SABZAVOT EKINLARI VA MEVALI DARAXTLARNI O‘G‘ITLASH TIZIMI

Yuklangan vaqt

2024-11-04

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

12

Faytl hajmi

40,9 KB


 
 
 
 
 
 
SABZAVOT EKINLARI VA MEVALI DARAXTLARNI O‘G‘ITLASH 
TIZIMI 
 
 
Reja 
1. Sabzavot ekinlarini oziqlanish asoslari. 
2. Sabzavot yetishtirishda mineral o’g’itlarning ahamiyati va alohida ekinlarni 
o’g’itlash. 
3. Mevali daraxtlarni oziqlanish asoslari. 
4. Mevali daraxtlari o’g’itlash tizimi, mevali daraxt ko’chatlarini o’g’itlash. 
 
Kalit so’zlar: sabzavot ekinlarini oziqlanish va o’g’itlash, pomidorni o’g’itlash, 
karamni o’g’itlash, piyozni o’g’itlash, mevali daraxtlarni o’g’itlash, daraxt 
ko’chatlarini o’g’itlash 
 
Sabzavot ekinlarini o’g’itlash tizimi: asosiy o’g’itlash, uyalab o’g’itlash va 
oziqlantirish, ushbu o’g’itlashda o’g’itlar me’yori, qo’llash muddati va usullari. 
Mahalliy o’g’itlarni qo’llash me’yorlari, muddati va usullari. Mineral va mahalliy 
o’g’itlarni birgalikda qo’llash, ulardan aralashmalar tayyorlash. Rejalashtirilgan hosil 
uchun o’g’itlar miqdorini belgilash, o’g’itlar miqdorini tuproqxususiyatlari bo’yicha 
taqsimlash va ularni agrokimyoviy haritanoma bo’yicha to’g’rilash, azotli, fosforli va 
kaliyli o’g’itlar me’yorlarini tuproqtipi va boshqa ko’rsatkichlar bo’yicha to’g’rilash, 
ko’p yillik o’tlardan keyin o’g’itlar me’yori. Sabzavotchilikda qo’llaniladigan 
o’g’itlarni hosil sifatiga va iqtisodiy samaradorlikka ta’siri. 
Sabzavot ekinlari boshqa dala ekinlariga nisbatan tuproqunumdorligiga, 
haroratga, nam miqdoriga hamda oziqlanishga juda talabchan bo’ladi. 
SABZAVOT EKINLARI VA MEVALI DARAXTLARNI O‘G‘ITLASH TIZIMI Reja 1. Sabzavot ekinlarini oziqlanish asoslari. 2. Sabzavot yetishtirishda mineral o’g’itlarning ahamiyati va alohida ekinlarni o’g’itlash. 3. Mevali daraxtlarni oziqlanish asoslari. 4. Mevali daraxtlari o’g’itlash tizimi, mevali daraxt ko’chatlarini o’g’itlash. Kalit so’zlar: sabzavot ekinlarini oziqlanish va o’g’itlash, pomidorni o’g’itlash, karamni o’g’itlash, piyozni o’g’itlash, mevali daraxtlarni o’g’itlash, daraxt ko’chatlarini o’g’itlash Sabzavot ekinlarini o’g’itlash tizimi: asosiy o’g’itlash, uyalab o’g’itlash va oziqlantirish, ushbu o’g’itlashda o’g’itlar me’yori, qo’llash muddati va usullari. Mahalliy o’g’itlarni qo’llash me’yorlari, muddati va usullari. Mineral va mahalliy o’g’itlarni birgalikda qo’llash, ulardan aralashmalar tayyorlash. Rejalashtirilgan hosil uchun o’g’itlar miqdorini belgilash, o’g’itlar miqdorini tuproqxususiyatlari bo’yicha taqsimlash va ularni agrokimyoviy haritanoma bo’yicha to’g’rilash, azotli, fosforli va kaliyli o’g’itlar me’yorlarini tuproqtipi va boshqa ko’rsatkichlar bo’yicha to’g’rilash, ko’p yillik o’tlardan keyin o’g’itlar me’yori. Sabzavotchilikda qo’llaniladigan o’g’itlarni hosil sifatiga va iqtisodiy samaradorlikka ta’siri. Sabzavot ekinlari boshqa dala ekinlariga nisbatan tuproqunumdorligiga, haroratga, nam miqdoriga hamda oziqlanishga juda talabchan bo’ladi.  
 
Sabzavot ekinlarining ildiz tizimi asosan tuproqning haydalma qatlamida 
joylashgan bo’ladi. Ularning ildiz tizimi kuchsiz rivojlanishini hisobga olib, bu 
ekinlarni unumdor, chirindi miqdori 1,5-2 %, fosfor va kaliy 1 kg tuproqda 20-30 va 
250-300 mg bo’lgan yerlarda ekish tavsiya etiladi. 
Sabzavot ekinlari oziq moddalar eritmasiga juda sezgir bo’lib, ularning 
tuproqeritmasining konsentrasiyasiga bo’lgan talabiga qarab 2 guruhga bo’lish 
mumkin: 1) yuqori chidamli – bu lavlagi, pomidor, karam; 2) kam chidamli: sabzi, 
piyoz, bodring. 
Barcha sabzavot ekinlari tuproqdan ko’plab oziq moddalarni va CO2 ni 
o’zlashtiradi, bunga sabab, ko’plab quruq modda hosil qilishdir. 
Shuning uchun ham oziq moddalarni o’zlashtirishiga qarab sabzavot ekinlari 
qo’yidagi 4 guruhga bo’linadi: 
1) Yuqori miqdorda o’zlashtiruvchi ekinlar – o’rtangi va kechki karam; 
2) O’rtacha – pomidor, bodring, piyoz; 
3) Kam – lavlagi, sabzi; 
4) Juda kam – sholg’omcha. 
Turli sabzavot ekinlari tuproqdan oziq moddalarni turlicha o’zlashtirish 
xususiyatiga ega. Bu ko’rsatkich vegetasiya davrining uzun – qisqaligiga, ildiz 
Sistemasining tuzilishiga va boshqa biologik xususiyatlariga bog’liq. Masalan, karam 
oziq moddalarni tez o’zlashtirsa, piyoz, sabzi, lavlagi esa aksincha juda sust 
o’zlashtiradi, pomidor har ikkalasining oralig’ida. 
Sabzavot ekinlari berilgan o’g’itlardan ham oziq moddani turlicha 
o’zlashtiradi: 
 
N 
P2O5 
K2O 
Kechki karam - 
60 
30 
80 
Ertangi karam - 
50 
20 
70 
Bodring - 
40 
9 
26 
Sabzavot ekinlari tuproqdagi oziq moddalar nisbatiga ham turlicha talabchan 
bo’ladi. M: karam uchun birinchi o’rinda azot bo’lsa, ertapishar sabzavot ekinlari 
Sabzavot ekinlarining ildiz tizimi asosan tuproqning haydalma qatlamida joylashgan bo’ladi. Ularning ildiz tizimi kuchsiz rivojlanishini hisobga olib, bu ekinlarni unumdor, chirindi miqdori 1,5-2 %, fosfor va kaliy 1 kg tuproqda 20-30 va 250-300 mg bo’lgan yerlarda ekish tavsiya etiladi. Sabzavot ekinlari oziq moddalar eritmasiga juda sezgir bo’lib, ularning tuproqeritmasining konsentrasiyasiga bo’lgan talabiga qarab 2 guruhga bo’lish mumkin: 1) yuqori chidamli – bu lavlagi, pomidor, karam; 2) kam chidamli: sabzi, piyoz, bodring. Barcha sabzavot ekinlari tuproqdan ko’plab oziq moddalarni va CO2 ni o’zlashtiradi, bunga sabab, ko’plab quruq modda hosil qilishdir. Shuning uchun ham oziq moddalarni o’zlashtirishiga qarab sabzavot ekinlari qo’yidagi 4 guruhga bo’linadi: 1) Yuqori miqdorda o’zlashtiruvchi ekinlar – o’rtangi va kechki karam; 2) O’rtacha – pomidor, bodring, piyoz; 3) Kam – lavlagi, sabzi; 4) Juda kam – sholg’omcha. Turli sabzavot ekinlari tuproqdan oziq moddalarni turlicha o’zlashtirish xususiyatiga ega. Bu ko’rsatkich vegetasiya davrining uzun – qisqaligiga, ildiz Sistemasining tuzilishiga va boshqa biologik xususiyatlariga bog’liq. Masalan, karam oziq moddalarni tez o’zlashtirsa, piyoz, sabzi, lavlagi esa aksincha juda sust o’zlashtiradi, pomidor har ikkalasining oralig’ida. Sabzavot ekinlari berilgan o’g’itlardan ham oziq moddani turlicha o’zlashtiradi: N P2O5 K2O Kechki karam - 60 30 80 Ertangi karam - 50 20 70 Bodring - 40 9 26 Sabzavot ekinlari tuproqdagi oziq moddalar nisbatiga ham turlicha talabchan bo’ladi. M: karam uchun birinchi o’rinda azot bo’lsa, ertapishar sabzavot ekinlari  
 
uchun, avallo juda ko’plab fosfor kerak bo’lsa, qishda uzoq muddatda saqlanadigan 
ekinlar uchun esa fosfor va kaliy kerak bo’ladi. 
Ko’plab sabzavot ekinlari tuproqeritmasining reaksiyasi kuchsiz kislotali yoki 
neytralga yaqin bo’lgan muhitni yoqtiradi. 
Sabzavot ekinlari tuproqtarkibidagi harakatchan alyuminiy miqdoriga juda 
talabchan bo’lib, uning miqdori 100 g da 3-4 mg dan kam bo’lmasligi kerak, ba’zi 
ekinlar uchun (piyoz, chesnok) 1 mg dan yuqori bo’lmasligi kerak. 
Qishloq xo’jaligida mahalliy o’g’itlar avvalo sabzavot almashlab ekish dalalari 
uchun ajratiladi. Turli tuproqzonalarida sabzavot ekinlari uchun har gektariga 20-60 
tonnagacha go’ng qo’llaniladi. 
Tuproqeritmasining reaksiyasiga sezgir bo’lgan sabzavot ekinlari: sabzi, piyoz, 
bodring organik o’g’itlarga juda talabchan bo’ladi. Lekin bu ekinlar uchun yangi yoki 
chirimagan go’ngni qo’llash tavsiya etilmaydi, go’ng ularni ildizmevasini shoxlanib 
ketishiga sabab bo’lib uning sifatini buzadi. 
Shuning uchun ham piyoz uchun chirigan go’ngdan gektariga 30-40 t. Berish 
kerak. Bodring uchun aksincha, chirimagan yangi go’ngdan 60 t/ga berish tavsiya 
etiladi. Ertangi karam uchun go’ngni samaradorligi kam, chunki vegetasiya davri qisqa. 
Sabzavot ekinlari uchun, vegetasiya davri uzoq bo’lsa yarim-chirigan go’ng berish 
kerak, ertangilari uchun esa yaxshi chirigan go’ng berish kerak yoki ularni go’ngni 
keyingi ta’siriga ekish kerak. 
Yuqorida aytilganlardan ko’rinib turibdiki, organik o’g’itlarni sabzavot almashlab 
ekish dalasida birinchi navbatda bodring, keyin piyoz va karam (kechki va o’rtangi) 
uchun berish kerak. Yengil mexanikaviy tarkibga ega bo’lgan qumloq yerlarda go’ngni 
bahorda, og’ir mextarkibli tuproqlarda esa kuzda shudgorlashdan oldin berish tavsiya 
etiladi. 
Tajribalarda aniqlanishicha, yerga solingan har 1 tonna go’ng pomidor hosilini 
170-180, karam hosilini 150-160, kartoshka hosilini 85 – 90 va poliz ekinlari hosilini 
180-190 kg ga oshirar ekan. 
Xo’jalikda mahalliy o’g’itlar manbalari aniqlangandan keyin go’ng aylanish 
(oboroti) rejasi tuzilib, unda dalalar bo’yicha organik o’g’itlarni solish navbati 
uchun, avallo juda ko’plab fosfor kerak bo’lsa, qishda uzoq muddatda saqlanadigan ekinlar uchun esa fosfor va kaliy kerak bo’ladi. Ko’plab sabzavot ekinlari tuproqeritmasining reaksiyasi kuchsiz kislotali yoki neytralga yaqin bo’lgan muhitni yoqtiradi. Sabzavot ekinlari tuproqtarkibidagi harakatchan alyuminiy miqdoriga juda talabchan bo’lib, uning miqdori 100 g da 3-4 mg dan kam bo’lmasligi kerak, ba’zi ekinlar uchun (piyoz, chesnok) 1 mg dan yuqori bo’lmasligi kerak. Qishloq xo’jaligida mahalliy o’g’itlar avvalo sabzavot almashlab ekish dalalari uchun ajratiladi. Turli tuproqzonalarida sabzavot ekinlari uchun har gektariga 20-60 tonnagacha go’ng qo’llaniladi. Tuproqeritmasining reaksiyasiga sezgir bo’lgan sabzavot ekinlari: sabzi, piyoz, bodring organik o’g’itlarga juda talabchan bo’ladi. Lekin bu ekinlar uchun yangi yoki chirimagan go’ngni qo’llash tavsiya etilmaydi, go’ng ularni ildizmevasini shoxlanib ketishiga sabab bo’lib uning sifatini buzadi. Shuning uchun ham piyoz uchun chirigan go’ngdan gektariga 30-40 t. Berish kerak. Bodring uchun aksincha, chirimagan yangi go’ngdan 60 t/ga berish tavsiya etiladi. Ertangi karam uchun go’ngni samaradorligi kam, chunki vegetasiya davri qisqa. Sabzavot ekinlari uchun, vegetasiya davri uzoq bo’lsa yarim-chirigan go’ng berish kerak, ertangilari uchun esa yaxshi chirigan go’ng berish kerak yoki ularni go’ngni keyingi ta’siriga ekish kerak. Yuqorida aytilganlardan ko’rinib turibdiki, organik o’g’itlarni sabzavot almashlab ekish dalasida birinchi navbatda bodring, keyin piyoz va karam (kechki va o’rtangi) uchun berish kerak. Yengil mexanikaviy tarkibga ega bo’lgan qumloq yerlarda go’ngni bahorda, og’ir mextarkibli tuproqlarda esa kuzda shudgorlashdan oldin berish tavsiya etiladi. Tajribalarda aniqlanishicha, yerga solingan har 1 tonna go’ng pomidor hosilini 170-180, karam hosilini 150-160, kartoshka hosilini 85 – 90 va poliz ekinlari hosilini 180-190 kg ga oshirar ekan. Xo’jalikda mahalliy o’g’itlar manbalari aniqlangandan keyin go’ng aylanish (oboroti) rejasi tuzilib, unda dalalar bo’yicha organik o’g’itlarni solish navbati  
 
ko’rsatiladi. Shu joyda bedapoya buzilgandan keyin to’rtinchi yili gektariga kartoshka 
ekiniga 50-60, sabzavotlarga 70-75 va poliz ekinlariga 80-90 tonna go’ng ishlatish 
rejalashtiriladi. 
Go’ng almashish tizimiga kirmagan maydonlarga har yili muntazam ravishda 
kamida gektariga 20-25 tonna organik o’g’itberilishi kerak. O’simliklarni o’suv davrida 
ularni oziqlantirish maqsadida mineral-organik o’g’itlar berishda chiritilgan, yarim 
quruq va elangan go’ngdan foydalaniladi. Bunda har 1 kg ammiakli selitraga 2-2,5 kg 
elangan quruq go’ng aralashtirib solinadi yoki 1 tonna ammofos 1,5-2 tonna go’ngga 
aralashtirib beriladi. 
Yerlarni shudgorlash oldidan, odatda yoz-kuz davomida to’plangan organik 
o’g’itlar solinadi. Qish va bahor oylarida to’plangan va chirishga ulgurgan go’ngdan 
yozda ekinlarni oziqlantirish paytida foydalaniladi. Xo’jaliklarda yozgi oziqlantirish 
mavsumida qo’y qiyi va parranda go’ngi mavjud bo’lsa, u vaqtda ulardan ekinlarni 
mineral o’g’itlar bilan oziqlantirishda foydalaniladi. Bu o’z navbatida hosildorlikni 
oshirish va sabzavot ekinlari hosili sifatini yaxshilashda katta ahamiyat kasb etadi. 
Har xil sabzavot ekinlari uchun tuproq tiplari bo’yicha biron bir oziq elementining 
yetishmasligi nomayon bo’ladi. 
Mineral o’g’itlarning samaradorligi bo’yicha sabzavot ekinlarini qo’yidagicha 
joylashtirish mumkin: lavlagi, karam, pomidor, bodring va piyoz. Turli xil tuproq-iqlim 
sharoitida olib borilgan tajirbalarning ko’rsatishicha har qaysi elementdan 60-90 kg/ga 
berganda sabzavot ekinlaridan qo’yidagicha qo’shimcha hosil olish mumkin: 
 - karam  
 - 18 kg; 
- lavlagi - sabzi - 12-15 kg; 
- pomidor 
 
 - 12 kg; 
- bodring 
 
 - 11 kg; 
- piyoz  
 - 7-8 kg. 
Sabzavot va poliz ekinlarini vegetasiya davrida yaxshi oziqlanishini ta’minlash 
uchun, ya’ni o’simlikning oziq moddalarga bo’lgan ehtiyojini yoshlik davridan 
qondirish maqsadida o’g’itlar yillik me’yorini bir qismini yosh nihollarga yaqin solish, 
asosiy qismi esa o’simlik oziq moddaga talabi oshgan vaqtda solish kerak. 
ko’rsatiladi. Shu joyda bedapoya buzilgandan keyin to’rtinchi yili gektariga kartoshka ekiniga 50-60, sabzavotlarga 70-75 va poliz ekinlariga 80-90 tonna go’ng ishlatish rejalashtiriladi. Go’ng almashish tizimiga kirmagan maydonlarga har yili muntazam ravishda kamida gektariga 20-25 tonna organik o’g’itberilishi kerak. O’simliklarni o’suv davrida ularni oziqlantirish maqsadida mineral-organik o’g’itlar berishda chiritilgan, yarim quruq va elangan go’ngdan foydalaniladi. Bunda har 1 kg ammiakli selitraga 2-2,5 kg elangan quruq go’ng aralashtirib solinadi yoki 1 tonna ammofos 1,5-2 tonna go’ngga aralashtirib beriladi. Yerlarni shudgorlash oldidan, odatda yoz-kuz davomida to’plangan organik o’g’itlar solinadi. Qish va bahor oylarida to’plangan va chirishga ulgurgan go’ngdan yozda ekinlarni oziqlantirish paytida foydalaniladi. Xo’jaliklarda yozgi oziqlantirish mavsumida qo’y qiyi va parranda go’ngi mavjud bo’lsa, u vaqtda ulardan ekinlarni mineral o’g’itlar bilan oziqlantirishda foydalaniladi. Bu o’z navbatida hosildorlikni oshirish va sabzavot ekinlari hosili sifatini yaxshilashda katta ahamiyat kasb etadi. Har xil sabzavot ekinlari uchun tuproq tiplari bo’yicha biron bir oziq elementining yetishmasligi nomayon bo’ladi. Mineral o’g’itlarning samaradorligi bo’yicha sabzavot ekinlarini qo’yidagicha joylashtirish mumkin: lavlagi, karam, pomidor, bodring va piyoz. Turli xil tuproq-iqlim sharoitida olib borilgan tajirbalarning ko’rsatishicha har qaysi elementdan 60-90 kg/ga berganda sabzavot ekinlaridan qo’yidagicha qo’shimcha hosil olish mumkin: - karam - 18 kg; - lavlagi - sabzi - 12-15 kg; - pomidor - 12 kg; - bodring - 11 kg; - piyoz - 7-8 kg. Sabzavot va poliz ekinlarini vegetasiya davrida yaxshi oziqlanishini ta’minlash uchun, ya’ni o’simlikning oziq moddalarga bo’lgan ehtiyojini yoshlik davridan qondirish maqsadida o’g’itlar yillik me’yorini bir qismini yosh nihollarga yaqin solish, asosiy qismi esa o’simlik oziq moddaga talabi oshgan vaqtda solish kerak.  
 
Mineral o’g’itlarning asosiy qismini yerlarni asosiy ishlash vaqtida 25-30 sm 
chuqurlikda berilgani ma’qul. Sabzavot ekinlari odatda dastlab tuproqqa 25-30 sm 
chuqurlikda solingan o’g’itlardan, ya’ni dalada ko’karib chiqqanidan keyin 20-30 kun 
o’tganda foydalana boshlaydi. 
Sabzavot ekinlarining biologik xususiyati, ekish va o’tkazish usullari, shuningdek 
tuproqning xossasiga qarab o’g’itlarni qo’yidagi muddatlarda berish tavsiya etiladi: 
Pomidor. Bedapoya buzilib birinchi yili ekilganda beriladigan azot normasi 20-
25% ga kamaytiriladi va azot bilan fosforning o’zaro nisbati fosfor foydasiga oshiriladi. 
Fosforli o’g’itlarning yillik normasini 70% ni va kaliyni 50% ni yerlarni asosiy 
ishlash paytida solish kerak. Fosforli o’g’itlarning qolgan qismi sug’orish jo’yaklarini 
ochishdan oldin beriladi. Kaliyni qolgan 50% ekinlarni ikkinchi marta oziqlantirishda 
azotli o’g’itlarga qo’shib solinadi. Azotli o’g’ityillik normasini 10-15% ko’chatlarni 
dalaga o’tkazishdan oldin, qolgan qismi teng 2 ga bo’linib, ko’chatlar tutgandan keyin 
yoppasiga hosil to’plash davrida beriladi. 
101 - jadval 
O’g’it me’yorlarini pomidor hosildorligiga ta’siri ,s 
Ko’rsatkichlar 
O’g’itsiz N60P100K100 N90P100K100 N120P100K100 
Hosil, s/ga 
306,0 
362,0 
392,0 
438,0 
Quruq modda, % 
5,4 
5,8 
5,7 
5,6 
Nordonlik, % 
0,37 
0,32 
0,32 
0,39 
Vitamin s miqdori, mg-% 
27,0 
29,1 
29,0 
29,3 
Karam. Go’ng gektariga 20 t hisobida beriladi. U ko’p yillik o’tlar o’rniga birinchi 
marta eqiladigan bo’lsa, u vaqtda n o’g’ityillik normasi 20-25% ga kamaytiriladi. 
100 s karam hosili bilan tuproqdan o’rtacha 31 kg azot, 12 kg fosfor va 40 kg 
kaliyni olib chiqib ketadi. Eng ko’p oziq moddalari karambosh shakllanayotgan davrda 
o’zlashtiriladi. 
Karam sepma usulda va ko’chat qilingan holda yetishtirilishi mumkin. Ko’chatlar 
muhit (pH) – 6-7 bo’lgan qo’yidagi tarkibli maxsus aralashmada (75 foiz torf, 22 foiz 
chirindi, 2-3 foiz qoramol go’ngi) yaxshi rivojlanadi. Bir kvadrat metr maydon uchun 
Mineral o’g’itlarning asosiy qismini yerlarni asosiy ishlash vaqtida 25-30 sm chuqurlikda berilgani ma’qul. Sabzavot ekinlari odatda dastlab tuproqqa 25-30 sm chuqurlikda solingan o’g’itlardan, ya’ni dalada ko’karib chiqqanidan keyin 20-30 kun o’tganda foydalana boshlaydi. Sabzavot ekinlarining biologik xususiyati, ekish va o’tkazish usullari, shuningdek tuproqning xossasiga qarab o’g’itlarni qo’yidagi muddatlarda berish tavsiya etiladi: Pomidor. Bedapoya buzilib birinchi yili ekilganda beriladigan azot normasi 20- 25% ga kamaytiriladi va azot bilan fosforning o’zaro nisbati fosfor foydasiga oshiriladi. Fosforli o’g’itlarning yillik normasini 70% ni va kaliyni 50% ni yerlarni asosiy ishlash paytida solish kerak. Fosforli o’g’itlarning qolgan qismi sug’orish jo’yaklarini ochishdan oldin beriladi. Kaliyni qolgan 50% ekinlarni ikkinchi marta oziqlantirishda azotli o’g’itlarga qo’shib solinadi. Azotli o’g’ityillik normasini 10-15% ko’chatlarni dalaga o’tkazishdan oldin, qolgan qismi teng 2 ga bo’linib, ko’chatlar tutgandan keyin yoppasiga hosil to’plash davrida beriladi. 101 - jadval O’g’it me’yorlarini pomidor hosildorligiga ta’siri ,s Ko’rsatkichlar O’g’itsiz N60P100K100 N90P100K100 N120P100K100 Hosil, s/ga 306,0 362,0 392,0 438,0 Quruq modda, % 5,4 5,8 5,7 5,6 Nordonlik, % 0,37 0,32 0,32 0,39 Vitamin s miqdori, mg-% 27,0 29,1 29,0 29,3 Karam. Go’ng gektariga 20 t hisobida beriladi. U ko’p yillik o’tlar o’rniga birinchi marta eqiladigan bo’lsa, u vaqtda n o’g’ityillik normasi 20-25% ga kamaytiriladi. 100 s karam hosili bilan tuproqdan o’rtacha 31 kg azot, 12 kg fosfor va 40 kg kaliyni olib chiqib ketadi. Eng ko’p oziq moddalari karambosh shakllanayotgan davrda o’zlashtiriladi. Karam sepma usulda va ko’chat qilingan holda yetishtirilishi mumkin. Ko’chatlar muhit (pH) – 6-7 bo’lgan qo’yidagi tarkibli maxsus aralashmada (75 foiz torf, 22 foiz chirindi, 2-3 foiz qoramol go’ngi) yaxshi rivojlanadi. Bir kvadrat metr maydon uchun  
 
mahalliy o’g’itlarga 1,5 kg ammiakli selitra, 1,7 kg oddiy super-fosfat, 0,6 kg kaliy 
xloridi, 0,5-1,0 bura va 0,4 g ammoniy molibdat qo’shiladi. 
Karam uchun beriladigan o’g’itlarning normalari va muddatlari qo’yidagicha 
bo’ladi: yerlarni asosiy ishlashdan oldan organik o’g’itning hammasi, fosforni 70-75%, 
kaliyni 50% beriladi fosforni qolgan 25-30% kuchatni o’tkazishdan oldin, kaliyni 50% 
azotli o’g’itlarga aralashtirib karam bosh o’ray boshlaganda beriladi. Azotni 10-15% 
kuchat o’tkazishdan oldin qolgan qismi 2 muddatda kuchat tutib ketishi va karam 
boshlay boshlaganda beradi. 
Piyoz. Bu ekini oziq moddalarga bo’lgan talabini bir tekisda ta’minlash uchun 
o’g’itlar 2 muddatda: fosforli o’g’itlarni 75% va kaliyni hammasi yerlarni asosiy 
ishlashdan oldin, fosforni qolgan qismi yerlarni ekishga tayorlash vaqtida beriladi. N 
o’g’itlar 2 muddatda: o’simlik 1-2 ta barg chiqarganda va piyoz boshlari shakllana 
boshlaganda solinadi. 
Sabzi. Fosforni 70-75% kaliyni hammasi asosiy ishlashdan oldin, fosforni qolgan 
qismi ekishdan oldin solinadi. N li o’g’itlarni hammasi vegetasiya davrida birinchi 
oziqlantirish 2-3 ta borg yozganda va ildizmeva shaklana boshlaganda solinadi. 
Bodring. Bodring tuproqning oziqa rejimiga juda ham talabchan sabzavot ekini 
bo’lib, buni qo’yidagicha izohlash mumkin: 
- 
Birinchidan, vegetasiya davri ancha qisqa, turli navlarda 40-75 kunni tashkil 
etadi; 
- 
Ikkinchidan, boshqa sabzavot ekinlaridan farqli ravishda o’g’itlar tarkibidagi 
oziq elementlarini juda kam o’zlashtiradi; 
- 
Uchinchidan, ildiz tizimi ancha kuchsiz shakllangan. 
Bodring 100 s hosili bilan tuproqdan 28 kg azot, 19 kg fosfor va 44 kg kaliyni 
o’zlashtirib ketadi. Rivojlanishning dastlabki 10-15 kunlarida azot va fosfor, 30 kun 
mobaynida kaliyni sekin o’zlashtiradi. Oziq moddalarni eng ko’p o’zlashtirilishi 
hosilning shakllanish davriga to’g’ri keladi. Bodring tuproq eritmasining 
konsentrasiyasiga juda sezgir bo’lganligi sababli, mineral o’g’itlarning yillik me’yorini 
bo’lib-bo’lib berish kerak. 
mahalliy o’g’itlarga 1,5 kg ammiakli selitra, 1,7 kg oddiy super-fosfat, 0,6 kg kaliy xloridi, 0,5-1,0 bura va 0,4 g ammoniy molibdat qo’shiladi. Karam uchun beriladigan o’g’itlarning normalari va muddatlari qo’yidagicha bo’ladi: yerlarni asosiy ishlashdan oldan organik o’g’itning hammasi, fosforni 70-75%, kaliyni 50% beriladi fosforni qolgan 25-30% kuchatni o’tkazishdan oldin, kaliyni 50% azotli o’g’itlarga aralashtirib karam bosh o’ray boshlaganda beriladi. Azotni 10-15% kuchat o’tkazishdan oldin qolgan qismi 2 muddatda kuchat tutib ketishi va karam boshlay boshlaganda beradi. Piyoz. Bu ekini oziq moddalarga bo’lgan talabini bir tekisda ta’minlash uchun o’g’itlar 2 muddatda: fosforli o’g’itlarni 75% va kaliyni hammasi yerlarni asosiy ishlashdan oldin, fosforni qolgan qismi yerlarni ekishga tayorlash vaqtida beriladi. N o’g’itlar 2 muddatda: o’simlik 1-2 ta barg chiqarganda va piyoz boshlari shakllana boshlaganda solinadi. Sabzi. Fosforni 70-75% kaliyni hammasi asosiy ishlashdan oldin, fosforni qolgan qismi ekishdan oldin solinadi. N li o’g’itlarni hammasi vegetasiya davrida birinchi oziqlantirish 2-3 ta borg yozganda va ildizmeva shaklana boshlaganda solinadi. Bodring. Bodring tuproqning oziqa rejimiga juda ham talabchan sabzavot ekini bo’lib, buni qo’yidagicha izohlash mumkin: - Birinchidan, vegetasiya davri ancha qisqa, turli navlarda 40-75 kunni tashkil etadi; - Ikkinchidan, boshqa sabzavot ekinlaridan farqli ravishda o’g’itlar tarkibidagi oziq elementlarini juda kam o’zlashtiradi; - Uchinchidan, ildiz tizimi ancha kuchsiz shakllangan. Bodring 100 s hosili bilan tuproqdan 28 kg azot, 19 kg fosfor va 44 kg kaliyni o’zlashtirib ketadi. Rivojlanishning dastlabki 10-15 kunlarida azot va fosfor, 30 kun mobaynida kaliyni sekin o’zlashtiradi. Oziq moddalarni eng ko’p o’zlashtirilishi hosilning shakllanish davriga to’g’ri keladi. Bodring tuproq eritmasining konsentrasiyasiga juda sezgir bo’lganligi sababli, mineral o’g’itlarning yillik me’yorini bo’lib-bo’lib berish kerak.  
 
Organik o’g’itlarni yillik normasini hammasi, P ni 70-75%, k ni hammasi yerlarni 
asosiy ishlash paytida, P ni qolgan qismi va n o’g’itlarni 10-15% ekish bilan birga 
beriladi. N o’g’itni qolgan qismi uchga bo’linib: 1 chisi 2-3 ta barg paydo qilganda, 2-
chisi naychalay boshlaganda, 3-chisi 2-3 marta terim o’tkazilganda beriladi. 
Mikroo’g’itlardan foydalanilganda sabzavot va poliz ekinlarning urug’larini 
ekishdan oldin mikroelementlar bilan ishlash va ularni bu xildagi mikroo’g’itlar bilan 
ildizi orqali va ildizdan tashqari oziqlantirish muhim ahamiyatga ega. Tuproqni 
mikroo’g’itlar bilan ishlashda ularni qo’yidagi normada qo’llash tavsiya etiladi: 
Sabzavot almashlab ekishda eng yuqori unumdorlik mineral va organik o’g’itlarni 
birgalikda qo’llash natijasida hosil bo’ladi. Birinchi navbatda go’nga nisbatan 
qo’shimcha azotli o’g’itlarni qo’llash kerak bo’ladi. 
Sabzavotchilikda tuproqni haddan tashqari qayta-qayta ishlash tuproqdagi gumus-
chirindi zahirasini parchalanishini kuchaytiradi, bu esa o’z navbatida yerdan 
foydalanishning dastlabki yilida tuproqunumdorligini keskin oshishiga va keyingi 
yillarda esa aksincha pasayib ketishiga olib keladi. 
Mahalliy va mineral o’g’itlarni birgalikda qo’llash natijasida hosildorlikni oshirish 
bilan birga tuproqda ko’p miqdorda organik qoldiqlar to’plash imkonini berib, bu 
tuproqunumdorligini bir me’yorda saqlashdan tashqari, unumdorlikni yanada oshiradi. 
Almashlab ekishda qo’llaniladigan o’g’itlar hissasiga bunyod etiladigan hosil har 
qaysi ekin bo’yicha 50-55 % ni tashkil etadi. Bundan tashqari, ekinlarga beriladigan 
o’g’itlar mahsulot sifatiga ham ijobiy ta’sir ko’rsatadi: ta’mini yaxshilaydi, vitaminlar, 
uglevodlar, quruq modda va h.k miqdorini oshiradi. 
O’zbekistonning tuproq sharoiti nihoyatda xilma-xilligi bilan ajralib turadi va 
o’g’itlardan tabaqalashtirilgan tartibda foydalanishni taqoza qiladi. 
O’g’itlash tizimi faqat yerga solinadigan mineral va mahalliy o’g’itlar me’yorlari, 
muddatlari va usullari, ularning o’simlikning biologik xususiyatlari, rejalashtirilgan 
hosil, tuproq-iqlim sharoitlari, oldingi yili o’stirilgan ekinlarning turi, ularga berilgan 
o’g’itlar miqdoriga bog’liq holda o’g’itlardan foydalanish rejasinigina emas, balki 
ishlab chiqilgan tizimini samarali joriy etish imkonini beradigan tashkiliy choralar 
(o’g’itlarni saqlash, ularni qo’llashni mexanizasiyalashni) ham qamrab olishi kerak. 
Organik o’g’itlarni yillik normasini hammasi, P ni 70-75%, k ni hammasi yerlarni asosiy ishlash paytida, P ni qolgan qismi va n o’g’itlarni 10-15% ekish bilan birga beriladi. N o’g’itni qolgan qismi uchga bo’linib: 1 chisi 2-3 ta barg paydo qilganda, 2- chisi naychalay boshlaganda, 3-chisi 2-3 marta terim o’tkazilganda beriladi. Mikroo’g’itlardan foydalanilganda sabzavot va poliz ekinlarning urug’larini ekishdan oldin mikroelementlar bilan ishlash va ularni bu xildagi mikroo’g’itlar bilan ildizi orqali va ildizdan tashqari oziqlantirish muhim ahamiyatga ega. Tuproqni mikroo’g’itlar bilan ishlashda ularni qo’yidagi normada qo’llash tavsiya etiladi: Sabzavot almashlab ekishda eng yuqori unumdorlik mineral va organik o’g’itlarni birgalikda qo’llash natijasida hosil bo’ladi. Birinchi navbatda go’nga nisbatan qo’shimcha azotli o’g’itlarni qo’llash kerak bo’ladi. Sabzavotchilikda tuproqni haddan tashqari qayta-qayta ishlash tuproqdagi gumus- chirindi zahirasini parchalanishini kuchaytiradi, bu esa o’z navbatida yerdan foydalanishning dastlabki yilida tuproqunumdorligini keskin oshishiga va keyingi yillarda esa aksincha pasayib ketishiga olib keladi. Mahalliy va mineral o’g’itlarni birgalikda qo’llash natijasida hosildorlikni oshirish bilan birga tuproqda ko’p miqdorda organik qoldiqlar to’plash imkonini berib, bu tuproqunumdorligini bir me’yorda saqlashdan tashqari, unumdorlikni yanada oshiradi. Almashlab ekishda qo’llaniladigan o’g’itlar hissasiga bunyod etiladigan hosil har qaysi ekin bo’yicha 50-55 % ni tashkil etadi. Bundan tashqari, ekinlarga beriladigan o’g’itlar mahsulot sifatiga ham ijobiy ta’sir ko’rsatadi: ta’mini yaxshilaydi, vitaminlar, uglevodlar, quruq modda va h.k miqdorini oshiradi. O’zbekistonning tuproq sharoiti nihoyatda xilma-xilligi bilan ajralib turadi va o’g’itlardan tabaqalashtirilgan tartibda foydalanishni taqoza qiladi. O’g’itlash tizimi faqat yerga solinadigan mineral va mahalliy o’g’itlar me’yorlari, muddatlari va usullari, ularning o’simlikning biologik xususiyatlari, rejalashtirilgan hosil, tuproq-iqlim sharoitlari, oldingi yili o’stirilgan ekinlarning turi, ularga berilgan o’g’itlar miqdoriga bog’liq holda o’g’itlardan foydalanish rejasinigina emas, balki ishlab chiqilgan tizimini samarali joriy etish imkonini beradigan tashkiliy choralar (o’g’itlarni saqlash, ularni qo’llashni mexanizasiyalashni) ham qamrab olishi kerak.  
 
O’g’itlardan foydalanish rejalari odatda agronomlar tomonidan brigada 
boshliqlari ishtirokida oldindan dalalarni kuzdan kechirib, tuproqsharoiti to’g’risidagi 
ma’lumotlar to’plangandan keyin tuziladi. Yerga solinadigan mahalliy va mineral 
o’g’itlar me’yorlarini belgilashda har qaysi uchastkaning xususiyati, xo’jalikda mavjud 
bo’lgan mahalliy o’g’itlar miqdori va keltiriladigan mineral o’g’itlar hisobga olinishi 
shart. 
Mevali daraxtlarni o’g’itlash 
Mevali daraxtlar hayotining davomiyligi, yer ustki va ildiz tizimining tez 
rivojlanishi bilan boshqa qishloq xo’jalik ekinlaridan farq qiladi. Urug’i va danagidan 
ko’payadigan mevali daraxtlar ildiz tizimining rivojlanishi bo’yicha bir-biridan keskin 
farqlanadi. Masalan, olcha, gilos, olxo’ri kabi danakli mevali daraxtlarning ildizi urug’li 
mevalilarnikiga nisbatan kuchsiz rivojlanadi. 
Mevali daraxtlarning ildiz tizimini tarqalish diametri ular tanasi diametridan 3-4 
marta katta. Ko’pchilik hollarda ildizning tarqalish diametrini aniqlashda daraxt yoshini 
ikkiga bo’lish usulidan foydalaniladi. Odatda daraxtlarning o’q ildizlari tuproqprofili 
bo’ylab 10 m va undan ham chuqurlikka yetadi. 
Mevali daraxtlarning rivojlanishiga tuproqdagi oson  eriydigan tuzlar, birinchi 
navbatda azotning konsentrasiyasi kuchli ta’sir ko’rsatadi. Gilos, olcha, shaftoli, o’rik, 
olxo’ri va boshqalar mo’tadil, olma, nok, smorodina kabilar kuchsiz nordon muhitda 
yaxshi hosil beradi. 
Mevali daraxtlar hayotining turli rivojlanish davrlarida har xil miqdorda oziq 
moddalarni o’zlashtiradi. Yangi hosilga kirgan mevali daraxtlar turiga qarab tuproqdan 
o’rtacha 6-44 kg azot, 2-7 kg fosfor va 6-35 kg kaliyni o’zlashtirsa, yoshi ulg’ayib 
borgan sari bu ko’rsatkichlar ortib boradi (106 - jadval). 
R.R.Shreder nomidagi o’zbekiston bog’dorchilik, uzumchilik va vinochilik 
instituti ma’lumoti bo’yicha, olma 120 s/ga hosili bilan tuproqdan 80-85 kg azot, 25-30 
kg fosfor va 85-90 kg kaliyni o’zlashtirib ketadi. 
Ma’lumki, mevali daraxtlar to’la hosilga kirguncha bir qator rivojlanish 
bosqichlarini o’taydi. Har bir bosqich uchun o’ziga xos o’g’it me’yorlari belgilanadi. 
102 - jadval 
O’g’itlardan foydalanish rejalari odatda agronomlar tomonidan brigada boshliqlari ishtirokida oldindan dalalarni kuzdan kechirib, tuproqsharoiti to’g’risidagi ma’lumotlar to’plangandan keyin tuziladi. Yerga solinadigan mahalliy va mineral o’g’itlar me’yorlarini belgilashda har qaysi uchastkaning xususiyati, xo’jalikda mavjud bo’lgan mahalliy o’g’itlar miqdori va keltiriladigan mineral o’g’itlar hisobga olinishi shart. Mevali daraxtlarni o’g’itlash Mevali daraxtlar hayotining davomiyligi, yer ustki va ildiz tizimining tez rivojlanishi bilan boshqa qishloq xo’jalik ekinlaridan farq qiladi. Urug’i va danagidan ko’payadigan mevali daraxtlar ildiz tizimining rivojlanishi bo’yicha bir-biridan keskin farqlanadi. Masalan, olcha, gilos, olxo’ri kabi danakli mevali daraxtlarning ildizi urug’li mevalilarnikiga nisbatan kuchsiz rivojlanadi. Mevali daraxtlarning ildiz tizimini tarqalish diametri ular tanasi diametridan 3-4 marta katta. Ko’pchilik hollarda ildizning tarqalish diametrini aniqlashda daraxt yoshini ikkiga bo’lish usulidan foydalaniladi. Odatda daraxtlarning o’q ildizlari tuproqprofili bo’ylab 10 m va undan ham chuqurlikka yetadi. Mevali daraxtlarning rivojlanishiga tuproqdagi oson eriydigan tuzlar, birinchi navbatda azotning konsentrasiyasi kuchli ta’sir ko’rsatadi. Gilos, olcha, shaftoli, o’rik, olxo’ri va boshqalar mo’tadil, olma, nok, smorodina kabilar kuchsiz nordon muhitda yaxshi hosil beradi. Mevali daraxtlar hayotining turli rivojlanish davrlarida har xil miqdorda oziq moddalarni o’zlashtiradi. Yangi hosilga kirgan mevali daraxtlar turiga qarab tuproqdan o’rtacha 6-44 kg azot, 2-7 kg fosfor va 6-35 kg kaliyni o’zlashtirsa, yoshi ulg’ayib borgan sari bu ko’rsatkichlar ortib boradi (106 - jadval). R.R.Shreder nomidagi o’zbekiston bog’dorchilik, uzumchilik va vinochilik instituti ma’lumoti bo’yicha, olma 120 s/ga hosili bilan tuproqdan 80-85 kg azot, 25-30 kg fosfor va 85-90 kg kaliyni o’zlashtirib ketadi. Ma’lumki, mevali daraxtlar to’la hosilga kirguncha bir qator rivojlanish bosqichlarini o’taydi. Har bir bosqich uchun o’ziga xos o’g’it me’yorlari belgilanadi. 102 - jadval  
 
Hosilga kirgan mevali daraxtlar tomonidan yil davomida oziq moddalarni 
o’zlashtirish miqdori, kg/ga 
Mevali daraxt turi 
Hosil, t/ga 
Azot 
Fosfor 
Kaliy 
Olma 
61,5 
67 
18 
72 
Nok 
22,0 
34 
8 
38 
Olxo’ri 
9,9 
34 
10 
44 
Shaftoli 
23,4 
85 
20 
82 
Behi 
21,0 
52 
17 
65 
Qizil smorodina 
20,1 
133 
51 
82 
Qora smorodina 
7,3 
63 
25 
34 
Qulupnay 
10,8 
156 
35 
18 
Bog’ yaratish daraxt ko’chatlarini yetishtirishdan boshlanadi. Ko’chat yetishtirish 
esa bir necha (2-3) yil davom etadi. Bu davrdagi tadbirlar tizimida tuproqlarni 
madaniylashtirishiga alohida e’tibor beriladi. Tuproq kuzda 30-45 sm chuqurlikda 
haydaladi. Shudgor oldidan tuproqunumdorligini hisobga olgan holda gektariga 30-80 
tonna chirigan go’ng, 60-100 kg fosfor, 70-80 kg kaliy beriladi, so’ngra siderat sifatida 
biron-bir dukkakli-don ekini yetishtiriladi. 
Mevali daraxt urug’i ekiladigan maydonga kuzda 20-50 tonna miqdorda chirigan 
go’ng, 100-150 kg fosfor va 60-90 kg kaliy solinadi. Ekish bilan bir vaqtda gektariga 
20 kg fosfor berilsa, urug’lar tez va qiyg’os unib chiqadi. Bu davrda azotli o’g’itlarni 
qo’llash salbiy natija beradi. 
Nihollar o’zini tutib olgandan keyin gektariga 40-50 kg azot bilan birinchi 
oziqlantirish, oradan 20-25 kun o’tgach shu miqdordagi azot bilan ikkinchi qo’shimcha 
oziqlantirish o’tkaziladi. O’zini tutib olgan nihollar ikkinchi yilning bahorida 100-150 
kg, iyun oyida 75-100 kg me’yoridagi azot bilan oziqlantiriladi. Danakli mevalilarning 
nihollari uchun bu me’yor 1/3-1/4 marta kamaytiriladi. 
Oziqlantirish uchun go’ng shaltog’i va parranda axlatidan ham foydalanish 
mumkin. Bunda go’ng shaltog’i 5-10 marta suyultiriladi va gektariga 10-15 t hisobida 
4-5 sm chuqurlikka solinadi. Parranda axlati suv bilan 1:2 nisbatdan aralashtiriladi va 
Hosilga kirgan mevali daraxtlar tomonidan yil davomida oziq moddalarni o’zlashtirish miqdori, kg/ga Mevali daraxt turi Hosil, t/ga Azot Fosfor Kaliy Olma 61,5 67 18 72 Nok 22,0 34 8 38 Olxo’ri 9,9 34 10 44 Shaftoli 23,4 85 20 82 Behi 21,0 52 17 65 Qizil smorodina 20,1 133 51 82 Qora smorodina 7,3 63 25 34 Qulupnay 10,8 156 35 18 Bog’ yaratish daraxt ko’chatlarini yetishtirishdan boshlanadi. Ko’chat yetishtirish esa bir necha (2-3) yil davom etadi. Bu davrdagi tadbirlar tizimida tuproqlarni madaniylashtirishiga alohida e’tibor beriladi. Tuproq kuzda 30-45 sm chuqurlikda haydaladi. Shudgor oldidan tuproqunumdorligini hisobga olgan holda gektariga 30-80 tonna chirigan go’ng, 60-100 kg fosfor, 70-80 kg kaliy beriladi, so’ngra siderat sifatida biron-bir dukkakli-don ekini yetishtiriladi. Mevali daraxt urug’i ekiladigan maydonga kuzda 20-50 tonna miqdorda chirigan go’ng, 100-150 kg fosfor va 60-90 kg kaliy solinadi. Ekish bilan bir vaqtda gektariga 20 kg fosfor berilsa, urug’lar tez va qiyg’os unib chiqadi. Bu davrda azotli o’g’itlarni qo’llash salbiy natija beradi. Nihollar o’zini tutib olgandan keyin gektariga 40-50 kg azot bilan birinchi oziqlantirish, oradan 20-25 kun o’tgach shu miqdordagi azot bilan ikkinchi qo’shimcha oziqlantirish o’tkaziladi. O’zini tutib olgan nihollar ikkinchi yilning bahorida 100-150 kg, iyun oyida 75-100 kg me’yoridagi azot bilan oziqlantiriladi. Danakli mevalilarning nihollari uchun bu me’yor 1/3-1/4 marta kamaytiriladi. Oziqlantirish uchun go’ng shaltog’i va parranda axlatidan ham foydalanish mumkin. Bunda go’ng shaltog’i 5-10 marta suyultiriladi va gektariga 10-15 t hisobida 4-5 sm chuqurlikka solinadi. Parranda axlati suv bilan 1:2 nisbatdan aralashtiriladi va  
 
bir necha kun qoldiriladi. Keyin 8-10 marta suyultirilib, gektariga 0,8-1,0 t hisobida 
qo’llaniladi. 
Mevali daraxt ko’chatlarini oziqlantirish. Ekishga tayyor bo’lgan nihollarni 
ko’chat qilib o’tkazishda ko’proq xandak (eni 40-50 sm, chuqurligi 50-60 sm) usulidan 
foydalaniladi. Mahalliy o’g’ityillik me’yorining yarmi xandak kovlash uchun 
rejalashtirilgan chiziq bo’ylab va qolgan yarmi xandak ostiga tashlanadi. Bu vaqtda 
azotli o’g’itlar berilmaydi. Fosfor va kaliy ham xandak ostiga  solingach, mexanizmlar 
yordamida ko’miladi. Har bir nihol o’rasiga 20-30 l suv qo’yiladi va kuchat tanasining 
atrofi go’ng bilan yopiladi. 
Ko’chat uchun kovlanadigan o’raning kattaligi qo’yidagicha bo’ladi: olma va nok 
uchun 100-60-0,5; olcha, gilos va olxuri uchun 80-40-0,3; smorodina, malina va boshqa 
butasimonlar uchun 50-30-0,15. Bunda, birinchi raqam xandakning enini (sm), ikkinchi 
raqam chuqurligini (sm) va uchunchi raqam hajmini (kv.m.) Ifodalaydi. 
Qo’yidagi jadvalda bitta ko’chat o’rasi uchun belgilangan o’g’itme’yorlari 
ko’rsatilgan. Mabodo, ko’chat o’rasining hajmi oshirilsa, shunga mos ravishda 
o’g’itme’yori ham o’zgartiriladi. 
103 - jadval 
Bitta ko’chat o’rasi uchun belgilangan o’g’itme’yori, gr. 
O’g’itturi 
Urug’li mevalar 
Danakli 
mevalar 
Smorodina 
Go’ng (to’liq chirigan) 
20-30 
10-15 
8-10 
Ammiakli selitra 
0,06 
0,04 
0,02 
Kaliy sulfat 
0,15 
0,06 
0,04 
Superfosfat 
1,0 
0,4 
0,2 
Jami oziq moddalar (sof 
modda) 
N20, P200, K60 N14, P80, K30 
N-7, P40, K18 
Ko’chat o’ralariga yangi yoki chala chirigan go’ng tashlash maqsadga muvofiq 
emas, chunki ularning chirishidan tuproqqatlamlarida hosil bo’ladigan chala 
oksidlangan birikmalar ko’chatlarni tutib ketishini qiyinlashtiradi. Shuningdek, kaliyli 
o’g’itsifatida kaliy sulfat topilmasa, kaliy xloriddan ham foydalanish mumkin. 
bir necha kun qoldiriladi. Keyin 8-10 marta suyultirilib, gektariga 0,8-1,0 t hisobida qo’llaniladi. Mevali daraxt ko’chatlarini oziqlantirish. Ekishga tayyor bo’lgan nihollarni ko’chat qilib o’tkazishda ko’proq xandak (eni 40-50 sm, chuqurligi 50-60 sm) usulidan foydalaniladi. Mahalliy o’g’ityillik me’yorining yarmi xandak kovlash uchun rejalashtirilgan chiziq bo’ylab va qolgan yarmi xandak ostiga tashlanadi. Bu vaqtda azotli o’g’itlar berilmaydi. Fosfor va kaliy ham xandak ostiga solingach, mexanizmlar yordamida ko’miladi. Har bir nihol o’rasiga 20-30 l suv qo’yiladi va kuchat tanasining atrofi go’ng bilan yopiladi. Ko’chat uchun kovlanadigan o’raning kattaligi qo’yidagicha bo’ladi: olma va nok uchun 100-60-0,5; olcha, gilos va olxuri uchun 80-40-0,3; smorodina, malina va boshqa butasimonlar uchun 50-30-0,15. Bunda, birinchi raqam xandakning enini (sm), ikkinchi raqam chuqurligini (sm) va uchunchi raqam hajmini (kv.m.) Ifodalaydi. Qo’yidagi jadvalda bitta ko’chat o’rasi uchun belgilangan o’g’itme’yorlari ko’rsatilgan. Mabodo, ko’chat o’rasining hajmi oshirilsa, shunga mos ravishda o’g’itme’yori ham o’zgartiriladi. 103 - jadval Bitta ko’chat o’rasi uchun belgilangan o’g’itme’yori, gr. O’g’itturi Urug’li mevalar Danakli mevalar Smorodina Go’ng (to’liq chirigan) 20-30 10-15 8-10 Ammiakli selitra 0,06 0,04 0,02 Kaliy sulfat 0,15 0,06 0,04 Superfosfat 1,0 0,4 0,2 Jami oziq moddalar (sof modda) N20, P200, K60 N14, P80, K30 N-7, P40, K18 Ko’chat o’ralariga yangi yoki chala chirigan go’ng tashlash maqsadga muvofiq emas, chunki ularning chirishidan tuproqqatlamlarida hosil bo’ladigan chala oksidlangan birikmalar ko’chatlarni tutib ketishini qiyinlashtiradi. Shuningdek, kaliyli o’g’itsifatida kaliy sulfat topilmasa, kaliy xloriddan ham foydalanish mumkin.  
 
Yosh va hosilga kirgan mevali daraxtlarni oziqlantirish. Ko’chat o’tqazilgandan 
keyin yosh mevali daraxtlarni oziqlantirish muhim ahamiyatga ega. Bu davrda 
daraxtlarning jussasi kichik bo’lgani uchun qator oralariga kartoshka, sabzavot ekinlari, 
xashaki ildizmevalilar va beda yetishtirish mumkin. Lekin, ushbu ekinlarga 
tuproqunumdorligini yanada oshirishni ta’minlaydigan miqdorda mahalliy va mineral 
o’g’itlar berilishi zarur. 
Tuproq-iqlim sharoitlarini hisobga olib, bitta daraxt tanasi  atrofida 1 kv.m yuzani 
o’g’itlash uchun 3-4 kg go’ng, 5-10 g azot, 4-10 g fosfor va 3-5 g kaliy tavsiya etiladi. 
Keltirilgan  raqamlar gektariga 30-40 t. Go’ng va 30-100 kg sof oziq moddaga 
ekvivalentdir. 
Mevali daraxtlarga beriladigan o’g’itme’yori ularning yoshiga bog’liq ravishda 
o’zgartirib boriladi. Masalan, daraxtning yoshi 6 ga teng bo’lsa, u holda ildizining 
tarqalish diametri 3 m ga teng (6:2=3), yuzasi esa 7 kv. Metrga teng bo’ladi. Agar 1 kv. 
M yuza uchun 4 kg go’ng, 5 g azot, 5 g fosfor va 5 g kaliy zarur bo’lsa, 6 yoshli daraxtlar 
uchun, bu ko’rsatkichlar 28 kg go’ng va 35 g dan azot, fosfor va kaliyga to’g’ri keladi. 
Ana shu yo’l bilan turli yoshdagi mevali daraxtlar uchun o’g’itme’yorini hisoblash 
mumkin . 
Yetuk mevali bog’larning qator oralarida ekinlar yetishtirilmaydi, fakat ko’kat 
o’g’itsifatida ayrim dukkakli-don ekinlari yetishtirish tavsiya etiladi. Ularga fosforli va 
kaliyli o’g’itlar hamda go’ngning 2-4 yillik zahirasi bir yo’la beriladi. 
Nazorat savollari 
1. Sabzavot ekinlarini oziqlanish asoslarini tushuntirib bering? 
2. Turli rivojlanish davrlarida oziq moddalarni o’zlashtirish qanday kechadi? 
3. Sabzavot ekinlari uchun qo’llaniladigan mineral o’g’itlarning me’yorlari, 
qo’llash muddat va usullari qanday bo’ladi? 
4. Mahalliy o’g’itlarni sabzavot almashlab ekish dalasida qo’llash qanday tashkil 
etiladi? 
Tavsiya qilingan adabiyotlar 
1. Мусаев Б.С. “Агрокимё” Т.: «Шарқ» матбаа-акциядорлик компанияси,  2001. 
2. Сатторов Ж.”Агрокимё”.”Чўлпон”,Т.,2011 
Yosh va hosilga kirgan mevali daraxtlarni oziqlantirish. Ko’chat o’tqazilgandan keyin yosh mevali daraxtlarni oziqlantirish muhim ahamiyatga ega. Bu davrda daraxtlarning jussasi kichik bo’lgani uchun qator oralariga kartoshka, sabzavot ekinlari, xashaki ildizmevalilar va beda yetishtirish mumkin. Lekin, ushbu ekinlarga tuproqunumdorligini yanada oshirishni ta’minlaydigan miqdorda mahalliy va mineral o’g’itlar berilishi zarur. Tuproq-iqlim sharoitlarini hisobga olib, bitta daraxt tanasi atrofida 1 kv.m yuzani o’g’itlash uchun 3-4 kg go’ng, 5-10 g azot, 4-10 g fosfor va 3-5 g kaliy tavsiya etiladi. Keltirilgan raqamlar gektariga 30-40 t. Go’ng va 30-100 kg sof oziq moddaga ekvivalentdir. Mevali daraxtlarga beriladigan o’g’itme’yori ularning yoshiga bog’liq ravishda o’zgartirib boriladi. Masalan, daraxtning yoshi 6 ga teng bo’lsa, u holda ildizining tarqalish diametri 3 m ga teng (6:2=3), yuzasi esa 7 kv. Metrga teng bo’ladi. Agar 1 kv. M yuza uchun 4 kg go’ng, 5 g azot, 5 g fosfor va 5 g kaliy zarur bo’lsa, 6 yoshli daraxtlar uchun, bu ko’rsatkichlar 28 kg go’ng va 35 g dan azot, fosfor va kaliyga to’g’ri keladi. Ana shu yo’l bilan turli yoshdagi mevali daraxtlar uchun o’g’itme’yorini hisoblash mumkin . Yetuk mevali bog’larning qator oralarida ekinlar yetishtirilmaydi, fakat ko’kat o’g’itsifatida ayrim dukkakli-don ekinlari yetishtirish tavsiya etiladi. Ularga fosforli va kaliyli o’g’itlar hamda go’ngning 2-4 yillik zahirasi bir yo’la beriladi. Nazorat savollari 1. Sabzavot ekinlarini oziqlanish asoslarini tushuntirib bering? 2. Turli rivojlanish davrlarida oziq moddalarni o’zlashtirish qanday kechadi? 3. Sabzavot ekinlari uchun qo’llaniladigan mineral o’g’itlarning me’yorlari, qo’llash muddat va usullari qanday bo’ladi? 4. Mahalliy o’g’itlarni sabzavot almashlab ekish dalasida qo’llash qanday tashkil etiladi? Tavsiya qilingan adabiyotlar 1. Мусаев Б.С. “Агрокимё” Т.: «Шарқ» матбаа-акциядорлик компанияси, 2001. 2. Сатторов Ж.”Агрокимё”.”Чўлпон”,Т.,2011  
 
3. “Агрохимия” (п/р проф. Б.А.Ягодина) М.: ВО «Агропромиздат», 1989. 
4. Минеев В.Г. “Агрохимия” Издательтво Московского университета 1990 г.  
5. Ниёзалиев И.Н., Раджабов Б.Б. ва бошқалар. «Агрохимиядан амалий 
машғулотлар» . -Т.: «Меҳнат», 1989. 
 
3. “Агрохимия” (п/р проф. Б.А.Ягодина) М.: ВО «Агропромиздат», 1989. 4. Минеев В.Г. “Агрохимия” Издательтво Московского университета 1990 г. 5. Ниёзалиев И.Н., Раджабов Б.Б. ва бошқалар. «Агрохимиядан амалий машғулотлар» . -Т.: «Меҳнат», 1989.