Suvning sifatini baholash (Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash)
Yuklangan vaqt
2024-12-31
Yuklab olishlar soni
1
Sahifalar soni
6
Faytl hajmi
39,2 KB
Suvning sifatini baholash
Ushbu mavzuda tabiiy suvlarning sifatini ichimlik, texnik va irrigatsiya
maqsadlarida baholash masalalari yoritiladi. SHunigdek, turli yo‘nalishlarda
foydalaniladigan va is’temol qilinadigan suvlarga quyiladigan talablar bayon
etiladi.
Reja:
1.Suv xo‘jaligi tarmoqlari, suv iste’molchilari va suvdan foydalanuvchilar
haqida;
2. Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash;
3. Texnik maqsadlar uchun ishlatiladigan suvning sifatini baholash;
4. Irrigatsiya maqsadlari uchun suvning yaroqliligini baholash.
Ma’lumki, suv xo‘jaligi tarmoqlari suv iste’molchilari va suvdan
foydalanuvchilarga bo‘linadi. Gidroenergetika, suv transporti, baliqchilik,
rekreatsiya va boshqa sohalarda suv zahiralari miqdori deyarli o‘zgarmaydi.
SHuning uchun ular suvdan foydalanuvchilar guruhiga kiradi. Ichimlik suv
ta’minotiga, irrigatsiya tarmoqlari orqali sug‘orishga, yaylovlarni suvlantirishga
olingan suv zahiralarining katta qismi butunlay sarflanadi. SHu tufayli sanab o‘tilgan
ushbu tarmoqlar esa suv iste’molchilari guruhiga kiradi.
Qayd etish lozimki, suvdan foydalanuvchi va suvni iste’mol qiluvchi
guruhlarning har biri suvga o‘ziga xos bo‘lgan talablarni qo‘yadi. Bosqacha qilib
aytganda, xalq xo‘jaligining turli tarmoqlarida ishlatiladigan suvning yaroqlilik
darajasi turlicha bo‘ladi. SHuning uchun tabiiy suvlar sifatini ularning kimyoviy
tarkibi va boshqa xossalarini hisobga olgan holda, me’yorlashtirish lozim. Quyida
shu masalalar ustida to‘xtalamiz.
Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholash. Suvning sifatini
ichimlik maqsadlarida baholashda uning minerallashuv darajasiga, tarkibidagi
makro va mikrokomponentlarga, suvning fizik xususiyatlari hamda sanitar
holatlariga katta e’tibor qaratish zarur.
Ichimlik maqsadida foydalaniladigan tabiiy suvlarga quyidagicha talablar
qo‘yiladi:
1) suv tiniq, rangsiz va hidsiz bo‘lishi kerak;
2) tabiiy suvlar tarkibidagi erigan moddalar miqdori ruxsat etilgan me’yordan
oshib ketmasligi lozim;
3) inson sog‘ligiga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi zararli moddalar ko‘rsatilgan
me’yordan oshmasligi lozim;
4) turli kasalliklar tarqatuvchi mikroorganizimlardan to‘laligicha xalos
bo‘lishi kerak.
Suvning sifatini ichimlik maqsadlari uchun baholashda asosiy ko‘rsatkichlar
kimyoviy va bakteriologik tahlil hisoblanadi. Ichimlik suvining me’yorlari turli
mas’ul tashkilotlar, jumladan, O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi,
Tabiatni muhofaza qilish davlat qo‘mitasi tomonidan ishlab chiqiladi, Davlat
standartining maxsus bo‘limlari tomonidan tasdiqlanadi. Quyidagi 3.1-jadvalda
ichimlik suvlari sifatiga qo‘yilgan standart talablar to‘g‘risidagi ma’lumotlar
keltirilgan.
3.1-jadval
Ichimlik suvi sifatiga qo‘yilgan talablar ko‘rsatkichlari
Ko‘rsatkichlar
O‘lcham birliklari
Ruxsat etilgan me’yor
Minerallashuv darajasi
mg/l
1000
Kislorodning biologik
iste’moli (KBI5)
mg/l
< 3
Rux (Zn)
mg/l
0,01
Sulfat (SO42+)
mg/l
500
Xlor (Cl-)
mg/l
350
Fenol
mg/l
0,001
Neft mahsulotlari
mg/l
0,05
Alfa geksoxloran
siklogeksan ( GXSG)
mkg/l
0,01
Mis (Cu)
mg/l
0,001
Sintetik yuza aktiv
moddalar (SYUAM)
mg/l
0,1
Azot ammoniy (NH4+)
mg/l
0,39
Nitrit (NO2-)
mg/l
0,02
Nitrat (NO3-)
mg/l
9,1
Natriy (Na+)
mg/l
120
Kalsiy (Ca2+)
mg/l
80
Magniy (Mg2+)
mg/l
40
Kaliy (K+)
mg/l
50
Jadvalda keltirilgan ma’lumotlardan ko‘rinib turibdiki, ichimlik maqsadida
ishlatiladigan suvlar tarkibida sulfat ionlarining ruxsat etilgan me’yori 500 mg/l ni,
xlorniki 350 mg/l ni, umumiy minerallashuv darajasi esa 1000 mg/l dan oshmasligi
lozim.
Oziq – ovqat sanoati tarmoqdarida suv turli xil texnologik maqsadlarda
ishlatiladi. Bunda suvning sifatiga quyiladigan talablar ma’lum bir turdagi
mahsulotni tayyorlashga mos bo‘lishi kerak. Masalan, shakar ishlab chiqarishda
suvning chegara minerallashuv darajasi qancha kichik bo‘lsa, shuncha yaxshi
bo‘ladi. CHunki suvning tarkibida tuz miqdorining ko‘p bo‘lishi shakarni
qaynatishni qiyinlashtiradi.
Suvning kimyoviy tarkibiga eng yuqori talab isitish qozonxonalariga
qo‘yiladi. Bunday sharoitda, birinchi navbatda, suvning qattiqligiga alohida e’tibor
beriladi. Oldingi mavzularda aytib o‘tilganidek, tarkibida ko‘p miqdorda kalsiy va
magniy bo‘lgan suv qattiq suv deb ataladi. Qattiq suv bug‘ qozonni devorlarida ko‘p
quyqa hosil qiladi. SHuning uchun ham bug‘ qozonxonalarida ishlatiladigan suvlar
dastlab ulardagi cho‘kmalar hosil qiladigan moddalarni yo‘qotish maqsadida qayti
ishlanadi. Bunday jarayon suvni tayyorlash deb nomlanadi.
SHunday qilib, texnik maqsadlarda ishlatiladigan suvlarni baholashda,
birinchi navbatda, ularning qattiqligi hisobga olinadi. Suvni qattiqligi bo‘yicha
quyidagi guruhlarga ajratamiz (mmol ekv/l):
- juda yumshoq (1,5 gacha);
- yumshoq (1,5 - 3,0);
- o‘rtacha (3,0 – 6,0);
- qattiq (6,0 – 10,0);
- juda qattiq (10 dan yuqori).
Sanoatda qattiq suvlarni ishlatish ko‘pincha iqtisodiy zarar keltiradi. CHunki
quvurlar devorlarida to‘planib qolgan quyqalar issiqliq o‘tkazishni kamaytiradi. Bu
esa o‘z navbatida ko‘proq yoqilg‘i ishlatishni talab etadi. Masalan, 1 mm
qalinlikdagi quyqalar yoqilg‘i sarfini 5 foizga ortishiga sabab bo‘ladi.
Irrigatsiya maqsadlari uchun suvning yaroqliligini baholashda aniq
me’yorni belgilash qiyin. CHunki suvning sifatidan tashqari sug‘oriladigan
erlarning tuproq xususiyatlari, gidrogeologik sharoitlarini ham hisobga olish zarur
bo‘ladi. Suvning sug‘orishga yaroqliligini baholashda mezon sifatida “irrigatsiya
koeffitsienti” dan foydalaniladi. Ushbu koeffitsient Ki bilan belgilanadi. Uni
hisoblash
usullari
I.N.Antipov-Karataev
va
G.M.Kader,
M.F.Budanov,
A.V.Mojayko, T.K.Vorotnik, X.Steblerlar kabi olimlar tomonidan tavsiya etilgan.
Quyida Ki ni hisoblash usullari haqida qisqacha to‘xtalib o‘tamiz.
Tadqiqotchilardan I.N.Antipov-Karataev va G.M.Kaderlar Ki = K1 deb qabul
qilib, uni hisoblashda ionli almashinish ko‘rsatkichlaridan foydalanishni tavsiya
etganlar. Ular tavsiya etgan usulda K1 quyidagi ifoda yordamida aniqlanadi:
)
238
,
0
(
)
(
2
2
1
U
Na
Mg
Сa
К
,
bu erda: Ca2+, Mg2+, Na+- suvdagi kationlar miqdorining ekvivalent qiymatlari; ∑U
- umumiy minerallashuv darajasi, g/l. Agar K1 ≤ 1,0 sharti bajarilsa, suv sug‘orishga
yaroqli, aksincha, ya’ni K1>1,0 bo‘lganda, sug‘orishga yaroqsiz hisoblanadi.
Suvning sifatini irrigatsiya maqsadlarida baholashda A.V.Mojayko va
T.K.Vorotnik Na+ va K+ ionlarining umumiy kationlar yig‘indisiga nisbatining
foizlarda ifodalangan qiymati bo‘yicha aniqlashni tavsiya etadilar. Bu kattalik, ya’ni
K2 quyidagi ifoda bilan aniqlanadi:
)
(
100
)
(
2
2
2
K
Na
Mg
Ca
K
Na
К
.
Agar hisoblashlar natijasida K2>75 % sharti bajarilsa, suv sug‘orish uchun
juda xavfli, K2 = 66÷75% bo‘lsa, sug‘orish uchun xavflidir. Faqat K2<66% sharti
bajarilgandagina, sug‘orishga olingan suv shu maqsadlarda foydalanilganda xavfsiz
hisoblanadi.
Suvning
sug‘orishga
yaroqliligini
baholashda
M.F.Budanov
uning
minerallashuv darajasiga, qattiqligiga, natriy miqdorining kalsiy va magniyning
yig‘indisiga bo‘lgan nisbatiga bog‘liq holda hisoblashni tavsiya etadi. Bu
koeffitsientni shartli ravishda K3 deb qabul qilamiz. Uni hisoblash ishlari quyidagi
ifoda bilan amalga oshiriladi:
)
(
2
2
3
Mg
Ca
Na
К
.
Agar K3≤0,7 sharti bajarilsa, ekin maydonida sho‘rlanish kuzatilmaydi,
aksincha, ya’ni K3>0,7 bo‘lganda, sug‘orishga olingan suv ekin maydonining qayta
sho‘rlanishiga olib keladi.
Suvning sifatini irrigatsiya maqsadlarida foydalanish uchun aniqlashning
yana bir usuli X.Stebler tomonidan taklif etilgan. Bu usulda suvning sifatini
baholash uchun ishqoriylik koeffitsienti deb ataluvchi kattalik tavsiya qilinadi. Bu
koeffitsientning qiymati ionlarning ekvivalent miqdorlariga bog‘liq holda, quyidagi
ifoda bilan aniqlanadi:
)
4
(
288
4
Cl
Na
К
.
Agar ishqoriylik koeffitsienti K4 > 18 bo‘lsa, suvning sifati yaxshi, K4 =18÷6
oralig‘ida bo‘lsa, suvning sifati qoniqarli, K4 = 5,9÷1,2 oraliqlarda esa, suvning
sifati qoniqarsiz, K4 1,2 bo‘lsa, suvning sifati yomon bo‘ladi.
Bundan tashqari suvning sug‘orishga yaroqliligini ifodalovchi ishqorlanish
koeffitsientini AQSH lik olimlar natriyli adsorbsion nisbat (SAR) orqali hisoblashni
tavsiya qilganlar. Ma’lumki, suvda natriy ko‘p bo‘lsa, tuproqning sho‘rlanishiga olib
keladi. Bu kattalik quyidagi ifoda yordamida aniqlanadi:
2
2
2
Mg
Ca
Na
SAR
,
Agar SAR<10 sharti bajarilsa, bunday suv sug‘orish uchun yaxshi deb, SAR
= 11÷20 oralig‘ida bo‘lsa, sug‘orish uchun qoniqarli deb, SAR>20 bo‘lganda esa,
bunday suv sug‘orish uchun yaroqsiz deb hisoblanadi.
O‘rta Osiyo Irrigatsiya ilmiy tadqiqot instituti (SANIIRI) olimlari suvning
sug‘orish uchun yaroqliligini soda hosil qilish koeffitsienti “Ks” orqali ifodalashni
tavsiya etganlar. Bu koeffitsient quyidagi ifoda bilan aniqlanadi:
2
2
3
Mg
Ca
HCO
Кс
.
Agar Ks<1,25 sharti bajarilsa, suv sug‘orish uchun xavfsiz deb, Ks = 1,25÷2,50
oralig‘ida bo‘lsa, sug‘orish uchun yaroqli deb, Ks>2,50 sharti bajarilganda esa,
sug‘orish uchun yaroqsiz deb qabul qilinadi.
Sinov savollari va topshiriqlar:
1. Ichimlik maqsadlarida foydalaniladigan suvlarga qanday talablar
qo‘yiladi?
2. Texnik maqsadlar uchun ishlatiladigan suvlarga qanday talablar qo‘yiladi?
3. Irrigatsiya maqsadlarida ishlatiladigan suvlarga qo‘yiladigan talablarni
bilasizmi?
4. “Irrigatsiya koeffitsienti” nima?
5. Irrigatsiya koeffitsientini hisoblashning qanday usullari bor?