UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMLARDAGI AHAMIYATI

Yuklangan vaqt

2024-10-27

Yuklab olishlar soni

1

Sahifalar soni

9

Faytl hajmi

26,9 KB


 
 
 
 
 
 
UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMLARDAGI 
AHAMIYATI 
 
REJA: 
1. Uglevodlarning tabiatda tarqalishi, biologik ahamiyati va ularning hossalari. 
2. Monosaharidlar va ularning hossalari. 
3. Disaxaridlar. 
4. Polisaharidlar. 
 
Tayanch iboralar: Uglevodlar, CnN2nOn,, Pentozalar, Gidroksil gruppa. 
 
Uglevodlar tabiati juda keng tarqalgan bo’lib barcha tirik mavjudotlar, o’simlik 
odam va hayvon g dorganizmlarining tarkibida uchraydi lekin bu organizmlarda 
uglevod miqdoi bir xil emas. Odam va hayvon organizmida uglevodlarning miqdori 
2% dan oshmaydi. Ammo ularning oziqlanishini asosiy qismini yani 50-60% 
uglevodlarga to’g’ri keladi. O’simliklarda esa 80-85 % bo’ladi. Uglevodlar C, N, O 
atomlaridan tashkil topgan bo’lib ular tarkibidagi H va O atomlarining o’zaro nisbiy 
huddi suv molekulasidagidayek yani 2/1 nisbatda bo’ladi. Uglevodlarning tarkibi 
umumiy CnN2nOn yoki Cn(H2On) ammo keyingi tekshirishlar ba’zi uglevodlarning 
tuzilishiga yuqoridagi formula to’g’ri kelmasligi aniqlandi. Masalan: ramnoza deb 
ataladigan shakar C6N12O5 tarkibidagi H2 va O2 ning nisbati bo’zilganligi 
ko’rsatiladi. Bundan tashqari ayrim uglevodlarning tarkibida boshqa elementlar 
jumladan aminoqandlarda azot bo’ladi.  
Uglevodlar ximyaviy tarkibi jihatdan ko’p atomli spirtlarning aldegidi yoki 
ketoni hisoblanadi. Chunki ularning molekulalarida aldegid karbonil keton va 
gidroksil spirt funksional guruhlari uchraydi. Aldegid va spirt guruhini tutuvchilarini 
aldospirlar (glyukoza, galaktoza, riboza, ksiloza) keton guruhini tutuvchilarni 
UGLEVODLAR VA ULARNING TIRIK ORGANIZMLARDAGI AHAMIYATI REJA: 1. Uglevodlarning tabiatda tarqalishi, biologik ahamiyati va ularning hossalari. 2. Monosaharidlar va ularning hossalari. 3. Disaxaridlar. 4. Polisaharidlar. Tayanch iboralar: Uglevodlar, CnN2nOn,, Pentozalar, Gidroksil gruppa. Uglevodlar tabiati juda keng tarqalgan bo’lib barcha tirik mavjudotlar, o’simlik odam va hayvon g dorganizmlarining tarkibida uchraydi lekin bu organizmlarda uglevod miqdoi bir xil emas. Odam va hayvon organizmida uglevodlarning miqdori 2% dan oshmaydi. Ammo ularning oziqlanishini asosiy qismini yani 50-60% uglevodlarga to’g’ri keladi. O’simliklarda esa 80-85 % bo’ladi. Uglevodlar C, N, O atomlaridan tashkil topgan bo’lib ular tarkibidagi H va O atomlarining o’zaro nisbiy huddi suv molekulasidagidayek yani 2/1 nisbatda bo’ladi. Uglevodlarning tarkibi umumiy CnN2nOn yoki Cn(H2On) ammo keyingi tekshirishlar ba’zi uglevodlarning tuzilishiga yuqoridagi formula to’g’ri kelmasligi aniqlandi. Masalan: ramnoza deb ataladigan shakar C6N12O5 tarkibidagi H2 va O2 ning nisbati bo’zilganligi ko’rsatiladi. Bundan tashqari ayrim uglevodlarning tarkibida boshqa elementlar jumladan aminoqandlarda azot bo’ladi. Uglevodlar ximyaviy tarkibi jihatdan ko’p atomli spirtlarning aldegidi yoki ketoni hisoblanadi. Chunki ularning molekulalarida aldegid karbonil keton va gidroksil spirt funksional guruhlari uchraydi. Aldegid va spirt guruhini tutuvchilarini aldospirlar (glyukoza, galaktoza, riboza, ksiloza) keton guruhini tutuvchilarni  
 
(fruktoza) esa ketonspirtlar deb aytiladji. Umuman bu sinfga kirsuvchi organik 
brikmalar uglevodlar deb atalishiga sabab shundaki ularning tarkibidagi H va O2 ning 
o’zaro nisbati huddi suvdagidek bo’lgani va C elementining suv molekulasi bilan 
brikmasi deb qaralgani uchun. Uglevodlar asosan 3 guruhga bo’lib o’rganiladi.  
2. Monosaharidlar: ular sof holdatda oddiy bitta molekuladan tashkil topgan 
suvda yaxshi eriydigan shirin ta’mli qattiq kristall moddalardir. Ularning umumiy 
formulasi C9H2nOn ular molekulasidagi S atomlarining soniga qarab triazalar, 
tetrazalar, penozalar, geksozalar, geptozalar deb o’qiladi. Тarkibida aldegid grappu 
bo’lgan monosaharidlar aldozalar keton grpuppa bo’lgan monosaharidlar ketozalar 
deb ataladi. Triozalar molekulasida 3 C atomini tutuvchi monosaharid C3H6O3 
yuo’lib hayvon to’qimalarining tarkibidagi uglevodlarning parchalanishi va 3 atomli 
spirt glitsirinning birlamchi yoki ikkilamchi spirt guruhlarini oksidlash yoki 
degidrotatsiya qilish mahsulotlaridir. 
 Pentozalar molekulasida 5 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar C5H10O5 
bo’lib bularga riboza, dezoksiriboza, arabnoza va ksilozalar kiradi. 
Geksozalar molekulasida 6 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar 
(C6H12O6)ularga glyukoza, galaktoza, mannozalarni hamda fruktozani kiritish 
mumkin. Monosaharidlar molekulasida aasimetrik barcha valentlik qo’llari har xil 
guruhlar bilan brikka C atomlari assimetrik deyiladi. 
Monosaharidlarning izomerlari fazoviy konfguratsiyasining aniqlash muhim 
biologik ahamiyatga ega bo’lib fermentlarning spesifik ta’siriga bog’liq. (CO) va 
aldegid shakillari hamisha vaqt ham aldigid yoki ketonlarga hos bo’lgan 
reaksiyalarga kirishmaydi. Masalan aldegidlarga hos bo’lgan fuksin sulfit kislotalar 
bilan reaksiyaga kirishmaydi. Monosaharidlarning bu hususiyati ularning boshqa 
shakillarida ham uchrashganidan dalolat beradi. Monosaharidlarning halqali 
shakillari borligi haqidagi fikrni birinchi marta moskvalik professor A.Kolli 1870 
yilda aytgan bo’lsa keyinchalik nemis olimi Тollens bu fikrlar to’g’riligini tajribada 
isbotladi. Monosaharidlarning halqali shakillari ularning tarkibidagi aldegid gruppa 
bilan biror ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladigan yarim assetal bog’lar tufayli 
vujudga keladi. Glyukoza molekulalaridagi yarim asetal bog’lar aldegid gruppa bilan 
4 yoki 5 S atomidagi ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladi. Shu yo’l bilan hosil bo’lgan 
(fruktoza) esa ketonspirtlar deb aytiladji. Umuman bu sinfga kirsuvchi organik brikmalar uglevodlar deb atalishiga sabab shundaki ularning tarkibidagi H va O2 ning o’zaro nisbati huddi suvdagidek bo’lgani va C elementining suv molekulasi bilan brikmasi deb qaralgani uchun. Uglevodlar asosan 3 guruhga bo’lib o’rganiladi. 2. Monosaharidlar: ular sof holdatda oddiy bitta molekuladan tashkil topgan suvda yaxshi eriydigan shirin ta’mli qattiq kristall moddalardir. Ularning umumiy formulasi C9H2nOn ular molekulasidagi S atomlarining soniga qarab triazalar, tetrazalar, penozalar, geksozalar, geptozalar deb o’qiladi. Тarkibida aldegid grappu bo’lgan monosaharidlar aldozalar keton grpuppa bo’lgan monosaharidlar ketozalar deb ataladi. Triozalar molekulasida 3 C atomini tutuvchi monosaharid C3H6O3 yuo’lib hayvon to’qimalarining tarkibidagi uglevodlarning parchalanishi va 3 atomli spirt glitsirinning birlamchi yoki ikkilamchi spirt guruhlarini oksidlash yoki degidrotatsiya qilish mahsulotlaridir. Pentozalar molekulasida 5 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar C5H10O5 bo’lib bularga riboza, dezoksiriboza, arabnoza va ksilozalar kiradi. Geksozalar molekulasida 6 ta karbon atomini tutuvchi monosaharidlar (C6H12O6)ularga glyukoza, galaktoza, mannozalarni hamda fruktozani kiritish mumkin. Monosaharidlar molekulasida aasimetrik barcha valentlik qo’llari har xil guruhlar bilan brikka C atomlari assimetrik deyiladi. Monosaharidlarning izomerlari fazoviy konfguratsiyasining aniqlash muhim biologik ahamiyatga ega bo’lib fermentlarning spesifik ta’siriga bog’liq. (CO) va aldegid shakillari hamisha vaqt ham aldigid yoki ketonlarga hos bo’lgan reaksiyalarga kirishmaydi. Masalan aldegidlarga hos bo’lgan fuksin sulfit kislotalar bilan reaksiyaga kirishmaydi. Monosaharidlarning bu hususiyati ularning boshqa shakillarida ham uchrashganidan dalolat beradi. Monosaharidlarning halqali shakillari borligi haqidagi fikrni birinchi marta moskvalik professor A.Kolli 1870 yilda aytgan bo’lsa keyinchalik nemis olimi Тollens bu fikrlar to’g’riligini tajribada isbotladi. Monosaharidlarning halqali shakillari ularning tarkibidagi aldegid gruppa bilan biror ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladigan yarim assetal bog’lar tufayli vujudga keladi. Glyukoza molekulalaridagi yarim asetal bog’lar aldegid gruppa bilan 4 yoki 5 S atomidagi ON gruppa o’rtasida hosil bo’ladi. Shu yo’l bilan hosil bo’lgan  
 
olti azotli halqa tetragidropiran hosilasi bo’lib glyukozani piran shakli deyiladi va 
pirinaza shakillari deb ataladi. Glyukozalar olti azotli halqalar bilan bir qatorda 5 
azotli halqalar ham hosil qiladi. Bunday halqalar tetragidrorafuran hosilalari bo’lib 
glyukozani furan shakli deyiladi. Тabiatda uchraydigan monosaharidlarning 
aksariyati piranaza shaklida ayrim hollarda muhim ahamiyatga ega bo’lgan ba’zi 
monosaharidlar chunonchi ketozalar furanaza shaklida uchraydi. Kristall holdagi 
monosaharidlar faqat halqali shakilda bo’ladi. Kristal hosil bo’ladigan sharoitiga 
qarab monosaharid yoki alfa shakliga yoki betta shakliga ega bo’ladi.  
Monosaxaridlar suvda yaxshi, suyultirilgan spirtda kisman eriydigan kristallik 
moddalardir. Ular toza schpairt, efir va boshka organik erituvchilarda deyarli 
erimaydi. Monosaxaridlar bir kator rangli reaksiyalar beradi, kuchli meniral 
kislotalar ta’sirida suv ajratib, furfural xosilalariga aylanadi. Gidroqsilamin bilan 
oksim va fenil gidrazin bilan girazon xosil kilishi ularning xarakterli 
reaksiyalaridandir.Monosazaridlar metall oksidlari kabi kuchsiz oksidlovchilar bilan 
oksidlanganda 
ularning 
karbonil 
turkumini 
karboqsil 
gruppaga 
aylanib, 
al’dogeksozalardan tegishli onat kislotalar, masalan glyukozadan glyukonat kislota, 
galaktozadan galaktonat kislota xosil bo’ladi. Monosaxaridlarning bir kator xossalari 
va ularning mikdorini belgilash usullari ana shu reaksiyalarga asoslangan: 
 
 
 
Bu maksad uchun eng kup ishlatiladigan reaktiv Feling suyukligi. 
Nitrat kislota ta’sirida glyukozaning birinchi va oltinchi uglerodi oksidlanib, ikki 
asosli kand kislota xosil bo’ladi.                    
 
Monosaxaridlar kaytarilganda olti atomli spirt xosil bo’ladi. Masalan glyukoza 
va furktozadan sorbit, fruktozadan, sorbitdan tashkari mannit xosil buladi. 
Disaxaridlar ikkita monosazarid molekulasidan bir molekula suv ajralib chikishi 
natijasida xosil bo’ladi. Ular monoxloridlarning angidridi deb karash mumkin. 
Biologik nuktai nazardan axamiyatli bulgan disaxaridlar ikkita geksoza koldigidan 
 
С 
О
Л 
Н 
(СНОН)2 
СН2ОН 
 
СООН 
(СНОН)n 
СН2ОН 
 
СООН 
(СНОН)4 
СООН 
olti azotli halqa tetragidropiran hosilasi bo’lib glyukozani piran shakli deyiladi va pirinaza shakillari deb ataladi. Glyukozalar olti azotli halqalar bilan bir qatorda 5 azotli halqalar ham hosil qiladi. Bunday halqalar tetragidrorafuran hosilalari bo’lib glyukozani furan shakli deyiladi. Тabiatda uchraydigan monosaharidlarning aksariyati piranaza shaklida ayrim hollarda muhim ahamiyatga ega bo’lgan ba’zi monosaharidlar chunonchi ketozalar furanaza shaklida uchraydi. Kristall holdagi monosaharidlar faqat halqali shakilda bo’ladi. Kristal hosil bo’ladigan sharoitiga qarab monosaharid yoki alfa shakliga yoki betta shakliga ega bo’ladi. Monosaxaridlar suvda yaxshi, suyultirilgan spirtda kisman eriydigan kristallik moddalardir. Ular toza schpairt, efir va boshka organik erituvchilarda deyarli erimaydi. Monosaxaridlar bir kator rangli reaksiyalar beradi, kuchli meniral kislotalar ta’sirida suv ajratib, furfural xosilalariga aylanadi. Gidroqsilamin bilan oksim va fenil gidrazin bilan girazon xosil kilishi ularning xarakterli reaksiyalaridandir.Monosazaridlar metall oksidlari kabi kuchsiz oksidlovchilar bilan oksidlanganda ularning karbonil turkumini karboqsil gruppaga aylanib, al’dogeksozalardan tegishli onat kislotalar, masalan glyukozadan glyukonat kislota, galaktozadan galaktonat kislota xosil bo’ladi. Monosaxaridlarning bir kator xossalari va ularning mikdorini belgilash usullari ana shu reaksiyalarga asoslangan: Bu maksad uchun eng kup ishlatiladigan reaktiv Feling suyukligi. Nitrat kislota ta’sirida glyukozaning birinchi va oltinchi uglerodi oksidlanib, ikki asosli kand kislota xosil bo’ladi. Monosaxaridlar kaytarilganda olti atomli spirt xosil bo’ladi. Masalan glyukoza va furktozadan sorbit, fruktozadan, sorbitdan tashkari mannit xosil buladi. Disaxaridlar ikkita monosazarid molekulasidan bir molekula suv ajralib chikishi natijasida xosil bo’ladi. Ular monoxloridlarning angidridi deb karash mumkin. Biologik nuktai nazardan axamiyatli bulgan disaxaridlar ikkita geksoza koldigidan С О Л Н (СНОН)2 СН2ОН СООН (СНОН)n СН2ОН СООН (СНОН)4 СООН  
 
iborat 
C 6H12O6 +C6H12O6 H2O+C12 H 22 O 11 
Tuzilishiga kura disaxaridlar glikozid xarakteriga ega, fakat ularning tarkibida 
glikozid gidroqsilning vodorot atomi urniga joylashgan radikal K xam monosaridlar 
koldigidir: 
 
Muhim biologik axamiyatga ega mal’toza, laktoza va sellobioza kabilar egadir. 
Mal’toza. Parchalanganda ikki molekula -D-glyukopiranoza xosil bo’ladi. 
Mal’toza qaytarish qobiliyatiga ega. Mal’toza tabiatda erkin xolda bulmaydi, u 
kraxmal va glikogen strukturasidagi asosiy element bulib, ularning gidralitik 
parchalanishi natijasida oshkozon-ichak yulida xosil bo’ladi. Unib chikayotgan 
donlarda xam kraxmal gidrolizi tufayli maltoza paydo bo’ladi. 
Laktoza, sut shakari. Sut tarbikida uchraydigan disarid. Bir molekula -D-
glyukoza va bir molekula -D-galaktozadan tarkib topgan. Feling suyukligini 
kaytaradi. 
Selobmoza. Biologik axamiyatga ega. U muxim polisaxarid – kletchatkaning 
parchalanishidan xosil buladi va gidrolizlanganda ikki molekula glyukoza beradi. 
Saxaroza, shakar kamish, kand lavlagi. Bir molekula -D-fruktoza va bir 
molekula -D-glyukopiranozadan tuzilgan Feling suyukligini kaytarmaydi. 
Saxaroxa barcha fotosintezlovchi usimliklarda uchraydi, u odam va hayvon lar 
ovkatidagi kichik molekulyar ogirlikka ega bulgan eng muxim uglevoddir. 
 Monosaxaridlarning kislotlar bilan reaksiyaga kirishib murakkab efirlar hosil 
qiladi. Bular sharoitga qarab oksidlanish va qaytarilishi reaksiyalariga kirishishlari 
mumkin. Kuchsiz oksidlovchilar ta’sirida monosaxaridlarning aldegid guruhlari 
oksidlovchilar ta’sirida oksidlanib glikon kislotasining va kuchli oksidlovchilar 
ta’sirida esa birlamchi spirt guruhlari ham oksidlanib shakar kislotani hosil qiladi. 
 
СН-О-K 
СНОН 
СНОН 
СНОН 
СН 
СН2ОН 
О 
iborat C 6H12O6 +C6H12O6 H2O+C12 H 22 O 11 Tuzilishiga kura disaxaridlar glikozid xarakteriga ega, fakat ularning tarkibida glikozid gidroqsilning vodorot atomi urniga joylashgan radikal K xam monosaridlar koldigidir: Muhim biologik axamiyatga ega mal’toza, laktoza va sellobioza kabilar egadir. Mal’toza. Parchalanganda ikki molekula -D-glyukopiranoza xosil bo’ladi. Mal’toza qaytarish qobiliyatiga ega. Mal’toza tabiatda erkin xolda bulmaydi, u kraxmal va glikogen strukturasidagi asosiy element bulib, ularning gidralitik parchalanishi natijasida oshkozon-ichak yulida xosil bo’ladi. Unib chikayotgan donlarda xam kraxmal gidrolizi tufayli maltoza paydo bo’ladi. Laktoza, sut shakari. Sut tarbikida uchraydigan disarid. Bir molekula -D- glyukoza va bir molekula -D-galaktozadan tarkib topgan. Feling suyukligini kaytaradi. Selobmoza. Biologik axamiyatga ega. U muxim polisaxarid – kletchatkaning parchalanishidan xosil buladi va gidrolizlanganda ikki molekula glyukoza beradi. Saxaroza, shakar kamish, kand lavlagi. Bir molekula -D-fruktoza va bir molekula -D-glyukopiranozadan tuzilgan Feling suyukligini kaytarmaydi. Saxaroxa barcha fotosintezlovchi usimliklarda uchraydi, u odam va hayvon lar ovkatidagi kichik molekulyar ogirlikka ega bulgan eng muxim uglevoddir. Monosaxaridlarning kislotlar bilan reaksiyaga kirishib murakkab efirlar hosil qiladi. Bular sharoitga qarab oksidlanish va qaytarilishi reaksiyalariga kirishishlari mumkin. Kuchsiz oksidlovchilar ta’sirida monosaxaridlarning aldegid guruhlari oksidlovchilar ta’sirida oksidlanib glikon kislotasining va kuchli oksidlovchilar ta’sirida esa birlamchi spirt guruhlari ham oksidlanib shakar kislotani hosil qiladi. СН-О-K СНОН СНОН СНОН СН СН2ОН О  
 
Glyukozalar qaytarilish reaksiyalvariga krishib glyukozadan sarbin, galaktozadan 
dilsit, mannozadan monnit kabi ko’p atomoli spirtlar hosil qiladi. 
1. Pentozalardan aldopentoza va ketopentozalar biologik ahamiyatga ega bo’lib 
ular faqat fosfat efirlari ko’rinishida uchraydi. Bular ichida aldopentozalar 
muhimlari D-riboza, D-ksiloza, alfa arrabinoza va ikkidezoksi-D-ribozadir. 
2. Riboza fotosintez jarayonida karbonat angidritni fiksatsiya qiluvchi 
ketopentoza hosilasi ribolozodidosfalinni hosil qiladi. Ksiloza va arabinoza 
o’simliklarda shilimshiq moddalar va glitsil iyuloza tarkibiga kiradi. 
Aminoshakarlar: ular monosaxaridlar hosilasi bo’lib tarkibida biror gidroksil 
gruppa o’rnida amin gruppa tutadi. Aminoqandlar ko’proq polisaxaridlar tarkibida 
uchrab ularning kislotali gidroliz qilish yo’li bilan ajratib olish mumkin. 
Aminogibritlarning eng muhim vakillaridan biri bo’lgan glyukozaning va 
galaktozamin hayvonlardan va zamburug’lardan ajratib olingan. Bu aminoqandlar 
fetin va monopolisaharidlar tarkibida bo’ladi. Kupgina atbiiy aminoqandlar 
aldozalarga mansub bo’lib amin gruppasi S atomini biriktiradi.  
3. Murakkab uglevodlar. 
Gidrolizlash natijasida oddiy uglevodlarga parchalanadigan brikmalar murakka 
uglevodlar yani polisaharidlar deyiladi. Ular kislota yoki fermentlar ishtirokida 
gidrolizlanadi. Bular molekulalari 100- va minglab monosahird geksozalarning 
qoldiqlari o’zaro brikishidan hosil bo’lgan shuning uchun ular yuqori molekulali 
brikmalar bo’lib ularning umumiy tarkiblari (S3R10O5)n formula bilan belgilanadi. 
Polisaharidlar molekulasiga brikib kelayotgan monosaharid geksozalarning turiga 
qarab ikki guruhga bo’linadi yani bir hil geksozalardan tashkil topganlarini 
gomopolisaharidlar 
turli 
geksoza 
qoldiqlaridan 
tashkil 
topganlarni 
esa 
geteropolisahardilar deb o’rganiladi. Kraxmal glkogen faqat glyukozadan, inulin esa 
faqat fruktolzadan topilgan va ular gomolosaharidlarning asosiy vakillaridir. 
Geteropolisaharidlarga 
gemitsellyulozalar 
yelim 
va 
shilimshiq 
moddalar 
nukopolisahariddlar 
kiradi. 
Shakarsimon 
murakkab 
uglevodorodlar 
yani 
oligosaharidlar bu brikmalar hususiyatiga ko’ra oddiy uglevodorodlarga yaqin 
turadi. Masalan ular suvda yaxshi eriydi. Ko’pincha shirin ta’mga ega bo’lib osonlik 
bilan kristall hosil qiladi. Oligosaharidlarning molekulasi uncha ko’p bo’lmagan 
Glyukozalar qaytarilish reaksiyalvariga krishib glyukozadan sarbin, galaktozadan dilsit, mannozadan monnit kabi ko’p atomoli spirtlar hosil qiladi. 1. Pentozalardan aldopentoza va ketopentozalar biologik ahamiyatga ega bo’lib ular faqat fosfat efirlari ko’rinishida uchraydi. Bular ichida aldopentozalar muhimlari D-riboza, D-ksiloza, alfa arrabinoza va ikkidezoksi-D-ribozadir. 2. Riboza fotosintez jarayonida karbonat angidritni fiksatsiya qiluvchi ketopentoza hosilasi ribolozodidosfalinni hosil qiladi. Ksiloza va arabinoza o’simliklarda shilimshiq moddalar va glitsil iyuloza tarkibiga kiradi. Aminoshakarlar: ular monosaxaridlar hosilasi bo’lib tarkibida biror gidroksil gruppa o’rnida amin gruppa tutadi. Aminoqandlar ko’proq polisaxaridlar tarkibida uchrab ularning kislotali gidroliz qilish yo’li bilan ajratib olish mumkin. Aminogibritlarning eng muhim vakillaridan biri bo’lgan glyukozaning va galaktozamin hayvonlardan va zamburug’lardan ajratib olingan. Bu aminoqandlar fetin va monopolisaharidlar tarkibida bo’ladi. Kupgina atbiiy aminoqandlar aldozalarga mansub bo’lib amin gruppasi S atomini biriktiradi. 3. Murakkab uglevodlar. Gidrolizlash natijasida oddiy uglevodlarga parchalanadigan brikmalar murakka uglevodlar yani polisaharidlar deyiladi. Ular kislota yoki fermentlar ishtirokida gidrolizlanadi. Bular molekulalari 100- va minglab monosahird geksozalarning qoldiqlari o’zaro brikishidan hosil bo’lgan shuning uchun ular yuqori molekulali brikmalar bo’lib ularning umumiy tarkiblari (S3R10O5)n formula bilan belgilanadi. Polisaharidlar molekulasiga brikib kelayotgan monosaharid geksozalarning turiga qarab ikki guruhga bo’linadi yani bir hil geksozalardan tashkil topganlarini gomopolisaharidlar turli geksoza qoldiqlaridan tashkil topganlarni esa geteropolisahardilar deb o’rganiladi. Kraxmal glkogen faqat glyukozadan, inulin esa faqat fruktolzadan topilgan va ular gomolosaharidlarning asosiy vakillaridir. Geteropolisaharidlarga gemitsellyulozalar yelim va shilimshiq moddalar nukopolisahariddlar kiradi. Shakarsimon murakkab uglevodorodlar yani oligosaharidlar bu brikmalar hususiyatiga ko’ra oddiy uglevodorodlarga yaqin turadi. Masalan ular suvda yaxshi eriydi. Ko’pincha shirin ta’mga ega bo’lib osonlik bilan kristall hosil qiladi. Oligosaharidlarning molekulasi uncha ko’p bo’lmagan  
 
(Oligos kichik, ko’p emas demak) oddiy monosaharidlardan tashkil topgan bu 
brikmalar molekulasini tashkil qiladigan monosaharidlar soniga qarab bisaharidlar, 
trisaharidlar va boshqalarga bo’linadiyu o’simliklarda asosan disaharidlar ko’p 
tarqalgan. 
Disaxaridlar: 
Saxaroza o’simlik olamida eng kup tarqalgan ko’p uchraydigan saharidlardan 
biri saharozadir. Saharoza asosiy eruvchi zapas uglevod hisoblanadi. Saxaroza 
(qamish shakari yoki qant lavlagi shakarini) umumiy formulasi C12H22O11 u odam 
va hayvonlar uchun to’yimli oziq sifatida muhim ahamiyatga ega suvda yaxshi 
eriydi. Osonlik bilan kristall hosil qiladi. Saharozaning erish temperaturasi 160-1800. 
Maltoza undirilgan don shakari deb ham ataladi. Chunki u don unib chiqishi 
davrida kraxmalning parchalanishidan hosil bo’lgan. Maltoza kam miqdorda bo’lsa 
ham ko’p o’simliklardan topilgan kraxmal gidrolizlanganda osonlik bilan maltoza 
hosil bo’ladi. Maltoza fement ishtirokida gidrolizlanib ikki molekula glyukoza hosil 
qiladi.  
Sellobioza sellobioza sellyuloza gidrolizlanganda hosil bo’ladigan disaxariddir. 
U ba’zi daraxtlar shirasida erkin holda uchraydi. Sellobioza tarkibida erkin holda 
glyukozit gidroksit bo’lganligi sababli u qaytaruvchi xususiyatiga ega. Gidroksil 
gruppsaini yo’qotgan glyukoza betta holatda bo’lgani uchun maltozadan farq qiladi.  
Laktoza. Laktoza sut tarkibida ko’p uchraydi. Shuning uchun u sut shakari deb 
ham ataladi. Laktoza yuksak o’simliklar tarkibida juda kam uchraydi. Ba’zi 
o’simliklar changdonidan ahm topilgan. Laktoza glyukoza va bir molekula 
degalaktozadan tashkil topgan. O’simliklar tarkibida laktozani parchalovchi 
galaktozidaza fermenti ko’p bo’ladi. Bu ferment ta’sirida laktoza glikoza va 
galaktozagacha parchalanadi.  
Polisaharidlar. Polisaharidlar yuqori molekulyar brikmalar bo’lib molekulyar 
massasi bir necha mingga hatto milliongacha yetadi. Kraxmal o’simliklar tanasida 
eng ko’p to’planadigan va eng muhim polisaharidlardan hisobidan u o’simliklar 
donida ko’p bo’ladi. Masalan: guruch va makkajo’xorida 80% bug’doyda 60-70% 
kartoshkada 20 % kraxmal bo’ladi. U ikki xil modda amilaza va amilopektindan 
(Oligos kichik, ko’p emas demak) oddiy monosaharidlardan tashkil topgan bu brikmalar molekulasini tashkil qiladigan monosaharidlar soniga qarab bisaharidlar, trisaharidlar va boshqalarga bo’linadiyu o’simliklarda asosan disaharidlar ko’p tarqalgan. Disaxaridlar: Saxaroza o’simlik olamida eng kup tarqalgan ko’p uchraydigan saharidlardan biri saharozadir. Saharoza asosiy eruvchi zapas uglevod hisoblanadi. Saxaroza (qamish shakari yoki qant lavlagi shakarini) umumiy formulasi C12H22O11 u odam va hayvonlar uchun to’yimli oziq sifatida muhim ahamiyatga ega suvda yaxshi eriydi. Osonlik bilan kristall hosil qiladi. Saharozaning erish temperaturasi 160-1800. Maltoza undirilgan don shakari deb ham ataladi. Chunki u don unib chiqishi davrida kraxmalning parchalanishidan hosil bo’lgan. Maltoza kam miqdorda bo’lsa ham ko’p o’simliklardan topilgan kraxmal gidrolizlanganda osonlik bilan maltoza hosil bo’ladi. Maltoza fement ishtirokida gidrolizlanib ikki molekula glyukoza hosil qiladi. Sellobioza sellobioza sellyuloza gidrolizlanganda hosil bo’ladigan disaxariddir. U ba’zi daraxtlar shirasida erkin holda uchraydi. Sellobioza tarkibida erkin holda glyukozit gidroksit bo’lganligi sababli u qaytaruvchi xususiyatiga ega. Gidroksil gruppsaini yo’qotgan glyukoza betta holatda bo’lgani uchun maltozadan farq qiladi. Laktoza. Laktoza sut tarkibida ko’p uchraydi. Shuning uchun u sut shakari deb ham ataladi. Laktoza yuksak o’simliklar tarkibida juda kam uchraydi. Ba’zi o’simliklar changdonidan ahm topilgan. Laktoza glyukoza va bir molekula degalaktozadan tashkil topgan. O’simliklar tarkibida laktozani parchalovchi galaktozidaza fermenti ko’p bo’ladi. Bu ferment ta’sirida laktoza glikoza va galaktozagacha parchalanadi. Polisaharidlar. Polisaharidlar yuqori molekulyar brikmalar bo’lib molekulyar massasi bir necha mingga hatto milliongacha yetadi. Kraxmal o’simliklar tanasida eng ko’p to’planadigan va eng muhim polisaharidlardan hisobidan u o’simliklar donida ko’p bo’ladi. Masalan: guruch va makkajo’xorida 80% bug’doyda 60-70% kartoshkada 20 % kraxmal bo’ladi. U ikki xil modda amilaza va amilopektindan  
 
tashkil topgan. Agar kraxmal bir oz q-izdirilsa uning molekulasi bir muncha kichik 
molekulyar massaga ega bo’lgan dekstrinlarga parchalanadi. Dekstirinlar suvda 
yaxshi eriydi. Kraxmal amilaza fermenti ta’sirida maltozagacha parchalanadi. 
Glikogen: hayvon krahmali deb nomlanadi. U odam va hayvonlardan tashqari 
zambrug va makkajuxori doni tarkibida ham uchraydi. U tuzilishi va hususiyatlariga 
ko’ra amilopektinga o’hshaydi. 
Inulin. O’simliklar tarkibida zapas modda sifatida uchraydi. Тuzilishiga ko’ra 
kraxmal va glikogenga o’xshaydi. U ayniqsa kartoshkagul va ko’ksag’iz tarkibidan 
ko’p 
topilagn. 
U 
kislotalar 
bilan 
gidrolizlanganda 
fruktofurranazagacha 
parchalanadi. 
Polisaxaridlarning vakillari bir-biridan tuzilishi bilan farq qiladi. Avvalo ular 
tarkibiga kiradigan monometrlar bir xil bulishi-bulmasligiga karab ikki sinfga 
bulinadi. Ularning birinchi sinfi gamopalisaxaridlar deyilib, tarkibidagi barcha 
koldiklar (monomerlari) bir lisaxaridlar turli koldiklardan tashkil topganlan. Bunday 
geteropalimerlar odatda takrorlanadigan ikki xil monomerlardan tuzilganligi uchun 
informasiya tashuvchi molekula bulib hisoblanmaydilar. Polisaxaridlar yana 
monomerlar orasidagi glyukozid bog’larning tabiatiga va qoldiqlarning birin-ketin 
kelishiga qarab xam farqlanadilar. 
Polisaxaridlarning bir gruppasi usimlik va hayvon organizmlarida struktura 
elementi vazifasini bajarib, ularning skeletini mexanik mustaxkamlaydi. Bu 
gruppaga usimliklar kletkasi, xashoratlardagi xitin moddasi kiradi. Ikkinchi gruppasi 
ozik materialli bulib, usimlik va hayvon lar monosaxaridlarning metabolik rezervi 
rolini uynaydi. Bularga usimliklardagi kraxmal va inulin, hayvon lardagi glikogen 
kabi polisaxaridlar kiradi. 
Kraxmal (S6N10O5) – usimliklarning tipik rezerv polisaxaridi. U donachalar 
shaklida usimliklarning turli kismlarida, ayniksa kartoshka tugunagida, bugdoy, 
sholi va makajuxori donida tuplanadi. Turli usimliklardan olingan kraxmal 
donalarining shakli va xajmi xar xil bulib, shu usimlik uchun xosdir. 
Kraxmal donachalari sovk suvda erimaydi, issik suvda, itshib yoriladi va 
kraxmal kleysteri deb ataladigan kolloid eritma xosil kiladi. Deyarli barcha kraxmal 
turlari ikki xil palisaxarid aralashmasidan iborat. Ularning biri amiloza, ikkinchisi 
tashkil topgan. Agar kraxmal bir oz q-izdirilsa uning molekulasi bir muncha kichik molekulyar massaga ega bo’lgan dekstrinlarga parchalanadi. Dekstirinlar suvda yaxshi eriydi. Kraxmal amilaza fermenti ta’sirida maltozagacha parchalanadi. Glikogen: hayvon krahmali deb nomlanadi. U odam va hayvonlardan tashqari zambrug va makkajuxori doni tarkibida ham uchraydi. U tuzilishi va hususiyatlariga ko’ra amilopektinga o’hshaydi. Inulin. O’simliklar tarkibida zapas modda sifatida uchraydi. Тuzilishiga ko’ra kraxmal va glikogenga o’xshaydi. U ayniqsa kartoshkagul va ko’ksag’iz tarkibidan ko’p topilagn. U kislotalar bilan gidrolizlanganda fruktofurranazagacha parchalanadi. Polisaxaridlarning vakillari bir-biridan tuzilishi bilan farq qiladi. Avvalo ular tarkibiga kiradigan monometrlar bir xil bulishi-bulmasligiga karab ikki sinfga bulinadi. Ularning birinchi sinfi gamopalisaxaridlar deyilib, tarkibidagi barcha koldiklar (monomerlari) bir lisaxaridlar turli koldiklardan tashkil topganlan. Bunday geteropalimerlar odatda takrorlanadigan ikki xil monomerlardan tuzilganligi uchun informasiya tashuvchi molekula bulib hisoblanmaydilar. Polisaxaridlar yana monomerlar orasidagi glyukozid bog’larning tabiatiga va qoldiqlarning birin-ketin kelishiga qarab xam farqlanadilar. Polisaxaridlarning bir gruppasi usimlik va hayvon organizmlarida struktura elementi vazifasini bajarib, ularning skeletini mexanik mustaxkamlaydi. Bu gruppaga usimliklar kletkasi, xashoratlardagi xitin moddasi kiradi. Ikkinchi gruppasi ozik materialli bulib, usimlik va hayvon lar monosaxaridlarning metabolik rezervi rolini uynaydi. Bularga usimliklardagi kraxmal va inulin, hayvon lardagi glikogen kabi polisaxaridlar kiradi. Kraxmal (S6N10O5) – usimliklarning tipik rezerv polisaxaridi. U donachalar shaklida usimliklarning turli kismlarida, ayniksa kartoshka tugunagida, bugdoy, sholi va makajuxori donida tuplanadi. Turli usimliklardan olingan kraxmal donalarining shakli va xajmi xar xil bulib, shu usimlik uchun xosdir. Kraxmal donachalari sovk suvda erimaydi, issik suvda, itshib yoriladi va kraxmal kleysteri deb ataladigan kolloid eritma xosil kiladi. Deyarli barcha kraxmal turlari ikki xil palisaxarid aralashmasidan iborat. Ularning biri amiloza, ikkinchisi  
 
amilopektin deb atalib, xar ikkala fraksiya tula gidrolizlanadi. Amiloza suvda eriydi 
va yod ta’sirida tuk kuk rang beradi. Amilopektin esa suvda erimaydi, yod ta’sirida 
u binafsha rang xosil kiladi. Kraxmal kleysterining yopishkokligi amilopektin 
xususiyatidan kelib chikadi. Turli xil kraxmalda amiloza bilan amilopektinning 
nisbati xam bir xil emas, lekin asosiy donlar va kartoshka kraxmalida amiloza 
taxminan 10-20% ni, amilopektin esa 80-90% ni tashkil kiladi. 
Kraxmal fermentlar yoki kislota ta’sirida chala gidrolizlanganda murakkabligi 
turli darajada bulgan kator polisaxaridlar – dekstrinlar paydo bo’ladi. Ular yod 
ta’sirida turli ranga bulinadi. 
CHulin. Ba’zi usimliklar tarkibidagi boshka bir ozikpolisaxarid inulindir. U 
gidrolizlanganda fruktoza molekulalariga ajraladi. 
Glikogen. Hayvon kraxmali yoki glikogen (S6N10O5)n hayvon larning asosiy 
rezerv polisaxaridi sifatida uglevodlar, almashinuvida muxim rol’ uynaydi. U asosan 
jigar va muskullarda saklanadi.Glikogen suvda eriydi va yod ta’sirida tuk-kungir 
rangga kiradi. 
Jigardagi glikogen mikdori ovkatlanishga, fiziologik xolatga karab keskin 
uzgarishi mumkin. Normal sharoitda u 3-5% bo’ladi. Glikogenni ajratib olish uchun 
hayvon larning jigari va muskullaridan foydalaniladi. Bu uchun a’zo kuchli NaON 
da eritilib, glikogen spirt bilan chuktiriladi (8-rasm).Sellyuloza, kletchatka. 
Usimlailarning eng muxim struktura polisaxaridi, kletchatka yukori darajada 
erimaydigan modda bulib, ancha kiyinchilik bilan gidrolizlanadi. Kletchatka odam 
oshkozon-ichak yulida xech kanday ferment xazm bulmay utadi. 
Pektin moddalar. Kupgina usimliklar tukimalari, ayniksa mevalar, ba’zi 
ildizmevalar va shiralar tarkbida pektin moddalar deb ataladigan struktura 
polisaxaridlari uchraydi. Pektin moddalar saxaroza va kislotalar bilan djem va jele 
xosil kiladi. 
 
        Tayanch suz va iboralar:  
1.Uglevod;2.Monosaxrid;3.Disaxaraid;4.Oligosaxarid;5.Polisaxarid; 
6.Saxaroza;7.Laktoza;8.Kraxmal;9.Amilopektin;10.Mukokolisaxaridlar. 
 
Nazorat uchun savollar: 
amilopektin deb atalib, xar ikkala fraksiya tula gidrolizlanadi. Amiloza suvda eriydi va yod ta’sirida tuk kuk rang beradi. Amilopektin esa suvda erimaydi, yod ta’sirida u binafsha rang xosil kiladi. Kraxmal kleysterining yopishkokligi amilopektin xususiyatidan kelib chikadi. Turli xil kraxmalda amiloza bilan amilopektinning nisbati xam bir xil emas, lekin asosiy donlar va kartoshka kraxmalida amiloza taxminan 10-20% ni, amilopektin esa 80-90% ni tashkil kiladi. Kraxmal fermentlar yoki kislota ta’sirida chala gidrolizlanganda murakkabligi turli darajada bulgan kator polisaxaridlar – dekstrinlar paydo bo’ladi. Ular yod ta’sirida turli ranga bulinadi. CHulin. Ba’zi usimliklar tarkibidagi boshka bir ozikpolisaxarid inulindir. U gidrolizlanganda fruktoza molekulalariga ajraladi. Glikogen. Hayvon kraxmali yoki glikogen (S6N10O5)n hayvon larning asosiy rezerv polisaxaridi sifatida uglevodlar, almashinuvida muxim rol’ uynaydi. U asosan jigar va muskullarda saklanadi.Glikogen suvda eriydi va yod ta’sirida tuk-kungir rangga kiradi. Jigardagi glikogen mikdori ovkatlanishga, fiziologik xolatga karab keskin uzgarishi mumkin. Normal sharoitda u 3-5% bo’ladi. Glikogenni ajratib olish uchun hayvon larning jigari va muskullaridan foydalaniladi. Bu uchun a’zo kuchli NaON da eritilib, glikogen spirt bilan chuktiriladi (8-rasm).Sellyuloza, kletchatka. Usimlailarning eng muxim struktura polisaxaridi, kletchatka yukori darajada erimaydigan modda bulib, ancha kiyinchilik bilan gidrolizlanadi. Kletchatka odam oshkozon-ichak yulida xech kanday ferment xazm bulmay utadi. Pektin moddalar. Kupgina usimliklar tukimalari, ayniksa mevalar, ba’zi ildizmevalar va shiralar tarkbida pektin moddalar deb ataladigan struktura polisaxaridlari uchraydi. Pektin moddalar saxaroza va kislotalar bilan djem va jele xosil kiladi. Tayanch suz va iboralar: 1.Uglevod;2.Monosaxrid;3.Disaxaraid;4.Oligosaxarid;5.Polisaxarid; 6.Saxaroza;7.Laktoza;8.Kraxmal;9.Amilopektin;10.Mukokolisaxaridlar. Nazorat uchun savollar:  
 
1. Uglevodlar kanday moddalar? 
2. Moddalar almashinuvi jarayonida uglevodlar kanday rol’ uynaydi.? 
3. Polisaxaridlarning kanday fizik – kimyoviy xossalarini bilasiz? 
4. Uglevodlar kanday klassifikasiyalanadi? 
5. Uglevodlar organizmda kanday funksiyalarni bajaradi? 
6. Amilopektin va amilazaning strukturasi kanday? 
7. Glikogen molekulasida bogning kanday tiplarni uchraydi? 
 
1. Uglevodlar kanday moddalar? 2. Moddalar almashinuvi jarayonida uglevodlar kanday rol’ uynaydi.? 3. Polisaxaridlarning kanday fizik – kimyoviy xossalarini bilasiz? 4. Uglevodlar kanday klassifikasiyalanadi? 5. Uglevodlar organizmda kanday funksiyalarni bajaradi? 6. Amilopektin va amilazaning strukturasi kanday? 7. Glikogen molekulasida bogning kanday tiplarni uchraydi?