TERI FIZIOLOGIYASI (Ter suyuqligining ajralishi va boshqarilishi, Teridagi mavsumiy o‘zgarishlar va tulash)

Yuklangan vaqt

2025-01-16

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

7

Faytl hajmi

21,1 KB


 
 
 
 
 
 
TERI FIZIOLOGIYASI 
 
 
 
Reja: 
1.Terining tuzilishi, vazifasi va ahamiyati. 
1. Ter suyuqligining ajralishi va boshqarilishi. 
2. Terining yo bezlari va teri pigmentasiyasi. 
3. Teridagi mavsumiy o‘zgarishlar va tulash. 
 
Tayanch iboralar 
 
Teri organizmning tashqi tomondan o‘rab olgan bo‘lib, organizmni tashqi 
tomondan bo‘ladigan turli tuman ta’sirotlardan soqlaydi va termoregulyasiyada 
ishtirok qiladi. Teri ayiruv organ vazifasini bajarib, organizmdan suv, tuz va oqsil 
almashinuvining oxirgi mahsulotlarini bir qismini tashqariga chiqaradi. Teri qon 
deposi vazifasini bajarib, unda 10% atrofidagi qon depolangan holatda saqlanadi. 
Terida juda ko‘p retseptorlar bo‘lib, issiqlikni sezuvchi Ruffin tanachalari, 
sovuqlikni sezuvchi Krauze kolbochkalari, taktil ta’sirni sezuvchi Meysner 
tanachalari va Markel disklari, bosimni sezuvchi Fatter-Pachchini tanachalari va 
og‘riqni sezuvchi hamda boshqa retseptorlar joylashgan. 
 Teri organizmda moddalar almashinuvida ishtirok yetib, organizmda 
kechayotgan jarayonlar va ularning o‘zgarishi terida o‘z aksini topadi, ya’ni teri 
ustidagi junlar holatiga, yaltiroqligiga qarab organizm holati to‘g‘risida 
tushunchalarga yega bo‘linadi. 
 Teri harakatchan, yelastik organ bo‘lib, muskullar bilan to‘g‘ridan-to‘g‘ri 
tutashmasdan, teri osti kletchatkasi orqali tutashgan. 
TERI FIZIOLOGIYASI Reja: 1.Terining tuzilishi, vazifasi va ahamiyati. 1. Ter suyuqligining ajralishi va boshqarilishi. 2. Terining yo bezlari va teri pigmentasiyasi. 3. Teridagi mavsumiy o‘zgarishlar va tulash. Tayanch iboralar Teri organizmning tashqi tomondan o‘rab olgan bo‘lib, organizmni tashqi tomondan bo‘ladigan turli tuman ta’sirotlardan soqlaydi va termoregulyasiyada ishtirok qiladi. Teri ayiruv organ vazifasini bajarib, organizmdan suv, tuz va oqsil almashinuvining oxirgi mahsulotlarini bir qismini tashqariga chiqaradi. Teri qon deposi vazifasini bajarib, unda 10% atrofidagi qon depolangan holatda saqlanadi. Terida juda ko‘p retseptorlar bo‘lib, issiqlikni sezuvchi Ruffin tanachalari, sovuqlikni sezuvchi Krauze kolbochkalari, taktil ta’sirni sezuvchi Meysner tanachalari va Markel disklari, bosimni sezuvchi Fatter-Pachchini tanachalari va og‘riqni sezuvchi hamda boshqa retseptorlar joylashgan. Teri organizmda moddalar almashinuvida ishtirok yetib, organizmda kechayotgan jarayonlar va ularning o‘zgarishi terida o‘z aksini topadi, ya’ni teri ustidagi junlar holatiga, yaltiroqligiga qarab organizm holati to‘g‘risida tushunchalarga yega bo‘linadi. Teri harakatchan, yelastik organ bo‘lib, muskullar bilan to‘g‘ridan-to‘g‘ri tutashmasdan, teri osti kletchatkasi orqali tutashgan.  
 
 Teri uch qavatdan iborat bo‘lib, tashqi qavati yepidermis, derma-xususiy yoki 
chin teri, teri osti kletchatkasidan iborat. 
 Yepidermis tashqi qavat bo‘lib, bir necha qavat yassi epiteliylardan tuzilib, 
tashqi qismi doimo shoxlanib-mug‘izlanib, uzluksiz ajralib tushib tursa, ichki 
donador qavat malpigiy qavati hisobiga tiklanib, bu qavatda qon tomirlari yo‘q lekin 
lifa tomirlari bo‘ladi.  
 Yepidermis va derma nozik yupqa parda orqali tutashib, shu parda orqali har 
ikkala qatlamda moddalar almashinuvi yuzaga kelib turadi. 
 Derma terining asosini tashkil yetib, terining qalinligi dermaning taraqqiy 
yetganligiga bog‘liq. Sigirlar terisining 88,2% derma, 9,6% teri osti kletchatkasidan 
iborat. Dermada qon tomirlar, nerv, muskul tolalari ko‘p. Dermada ter va yog‘ 
bezlari, jun sugunalari bor. Dermaning qalinligi har xil turdagi hayvonlar terisida har 
xil va bir turdagi hayvon terisining turli qismlarida ham bir xil bo‘lmay, 
hayvonlarning yoshiga, jinsiga, zotiga va yashayotgan iqlim sharoitiga bog‘liq. 
Masalan: tana va yelka qism dermasi qorin-nikidan, qoramollar dermasi cho‘chqa, 
ot va qo‘ylar dermasidan, erkak va keksa hayvonlar dermasi yosh, urg‘ochi 
hayvonlar dermasidan, sovuq iqlimda yashovchi hayvonlar dermasi issiq iqlimda 
yashovchi hayvonlar dermasidan qalindir. O‘rtacha qoramollarda terining qalinligi 
2,7-4,6 mm, otlarda 1-5 mm, qo‘ylarda 0,7-3,09 mm dir. 
 Teri osti kletchatkasi biriktiruvchi to‘qimalardan iborat bo‘lib, ko‘p miqdorda 
yog‘ bo‘ladi. Yog‘ning miqdori bir turdagi hayvonlarning turli individ-larida va turli 
hayvonlarda turlichadir. 
 Terida oqsillar ham bo‘lib, qoramollar terisining I.A.Troiskiy takid-lashicha 
32,5-34,5% oqsillar va 60-68% ni suv tashkil yetadi. Teri qoramollar tirik vaznining 
6-8%, qo‘ylarda 5-7,3% ni tashkil yetib, teri ter suyuqligini ajratish – terlash 
vazifasini bajaradi. 
 Ter suyuqligi ter bezlarida hosil bo‘lib, shu suyuqlik orqali organizmdan 
belgili miqdordagi issiqlik, suv va mineral tuzlar chiqarilib organizmni ichki 
muhitini bir xil saqlanishini ta’minlaydi. 
 Terlashning ahamiyati katta bo‘lib, terlaganda organizmdan issiqlik chiqa-
riladi, ichki ya’ni qon, limfa, to‘qimalar aro suyuqliklardan suv va tuzlarni tashqariga 
chiqarib osmatik bosimni bir xilda saqlab, chiqindi moddalarni tashqariga chiqaradi. 
Teri uch qavatdan iborat bo‘lib, tashqi qavati yepidermis, derma-xususiy yoki chin teri, teri osti kletchatkasidan iborat. Yepidermis tashqi qavat bo‘lib, bir necha qavat yassi epiteliylardan tuzilib, tashqi qismi doimo shoxlanib-mug‘izlanib, uzluksiz ajralib tushib tursa, ichki donador qavat malpigiy qavati hisobiga tiklanib, bu qavatda qon tomirlari yo‘q lekin lifa tomirlari bo‘ladi. Yepidermis va derma nozik yupqa parda orqali tutashib, shu parda orqali har ikkala qatlamda moddalar almashinuvi yuzaga kelib turadi. Derma terining asosini tashkil yetib, terining qalinligi dermaning taraqqiy yetganligiga bog‘liq. Sigirlar terisining 88,2% derma, 9,6% teri osti kletchatkasidan iborat. Dermada qon tomirlar, nerv, muskul tolalari ko‘p. Dermada ter va yog‘ bezlari, jun sugunalari bor. Dermaning qalinligi har xil turdagi hayvonlar terisida har xil va bir turdagi hayvon terisining turli qismlarida ham bir xil bo‘lmay, hayvonlarning yoshiga, jinsiga, zotiga va yashayotgan iqlim sharoitiga bog‘liq. Masalan: tana va yelka qism dermasi qorin-nikidan, qoramollar dermasi cho‘chqa, ot va qo‘ylar dermasidan, erkak va keksa hayvonlar dermasi yosh, urg‘ochi hayvonlar dermasidan, sovuq iqlimda yashovchi hayvonlar dermasi issiq iqlimda yashovchi hayvonlar dermasidan qalindir. O‘rtacha qoramollarda terining qalinligi 2,7-4,6 mm, otlarda 1-5 mm, qo‘ylarda 0,7-3,09 mm dir. Teri osti kletchatkasi biriktiruvchi to‘qimalardan iborat bo‘lib, ko‘p miqdorda yog‘ bo‘ladi. Yog‘ning miqdori bir turdagi hayvonlarning turli individ-larida va turli hayvonlarda turlichadir. Terida oqsillar ham bo‘lib, qoramollar terisining I.A.Troiskiy takid-lashicha 32,5-34,5% oqsillar va 60-68% ni suv tashkil yetadi. Teri qoramollar tirik vaznining 6-8%, qo‘ylarda 5-7,3% ni tashkil yetib, teri ter suyuqligini ajratish – terlash vazifasini bajaradi. Ter suyuqligi ter bezlarida hosil bo‘lib, shu suyuqlik orqali organizmdan belgili miqdordagi issiqlik, suv va mineral tuzlar chiqarilib organizmni ichki muhitini bir xil saqlanishini ta’minlaydi. Terlashning ahamiyati katta bo‘lib, terlaganda organizmdan issiqlik chiqa- riladi, ichki ya’ni qon, limfa, to‘qimalar aro suyuqliklardan suv va tuzlarni tashqariga chiqarib osmatik bosimni bir xilda saqlab, chiqindi moddalarni tashqariga chiqaradi.  
 
 Ter bezlari tananing yuzasida notekis joylashib, sekretor epiteliylar faoliyati 
tufayli ter suyuqligi uzluksiz hosil bo‘lib turadi. Ter bezlarining miqdori bir individ 
terisi va turli xil hayvonlar terisining turli qism-larida bir xil miqdorda bo‘lmaydi. 
Jumladan ter bezlari qoramollarning bosh qismida boshqa qismlaridagidan ko‘p 
bo‘lib 1 sm2 yuzada 2500 ta, otlarda 1500 ta, qo‘ylarda 500 ta, odamlarning qo‘l, 
oyoq, kaft, qo‘ltiq qismida 400-500 ta, kemiruvchilarda kam, yirtqich hayvonlarda 
yesa bo‘lmaydi. 
 Teri suyuqligining miqdorini aniqlash ancha qiyin bo‘lishiga qaramasdan bir 
qancha usullar yordamida aniqlanadi: 
1. Terining yelektor qarshiligini aniqlash. 
2. Terining ma’lum qismiga Petri kosachasini qo‘yib, ma’lum vaqt davomida 
ajralgan ter suyuqligini yig‘ib, Petri kosachasini yuzasini bilgan holda hayvon 
terisini hamma yuzasidan ajralgan ter suyuqligini miqdorini aniqlash mumkin. 
 Terlash hayvonlarning turiga, zotiga, organizmning holatiga, iqlim sharoitiga 
bog‘liq bo‘lib, otlar bir kunda 2 litrgacha odamlarda 1,5-2,5 litrgacha ter suyuqligi 
ajralib, tashqi muhit harorati yuqori bo‘lganda va tana haroratini oshiruvchi boshqa 
sabablar: jismoniy ish, katta miqdorda suyuqlik iste’mol qilish ter ajralishini 
kuchaytiradi. Buyrak kasalliklari vaqtida ter bezlari orqali ajraladigan suyuqlik 2-3 
barobar ortib tarkibi o‘zgaradi ya’ni mochevinasi ko‘payadi. 
 Ter suyuqligi kuchsiz ishqoriy muhitga yega bo‘lib, rN 6,7-6,8 ga teng, 
solishtirma og‘irligi 1,005-1,021, yopishqoqligi 1,2 teng ekanligini I.A.Troi-skiy, 
A.A.Kudryavsevlar aniqlagan. Tabiiy sharoitlarda ter va yog‘ bezlarining 
suyuqliklari aralash bo‘lib, kislotali muhitga yega, tarkibida NaCl, Kcl, Sa tuzlari, 
fosfatlar, sulfatlar, organik moddalardan oqsillar, mochevina, siy-dik kislotasi, 
kreatin, ammiak, uchuvchi yog‘ kislotalari, pigmentlar, vitaminlar va boshqa 
moddalar uchrab otlarning ter suyuqligini umumi azoti 28% mg, globulinlari 0,55% 
mg, albuminlari 0,15% mg bo‘lib, oqsili 0,7% mgdir. 
 Ter ajralishi neyro-gumoral yo‘l bilan boshqarilib, orqa miyaning bel 
qismidan simpatik nerv kelib, uning oxirida asetilxolin ajralib ter ajra-lishini 
kamaytirsa, bu nervning jarohatlanishi jarohatlangan qismda ter suyuqligini 
ajralmasligiga sabab bo‘ladi. Adashgan nervning ter ajralishida ishtirok yetishini 
Ter bezlari tananing yuzasida notekis joylashib, sekretor epiteliylar faoliyati tufayli ter suyuqligi uzluksiz hosil bo‘lib turadi. Ter bezlarining miqdori bir individ terisi va turli xil hayvonlar terisining turli qism-larida bir xil miqdorda bo‘lmaydi. Jumladan ter bezlari qoramollarning bosh qismida boshqa qismlaridagidan ko‘p bo‘lib 1 sm2 yuzada 2500 ta, otlarda 1500 ta, qo‘ylarda 500 ta, odamlarning qo‘l, oyoq, kaft, qo‘ltiq qismida 400-500 ta, kemiruvchilarda kam, yirtqich hayvonlarda yesa bo‘lmaydi. Teri suyuqligining miqdorini aniqlash ancha qiyin bo‘lishiga qaramasdan bir qancha usullar yordamida aniqlanadi: 1. Terining yelektor qarshiligini aniqlash. 2. Terining ma’lum qismiga Petri kosachasini qo‘yib, ma’lum vaqt davomida ajralgan ter suyuqligini yig‘ib, Petri kosachasini yuzasini bilgan holda hayvon terisini hamma yuzasidan ajralgan ter suyuqligini miqdorini aniqlash mumkin. Terlash hayvonlarning turiga, zotiga, organizmning holatiga, iqlim sharoitiga bog‘liq bo‘lib, otlar bir kunda 2 litrgacha odamlarda 1,5-2,5 litrgacha ter suyuqligi ajralib, tashqi muhit harorati yuqori bo‘lganda va tana haroratini oshiruvchi boshqa sabablar: jismoniy ish, katta miqdorda suyuqlik iste’mol qilish ter ajralishini kuchaytiradi. Buyrak kasalliklari vaqtida ter bezlari orqali ajraladigan suyuqlik 2-3 barobar ortib tarkibi o‘zgaradi ya’ni mochevinasi ko‘payadi. Ter suyuqligi kuchsiz ishqoriy muhitga yega bo‘lib, rN 6,7-6,8 ga teng, solishtirma og‘irligi 1,005-1,021, yopishqoqligi 1,2 teng ekanligini I.A.Troi-skiy, A.A.Kudryavsevlar aniqlagan. Tabiiy sharoitlarda ter va yog‘ bezlarining suyuqliklari aralash bo‘lib, kislotali muhitga yega, tarkibida NaCl, Kcl, Sa tuzlari, fosfatlar, sulfatlar, organik moddalardan oqsillar, mochevina, siy-dik kislotasi, kreatin, ammiak, uchuvchi yog‘ kislotalari, pigmentlar, vitaminlar va boshqa moddalar uchrab otlarning ter suyuqligini umumi azoti 28% mg, globulinlari 0,55% mg, albuminlari 0,15% mg bo‘lib, oqsili 0,7% mgdir. Ter ajralishi neyro-gumoral yo‘l bilan boshqarilib, orqa miyaning bel qismidan simpatik nerv kelib, uning oxirida asetilxolin ajralib ter ajra-lishini kamaytirsa, bu nervning jarohatlanishi jarohatlangan qismda ter suyuqligini ajralmasligiga sabab bo‘ladi. Adashgan nervning ter ajralishida ishtirok yetishini  
 
I.A.Troiskiy vagotrop modda hisoblangan pilokarpin moddasini yuborib, ter 
ajralishini kuchayganligini isbotlagan. 
 Tananing biror qismini qizdirsa ham tananing barcha qismi ter ajratib bu 
ta’sirot orqa miyaning ma’lum qismida to‘xtamay barcha sigmentlarga tarqa-lib, ter 
bezlari markazi qo‘zg‘aladi. Shunday qilib, ter ajralishida simpatik va adashgan 
nervlar ishtirok yetib, adashgan nerv markazidagi ya’ni uzunchoq miyadagi markaz, 
oraliq miyadagi issiqlik almashinuvini boshqaruvchi markaz nazoratida ishlaydi. 
 Miya po‘stlog‘i ham ter bezlarining faoliyatini boshqarib, turli yemosi-anal 
holatlarda ter ajralishi kuchayib, bu jarayonlar po‘stloq nazoratida ekanligini 
bildiradi. 
 Terida ter bezlaridan tashqari yog‘ bezlari ham bo‘lib, ter yog‘ini ishlab 
chiqaradi. Yog‘ bezlarining faoliyati bez hujayralarining yemirilishiga bog‘liq 
bo‘lganligi tufayli golokrin tipdadir. Yog‘ bezlari yuzaki joylashib, ularning yo‘llari 
jun xaltasiga ochilgan. Yog‘ bezlari parda bilan o‘ralib, sershox xaltani yeslatadi, 
xaltalar devori ko‘p qavatli epiteliylardan iborat. Bu epiteliy qavat o‘sib bez yo‘liga 
yaqinlashib, yog‘ga aylanib halok bo‘ladi. Teri yog‘i ajralganida suyuq bo‘lib, tezda 
quyuqlashadi. Teri yog‘i to‘inmagan gliserin va xoles-terinlarning yog‘ kislotasi 
bilan hosil qilgan murakkab yefirlaridan iborat. Teri yog‘i teridagi kislotalar 
ishtirokida parchalanib, har xil uchuvchi yog‘ kislo-talarini hosil qilib, o‘ziga xos 
xidga yega. Teri yog‘ining ahamiyati katta bo‘lib, homila terisining yog‘i amnion 
suyuqligini so‘rilishiga to‘sqinlik qilib, terini silliq qilib, tug‘ilishni osonlashtiradi. 
 Qo‘ylarda ter suyuqligi bilan teri yog‘i aralash bo‘lib, jirapot deyiladi. 
 Jiropot junni yaxshi o‘sishida, to‘g‘ri tola-tola holatida joylashishida, junni 
mustahkam bo‘lishida, tolalarni bir-biriga yaxshi yopishib ifloslanmasligini 
ta’minlaydi. Jiropot dag‘al tola beruvchilarga nisbatan, ingichka tola beruvchilarda 
ko‘p bo‘lib, merinos qo‘ylarda jun umumiy vaznini 7-30% ni tash-kil yetadi. 
 Toza jirapot lanolin, xolesterin va izoxolesterinlardan iborat bo‘lib, 
parfyumeriya va formaseptikada mazlar tayyorlashda foydalaniladi. Yog‘ 
bezlarining faoliyatiga hayvonlarning oziqalanishi, organizmning holati va boshqa 
sabablar ta’sir ko‘rsatadi. Yog‘ bezlari simpatik nerv va gipofiz bezining gormonlari 
ishtirokida boshqariladi. 
I.A.Troiskiy vagotrop modda hisoblangan pilokarpin moddasini yuborib, ter ajralishini kuchayganligini isbotlagan. Tananing biror qismini qizdirsa ham tananing barcha qismi ter ajratib bu ta’sirot orqa miyaning ma’lum qismida to‘xtamay barcha sigmentlarga tarqa-lib, ter bezlari markazi qo‘zg‘aladi. Shunday qilib, ter ajralishida simpatik va adashgan nervlar ishtirok yetib, adashgan nerv markazidagi ya’ni uzunchoq miyadagi markaz, oraliq miyadagi issiqlik almashinuvini boshqaruvchi markaz nazoratida ishlaydi. Miya po‘stlog‘i ham ter bezlarining faoliyatini boshqarib, turli yemosi-anal holatlarda ter ajralishi kuchayib, bu jarayonlar po‘stloq nazoratida ekanligini bildiradi. Terida ter bezlaridan tashqari yog‘ bezlari ham bo‘lib, ter yog‘ini ishlab chiqaradi. Yog‘ bezlarining faoliyati bez hujayralarining yemirilishiga bog‘liq bo‘lganligi tufayli golokrin tipdadir. Yog‘ bezlari yuzaki joylashib, ularning yo‘llari jun xaltasiga ochilgan. Yog‘ bezlari parda bilan o‘ralib, sershox xaltani yeslatadi, xaltalar devori ko‘p qavatli epiteliylardan iborat. Bu epiteliy qavat o‘sib bez yo‘liga yaqinlashib, yog‘ga aylanib halok bo‘ladi. Teri yog‘i ajralganida suyuq bo‘lib, tezda quyuqlashadi. Teri yog‘i to‘inmagan gliserin va xoles-terinlarning yog‘ kislotasi bilan hosil qilgan murakkab yefirlaridan iborat. Teri yog‘i teridagi kislotalar ishtirokida parchalanib, har xil uchuvchi yog‘ kislo-talarini hosil qilib, o‘ziga xos xidga yega. Teri yog‘ining ahamiyati katta bo‘lib, homila terisining yog‘i amnion suyuqligini so‘rilishiga to‘sqinlik qilib, terini silliq qilib, tug‘ilishni osonlashtiradi. Qo‘ylarda ter suyuqligi bilan teri yog‘i aralash bo‘lib, jirapot deyiladi. Jiropot junni yaxshi o‘sishida, to‘g‘ri tola-tola holatida joylashishida, junni mustahkam bo‘lishida, tolalarni bir-biriga yaxshi yopishib ifloslanmasligini ta’minlaydi. Jiropot dag‘al tola beruvchilarga nisbatan, ingichka tola beruvchilarda ko‘p bo‘lib, merinos qo‘ylarda jun umumiy vaznini 7-30% ni tash-kil yetadi. Toza jirapot lanolin, xolesterin va izoxolesterinlardan iborat bo‘lib, parfyumeriya va formaseptikada mazlar tayyorlashda foydalaniladi. Yog‘ bezlarining faoliyatiga hayvonlarning oziqalanishi, organizmning holati va boshqa sabablar ta’sir ko‘rsatadi. Yog‘ bezlari simpatik nerv va gipofiz bezining gormonlari ishtirokida boshqariladi.  
 
5. Terining harorati organizm haroratidan pastroq bo‘lib, turli hayvonlarda bir 
individ terisining turli qismlarida turlicha bo‘lib, qoramolar terisining harorati 32-
35o, otlarniki 27,5-30,2o, merenos qo‘ylarda 30,4-33,7o bo‘lib, oyoqlar terisining 
haroratidan chat terisining harorati balandroqdir. Terining harorati terining qon 
tomirlari bilan va qon bilan qanday ta’minlanganligiga, junning zichligiga, teri osti 
yog‘ qatlamining qalinligiga, tashqi muhit haroratiga bog‘liq bo‘lib, terining harorati 
5-6o ga o‘zgarib, undan yuqori o‘zgarishi kasalliklariga xos xususiyatdir. 
 Teri yuzasining muhiti turli hayvonlarda turlicha bo‘lib, kislotalidir: quyon 
terisi muhiti 6,71, mushuk terisini muhiti 6,42, kalamushlarniki 6,48, maymunlarniki 
6,42. Terining muhiti mikroorganizmlarni o‘sib rivojlanishiga to‘sqinlik qilib, 
terining muhiti organizmning holatiga bog‘liqdir. 
 Terida uzluksiz oqsillar, uglevodlar va boshqa anorganik, organik modda-lar 
parchalanib sintezlanib turadi. Oqsillar parchalanishidan mochevina, krea-tinin, 
siydik kislotasi, aminokislotalar, pigmentlar hosil bo‘lib, terida elastik kallogen, 
karatin, glutamin va vitamin D sintezlanib, ko‘p ish bajarganda uglevodlarni 
parchalanishidan katta miqdorda sut kislotalari hosil bo‘ladi. Terida qisman glikogen 
sintezlanib, moddalar almashinuvi intensiv kechganli-gi, ferment moddalar 
borligidan dalolat beradi. Terida bakterosidlik xususiyatiga yega bo‘lgan 
moddalardan lizosim fermenti va immun tanachalar hosil bo‘ladi. 
 Organ sistemalarda o‘zgarishlar hosil bo‘lsa, o‘z aksini terida topadi va teri 
retseptorlarini ta’sirlab, yurak tomirlar, nafas sistemasi, muskullar hamda boshqa 
organlarda o‘zgarishlar hosil qilishi mumkin. 
 Teri junlarini ma’lum rangda bo‘yalishi undagi pigmentlarga bog‘liq bo‘lib, 
bu pigmentlar terini va umumiy organizmni himoya qiladi ya’ni quyoshni qisqa 
to‘lqinli nurlarini yutib, organizmga zararli ta’sirini yo‘qotadi. Bu pigmentlar ikki 
xilda bo‘ladi: 
1. Gemoglobinning parchalanishidan hosil bo‘lib, jun tolasi o‘zagida 
uchraydigan qizil pigment - gemosiderin. 
2. Tirozin aminokislotasidan sintezlanadigan qora pigment - melanin. 
 Melanin tarkibidagi xinin moddasi qora rang berib, melanin derma va 
yepidermisning malpignev qatlami orasida bo‘lib, uzluksiz malpigiy qatlamiga o‘tib 
turadi. Melanin hosil bo‘lishi sulfgidril guruhi miqdoriga bog‘liq bo‘lib, bir qancha 
5. Terining harorati organizm haroratidan pastroq bo‘lib, turli hayvonlarda bir individ terisining turli qismlarida turlicha bo‘lib, qoramolar terisining harorati 32- 35o, otlarniki 27,5-30,2o, merenos qo‘ylarda 30,4-33,7o bo‘lib, oyoqlar terisining haroratidan chat terisining harorati balandroqdir. Terining harorati terining qon tomirlari bilan va qon bilan qanday ta’minlanganligiga, junning zichligiga, teri osti yog‘ qatlamining qalinligiga, tashqi muhit haroratiga bog‘liq bo‘lib, terining harorati 5-6o ga o‘zgarib, undan yuqori o‘zgarishi kasalliklariga xos xususiyatdir. Teri yuzasining muhiti turli hayvonlarda turlicha bo‘lib, kislotalidir: quyon terisi muhiti 6,71, mushuk terisini muhiti 6,42, kalamushlarniki 6,48, maymunlarniki 6,42. Terining muhiti mikroorganizmlarni o‘sib rivojlanishiga to‘sqinlik qilib, terining muhiti organizmning holatiga bog‘liqdir. Terida uzluksiz oqsillar, uglevodlar va boshqa anorganik, organik modda-lar parchalanib sintezlanib turadi. Oqsillar parchalanishidan mochevina, krea-tinin, siydik kislotasi, aminokislotalar, pigmentlar hosil bo‘lib, terida elastik kallogen, karatin, glutamin va vitamin D sintezlanib, ko‘p ish bajarganda uglevodlarni parchalanishidan katta miqdorda sut kislotalari hosil bo‘ladi. Terida qisman glikogen sintezlanib, moddalar almashinuvi intensiv kechganli-gi, ferment moddalar borligidan dalolat beradi. Terida bakterosidlik xususiyatiga yega bo‘lgan moddalardan lizosim fermenti va immun tanachalar hosil bo‘ladi. Organ sistemalarda o‘zgarishlar hosil bo‘lsa, o‘z aksini terida topadi va teri retseptorlarini ta’sirlab, yurak tomirlar, nafas sistemasi, muskullar hamda boshqa organlarda o‘zgarishlar hosil qilishi mumkin. Teri junlarini ma’lum rangda bo‘yalishi undagi pigmentlarga bog‘liq bo‘lib, bu pigmentlar terini va umumiy organizmni himoya qiladi ya’ni quyoshni qisqa to‘lqinli nurlarini yutib, organizmga zararli ta’sirini yo‘qotadi. Bu pigmentlar ikki xilda bo‘ladi: 1. Gemoglobinning parchalanishidan hosil bo‘lib, jun tolasi o‘zagida uchraydigan qizil pigment - gemosiderin. 2. Tirozin aminokislotasidan sintezlanadigan qora pigment - melanin. Melanin tarkibidagi xinin moddasi qora rang berib, melanin derma va yepidermisning malpignev qatlami orasida bo‘lib, uzluksiz malpigiy qatlamiga o‘tib turadi. Melanin hosil bo‘lishi sulfgidril guruhi miqdoriga bog‘liq bo‘lib, bir qancha  
 
ichki sekresiya bezlar holatiga va askorbat kislota miqdoriga bog‘liq. Buyrak usti 
bezi olib tashlanganda, bez kasalliklari davrida pigmenta-siya kuchayib «bronza» 
kasalligi hosil bo‘ladi. 
 Qalqonsimon bez faoliyati kuchayganda teri pigmentasiyasi pasayib, pig-
mentasiyaga gipofiz va jinsiy bezlar hamda tashqi muhit harorati ta’sir yetadi. 
 Jun teri mahsuloti bo‘lib, ko‘pchilik hayvonlar terisi jun bilan qopla-nib, 
junning uzunligi, zichligi hayvonning turiga, zotiga, oziqalanish, yashash sharoitiga 
bog‘liq. Junning yaxshi o‘sishi uchun oziqada oqsillar yoki sistin aminokislotasi 
yetarli bo‘lishi shart. Sovuq iqlim sharoitlarida yashovchi hay-vonlar juni uzun, 
zichroq bo‘lib, yosh hayvonlarda qarilardagidan, yozda kuz va qishdagidan, tez va 
yaxshi o‘sadi. Otlar terisining 1 sm2 yuzasida 700, shinshila zotli quyonda 6000-
12000, Romanov qo‘ylarida 5000, merinos qo‘ylarda 8000 tagacha jun tolasi bo‘lib, 
junning o‘sishiga bir qator ichki sekresiya bezlari ta’sir yetadi. Masalan: 
qalqansimon bez olib tashlanganda junni sifati buzilib, yomon o‘sadi jun xaltasi 
epiteliysidan ajrab tushadi, hayvon tulaydi yoki juni to‘liq almashinadi. Tulash 
uzluksiz, fasliy yoki davriy hamda yoshga bog‘liq bo‘ladi.  
 Otlarning dumidagi junlar, yoli, mayin junli qo‘ylarni juni yil davomida 
uzluksiz almashinadi ya’ni uzluksiz tulaydi. Buni ularni kunadalik tozalaganda 
kuzatishimiz mumkin.  Tulkilarda bahorda mart, aprel oylaridan boshlab yozda 
iyul, avgustgacha tulash kuzatiladi. 
 Otlar tanasining jun qoplamasi 2 marta ko‘klam va kuzda almashinadi.  
 Yoshga bog‘liq tulash buzoq va toylarning yil fasliga bog‘liq bo‘lmasdan 6-
7 oyligida tulaydi. Tulash uchun energetik va qurilish materiallari zarurdir. Tulash 
bu junlarni tushib ketishi bo‘lmasdan, balki ma’lum qonuniyatlar asosida yuzaga 
chiqib, bu qonuniyatlar to‘liq o‘rganilgan emas. Tulash ichki va tashqi sabablar 
ta’sirida yuzaga chiqib, yorug‘lik o‘z ta’sirini gipofiz orqali ro‘yobga chiqaradi. 
Chunki qalqonsimon bez olib tashlanganda hayvonni tulashi tormozlansa, bez 
faoliyatini kuchayishi tulashni tezlashtiradi. Tulashda yorug‘lik ta’si-rini ahamiyati 
katta bo‘lib, yorug‘ vaqtni kamayishi muyna beruvchi hayvonlarda tulashni kuz 
o‘rniga yozda yuzaga keltirish va qishda 45-60 kunda tezda o‘sib, rivojlanishini 
to‘liq amalga oshiradi. Demak, haroratga nisbatan yorug‘lik ta’siri tulashga va junni 
o‘sishiga kuchli ta’sir ko‘rsatar ekan. 
ichki sekresiya bezlar holatiga va askorbat kislota miqdoriga bog‘liq. Buyrak usti bezi olib tashlanganda, bez kasalliklari davrida pigmenta-siya kuchayib «bronza» kasalligi hosil bo‘ladi. Qalqonsimon bez faoliyati kuchayganda teri pigmentasiyasi pasayib, pig- mentasiyaga gipofiz va jinsiy bezlar hamda tashqi muhit harorati ta’sir yetadi. Jun teri mahsuloti bo‘lib, ko‘pchilik hayvonlar terisi jun bilan qopla-nib, junning uzunligi, zichligi hayvonning turiga, zotiga, oziqalanish, yashash sharoitiga bog‘liq. Junning yaxshi o‘sishi uchun oziqada oqsillar yoki sistin aminokislotasi yetarli bo‘lishi shart. Sovuq iqlim sharoitlarida yashovchi hay-vonlar juni uzun, zichroq bo‘lib, yosh hayvonlarda qarilardagidan, yozda kuz va qishdagidan, tez va yaxshi o‘sadi. Otlar terisining 1 sm2 yuzasida 700, shinshila zotli quyonda 6000- 12000, Romanov qo‘ylarida 5000, merinos qo‘ylarda 8000 tagacha jun tolasi bo‘lib, junning o‘sishiga bir qator ichki sekresiya bezlari ta’sir yetadi. Masalan: qalqansimon bez olib tashlanganda junni sifati buzilib, yomon o‘sadi jun xaltasi epiteliysidan ajrab tushadi, hayvon tulaydi yoki juni to‘liq almashinadi. Tulash uzluksiz, fasliy yoki davriy hamda yoshga bog‘liq bo‘ladi. Otlarning dumidagi junlar, yoli, mayin junli qo‘ylarni juni yil davomida uzluksiz almashinadi ya’ni uzluksiz tulaydi. Buni ularni kunadalik tozalaganda kuzatishimiz mumkin. Tulkilarda bahorda mart, aprel oylaridan boshlab yozda iyul, avgustgacha tulash kuzatiladi. Otlar tanasining jun qoplamasi 2 marta ko‘klam va kuzda almashinadi. Yoshga bog‘liq tulash buzoq va toylarning yil fasliga bog‘liq bo‘lmasdan 6- 7 oyligida tulaydi. Tulash uchun energetik va qurilish materiallari zarurdir. Tulash bu junlarni tushib ketishi bo‘lmasdan, balki ma’lum qonuniyatlar asosida yuzaga chiqib, bu qonuniyatlar to‘liq o‘rganilgan emas. Tulash ichki va tashqi sabablar ta’sirida yuzaga chiqib, yorug‘lik o‘z ta’sirini gipofiz orqali ro‘yobga chiqaradi. Chunki qalqonsimon bez olib tashlanganda hayvonni tulashi tormozlansa, bez faoliyatini kuchayishi tulashni tezlashtiradi. Tulashda yorug‘lik ta’si-rini ahamiyati katta bo‘lib, yorug‘ vaqtni kamayishi muyna beruvchi hayvonlarda tulashni kuz o‘rniga yozda yuzaga keltirish va qishda 45-60 kunda tezda o‘sib, rivojlanishini to‘liq amalga oshiradi. Demak, haroratga nisbatan yorug‘lik ta’siri tulashga va junni o‘sishiga kuchli ta’sir ko‘rsatar ekan.  
 
 
Tayyorlanish uchun savollar 
1.Qanday ayiruv organlarini bilasiz? 
2.Ayiruv organlarining vazifalarini tushintiring? 
3.Ayiruv organlarini evolyusion rivojlanishini tushintiring? 
4.Siydik ajiralishini o‘rganish usullarini tushintiring? 
5.Buyrakning tuzilishini tushintiring? 
6.Siydik hosil bo‘lish fazalarini tushintiring? 
7.Filtratsiya jarayoni qaerda va qanday hosil bo‘ladi? 
8.Reabsorbsiya jarayoni qaerda va qanday hosil bo‘ladi? 
9.Siydik hosil bo‘lishini boshqarilishini tushintiring? 
10.Siydikning tarkibini tushintiring? 
11.Siydikning fiziko-kimyoviy xususiyatlarini tushintiring? 
12.Siydik ajiralishi qanday yuzaga keladi? 
13.Diurez deb nimaga aytiladi va turli hayvonlardagi miqdori? 
14.Terini fiziologik ahamiyatini tushintiring? 
15.Ter suyuqligini ajiralishiga ta’sir yetuvchi omillarni ayting? 
16.Ter suyuqligini ajiralishini boshqariliini tushintiring? 
17.Ter yog‘ining ahamiyatini tushintiring? 
18.Terining haroratini va muhitini organizmdagi ahamiyatini tushintiring? 
19.Teri pigmentasiyasi to‘g‘risida tushincha bering? 
 
Tayyorlanish uchun savollar 1.Qanday ayiruv organlarini bilasiz? 2.Ayiruv organlarining vazifalarini tushintiring? 3.Ayiruv organlarini evolyusion rivojlanishini tushintiring? 4.Siydik ajiralishini o‘rganish usullarini tushintiring? 5.Buyrakning tuzilishini tushintiring? 6.Siydik hosil bo‘lish fazalarini tushintiring? 7.Filtratsiya jarayoni qaerda va qanday hosil bo‘ladi? 8.Reabsorbsiya jarayoni qaerda va qanday hosil bo‘ladi? 9.Siydik hosil bo‘lishini boshqarilishini tushintiring? 10.Siydikning tarkibini tushintiring? 11.Siydikning fiziko-kimyoviy xususiyatlarini tushintiring? 12.Siydik ajiralishi qanday yuzaga keladi? 13.Diurez deb nimaga aytiladi va turli hayvonlardagi miqdori? 14.Terini fiziologik ahamiyatini tushintiring? 15.Ter suyuqligini ajiralishiga ta’sir yetuvchi omillarni ayting? 16.Ter suyuqligini ajiralishini boshqariliini tushintiring? 17.Ter yog‘ining ahamiyatini tushintiring? 18.Terining haroratini va muhitini organizmdagi ahamiyatini tushintiring? 19.Teri pigmentasiyasi to‘g‘risida tushincha bering?