlar
natijasida bo‘ladi, bunda oziq ovqat oksidlanishi, gidrolizlanishi (suv ishtirokida
parchalanish) fermentatsiya bo‘lishi achish-chirish yo‘li bilan yuzaga chiqadi.
Ayniqsa, hazm sistemasi og‘iz bo‘shlig‘idan to to‘g‘ri ichakgacha bo‘lgan yo‘lda
juda ko‘p shira ishlab chiqaruvchi bezlari bo‘lib, shira ajratadi. Og‘izda-so‘lak,
oshqozonda-oshqozon shirasi, ichakda-ichak shirasi o‘t va oshqozon osti bezi
shirasi. Bular tarkibida fermentlar bo‘lib, ularni 3 guruhga bo‘lib o‘rganiladi:
1. Amilotik fermentlar-uglevodlarga ta’sir qiladi.
2. Lipolitik fermentlar-yog‘ni parchalaydi.
3. Proteolitik fermentlar-oqsillarni parchalaydi.
Fermentlarning aktivligi uchun hazm sistemasining belgili namlikligi – suv
bo‘lishi, muayyan muhit sharoiti, muayyan harorat (temperatura) 38-40o bo‘lishi
kerak.
Bu fermentlardan biri kletchatkani parchalaydi, oqsilni chiritadi, uglevodlarni
achitadi. Bu fermentlar haqida batafsil ma’lumotlarni kavsh qaytaruvchi hayvonlar
ingichka ichagida kechadigan hazmlanish jarayonida o‘rganiladi.
Hazm sistemasida oziq-ovqatlar mikrobiologik o‘zgarishlarga uchrab ayniqsa
bakteriya yoki infuzoriyalar yordamida-oziqa maydalanadi. Oziqa achish-chirish
yo‘li bilan ham ishlatiladi.
2.Hazm sistemasining bosh qismi og‘iz bo‘shlig‘i bo‘lib, og‘iz bo‘shlig‘ida
ovqat hazmlanishi so‘lak bezlarida ishlanayotgan shiralar ta’sirida bo‘ladi.
Organizmning bosh qismida 3 yoki 4 juft so‘lak bezlari bo‘lib shu so‘lak bezlari
ajratgan shiralar og‘iz bo‘shlig‘iga quyiladi. (Odam va yirtqich hayvonlarda ko‘z osti
so‘lak bezining shirasi ham bo‘ladi). Organizmda ovqat hazm bo‘lishi uchun har xil
organizmlar turli yo‘l bilan oziq-ovqatlarni qabul qiladi. Jumladan yirtqich
hayvonlar oziq-ovqat o‘ljasini oldingi oyoqlari bilan ushlab tishlari bilan yirtib
og‘ziga oladi, ularni yeydigan ovqatlari ko‘pincha yumshoq bo‘ladi. (Go‘sht,
go‘shtli oziqalar, ya’ni to‘qimalardan tuzilgan muskul pay).Oziqani og‘izda juda oz
chaynab so‘lak bilan aralashtirib yutadi.
Cho‘chqalar oziq-ovqat moddalarni tumshuq uchlari bilan kavlab, izlab, oldingi
tishlari bilan tishlab, lab, til harakati bilan og‘ziga oladi. Cho‘chqalarning ostki jog‘i
uncha harakatchan emas, jog‘lari juda yaqin bo‘lib oziqani chala chaynab yutadi.
Cho‘chqalar oziqani og‘izda kam chaynaydi, yarim chaynab yutadi.
Cho‘chqalar suyuq yumshoqlashtirilgan polufabrikat oziqalar bilan, konsentrat
bo‘tqa pishirib oziqalantiriladi. Konsentratlar har xil oziqalardan qarishtirish,
yumshatilgan oziqa, oshxonalarda qolgan oziqalardan iboratdir. Cho‘chqalar og‘zida
oziqa hazmi o‘ziga xos xususiyatga ega bo‘lib, cho‘chqa og‘zida so‘lak bezlaridan
ko‘p miqdorda so‘lak ajraladi. Ulardan ham jag‘ osti, til osti so‘lak bezlari vaqti vaqti
bilan so‘lak ajratadi, ayniqsa yosh cho‘chalar sut, sut qoldig‘i bilan oziqalanganda
vaqti-vaqti bilan aralash bezlardan so‘lak ajratadi. So‘lakda amilolitik fermentlar
ko‘p bo‘ladi, ayniqsa cho‘chqaga ko‘p kraxmalli oziqa (un, kepak) berilganda
so‘lakning tarkibida amilolitik fermentlar ko‘p bo‘ladi. (Cho‘chqa bolalarini
onasidan ajratganda obratlar bilan aralash bo‘tqa pishirib berish kerak, yarmalarga
vitminli oziqa, ko‘k beda, sabzi, D vitaminini qoplash uchun mineral moddalar
qo‘shish kerak, qon kasalliklaridan saqlash uchun kobolt, temir soqlavchi oziqalarni
qo‘shish kerak. Hayvon bug‘ozlik davrida mineral moddalar ratsion tarkibida
yetarlicha iste’mol qilsa tug‘iladigan cho‘chqa bolalarini terisi tagida 15-20 kunlik
zahira mineral moddalar to‘plab tug‘iladi. Buning uchun ratsion doimo tekshirib
turilishi lozim.
Bir tuyoqli hayvonlar oziq-ovqatlarni yuqori lablarini tez harakati bilan
yig‘ib, to‘plab, ba’zan oldingi oyoqlari bilan oziqani yig‘ib to‘plab, ezib, tishlari
bilan kesib, og‘izga olib maydalaydi, ayniqsa oldingi kurak tishlari o‘simliklarni
yerdan kesib, uzish uchun ishlatadi. Og‘izga olingan oziqalarni maydalab, so‘lak
bilan aralashtirib, til ishtirokida luqma holatiga keltiradi. Bir tuyoqli hayvonlar
oziqalarni og‘izda ancha uzoq chaynab yutadi. Og‘izda ozuqa hazm bo‘lishi ancha
murakkab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Jumladan so‘lak bezlarining funksional aktivligi
hayvonlarning yoshiga qarab o‘zgaruvchan bo‘ladi. Bir tuyoqli hayonlarni
yoshligida so‘lak vaqti-vaqti bilan ajralib, sut ichganda yoki har xil suyuq ozuqalar
iste’mol qilgan vaqtda kam so‘lak ajratadi.
Otlar og‘ziga ozuqa tushishi bilan so‘lak ajralib, bu so‘lakni ozuqa
chaynayotgan tomondagi so‘lak bezlari ajratadi. Bir tuyoqlilarning yoshlik davrida
til osti va jag‘ osti so‘lak bezlardan so‘lak ajralib, u oz va quyuq bo‘ladi. Dag‘al
oziqalarga o‘tishi bilan juda ko‘p suyuq so‘lak ajratib, so‘lak muhiti kuchsiz ishqoriy
rN-7,55 holatda bo‘lishi oziq ovqat bilan aralashib, oshqozonga tushib, oshqozon
ichida qisman amilolitik jarayonlarni ta’minlaydi, ya’ni uglevodlar parchalandi.
So‘lak oshqozonda qisman mikroorganizmlar rivojlanishiga sharoit yaratadi, dag‘al
oziqalarni yumshoq qilib, yutilishini ta’minlaydi. Ular yosh vaqtida 10-15 litrgacha,
3-4 oyligida 20-25 litrgacha va keyinchalik 40 litrgacha so‘lak ajratadi. Funksianal
xususiyatiga ko‘ra til osti va jag‘ osti so‘lak bezi kuchsiz kislotali, yopishqoq, oz,
quyuq so‘lak ajratib, keyin quloq oldi so‘lak bezi so‘lak ishlab chiqarishi bilan
so‘lakning yopishqoqligi kamayib, muhiti ishqoriy bo‘lib, ko‘p so‘lak ajratadi.
Kavsh qaytaruvchi organizmlar ozik-ovqatlarni og‘izda yuzaki chaynaydi.
Og‘izga til va lab harakati bilan ozuqa oladi. Yuqorida aytilgan hayvonlar suyuq
ozuqani lab, til yordamida yoki shimib oladi.
Itlar, mushuklar tillarini qoshiqqa yoki cho‘michga o‘xshatib suv ichadi.
Ozuqa moddalar og‘izga tushishi bilan ularni hazmlanishi boshlanadi.
Og‘izda ovqat hazm bo‘lishi uchun oziqa namlanib yumshatilib, parchalanish
davrini o‘taydi. Bu borada so‘lak hazm shirasi sifatida muhim ahamiyatga ega.
So‘lak organizmning bosh qismida joylashgan bir qator sekretor bezlarda-so‘lak
bezlarida ishlanadi.
Quloq oldi, jag‘ osti va til osti so‘lak bezlari juft bo‘lib, yirtqich hayvonlarda
va odamlarda ko‘z osti so‘lak bezlari joylashgan bo‘lib o‘z so‘lagini og‘iz
bo‘shlig‘iga quyadi. Jumladan quloq oldi so‘lak bezini sekresiyasi o‘ziga xos bo‘lib,
suyuq shira ishlaydi. Shirasining tarkibida tuz va organik madda kam miqdorda
bo‘lib, suv ko‘p bo‘ladi ya’ni 99,6%. Kavsh qaytaruvchi hayvonlarda quloq oldi
so‘lak bezi sekreti ko‘p ishlab chiqarilib tarkibida azot bo‘ladi. Bu azot ularning katta
qornida oqsil sintez qilishda ishtirok qiladi va organizm talabiga kerak bo‘ladigan
oqsilni sintezlaydi. Jog‘ osti so‘lak bezi quyuq so‘lak ajratib shira tarkibida suv oz
99,2% gacha, oqsil va tuzlarning konsentratsiyasi ancha baland, organik
birikmalardan mutsin, lizotsim ko‘p saqlanganligi tufayli so‘lak quyuq bo‘ladi. Til
osti so‘lak bezi aralash tipdagi bez bu bezlarda ko‘p shiliq modda bo‘lib,
yopishqoqlikni ta’minlaydi, antibak-terial xususiyatni ta’minlaydi.
Ko‘z osti so‘lak bezi aralash so‘lak bez sifatida suyuq shira ajratib so‘lak
tarkibida 99,2-99,6% suv va 0,8-0,6 atrofida organik va anorganik birikmalar bor.
So‘lakni quruq moddalarini tashkil qiladigan oqsil, mochevina, mutsin,
lizotsim va uning eng asosiy ovqat hazm qiladigan fermenti bo‘ladi. So‘lakda
amilolitik fermentlar bo‘ladi. Amilaza, maltoza, ptialin (diastaza) bo‘ladi. So‘lak
tarkibida juda kam miqdorda boshqa organik, gormonal moddalarning qoldig‘i
bo‘ladi.
So‘lak miqdori yirik shoxli hayvonlarda: 100-200 litr/kun rN 8,1-8,4
ot 40-50 7,3-7,5
cho‘chqa 10-15 7,2-7,5
qo‘y 7-14 8,0-
8,3
it 0,6-1,2
7,3-7,7
quyon 0,04-0,08
8,1-8,5
So‘lak rangsiz, shillimshik va yopishqoq suyuqlik bo‘lib, hayvon turiga,
oziqalanishiga, yashash sharoitiga va boshqa omillarga bog‘liq. U 99,0 – 99,4% suv
va 0,6 – 1% atrofida anorganik va organik moddalarni saqlaydi. So‘lakda mineral
moddalardan sulfatlar, karbanatlar, kalsiy, kaliy va boshqalar bo‘ladi. organik
moddalardan amilaza, maltaza va lizotsim fermentlari, yopishqoq modda –
glyukopolisaxarid mutsin, almashinuv mahsulotlaridan machevina, ammiak,
karbanat angidrid va boshqalar bo‘ladi.
So‘lakda amilolitik fermentlar juda kam bo‘lib, uning tarkibidagi amilaza
kraxmalni maltozagacha, maltaza esa maltozani glyukozagacha parchalab, etxo‘r
hayvonlar so‘lagida ko‘proqdir. Lizotsim bakteriotsidlik xususiyatiga ega bo‘lib
ko‘pchilik mikroorganizmlarni parchalaydi. Mutsin so‘lakni yopishqoqligini
ta’minlab, natijada oziqa luqmasini tegishli shaklga keltiradi va oson yutilishini
ta’minlaydi.
So‘lak
suyuq
bo‘lganligi
bilan
solishtirma
og‘irligi
1,002-1,012
yopishqoqligi suvga nisbatan 1,5-2,0 ga teng (Buni aniqlash uchun viskizometrni bir
naychasiga suv va ikkinchi naychasiga so‘lak solib 1 tomchi so‘lak tomganda 2
tomchi suv tomadi).
So‘lakning muhiti kuchsiz kislotali 6,7-8,2 va go‘shtxo‘r hayvonlarda
(yirtqich hayvonlar va odamda) 6,7-7,3-7,5 o‘txo‘r hayvonlarda kavsh
qaytaruvchilarda kuchli ishqoriy 8,0-8,2 bo‘ladi.
So‘lak muhiti har xil organizmlarda har xil sharoit yaratib og‘iz bo‘shlig‘ida
uglevodlar parchalanishini ta’minlaydi. Kavsh qaytaruvchilarda so‘lak ajralib katta
qoringa tushib mikroorganizmlarning rivojlanishini ta’minlaydi.
So‘lak og‘iz bo‘shlig‘ida bir qator muhim vazifalarni bajaradi.
1. Og‘izda so‘lak muhim sharoitlarni ta’minlab beradi. Namlik, muhit va
boshqalar.
2. Fermentlarni aktivligini ta’minlaydi.
3. Og‘izni har xil qoldiq moddalardan tozalab dizenfeksiyalaydi.
4. So‘lak, oziq ovqatni namlab luqmani shakllantirib turadi. (Og‘izga olingan
va tarqoq bo‘lgan oziqani mutsin-kleylaganga o‘xshatib biriktirib lo‘qma hosil
qiladi) va yutilishni silliq qilib turadi.
So‘lak o‘ziga xos hislat, ajralish tarkibiga ega bo‘lib, so‘lak ajralishining
mohiyati muhimdir. Ayniqsa so‘lakni har xil sharoit, ta’sirotga nisbatan ajralishi,
o‘zini vazifasini ta’minlaydi. So‘lak faqat ovqat hazm qilish uchun ajralib
qolmasdan, balki organizmning himoya qilish uchun ham ajratadi. Shu sababdan
so‘lak ovqat bo‘lmagan moddalarga ham ajraladi. Masalan: qum, kislota, tosh, turli
tuzlarga, zahar va boshqa moddalarga yoki studentlar nos otadi natijada ko‘p so‘lak
ajralib himoya vazifasini o‘taydi ya’ni og‘izni yuvib, og‘iz bo‘shlig‘ini tozalaydi.
So‘lakning asosiy mohiyati ovqat hazm qilish bo‘lib uglevodlarni
parchalaydi, ya’ni kraxmaldan amilaza ta’sirida glyukoza hosil qiladi. So‘lak so‘lak
bezlarida hosil bo‘ladi va hosil bo‘lishi murakkab jarayon bo‘lib uni hosil bo‘lishi
va ajralishini aniqlash uchun o‘tkir va xronik metodlardan foydalaniladi. Jumladan
I.P.Pavlov laboratoriyasida so‘lak yo‘llariga naycha o‘rnatish yoki shu yo‘llarni
lunjni tashqarisiga chiqarib tikish metodikasi ishlab chiqilgan. Masalan: It,
qo‘ylarning quloq oldi so‘lak bezining yo‘li tashqariga chiqarilib tikiladi. Bu
metodikalar boshqa hayvonlarda ham ishlangan. Bu tajribani dastlab I.P.Pavlov
shigirdlari bilan o‘tkazgan. (D.L.Glinskiy).
So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezlarining aktiv funksional xususiyati asosiy
o‘rin egallab so‘lak bezida merakrin va apokrin tipdagi sekresiyalar kuzatiladi.
So‘lak bezining sitoplazma qismining hujayralari ayniqsa ribosoma
hujayralari, Goldji apparatining aktivligi so‘lak hosil bo‘lishini ta’minlaydi.
So‘lak hosil bo‘lishini tushintiradigan bir qancha nazariyalar mavjud.
Jumladan filtratsiya nazariyasining muallifi Karl Lyudvig takidlashicha
so‘lak bezida juda ko‘p qon tomirlar bo‘lib qon tomirlarida qon bilan birga har xil
organik – anorganik modda, suv, tuz, aminokislotalar, azot va qoldiq modda
mochevina, kreatinining kabi moddalar, siydik kislotasi va boshqa moddalar bo‘lib
konsentratsiyasi ko‘p bo‘lgani uchun hamda qon tomirlar o‘tkazuvchanligi tufayli
ko‘p moddalar filtrlanadi. Shu sababdan so‘lak tarkibidagi suv va bir qator organik
va anorganik moddalar ayniqsa aminokislotalar filtralanib so‘lakni boshlang‘ich
manbaini tashkil qiladi. (Plakatda so‘lak bezi, yadrolari ribosoma goldji apparati
yadrosi va ular atrofida joylashgan kapillyar qon tomirlari ko‘rsatilgan bo‘lib shu
joyda filtrlanish bo‘ladi).
So‘lak hosil bo‘lishida so‘lak bezining aktiv faoliyatida unda sodir bo‘ladigan
sekresiya va sintez jarayonlari asosiy rol o‘ynaydi.
Filtratsiya qilingan moddalardan so‘lak tarkibida saqlanadigan har xil organik
birikmalarni aktiv fermentlar, mutsin va lizotsim moddalarini sintez qilinishi
ta’minlanadi. Bu jarayonlarda har xil aminokislotalar, tuzlar, ishqorlar va boshqa
moddalar qatnashadi. Natijada so‘lak bezining tarkibiy qismida bo‘ladigan ayrim
organik birikmalar ajraladi va natijada yaxlit so‘lak fermenti ajraladi.
So‘lak ajralguncha va so‘lak hosil bo‘lganidan keyin so‘lak bezining
strukturasi o‘rganilgan (so‘lak ajralgunga qadar bez hujayralari to‘liq, hajmi katta,
kompakt va so‘lak ajralgandan keyin bez hujayralari zichlashib, hajmi kichrayib,
massasi engillashib qoladi. Ribosoma, goldji apparati turli moddalar va o‘z tarkibiy
qismdan ajraladi).
So‘lak ajralishi murakkab, reflektor va gumoral yo‘l bilan boshqariladi.
So‘lak ajralishini boshqaruvchi markaz uzunchoq miyada va uning yuqori markazi
bosh miya sharlari po‘stlog‘ida joylashganligi tasdiqlangan. Markaziy nerv sistemasi
so‘lak bez faoliyatini vegitativ nerv tolalari bilan boshqaradi. (Simpatik va
pasimpatik) Simpatik sistema nervlari so‘lak bez sekresiyasini susaytiradi va oz
miqdorda ammo organik birikmalarga boy quyuq so‘lak ajraladi. Adashgan nerv
ta’sirlanganda so‘lak ajralishi kuchayadi. Suyuq so‘lak ajralib tuzlar va organik
birikmalarga boy bo‘ladi ya’ni boshqacha qilib aytganda adashgan nerv so‘lak
filtratsiyasini kuchaytiradi. So‘lak ajralishi bevosita shartsiz va shartli reflekslar
natijasida hosil bo‘ladi. So‘lak ajralishini shartsiz refleksi vaqti atiga 2-3 soniyani
tashkil qiladi bu degani og‘izga ovqat tushishi bilan 2-3 soniyada reflektor so‘lak
ajraladi. So‘lak ajralishi har xil oziqalarga har xil bo‘lishi kuzatiladi: dag‘al
oziqalarga, qattiq oziqalarga ko‘p suyuq so‘lak ajraladi. Yumshoq oziqalarga oz
miqdorda quyuq so‘lak ajraladi. So‘lak ajrashi shartli reflekslar yo‘li bilan bosh
miyaning po‘stlog‘i osti markazi bilan boshqariladi. So‘lak ajrilishi har xil bo‘lib
refleks shartli sharoitlarda shartli refleksga aylanadi. Masalan: Og‘izga ovqat tushib,
ajralgan so‘lak ajralishi shartsiz refleks agar shu bir necha marta takrorlansa yoki
ovqatni ko‘rinishi, hidiga nisbatan so‘lak ajralib shartli refleks holatida so‘lak
ajraladi. Ko‘z, xid bilish organi qo‘zg‘alishni bosh miyaga berib shartli reflektor yo‘l
bilan so‘lak ajraladi. Turli oziqaga so‘lakni sifati o‘zgaradi, miqdori o‘zgaradi.
(Plakat).
So‘lak ajralishi shartli refleks xonasiga it kirgizilib ta’sirot berilib lampochka
yoqilib bir necha martaba takrorlansa keyinchalik faqat lampochkani yoqilishi so‘lak
ajralishini kuchaytiradi. (Plakat). So‘lak ajralishi gumoral yo‘l bilan ham boshqarilib
qon tarkibiga bog‘liq bo‘ladi. Qon tarkibida oziq-ovqat moddalarning ko‘p bo‘lishi
ya’ni (qoning to‘q bo‘lishi) so‘lak ajralishini keskin kamaytiradi.
Qonda ozik-ovqat kam bo‘lishi ya’ni (qonning och qolishi) so‘lak ajrali-shini
kuchaytiradi. Och qon ta’sirida so‘lak markazining faoliyati kuchayib natijada so‘lak
ajralish kuchayib og‘izga dastlabki so‘lak porsiyalari ajraladi. Bunday so‘lak
ajralishi ishtohani uyg‘otadi. (Ishtoha shirasining ajralishi och qolganda, ro‘za tutgan
kunlarning birinchi kunlarida ertalab shartli reflektor yo‘l bilan so‘lak ajralishida
kuzatiladi).
3.Og‘izda atroflicha maydalanib, so‘lak bilan aralashib, so‘lak ta’sirida
tayyorlangandan so‘ng til harakati bilan, lo‘nj muskullarining harakati natijasida
lo‘nda lo‘qma shakliga keltiriladi, lo‘qma til ustiga olinadi, til tubidagi muskulni
qisqarishi bilan (tortilishi) luqma tomoqqa yetkaziladi va qizil o‘ngach orqali
oshqozonga tushadi va me’dada uzoq vaqt davomida mexanik, fizik, kimyoviy
ta’sirotlar oqibatida o‘zgarishlarga uchraydi. Oziqa me’da shirasi bilan aralashib
ayrim tarkibiy qismlarga parchalanadi va qisman qonga so‘riladi. Me’dada oziqalar
yuzaki parchalanib, asosiy parchalanish va hazmlanish ichaklarda yuzaga keladi.
1. Oshqozon yoki me’da har xil organizmlarda turlicha tuzilgan bo‘lib, uni
asosan bir kamerali oddiy oshqozon ya’ni go‘shtxo‘r hayvonlar oshqozoniga (it va
mushuklar oshqozoni yoki me’dasi);
2. Tuzilishi oddiy ammo vazifasi murakkab oraliq oshqozonlar, bu aralash
oziqalanadigan hayvonlardan cho‘chqada yoki o‘txo‘r hayvonlardan bir tuyoqlilarda
bo‘ladi.
3. Murakkab to‘rt kamerali kavsh qaytaruvchi hayvonlar me’dasi,
parrandalarda ikki kamerali, tuyada uch kamerali me’da bo‘ladi.
Bir kamerali oddiy me’dalarga oziq-ovqatlar tushishi bilan ularni ishlanishi
va hazmlanishi boshlanadi. Bir kamerali me’dani qizilo‘ngachdan kirish qismi –
kardial, tubi – fundal va o‘n ikki bormoq ichakka chiqish qismi pilorus farq qilinadi.
Oshqozon to‘rt qavatdan tuzilgan bo‘lib: tashqi zardob, o‘rtadagi muskul, shilliq
parda osti va shilliq qavatlardan ibrat bo‘lib, oshqozon muskul devori: uzinasiga,
aylanasiga va qiyshiq muskullardan iboratdir. Ozuqalarni hazmlanishida me’da
devorida joylashgan hujayralardan ajralgan me’da shirasining ahamiyati kattadir.
Oshqozon ichki qavati shilliq parda qavati bilan qoplangan va shilliq parda
qavatida oshqozon shirasini ishlab chiqaradigan: qo‘shimcha, asosiy yoki bosh va
qoplama bezlar joylashgan bo‘lib, ular har xil hujayralardan tuzilgan. Bu bezlarning
gistostrukturasi turlicha bo‘lib bo‘lib, sekretor bezlar bo‘lib hisoblanadi. Bu bezlarda
oshqozon shirasi hosil bo‘ladi.
Me’da devorida qo‘shimcha, asosiy va qoplama hujayralar joylashgan bo‘lib,
ular faoliyati tufayli hosil bo‘lgan suyuqlik tiniq, rangsiz, kislotali muhitga ega
bo‘lib, qo‘shimcha bezlar shilimshiq modda ishlab chiqarib, me’daning kordial,
fundal va pilorus qismida sochilib joylashgan. Asosiy yoki bosh bezlar fundal va
pilorus qismlarida joylashib, proteolitik fermentlar guruhga kiradigan pepsin,
ximozin, katepsin, jelatinaza va lipolitik - lipaza fermentlarini ishlab chiqaradi.
Oshqozon shirasining tarkibida har xil anorganik va organik moddalar bor.
Anorganik moddalardan Ca, K, natriy, Marganes, ammoniy elementlarining C1, R,
karbonatli, sulfatli tuzlari va xlorid kislota, organik moddalardan sut kislotasi, ATF,
kreatinin, siydikchil, siydik kislotasi, oqsil va aminokislotalar hamda fermentlar
bo‘ladi. Me’da devorining fundal qismdagi qaplama hujayralardan aktiv NS1
ishlanadi. Bu NS1 oshqozon shirasiga kislotali muhit berib, ko‘p fermentlarni
aktivligini ta’minlaydi. NS1 oqsillarni bo‘rttirib, shishirib ular ustidagi qobig‘ini
yupqalaydi va oqsilga pepsin fermentini singishiga sharoit yaratib beradi, oqsil
parchalanishida katta ahamiyatga ega. Shuning uchun oshqozonda oqsil, yog‘
yetishmay parchalanish sodir bo‘lmay, surunkali gosterit yuzaga keladi. Bu holatlar
tartibsiz ovqatlanishdan kelib chiqadi. Bu kasallik bezlarni yallig‘lantirib vazifasini
izdan chiqaradi yoki NS1 midorini ko‘paytirib, kasallantirib gosterit va yaraga
aylanishi mumkin. Bu vaqtda parxez saqlash kerak.
Me’da shirasida xlorid kislotaning konsentratsiyasi 0,4-0,5% miqdorda
bo‘lib, bu xlorid kislota erkin xlorid kislota holatida juda kam saqlanib 0,15-0,25%
miqdorda bo‘ladi.
Go‘shtxo‘r hayvonlarda bir oz ko‘proq, o‘txo‘r hayvonlarda xlorid kislota oz
bo‘ladi. Xlorid kislotani ko‘p qismi organik moddalar bilan birikkan bo‘ladi. N+
o‘rnini boshqa elementlar egallab, har xil tuzlar holatida bo‘ladi.
Xlorid kislota oshqozonda oziq ovqat hazmlash bilan oziqani me’dadan
ichakga o‘tishini reflektor ravishda ta’minlaydi.
1. Pepsin aktiv bo‘lmagan pepsinogen holatida hosil bo‘lib, NS1 kislota
ta’sirida aktiv pepsinga aylanib, o‘ta kislotali muhitida rN 0,8 - 2,0 va harorat
+38+40o bo‘lganida aktiv bo‘lib, oqsillarni albumoz va peptonlarga parchalaydi.
Fibrin, go‘sht oqsilini tez parchalab, tuxum oqsilini sekin parchalaydi. Demak,
pepsinning oqsillarga ta’sir etish kuchi bir xil emas va Mett usuli bilan aniqlanadi.
Pepsin peptidaza guruhiga kirib, oqsil asosini tashkil qiluvchi peptidlarni
parchalaydi.
2. Ximozin kuchsiz kislotali, kuchsiz ishqoriy ya’ni neytral muxitida Sa+ ionlari
ishtirokida faol bo‘lib, sut oqsili kazinogenga ta’sir etib, uni kazeinga aylantiradi
ya’ni sutni ivitadi. Bu fermentlar yosh hayvonlar oshqozonida ko‘p bo‘lib,
hayvonlarni yoshi o‘lg‘ayishi bilan bu ferment kamayib, boshqa fermentlar ko‘paya
boradi. Bu fermentni yosh qo‘zilarni teriga so‘yganda shirdonidan ajratib olib,
quritib, brinza tayyorlashda achitqi sifatida ishlatiladi.
3. Katepsin oqsilni gologen qismlarini, pay to‘qimalarini jelatinani parchalaydi.
4. Jelatinaza proteolitik fermentlar qatoriga kirib, miqdori juda kam va
biriktiruvchi to‘qima oqsili – jelatinani parchalaydi.
5. Oshqozon shirasidagi lipaza faqatgina emullagan yog‘larni parchalaydi.
Oshqozon lipazasi ichak lipazasidan ancha zaif.
Toza me’da shirasida uglevodlarni parchalaydigan fermentlar yo‘q, lekin
me’daga tushgan oziqa luqmasiga me’da shirasi shimilganiga qadar luqmadagi
uglevodlar o‘zi bilan tushgan so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida uglevodlarni
parchalaydi. Luqmaga me’da shirasi shimilishi bilan muhit kislotali tomonga
o‘zgarib, amilolitik fermentlar aktivligi so‘nadi va me’da shirasining fermentlarining
ta’siri paydo bo‘ladi.
Me’da pilorus qismidan ajralgan shira zaif ishqoriy muhitga ega bo‘lib,
tarkibida pepsin kam va pepsinni faolligi past. Pilorus shirasi yog‘li oziqalar hazmida
katta ahamiyatga ega. Yog‘li oziqa iste’mol qilinganida fundal qism hujayralar
faoliyati so‘nib fundal qismda yog‘larga aloqador biriktiruvchi to‘qimalar to‘la hazm
bo‘lmaydi va ular kuchsiz kislotali muhitda pepsin ta’sirida pilorusda keyin
ichaklarda hazm bo‘ladi. Demak, fundal va pilorus qism shiralari bir – biridan farq
qilar ekan.
Qo‘shimcha bezlardan ajralgan shilliq ham hazm jarayonida katta ahamiyatga
ega bo‘lib, u me’da devorini turli ta’sirotlardan ya’ni dag‘al oziqalarni ho‘llaydi,
mulayimlashtiradi, kislota va boshqa moddalarni suyultirib, zararsizlantiradi. Me’da
shirasida faol proteolitik ferment pepsin bo‘lib, u me’da devorini parchalamaydi. Bu
holat birqancha fikrlar bilan tushintiriladi.
Oshqozon
devorini
aktiv
proteolitik
fermenti-pepsin
ta’sirida
parchalanmasligida, yemirilmasligida oshqozon devorida hosil bo‘layotgan
antipepsin moddalarning ahamiyati kattadir.
Oshqozon devorining parchalanmasligi, yemirilmasligi uni shilliq – himoya
to‘siq xususiyati tufayli sodir bo‘ladi.
Oshqozon devori bo‘ylab oqayotgan qon muhitning ishqoriylikga ega bo‘lishi
pepsin aktivligini pasaytiradi.
Oshqozonning ma’lum marom bilan harakati tufayli me’dada oziqalar yaxshi
aralashib, hazmlanadi. Oshqozon harakatini bir qancha usullar yordamida o‘rganish
mumkin bo‘lib, buning uchun hayvon me’dasiga o‘rnatilgan naycha orqali yupqa
balon yuborib, unga havo yuborib, shishirib, ikkinchi uchinchi manometr va
yozuvchi peroga tutashtirib, oshqozon harakatini grafik holda yozib yoki rentgen
apparat yordamida kuzatiladi, radiotelemetrik moslamalarda uzoqdan turib
oshqozon harakati to‘g‘risida axborot olish mumkin. Oshqozon shirasida 99% dan
ortiq suv bo‘lib, shira, suyuq, rangsiz, engil ko‘piklanadigan bo‘lib, shiradagi
fermentlar quyidagi sharoitda faol bo‘ladi.
1. Kislotali muhit eng aktiv muhit.
2. Ko‘p suv saqlanganida, chunki bu fermentlar suv ishtirokida faol bo‘lib, ular
gidrolazalar deb ataladi.
3.Muayyan haroratda taxminan +25+26o S dan past haroratda faol bo‘lmaydi
yoki +54o haroratda fermentlardagi oqsil darrov koogulyatsiyalanadi, oqibatda
fermentativ xususiyati yo‘qoladi.
Itlar me’dasida shira ajralish qonuniyatlari I.P.Pavlov laboratoriyasida
o‘rganilib, shira oziqa istemol qilinishi bilan vaqti – vaqti bilan ajraladi. Me’da
devoridagi bezlardan shira ajralishida neyrogumoral ta’sirotlar asosiy o‘rin
egallaydi. Shira ajralishining reflektor va gumoral ya’ni ximiyaviy fazalari farq
qilinadi.
Shira ajralishining reflektor fazasida oziq ovqatlarning og‘ziga yoki me’daga
tushishi bilan uzog‘i bilan 4-5 minut o‘tgach me’da devoridagi bezlardan shira
ajralib, bu M.N.S.si orqali shira ajralishini boshqaradigan markazlarning
qo‘zg‘alishidan hosil bo‘ladi. Shira ajralishini boshqaradigan asosiy markaz
uzunchoq miyada bo‘lib, u markaz bosh miya bilan aloqadordir. Markazning
qo‘zg‘alishi xilma xil shartsiz va shartli ta’sirot natijasida yuzaga keladi. Shartsiz
ta’sirotlardan oziqa moddalarni og‘izdagi yoki me’da devoridagi retseptorlarga
ta’siri natijasida shira ajraladi. Reflektor yo‘l bilan shira ajralishi V.N.S. si
tomonidan boshqarilib simpatik va adashgan nervlar orqali amalga oshadi. Adashgan
nerv sekretor nerv hisoblanib, shira ajralishini kuchaytirib, suyuq, tuz va kislotalarga
boy, fermentatsiya quvvati past bo‘lgan, simpatik nerv ta’sirida oz miqdorda lekin
quyuq shira ajratadi. Shirada organik birikmalar ko‘p, oqsil tabiatli moddalardan
fermentlar ko‘p, fementatsiya kuchi katta bo‘ladi. Reflektor fazada ajralayotgan
shira umuman olganda dastlabki oziq ovqatlarni parchalanishiga ta’sir qiladigan
ishtoxa shirasi bo‘lib hisoblanadi. Reflektor fazada shira ajralishi har xil oziqaning
xislat va xususiyatlariga bog‘liq bo‘lib, jumladan qatiq dag‘al oziqa ta’sirida ko‘p
miqdorda suyuq shira ajralsa, ammo suyuq, yumshoq oziqalar ta’sirida shira ajralishi
kam, quyuq shira ajraladi, fermentatsiya quvvati har xil bo‘ladi. Shiraning
fermentatsiya kuchi Mett (naychasi) usulida o‘rganiladi. (Maxsus mikrokapilyarli
naycha shkalalarga bo‘lingan bo‘lib, shu naycha ichiga oziq ovqat joylab, shira
ta’sirini termastat sharoitida qoldirilib, va hazmlanishni shu shkalalarda qo‘rib
aniqlanadi). Hayvon go‘sht, oqsil, yog‘ mahsulotlarini iste’mol qilib, ma’lum davrda
hazm bo‘lib, fermentatsiya qobiliyati o‘rganiladi. Hazmlanish oziqaning haroratiga,
tarkibiga va boshqa hislatlarga bog‘iq.
Me’dada shira ajralishining kimyoviy fazasida oziq ovqatlarni qabul
qilgandan keyin taxminan 20-30 daqiqa o‘tgandan keyin shira ajralaboshlanib, 40-
45 daqiqa davom etadi. Shiraning ajralishiga qonga so‘rilgan oziqa tarkibidagi
moddalar ta’sir qiladi. Oziq ovqat tarkibidgi oqsillar, yog‘lar, uglevodlar, har xil
tuzlar NaC1, har xil kislotalar (amina kislota, yog‘ kislotalari) shira ajralish
jarayonini kuchaytiruvchi sabab sifatida ta’sir qiladi.
Oqsillar aminokislotalarga parchalanib, qonga so‘rilib, me’dada shira
ajralishiga ta’sir etadi. Yog‘lar, yog‘ kislotalariga va glitsiringa parchalanib, qonga
so‘rilib, qon orqali shira ajralishiga ta’sir qiladi. Kimyoviy fazada shir ajralishi faqat
Gaydengayn usuli bilan tayyorlangan kichkina me’dachada oziq ovqatlarni solib,
ta’sirlanishini aniqlash mumkin. qimyoviy fazada ajralgan shira uzoq muddatda
ajralib, shira fermentatsiyasining quvvati reflektor fazadagiga nisbatan past bo‘ladi.
Struktura tuzilishi birkamerali, vazifasi murakkab oshqozonlar bir tuyoqlilarda
(otlar, eshaklar, xachirlar) cho‘chqalar va quyonlarda bo‘lib, ularda kechadigan
hazmlanish jarayonlariga qarab oraliq me’dalar deyiladi.
Bir tuyoqli hayvonlar asosan dag‘al oziqalar va konsentratlar bilan
oziqalanishga moslashgan. Oziqalanishga qarab bir tuyoqli hayvonlarning hazm
sistemasi ham nisbatan murakkab rivojlangan, ayniqsa oshqozon va yo‘g‘on ichaklar
sistemasi har xil aralash ozuqalarni, shu jumladan dag‘al xashak va konsentratlarni
hazm qilishga moslashib tuzilgan. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozoni tashqi
ko‘rinishidan bir kamerali ya’ni qizil o‘ngach davomi oshqozon sfinktori ikkiga
bo‘linadi (qizil o‘ngachdan kirish va ingichka ichakga chiqish joyiga). Qizil o‘ngach
oshqozonga to‘g‘ri tushmasdan qiyshiq uchburchak hosil qilib tushadi. Qizil o‘ngach
bilan oshqozon orasidagi sfinktorda maxsus burama bo‘lib, ot va eshak qusa
olmaydi, agar qusmoqchi bo‘lsa, shu buramalar sfinktorni berkitib qo‘yadi.
Oshqozonning ichki shilliq parda qavati struktura-tuzilishiga ko‘ra to‘rt
qismga bo‘linadi:
1. Kardial qism-qizil o‘ngachga tutashgan joy.
2. Ko‘r xalta qismi.
3. Fundal qism.
4. Pilorus qismlari.
Bu qismlar har xil hujayralardan tuzilgan bo‘lib, bu hujayralardan
ishlanadigan shiralar xususiyatini xilma xilligi oshqozon ichida oziqalar tarkibidagi
xilma xil moddalarni parchalanishini ta’minlaydi. Oshqozon shartli ravishda
tapografik tuzilishiga ko‘ra ikki qismga bo‘linadi ya’ni kardial va ko‘r xalta
oshqozonni chap tomonini, fundal va pilorus o‘ng tomonini tashkil qiladi.
Oshqozonning chap tomonida oziq-ovqatlar tarkibidagi uglevodlarni parchalanishi
ta’minlanib, bu yerda muhit ishqoriy bo‘ladi. Shuning uchun ham so‘lak tarkibidagi
va oziqa tarkibidagi hamda mikroorganizm fermentlari ta’sirida kraxmal,
kletchatkani va boshqa uglevodlarni parchalanishi ta’minlanadi.
Oshqozonning o‘ng tomonida asosiy va qoplama-terma hujayralarda
ishlanadigan shira tarkibidagi ferment, xlorid kislota ishtirokida, kislotali muhitda
oziqa tarkibidagi oqsillar, yog‘larning parchalanishi yuzaga keladi. Shu tariqa
oshqozonda oziqalar hazmlanishi aralash hislatga ega ya’ni oziqalar joyi
almashinadi, amilolitik jarayonlar lipolitik va protiolitik jarayonlar bilan
almashinadi. Bir tuyoqli hayvonlarning oshqozonida oziqa qat-qat bo‘lib joylanishi
aniqlangan. Bu holatni nemis olimlari Ellenberger va Sheynertlar tajribada
aniqlaganlar ya’ni ular bir necha xil buyoq bilan oziqani bo‘yab, hayvonga yegizib,
so‘ngra so‘yib, oshqozonni muzlatib, kesib ko‘rib o‘rganganlar. Shu vaqtning o‘zida
me’daning o‘rta qismdagi oziqa tarkibida so‘lak va oziqa fermentlari ta’sirida
uglevodlar almashinishi sodir bo‘lib turadi. Demak, bu hayvonlar organizmida
uzluksiz moddalar almashinuvi sodir bo‘lib, bu hayvonlar sira to‘ymaydi. Bir tuyoqli
hayvonlar oshqozonining ayniqsa o‘ng tomonidan ajralidagan shira va uning
xislatlari bir kamerali oshqozonnikiga o‘xshash bo‘ladi. Ularning oshqozon
shirasining tarkibida xlorid kislota (0,24% yerkin, 0,14% birikkan) har xil fermentlar
bo‘ladi. Xlorid kislotaning konsentrasiyasi oz bo‘lib, maksimum 0,3-0,35% bo‘ladi,
kislotaligi dag‘al oziqaga o‘tishi bilan kamayadi. Otlarni oshqozonida oziqa hazm
bo‘lishi to‘g‘risidagi ma’lumotlarni olish uchun ularning oshqozoniga naychalar
qo‘yish kerak. Lekin bu ancha qiyin. Shunga qaramasdan 1933 yil S.V.Egorov va
V.A.Cheredkov me’daga naychalar o‘rnatish usullarini ishlagan. I.P.Pavlov
bo‘yicha kichik me’dacha bichish usulini esa 1937 yil N.F.Papov (MVA fiziologiya
kafedrasini mudiri) o‘rnatgan. I.P.Pavlov usuli bo‘yicha kichkina me’dacha bichish
mushkul bo‘lib, otlarning oshqozoni ancha yuqorida joylashgan, ya’ni ko‘krak
qafasini ostiga kirib ketgan. Operatsiya qilish uchun o‘ng va chap tomondan 15-16
qabirg‘alar kesilishi kerak. Bizning shartimizga ko‘ra operasiyani chap tomonda
o‘tkazilsa kardial, ko‘r xalta qismiga, o‘ng tomonda fundal va pilorus qismiga yo‘l
ochiladi. Naycha qo‘yish uchun ham qobirg‘alarni olib tashlab, muskullarni
kesmasdan
ajratib
naycha
o‘rnatilishi
kerak.
Tekshirishlarda
otlarning
oshqozonining hajmi yoshiga qarab o‘zgarishi kuzatilgan bo‘lib, eng katta hajmi 18-
20 litrga yetadi, minimal hajmi 5-8 litr, ba’zan uch litrga yetadi.
Otlar oshqozonida shira ajralishini I.T.Troyskiy va A.A.Kudryavsevlar
toylarda ezafagotomiya usuli yordamida o‘rgangan. Ularda shira vaqti vaqti bilan,
dag‘al oziqa bilan oziqalanuvchi katta hayvonlarda uzluksiz ajralib, hatto me’da
bo‘sh bo‘lsa ham shira ajralaveradi va sutkasiga 30 litrgacha yetadi. Odatda otlar
me’dasi bo‘sh bo‘lmaydi.
Shira ajralishining xislati, miqdori, tarkibi, fermentatsiya, xususiyati
oziqalarning xilma xilligiga bog‘liq bo‘ladi. Masalan: dag‘al oziqalar bilan
oziqalanganda shira ko‘p, suyuq ajralsa, konsentratlar: kepak, maydalangan yarma,
arpa, suliga suyuq shira ajratib, lavlagi, achitilgan suli, kartoshka va pichan
oziqalariga kam shira ajratadi. N.V.Kurilovning tekshirishlarida me’daga keladigan
har ikkala adashgan nervni kesilishi to‘liq sekresiyani to‘xtatib qo‘ymasdan, juda
ozayib qolishiga sabab bo‘lishini aniqlagan. Oshqozondan shira ajralishida shiraning
barcha xislatlari oziqalanish sharoitiga qarab o‘zgarib turadi va har xil oziqalarga har
xildir.
2.Cho‘chqalar oshqozoni tashqi ko‘rinishidan bir kamerali ammo ichki
tuzilishi va vazifasi murakkab. Cho‘chqa oshqozoni ichki shilliq qavatini tuzilishiga
qarab 5 qismga bo‘linadi:
1. Qizil o‘ngach qismi.
2. Ko‘r xalta qismi.
3. Kardial qismi.
4. Fundal qismi.
5. Pilorus qismi.
Me’daning oldingi qismlarida ayniqsa kardial, ko‘r xalta qismlarida shilliq
qavatining tagida ko‘p limfa tugunlari bo‘ladi. Bulardan ishlanadigan sekret
tarkibida limfatik suyuqlik va limfasitlar bo‘ladi. Shuningdek qon bilan birga juda
ko‘p xildagi qonning shaklli elementlari (tayoqcha yadrolilar, bazofillar) keladi. Bu
leykosit hujayralari antibakterial ya’ni fagositoz qilib, oziqa tarkibida kelgan
mikroorganizmlarni o‘ldiradi. Oshqozonda oziqa hazmi taxminan bir kamerali
oshqozonnikiga o‘xshasada o‘ziga xos xususiyatlarga ham yegadir. Oziqa
hazmlanishi aralash tipga yega. Oziqa tarkibidagi uglevodli moddalar oshqozonni
yuqori qismlarida hazmlanadi, pastki tub qismlarida oqsil va yog‘lar hazmlanadi.
Oshqozonning hajmi hayvonning yoshiga, oziqaning turiga qarab o‘zgaradi. Oziqa
otlarnikiga
o‘xshab
qatlam-qatlam
bo‘lib,
joyla-shadi.
Cho‘chqalarning
oshqozonining pastki qismlarida ya’ni uning tubida oqsillar va yog‘larni parchalanib
turishi, yuqori qismida ko‘r xalta qismidagi oziqalar tarkibidagi kraxmal va boshqa
xildagi
uglevodlarni
parchalanib
turishi
ta’minlanadi.
Cho‘chqalarning
oshqozonining yuqori qismlarida muhit ishqoriy bu muhit kardial, ko‘r xalta
qismlardan ishlanadigan shira ishqorli, oziqa va so‘lakdagi ishqoriy xislatlar tufayli
kuchsiz ishqoriy muhitda bo‘ladi. Shu ishqoriy muhitda amilolitik fermentlarni
aktivligi
ta’minlanadi.
Ayniqsa
so‘lak
tarkibidagi
amilolitik
fermentlar,
mikrobiologik jarayonlar oqibatida uglevodlarni jadal parchalanishi ta’minlanadi.
Shuningdek kardial va ko‘r xalta qismida sut achituvchi bakteriyalar bo‘ladi. Sut
achituvchi bakteriyalar ishtirokida har xil achish jarayonlari sodir bo‘ladi. Chiritish
bakteriyalari ba’zi bir xil oziqalarni chiritadi, vaqtincha ishqoriy muhitda chirituvchi
bakteriyalar rivojlanib, oqsil-proteinlar chiritiladi. Bu jarayonlarda har xil achish va
chirish hisobiga sut kislota, propion, moy, kislotalar hosil bo‘ladi. Keyingi
tekshirishlarga qaraganda bu kislotalar oshqozon devoridan so‘rilib, moddalar
almashinishida qatnashishi aniqlangan. Oldingi, o‘rta, keyingi qismlardan
I.Siniщekov laboratoriyasida kichik me’dacha yasab, so‘rilish jarayonini kuzatgan.
Cho‘chqani operatsiya qilishda qorin qismining yog‘lari xalaqit beradi. Chunki
cho‘chqani oq chiziq bo‘ylab operatsiya qilish kerak. Lekin kerak bo‘lganda
cho‘chqani och qoldirib, ozdirib ham operatsiya qiladilar.
Cho‘chqalar me’dasini fundal va pilorus qismidagi bezlardan ishlanadigan
shiralar va xlorid kislota konsentratsiyasi ancha yuqori bo‘lib, 0,3-0,45% gacha
yetadi. Ayniqsa fundal qismda xlorid kislota tufayli oshqozon shirasini muhiti
kislotali bo‘lib, oshqozonda kechayotgan jarayonlar darrov o‘zgarib, endi bakterial
jarayonlar to‘xtaydi, bakteriyalar o‘ladi va bu jarayon o‘rnini prteolitik va lipolitik
jarayonlar egalaydi, endi yog‘lar va oqsillar parchalanaboshlaydi. Cho‘chqaning
me’da shirasida saqlanadigan fermentlar bir kamerali oshqozondagi fermentlarga
o‘xshash bo‘lib, ular pepsin, ximozin, lipaza va boshqalar. Me’da shirasida bu
fermentlarning saqlanishi cho‘chqaning oziqalanishiga qarab o‘zgarib turadi. Agar
cho‘chqani yog‘li, oqsilli oziqalar bilan boqilsa ularning oshqozon shirasida bu
moddalarni parchalovchi fermentlar ko‘payadi. Agar cho‘chqa kraxmalli oziqa, un,
un ortig‘i, kartoshka, lavlagi, kletchatka boy o‘simliklar boshqa uglevodi ko‘p
bo‘lgan o‘simliklar bilan oziqalantirilsa oshqozonda amilolitik jarayonlar kuchayadi.
Bu jarayonlar oshqozonning yuqori qismlarida kechib, pastga tushishi bilan
proteolitik va lipolitik jarayonlar bilan almashinadi. Cho‘chqalarning oshqozonida
shu jarayonlarni almashinib turishi va har xil qismlarda har xil jarayonlar kechishi
laboratoriya sharoitida surinkali tajribalarda o‘rganilgan. Bu jarayonlarni
o‘rganishni eng qulay usuli A.V.Kvasniskiyning polizond usulidir. Bu usul bir necha
yo‘lli naychalar yordamida V.A.Basov usuli asosida bajarilib, naycha oshqozon
tubiga qo‘yiladi. Zondning har xil balandliklarida kavaklik bo‘lib, shu joydan
alohida-alohida naycha yo‘llari tashqariga chiqariladi. Qavat – qavat joylashgan
kavaklardan kavak yo‘llari tashqariga chiqarilib, har xil qatlamdagi shira yig‘ilib,
shira tarkibi xususiyati, oziqa hazmlanishi o‘rganiladi. Cho‘chqa oziqalangandan
so‘ng birinchi soatlarda yuqori qismlarda bo‘ladigan parchalanishlar ta’minlanadi.
(Chunki oziqa tarkibidagi so‘lak fermentlari amilolitik jarayonlarni yuzaga
chiqaradi). 2-3-4-5 soat davomida oshqozonning tub qismidagi jarayonlar
quzg‘aladi. Cho‘chqa oshqozonining motorikasi boshqa hayvonlar oshqozonining
motorikasidan farq qiladi. Cho‘chqa me’dasining kardial va fundal qismlarida
peristaltik harakat zaif va pilorus qismida bir oz jonlanib, oziqa bir oz aralashdi. Shu
sababdan bo‘lsa kerak oziqa oshqozonda 6-8 soat davomida hazm bo‘ladi. Oziqa
hazm qilish sistemasida chuqur parchalanish, taxminan oshqozonda oziqaning 50-
70% parchalanadi. Qolgan qismi malham - ximus shaklida cho‘chqalarning
ichaklarida hazm bo‘ladi. Cho‘chqalarning oshqozonida oziqalarni uzoq saqlanishi
har xil konsentrat bilan oziqalanganda sodir bo‘ladi. Agar oziqalar pishirilgan,
dimlangan, maydalangan bo‘lsa 6 soatgacha saqlansa, kuriq oziqalar 10 soatgacha
saqlanadi. Oziqalar oshqozonda hazmlanib bo‘lganidan so‘ng pilorus orqali 12
barmoqli ichakga 50 mldan 120 mlgacha o‘tadi. Boshqa olimlarni ko‘rsatishicha 160
mlgacha desa, Ye.Z.Tikachev tekshirishlarida oziqlangandan bir soat o‘tganida
me’dadan ingichka ichaklarga oziqa o‘tkazilishi tez bo‘lib soatiga 1000-1100 ml
ekanligi aniqlangan. Bu iste’mol qilingan oziqaning hazmlanishi, jarayonning
jadalligiga ya’ni intensivliligiga bog‘liq.
Cho‘chqa
homilasining
me’da
devoridagi
hujayralar,
embrion
rivojlanishining oxirgi davrlarida hosil bo‘lib, emadigan cho‘chqa bolalarida me’da
shirasi kechqurun ajralib, fibrin va ko‘pchilik o‘simlik oqsillarni parchalaydi. Tuxum
oqsilini parchalay olmaydi. Voyaga yetganlarda me’da shirasi kunduzi ajraladi.
4.Me’da motorikasi oshqozon devorida uzinasiga, qiyshiq hamda doira bo‘lib
joylashgan muskullar faoliyati tufayli yuzaga keladi. Doirasimon yoki oshqozon
halqasimon muskullari me’da pilorus oldi sfinktori va pillorusdan 12 barmoqli
ichakga chiqishdagi sfinktorni hosil qilib, ozuqani me’dadan 12 barmoq ichakga
o‘tishini boshqaradi. Me’da bo‘sh bo‘lganida me’da devorlari bir biriga tegib,
kardial teshigi yopiq, pilorus sfinktori ochiq bo‘ladi. Oziqa yutilishi bilan reflektor
ravishda kardial sfinktor ochilib, oziqa me’dada qatlamma-qatlam joylashib, pilorus
sfinktori yopiladi. Me’daning to‘laboshlashi undagi oziqalarni evakuatsiyasiga
sabab bo‘ladi. Me’dadagi harakatlar turlicha bo‘lsada, ularni ikkiga bo‘lib
o‘rganiladi: tonik va ritmik yoki peristaltik harakatlar.
1. Me’daning tonik harakatlari undagi uzunasiga va qiyshiq joylashgan
muskullarning qisqarishi bilan yuzaga kelib, oshqozon fundal qismini bir xilda
doimiy tarang tortilishi bilan yuzaga keladi. Bu harakat oziqani aralashtirmasada
oziqani siqib pilorus qismiga o‘tkazishga yordam beradi.
2.Ritmik harakat me’da devorida joylashgan muskullarni bir tomoni
qisqarganda, undan ilgaridagi qism muskullarini kengayishi natijasida yuzaga kelib,
bu harakat oshqozonning kordial qismidan boshlanib pilorus qismiga qarab
o‘tkaziladi. Bu vaqtda oshqozonning kardial va fundal qismi kuchsiz qisqarib pilorus
qismi kuchli qisqaradi. Bu ketma-ket harakatlarni kuzatilganida me’da qismlari
chuvalchangsimon harakat qilishi kuzatilib, bu chuvalchangsimon harakat deyiladi.
Pilorus ma’lum ritmda marom bilan damba-dam qisqarib, peristaltik harakat shuning
uchun ham ritmik harakat deyiladi. Ritmik harakatlar oziqani oshqozon shirasi bilan
yaxshi aralashib, ichak tomon yo‘naltiradi.
Oshqozon motorikasi markaziy nerv sistemasidan keladigan adashgan va
simapatik nervlar orqali boshqarilib, adashgan nerv oshqozon harakatini tezlashtirsa,
simpatik nerv sekinlashtiradi. Oshqozonga markaziy nerv sistemasidan impuls
kelmaganida ham mustaqil qisqarib, bu harakat oshqozon devoridagi nerv va muskul
elementlariga bog‘liq. Lekin bu yuzaga kelayotgan harakatlar organizmning o‘zgarib
turadigan extiyojini qondiraolmaydi. Oshqozon harakatini o‘zgarib ishlashiga shartli
refleks hosil qilsa bo‘ladi.
Oshqozon motorikasiga xlorid kislotasining miqdori, oshqozonning oziqa
bilan nechog‘li to‘lganligi, gistamin, oqsillar parchalanishidan hosil bo‘lgan xilma-
xil mahsulotlar, tashqi muhit harorati ta’sir ko‘rsatadi. A.Yu.Yunusov issiqlik va
quyosh nuri ta’sirida me’da sekretor va motor faoliyatini tormozlanganligini,
keyinchalik shu sharoitga o‘rganib sekretor va motor faoliyatlar normallashganligini
kuzatgan. Demak, oshqozonda oziqa hazmlanishida oshqozon harakati ya’ni
motorikasi va oshqozon devorida joylashgan sekretor bezlardan har xil shira ishlab
chiqarilishi hamda gormonlar asosiy o‘rin egallaydi.
Me’dada tegishlicha hazm bo‘lgan oziqalar, me’da devorining peristaltik
harakati va pilorus sfinktorining faoliyati tufayli o‘n ikki barmoq ichakka o‘tkaziladi.
Me’dada oziqa bo‘lmay bo‘sh bo‘lsa u zaif harakatlanib, unga oziqa luqmasining
tushishi me’dani peristaltik harakatini jonlantirib, yaxshi aralashib, hazm kuchayib
oziqa pilorus qismiga o‘tkaziladi. Me’da tubida kuchli kislotali muhitda kelayotgan
oziqa, pilorus retseptorlarini ta’sirlab, qo‘zg‘alishni adashgan nervning afferent nerv
tolalari orqali uzunchoq miyadagi markaziy yadroni qo‘zg‘atadi. Markazdan kelgan
javob reaksiya pilorus sfinktorini ochib, pilorusning ritmik harakati tufayli ozuqa
me’dadan o‘n ikki bormoq ichakka o‘tkaziladi. Ichakdagi oziqa miqdori ortib, u
o‘zining kislotali ta’siri bilan me’da devorini retseptorlarini ta’sirlab, ta’sirot
markazga o‘tkazilib, javob reaksiyasi tufayli sfinktor yopiladi. Ichakdagi oziqa
muhiti ishqoriy muhitga o‘tmagunigacha pilorus sfinktori yopiqligicha qolib, me’da
tubidan pilorusga yetib kelgan oziqa o‘zining kislotali muhiti bilan pilorus
retseptorini qo‘zg‘atib, yana pilorus ochiladi. Shunday qilib me’dada hazm bo‘lgan
oziqa pilorus orqali ingichka ichakka bo‘linib-bo‘linib o‘taveradi.
Me’dadan oziqalarni ichakka o‘tkazilishi bir qancha omillarga bog‘liq bo‘lib,
ozuqa xili, konsistensiyasi, muhiti, osmotik bosim, va ichaklarning oziqa bilan
nechog‘li to‘lganligi va b. agar oziqa suyuq bo‘lsa tez, quyuq oziqa sekin o‘tadi.
Uglevodli oziqadan oqsilli oziqa, oqsilli oziqadan esa yog‘li oziqa sekinroq o‘tadi.
Bu ichakka o‘tgan yog‘larni enterogosteron hosil qilishi bilan bog‘liq bo‘lib,
enterogosteron me’da devorini harakatini sekinlashtiradi va oziqa o‘tishi
sekinlashadi. Ishqorli oziqa kislotali oziqaga nisbatan tez, gipertonik eritma izotonik
eritmaga aylanganidan keyin o‘tadi. Issiq harorat suvni ichakka o‘tkazilishini
tezlashtirsa, kislotali moddalar evakuatsiyasini tormozlaydi. Issiqlik ta’sirida
ichakning ishqoriy muhit zaiflashadi va me’dadan o‘tgan kislotali mahsulotlar tezda
ichakda neytrallashmaydi.
TAYYoRLANISh UChUN SAVOLLAR
1. Ovqat hazm qilish tizimining evolyusion rivojlanishini tushintiring?
2. Oziq - ovqat moddalarining organizmdagi ahamiyatini tushintiring?
3.Yuqori taraqiy etgan hayvonlarni oziq - ovqat manba’larini ayting?
4.Hazm sistemasining vazifalarini ayting?
5.Hazmlanish jarayonida ishtirok yetuvchi jarayonlarga tushincha bering?
6.Hazmlapnish jarayonini o‘rganish usullariga tushincha bering?
7.Turli hayvonlarning og‘iz bo‘shlig‘ida oziqa hazmlanishining farqiga tushincha
bering?
8.So‘lak tarkibini va ahamiyatini tushintiring?
9.So‘lak hosil bo‘lishini boshqarilishini tushintiring?
10.Qanday tuzilishdagi oshqozonlarni bilasiz?
11.Oshqozon devori necha qavatdan va qanday muskullardan tuzilgan?
12.Oshqozonda shira ajralishini o‘rganish usularini ayting?
13.Oshqozon shirasining tarkibini ayting?
14.Oshqozonning qanday qismlar farq qilinadi?
15.Oshqozon shirasining fermentlarini va vazifalarini ayting?
16.Oshqozon devoridagi hujayralardan ajraladigan xlorid kislotasini ahamiyatini
ayting?
17shqozon shirasini ajralishini reflektor va kimyoviy fazasini tushuntiring?
18.Oshqozon motorikasining qanday turlarini bilasiz va uning ahamiyatini
tushuntiring?
1. R.X.Xaitov, B.Z.Zaripov, Z.T.Rajamurodov «Hayvonlar fiziologisiya» Toshkent,
«O‘qituvchi», 2005 yil 3-16 betlar.
2. Husainova, Z.Toshpo‘latov «Qishloq xo‘jalik hayvonlari fiziologiyasi»
Toshkent «O‘zbekiston» 1994 yil 217-228 betlar.
3. I.V.Georgievskiy «Fiziologiya s/x jivotnыx» Moskva Agropropizdat, 1990
god 246-268 betlar.